Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#51 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mIRCerka »

mycy wrote:Slazem se :D

Jedva cekam macice i naravno da cu postati slike :D :D :D Ima jos par dana da se okoti.
imala sam pravo opasnu profu biologije, i ucili smo gen. inzinjering, godina 1995., rat jos uvijek, u 2 ujutro macka se meni na jastuku poradja, a ja jednom rukom masiram a drugom racunam njene i oceve gene za boju i racunam kakvi ce macici biti...naravno, kao pravi streber, svoj rad predstavim na sljedecem casu i dobijem 5 jer sam od 3 rezultata imala 100% poklapanje sa dobijenim macicima...samo, ja i ne volim macice prvih 10 dana...nit ih smijem gnjavit nit ih smijem ljubit, prave Tantalove muke :D

Kakva je mama a kakav je tata?
medda

#52 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by medda »

Nije ni na zapadu med i mlijeko za kucne ljubimce. Svugdje ima bagre sto ne razmislja kad kupuje hajvance. Za vrijeme ljetne sezone su azili prepuni jer gospoda ide na odmore i nema gdje sa jadnim cukama i macama.
A posto se i azil placa kad se ostavlja zivotinja cesto ih puste van ili svezu psa za drvo u nekoj sumi da se ne moze vratiti kuci. Jedina prednost je sto je ta mreza razvijena a i ljudi su malo osvjesteniji po pitanju zivotinja pa ih prime na odredjeno vrijeme dok se ne nadje novi vlasnik. Tako da nema lutalica.

Sto se tice rasnih pasa, trebaju da postoje i da ih ljudi kupuju. Takodje trebaju se zbrinjavati i lutalice. Tu treba da bude neki balans. U Bosni je taj balans toliko daleko da se ne vidi ni b od balansa. Zato mislim da treba ljude osvijestiti. Treba se promijeniti generalni mentalni sklop da bi se ljudi mogli poistovijetiti sa zivotinjom kao zivim bicem a ne kao objektom za sutanje.
Sve velike promjene pokrecu individualci koji imaju ideale i energiju da se zalazu za njih. Bottom-up sto bi rekli Francuzi :)
Nikakva se promjena nije napravila a da je prvo postojala struktura za finansiranje i rasprostranjivanje ideje. Velike ideje nastaju od malih a velike promjene od malih.
Zato svaka cast svakom pojedincu u Bosni koji se zalaze za nezbrinute zivotinje, pruzi im koru kruha, udomi ili odvede veterinaru. Ali svako ima pravo da radi sa svojim novcem sta zeli, da kupuje rasne pse i niko mu to ne smije osporiti.
Da naglasim da je pravo lijepo kad neko u Bosni ili bilo gdje na svijetu umjesto da kupi rasnog udomi lutalicu iz suosjecanja, ljubavi prema zivotu ili jednostavno iz egoizma da se osjeca bolje sto radi dobro djelo.
Takodje mi je veoma jasno zasto SOS pokusava da prezentira tu ideju i da promijeni neke stvari u drustvu, da osvijesti o desavanjima, da spasi koliko je moguce njihovih sticenika.
Isto mogu razumjeti kako je kad se zalazes za nesto a nemas mogucnosti i bespomocno gledas nepravdu.
mycy

#53 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mycy »

Inace sam je dok je manja bila pustala pod nadzorom vani da se malo navikne tako da nije divlja kad izadje. Medjutim imala je tjeranje i mojim roditeljima, kad su ispracali goste, je izletila vani. Kasnije, kad sam se vratila kuci, sam je trazila i nije proslo dugo kad se vratila. Tad se uparila tako da ja nisam u mogucnosti da izracunam kakvi ce malci biti :lol: :lol: :lol: Sve u svemu dobro je proslo i nisam imala namjeru da je sprijecavam u tom. Kad se vec uparila neka se i okoti. Ona je crno-bijela obicna macketina :D meni veoma draga! Nju sam nasla kad je bila mace i mislila sam da nece ni prezivjeti, bila je u katastrofa stanju.
to sam ja

#54 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by to sam ja »

medda wrote:Nije ni na zapadu med i mlijeko za kucne ljubimce. Svugdje ima bagre sto ne razmislja kad kupuje hajvance. Za vrijeme ljetne sezone su azili prepuni jer gospoda ide na odmore i nema gdje sa jadnim cukama i macama.
A posto se i azil placa kad se ostavlja zivotinja cesto ih puste van ili svezu psa za drvo u nekoj sumi da se ne moze vratiti kuci. Jedina prednost je sto je ta mreza razvijena a i ljudi su malo osvjesteniji po pitanju zivotinja pa ih prime na odredjeno vrijeme dok se ne nadje novi vlasnik. Tako da nema lutalica.

Sto se tice rasnih pasa, trebaju da postoje i da ih ljudi kupuju. Takodje trebaju se zbrinjavati i lutalice. Tu treba da bude neki balans. U Bosni je taj balans toliko daleko da se ne vidi ni b od balansa. Zato mislim da treba ljude osvijestiti. Treba se promijeniti generalni mentalni sklop da bi se ljudi mogli poistovijetiti sa zivotinjom kao zivim bicem a ne kao objektom za sutanje.
Sve velike promjene pokrecu individualci koji imaju ideale i energiju da se zalazu za njih. Bottom-up sto bi rekli Francuzi :)
Nikakva se promjena nije napravila a da je prvo postojala struktura za finansiranje i rasprostranjivanje ideje. Velike ideje nastaju od malih a velike promjene od malih.
Zato svaka cast svakom pojedincu u Bosni koji se zalaze za nezbrinute zivotinje, pruzi im koru kruha, udomi ili odvede veterinaru. Ali svako ima pravo da radi sa svojim novcem sta zeli, da kupuje rasne pse i niko mu to ne smije osporiti.
Da naglasim da je pravo lijepo kad neko u Bosni ili bilo gdje na svijetu umjesto da kupi rasnog udomi lutalicu iz suosjecanja, ljubavi prema zivotu ili jednostavno iz egoizma da se osjeca bolje sto radi dobro djelo.
Takodje mi je veoma jasno zasto SOS pokusava da prezentira tu ideju i da promijeni neke stvari u drustvu, da osvijesti o desavanjima, da spasi koliko je moguce njihovih sticenika.
Isto mogu razumjeti kako je kad se zalazes za nesto a nemas mogucnosti i bespomocno gledas nepravdu.
Upravo se o tome i radi :thumbup:
kockica_kockica

#55 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by kockica_kockica »

Dile wrote:
kockica_kockica wrote:
to sam ja wrote:Rece moj dog-sitter :kiss:

:kiss: za mog malog cupavca tebe juniora seniora i druge ukucane :kiss:
taman da znam kome cu da mi cuva zivuljike :D :D :kiss:

agencija za cuvanje kucnih ljubimaca... stani u red :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
to sam ja

#56 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by to sam ja »

kockica_kockica wrote:
Dile wrote:
kockica_kockica wrote: :kiss: za mog malog cupavca tebe juniora seniora i druge ukucane :kiss:
taman da znam kome cu da mi cuva zivuljike :D :D :kiss:
agencija za cuvanje kucnih ljubimaca... stani u red :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Eto ti moja kockice business :D
mIRCerka

