Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Phia

#1 Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Phia »

Pošto očigledno ima dosta različitih mišljenja po ovom pitanju, i ona se iznose na temama čija suština nije to, evo posebno mjesto za takve stvari..
Phia

#2 Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Phia »

lord-executioner wrote:Dobro, ne treba sad ici ni u kakve krajnosti, postoje ljudi koji zele odredjenu pasminu iz nekog razloga koji nije iskljucivo baziran na pukom rasizmu ( npr. pudlu zbog neopadanja dlake i alergija, neku pasminu koja po temperamentu bolje odgovara za porodicu s djecom, itd itd. ). Iako je takvih manje nego ljudi koji bi platili papir samo da mogu "slucajno u razgovoru" nabrojati koliko je pradjedova dobilo nagrade, ipak se moraju svi, i branioci takvih ljudi, i osobe koje znaju da je pas mnogo, mnogo vise od papira, staviti u poziciju iz koje nece osudjivati na bazi vlastite preferencije. Susreo sam na ulici mnogo pasa koje bih, da sam bio u mogucnosti i da imam barem osnovne uslove, ja prvi ponio kuci i dao im dom u kojem nece biti napusteni, nego ce biti voljeni; u takvim situacijama vecini ljudi ne pada na pamet nikakva hartija, i to je stvar srca i trenutka. Treba razumjeti i one koji se toga ustrucavaju, mogu imati sumnje, strahove, bilo koji razlog koji ih odvraca od takvog, za njih ishitrenog, postupka. Ljudima koji ne vole pse, ili koji nabave psa i spoznaju da nisu dorasli brizi o zivotinji, nije vazan ni papir. Vec nekoliko dana na ulici vidjam predivnog, ogromnog zlatnog retrivera, kojeg je neko pustio, vjerovatno jer mu pasmina, babe i djedovi nisu bili dovoljno opravdanje za poznu dob i obaveze koje sobom nosi briga.
Ovdje mi nije zelja da branim mycy, a ni ljude iz SOS-a, jer postoje stavovi i jednih i drugih sa kojima se ne slazem, ipak bih samo htio napomenuti da je svako pitanje odnosa prema zivotinjama ( napustenim i rasnim ) individualno pitanje, i da se zajedljivoscu i ironijom ( mycy ) i radikalnim pristupom ( SOS ) to nece i ne moze promijeniti. Treba prihvatiti da postoje i da ce postojati ljudi kojima je bitno pomoci zivotinjama na bilo koji nacin, i ljudi koji na to iz nekog razloga nisu spremni. Ni jedni ni drugi nisu za osudu; prioriteti su im takvi kakvi jesu. Nabacivanje blatom ne pomaze nikome, a najmanje psima.
U nekoj uređenoj državi gdje su i nerasne životinje zbrinute i nisu diskriminirane do ove mjere do koje su kod nas da se na najbrutalniji način tamane, ova tvoja priča iz (za naše uslove) bajke bila bi sasvim normalna. Budimo realni.Koliki je kod nas procenat onih koji iz konkretnih i nesnobovskih razloga uzimaju rasnu životinju? Činjenica je da je stanovništvo ove države velikim procentom 'zaostalo' da ne kažem neku drugu riječ i odgojeno u duhu koji životinje tretira samo kao nešto što služi isključivo za zadovoljenje čovjeka. Npr. većina ljudi će imati okolokućnu mačku (da čovjeka oslobodi od dosadnih pacova) a ako se ta mačka razboli neće je odvesti veterinaru nego će to smatrati prirodnim tokom i ostaviti je ili da umre ili da se sama izliječi (?). Ova pojava držanja kućnih ljubimaca kod nas još uvijek je (nažalost) u fazi koju su naprednije zemlje davno prošle. Nabavljanje rasnih životinja ovdje samo je jedan od mnogih oblika pomodarstva.
Generalno takođe smatram da nije uredu napadati bilo koga.Ni onog što hoće rasnu ni onog što hoće nerasnu a ni onog što neće nikakvu.Međutim isto tako znam da taj 'pasivni' stav ne vodi nikud.Ustvari vodi tamo gdje smo sad.Ne samo po pitanju životinja nego uopšte po pitanju stanja u ovoj državi. Svaki čovjek treba da jasno i glasno reaguje na ono što smatra pogrešnim i to ne da okolo priča nego da učini nešto konkretno. Ti ovdje govoriš kako si vidio ovog cuku onog cuku i nahranio si ga, super.Ali šta dalje?Zar se tu završava sva priča?Zar se ti zadovoljiš samo tim?Žalosno bi bilo da je tako..Mi ljudi jednostavno moramo da aktivno ragujemo a ne samo da se jadamo jedni drugima, da se dopisujemo i da kukamo nad situacijom. Ja smatram da SOS odnosno ljudi koji volontiraju (znači rade isto ono što svako od nas može) tamo itekako opravdano reaguju kako ti reče 'radikalno'.Ali vidi to je svugdje u svijetu normalno samo kod nas se zove radikalno.Evo pogledaj na ovom linku http://www.cafepress.com/doghause/903830 npr, ljudi printaju na šoljice i odjeću parolu: Don't Breed Or Buy While Homeless Pets Die.A kod nas kad kažeš kako je užasno da neko traži da kupi nekakvu rasu dok nam šintori i lovci kasape životinje po ulici ispadaš radikalan..
Mycy i slični njoj koji sjede kući i pametuju (rekla je da ne može da ništa učini niti finansijski niti fizički) ne razumiju da mogu pomoći time što će barem malo pokušati da se zapitaju sljedeće:
Što li toliko mnogo ljudi meni govori njednu stvar a ja to ne kontam i može li biti da ja ipak ne mogu biti objektivna dok sjedim kući u toplom ispred računara i samo teoretiziram i tješim se nekim svojim dobrim djelima iz prošlosti i mislim kako sam ja dobrica a oni svi radikalni manijaci.Može li ipak biti da je meni samo kod kuće dosadno pa mi sve smeta i onda mi je npr. krivo što je neki plemeniti čovjek uzeo cuku s ulice i u očaju da ga udomi (znajući da su kod nas ljudi rasisti i da samo uzimaju rasne cuke) napisao da je šnaucer.I je li moguće da me zbog te moje dosade i neobjektivnosti užasno nervira to što je Velja, koji je bukvalno svoj život poklonio borbi za prava životinja i koji nema pravo da se barem kao stariji čovjek odmori od života, rekao da će onaj cuko pored ceste krepati ako niko neće da mu pomogne pa sam ja zato zarafalala po njemu na temi koja nema veze s onim što sam pisala..
Cober

#3 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Cober »

U potpunosti mislim kao ti.. Odličan tekst Phia. Mi kupujemo mace po 250-500 KM, plaćamo rasne pse po 300-800 KM a svakodnevno prolazimo pored toliko očaja, boli i tuge, svjesno okrećemo glavu da ga i ne pogledamo i u stanju smo da razmišljamo o kupovini psa jer nam se "baš takav" dopada...
To ne govori ništa o životinjama, ali govori sve o nama. Sve najgore. O lažnom moralu, o ljubavi prema životinjama koju mislimo da imamo u sebi, a u stvari biramo ih kao dekor u našim životima, u skladu sa bojom, našim potrebama i navikama- želji za prezentiranjem sebe putem "močnog" vučijaka, rotvajlera ili maltezera koji je tako sladak da nam je isto "kao igračka".. Žalosno. Govori sve o nama. Ništa o njima. Govori o potpunom nedostatku svijesti te surovom, onom stvarnom i iskonskom u nama "meni najbolje a svi drugi nek crknu" .. Za svakog psa koje smo kao SOS vozili na udomljavanje u Njemačku, njih oko 400, uvijek smo znali tačno gdje, kod koga i na koju adresu ide, (za razliku od drugih organizacija iz Sarajeva koje apsolutno kriju taj podatak kao najveću vojnu tajnu i kod kojih nema načina da se sazna gdje su psi otišli, pa je najblaže rečeno veoma čudan i upitan razlog za takvo skrivanje?) i lično smo ih vozili i predavali novim vlasnicima. Većina tih predivnih bića su ovdje nađena polumrtva, iskasapljena, prljva gladna i bolesna. Neki od njih su nakon dugotrajnog medicinskog tretmana ostajali invalidi sa tri noge. Ti dobri ljudi koji su ih iz istinske ljubavi i želje da im pomognu primali u svoj dom, uglavnom su imali kuće vrijedne bar po 1-2 mil. EUR-a, što naravno nije bio nikakav kriterij sa kojim smo mi bili upoznati prije udomljavanja, ali nije moglo da nam ne posluži kao poređenje sa našim sugrađanima koji daju stotine EUR-a za trgovinu tim bićima i kupovimu psa po svojim kriterijima dopadanja, ali ne bi uzeli psa sa ulice. Ili kako kažu oni koji pravdaju takav stav "da hoće znaju šta očekivati sutra od psa, tj: da tačno znaju šta očekivati kakva će im biti kupljena roba sutra kad odraste.."

