Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

#51 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Bosanac sa dna kace »

JThomas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Postoje odvojena naslje za strance u S.Arabiji gdje mogu radit sta hoce, pa tako praktikovat i svoju vjeru...
ja kad sam učio sociologiju, to se zvalo apartheid :)

ne znam, možda u arabiji to drukčije zovu :)
1.Saudijska zemlja se sama definise kao islamska, gdje su muslimani glavn.
Naselja postoje uglavnom za Amerikance koji skidaju kajmak sa serpe, kako ga oni zovu ne znam, lai ocito je da su to ispolovali kako bi mogli da rade sta hoce u tim naseljima.
Do 20. vijeka nije bilo krscana na podrucju danasnje S.Arabije, njima je to strano :-) itd...itd...
Vincent Raine

#52 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Vincent Raine »

Polozaj krscana u islamskom svijetu je daleko losiji nego polozaj muslimana u krscanskom svijetu.

Ne vidim da muslimani dozivljavaju probleme po Evropi, Americi, Australiji kao sto vidim probleme koje dozivljavaju krscani recimo na Arapskom poluotoku.... gdje su im uskracena osnovna elementarna vjerska prava.
Bosanac sa dna kace

#53 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Bosanac sa dna kace »

Vincent Raine wrote:Polozaj krscana u islamskom svijetu je daleko losiji nego polozaj muslimana u krscanskom svijetu.

Ne vidim da muslimani dozivljavaju probleme po Evropi, Americi, Australiji kao sto vidim probleme koje dozivljavaju krscani recimo na Arapskom poluotoku.... gdje su im uskracena osnovna elementarna vjerska prava.
Evropa, Amerika, Australija se proklamuju kao sekularne dakle odvojena vjera od drzave, kao slobodne zemlje gdje svi imaju zagarantovana ljudska prava itd...mnoge zemlje sa muslimanskom vecinom se proklamuju kao islamske gdje je islam zvanicna religija i po cijim pravilima mora drzava biti uredjena...itd... :-)
piupiu

#54 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by piupiu »

melac wrote:Ja bih sam naveo primjer Timora, gdje su većinom katolici, a koji su imali strašnih problema zbog toga od većinskih muslimana. Ali kako to obično biva, tko se sili postane manji od makovog zrna, danas se u Indoneziji najviše povečav broj kineza i budista, tako da će u skorijoj budućnosti oni preći u većinu.
Malo teze, Indonezana ima 230 miliona, od toga 86% muslimana. :)
piupiu

#55 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by piupiu »

Bosanac sa dna kace wrote:
JThomas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Postoje odvojena naslje za strance u S.Arabiji gdje mogu radit sta hoce, pa tako praktikovat i svoju vjeru...
ja kad sam učio sociologiju, to se zvalo apartheid :)

ne znam, možda u arabiji to drukčije zovu :)
1.Saudijska zemlja se sama definise kao islamska, gdje su muslimani glavn.
Naselja postoje uglavnom za Amerikance koji skidaju kajmak sa serpe, kako ga oni zovu ne znam, lai ocito je da su to ispolovali kako bi mogli da rade sta hoce u tim naseljima.
Do 20. vijeka nije bilo krscana na podrucju danasnje S.Arabije, njima je to strano :-) itd...itd...
Evo malo podataka sa CIA-ine World Factbook ... "religion=100% Muslim" ...

https://www.cia.gov/library/publication ... os/sa.html
piupiu

#56 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by piupiu »

LSD wrote:
JThomas wrote:evo kažem ti, ja sam sad odlučio da ne vjerujem da je u iraku rat. svjedoci lažu, snimci su montaže, a ti sajtovi će bilo šta napisati...i svi su se oni urotili i dogovorili da slažu jedno te isto. hajde ti meni sad dokaži da nisam u pravu.

jeste, svi su se oni, cijeli svijet, urotili protiv jadne demokratske i tolerantne saudijske arabije, pa sve hiljade sajtova iz različitih zemalja, svi slagali jedno te isto, nikome nije za vjerovati...sve su izmislili đubrad, i za teror vjerske policije, i za upražnjavanje drugih vjera, i da nema crkava i sveštenika, i da je ženama zabranjeno voziti auto, ili biti u društvu s muškarcem koji nije rod, sve su to gnusne laži i klevete, ti ćeš to povjerovati tek kad vidiš, svi svjedoci lažu, i agencije UNa lažu...zašto si onda uopšte na internetu, kad ne vjeruješ ničemu što piše?

