Disel Filozofija?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
whow

#51 Re: Disel Filozofija?

Post by whow »

jefferson wrote:
whow wrote:Nove disel masine imaju reputaciju stedljivih i ugladenih agregata koji po svojoj rafiniranosti i performaamsama mogu bit alternativa nesto zednijim benzinskim motorima. Dakle ako se usporede benzinski i disel motori istih zapremnina i istoga proizvodaca npr. VW- 2.0T benzin ili 2.0 TDI lako se primjecuje da je benzinski motor superioran dizelskom u skoro svakoj kategoriji osim u potrosnji i torqu. Dakle benzin je puuuno brzi , startniji , tisi , mirniji a jeftiniji. Disel opcija na recimo novome Passatu podize cijenu za od prilike 3 hiljade dollara. Ova razlika u cijeni se opravdava za 25-30 % manjom potrosnjom kod disel agregata nego sto je to slucaj za benzinskim motorima. Hajde recimimo da ovo i ima nekoga smisla te da za ljubav neke buduce ustede doplatimo tih 3 hiljade dolara i naviknemo se na brundanje disel masine i pomirimo se sa skupim opravkama i incidentnim "hladnim startovima " koji iza sebe ostavljaju oblake dima, hajde recimo da sve ovo ima smisla ukoliko je cijena disel goriva jednaka cijene benzina. No sto ukoliko je cijena disela 30% procenata veca od cijene benzina. Trenutna cijena Disel goriva i Canadi je 90 centi dok se benzin prodaje za 67 centi. Dakle disel Passat sa 2.0 TDI masinom ce za recimo natocenih $ 50 preci istu kilometrazu kao i benzinac sa 2.0T benzinskim motorom. Pri tome ce benzinac imati na raspolaganju 60 KS vise , biti ce mnogo startniji , tisi i brzi i imati ce $3000 u depu koje je vlasnik disela poklonio VW koncernu za svoju ljubav prema disel tehnologiji. Kada se sve ovo ima u vidu ja vas pitam kakva je logika voziti disel auto u USA ili Canadi.
To je u kanadi! Ovo je forum gdje većina ljudi živi u BiH!
Evo ja sam na odmoru i giljam Octaviju 1.9 PD sa 105ks, i vjeruj mi ima itekakve razlike. Neki dan sa vlasića 4.4ltr prosječno (nizbrdo). kad sam išao gore (za neke to je strmu :D ) potrošio 5.6ltr. Inače, dok sam živio u BiH sa benzince od 136ks to nije moglo proći ispod prosječnih 10ltr kod penjanja a kod spuštanja je bilo malo bolje, ali samo malo.!
Ma malo mi se ovi brojevi ne slazu sa ciftama izlistanim u zvanicnim informacijama . Nemoj me pogresno shvatiti ja vjerujem da tvoja Skoda mozda trosi 5.6 uzbrdo i 4.4 nizbrdo medutim zvanica potrosnja Oktavije je ipak nesto visa , isto tako kada tvrdimo da benzinci trose 10 litara onda treba imati u vidu o kojem se benzinskom motoru radi . Sigurno da neki stari benziski motori trose 10 i vise litara ali moderni benzinci kao recimo VW 1.4 FSI motor ima neznatno vecu potrosnju od tvoga 1.9 TDI a pri tome imas extra 70 ks te brzu , tisu i jeftiniju masinu nego da kupis istog golfa sa 1.9 TDI. Ovo je stvarno ekonomija 101 te ukoliko ne planiras da imas auto preko 10 godina i pri tome prelazis preko 50 K godisnje dizel se ne isplati.
whow

#52 Re: Disel Filozofija?