#57 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mIRCerka »

mycy wrote:Inace sam je dok je manja bila pustala pod nadzorom vani da se malo navikne tako da nije divlja kad izadje. Medjutim imala je tjeranje i mojim roditeljima, kad su ispracali goste, je izletila vani. Kasnije, kad sam se vratila kuci, sam je trazila i nije proslo dugo kad se vratila. Tad se uparila tako da ja nisam u mogucnosti da izracunam kakvi ce malci biti :lol: :lol: :lol: Sve u svemu dobro je proslo i nisam imala namjeru da je sprijecavam u tom. Kad se vec uparila neka se i okoti. Ona je crno-bijela obicna macketina :D meni veoma draga! Nju sam nasla kad je bila mace i mislila sam da nece ni prezivjeti, bila je u katastrofa stanju.
vidis, kad pregledas neke knjige o mackama, tvoja macka je RASNA i fino pise CISTOKRVNA DOMACA MACKA...inace sa najboljom naravi...
mycy

#58 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mycy »

Pa da... Ima super narav. Koliko je cistokrvna ne znam i ne zanima me puno :D :D :D
mIRCerka

#59 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mIRCerka »

mycy wrote:Pa da... Ima super narav. Koliko je cistokrvna ne znam i ne zanima me puno :D :D :D
ono sto mi zovemo Avlijanerka, u knjigama stoji kao Domaca macka - ime rase...
Phia

#60 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Phia »

SVE mačke (rasne i domaće) imaju porijeklo od divlje mačke (Felis silvestris).I da napomenem mačka postoji 9 miliona godina.
SVI psi (rasni i domaći) porijeklo vode od sivog vuka (Canis lupus lupus).
Asana

#61 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Asana »

Ima ljudi koji uzimaju psa radi pomodarstva i paradiranja, zapravo vecina ljudi ganja cupkavu, suskavu ili "mocnu" rasu upravo zbog toga; no ima i drugih, dosta drugih, kojima je cilj ovo sto govori mircerka- cuvati psa,voljeti ga i brinuti o njemu. Zbog toga se ne smije generalizirati, ni diskriminirati.
Slazem se s lordom, tacno receno.

Postujem napore SOS-a ne samo da zastiti i spasi sto vise malih nesretnika, nego i da utjece na svijest nasih ljudi i na izgradnju boljeg, drugacijeg odnosa prema zivotinjama. U nekom drugom mentalitetu, ljudi se ne odlucuju za zivot sa zivotinjom iz istih razloga kao ovdje kod nas. Ne zaboravimo da su do unazad najvise 50 godina kucni ljubimci bili prava rijetkost, a oni koji su imali pse uglavnom su ih imali samo kao cuvare. Na takvoj podlozi i uz takav odgoj, motivi za uzimanje zivotinje se sporo miojenjaju od malogradjanskih do nekih drugih, i to je jednostavno - fakat.

Prosle godine sam bila u Albaniji i primijetila nesto neobicno: imaju jako puno pasa lutalica... ali, ti psi ne hodaju podvijena repa i ne gledaju ljude ispod oka: slobodno im prilaze, gledaju ih i cekaju hoce li nesto dobiti. Cesto sjede u blizini ljudi, radnika koji se odmaraju, izgledaju sasvim opusteno... izgledaju sasvim drugacije nego ovi nasi isprepadani i isfrustrirani psi lutalice, navikli da od svakog djeteta mogu ocekivati da ga sutne ili gadja kamenjem :(

Oni su opasni jedino kao moguci prenosioci bolesti, jer se hrane na smecu ( a smeca na zalsot ima jako puno) ali, mislim da je kod njih ujedanje ljudi prava rijetkost! Tamo je tesko vidjeti rasnog psa i malo ko ih drzi u kuci, ali one pse koje imaju u svojoj okolini ljudi ne maltretiraju, pa je i jednima i drugima suzivot ugodniji ... A kada se tamo ukorijeni obicaj drzanja pasa, sigurno ce biti drugaciji omjer u drzanju mjesanaca i rasnih pasa nego kod nas!
Pasiflora

#62 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Pasiflora »

Zlatni je nas prvi pas. Obozavamo ga. 4,5 god koliko je kod nas mnoge stvari su se promijenile. Ranije nismo razmisljali o psima lutalicama (prihvatali smo ih kao fakat u svome okruzenju) i nismo bili upoznati sa problematikom ulicnih pasa. Da tako je – nismo razmisljali o tome (ovdje govorim o svojoj obitelji)
Zlatnog smo nabavili (mrzim izraz kupili-ali u stvari kupili smo ga) jer nam se tada cinilo da pas koji ce zivjeti u stanu mora biti poznatog porijekla. Znaci nije u pitanju bilo nikakvo pomodarstvo, naprosto smo smatrali da pas koji boravi sa nasom djecom mora biti cist, zdrav i dobrocudan. Nije nam palo na pamet da i pas lutalica moze biti jednako drag i zahvalan za svu paznju koju mu pruzamo. Opet kazem: nismo razmiljali o tome.
Sada stvari skroz drugacije stoje. Da imamo prostora, svakako bi uzeli jos kojeg psa i svakako sa ulice. Svi oni imaju jednako mile okice i jednako tuzno gledaju kada im je hladno ili su bolesni. Dusa me boli za svakog ulicnog psa, ali sve sto mogu napraviti je da ih nahranim (tako sam se jednom dovela do toga prosle zime da je copor hodao zamnom kada izvodim Zlatnoga u setnju). Pokusala sam nekoliko puta udomiti psa sa ulice, ali nikada nisam uspjela.
Upoznala sam Velju i moram reci da se divim njemu i Coberu i ostalim ljudima koji rade to sto rade. Stalno imam griznju savjesti sto im ne pomazem u tome, ali sam sebi obecala dok jos nesto u svom zivotu „raskrcim“ da cu se puuuuno vise angazirati oko pomoci psima sa ulice. I moja obitelj naravno.
Kada bi svi pomogli barem malo – ukupno bi to bilo jaaaaako puno.
A moj Zlatni – pa osjecam se jednako ponosno kada mi kazu da je prekrasan (a fakat i jeste, ne zato sto je moj :-) ) kao sto sam se ponosno osjecala i kada su mi djeca bila mala pa kada bi neko rekao – kako su slatki!!!!!!!!!
Cober

#63 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Cober »

lord-executioner,
Ko neće nađe izgovor, ko hoće nađe načina..

Vezano za tvoju skepsu o nemogućnosti da se nešto promijeni, pravdanja svoje nemogućnosti da sam nešto učiniš preko nas i našim "mogućnostima", tvog načina kritikovanja kako prezentiramo stvarnost i rasistički segregacijski odnos prema rasnim i nerasnim psima bez razlike, a posebno tvoje dogmatično proglašavanje upravo te stvarnosti terorističkim, fašističkim pa i činom fanatizma, očigledan je pokazatelj koliko istina boli jer si sam i sebe i druge deklarisao i prepoznao u tim kritikama, pa evo nekoliko često publikovanih razmišljanja o ljudima, o meni, tebi, kao i takvog gledanja na iznošenje istine i surove realnosti...