ali znaš ti, samo se praviš blesav...
šta si sve naucio o Saudiji preko interneta...zapanjujuce.
Ima li išta pozitivno da si naucio o njoj na tim stranicama??...vidim po pisanju,Saudija je svjetski problem kojeg treba kao i Irak pokoriti i disciplinovati,jelde...dati sva prava svima,napraviti od nje demokratsku državu kao što "ko fol" USA radi sa Irakom,jelde...ti bi se sad malo preko SA-X.com pravio demokrata,moralisao o pravima žena i porucivao tim strašnim,zlim i zatucanim arapima da otrkiju svoje žene,da otvore pivnice,malo pederluka nije na odmet i da slušaju rock n roll jer,pobogu,tako toliki sajtovi to pišu i porucuju,a i tvoja sama logika nalaže,jelde
Nešto me to podsjeca na Buša i njegovu demokratiju.
Samo,ne znam znaš li da su Saudija i USA gotovo bratske zemlje...ko prst i nokat...šta ces sad pisati,da mi je znati.
Ne moraju iz jedne krajnosti u drugu, ali bilo bi dobro kad bi zena mogla bez pratnje prohodati, voziti auto, postojati kao normalno bice, glasati na izborima (kad se oni dogode, sto je rijetko), udati se za koga hoce, a ne samo kroz ugovorene brakove (koje ugovara muski dio familije), sjediti gdje hoce u autobusu, a ne samo u zadnjem dijelu autobusa, uciti u skoli biologiju i hemiju (sto im je zabranjeno), putovati gdje hoce bez odobrenja i pratnje muskarca, tuziti za silovanje bez da mora naci cetiri svjedoka silovanja (kakav je to zakon!??? ovo mi nikada nece biti jasno -- sta su to cetiri svjedoka silovanja ako nisu saucesnici u silovanju?), kad dodje na sud, da je njeno svjedocenje isto vrijedno kao i svjedocenje muskarca (trenutno vrijedi 'pola' muskog svjedocenja), eto, samo to za pocetak ... ;-)
arbosan

#57 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by arbosan »

U globalu, njihov polozaj je bolji nego u krscanskim zajednicama. To naglasavam globalno.

Evo i zasto, prvo sto se tice zakona, oni imaju pravo na vjersku slobodu, i ispoljavanje svojih obicaja pa cak i tradiciju, kao i nosnju.

Drugo, obzirom da su manjina, (nemaju isti tretman kao manjine u BiH, nego to je postovana manjina) oni su medjusobno bolje povezani, i pomazu se medjusobno. Recimo, u nekim zemljama je rijetkost da nadjes gladnog krscanina, ne kazem da su svi Bogati, ali kako su kompaktni, oni paze jedno na drugo.

U zemljama Sama, tj. Sirija, Jordan, Palestina i Libanon, njihove crkve su na par metara, ali bukvalno na par metara od zidina dzamije. i tako to. Uglavnom, moj misljenje uzivaju u svoju slobodu, vise nego sto krscani uzivaju u BiH, pa cak i Bosnjaci u BiH.
piupiu

#58 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by piupiu »

arbosan wrote:U globalu, njihov polozaj je bolji nego u krscanskim zajednicama. To naglasavam globalno.

Evo i zasto, prvo sto se tice zakona, oni imaju pravo na vjersku slobodu, i ispoljavanje svojih obicaja pa cak i tradiciju, kao i nosnju.

Drugo, obzirom da su manjina, (nemaju isti tretman kao manjine u BiH, nego to je postovana manjina) oni su medjusobno bolje povezani, i pomazu se medjusobno. Recimo, u nekim zemljama je rijetkost da nadjes gladnog krscanina, ne kazem da su svi Bogati, ali kako su kompaktni, oni paze jedno na drugo.