Upravo tako, roba. Eto to je pravi odgovor na tvoje pitanje.

Dokaza radi postaviću ovdje slike od Ome, psa bez noge sretno udomljenog kao i link Pashe i jednog transporta u Njemačku i udomljavanja pa se sami uvjerite..

"TRANSPORT PASA U BOLJI ŽIVOT - IZ SA U HAIDELBERG, GERMANY"
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=37371

PASHA - Pit bul spašen iz borbi putuje u Italiju
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=39301

Štene nazvano "Oma" po šintorskoj omči koja joj je otkinula nogu..

Image
Image

Image
Image

Image
Image

Kontrola nakon godinu dana u novom domu u Njemačkoj.. Predivan pas, slika sve govori

Image
Image

Pozdrav, Cober
Cholina_Lokica

#4 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Cholina_Lokica »

u potpunosti se slazem, ja imam sticajem okolnosti rasnog psa kojeg sam dobila. nisam ni znala da je rasan dok mi nisu rekli, i to su me ljudi zaustavljali na ulici i svi su odusevljeno pitali jesu mu roditelji ti i ti ljudi bi haman ubijali za takvo stene, elem neise ispostavi se kasnije i po papirima babo i mama mu poharali izlozbe po svijetu. meni to fkt, ne predstavlja nist, nit je kad isao na izlozbe nit bilo sta, jer mi je stvarno to skroz nebitno.

evo sad ovo drugo pasce je sarajevski avlijaner, doduse trazim da ga udomim, jer ne mogu ih obojicu zadrzati, ali uvijek cu uzet prije psa sa ulice nego ici i kupovati sad maksuz nekog cuku, da bi zadovoljila sujetu, i pohvalila se da imam rasnog psa. glupost teska...
to sam ja

#5 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by to sam ja »

Nasi ljudi su postali objesni...ne samo u pitanju zivotinja, vec u pitanju svega.
Baby

#6 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Baby »

Mislim da rasni psi trebaju imati ista prava kao i mješanci,a ne da ih treba pobiti jer neki imaju takvo mišljenje u vezi rasnih pasa
lord-executioner

#7 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by lord-executioner »

Ti ovdje govoriš kako si vidio ovog cuku onog cuku i nahranio si ga, super.Ali šta dalje?Zar se tu završava sva priča?Zar se ti zadovoljiš samo tim?Žalosno bi bilo da je tako..Mi ljudi jednostavno moramo da aktivno ragujemo a ne samo da se jadamo jedni drugima, da se dopisujemo i da kukamo nad situacijom. Ja smatram da SOS odnosno ljudi koji volontiraju (znači rade isto ono što svako od nas može) tamo itekako opravdano reaguju kako ti reče 'radikalno'.Ali vidi to je svugdje u svijetu normalno samo kod nas se zove radikalno.Evo pogledaj na ovom linku http://www.cafepress.com/doghause/903830 npr, ljudi printaju na šoljice i odjeću parolu: Don't Breed Or Buy While Homeless Pets Die.A kod nas kad kažeš kako je užasno da neko traži da kupi nekakvu rasu dok nam šintori i lovci kasape životinje po ulici ispadaš radikalan..
Nije rijec o onome cime se ja ili ti trebamo zadovoljiti, ili barem kod mene nije rijec o onome sto mene zadovoljava, nego je rijec o onome sto objektivno mogu uciniti, a to je strasno malo. I da imam kucu, i da pruzim dom za deset pasa, to bi jos uvijek bilo ocajno malo u odnosu na sve ono sto preostaje. Znas sta je uzasno? Uzasno je da ljudi koji se bore za tako plemenitu stvar dosegnu taj stepen u kojem doslovce nastupaju sa stavom "posto se ja borim za napustene zivotinje, a ti ne radis sve sto i ja radim, ti ne valjas; posto ja udomljavam pse lutalice i mjesance, a ti si kupio psa, ti ne valjas; posto ja nastojim nametnuti svoja uvjerenja drugome posto-poto, a ti nastupas "mlako" jer ne pljujes po meni i ne gazas me jer ne mislim kao ti, ti ne valjas". Stani malo! U takvim okolnostima i sa takvim stavom, "ja" je previse naglaseno, i vaznije je natrljati nos nekome jer smatra da vlasnici rasnih pasa nisu uvijek djubrad. Stav "ja sam u pravu jer se borim" ne moze proci! To je stav sa kojim nastupaju teroristi. Nije isto boriti se za prava napustenih zivotinja i zivotinja uopce, i boriti se protiv ljudi zato sto imaju svoje zelje i namjere. Na takav nacin se ne postize nista. Ja ti to ne govorim iz aspekta nekoga ko bi krv dao za rasnog psa, i ko suta lutalice po ulici i gura im petarde u njuske zato sto ih smatra bezvrijednim smecem. Ne zaboravi da se i ti rasni psi danas-sutra mogu naci na ulici, jer su im vlasnici neodgovorni, i nisu sposobni nositi se s njima. Ako ih ne uspiju prodati, rijese ih se na drugi nacin. Jesu li ti psi krivi? Ne. Jesu li krivi vlasnici? Da, zato sto taj cin spada u okrutnost prema zivotinjama. A je li kriv i onaj ko kupi i cuva rasnog psa do njegove smrti, zato sto ne zeli pokupiti psa sa ulice iz nepovjerenja prema njemu, njegovom temperamentu i njegovom stanju, zato sto ne postoji azil poput onog u Brckom gdje psi prodju kompletnu veterinarsku skrb, a u zadnje vrijeme i dresuru? Ne mozemo proglasiti sve ljude gadovima zato sto