Miroslav Krleza:
"Ljudi sami sebe međusobno varaju, lažu jedni druge u lice, obmanjuju se laskanjem i prozirnim udvaranjem,
a to im često izgleda nesrazmjerno hrabrije, nego da jedni drugima kažu golu istinu."

Ali iBn Ebi Talib:
"Vrijednost svakoga čovjeka jeste u dobru koje čini."

Seneca:
”Nije da se nešto ne usudimo napraviti jer je to teško izvodivo, već je to teško zato što se ne usuđujemo napraviti.”

Mahatma Gandhi:
"Trebamo postati ona promjena koju tražimo u svijetu."

George Elliot:
"Nikad nije kasno da budes ono sto si trebao biti."

I na kraju, Antoine de Saint - Exupéry:
"Gospodaru...
Pomozi mi da dobro djelujem neposredno i da sadašnji trenutak prepoznam kao najvažniji.
Sačuvaj me naivnog stava da u životu mora sve dobro proteći.
Obdari me spoznajom da su teškoće, neuspjesi i udarci stalni pratioci života uz koje rastemo i zrijemo.
Istinu ne možemo reci sami sebi, ona nam biva kazivana.
Stvori od mene covjeka koji će brazditi duboko poput broda, kako bi dotakao i one koji su ispod."

Pa možda manje pljuješ druge koji nešto čine a sam više učiniš, jer i riječima djelujemo a to ne košta...

Pozdrav, Cober.
lord-executioner

#64 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by lord-executioner »

Cober, nisi procitao prije nego si napao, nisi razmislio prije nego si citirao, a ja sam progovorio nakon sto sam razmislio, i razmislio nakon sto sam procitao. Nisu mi potrebni citati da bih poznavao stvarnost, niti su mi potrebni citati znamenitih ljudi da bih bio covjek. Ako mislis da si ovim postom rekao nesto, nisi; moja "skepsa" je odraz realnog sagledavanja okolnosti, nemogucnost konstruktivnog cinjenja ne moze nikome biti opravdanje, moze biti samo zalosna prepreka, a moje "proglasavanje" nije dogmaticno, nego je ogledalo pojedinim izjavama drugih. Ja nisam pljuvao ni po kome, samo sam osudio izjave koje, po mom cvrstom uvjerenju, predstavljaju los, nepotreban i generalizirajuci pristup. I to je sva istina koja mene nimalo ne boli, ali pogadja tebe jer smatras da nije zasluzena, sto je tvoje pravo. Naravno, napomenut cu da i u pogledu sagledavanja moje nemogucnosti kao izgovora nastupas generalizirajuci. Ponekad, stovise vrlo cesto, ono sto se trenutno ne moze, naprosto se ne moze, koliko god se htjelo i trazilo nacina, i koliku god nadu budili lijepi, dovitljivi citati iz starog spomenara. Molim te, vrati se svojim aktivnostima, i ne trudi se izazvati u meni bilo kakav osjecaj krivnje, jer mi je savjest savrseno cista, ako mi duh i jeste opterecen cinjenicom da zeli ispraviti mnogo nepravde, iako ne moze. Govorio sam iz srca, i rekao sam istinu, kao sto cu je uvijek izreci protiv onoga sto iznadjem da nosi diskriminirajucu konotaciju.
Baby

#65 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Baby »

meni sve ovo mrsko čitat...
Samo da kažem,da pravom ljubitelju pasa nije bitno da li je pas čistokravan ili obični mješanac...Pa sad vi razmislite ;-) :wink:
Cober

#66 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Cober »

lord-executioner wrote:Govorio sam iz srca, i rekao sam istinu, kao sto cu je uvijek izreci protiv onoga sto iznadjem da nosi diskriminirajucu konotaciju.
Ma bravo, terorizam, fašizam i, šta ono bi, fanatizam u našem djelovanju?

Svaka "čast" na tvom "govoru iz srca i borbi protiv protiv onoga što nosi diskriminirajući konotaciju", sve to u našoj borbi za izjednačavanje prava za život bez obzira rasni ili ne.

Ma bravo!
Cober

#67 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Cober »

Baby wrote:meni sve ovo mrsko čitat...
Samo da kažem,da pravom ljubitelju pasa nije bitno da li je pas čistokravan ili obični mješanac...Pa sad vi razmislite ;-) :wink:
Upravo tako, pravom ljubitelju, ali se cijene i prodaju ako imaju papire i ako su zdravi, a ako ne mogu biti i razlog za škartiranje, kako rekoše oni uzgajivači vučijaka kod veterinara, "koji k**** ću ja sad sa njim..." Baš smo fanatici što to primjećujemo, trgovinu gdje su psi samo sredstvo, a fašisti što osuđujemo.

Pozdrav, Cober
lord-executioner

#68 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Nisi procitao ono sto sam napisao. Da jesi vidio bi da imam samo hvalu za vase djelovanje, i da to djelovanje ni u jednom dijelu nisam nazvao fasistickim, teroristickim niti fanaticnim. Evo, izdvojit cu ti, jer cak ni tako ono sto sam rekao ne govori o onome sto mi ti imputiras.

Ne mozemo proglasiti sve ljude gadovima zato sto nemaju mjesanca kojeg su pokupili sa ulice, iz prostog razloga sto su takve generalizacije u najmanju ruku fasistoidne. Ako bi se primijenio takav nacin razmisljanja, onda bih bez ikakvih problema i ja i bilo ko drugi mogao reci "uzasno je da se neko bori za napustene pse, dok je toliko siromasne, nevine djece gladno, smrzavaju se, i nisu u zivotu probali cokoladu", i usput te maltretirati sto dajes novac za operaciju lutalice dok se za taj novac moze kupiti nekoliko vreca brasna, ili sto neko daje gomilu novca za printanje na majice dok ima djece koja nose majice stare po sedam-osam godina. A kako se pred tim opravdati? Zatvaraju se oci pred jednim, a pljuje se po svima koji jednako intenzivno ne misle o drugom. To su dvostruki arsini koje nikakva borba ne moze opravdati, i to je licemjerje koje jedino objasnjenje nalazi u nezajazljivom egoizmu i fanatizmu.
Znas sta je uzasno? Uzasno je da ljudi koji se bore za tako plemenitu stvar dosegnu taj stepen u kojem doslovce nastupaju sa stavom "posto se ja borim za napustene zivotinje, a ti ne radis sve sto i ja radim, ti ne valjas; posto ja udomljavam pse lutalice i mjesance, a ti si kupio psa, ti ne valjas; posto ja nastojim nametnuti svoja uvjerenja drugome posto-poto, a ti nastupas "mlako" jer ne pljujes po meni i ne gazas me jer ne mislim kao ti, ti ne valjas". Stani malo! U takvim okolnostima i sa takvim stavom, "ja" je previse naglaseno, i vaznije je natrljati nos nekome jer smatra da vlasnici rasnih pasa nisu uvijek djubrad. Stav "ja sam u pravu jer se borim" ne moze proci! To je stav sa kojim nastupaju teroristi.
A s druge strane

Zavrsit cu konstatacijom, koju ocito moram ponavljati, a ta je da djelovanje SOS-a i srodnih udruzenja moze i treba izmamiti samo pohvale i podrsku :thumbup: ,

dok

stavovi i njihovo iznosenje od strane pojedinih clanova trebaju hitnu modifikaciju, kako ne bi djelovali kontraproduktivno, i prezentirali SOS kao drustvo fanatika koji su spremni za glorifikaciju svoje pozrtvovnosti osuditi i popljuvati sve druge ljude koji ne cine sve sto i oni
, ili ne podrzavaju ( ili ne zive ) njihovu ( kolektivnu ili individualnu ) filozofiju zivljenja, imanja i cinjenja. Rijeci pojedinaca svojom sadrzinski brutalnom jezgrovitoscu naprosto mame takvo tumacenje, i takvu percepciju. Ako ovo nije napisano savrseno jasno, i bez ikakve zle namjere ili loseg misljenja o aktivnostima udruzenja koje se bori za okrutnost protiv zivotinja, ja zaista ne mogu pojasnjavati dalje i dublje.