Post by whow »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
whow wrote:Obicaji , tradicija i navike sredine u kojoj zivimo ponekad utjecu na odabir vozila mnogo vise od onih realnih faktora kao sto su , reljef , infrastruktura , eksploatacija , ekonomija i slicno. Ja ne bih generalizirao i pravio podjele na Americke i ostale aute jednostavno stoga sto je auto industrija globalna a ovo potvrduje i financiska kriza koja pogada sve bez razlike sa koje strane okeana se nalaze. Cobalt je raden na istoj platformi kao i Opel Astra koristi vise manje isti hardware a s tim sto koristi nesto jaci motor 2.2 L ecotec dobar za 148 KS , 10 vise od Astre 1.8L . Vozio sam oba automobila Astra i Cobalt i u biti radi se o vemoa slicnim proizvodima. Ako si misljenja da je Cobalt junk onda to vazi i za Astru jer se radi o veoma slicnim proizvodima a Astra je #2 auto po prodaji u Europi poslije Golfa . Analogijom se onda da zakljuciti da si ti misljenja da su onda i europska auta junk. Mislim da nisi u pravu po pitanju Cobalta a jos manje Chargera . Pa koje to jos novo vozilo za manje od 30 000 dollara mozes kupiti a daima 250 KS , automatski mjenjac , EPS , stability control , ubrzanje do 100 za 8 sekundi , prostora kao u prici i sta sve ne. Charger proizvodi sumove kao i svako drugo auto . Ni BMW nije potpuno besumnam zato ne treba traziti dlaku u jajetu. Ja sam nedavno probao ovu Astru sa 1.8 masinom i masina je toliko bucna da se od nje vjetar ili bilo kakvi drugi sumovi i ne mogu cuti . Charger nije bas najslavniji kada je u pitanju kvaliteta materijala posebice kada je u pitanju interior ali to opravdava i relativno niska cijena vozila koje recimo kosta kao i bolje opremljena Astra ili Golf a nudi kud i kamo vise .
WHOW, ne znam kada si zadnji put bio u BiH ali razlika u filozofiji kupovine i odabira auta je ogromna ovdje i tamo kod tebe. Ovdje ljudi u benzince ugrađuju plin samo i zbog jeftinijeg plina, zavale se 1000-2000KM da bi mjesecno prolazili jeftinije 50KM. Diesel motori nisu ono sto su bili prije 20-30 godina. Evo recimo danas je u Sarajevu -10°C i moj 2.0D (common rail) se pokrene najnormalnije. Mana je sto kod nas u BiH moras paziti gdje sipas gorivo pa tako ja iskljucivo sipam na OMV-u ali to opet nije do motora vec do drzave, uređenosti i kontrole trzista naftnih derivata.
Ma tu sam nop-stop . Vidim da se masa ponasa bez rezona .Pa zavaliti se 2000 km za plin je investicija koja se pocne "otplacivati" poslije nekih 3 godine pod uslovom da je isti prikljucak odraden profesionalno te da ne explodira ili da se ne kvari . Treba takoder imati u vidu cinjenicu ce vozilo izgubiti na snazi kada se prebaci na plin , onda mozes imati problema sa prelaskom preko granice ukoliko prikljucak nije odraden profesionalno te mreza benzinskih pumpi na kojima mozes kupiti plin nije toliko razgranata kao kod benzina gasa. Kada sam usporedivao benzinske i dizel motore ja sam prvenstveno imao na umu VW TDI koji je izuzetno skup. Mislim da od ostalih proizvodaca dizel vozila i nisu tako precjenjena kao sto je to slucaj sa VW TDI masinom stoga mislim da 2.0D common rail -predpostavljam radi se o Opelu ili Fiatu ima vise smisla , naravno zbog nize cijene.
jefferson

#53 Re: Disel Filozofija?

Post by jefferson »