nemaju mjesanca kojeg su pokupili sa ulice, iz prostog razloga sto su takve generalizacije u najmanju ruku fasistoidne. Ako bi se primijenio takav nacin razmisljanja, onda bih bez ikakvih problema i ja i bilo ko drugi mogao reci "uzasno je da se neko bori za napustene pse, dok je toliko siromasne, nevine djece gladno, smrzavaju se, i nisu u zivotu probali cokoladu", i usput te maltretirati sto dajes novac za operaciju lutalice dok se za taj novac moze kupiti nekoliko vreca brasna, ili sto neko daje gomilu novca za printanje na majice dok ima djece koja nose majice stare po sedam-osam godina. A kako se pred tim opravdati? Zatvaraju se oci pred jednim, a pljuje se po svima koji jednako intenzivno ne misle o drugom. To su dvostruki arsini koje nikakva borba ne moze opravdati, i to je licemjerje koje jedino objasnjenje nalazi u nezajazljivom egoizmu i fanatizmu.
Najgore je sto se, opet naglasavam, borite za plemenitu stvar, a kroz tu borbu generalizacijom dolazite do podjele ljudi na "vas", mucenika i trudbenika, i "drugih ljudi" koji su, eto, licemjeri, pokvarenjaci, neznalice, ljenjivci, besposlicari, snobovi, i sve drugo nevaljalo i lose. Mozda to vama ne izgleda tako, ali nacin na koji iznosite stavove je upravo takav! Nisam vas napao. Suosjecam sa napustenim psima vise nego sto suosjecam s ljudima, i suze mi udaraju na oci kad vidim desetine sklupcanih nesretnika na minus 10 dok moja mrcina spokojno spava, suze zbog nemoci jer preda mnom nije ni jedna jedina realna mogucnost da im pomognem na neki siri i sveobuhvatan nacin, a zbog nepostojanja azila i neposjedovanja kuce ne mogu usput pokupiti pse i cuvati ih. I tu mi dolazis ti i kazes mi da si bolja zato sto volontiras u udruzenju i sto si udomila dobar broj pasa, da ja ne valjam zato sto ne mogu uciniti ono sto zaista zelim, i sto u mojoj sredini ne postoji niko s kim mogu napraviti ono sto radi SOS. Wow! Bas si mi pokazala. Prije par mjeseci djevojka i ja smo odnijeli stene koje je neko autom polomilo na parkingu i platili da ga uspavaju. I ti mislis da ja nisam htio platiti stotine, hiljade maraka za lijekove i terapije, da to stene ne umre prije nego je uopce i pocelo zivjeti? Mislis da je meni lijepo zamisliti kako se tom stenetu to ne bi desilo da je bio u necijoj kuci ili necijem dvoristu? Mislis da ja uzivam kad vidim psa kojem ne mogu dati nista osim malo hrane i milovanja? Ako to mislis, ti si stotinu puta pokvarenija i od ljudi za koje mislis da si u pravu kad optuzujes samo na osnovu toga sto nemaju jednake poglede na sve i jednake mogucnosti za sve. Cjelokupna filozofija koju iznosite je filozofija iskljucivosti. Pa neka je, to je na vasu sramotu, i ako mislite da takvim stavovima pridobijate misljenje razumnih ljudi, varate se. Ja mrzim sebe sto nisam u stanju uciniti vise, ali nemam pravo mrziti nekoga ko moze, a iz nekog razloga ne zeli. Vi radite obrnuto, vi volite sebe jer imate kakvu-takvu mogucnost da nesto napravite, a mrzite sve ostale, ili barem takav osjecaj prosijava iz vasih stavova o datim pitanjima. Moj pas je cesto bolestan, ja ga volim, i pazim, i radim sve sto mogu da mu pomognem, a ne trazim nicije priznanje za to, niti da mi neko govori jesam li ja dobar ili los vlasnik psa, zbog toga sto je on mjesanac ili rasa. Neko spominje i ljude koji imaju kucu od milion-dva eura, i koji usvoje lutalicu ili par njih, i to spominju kao nesto veliko? A zasto je to veliko, zato sto je SOS uspio udomiti pokojeg psa kod takvih ljudi, ili zato sto su ti ljudi velikodusni, pa u cjelokupan budzet dodaju jos i 0,05 % za ishranu i brigu za jednog psa? Ja da mogu imati takvu kucu, i u mom bi gradu postojao azil, moj azil, i u mom azilu ne bi, kao po odredbama zakona koji je u izradi, pas imao pravo zivjeti samo 30 dana, nego dok ga neki pazljiv, odgovoran covjek ne uzme i ne zadrzi zauvijek. Sram vas i stid bilo sto pokusavate nametnuti i postenim i losim ljudima podjednak osjecaj krivnje, osuditi bez razlike. Neka vas je sram sto mislite da je svima stalo samo do bijelog krzna ili pravilnog zagriza. Neka vas je vjecna sramota sto se usudjujete prigovoriti nekome ko to nicim nije zasluzio na manjku ljubavi prema zivotinjama ( prema vasoj skali ), a da ne znate i ne ispoljite nimalo razumijevanja za druge ljude mimo vas, ali znate odreci naklonost koju vi posjedujete. Sram vas bilo, imam pravo da vam to kazem u ime svakog covjeka kome on sam i njegova djela nisu srediste bivanja, sram vas bilo. Sram vas bilo i sto svoje misljenje o pojedincima formirate na osnovu vecinskog razmisljanja o pitanju zivotinja, i vrijedjate bez imalo griznje savjesti. Ne znam jesu li misljenja svih SOS-ovaca identicna, ali ako jesu ( mada se nadam da nisu ), i zivotinje i ljudi su zasluzili daleko, daleko bolje. I zbog toga neka vas bude sram.
rosal