Zao mi je sto me i dalje pokusavas satanizirati, i dobro je vidjeti da puku sugestiju, izrecenu mozda u izljevu opravdanog ogorcenja nad vidom diskriminacije, prihvatas na tako sirokogrudan nacin. Sve zivotinje imaju pravo na zivot; treba li sve rasne pse izbaciti na ulicu, da bi onda konacno svi psi bili u jednakom polozaju? Treba li vlasnike rasnih pasa natjerati da izbace svog psa na ulicu, a prihvate i udome lutalicu? Jer, to je upravo jedina posljedica kojom kritizirani ljudi mogu ispraviti ono zbog cega ih se kritizira. Ili mozda, gledajuci zaseban slucaj, da potencijalni vlasnik rasnog psa ne uzme jedinu kujicu koja vec sest mjeseci zivi kod odgajivaca, koji je ne uspijeva prodati, i koji se sprema negdje ju odvesti i baciti jer od nje ne ocekuje profit? Ti si sam upravo govorio o opasnostima koje "skartiranje" nosi za pse. Ne moze se gledati jednostrano, i napadati ljude samo na osnovu kupovine rasnog psa, individualnost slucajeva nalaze da se sve sagledava posebno, odvojeno i prema slucaju, i da se onda donese sud o tome da li je zaista vlasnica/vlasnik kicosko djubre bez srca, ili cestit covjek bez predrasuda.

Ja zaista ne mogu reci vise nista o ovoj temi, niti mogu stotinu puta ukazivati na ono sto sam, crno na bijelom, napisao. Cober, ako ti je cilj da me ubijedis kako se borite za pravu stvar, ne trebas, ja znam da je to prava stvar. Mislim ( nadam se da sam u pravu ) da su tvoji postovi samo posljedica nepravilno shvacenog teksta, i da su tvoje namjere u principu samo odbrambene u odnosu na ono cime se bavite, za sto nema potrebe, takvim aktivnostima ne treba odbrana ni pred kim, treba im vise podrske. Samo sam ti pocrtao kakve reakcije izazivaju jednostrani pristupi nekim pitanjima, a ti si uspio, nekako, procitati nekoliko manje bitnih rijeci i zapaliti se, u potpunosti izbjegavajuci prihvatiti potpuni sadrzaj, i ono sto sam nedvosmisleno rekao.

SOS-u i tebi sretno u daljem radu, i mirci, izvinjavam se zbog obnove prepucavanja, nisam namjeravao vise ici u tom pravcu, ali sto je babi milo, to joj se snilo... :|
Baby

#69 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Baby »

Cober wrote:
Baby wrote:meni sve ovo mrsko čitat...
Upravo tako, pravom ljubitelju, ali se cijene i prodaju ako imaju papire i ako su zdravi, a ako ne mogu biti i razlog za škartiranje, kako rekoše oni uzgajivači vučijaka kod veterinara, "koji k**** ću ja sad sa njim..." Baš smo fanatici što to primjećujemo, trgovinu gdje su psi samo sredstvo, a fašisti što osuđujemo.

Pozdrav, Cober
Ali vidi ko kaže da se cjene oni sa papirim,baš suprotno,samo uzgajivači (i to ima izuzetaka)Predlažu da treba kupovati pse sa pedigreom,papirima,roditelji šampioni....itd itd.....
Meni niko dosad nije rekao da uzmem psa sa papirima...
Cober

#70 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Cober »

lord-executioner,

pročitao sam ja sve ono što si napisao, i to dobro. Niko od nas to ne radi zbog pohvale, i zato nisam ni reagovao na tvoje riječi hvale, ali jesam na ono drugo što si pisao. Na neistine, dogme i podmetanja. SOS-u i te kako treba glasna podrška javnosti u namjeri mijenjanja svijesti i stavova društva, a društvo ipak čine pojedinci, društvo koje provodi stravične okrutnosti prema svim životinjama, a posebno prema uličnim psima. Ali nismo spremni na laskanja u tom cilju, nego na javno iznošenje istine, ma kako neugodna ona bila. A gole činjenice pokazuju svu surovost našeg društva, između svega ostalog uključujući i odnos društva na osnovi rasni-nerasni pas. I apsolutno je iskrivljavanje istine, da ne kažem opaka laž da mi prezentiramo mržnju prema rasnim psima i njihovim vlasnicima. Ne, borimo se za prirodna prava svih živih bića bez razlike. Ulični psi su u našoj sredini najviše ugroženi i najviše pate, pa smo njima najviše i posvećeni.

Ja tvoje riječi nisam izvalačio iz konteksta niti sam to mogao jer je tvoj post iznad prikazan u potpunosti, nego sam jasno naglasio ono što sam pročitao. Ali da bih bio precizan, evo kompletnog dijela kako ti tumačiš naše stavove, sve iz tvog prvog posta:
lord-executioner wrote:
Stav "ja sam u pravu jer se borim" ne moze proci! To je stav sa kojim nastupaju teroristi. Nije isto boriti se za prava napustenih zivotinja i zivotinja uopce, i boriti se protiv ljudi zato sto imaju svoje zelje i namjere. Na takav nacin se ne postize nista. Ja ti to ne govorim iz aspekta nekoga ko bi krv dao za rasnog psa, i ko suta lutalice po ulici i gura im petarde u njuske zato sto ih smatra bezvrijednim smecem. Ne zaboravi da se i ti rasni psi danas-sutra mogu naci na ulici, jer su im vlasnici neodgovorni, i nisu sposobni nositi se s njima. Ako ih ne uspiju prodati, rijese ih se na drugi nacin. Jesu li ti psi krivi? Ne. Jesu li krivi vlasnici? Da, zato sto taj cin spada u okrutnost prema zivotinjama.