whow wrote:
jefferson wrote:
whow wrote:Nove disel masine imaju reputaciju stedljivih i ugladenih agregata koji po svojoj rafiniranosti i performaamsama mogu bit alternativa nesto zednijim benzinskim motorima. Dakle ako se usporede benzinski i disel motori istih zapremnina i istoga proizvodaca npr. VW- 2.0T benzin ili 2.0 TDI lako se primjecuje da je benzinski motor superioran dizelskom u skoro svakoj kategoriji osim u potrosnji i torqu. Dakle benzin je puuuno brzi , startniji , tisi , mirniji a jeftiniji. Disel opcija na recimo novome Passatu podize cijenu za od prilike 3 hiljade dollara. Ova razlika u cijeni se opravdava za 25-30 % manjom potrosnjom kod disel agregata nego sto je to slucaj za benzinskim motorima. Hajde recimimo da ovo i ima nekoga smisla te da za ljubav neke buduce ustede doplatimo tih 3 hiljade dolara i naviknemo se na brundanje disel masine i pomirimo se sa skupim opravkama i incidentnim "hladnim startovima " koji iza sebe ostavljaju oblake dima, hajde recimo da sve ovo ima smisla ukoliko je cijena disel goriva jednaka cijene benzina. No sto ukoliko je cijena disela 30% procenata veca od cijene benzina. Trenutna cijena Disel goriva i Canadi je 90 centi dok se benzin prodaje za 67 centi. Dakle disel Passat sa 2.0 TDI masinom ce za recimo natocenih $ 50 preci istu kilometrazu kao i benzinac sa 2.0T benzinskim motorom. Pri tome ce benzinac imati na raspolaganju 60 KS vise , biti ce mnogo startniji , tisi i brzi i imati ce $3000 u depu koje je vlasnik disela poklonio VW koncernu za svoju ljubav prema disel tehnologiji. Kada se sve ovo ima u vidu ja vas pitam kakva je logika voziti disel auto u USA ili Canadi.
To je u kanadi! Ovo je forum gdje većina ljudi živi u BiH!
Evo ja sam na odmoru i giljam Octaviju 1.9 PD sa 105ks, i vjeruj mi ima itekakve razlike. Neki dan sa vlasića 4.4ltr prosječno (nizbrdo). kad sam išao gore (za neke to je strmu :D ) potrošio 5.6ltr. Inače, dok sam živio u BiH sa benzince od 136ks to nije moglo proći ispod prosječnih 10ltr kod penjanja a kod spuštanja je bilo malo bolje, ali samo malo.!
Ma malo mi se ovi brojevi ne slazu sa ciftama izlistanim u zvanicnim informacijama . Nemoj me pogresno shvatiti ja vjerujem da tvoja Skoda mozda trosi 5.6 uzbrdo i 4.4 nizbrdo medutim zvanica potrosnja Oktavije je ipak nesto visa , isto tako kada tvrdimo da benzinci trose 10 litara onda treba imati u vidu o kojem se benzinskom motoru radi . Sigurno da neki stari benziski motori trose 10 i vise litara ali moderni benzinci kao recimo VW 1.4 FSI motor ima neznatno vecu potrosnju od tvoga 1.9 TDI a pri tome imas extra 70 ks te brzu , tisu i jeftiniju masinu nego da kupis istog golfa sa 1.9 TDI. Ovo je stvarno ekonomija 101 te ukoliko ne planiras da imas auto preko 10 godina i pri tome prelazis preko 50 K godisnje dizel se ne isplati.
Ja tebi to fino sutra sa board kompa uslikam! Da ono ne bude rasprave! Zvanična potrošnja prema podacima je gradska-/90km/h- 120km/h pa se uzme prosjek. Gdje ti možeš voziti 120km/h između Zenice i Vlašića? To su brzine od 50-70km/h.
O tome govorim, ti pričaš o Kanadi.
benzinac od 136ks koji sam ja vozio je izuzetno moderne konstrukcije sa sekvencijalnim ubrizgavanjem goriva i 16V te 2.0ltr zapremine.
Drvosjeca iz Dejcica