U zemljama Sama, tj. Sirija, Jordan, Palestina i Libanon, njihove crkve su na par metara, ali bukvalno na par metara od zidina dzamije. i tako to. Uglavnom, moj misljenje uzivaju u svoju slobodu, vise nego sto krscani uzivaju u BiH, pa cak i Bosnjaci u BiH.
Pa to u Saudijskoj Arabiji nije slucaj. Nema zakona koji nemuslimanima garantuje vjersku slobodu. Dozvoljeno im je da ispovijedaju u privatnosti svoga doma, ali religijska policija to vise ne postuje nego sto postuje. Ne mozes biti drzavljanin SA i biti nemusliman.

Sirija ima tradiciju pluralizma karakteristicnu za Otomansku imperiju, dok je u SA, na primjer, zabranjeno interpretirati Islam na bilo koji drugi nacin osim selafijskog, dakle religijska diskriminacija postoji i prema pripadnicima iste vjere. Stvarno ne razumijem ove koji brane Saudijsku Arabiju kao primjer necega. Primjer cega? Mi zivimo u 21.om stoljecu, a oni stvarno ne znam u kojem. Dzaba im sva nafta i svo bogatstvo i Mekka i Medina zajedno.
terapija

#59 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by terapija »

Bit cu prost, ali moram :/

Ljudi, - stoko, hoce li vam religija kupiti danas rucak, hoce li vam religija (polozaj nekoga tamo negdje, ili kojekakve kojestarije) plaliti ratu kredita, hoce li vam to sto zena u Francuskoj moze nositi mahramu platiti grijanje ovaj mjesec??

Kako imate vise energije i volje prepirati se tako zustro oko ovakvih stvari. (ovo nisu gluposti, naravno, ali su banalne stvari za vasu svakodnevnicu. Religija je dio svake osobe, i njegovo pravo. Ali isto kao i pravo na obrazovanje, penziju, zdravstveno osiguranje itd. I prije svega to je privatna stvar..). A vi se maltene hvatate za vratove.

No kada vam rremijer sebi utrostruci platu, vama je prepolovi, nabaci poreza, poskupi hljeb plin itd itd, nije vam ni na kraj pameti da pisnete. Ali zato recimo mozete udariti po Dodiku, jer on je naravno najvece zlo. isto vazi i za drugu stranu...

Dajet ba ljudi, dokle vise....
arbosan

#60 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by arbosan »

Ne moraju iz jedne krajnosti u drugu, ali bilo bi dobro kad bi zena mogla bez pratnje prohodati, voziti auto, postojati kao normalno bice, glasati na izborima (kad se oni dogode, sto je rijetko), udati se za koga hoce, a ne samo kroz ugovorene brakove (koje ugovara muski dio familije), sjediti gdje hoce u autobusu, a ne samo u zadnjem dijelu autobusa, uciti u skoli biologiju i hemiju (sto im je zabranjeno), putovati gdje hoce bez odobrenja i pratnje muskarca, tuziti za silovanje bez da mora naci cetiri svjedoka silovanja (kakav je to zakon!??? ovo mi nikada nece biti jasno -- sta su to cetiri svjedoka silovanja ako nisu saucesnici u silovanju?), kad dodje na sud, da je njeno svjedocenje isto vrijedno kao i svjedocenje muskarca (trenutno vrijedi 'pola' muskog svjedocenja), eto, samo to za pocetak ... ;-)
Tvoji podaci nisu tacni, ili si pogreso negdje procitao, ili namjerno uvodis smutnju.

Dakle, cetri svjedoka treba za cinjenje bluda. I to pod uslovom da su vidjeli cin penetracije, dakle ako je sam 3 njih vidjelo cin penetracije, a 4 nije, nemogu svjedociti da su imali bludnju radnju.

A to sto si rekao, mislim da je tako nisko, posto Islam ne dozvoljava silovanje, kakva su ta cetri svjedoka koja gledaju cin silovanje a ne zastite zrtvu.

Eto nadam se da ti je jasno, ukoliko si imao pogresne informacije. A ako ti je namjera bila da naskodis Islamu, onda ovaj tekst koji je tacan 1000 posto je opovrgnuo tvoje tvrdnje.

L.P
piupiu

#61 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by piupiu »

arbosan wrote:
Tvoji podaci nisu tacni, ili si pogreso negdje procitao, ili namjerno uvodis smutnju.