#8 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by rosal »

Neka mi neko prvo pojasni na sta se konkretno odnosi ovo "rasni" u naslovu teme, da li se tu misli na samu rasu tj pasminu ili na porijeklo, nagrade i td?
Ja uskoro planiram nabaviti psa i kod mene su stvari vrlo jednostavne... zelim da to bude rasni pas, zdrav pas, pas kod kojeg se zna odakle dolazi i kakvi su mu roditelji, pas lijepog izgleda i sa osobinama koje su meni bitne! Ne zelim nista prepustiti slucaju, jer ako uvijek biram bolje i vise, ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg ne bih ucinio isto i u ovom slucaju!
Phia

#9 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Phia »

lord-executioner wrote:
Ti ovdje govoriš kako si vidio ovog cuku onog cuku i nahranio si ga, super.Ali šta dalje?Zar se tu završava sva priča?Zar se ti zadovoljiš samo tim?Žalosno bi bilo da je tako..Mi ljudi jednostavno moramo da aktivno ragujemo a ne samo da se jadamo jedni drugima, da se dopisujemo i da kukamo nad situacijom. Ja smatram da SOS odnosno ljudi koji volontiraju (znači rade isto ono što svako od nas može) tamo itekako opravdano reaguju kako ti reče 'radikalno'.Ali vidi to je svugdje u svijetu normalno samo kod nas se zove radikalno.Evo pogledaj na ovom linku http://www.cafepress.com/doghause/903830 npr, ljudi printaju na šoljice i odjeću parolu: Don't Breed Or Buy While Homeless Pets Die.A kod nas kad kažeš kako je užasno da neko traži da kupi nekakvu rasu dok nam šintori i lovci kasape životinje po ulici ispadaš radikalan..
Nije rijec o onome cime se ja ili ti trebamo zadovoljiti, ili barem kod mene nije rijec o onome sto mene zadovoljava, nego je rijec o onome sto objektivno mogu uciniti, a to je strasno malo. I da imam kucu, i da pruzim dom za deset pasa, to bi jos uvijek bilo ocajno malo u odnosu na sve ono sto preostaje. Znas sta je uzasno? Uzasno je da ljudi koji se bore za tako plemenitu stvar dosegnu taj stepen u kojem doslovce nastupaju sa stavom "posto se ja borim za napustene zivotinje, a ti ne radis sve sto i ja radim, ti ne valjas; posto ja udomljavam pse lutalice i mjesance, a ti si kupio psa, ti ne valjas; posto ja nastojim nametnuti svoja uvjerenja drugome posto-poto, a ti nastupas "mlako" jer ne pljujes po meni i ne gazas me jer ne mislim kao ti, ti ne valjas". Stani malo! U takvim okolnostima i sa takvim stavom, "ja" je previse naglaseno, i vaznije je natrljati nos nekome jer smatra da vlasnici rasnih pasa nisu uvijek djubrad. Stav "ja sam u pravu jer se borim" ne moze proci! To je stav sa kojim nastupaju teroristi. Nije isto boriti se za prava napustenih zivotinja i zivotinja uopce, i boriti se protiv ljudi zato sto imaju svoje zelje i namjere. Na takav nacin se ne postize nista. Ja ti to ne govorim iz aspekta nekoga ko bi krv dao za rasnog psa, i ko suta lutalice po ulici i gura im petarde u njuske zato sto ih smatra bezvrijednim smecem. Ne zaboravi da se i ti rasni psi danas-sutra mogu naci na ulici, jer su im vlasnici neodgovorni, i nisu sposobni nositi se s njima. Ako ih ne uspiju prodati, rijese ih se na drugi nacin. Jesu li ti psi krivi? Ne. Jesu li krivi vlasnici? Da, zato sto taj cin spada u okrutnost prema zivotinjama. A je li kriv i onaj ko kupi i cuva rasnog psa do njegove smrti, zato sto ne zeli pokupiti psa sa ulice iz nepovjerenja prema njemu, njegovom temperamentu i njegovom stanju, zato sto ne postoji azil poput onog u Brckom gdje psi prodju kompletnu veterinarsku skrb, a u zadnje vrijeme i dresuru? Ne mozemo proglasiti sve ljude gadovima zato sto nemaju mjesanca kojeg su pokupili sa ulice, iz prostog razloga sto su takve generalizacije u najmanju ruku fasistoidne. Ako bi se primijenio takav nacin razmisljanja, onda bih bez ikakvih problema i ja i bilo ko drugi mogao reci "uzasno je da se neko bori za napustene pse, dok je toliko siromasne, nevine djece gladno, smrzavaju se, i nisu u zivotu probali cokoladu", i usput te maltretirati sto dajes novac za operaciju lutalice dok se za taj novac moze kupiti nekoliko vreca brasna, ili sto neko daje gomilu novca za printanje na majice dok ima djece koja nose majice stare po sedam-osam godina. A kako se pred tim opravdati? Zatvaraju se oci pred jednim, a pljuje se po svima koji jednako intenzivno ne misle o drugom. To su dvostruki arsini koje nikakva borba ne moze opravdati, i to je licemjerje koje jedino objasnjenje nalazi u nezajazljivom egoizmu i fanatizmu.
Najgore je sto se, opet naglasavam, borite za plemenitu stvar, a kroz tu borbu generalizacijom dolazite do podjele ljudi na "vas", mucenika i trudbenika, i "drugih ljudi" koji su, eto, licemjeri, pokvarenjaci, neznalice, ljenjivci, besposlicari, snobovi, i sve drugo nevaljalo i lose. Mozda to vama ne izgleda tako, ali nacin na koji iznosite stavove je upravo takav! Nisam vas napao. Suosjecam sa napustenim psima vise nego sto suosjecam s ljudima, i suze mi udaraju na oci kad vidim desetine sklupcanih nesretnika na minus 10 dok moja mrcina spokojno spava, suze zbog nemoci jer preda mnom nije ni jedna jedina realna mogucnost da im pomognem na neki siri i sveobuhvatan nacin, a zbog nepostojanja azila i neposjedovanja kuce ne mogu usput pokupiti pse i cuvati ih. I tu mi dolazis ti i kazes mi da si bolja zato sto volontiras u udruzenju i sto si udomila dobar broj pasa, da ja ne valjam zato sto ne mogu uciniti ono sto zaista zelim, i sto u mojoj sredini ne postoji niko s kim mogu napraviti ono sto radi SOS. Wow! Bas si mi pokazala. Prije par mjeseci djevojka i ja smo odnijeli stene koje je neko autom polomilo na parkingu i platili da ga uspavaju. I ti mislis da ja nisam htio platiti stotine, hiljade maraka za lijekove i terapije, da to stene ne umre prije nego je uopce i pocelo zivjeti? Mislis da je meni lijepo zamisliti kako se tom stenetu to ne bi desilo da je bio u necijoj kuci ili necijem dvoristu? Mislis da ja uzivam kad vidim psa kojem ne mogu dati nista osim malo hrane i milovanja? Ako to mislis, ti si stotinu puta pokvarenija i od ljudi za koje mislis da si u pravu kad optuzujes samo na osnovu toga sto nemaju jednake poglede na sve i jednake mogucnosti za sve. Cjelokupna filozofija koju iznosite je filozofija iskljucivosti. Pa neka je, to je na vasu sramotu, i ako mislite da takvim stavovima pridobijate misljenje razumnih ljudi, varate se. Ja mrzim sebe sto nisam u stanju uciniti vise, ali nemam pravo mrziti nekoga ko moze, a iz nekog razloga ne zeli. Vi radite obrnuto, vi volite sebe jer imate kakvu-takvu mogucnost da nesto napravite, a mrzite sve ostale, ili barem takav osjecaj prosijava iz vasih stavova o datim pitanjima. Moj pas je cesto bolestan, ja ga volim, i pazim, i radim sve sto mogu da mu pomognem, a ne trazim nicije priznanje za to, niti da mi neko govori jesam li ja dobar ili los vlasnik psa, zbog toga sto je on mjesanac ili rasa. Neko spominje i ljude koji imaju kucu od milion-dva eura, i koji usvoje lutalicu ili par njih, i to spominju kao nesto veliko? A zasto je to veliko, zato sto je SOS uspio udomiti pokojeg psa kod takvih ljudi, ili zato sto su ti ljudi velikodusni, pa u cjelokupan budzet dodaju jos i 0,05 % za ishranu i brigu za jednog psa? Ja da mogu imati takvu kucu, i u mom bi gradu postojao azil, moj azil, i u mom azilu ne bi, kao po odredbama zakona koji je u izradi, pas imao pravo zivjeti samo 30 dana, nego dok ga neki pazljiv, odgovoran covjek ne uzme i ne zadrzi zauvijek. Sram vas i stid bilo sto pokusavate nametnuti i postenim i losim ljudima podjednak osjecaj krivnje, osuditi bez razlike. Neka vas je sram sto mislite da je svima stalo samo do bijelog krzna ili pravilnog zagriza. Neka vas je vjecna sramota sto se usudjujete prigovoriti nekome ko to nicim nije zasluzio na manjku ljubavi prema zivotinjama ( prema vasoj skali ), a da ne znate i ne ispoljite nimalo razumijevanja za druge ljude mimo vas, ali znate odreci naklonost koju vi posjedujete. Sram vas bilo, imam pravo da vam to kazem u ime svakog covjeka kome on sam i njegova djela nisu srediste bivanja, sram vas bilo. Sram vas bilo i sto svoje misljenje o pojedincima formirate na osnovu vecinskog razmisljanja o pitanju zivotinja, i vrijedjate bez imalo griznje savjesti. Ne znam jesu li misljenja svih SOS-ovaca identicna, ali ako jesu ( mada se nadam da nisu ), i zivotinje i ljudi su zasluzili daleko, daleko bolje. I zbog toga neka vas bude sram.
Esejiziraš.Forum je samo razmjena mišljenja a ne neka drama.Nema tebi kao ljudskoj jedinki ko šta nametati.Uradio si šta si uradio.Radiš šta možeš.Ko ti je rekao da si ti ili neko drugi gori a ko da sam ja ili bilo ko bolji/a.Stvarno dramiš.Šta se ljutiš što ti neko kaže da može i više.Ako ti ne možeš šta sad?Nije smak svijeta.Neki plaču nad sudbinom životinja i daju od sebe koliko mogu a neki peglaju vlasti, policiju, narod po ulici i moljakaju za donacije da postignu nešto više od suzbijanja posljedica.Uostalom moj tekst je samo moj stav.Ne govorim ispred SOS-a.Tako da ono tvoje srami se ovo ono je nigdje veze.Previše si lično shvatio.Ipak je ova tema nešto što prevazilazi tebe kao pojedinca.Jedino što možemo je ovdje reći svoje mišljenje.Onda svako radi ono što zna.I btw. ja nisam u svom tekstu navela nigdje kakve sam ja životinje spašavala a ti jesi.Pa se zapitaj ko je ovdje JA-opterećen.
mycy

#10 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mycy »