A je li kriv i onaj ko kupi i cuva rasnog psa do njegove smrti, zato sto ne zeli pokupiti psa sa ulice iz nepovjerenja prema njemu, njegovom temperamentu i njegovom stanju, zato sto ne postoji azil poput onog u Brckom gdje psi prodju kompletnu veterinarsku skrb, a u zadnje vrijeme i dresuru? Ne mozemo proglasiti sve ljude gadovima zato sto nemaju mjesanca kojeg su pokupili sa ulice, iz prostog razloga sto su takve generalizacije u najmanju ruku fasistoidne. Ako bi se primijenio takav nacin razmisljanja, onda bih bez ikakvih problema i ja i bilo ko drugi mogao reci "uzasno je da se neko bori za napustene pse, dok je toliko siromasne, nevine djece gladno, smrzavaju se, i nisu u zivotu probali cokoladu", i usput te maltretirati sto dajes novac za operaciju lutalice dok se za taj novac moze kupiti nekoliko vreca brasna, ili sto neko daje gomilu novca za printanje na majice dok ima djece koja nose majice stare po sedam-osam godina. A kako se pred tim opravdati? Zatvaraju se oci pred jednim, a pljuje se po svima koji jednako intenzivno ne misle o drugom. To su dvostruki arsini koje nikakva borba ne moze opravdati, i to je licemjerje koje jedino objasnjenje nalazi u nezajazljivom egoizmu i fanatizmu.
Najgore je sto se, opet naglasavam, borite za plemenitu stvar, a kroz tu borbu generalizacijom dolazite do podjele ljudi na "vas", mucenika i trudbenika, i "drugih ljudi" koji su, eto, licemjeri, pokvarenjaci, neznalice, ljenjivci, besposlicari, snobovi, i sve drugo nevaljalo i lose. Mozda to vama ne izgleda tako, ali nacin na koji iznosite stavove je upravo takav! Nisam vas napao. Suosjecam sa napustenim psima vise nego sto suosjecam s ljudima, i suze mi udaraju na oci kad vidim desetine sklupcanih nesretnika na minus 10 dok moja mrcina spokojno spava, suze zbog nemoci jer preda mnom nije ni jedna jedina realna mogucnost da im pomognem na neki siri i sveobuhvatan nacin, a zbog nepostojanja azila i neposjedovanja kuce ne mogu usput pokupiti pse i cuvati ih. I tu mi dolazis ti i kazes mi da si bolja zato sto volontiras u udruzenju i sto si udomila dobar broj pasa, da ja ne valjam zato sto ne mogu uciniti ono sto zaista zelim, i sto u mojoj sredini ne postoji niko s kim mogu napraviti ono sto radi SOS. Wow! Bas si mi pokazala. Prije par mjeseci djevojka i ja smo odnijeli stene koje je neko autom polomilo na parkingu i platili da ga uspavaju. I ti mislis da ja nisam htio platiti stotine, hiljade maraka za lijekove i terapije, da to stene ne umre prije nego je uopce i pocelo zivjeti? Mislis da je meni lijepo zamisliti kako se tom stenetu to ne bi desilo da je bio u necijoj kuci ili necijem dvoristu? Mislis da ja uzivam kad vidim psa kojem ne mogu dati nista osim malo hrane i milovanja? Ako to mislis, ti si stotinu puta pokvarenija i od ljudi za koje mislis da si u pravu kad optuzujes samo na osnovu toga sto nemaju jednake poglede na sve i jednake mogucnosti za sve. Cjelokupna filozofija koju iznosite je filozofija iskljucivosti. Pa neka je, to je na vasu sramotu, i ako mislite da takvim stavovima pridobijate misljenje razumnih ljudi, varate se. Ja mrzim sebe sto nisam u stanju uciniti vise, ali nemam pravo mrziti nekoga ko moze, a iz nekog razloga ne zeli. Vi radite obrnuto, vi volite sebe jer imate kakvu-takvu mogucnost da nesto napravite, a mrzite sve ostale, ili barem takav osjecaj prosijava iz vasih stavova o datim pitanjima. Moj pas je cesto bolestan, ja ga volim, i pazim, i radim sve sto mogu da mu pomognem, a ne trazim nicije priznanje za to, niti da mi neko govori jesam li ja dobar ili los vlasnik psa, zbog toga sto je on mjesanac ili rasa. Neko spominje i ljude koji imaju kucu od milion-dva eura, i koji usvoje lutalicu ili par njih, i to spominju kao nesto veliko? A zasto je to veliko, zato sto je SOS uspio udomiti pokojeg psa kod takvih ljudi, ili zato sto su ti ljudi velikodusni, pa u cjelokupan budzet dodaju jos i 0,05 % za ishranu i brigu za jednog psa? Ja da mogu imati takvu kucu, i u mom bi gradu postojao azil, moj azil, i u mom azilu ne bi, kao po odredbama zakona koji je u izradi, pas imao pravo zivjeti samo 30 dana, nego dok ga neki pazljiv, odgovoran covjek ne uzme i ne zadrzi zauvijek. Sram vas i stid bilo sto pokusavate nametnuti i postenim i losim ljudima podjednak osjecaj krivnje, osuditi bez razlike. Neka vas je sram sto mislite da je svima stalo samo do bijelog krzna ili pravilnog zagriza. Neka vas je vjecna sramota sto se usudjujete prigovoriti nekome ko to nicim nije zasluzio na manjku ljubavi prema zivotinjama ( prema vasoj skali ), a da ne znate i ne ispoljite nimalo razumijevanja za druge ljude mimo vas, ali znate odreci naklonost koju vi posjedujete. Sram vas bilo, imam pravo da vam to kazem u ime svakog covjeka kome on sam i njegova djela nisu srediste bivanja, sram vas bilo. Sram vas bilo i sto svoje misljenje o pojedincima formirate na osnovu vecinskog razmisljanja o pitanju zivotinja, i vrijedjate bez imalo griznje savjesti. Ne znam jesu li misljenja svih SOS-ovaca identicna, ali ako jesu ( mada se nadam da nisu ), i zivotinje i ljudi su zasluzili daleko, daleko bolje. I zbog toga neka vas bude sram.

NIsmo tu radi sebe i riječi hvale nego da pomognemo onima koji provode svoj život u moru patnje koju im uzorkuju ljudi. Između ostalog, i zbog široko raširenog stava o rasnim psima, i nerasnim koji nisu vrijedni ni pogleda. Saželjenje pojedinaca prema njima nije dovoljno. Ta patnja je velikom mjerom uzrokovana i odnosom društva na osnovi "rasni-nerasni" pas. Očigledno je tu riječ o rasi. Teška je neistina koju ti konstantno pokušavaš implicirati da mi imamo nešto protiv rasnih pasa, naprotiv, i mnogi od njih teško pate, i opet zbog ljudi, svojih vlasnika i na sav glas se borimo protiv toga. Ne protiv onoga drugog što ti stalno pokušavaš krivo prezentirati kao naše izjednačavanje dobrih i loših ako su vlasnici rasnog psa.

Ti si samo jedan od hiljadu koje sam do sada slušao kako dogmatski sebi daju za pravo da kritikuju, predlažu i pametuju, a sve preko tuđih leđa, a ja sam dosta iskusan i po godinama i po životnom iskustvu da ne bih odmah prepoznao šuplju. Ne znam koliko godina imaš, ali pretpostavljam ne više od 30 te da sam vršnjak sa tvojim roditeljima, a Velja bi ti sigurno mogao biti i više od dede. Ne potcjenjuj takvo životno iskustvo koje se usudi javno osuditi. I ne okreći našu osudu tamo gdje nikako nije usmjerena.