Dakle, cetri svjedoka treba za cinjenje bluda. I to pod uslovom da su vidjeli cin penetracije, dakle ako je sam 3 njih vidjelo cin penetracije, a 4 nije, nemogu svjedociti da su imali bludnju radnju.

A to sto si rekao, mislim da je tako nisko, posto Islam ne dozvoljava silovanje, kakva su ta cetri svjedoka koja gledaju cin silovanje a ne zastite zrtvu.

Eto nadam se da ti je jasno, ukoliko si imao pogresne informacije. A ako ti je namjera bila da naskodis Islamu, onda ovaj tekst koji je tacan 1000 posto je opovrgnuo tvoje tvrdnje.

L.P
Islam uci jedno, a ljudi drugo. U Saudijskoj Arabiji i Pakistanu, to je opstepoznata stvar i o tome postoje hiljade dokaza i svjedocenja, zena koja zeli tuziti silovatelja MORA imati cetiri svjedoka (u Pakistanu, oni moraju biti muskarci). Ja postavljam pitanje - kako neko moze biti nepristastan 'svjedok' silovanja? Za mene je to nelogicno. Osim ako svjedoci ne svjedoce o karakteru zene, povredama koje su naknadno utvrdjene, itd. Ali koliko sam ja shvatila iz onoga sto sam citala (a citala sam veliki broj tekstova, koji, doduse, mozda nisu 100% faktualno ispravni, ukljucujuci i tvoj komentar gore koji potvrdjuje ono sto govorim), ono cega je svjedok zapravo svjedok je sam cin silovanja. Sad ti meni objasni kako neko moze biti svjedok cina silovanja (posebno uzimajuci u obzir da svjedoci generalno trebaju biti muskarci), a da istovremeno ne bude optuzen za saucesnistvo jer nije reagovao na ono cemu je bio svjedok -- cinu silovanja? Osim ako se ne radi o ekstremnim situacijama, gdje cetiri muska svjedoka sjede pod prijetnjom pistolja, dok neko nekoga siluje, a onda ih ti silovatelji sa pistoljima puste kuci da svjedoce protiv njih na sudu. Gdje je tu logika?

Dalje, ovdje se nije bilo govora o Islamu, nego o Saudijskoj Arabiji. Svi podaci koje sam navela su takodje opstepoznati i provjerljivi.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#62 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by dr.gog »

terapija wrote:Bit cu prost, ali moram :/

Ljudi, - stoko, hoce li vam religija kupiti danas rucak, hoce li vam religija (polozaj nekoga tamo negdje, ili kojekakve kojestarije) plaliti ratu kredita, hoce li vam to sto zena u Francuskoj moze nositi mahramu platiti grijanje ovaj mjesec??

Kako imate vise energije i volje prepirati se tako zustro oko ovakvih stvari. (ovo nisu gluposti, naravno, ali su banalne stvari za vasu svakodnevnicu. Religija je dio svake osobe, i njegovo pravo. Ali isto kao i pravo na obrazovanje, penziju, zdravstveno osiguranje itd. I prije svega to je privatna stvar..). A vi se maltene hvatate za vratove.

No kada vam rremijer sebi utrostruci platu, vama je prepolovi, nabaci poreza, poskupi hljeb plin itd itd, nije vam ni na kraj pameti da pisnete. Ali zato recimo mozete udariti po Dodiku, jer on je naravno najvece zlo. isto vazi i za drugu stranu...

Izvini ali ću ti isto tako odgovoriti.Dođeš na temu na Podforumu Religija i pitaš se zašto se tu piše o religiji.Ako nemaš šta reći na temi osim kukanja o desetim stvarima, izvoli na drugi podforum i razvlači si vrijeme pišući o kreditima, računima, penziji i tako dalje.
Za ostale sitnice pogledaj temu "da se jednom za svagda razumije", istaknutu na svakom podforumu :)

Ostale molim da u raspravi ostanu pri prvobitnoj postavci teme :) Hvala.
Compact

#63 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Compact »

dr.gog wrote:
terapija wrote:Bit cu prost, ali moram :/

Izvini ali ću ti isto tako odgovoriti.Dođeš na temu na Podforumu Religija i pitaš se zašto se tu piše o religiji.Ako nemaš šta reći na temi osim kukanja o desetim stvarima, izvoli na drugi podforum i razvlači si vrijeme pišući o kreditima, računima, penziji i tako dalje.
Za ostale sitnice pogledaj temu "da se jednom za svagda razumije", istaknutu na svakom podforumu :)