#54 Re: Disel Filozofija?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

whow wrote:
whow wrote:Obicaji , tradicija i navike sredine u kojoj zivimo ponekad utjecu na odabir vozila mnogo vise od onih realnih faktora kao sto su , reljef , infrastruktura , eksploatacija , ekonomija i slicno. Ja ne bih generalizirao i pravio podjele na Americke i ostale aute jednostavno stoga sto je auto industrija globalna a ovo potvrduje i financiska kriza koja pogada sve bez razlike sa koje strane okeana se nalaze. Cobalt je raden na istoj platformi kao i Opel Astra koristi vise manje isti hardware a s tim sto koristi nesto jaci motor 2.2 L ecotec dobar za 148 KS , 10 vise od Astre 1.8L . Vozio sam oba automobila Astra i Cobalt i u biti radi se o vemoa slicnim proizvodima. Ako si misljenja da je Cobalt junk onda to vazi i za Astru jer se radi o veoma slicnim proizvodima a Astra je #2 auto po prodaji u Europi poslije Golfa . Analogijom se onda da zakljuciti da si ti misljenja da su onda i europska auta junk. Mislim da nisi u pravu po pitanju Cobalta a jos manje Chargera . Pa koje to jos novo vozilo za manje od 30 000 dollara mozes kupiti a daima 250 KS , automatski mjenjac , EPS , stability control , ubrzanje do 100 za 8 sekundi , prostora kao u prici i sta sve ne. Charger proizvodi sumove kao i svako drugo auto . Ni BMW nije potpuno besumnam zato ne treba traziti dlaku u jajetu. Ja sam nedavno probao ovu Astru sa 1.8 masinom i masina je toliko bucna da se od nje vjetar ili bilo kakvi drugi sumovi i ne mogu cuti . Charger nije bas najslavniji kada je u pitanju kvaliteta materijala posebice kada je u pitanju interior ali to opravdava i relativno niska cijena vozila koje recimo kosta kao i bolje opremljena Astra ili Golf a nudi kud i kamo vise .
WHOW, ne znam kada si zadnji put bio u BiH ali razlika u filozofiji kupovine i odabira auta je ogromna ovdje i tamo kod tebe. Ovdje ljudi u benzince ugrađuju plin samo i zbog jeftinijeg plina, zavale se 1000-2000KM da bi mjesecno prolazili jeftinije 50KM. Diesel motori nisu ono sto su bili prije 20-30 godina. Evo recimo danas je u Sarajevu -10°C i moj 2.0D (common rail) se pokrene najnormalnije. Mana je sto kod nas u BiH moras paziti gdje sipas gorivo pa tako ja iskljucivo sipam na OMV-u ali to opet nije do motora vec do drzave, uređenosti i kontrole trzista naftnih derivata.
Ma tu sam nop-stop . Vidim da se masa ponasa bez rezona .Pa zavaliti se 2000 km za plin je investicija koja se pocne "otplacivati" poslije nekih 3 godine pod uslovom da je isti prikljucak odraden profesionalno te da ne explodira ili da se ne kvari . Treba takoder imati u vidu cinjenicu ce vozilo izgubiti na snazi kada se prebaci na plin , onda mozes imati problema sa prelaskom preko granice ukoliko prikljucak nije odraden profesionalno te mreza benzinskih pumpi na kojima mozes kupiti plin nije toliko razgranata kao kod benzina gasa. Kada sam usporedivao benzinske i dizel motore ja sam prvenstveno imao na umu VW TDI koji je izuzetno skup. Mislim da od ostalih proizvodaca dizel vozila i nisu tako precjenjena kao sto je to slucaj sa VW TDI masinom stoga mislim da 2.0D common rail -predpostavljam radi se o Opelu ili Fiatu ima vise smisla , naravno zbog nize cijene.
Ne, u pitanju je Volvo V50, 2.0 common rail sa 136 KS. To je motor od PSA korporacije (Citroen-Peugeot i mislim Ford) HDI motor za Volvo modele od 2004. godine. Do sada se pokazao zaista odlicnim motorom a ima varijanta i D5 sa 180 i nesto KS samo se oni ne ugrađuju u V50 modele vec u S60/V/XC/70 itd.
Drvosjeca iz Dejcica

#55 Re: Disel Filozofija?

jefferson wrote: Ja tebi to fino sutra sa board kompa uslikam! Da ono ne bude rasprave! Zvanična potrošnja prema podacima je gradska-/90km/h- 120km/h pa se uzme prosjek. Gdje ti možeš voziti 120km/h između Zenice i Vlašića? To su brzine od 50-70km/h.
benzinac od 136ks koji sam ja vozio je izuzetno moderne konstrukcije sa sekvencijalnim ubrizgavanjem goriva i 16V te 2.0ltr zapremine.
Ja samo mogu potvrditi da je potrosnja od 4.4 litra realna. Ja sam recimo ljetos na relaciji Sarajevo-Drvenik-Sarajevo imao prosjecnu potrosnju od nevjerovatnih 4,1 l/100km sa diesel motorom 2.0. Ako laze board computer lazem i ja.
madner

#56 Re: Disel Filozofija?