Lord-->sad tek mozes vidjeti kako je meni...
Phia wrote:Mycy i slični njoj koji sjede kući i pametuju (rekla je da ne može da ništa učini niti finansijski niti fizički) ne razumiju da mogu pomoći time što će barem malo pokušati da se zapitaju sljedeće:
Što li toliko mnogo ljudi meni govori njednu stvar a ja to ne kontam i može li biti da ja ipak ne mogu biti objektivna dok sjedim kući u toplom ispred računara i samo teoretiziram i tješim se nekim svojim dobrim djelima iz prošlosti i mislim kako sam ja dobrica a oni svi radikalni manijaci.Može li ipak biti da je meni samo kod kuće dosadno pa mi sve smeta i onda mi je npr. krivo što je neki plemeniti čovjek uzeo cuku s ulice i u očaju da ga udomi (znajući da su kod nas ljudi rasisti i da samo uzimaju rasne cuke) napisao da je šnaucer.I je li moguće da me zbog te moje dosade i neobjektivnosti užasno nervira to što je Velja, koji je bukvalno svoj život poklonio borbi za prava životinja i koji nema pravo da se barem kao stariji čovjek odmori od života, rekao da će onaj cuko pored ceste krepati ako niko neće da mu pomogne pa sam ja zato zarafalala po njemu na temi koja nema veze s onim što sam pisala..
Phia-->A gdje ti sjedis dok pises ovolike poruke na moj racun? Da nije mozda ispred zgrade dok kisa pada a ti pokusavas da pokazes da i ti mozes to izdrzati?! Kao sto mogu beskucne cuke i mace!! Ja naravno da se tjesim dobrim djelima koje sam ucinila ali ne samo sa tim vec i sa dobrim djelima koje i dalje cinim! Srce mi je preveliko kad nahranim cuku ili macu na ulici. Isto kao i Lord... I sta sad?! Zato sto nisam u mogucnosti nesto vise da uradim kao npr. da odvedem psa kuci, ili da nadjem odmah nekog da ga odvede kuci, ili da sjedim ispred zgrade kao ti i da se suosjecam sa napustenim cukama i macama; mozda u tom slucaju ih ne trebam ni nahraniti?! Nazalost to za neke i jeste zavrsetak misije a za one imucnije nije... To je vec neko drugo pitanje. Zasto ne bi rafalala po ljudima koji su jedini odgovorni u ovoj drzavi za te zivotinje?! Mozda da presutim!! Ne, to se nece desiti... Vec sam jednom rekla i opet cu da ukoliko je Gdinu Velji mrsko raditi taj posao (i ne samo njemu) neka ga i ne radi!

A sad jedno privatno pitanje: Jesi li ikad bili duze vremena negdje u inostranstvu???
to sam ja

#11 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by to sam ja »

@lord

Mislim da je pogresno sve krenulo, barem sto se tice ove teme ja opet pokusavam izbalansirati. Mislim da niko ovdje ne mrzi ljude koji imaju rasne pse daleko od toga, stvar je u tome sto su ljudi postali objesni...sto im nije bitan karakter psa, da li taj pas lezi njegovom nacinu zivota..da li ce od tog psa napraviti na kraju kretena, vec mu je bitna "marka"...i tako se odnosi i prema toj zivotinji..Ima 101 vrsta koja je meni divna, po izgledu...ali brate pored toliko beskucnih pasa pa sevap je uzeti tog jednog koji je totalno odbacen od sredine. I zato se ne bi slozila s tobom da to nije nista, spasis jednog psa za mene je to velika stvar Ima ljudi koji zele odredjenu rasu, ja fakat nemam nista protiv toga, nasao je vrstu koja njemu odgovara...mada je meni to licno glupost jer koliko sam se uvjerila svaki pas je kao i covjek razlicit, neki ce ti leci drugi pak nece...Ja zivim s mojom lubenicarkom vec 16 godina, ne mogu ti objasniti koliko je volim i znam da joj se blizi kraj i ne znam kako cu prezivjeti kada dodje do toga...ja isto tako znam da moju leni nece tako lako ijedan pas zamjeniti (zapravo mislim da znas o cemu pricam jer sam procitala tvoj post) Mozda ti ovo sve ovako izdaleka izgleda radikalno, al' vjeruj mi nije nimalo. Cika Velja i Cober pokusavaju samo promijeniti navike i misljenje pojedinaca, jer je istina i to moras priznati da je na nasim prostorima pa skoro sramota imati psa koji nije rasan...barem se ja susrecem non stop s pitanjima u smislu ...koja je to vrsta?, kao ono manje je vrijedna zato sto nije rasna...
Last edited by to sam ja on 24/01/2009 18:12, edited 2 times in total.
Phia

#12 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Phia »

mycy wrote:Lord-->sad tek mozes vidjeti kako je meni...
Phia wrote:Mycy i slični njoj koji sjede kući i pametuju (rekla je da ne može da ništa učini niti finansijski niti fizički) ne razumiju da mogu pomoći time što će barem malo pokušati da se zapitaju sljedeće:
Phia-->A gdje ti sjedis dok pises ovolike poruke na moj racun? Da nije mozda ispred zgrade dok kisa pada a ti pokusavas da pokazes da i ti mozes to izdrzati?! Kao sto mogu beskucne cuke i mace!! Ja naravno da se tjesim dobrim djelima koje sam ucinila ali ne samo sa tim vec i sa dobrim djelima koje i dalje cinim! Srce mi je preveliko kad nahranim cuku ili macu na ulici. Isto kao i Lord... I sta sad?! Zato sto nisam u mogucnosti nesto vise da uradim kao npr. da odvedem psa kuci, ili da nadjem odmah nekog da ga odvede kuci, ili da sjedim ispred zgrade kao ti i da se suosjecam sa napustenim cukama i macama; mozda u tom slucaju ih ne trebam ni nahraniti?! Nazalost to za neke i jeste zavrsetak misije a za one imucnije nije... To je vec neko drugo pitanje. Zasto ne bi rafalala po ljudima koji su jedini odgovorni u ovoj drzavi za te zivotinje?! Mozda da presutim!! Ne, to se nece desiti... Vec sam jednom rekla i opet cu da ukoliko je Gdinu Velji mrsko raditi taj posao (i ne samo njemu) neka ga i ne radi!

A sad jedno privatno pitanje: Jesi li ikad bili duze vremena negdje u inostranstvu???
mycy wrote:Kao sto sam vec jednom napisala: tad sam imala kucu i puno vise prostora dok sad zivim u stanu i upravo zbog komsija nisam u stanju nesto da radim u smislu cuvanja pasa, a vec imam dvije macke koje su problematicne i ne bi podnijele drugu u svom drustvu. Sto se tice pomaganja u SOS centru ni to ne mogu jer sam "vezana" za kucu iz nekih zdravstvenih problema tako da je to idealna situacija bila nekad dok sam imala prostor.
Ovo dvoje se kosi po meni..
to sam ja

#13 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by to sam ja »

Jel' ti ovo stvarno mislis???
atko

#14 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by atko »

@Phia
Sudeci po tvojom stavovima i pokretanju ovakvih tema ocigledno je da imas nesto protiv kad su u pitanju ljudi koji imaju rasne zivotinje... i ako vec hoces da kritikujes kritikuj one koji nanose zlo zivotinjama ... ja licno ne djelim zivotinje na rasne i ne-rasne.

Zapazio sam tvoj komentar sa teme "Macak Benjo" ... eto recimo moj macak frki, ciju sliku si vidjela na toj temi takodje ... je kupuio nas a ne mi njega... jer do tog jutra uposte nismo ni znali da cemo od tog dana imati macku u kuci ;) ... cak nas uopste nisu znamilani nikakvi pairi i rodovnici niti smo ih trazili ... samo nam je bio bitan datum rodjenja da bi mogli vakcine i sve ostalo na vrijeme obaviti ;)

I jos jedna stvar, zivotinje koje nose epitet rasne cesto mnogo gore prodju ... jer budu kupljenje djeci kao igracke i nakon 5-6 mjeseci zavrse na ulici a mnogo teze prezivljavaju vani od domacih;)

Ne pisem sve ovo kao neki napad na tvoje stavove i nemoj da pogresno shvatis... hocu samo da kazem da nije sve kao sto izgleda;)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#15 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mIRCerka »

ne znam zasto i ovu temu licno shvatate....tema je RASNE ZIVOTINJE I NJIHOVI VLASNICI... po meni je problem cisto u toj rijeci VLASNIK...