Ostale molim da u raspravi ostanu pri prvobitnoj postavci teme :) Hvala.
Aferim! Nego treba li ova tema biti u podforumu o politici?
Bosanski_kralj

#64 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by Bosanski_kralj »

zonbirile wrote:bosanski_kralj
Pa vidiš da si obmanut dnevnom politikom,pa postavljaš i daješ svojim ušima drag odgovor.Kroz sve epohe svi osvajači su ognjem i mačem pokorili domaće i uspostavili svoju vlast,i branili svoje interese.Osmanlijska vlast je bila feudalna,sa potrebom za zemljom,ali i za rajom da im radi na toj zemlji,tako da nije imala interesa tjerati raju,ali da je bilo teško ,biloje ,kao pod svakim osvajačem ,svakom.
.Drugi su,kao naprimjer Evropljani u SAD,imali potrebu za zemljom,sa naprednijim strojevima nije im trebalo domaće roblje ,pa su ih satirali na razne načine i na kraju sveli na par hiljade.Stavi prst na čelo,pa ko fol kontaj-ne radi se tu o altruizmu Turaka prema raji,već o intersu,zbog toga su i došli,a išli bi i dalje od Beče da su mogli.Hriščanskog osvajačkog protjerivanja muslimana nije bilo,sem ako ne misliš na pad carstva,kada dolazi do progona muslimana.To isto nije specifikum muslimana,sva propala carstva su se bolno urušila,e sad i tu ima gradacija tipa što "južnije to tužnije".Prekompozicija Austro-Ugarske je isto bila gadna,ali se desila na drugim "mekšim"prostorima,sem toga to je bio raspad istorodnih civilizacija,što sa Turskom na ovim prostorima zajedno sa Rumunijom,Bugarskom,Grčkom,Albanijom,nije slučaj.
Hajde molim te reci mi malo o vjerskim pravima u Osmanskom Carastvu. Za današnje vrijeme ona nisu toliko velika, ali za ono vrijeme i za onakvu Evropu su bili svijetal primjer.
Kažeš da kršćani nisu vršili protjerivanje en muslimana, de mi objasni primjer Španije kada je dolšo do svrgavanja Maura, ne samo da su mulimani protjerani veći i jevreji (koji su u ostalom utočište našli u O.C. a nisu bili zemljoradnici niti raja). Kako su kršćani riješavali herezu i šta se dešavalo u J.Americi nakon otkirća tog kontinenta. Ja ne znam da se išta slično dešavalo nakon muslimanskih osvajanja??
Bosanski_kralj

#65 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Bosanski_kralj »

Naslov ove teme je trebao biti " Položaj kršćana u nekršćanskim zemljama". Znate li kakav je položaj konkretno kršćana u Indiji i koliko ih je ubijeno od hindusa.
Znam da su muslimani uvijek u centru pažnje
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#66 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by dr.gog »

Compact wrote:
dr.gog wrote: Za ostale sitnice pogledaj temu "da se jednom za svagda razumije", istaknutu na svakom podforumu :)

Ostale molim da u raspravi ostanu pri prvobitnoj postavci teme
:) Hvala.
Ne treba :D .Pogledaj boldirano.
JThomas

#67 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by JThomas »

Bosanski_kralj wrote:Naslov ove teme je trebao biti " Položaj kršćana u nekršćanskim zemljama". Znate li kakav je položaj konkretno kršćana u Indiji i koliko ih je ubijeno od hindusa.
Znam da su muslimani uvijek u centru pažnje
ma ta indija je bure baruta cijela, samo nije u ovom trenutku dovoljno strateški interesantna zapadu, pa ne puni naslovnice toliko...

sranje u kašmiru, konstantno nasilje između muslimana i hindusa (na tom se području u zadnjih par decenija desilo najviše velikih terorističkih napada u svijetu), sranje u šri lanci između tamila i singaleza, teško nasljeđe kastinskog sistema, koji je formalno ukinut, ali se u ruralnim krajevima itekako odupire naporima vlasti...sve u svemu, jedna velika zbirka sranja, svako se kolje sa svakim i međusobno...a niko sa zapada to ne šljivi, jer nema strateških interesa.
Compact