Post by madner »

jefferson wrote: Ja tebi to fino sutra sa board kompa uslikam! Da ono ne bude rasprave! Zvanična potrošnja prema podacima je gradska-/90km/h- 120km/h pa se uzme prosjek. Gdje ti možeš voziti 120km/h između Zenice i Vlašića? To su brzine od 50-70km/h.
Ja samo mogu potvrditi da je potrosnja od 4.4 litra realna. Ja sam recimo ljetos na relaciji Sarajevo-Drvenik-Sarajevo imao prosjecnu potrosnju od nevjerovatnih 4,1 l/100km sa diesel motorom 2.0. Ako laze board computer lazem i ja.
Ne kontam kako vozis, kolka ti je potrosnja kad vozis 130 (bez da ubrzavas)?
Drvosjeca iz Dejcica

#57 Re: Disel Filozofija?

madner wrote:
Ne kontam kako vozis, kolka ti je potrosnja kad vozis 130 (bez da ubrzavas)?
Znas i sam kakav je put do mora preko Mostara, na nekim dijelovima razvijem i do 140, na nekim zbog sporijih vozila/kamiona usporim na 50. Pri brzini od 130 km/h u 6. stepenu prenosa broj obrtaja mi je tek na 1.800-2.000. Kada ukljucim tempomat, recimo na 120-130 km/h, bez ubrzavanja pokazuje da je potrosnja oko 2,0-2,5 litra. Opet kazem, tako pokazuje board computer ali po pređenim kilometrima vidim da je dosta tacan, odnosno da odstupanja nisu vec od 5%. U gradu je potrosnja dosta veca, sada pri temperaturi od -10 stepeni potrosnja ide na 8,5-9 (vise 9) litara, ljeti je to solidnih 7-8.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 07/01/2009 10:03, edited 1 time in total.
madner

#58 Re: Disel Filozofija?

Post by madner »

Znam, ali to mi izgleda kao da pustis gas. Doduse velika je prednost sto imas 6tu.

Ne kazem da srednja potrosnja nije kao sto si naveo, samo ne vidim kako je ostvariti bez da peglas :)
jefferson

#59 Re: Disel Filozofija?

Post by jefferson »

madner wrote:Znam, ali to mi izgleda kao da pustis gas. Doduse velika je prednost sto imas 6tu.

Ne kazem da srednja potrosnja nije kao sto si naveo, samo ne vidim kako je ostvariti bez da peglas :)
Između Sarajeva i zenice ja nikad nisam potrošio ispod 5.1 prosječno. ja govorim o onoj tkz. cesti do vlašića gdje 70km/h makximum!
madner

#60 Re: Disel Filozofija?

Post by madner »

Ma ja sam do mora i nazad sa dizel agregatom firme PSA imao 7.0 potrosnju. A/C bio ukljucen, prestizao puno itd...
Bakir1

#61 Re: Disel Filozofija?

Post by Bakir1 »

ukusi su razliciti vozim sve i svasta dva ista auta imam jedno ima 2,5 td sa 84 KS a drugo 2,6 benzin sa 130 KS,dizel ima svojih cari i benzin isto ali lijepi turbo dizel kada izvadi iz iz podruma svih 84 na 2500 obrtaja a benzin na 6 pocne davati svojih 130.
opet kazem lijepi dizel za bosne u nas su relacije i pravci kretanja da ruka mora biti pocesto na mjenjacu izmedju 3-4-5 brzine pa i sa dizelom,benzin saltas tamo vamo,gore dole nekad i dvije brzine nize jer jednostavno umre.
moj glas u bosni ide za dizela
AdnanSA

#62 Re: Disel Filozofija?

