Za Pilsner-a!
Pilsner wrote:Novi Nick, hvala za vrlo zanimljiv i precizan opis stanja. Podrzavam uvodjenje bosanskog nacionalnog identiteta u Ustav, prava je sramota i paradoks da Bosanci ne postoje u bosanskom ustavu. Kada razmisljam o stvarima koje uticu na buducnosti nase Bosne, namece mi se nekoliko pitanja koje sada postavljam tebi jer mi se cini da imas politickog sluha:
1) Zasto ne postoje BH stranke i politicari koje u svom programu imaju jacanje bosanske drzave kroz uvodjenje bosanskog identiteta, transfer konstitutivnosti samo na Bosance i sl.
Mislim da ne postoje BH stranke i politicari iz pozicije i opozicije koji se bave ovim najvaznijim pitanjem iz vise razloga:
1. Polazim od platforme da su svi ili sve strane negdje dogovorili prije rata podijelu BiH (cisto spekulacija ali vrijedno analizirati da li je to tacno). Zasto onda rat? Zato sto je trebalo podijeliti teritorije, premjestiti stanovnistvo, svako u svoje dijelove a zatim pokusati od ilegalnog u legalno podijeliti BiH sa aminovanjem BH gradjana putem glasanja na izborima (ozvaniciti podijelu).
2. Ako su ove pretpostavke tacne onda svim ovim danasnjim politicarima iz naroda Srba, Hrvata i Bosnjaka kao i politickim strankama je u interesu teritorijalno podijeljena BiH na tri dijela. Zato sute i ne otvaraju ova najvaznija pitanja o kojima smo ranije pisali u prethodnim postovima. Ako bi ih otvorili znaju da nebi moglo doci do podijele BiH i da bi se provalila istina o svim njihovim zajednickim projektima i dogovorima.
2) Zasto ni jedan BH intelektualac ne progovora o ovim temama i temama koje si ti spomenuo, a koje imaju perfektan smisao?
Iz istog razloga koji sam naveo u tacki 1. a dobar dio i ne zna pravu istoriju, poznavanje identiteta i kako naci rjesenje. Zive i rade u svom laznom svijetu.
3) Zasto televizija, novine i opcenito svi mediji sute o ovoj temi?
Iz istog razloga kao u tackama 1 i 2. Mnogi iz tih medija rade za te politicke partije i politicare. Imaju dobra radna mjesta i plate i ne zele sabotirati sami sebe sa otvaranjem ovako vaznih i vrucih tema. Ponasaju se kao suncokreti. Kako kada dodju na vlast odredjene politicke strukture oni se automatski zbog samih sebe stavljaju na njihovu stranu.
4) Kada bi se uveo bosanski narodni identitet, mislis li da bi to navelo vecinu lokalnih Srba, Hrvata, i neke Bosnjake da prestanu raditi na podjeli Bosne u korist njihovih "matica". Meni se cini da oni dobiju kozni osip cim se spomene bosanstvo.
Ne mislim. Politicki predstavnici Srba, Hrvata i Bosnjaka ce i dalje raditi na podijeli BiH kao sto su to i do sada radili i rade. Oni ne mogu odustati od svog projekta koji su nam servirali jer bi im propao cilj podijele. Zbog nas pripadnika ili patriota iz Bosanskohercegovackog narodnog i nacionalnog identiteta ili identiteta Bosanci….. Srbi, Hrvati i Bosnjaci ne trebaju dobijati ”kozni osip” jer mi i ne trazimo da se oni izjasnjavaju kao Bosanci ili kako ti kazes da prihvate Bosanstvo (boze sacuvaj). Neka se oni i dalje izjasnjavaju kao Srbi, Hrvati i Bosnjaci jer oni su se odlucili za svoj identitet a mi Bosanci za svoj. Kada se u BiH Ustav upise nas Narodni i Nacionalni identitet Bosanci to je za nas dovoljno, bicemo tada ravnopravni sa njima u borbi gdje ce oni dijeliti BiH a mi je braniti. Danas ovako posto mi nismo upisani u Ustav a oni jesu to je nefer borba u kojoj oni dijele BiH a nema niko da je brani pravno od te podijele.
5) Sta bi trebalo uciniti da BH Srbi i Hrvati prihvate ideju bosanstva i pocnu se osjecati kao gradjani svoje drzave Bosne? Svjestan sam procesa srpske i hrvatske indoktrinacije s kraja proslog vijeka koji je i doveo do njihove mrznje prema vlastitoj drzavi. Sta bi bio reverzibilan proces?
Kako sam vec naveo u tacki 4. Srbi, Hrvati i Bosnjaci ne trebaju sto se nas Bosanaca tice da prihvataju Bosanstvo kako ti kazes neka ostanu to sto jesu ili zele da budu. Kada mi Bosanci budemo upisani u BH Ustav tada ce mnogi Bosanci iz raznih etnickih grupa i religija zaokruziti svoj Bosanski identitet. Proces selekcije ce tada doci sam po sebi. Znaci Srbima, Hrvatma i Bosnjacima apsolutno uopste ne treba nuditi da se oni osjecaju Bosanci jer oni to i nisu. To je samo kontraproduktivno. Oni su pripadnici identiteta Srbije i Hrvatske i nek to i ostanu.
6) Na kraju, Bosna je vjekovima postojala kao Bosna, a naziv Bosna i Hercegovina je Austro Ugarska ujdurma, kao i ukidanje bosanskog jezika. Cini li ti se da bi se, u skladu sa istorijom a i cilju obeshrabrivanja odredjenih secesionistickih tendencija, nasa drzava trebala zvati Bosna umjesto BiH? Samo ime "BiH" sugerira da je nasa drzava zajednica dviju drzava sto je netacno. Salu na stranu, ime je predugacko i neprakticno - pojma nemam kako se zove stanovnik Bosne i Herecegovine, je li bosnohercegovac, bosanskohercegovac itd. Slicno je kad bi pitali kako se zove stanovnik drzave Trinidad i Tobago
Pozdrav
Dobro bi bilo da je kraci naziv drzave zbog lakseg izgovora ili pisanja ali to za moj pojam nije relevantno. BiH je Svijet poslije referenduna priznao u onim granicama u kojim je bila u SFRJ i sa njenim tadasnjim imenom BiH. To ustvari samo tako pise na dokumentima dok se mi svi u obicnom svakodnevnom zivotu nazivamo kako hocemo i zelimo. Pa tako npr u svakodnevnom zivotu neko kaze da je Bosanac kao ja, neko Hercegovac, neko Bosnjak neko Hrvat, neko Srbin i tako dalje.
Pilsner, ovaj post koji sam napisao je ”strogo” vezan za ona prethodna ranije dva (2). Ako budes analizirao ovo sve o cemu pisemo i ako budes trazio rjesenja kako se rjesiti okupacije Srba, Hrvata i Bosnjaka i spasiti BiH od podijele.
Za tebe Pilsner,
Lijep pozdrav