#68 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Compact »

dr.gog wrote:
Compact wrote:
dr.gog wrote: Za ostale sitnice pogledaj temu "da se jednom za svagda razumije", istaknutu na svakom podforumu :)

Ostale molim da u raspravi ostanu pri prvobitnoj postavci teme
:) Hvala.
Ne treba :D .Pogledaj boldirano.
:roll:
zonbirile

#69 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by zonbirile »

bosanski kralj
prvo ja sam postavio temu i nekulturno je sugerisati,ti postavi novu za ono što te interesuje.
Pitanje svih pitanja je odvojiti religioznu pripadnost od nacionalne,da bi lakše gledao svijet,činjenice,istoriju.Svi,ali baš svi osvajači su samo krvavi izrabljivači,na ovaj ili onaj način.Taj sentiment je ostao kod ljudi i danas se vješto propagira,ali evo ako se možemo složiti da su "naši" muslimani(ništa zlo za navodnike,već mislim teritorij SFRJ)uglavnom slavenskog korjena,onda je nešto neodrživo.Sviostali,Srbi,Hrvati,Crnogorci,Makedonci,Albanci,pa i susjedi Bugari,Rumuni,Mađari,Grci tvrde da idile nije bilo.Zapad je provodio reformaciju crkve,a to može biti tema i to 1505 je počelo u Minsteru.Loše je uradila antireformacija(inkvizicija),ali sam proces reformacije je uspio i uveo zapad u novo-kapitalizam.Znaš nise ti dobre paralele,a krenimo od opšteg ka pojedinačnom,pa naprimjer banem ti ja u kući,ali ti dozvolim da spavaš u svom krevetu.Interesi su vječni,i da im nije odgovaralo ne bi dozvolili,vješto vodili politiku,a muslimane su protjerali iz Španije,jer oni nisu bili tipa naših muslimana tj.etnički španci prešli na islam,već Arapi-Mauri i SAraceni.
Ahmmed

#70 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by Ahmmed »

zonbirile wrote:bosanski kralj
prvo ja sam postavio temu i nekulturno je sugerisati,ti postavi novu za ono što te interesuje.
Pitanje svih pitanja je odvojiti religioznu pripadnost od nacionalne,da bi lakše gledao svijet,činjenice,istoriju.Svi,ali baš svi osvajači su samo krvavi izrabljivači,na ovaj ili onaj način.Taj sentiment je ostao kod ljudi i danas se vješto propagira,ali evo ako se možemo složiti da su "naši" muslimani(ništa zlo za navodnike,već mislim teritorij SFRJ)uglavnom slavenskog korjena,onda je nešto neodrživo.Sviostali,Srbi,Hrvati,Crnogorci,Makedonci,Albanci,pa i susjedi Bugari,Rumuni,Mađari,Grci tvrde da idile nije bilo.Zapad je provodio reformaciju crkve,a to može biti tema i to 1505 je počelo u Minsteru.Loše je uradila antireformacija(inkvizicija),ali sam proces reformacije je uspio i uveo zapad u novo-kapitalizam.Znaš nise ti dobre paralele,a krenimo od opšteg ka pojedinačnom,pa naprimjer banem ti ja u kući,ali ti dozvolim da spavaš u svom krevetu.Interesi su vječni,i da im nije odgovaralo ne bi dozvolili,vješto vodili politiku,a muslimane su protjerali iz Španije,jer oni nisu bili tipa naših muslimana tj.etnički španci prešli na islam,već Arapi-Mauri i SAraceni.