Ni o politici nisam napisao slučajno, siguran sam da si ti u stanju kilometrima razglabati o svemu i svačemu. Ali i to je dio sazrijevanja, i ovakve rasprave će sigurno doprinjeti tvojim stavovima. Ja nisam ovdje zbog tebe, niti repliciram samo tebi, nego svima onima koji ovo čitaju i na koje ove rasprave mogu da utiču ovako ili onako.

Mislim da ti samo želiš raspravljati, jer u osnovi vidim pozitivan stav, ali i da iz tog razloga manipulišeš jer konstantno imputiraš čitaocima da mi kao mrzimo rasne pse, mi smo kao protiv njih, a ti se kao boriš protiv toga. Ma hajde, prođi se šuplje. Ta priča, ono kao upućena nama od tebe, da i rasni psi pate a mi ih kao preziremo, pa nam ti to došao objasniti koliko griješimo je gnusna laž. Laž koja je potpuno suprotna kako misiji tako i djelovanju cijelog SOS-a. I zato odgovaram samo zbog toga. Ne zbog tebe, nego zbog svih koji ovo čitaju i čija nam pomoć i podrška treba. Ne nama lično, nego pomoć onima koji pate i kojima možemo još više pomoći ako nas je više. A ti, u svojoj želji da raspravljaš, naglašavaš da se borimo protiv "ljudi koji imaju svoje želje i namjere", u stilu kao imaju svoj novac pa imaju pravo da rade šta hoće. E to je izvlačenje iz konteksta. Naravno da se borimo protiv tretiranja pasa kao robe, protiv vrednovanja života na osnovu rase. Rase, koja je osnova za riječ rasizam, te samim tim surove patnje koja iz toga proizilazi. Ne trebam ti valjda objašnjavati kako? Mnogi dobri ljudi ne raznišljaju o tome kada kupuju psa, nego se samo povode ustaljenim društvenim vrednovanjem života na osnovu rase. Možda bi mnogi, koji zbog prave ljubavi i prijateljstva daju novac za psa, a prođu pored onoga što molećivo gleda hoće li ga ko pozvati da ga povede sa sobom, možda bi to i učinili kada bi samo malo razmislili o tome. Razvoj te svijesti bezobrazno imputiraš kao da proglašavamo sve ljude koji imaju rasnog psa gadovima. Zašto to radiš? Da bi raspravljao na forumu? Ne pitaš se šta je sa većinom čitalaca koji će samo ovlaš preletjeti sve ovo i steći takav neistinit dojam. Već samim tim direktno odmažeš onima kojima bi, kako sam kažeš htio pomoći, samo da možeš. Spominješ primjer ljudi zakoje sam naveo da imaju kuću od milion-dva, pa ne kupe psa nego usvoje jadnika na tri noge. I umjesto buđenja svijesti kod nas koji to nemamo, ali ipak kupujemo i plaćamo pse stotine eura, te, da osim ljubavi prema psu, imamo i statusni simbol. Nama najljepše. Svodiš to na njihov novac i izokrečeš cijelu postavku. A postavka je da se prijeteljstvo ne mora kupovati čak ni kada si možeš sve priuštiti, pa umjesto kupovine psa u skladu sa svim kinološkom i rasnim normama udomiš polomljenog jadnika sa tri noge. Svodiš to na njihov budžet, kao nije to ništa za njih, ali namjerno previđaš suštinu, a to je da kada su se odlučili za psa da su isto tako mogli kupiti veoma rasnog psa dok ovaj koji je sada kod njih umire na ulici. I umjesto hvale, ti to prezireš i omalovažavaš. Zašto? Glup nisi. Pokvaren nisi. Jesi li toliko mlad, da tvoja želja za kilometarskom raspravom ide tako daleko? Busaš se sa "neka vas je vječna sramota", izokrečeš naše altruističke napore buđenja svijesti i onog dobrog u ljudima, te nam još imputiraš izjednačavanje poštenih i nepoštenih ljudi. Ne, sram tebe bilo što si dobro razmislio pa tako napisao.

Kažeš da pred tobom nije niti jedna realna mogućnost da im pomogneš, ali očigledno jeste da im odmogneš svojim pisanjem.
encian

#71 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by encian »

ja sam vec napisala, ali evo opet cu. cijeli moj zivot uzimali smo lutalice sa ulice i to su bili nasi psi. desetine godina prije mog rodjenja, praksa je bila ista. zna se da je i dedo dovodio kuci "svakakvu pascadiju". voljeli smo nase pse, zivjeli sa njima i plakali za svakim koji je bilo kako otisao od nas - neki bi se vratili lutanju u momentu nepaznje, neki su umrli, prirodno ili rukom drugoga (najmanje 2 psa su nam bila otrovana), neki su i ukradeni.
po prvi put imamo rasnog psa - njemackog ovcara. dobili smo ga nakon sto je nas posljednji pas umro i jos uvijek nismo trazili nikakvog psa. medjutim psica tatine kolegice se okotila, i moj mali cukica imao je oke kakve se ne vidjaju 2 puta. ove dvije godine po prvi put citam o rasi njemackog ovcara i misljenja sam da zaista imaju karakternih osobina razlicitih od drugih pasa - osobina koje su se savrseno uklopile u moju siru familiju. tako da iz ovog mjesta mislim da cu (barem ja) uvijek imati njemackog ovcara.

mislim da cemo se svi sloziti da se prijatelj bira po njegovim/njenim osobinama. tako se bira i pas kojeg cemo uzeti kao clana porodice. npr. nikad ne bih izabrala male namcoraste pasmine, vise volim easy-going pse koji ne izgrizu namjestaj ako ih ostavis pola dana same, ne prave frku ako jedan dan moras da preskocis igru, i ne prave dramu pri odlasku veterinaru, nego ga vide kao jos jednu avanturu. ako uzimamo psa da ga spasimo, bez razmisljanja o njegovom karakteru, ili samo zato sto je "sladak" onda vec moze bilo koji pas. naravno odredjene karakteristke koje ne volimo mogu se potrefiti i kod mog sada tako dragog njemackog ovcara. ali rasa kao rasa stvarno je poznata po suprotnom.

da, ljudi imaju pravo izabrati svog druga, i da, ljudi trebaju da brinu o svojim psima, da se pobrinu da nema potomstva koje ce zavrsiti kao lutalice, pa i da ce moci svog psa "trpiti" do njegove smrti a ne otjerati ga na ulicu. i da, u medjuvremenu bi se trebali pobrinuti za pse koji su vec lutalice.
Cober

#72 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Cober »

encian wrote:...mislim da cemo se svi sloziti da se prijatelj bira po njegovim/njenim osobinama. tako se bira i pas kojeg cemo uzeti kao clana porodice.
Apsolutno bi trebalo biti tako.

encian wrote:ako uzimamo psa da ga spasimo, bez razmisljanja o njegovom karakteru, ili samo zato sto je "sladak" onda vec moze bilo koji pas.
To isto važi i za kupovinu psa zato što je "sladak" "prelijep" ili šta god, kao i za pse iz azila, jer se i kod svakog pojedinačnog psa iz azila, osim kod štenaca, neosporno već zna ne samo veličina i izgled, nego i kompletna narav i karakter. Vlasnik svojim karakterom naravno utiče na dalji tok događaja, kako kod rasnog tako i kod nerasnog psa.

encian wrote:da, ljudi imaju pravo izabrati svog druga, i da, ljudi trebaju da brinu o svojim psima, da se pobrinu da nema potomstva koje ce zavrsiti kao lutalice, pa i da ce moci svog psa "trpiti" do njegove smrti a ne otjerati ga na ulicu.
Naravno, kao što mogu izabrati ili usvajanje ili trgovinu, ostalo je sve isto.
encian wrote:i da, u medjuvremenu bi se trebali pobrinuti za pse koji su vec lutalice
Opet se slažemo.