Post by AdnanSA »

Koji su ti to automobili Bakire sa 84 i 130 KS kad iz 2,5 i 2,6 litara obujma izvlače tako malo snage?
Sigurno dugovječni... Da nije riječ o kilowatima???
Malo mi to nešto zvući.
AdnanSA

#63 Re: Disel Filozofija?

Post by AdnanSA »

madner wrote:Ma ja sam do mora i nazad sa dizel agregatom firme PSA imao 7.0 potrosnju. A/C bio ukljucen, prestizao puno itd...
I na kraju stigao 15-20 minuta prije nego da nisi prestizao. Da si vozio malo sporije potrošnja bi ti pala na 5,0 litara.
Čovjek mora da vozi strašno brzo i agresivno da sa modernim dizelom od 100-150 ks potroši više od 6 litara na otvorenom.
Meni je sa Škodom Fabiom SDI relacija Sarajevo -Zavidovići board comp znao pokazivati 3,5 litara prosječno za čitavu relaciju.
Prosječna brzina je bila 68 km/h. OK ipak je sve nizbrdo do tamo.
U povratku potrošnja 4,2 litra ista prosječna brzina od 68 km/h ostvarena. Povratak je uzbrdo mada se u vožnji ne osjeti ali vidiš po potrošnji.
Sada će neko reći peglo si ga šta je to 68 km/h ali ali da bi nabio prosjek veći od 75 km/h moraš voziti strašno brzo, preticati kao lud i ulaziti u rizične situacije.
Bakir1

#64 Re: Disel Filozofija?

Post by Bakir1 »

AdnanSA wrote:Koji su ti to automobili Bakire sa 84 i 130 KS kad iz 2,5 i 2,6 litara obujma izvlače tako malo snage?
Sigurno dugovječni... Da nije riječ o kilowatima???
Malo mi to nešto zvući.
pajero iz 89 4d56 motor sa 64 kw i pajero iz 83 4g54 JDM motor sa 95 kw.
AdnanSA

#65 Re: Disel Filozofija?

Post by AdnanSA »

Pa da. I sumnjao sam da se radi o nekim starijim japancima. Svašta će ne zemlji da se desi prije nego ti motori izdahnu.
Bakir1

#66 Re: Disel Filozofija?

Post by Bakir1 »

dizel kod mene broji iznad pola miliona a za benzinca nemam pojma jer sam ga nedavno kupio tek,na satu je 180.000 km
madner

#67 Re: Disel Filozofija?

Post by madner »

AdnanSA wrote:
madner wrote:Ma ja sam do mora i nazad sa dizel agregatom firme PSA imao 7.0 potrosnju. A/C bio ukljucen, prestizao puno itd...
I na kraju stigao 15-20 minuta prije nego da nisi prestizao. Da si vozio malo sporije potrošnja bi ti pala na 5,0 litara.
Čovjek mora da vozi strašno brzo i agresivno da sa modernim dizelom od 100-150 ks potroši više od 6 litara na otvorenom.
Meni je sa Škodom Fabiom SDI relacija Sarajevo -Zavidovići board comp znao pokazivati 3,5 litara prosječno za čitavu relaciju.
Prosječna brzina je bila 68 km/h. OK ipak je sve nizbrdo do tamo.
U povratku potrošnja 4,2 litra ista prosječna brzina od 68 km/h ostvarena. Povratak je uzbrdo mada se u vožnji ne osjeti ali vidiš po potrošnji.
Sada će neko reći peglo si ga šta je to 68 km/h ali ali da bi nabio prosjek veći od 75 km/h moraš voziti strašno brzo, preticati kao lud i ulaziti u rizične situacije.
Pa nemam 6 brzinu i to me malo zeza, kad se vozi oko 130-140 to je oko 3000 obrtaja.
jefferson

#68 Re: Disel Filozofija?