Ja Vas zaista molim da ne pišete o stvarima koje ne poznajete dovoljno.Arapi jesu osvojili dijelove današnje Španjolske, mnogi se jesu doselili u Španjolsku nakon arapskih osvajanja, ali veliki broj Španjolaca, rimokatolika, prešao je na islam. Zvali su ih Morisci. Nakon izgona najvećeg broja muslimana iz Španjolske, u ovoj su zemlji uglavnom uspjeli ostati Morisci, islamizirani Španjolci. Vremenom su pokršteni, javno su ispovijedali kršćanstvo,tajno islam. No, nove generacije, sve više i više su, u općekršćanskom ambijentu, počeli istinski prihvatati katoličanstvo, tako da je i onih koji su tajno ispovijedali islam, bilo veoma malo, iako se to nastavilo stoljećima nakon pada Garnate i Išbilije, što su bili muslimnanski nazivi za Granadu i Sevilju. I tek početkom 20. stoljeća umrla je posljednja španjolska Moriska , koja je , nekim pukim slučajem, nastavila tajno ispovijedati islam i to u svojoj obitelji, koja je bila katolička.I koja je , naravno, svoju baku štitila , osiguravajući joj sigurnost namaza u njihovom domu.

I treba reći da su Jevreji protjerani iz Španjolske, utočište našli u Osmanskoj Turskoj. O Sarajevu, valjda znamo. U Istanbulu , jedna gradska četvrt, Pera, tada je naseljena Jevrejima. I danas, njihovi potomci žive u toj mahali.

I Boga mi, ne znam više odakle ovoliki srpski poriv da na početku 21 stoljeća vječito tupe i tupe o islamskim osvajanjima, islamizaciji, Turcima, čudesima....Pa ne valja vam to, ljudi moji, ne valja vam to, pogovoto na način na koji vi to radite. Nije to dovro ni za vas, ni za druge. Zbog generacija koje dolaze. Mislim da se sasvim pristojno, koliko toliko objektivno, u kontekstu vremena i i načina funkcioniranja svijeta prije 500 godina, mogu naći polazne tačke da se , konačno, priča o Turcima na Balkanu, svede na mjeru koja je potrebna. Kroz činjenice. Bez izmišljanja ovakve ili onakve vrste.
zonbirile

#71 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by zonbirile »

upravo sam to i napisao istjerani su arapi,a ne etnički španjolci,u post drgog sam pisao o kvalifikacijama pa malo pročitajte,ne može se diskutovti iz dva pročitana posta,ili me provocirate da kažem NISAM SRBIN.Šta sad,onda sam ziher ustaša.Smiješno,pazite se kvalifikativa prema nepoznatima.Jevreje nisanm spomenuo,sefardi su istjerani i došli su u Bosnu,i šta je sporno.Pisanje o turskim osvajanjima,je valjda normalno kada se piše o ovakvim temama,ili je problem što se govori o osvajanjima ,a ne o dolasku.Evo da podvučem žuto,austrija je u osvojila hrvatsku,odnosno ugarska i vladala nnjome,ali može se reći da je došla,za Osmanska osvajanja,to ne stoji,jer su eto objektivno kažem bila u drugo vrijeme,ali bože moj bila si krvava.Šta tu ne stoji kao tačno.Pa i mongolska osvajanja su bila krvavija od osvajanja Indije od strane Englske.Jednostavno ,drugo vrijeme,drugačiji odnosi,konstalacija stanja.Španjolska su bila krvava okrutna u j i s.americi,evropska u australiji ipak manje.Generalno,svi su osvajači bili okrutni,došli radi pljačke i crpljenja resursa.i svi su bili okrutni srazmjerno epohi osvajanja.
IZVANZEMALJAC

#72 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by IZVANZEMALJAC »

zonbirile wrote:upravo sam to i napisao istjerani su arapi,a ne etnički španjolci,u post drgog sam pisao o kvalifikacijama pa malo pročitajte,ne može se diskutovti iz dva pročitana posta,ili me provocirate da kažem NISAM SRBIN.Šta sad,onda sam ziher ustaša.Smiješno,pazite se kvalifikativa prema nepoznatima.Jevreje nisanm spomenuo,sefardi su istjerani i došli su u Bosnu,i šta je sporno.Pisanje o turskim osvajanjima,je valjda normalno kada se piše o ovakvim temama,ili je problem što se govori o osvajanjima ,a ne o dolasku.Evo da podvučem žuto,austrija je u osvojila hrvatsku,odnosno ugarska i vladala nnjome,ali može se reći da je došla,za Osmanska osvajanja,to ne stoji,jer su eto objektivno kažem bila u drugo vrijeme,ali bože moj bila si krvava.Šta tu ne stoji kao tačno.Pa i mongolska osvajanja su bila krvavija od osvajanja Indije od strane Englske.Jednostavno ,drugo vrijeme,drugačiji odnosi,konstalacija stanja.Španjolska su bila krvava okrutna u j i s.americi,evropska u australiji ipak manje.Generalno,svi su osvajači bili okrutni,došli radi pljačke i crpljenja resursa.i svi su bili okrutni srazmjerno epohi osvajanja.
To je laž da su svi došli zbog pljačke i crpljenja resursa. Arapi su došli iz S. Afrike koja nije plodna kao Španija. Ljudi su namjeravali tu ostati to im je ubrzo bila i jedina domovina a lokalno stanovništvo nije bilo iztrebljivano i izkorištavano kao što su zapadne civilizacije radile svuda po svjetu. Isto tako nije istina da su svi bili isto okrutni ili da je to bilo odvisno od epohe.
zonbirile