Pozdrav, Cober.
Baby

#73 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Baby »

encian wrote:ja sam vec napisala, ali evo opet cu. cijeli moj zivot uzimali smo lutalice sa ulice i to su bili nasi psi. desetine godina prije mog rodjenja, praksa je bila ista. zna se da je i dedo dovodio kuci "svakakvu pascadiju". voljeli smo nase pse, zivjeli sa njima i plakali za svakim koji je bilo kako otisao od nas - neki bi se vratili lutanju u momentu nepaznje, neki su umrli, prirodno ili rukom drugoga (najmanje 2 psa su nam bila otrovana), neki su i ukradeni.
po prvi put imamo rasnog psa - njemackog ovcara. dobili smo ga nakon sto je nas posljednji pas umro i jos uvijek nismo trazili nikakvog psa. medjutim psica tatine kolegice se okotila, i moj mali cukica imao je oke kakve se ne vidjaju 2 puta. ove dvije godine po prvi put citam o rasi njemackog ovcara i misljenja sam da zaista imaju karakternih osobina razlicitih od drugih pasa - osobina koje su se savrseno uklopile u moju siru familiju. tako da iz ovog mjesta mislim da cu (barem ja) uvijek imati njemackog ovcara.

mislim da cemo se svi sloziti da se prijatelj bira po njegovim/njenim osobinama. tako se bira i pas kojeg cemo uzeti kao clana porodice. npr. nikad ne bih izabrala male namcoraste pasmine, vise volim easy-going pse koji ne izgrizu namjestaj ako ih ostavis pola dana same, ne prave frku ako jedan dan moras da preskocis igru, i ne prave dramu pri odlasku veterinaru, nego ga vide kao jos jednu avanturu. ako uzimamo psa da ga spasimo, bez razmisljanja o njegovom karakteru, ili samo zato sto je "sladak" onda vec moze bilo koji pas. naravno odredjene karakteristke koje ne volimo mogu se potrefiti i kod mog sada tako dragog njemackog ovcara. ali rasa kao rasa stvarno je poznata po suprotnom.

da, ljudi imaju pravo izabrati svog druga, i da, ljudi trebaju da brinu o svojim psima, da se pobrinu da nema potomstva koje ce zavrsiti kao lutalice, pa i da ce moci svog psa "trpiti" do njegove smrti a ne otjerati ga na ulicu. i da, u medjuvremenu bi se trebali pobrinuti za pse koji su vec lutalice.
Ja sve ovo potpisujem....
lord-executioner

#74 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Ni u jednom trenutku nisam novac uzeo kao referentnu tacku, i to ti meni imputiras. Ne, nemaju zbog novca ljudi pravo da kupe sebi ( rasnog ili ne ) psa, nego imaju pravo zato sto imaju htijenje koje je takvo kakvo jest, i njihovo. Takodjer se nemoj truditi da mi imputiras lazno govorenje, ono je zasnovano na postovima i izjavama pojedinih clanova SOS-a, i u njima sadrzanog snishodljivog odnosa prema ljudima koji imaju rasne pse.
A postavka je da se prijeteljstvo ne mora kupovati čak ni kada si možeš sve priuštiti, pa umjesto kupovine psa u skladu sa svim kinološkom i rasnim normama udomiš polomljenog jadnika sa tri noge. Svodiš to na njihov budžet, kao nije to ništa za njih, ali namjerno previđaš suštinu, a to je da kada su se odlučili za psa da su isto tako mogli kupiti veoma rasnog psa dok ovaj koji je sada kod njih umire na ulici.
Ne svodim na budzet. Svodim na licnu odluku. To je odluka tih ljudi. Oni su tako htjeli, i tako su ucinili. Bas kao sto postoji i dosta ljudi koji svoje tendencije kupovine rasnog psa baziraju ne na rasizmu, nego na nekim drugim faktorima. Ako ces sada reci ( a provlacis to kroz citav post ) da ljudi koji zele psa trebaju udomiti, a ne kupiti, to je onda potcjenjivanje njihovih zelja ili namjera ( ne njihove finansijske sposobnosti, kako si naglasio ), kao i automatska implikacija da ljudi koji ne udome, nego kupe, cine to da bi dobili statusni simbol. Ta pojava postoji, i cesta je, ali nije ni blizu univerzalne.
Ti si samo jedan od hiljadu koje sam do sada slušao kako dogmatski sebi daju za pravo da kritikuju, predlažu i pametuju, a sve preko tuđih leđa, a ja sam dosta iskusan i po godinama i po životnom iskustvu da ne bih odmah prepoznao šuplju. Ne znam koliko godina imaš, ali pretpostavljam ne više od 30 te da sam vršnjak sa tvojim roditeljima, a Velja bi ti sigurno mogao biti i više od dede. Ne potcjenjuj takvo životno iskustvo koje se usudi javno osuditi. I ne okreći našu osudu tamo gdje nikako nije usmjerena.
Ja uopce ne iznosim dogmu. Ako ti mozes sebi dati za pravo da dajes gore pomenutu implikaciju, ja itekako imam pravo da to kritikujem. Ako je tebi udobnije utemeljenu kritiku interpretirati kao suplju, to je problem tvrdoglavog inzistiranja na istom, a tvrdoglavo inzistiranje na istom bez postojanja svijesti o tome da to "isto" moze sadrzavati NEKE pogresne stavke, upravo jeste dogma. Isticanje korelacije dobi i iskustva ( ?! ) je apsurd koji je trebao biti prevazidjen jako davno. Godine nisu sinonim za iskustvo, niti za ispravno rezonovanje i razumijevanje stvari. Zivot svakodnevno udara pecat na ovu tvrdnju. Da li neko nekome moze biti otac, djed, daidza ili amidza nije nikakav argument, i u svim sferama i kontekstima upravo je "zivotno iskustvo" znalo izreci, i izrice, nevidjene gluposti. Time ne kazem da ste ti ili Velja zaglupljeni; samo naglasavam da javna osuda nekoga treba biti temeljito formulisana, kako ne bi presla granicu izmedju ispravnosti i generalizirajuce diskriminacije, bez obzira na to da li je izrice starac ili djecak.