Ja svom Husniji (Turski van, prosjecna cijena 2500 Eura) i svojoj Hajri (Kartuzijanka, prosjecna cijena 2000 Eura) nisam VLASNIK nego MAMA. Da, nekim to bolesno zvuci, ali ako cijelog njihovog zivota ja njima serviram hranu, cistim za njima, timarim ih i vodim doktoru, ne vidim se u drugacijoj ulozi nego u ulozi majke. Oni su clanovi moje porodice....

I Phia, postavila si naslov bas kako treba...jer vecina VLASNIKA trazi sebi "rasu" jer je i to, nazalost, statusni simbol...
Ali, posto je moj djuro tipicna domaca bosanska macka, moram vam reci surovu istinu...
Djurino govno smrdi jednako kao i Husnijino... tako da je to sve supljak...

Sve ovisi o tome kako se Roditelj ili Vlasnik postavi prema zivotinji...nisu zivotinje krive sto su takve, ljudi ih uce svemu tome...

a oni ljudi koji se trude da nabave "rasno" samo rase radi (da komsija vidi kako imam namigisli macku ili psa) nazalost cesto mijenjaju trendove, pa ja na sred ulice nadjem perzijku, tursku angoru, ili haskija napustene... Samo ne kontam taj mentalni sklop 4 mozdane celije koji je u stanju dati brdo para za rasno bice i onda ga izbaciti na ulicu nakon par mjeseci...
Nejse, meni je uvijek draze kad cujem da je neko udomio neko napusteno zivince, nego da se neko ponovio pa kupio zivince...ali ako vidim da je neko kupio i da sada voli i pazi to zivince, meni to ne smeta...a svima onima koji su u stanju keshirati par stotina, ili cak hiljada eurica za zivo bice i onda ga muce ili izbace, zelim jednostavno da ih zadesi ista sudbina...i ne, nemojte mi reci PA TO JE SAMO MACKA...jer onaj ko je u stanju muciti macku ili psa, jednakim zarom moze preci i na ljude...a onda ce biti kasno....

Nejse, svi oni koji uzimaju bilo besplatno bilo da kupuju zivotinju trebaju znati da DOBIJAJU CLANA PORODICE a ne ukras...

PS MYCY, za zivotinje u ovoj zemlji je prvenstveno odgovorna drzava, kroz KANCELARIJU ZA VETERINARSTVO, pa onda veterinarske sluzbe...ljudi po kojima si ti rafalala su ljudi koji imaju svoje poslove kojima hrane porodicu i u svoje slobodno, a cesto i bjeze s posla, pomazu zivotinjama koje ljudi napustaju....
Kancelarija za veterinarstvo je uspjela progurati zakon za zastitu zivotinja konacno, ali jos uvijek ne postoje mehanizmi...
Animal SOS radi punom parom i iskoristavaju svoje tzv kapacitete 500% i ja im se divim zbog toga!!! Da bi nekoga kudio, moras znati koga i zobg cega ga kudis...

I jos nesto, posto ce sada biti grantova EU za ispunjavanje uslova za pridruzivanje, bice grantova i za sprovodjenje ovog zakona...i zivotom vam garantujem da ce sada ko gljive poslije kise nicati organizacije i fondacije za zastitu zivotinja koje ce se truditi da se uhljebe preko tih grantova...a vrlo malo ce otici za pomoc zivotinjama...za ciju situaciju smo ipak mi krivi....
lord-executioner

#16 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by lord-executioner »

Esejiziraš.Forum je samo razmjena mišljenja a ne neka drama.Nema tebi kao ljudskoj jedinki ko šta nametati.Uradio si šta si uradio.Radiš šta možeš.Ko ti je rekao da si ti ili neko drugi gori a ko da sam ja ili bilo ko bolji/a.Stvarno dramiš.Šta se ljutiš što ti neko kaže da može i više.Ako ti ne možeš šta sad?Nije smak svijeta.Neki plaču nad sudbinom životinja i daju od sebe koliko mogu a neki peglaju vlasti, policiju, narod po ulici i moljakaju za donacije da postignu nešto više od suzbijanja posljedica.Uostalom moj tekst je samo moj stav.Ne govorim ispred SOS-a.Tako da ono tvoje srami se ovo ono je nigdje veze.Previše si lično shvatio.Ipak je ova tema nešto što prevazilazi tebe kao pojedinca.Jedino što možemo je ovdje reći svoje mišljenje.Onda svako radi ono što zna.I btw. ja nisam u svom tekstu navela nigdje kakve sam ja životinje spašavala a ti jesi.Pa se zapitaj ko je ovdje JA-opterećen.
Ne, nisi navela kakve si zivotinje spasavala, a ja nisam, nego cjelokupan stav namece taj tip prigovora, ne upucenog meni licno, nego upuceno svima koji "placu nad sudbinom zivotinja i daju od sebe koliko mogu", dok ti i ostali "peglate vlasti, policiju, narod po ulici i moljakate za donacije da postignete nesto vise od suzbijanja posljedica". Moje uvjerenje da tvoj stav odrazava dobrim dijelom i stav SOS-a proizislo je iz veoma slicnih stavova drugih forumasa o kojima sam, na osnovu postova o njihovom ucescu u pojedinim aktivnostima, zakljucio da su clanovi SOS-a, ili su se takvima deklarirali. Forum jeste razmjena misljenja, ali iza misljenja stoji jedinka, a iza suprotstavljenih misljenja vise jedinki. Moj "esej", kako si nazvala post, nije nastao iz dramatiziranja, nego iz osjecaja razbudjenih svjesnim ili nesvjesnim nipodastavanjem percepcije stvari koju ti ( ili vi ) i drugi ljudi ne dijelite u potpunosti i na jednak nacin, kada su u pitanju odredjene teme i djelovanja. Kazes da tema prevazilazi mene kao pojedinca; tema je "sta mislite o rasnim zivotinjama i njihovim vlasnicima". Sam naziv teme jasno postavlja odvajanje ljudi koji imaju rasne pse od ljudi koji, pozrtvovno, cuvaju i skrbe se za lutalice mjesance, i to odvajanje u prezentaciji tvojoj i istomisljenika nije nimalo u korist prvih. Ja smatram da je to nepravedno, i smatram da radikalizam te generalizacije predstavlja izuzetnu mrlju na inace pohvalnom cilju vase organizacije, ili, ako ces tako, tvom licnom cilju. Smatram to jer poznajem ljude koji su kupili rasne pse, tendenciozno, dakle s razlogom, i njihovi su vlasnici, sto ih nimalo ne sprecava da brinu za druge zivotinje i cine koliko mogu da se njihov polozaj poboljsa. Ja nisam jedini koji je prepoznao stavove generalizacije i egocentricnog busanja u prsa, zaista pratim vas rad, pratio sam i vas forum na sluzbenoj stranici, i u nekoliko navrata procitao iste prigovore koje vam upucujem i ja. Bez zle namjere apelujem na vas da prestanete pljuvati po ljudima samo na osnovu cinjenice da se borite za prava zivotinja, i ne pristupajte neprijateljski prema drugima samo zbog toga sto psa nisu uzeli sa ulice nego su ga kupili, jer nemate, i pored sve borbe, pravo da vrsite segregaciju tog tipa, kao sto ni u svijesti razumnog bica ne bi trebalo biti mjesta za segregaciju tipa " rasan pas - prava "stvar" "nasuprot " lutalica, mjesanac - hrana za sintorske topove i sadisticke maloljetnike ". Kako ocekujete da neko ozbiljno prihvati budjenje svijesti o problematici napustenih zivotinja mjesanaca i njihovoj potrebi koja je daleko veca od potrebe ( uglavnom ) vec zasticenih i sigurnih rasnih pasa, kada ste upravo vi ti koji generalizirate i diskriminirate, na bazi puke hipoteze, pristupajuci ljudima sa obahaćene pozicije tvrdog borca za dobru stvar i ubjedjujuci ih da grijese kupujuci psa jer je toliko lutalica napusteno? Vi mozete apelovati, ali ne mozete tjerati, mozete sugerirati, ali ne mozete siliti, jer su sila i primoravanje izrodili ovakve nosioce drzave i drzavne vlasti, koji nemaju sluha ni za kakvu problematiku koja nije njihova vlastita. Ne moze dobra stvar opravdati diskriminaciju, ni u kojem pogledu. To nije licno shvatanje, to je opce, covjecno shvatanje. Vi trebate pristupati milosrdjem, a ne mrznjom prema onima koji se ne slazu u svemu s vama. Mrznja nikad nije stvorila napredak. To treba sagledati u kontekstu realnog stanja, a ne reagirati kao na provokaciju. Ako moj " esej" grijesi, nemam nista protiv da izrazim iskreno zaljenje, mada ni slova nisam izmislio, sve govore postovi i stavovi, sadasnji i prosli.
Nejse, meni je uvijek draze kad cujem da je neko udomio neko napusteno zivince, nego da se neko ponovio pa kupio zivince...ali ako vidim da je neko kupio i da sada voli i pazi to zivince, meni to ne smeta...a svima onima koji su u stanju keshirati par stotina, ili cak hiljada eurica za zivo bice i onda ga muce ili izbace, zelim jednostavno da ih zadesi ista sudbina...
Mircerka, po obicaju, podvuce bitnu stvar :thumbup:

@to sam ja, da, na nasim prostorima jeste skoro pa sramota imati psa koji nije rasan, i tesko ce se to izbaciti iz mentaliteta. Ali mora se izdiferencirati dobar pristup djelovanju na svijest; ne moze se nista silom, ona proizvodi kontraefekat. Imao sam mjesanca, imao sam drugog mjesanca, prvog su mi otrovali, drugi je umro od starosti, sada imam retrivera, i ne volim ga vise nego sto sam volio prvu dvojicu. Nista od toga mi ne daje za pravo da ljudima namecem promjenu svijesti, koja je takva da uopce ne moze biti predmet nametanja. Mislim da sam elaborirao bolje na vrhu posta, ovdje dodajem posto sam vidio sta si napisala...svaka cast ljudima koji se bore, medjutim, cilj ne opravdava sredstva. Ima ljudi koji uzimaju psa radi pomodarstva i paradiranja, zapravo vecina ljudi ganja cupkavu, suskavu ili "mocnu" rasu upravo zbog toga; no ima i drugih, dosta drugih, kojima je cilj ovo sto govori mircerka- cuvati psa,voljeti ga i brinuti o njemu. Zbog toga se ne smije generalizirati, ni diskriminirati.
Last edited by lord-executioner on 24/01/2009 18:26, edited 1 time in total.
mycy

#17 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mycy »

Phia wrote:

mycy wrote:Kao sto sam vec jednom napisala: tad sam imala kucu i puno vise prostora dok sad zivim u stanu i upravo zbog komsija nisam u stanju nesto da radim u smislu cuvanja pasa, a vec imam dvije macke koje su problematicne i ne bi podnijele drugu u svom drustvu. Sto se tice pomaganja u SOS centru ni to ne mogu jer sam "vezana" za kucu iz nekih zdravstvenih problema tako da je to idealna situacija bila nekad dok sam imala prostor.
Ovo dvoje se kosi po meni..
Zasto se ovo dvoje kose po tebi?????? Molim te...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#18 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mIRCerka »

toliko o forumanju...
Zasto vas dvije fino putem PPa ne rijesite vase nesuglasice, umjesto sto skrecete temu....pa se onda na svakoj prokletoj temi na ovom cosku provlaci pitanje rasnih pasa i macaka...
fakat...
Phia

#19 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Phia »

lord-executioner wrote:
Ne, nisi navela kakve si zivotinje spasavala, a ja nisam, nego cjelokupan stav namece taj tip prigovora, ne upucenog meni licno, nego upuceno svima koji "placu nad sudbinom zivotinja i daju od sebe koliko mogu", dok ti i ostali "peglate vlasti, policiju, narod po ulici i moljakate za donacije da postignete nesto vise od suzbijanja posljedica". Moje uvjerenje da tvoj stav odrazava dobrim dijelom i stav SOS-a proizislo je iz veoma slicnih stavova drugih forumasa o kojima sam, na osnovu postova o njihovom ucescu u pojedinim aktivnostima, zakljucio da su clanovi SOS-a, ili su se takvima deklarirali. Forum jeste razmjena misljenja, ali iza misljenja stoji jedinka, a iza suprotstavljenih misljenja vise jedinki. Moj "esej", kako si nazvala post, nije nastao iz dramatiziranja, nego iz osjecaja razbudjenih svjesnim ili nesvjesnim nipodastavanjem percepcije stvari koju ti ( ili vi ) i drugi ljudi ne dijelite u potpunosti i na jednak nacin, kada su u pitanju odredjene teme i djelovanja. Kazes da tema prevazilazi mene kao pojedinca; tema je "sta mislite o rasnim zivotinjama i njihovim vlasnicima". Sam naziv teme jasno postavlja odvajanje ljudi koji imaju rasne pse od ljudi koji, pozrtvovno, cuvaju i skrbe se za lutalice mjesance, i to odvajanje u prezentaciji tvojoj i istomisljenika nije nimalo u korist prvih. Ja smatram da je to nepravedno, i smatram da radikalizam te generalizacije predstavlja izuzetnu mrlju na inace pohvalnom cilju vase organizacije, ili, ako ces tako, tvom licnom cilju. Smatram to jer poznajem ljude koji su kupili rasne pse, tendenciozno, dakle s razlogom, i njihovi su vlasnici, sto ih nimalo ne sprecava da brinu za druge zivotinje i cine koliko mogu da se njihov polozaj poboljsa. Ja nisam jedini koji je prepoznao stavove generalizacije i egocentricnog busanja u prsa, zaista pratim vas rad, pratio sam i vas forum na sluzbenoj stranici, i u nekoliko navrata procitao iste prigovore koje vam upucujem i ja. Bez zle namjere apelujem na vas da prestanete pljuvati po ljudima samo na osnovu cinjenice da se borite za prava zivotinja, i ne pristupajte neprijateljski prema drugima samo zbog toga sto psa nisu uzeli sa ulice nego su ga kupili, jer nemate, i pored sve borbe, pravo da vrsite segregaciju tog tipa, kao sto ni u svijesti razumnog bica ne bi trebalo biti mjesta za segregaciju tipa " rasan pas - prava "stvar" "nasuprot " lutalica, mjesanac - hrana za sintorske topove i sadisticke maloljetnike ". Kako ocekujete da neko ozbiljno prihvati budjenje svijesti o problematici napustenih zivotinja mjesanaca i njihovoj potrebi koja je daleko veca od potrebe ( uglavnom ) vec zasticenih i sigurnih rasnih pasa, kada ste upravo vi ti koji generalizirate i diskriminirate, na bazi puke hipoteze, pristupajuci ljudima sa obahaćene pozicije tvrdog borca za dobru stvar i ubjedjujuci ih da grijese kupujuci psa jer je toliko lutalica napusteno? Vi mozete apelovati, ali ne mozete tjerati, mozete sugerirati, ali ne mozete siliti, jer su sila i primoravanje izrodili ovakve nosioce drzave i drzavne vlasti, koji nemaju sluha ni za kakvu problematiku koja nije njihova vlastita. Ne moze dobra stvar opravdati diskriminaciju, ni u kojem pogledu. To nije licno shvatanje, to je opce, covjecno shvatanje. Vi trebate pristupati milosrdjem, a ne mrznjom prema onima koji se ne slazu u svemu s vama. Mrznja nikad nije stvorila napredak. To treba sagledati u kontekstu realnog stanja, a ne reagirati kao na provokaciju. Ako moj " esej" grijesi, nemam nista protiv da izrazim iskreno zaljenje, mada ni slova nisam izmislio, sve govore postovi i stavovi, sadasnji i prosli.
Nejse, meni je uvijek draze kad cujem da je neko udomio neko napusteno zivince, nego da se neko ponovio pa kupio zivince...ali ako vidim da je neko kupio i da sada voli i pazi to zivince, meni to ne smeta...a svima onima koji su u stanju keshirati par stotina, ili cak hiljada eurica za zivo bice i onda ga muce ili izbace, zelim jednostavno da ih zadesi ista sudbina...
Mircerka, po obicaju, podvuce bitnu stvar :thumbup:

@to sam ja, da, na nasim prostorima jeste skoro pa sramota imati psa koji nije rasan, i tesko ce se to izbaciti iz mentaliteta. Ali mora se izdiferencirati dobar pristup djelovanju na svijest; ne moze se nista silom, ona proizvodi kontraefekat. Imao sam mjesanca, imao sam drugog mjesanca, prvog su mi otrovali, drugi je umro od starosti, sada imam retrivera, i ne volim ga vise nego sto sam volio prvu dvojicu. Nista od toga mi ne daje za pravo da ljudima namecem promjenu svijesti, koja je takva da uopce ne moze biti predmet nametanja. Mislim da sam elaborirao bolje na vrhu posta, ovdje dodajem posto sam vidio sta si napisala...svaka cast ljudima koji se bore, medjutim, cilj ne opravdava sredstva. Ima ljudi koji uzimaju psa radi pomodarstva i paradiranja, zapravo vecina ljudi ganja cupkavu, suskavu ili "mocnu" rasu upravo zbog toga; no ima i drugih, dosta drugih, kojima je cilj ovo sto govori mircerka- cuvati psa,voljeti ga i brinuti o njemu. Zbog toga se ne smije generalizirati, ni diskriminirati.
O kakvom prisliljavanju ili sili govoriš?
mycy

#20 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mycy »

Ja jesam na nekoj drugoj temi prva pocela sa glupostima a na ovoj nisam. Ja se opet izvinjavam ljudima koji moraju kroz ovo sve prolaziti ali nisam navikla da presutim nekom ko me bez razloga napada! Kako ostalima tako se i tebi, mIRCerka izvinjavam...
Op3r4t0r

#21 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Op3r4t0r »

mycy wrote:Ja jesam na nekoj drugoj temi prva pocela sa glupostima a na ovoj nisam. Ja se opet izvinjavam ljudima koji moraju kroz ovo sve prolaziti ali nisam navikla da presutim nekom ko me bez razloga napada! Kako ostalima tako se i tebi, mIRCerka izvinjavam...
Ja ti halalim :D
Phia

#22 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by Phia »

atko wrote:@Phia
Sudeci po tvojom stavovima i pokretanju ovakvih tema ocigledno je da imas nesto protiv kad su u pitanju ljudi koji imaju rasne zivotinje... i ako vec hoces da kritikujes kritikuj one koji nanose zlo zivotinjama ... ja licno ne djelim zivotinje na rasne i ne-rasne.

Zapazio sam tvoj komentar sa teme "Macak Benjo" ... eto recimo moj macak frki, ciju sliku si vidjela na toj temi takodje ... je kupuio nas a ne mi njega... jer do tog jutra uposte nismo ni znali da cemo od tog dana imati macku u kuci ;) ... cak nas uopste nisu znamilani nikakvi pairi i rodovnici niti smo ih trazili ... samo nam je bio bitan datum rodjenja da bi mogli vakcine i sve ostalo na vrijeme obaviti ;)

I jos jedna stvar, zivotinje koje nose epitet rasne cesto mnogo gore prodju ... jer budu kupljenje djeci kao igracke i nakon 5-6 mjeseci zavrse na ulici a mnogo teze prezivljavaju vani od domacih;)

Ne pisem sve ovo kao neki napad na tvoje stavove i nemoj da pogresno shvatis... hocu samo da kazem da nije sve kao sto izgleda;)
Nemam ništa protiv ljudi koji imaju rasne životinje ali imam protiv onih koji ih tretiraju kao statusni simbol ili nekakvu stvar.A budimo realni takvih je mnogo.I kao što reče mačija mama ;) ako ih paze kako treba to je fino (iako još uvijek mislim da je uzimanje rasne životinje bez nekog opravdanog razloga, pored ovoliko njih koji su napaćeni i milion puta više čeznu za ljubavlju i maženjem i koje su na svoj način lijepe, puki bijes)
A za moj komentar vezano za rasne mace ponoviću:čudno mi da i benjo i frki i moja nani i mikana ne vole da se maze a moj Cicko uličar ne da mi disati 24/7 toliko hoće da se mazi.Za mikanu i nani razumijem jer imaju gene divlje norveške šumske mačke ali ove vaše koje su iz prodavnice po meni su takve samo zato što su kao mačići tretirani kao roba i što su ugnjavljene.A to je neka vrsta mučenja životinja.I slažem se s tobom.Tih rasnih životinja se ljudi obično brzo žele riješiti ali zato moraš priznati da je njih lakše udomiti nego one ulične mace koje većina uopšte ne želi.
KuRbLa_

#23 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by KuRbLa_ »

hajde da onda uzimamo samo mjesance pa cemo umjesto njih na ulicama gledati napustene rasne pse...
mycy

#24 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by mycy »

Op3r4t0r wrote:
mycy wrote:Ja jesam na nekoj drugoj temi prva pocela sa glupostima a na ovoj nisam. Ja se opet izvinjavam ljudima koji moraju kroz ovo sve prolaziti ali nisam navikla da presutim nekom ko me bez razloga napada! Kako ostalima tako se i tebi, mIRCerka izvinjavam...
Ja ti halalim :D

Hahahhahahahaha... Hvala ti :lol: :lol: :lol: :lol:
harka

#25 Re: Šta mislite o rasnim životinjama i njihovim vlasnicima?

Post by harka »

Vlasnik sam rasnog psa,prosla s njim sve dresure,procitala mnogo literature sto se tice njegove pasmine,
dobro se slazemo i volim sto ga imam.Prvo smo isli na dresuru dok je bio mali,znaci za stenad,pa onda
pubertetlije(prevedeno na nas) i onda odrastao pas i svi su mi rekli u tim skolama dresure da se mora znati
ko je vlasnik,odnosno mora se znati gdje je cije mjesto.Ja bi ga licno sigurno razmazila da nisam isla u te skole,
ma garant kako je bio sladak kao stene.Kad sam se odlucila koju cu pasminu psa,prvo sam procitala literaturu
te pasmine pa tek onda uzela psa.Iz super je legla,otac mu je bio par godina prvak Njemacke i imam hrpu papira
i njega i njegovih ""rodjaka" i porijekla.Uglavnom,dobar pas i stvarno se dobro brinem o njemu,volimo ga ali
nemogu reci da sam mu mama,jer ja sam mama svojoj djeci.Ovdje je normalno da psi budu u kuci,ali moj bude vani
i ima sve sto mu treba,jer za ovu pasminu(njemacki ovcar) nije dobro za njega da bude u kuci).Znaci, nije nasa maza nego
pas sa kojim treba raditi i iziskuje mnogo vremena,al nezalim i to rado radim.
Razmisljajm da uzmem psa iz azila i pokusam isto da radim kao i sa nasim psom koji ima pedigre,
vjerujem da bi bio isto dobar pas,hocu da kazem kakav gazda(vlasnik),takav i pas.S njima treba puno strpljenja
i puno,puno raditi.
Post Reply