zonbirile wrote:bosanski kralj
prvo ja sam postavio temu i nekulturno je sugerisati,ti postavi novu za ono što te interesuje.
Pitanje svih pitanja je odvojiti religioznu pripadnost od nacionalne,da bi lakše gledao svijet,činjenice,istoriju.Svi,ali baš svi osvajači su samo krvavi izrabljivači,na ovaj ili onaj način.Taj sentiment je ostao kod ljudi i danas se vješto propagira,ali evo ako se možemo složiti da su "naši" muslimani(ništa zlo za navodnike,već mislim teritorij SFRJ)uglavnom slavenskog korjena,onda je nešto neodrživo.Sviostali,Srbi,Hrvati,Crnogorci,Makedonci,Albanci,pa i susjedi Bugari,Rumuni,Mađari,Grci tvrde da idile nije bilo.Zapad je provodio reformaciju crkve,a to može biti tema i to 1505 je počelo u Minsteru.Loše je uradila antireformacija(inkvizicija),ali sam proces reformacije je uspio i uveo zapad u novo-kapitalizam.Znaš nise ti dobre paralele,a krenimo od opšteg ka pojedinačnom,pa naprimjer banem ti ja u kući,ali ti dozvolim da spavaš u svom krevetu.Interesi su vječni,i da im nije odgovaralo ne bi dozvolili,vješto vodili politiku,a muslimane su protjerali iz Španije,jer oni nisu bili tipa naših muslimana tj.etnički španci prešli na islam,već Arapi-Mauri i SAraceni.
Ja Vas zaista molim da ne pišete o stvarima koje ne poznajete dovoljno.Arapi jesu osvojili dijelove današnje Španjolske, mnogi se jesu doselili u Španjolsku nakon arapskih osvajanja, ali veliki broj Španjolaca, rimokatolika, prešao je na islam. Zvali su ih Morisci. Nakon izgona najvećeg broja muslimana iz Španjolske, u ovoj su zemlji uglavnom uspjeli ostati Morisci, islamizirani Španjolci. Vremenom su pokršteni, javno su ispovijedali kršćanstvo,tajno islam. No, nove generacije, sve više i više su, u općekršćanskom ambijentu, počeli istinski prihvatati katoličanstvo, tako da je i onih koji su tajno ispovijedali islam, bilo veoma malo, iako se to nastavilo stoljećima nakon pada Garnate i Išbilije, što su bili muslimnanski nazivi za Granadu i Sevilju. I tek početkom 20. stoljeća umrla je posljednja španjolska Moriska , koja je , nekim pukim slučajem, nastavila tajno ispovijedati islam i to u svojoj obitelji, koja je bila katolička.I koja je , naravno, svoju baku štitila , osiguravajući joj sigurnost namaza u njihovom domu.
I treba reći da su Jevreji protjerani iz Španjolske, utočište našli u Osmanskoj Turskoj. O Sarajevu, valjda znamo. U Istanbulu , jedna gradska četvrt, Pera, tada je naseljena Jevrejima. I danas, njihovi potomci žive u toj mahali.
I Boga mi, ne znam više odakle ovoliki srpski poriv da na početku 21 stoljeća vječito tupe i tupe o islamskim osvajanjima, islamizaciji, Turcima, čudesima....Pa ne valja vam to, ljudi moji, ne valja vam to, pogovoto na način na koji vi to radite. Nije to dovro ni za vas, ni za druge. Zbog generacija koje dolaze. Mislim da se sasvim pristojno, koliko toliko objektivno, u kontekstu vremena i i načina funkcioniranja svijeta prije 500 godina, mogu naći polazne tačke da se , konačno, priča o Turcima na Balkanu, svede na mjeru koja je potrebna. Kroz činjenice. Bez izmišljanja ovakve ili onakve vrste.