Takodjer nisam rekao ni da mrzite ili prezirete rasne pse. Rekao sam da previdjate kako nametljivi i iskljucivi rezon "ako zelis kupiti, radije udomi" ima svoje lose strane upravo u cinjenici da dugorocno i znatan broj rasnih pasa izlaze riziku da budu "skartirani" zbog nemogucnosti prodaje. Svjestan sam da postoje prioriteti; ipak, treba uociti i negativne strane svake filozofije kojom se neko rukovodi u djelovanju. Sto se pak tice odnosa prijezira prema vlasnicima koji se iz nekog razloga ( ne mora to biti zahtjev za izlozbenom kvalitetom ) prije odluce kupiti rasnog psa nego udomiti lutalicu, taj odnos je postojan i vidljiv u pojedinim navodima clanova SOS-a, pa i u tvojim. Ono sto je sam rekao, jeste da ne treba u tome traziti neki opci princip, jer to zavisi od slucaja. Poznavao sam osobu zenskog spola, petnaestogodisnjakinju, koja je zeljela psa; nije bila neodgovorno deriste, nego sasvim uravnotezena i odgovorna osoba koja je znala sta znaci imati psa, i bila je spremna na to. Njeni roditelji, medjutim, nisu htjeli ni da cuju za ideju udomljavanja iz nekog azila ili, ne daj Boze, uzimanje psa s ulice ( vjerovatno posljedica njihovog bogatog "zivotnog iskustva" koje je argumentovana uvjeravanja protumacilo kao "suplju", neuskladjenu sa njihovim poimanjima ). Njihovo protivljenje ipak nije bilo protivljenje na bazi rasizma, nego na bazi nepovjerenja proizislog, dobrim dijelom, iz nedovoljnog znanja, sto nije sprijecilo djevojku ( ili djevojcicu ) da kupi mjesanca male pasmine ( bio je to, cini mi se, krizanac pudle i maltezera ) i da ga do danasnjeg dana voli i pazi beskompromisno i ustrajno. Stovise, i roditelji djevojcice sudjeluju u paznji i ljubavi kojom je taj pas okruzen, i sigurno je da u tom konkretnom slucaju, koji bi mozda bio drukciji da su roditelji bili otvoreniji za neka saznanja, pas nije na gubitku, naprotiv. E sad, mi mozemo kritikovati roditelje sto su nastupili tako kako su nastupili, i osuditi ih zbog nesklonosti ka logicnim argumentima u prilog lutalicama, ali ne mozemo im suditi za rasizam, niti ih izjednaciti sa shanerom koji je pronasao da purebred pit bull izvrsno ide sa njegovim pistoljem i pomalo agresivnim prednjim dijelom novog BMW-a.

Cilj mojeg pisanja jeste da ubuduce izbjegnes upravo ironiziranje na racun vlasnika rasnih pasa, na nacin koji salje negativnu sliku o nacinu razmisljanja, a posredno i o nacinu djelovanja SOS-a. Postoji znatna razlika u stepenu povjerenja kojeg ce ispoljiti ljudi prema tvrdnji "svaki pas je isti, udomi, nemoj kupiti" i prema apelu "svaki pas ima svoj karakter i svoje osobine, ako namjeravas kupiti psa, razmotri prvo mogucnost udomljavanja nekog psa ciji karakter/velicina/nesto drugo odgovara onome sto trazis". Bio sam prisutan kada je nekolicina pojedinaca ( zasebno ) reagirala negativno na napise sa foruma SOS-a, napise koji su svojom zestinom u isticanju ovoga na sto upozoravam izazvali sumnje u iskrenost rada SOS-a. To nisu bili nikakvi mislioci, niti ljudi koji se trude zagrebati ispod povrsine, i takva je, nazalost, vecina ljudi; a ako takvi ljudi budu dozivljavali SOS kao drustvo fanatika kojima je bitno samo ono sto oni misle da se treba raditi ( izmedju ostalog i prva tvrdnja koju sam gore stavio u navodnike ), animozitet moze djelovati kontraproduktivno. Znam, reci ces, da ce pravi ljudi uvijek prepoznati za sto se SOS bori, i na kakve teskoce u tome nailazi, ali treba prihvatiti da je bh. drustvo daleko od drustva pravih ljudi, i da javne istupe treba uskladiti s tim. U tome nema ni tvog ni mog licnog interesa, ali ima interesa psa koji ce sjediti u azilu iako je mogao jucer biti udomljen, da potencijalni udomitelj nije ustuknuo pred prvim utiskom koji ga je naveo da se zapita o kredibilitetu udruzenja, njegovih clanova, i iskrenosti u pogledu pasa iz azila.
Meni je zao sto moram "razglabati" do u nedogled, ali imam osjecaj da ti uporno izbjegavas prihvatiti sustinu onoga sto govorim. Isto kao i u ovom prethodnom encianovom postu, izdvojio si ono sto se slaze sa tvojim razmisljanjem, ili sto si citirao da podupre tvoje teze, i time iskrivio ono sto encian govori, a to je da rasa ne smije biti osnova razmisljanja, ali ima razloga zbog kojih nije apsolutno nevazna. Koliko ce se ti razlozi vrednovati, individualna je stvar, ovisna o htijenjima pojedinca. One koji su toliko nisko pali u rezonovanju da su im pas i njegova rasa samo statusni simbol i nista drugo, ionako ne zanima ni ovo sto ti govoris, ni ovo sto ja govorim, ni ovo sto encian govori.

Naglasit cu da sam prilicno umoran od ove rasprave, koju nastavljas samo da bi dokazao nesto sto ja znam, a pobio nesto sto je vidljivo i iz nacina na koji to pobijas. Budes li htio nesto promijeniti u pogledu malog broja stvari za koje znam da ih treba promijeniti, to ces i uciniti, a ako ne budes, onda je i rasprava suvisna. Mozda bi bilo dobro prihvatiti da neodredjen broj ljudi ( medju njima i ja ) jednostavno jasno vide u pojedinim izjavama pogresan i potencijalno diskriminirajuci pristup prema odredjenim grupacijama ljudi, i smatra da verbalizacija takvog pristupa skodi pozitivnog djelovanju, te da je treba izmijeniti ili barem znatno ublaziti kako bi se iza drveta bolje uocila suma. Ako ne smatras da postoji takav pristup, zivi bili pa vidjeli, ja mogu prihvatiti samo da vise nece biti takvog pristupa, iako ga je prije bilo. A ako ga vise ne bude, odlicno, vjerujem da ce druge, bitne i pozitivne stvari, bolje doci do izrazaja.
to sam ja

#75 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by to sam ja »

lord-executioner wrote:

Takodjer nisam rekao ni da mrzite ili prezirete rasne pse. Rekao sam da previdjate kako nametljivi i iskljucivi rezon "ako zelis kupiti, radije udomi" ima svoje lose strane upravo u cinjenici da dugorocno i znatan broj rasnih pasa izlaze riziku da budu "skartirani" zbog nemogucnosti prodaje.
Ne, nego dobru stranu a to je da ce mnogi odustati od uzgoja pasa koji je sada postao trend, imas kucu i bokun zemlje (kako bi moj dida rekao) nabavis sebi jednu, dvije sampionke to ti je sasvim dovoljno da zivis "k'o car"...dođe ti skoro pa kao da posjedujes nekretnine. A masa njih vec "skartiraju" pse koji genetski ne povuku mamin + babin gen, pa se tako i na ulici nađu rasni psi...ja opet ponavljam NISU SVI UZGAJIVACI ISTI, ali je uzgoj pasa uzeo maha i svakakvi ljudi su se poceli time baviti

I evo jos nesto za citanje http://www.sarajevo-x.com/clanak/090126071
Post Reply