#73 Re: Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama

Post by zonbirile »

izvanzemaljac

Sa koje si ti planete pao,pa sam sebi skačeš u usta.Nema dolazaka,bez otpora onog koji je već tamo,a to je osvajanje.Osvajanje je i australija iako je na cijelom kontinetu bilo par miliona aboriđana.Pa koja ti je to logika.Opet ponavljam sve je bilo inters i to na strani osvajača
seldzuk

#74 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by seldzuk »

zonbirile wrote:bosanski_kralj
Pa vidiš da si obmanut dnevnom politikom,pa postavljaš i daješ svojim ušima drag odgovor.Kroz sve epohe svi osvajači su ognjem i mačem pokorili domaće i uspostavili svoju vlast,i branili svoje interese.Osmanlijska vlast je bila feudalna,sa potrebom za zemljom,ali i za rajom da im radi na toj zemlji,tako da nije imala interesa tjerati raju,ali da je bilo teško ,biloje ,kao pod svakim osvajačem ,svakom.
.Drugi su,kao naprimjer Evropljani u SAD,imali potrebu za zemljom,sa naprednijim strojevima nije im trebalo domaće roblje ,pa su ih satirali na razne načine i na kraju sveli na par hiljade.Stavi prst na čelo,pa ko fol kontaj-ne radi se tu o altruizmu Turaka prema raji,već o intersu,zbog toga su i došli,a išli bi i dalje od Beče da su mogli.Hriščanskog osvajačkog protjerivanja muslimana nije bilo,sem ako ne misliš na pad carstva,kada dolazi do progona muslimana.To isto nije specifikum muslimana,sva propala carstva su se bolno urušila,e sad i tu ima gradacija tipa što "južnije to tužnije".Prekompozicija Austro-Ugarske je isto bila gadna,ali se desila na drugim "mekšim"prostorima,sem toga to je bio raspad istorodnih civilizacija,što sa Turskom na ovim prostorima zajedno sa Rumunijom,Bugarskom,Grčkom,Albanijom,nije slučaj.
A đe su toliki španski muslimani, da ih nije pokosila ptičija gripa??? :cry:
seldzuk

#75 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama

Post by seldzuk »

JThomas wrote:evo kažem ti, ja sam sad odlučio da ne vjerujem da je u iraku rat. svjedoci lažu, snimci su montaže, a ti sajtovi će bilo šta napisati...i svi su se oni urotili i dogovorili da slažu jedno te isto. hajde ti meni sad dokaži da nisam u pravu.

jeste, svi su se oni, cijeli svijet, urotili protiv jadne demokratske i tolerantne saudijske arabije, pa sve hiljade sajtova iz različitih zemalja, svi slagali jedno te isto, nikome nije za vjerovati...sve su izmislili đubrad, i za teror vjerske policije, i za upražnjavanje drugih vjera, i da nema crkava i sveštenika, i da je ženama zabranjeno voziti auto, ili biti u društvu s muškarcem koji nije rod, sve su to gnusne laži i klevete, ti ćeš to povjerovati tek kad vidiš, svi svjedoci lažu, i agencije UNa lažu...zašto si onda uopšte na internetu, kad ne vjeruješ ničemu što piše?

ali znaš ti, samo se praviš blesav...
Ženama je odnedavno dozvoljeno voziti auto i u Saudijskoj Arabiji.
Post Reply