Post by jefferson »

Ja sad iz sarajeva. Kad sam išao za Sarajevo prosječno 6.2 litre! Preticao, auto put 170 km/h.
Vraćao se, manje preticanja , ali na auto putu držao 150-160km/h, potrošio prosječno 5.8ltr!
d2

#69 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

moj focus benzinac 1.6 trenutno trosi impresivnih 12.1 litara po gradu, osjecam se kao da vozim polonez
dvojka 1.6d je na otvorenom trosila malo vise od 5 litara, po gradu zimi oko 7.1
d2

#70 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

e jebiga ne znam, 1.6 100 konja danas pokaza 12.1 litara, u zadnjoj je cetvrtini rezervoara...
VR6

#71 Re: Disel Filozofija?

Post by VR6 »

Na potrosnju utice kamaru faktora, vozac je najbitniji, pa onda put, temperatura i sl...

Meni benzinac 1.6 16V sa 120 KS trosi 5.5 do 7.5l na otvorenom i po Sarajevu od 8.5 do 11l, zavisno od tempa.
d2

#72 Re: Disel Filozofija?

Post by d2 »

da li je 12.1 razlog odem u ford i trazim da se auto provjeri ?

u zadnje vrijeme vozim mozda malo zivlje po gradu ali ne hajcam ga svaki dan do crvenog definitivno...
holowey

#73 Re: Disel Filozofija?

Post by holowey »

Potpuno realna potrosnja...Kod mene fabia kombi 1.9tdi, relacija sa-bl-sa preko doboja (stanari), sa dosta preticanja i brze voznje (prosjek 72km/h), potrosnja 4.5l/100km... meni je do prosle godine benzin bio zakletva, ali otkako sam presao na dizel, duplo rjedje svracam na pumpu, iako fabia ima 10l manji rezervoar od starog auta ("mrski" golf2 :wink:)
Definitivno rokce kao promukli krmak :lol: ali kada u racunicu ubacim ubrzanje i potrosnju, postanem gluh na roktanje dizel masine...
slavkoimamodilera

#74 Re: Disel Filozofija?

Post by slavkoimamodilera »

d2 wrote:da li je 12.1 razlog odem u ford i trazim da se auto provjeri ?

u zadnje vrijeme vozim mozda malo zivlje po gradu ali ne hajcam ga svaki dan do crvenog definitivno...
Provjeri ti debljinu djona! :mrgreen:

Ako imas putni kompjuter, prebaci na prikaz trenutne potrosnje, pa ces se lakse istrenirati... ne postoje recepti primjenjivi za stedljivu voznju za svaki auto, jer svaki ima svoje specificnosti... generalno pravilo je sto prije doci do brzine kojom se planiras konstantno kretati, dakle npr. u gradu sto brze do 50-60 km/h a onda lagani gas... prati kompjuter vidjet ces da doslovno pola cm pritiska papucice moze znaciti i vise od pola litre u trenutnoj potrosnji... ;-)
Better Man

#75 Re: Disel Filozofija?

Post by Better Man »

Najidealnija potrošnja jednog auta bez obzira na snagu i vrstu goriva se ostvaruje pri brzini od 90 km/h. Sve preko je potrošnja iznad idealne granice. Svaki dan idem na posao i vozim 20 km autoputem i 10 km cestom Vogošća - Sarajevo (dakle rijeć je o kombinovanoj potrošnji) i potrošnja mog Clia 1,2 16v, 75 KS se kreće između 6,5 i 6,8 L/100km. Brzina kojom vozim na autoputu je najčešće 110 km/h do 120 km/h, a nekad pri preticanjima bude i 130km/h. Nekad mi se zna desiti kada mi se ne žuri da vozim između 90 km/h i 110 km/h (čisto da uživam u vožnji i slušam dobru muziku). Na našem autoputu nisam nikad vozio brže od 130 km, jer naš autoput i nije za veče brzine. Najveću brzinu koju sam isprobao sa Cliom je 150 km/h na autoputu Brod - Zagreb i auto se ponašalo idealno (miran tih i ne osjetiš da ideš 150 km/h dok ne pogledaš na sat).
Post Reply