Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama
-
zonbirile
#1 Položaj hrišćana u muslimanskim zemljama
Kakav je položaj nemuslimana (hrišćana) u muslimanskim zemljama?
- Compact
#2 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Položaj kršćana u muslimanskim zemljama je isti, kao što je položaj muslimana u kršćanskim zemljama! Iz Engleske na hadždž ide oko 25 000 hadžija koje isprate vladini funkcioneri te im obezbijede svu zaštitu na putu prema Mekki. Jedino što mi škripi je odnos Francuskih vlasti kada je u pitanju pokrivanje žene u javnim institucijama, ali se iskreno nadam da od toga neće biti ništa. U Saudijskoj Arabiji je u gradove mekku i Medinu zabranjeno da ulaze nemuslimani, što je jedna diskriminirajuća činjenica. Mi se bunimo kada nam Slovenci zabranjuju da gradimo džamiju u Ljubljani. Šta reći, nakon 11. septembra stvari više nisu iste, bar što se tiče međuodnosa muslimana i kršćana.
-
in33sa
#3 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
U nekim danas islamskim a nekada krcanskim zemljama krscana vise i nema. Eto kakav im je polozaj.
- chuchumbamayumbe
#4 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Ne bih bas rekao da je tako.Compact wrote:Položaj kršćana u muslimanskim zemljama je isti, kao što je položaj muslimana u kršćanskim zemljama! Iz Engleske na hadždž ide oko 25 000 hadžija koje isprate vladini funkcioneri te im obezbijede svu zaštitu na putu prema Mekki. Jedino što mi škripi je odnos Francuskih vlasti kada je u pitanju pokrivanje žene u javnim institucijama, ali se iskreno nadam da od toga neće biti ništa. U Saudijskoj Arabiji je u gradove mekku i Medinu zabranjeno da ulaze nemuslimani, što je jedna diskriminirajuća činjenica. Mi se bunimo kada nam Slovenci zabranjuju da gradimo džamiju u Ljubljani. Šta reći, nakon 11. septembra stvari više nisu iste, bar što se tiče međuodnosa muslimana i kršćana.
Covjekje pitao kakav je polozaj kriscana u islamskim zemljama, a ne obrnuto.
Koliko ja vidim, u Iraku je, pored toga sto je svima lose, kriscanima jos losije.
Ja mislim da bi se trebao javiti neko ko fakat zna informacije iz prve ruke, a ne da prosipamo shuplju, i to na osnovu CNN/FOX informacija.
- Compact
#5 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Nije care kviz pa da odgovaramo sa da i ne!!! Položaj kršćana u muslimanskim zemljama i obrnuto, je uzročno-posljedičan sa obadvije strane tako da se ne bih složio sa tobom.chuchumbamayumbe wrote:Ne bih bas rekao da je tako.Compact wrote:Položaj kršćana u muslimanskim zemljama je isti, kao što je položaj muslimana u kršćanskim zemljama! Iz Engleske na hadždž ide oko 25 000 hadžija koje isprate vladini funkcioneri te im obezbijede svu zaštitu na putu prema Mekki. Jedino što mi škripi je odnos Francuskih vlasti kada je u pitanju pokrivanje žene u javnim institucijama, ali se iskreno nadam da od toga neće biti ništa. U Saudijskoj Arabiji je u gradove mekku i Medinu zabranjeno da ulaze nemuslimani, što je jedna diskriminirajuća činjenica. Mi se bunimo kada nam Slovenci zabranjuju da gradimo džamiju u Ljubljani. Šta reći, nakon 11. septembra stvari više nisu iste, bar što se tiče međuodnosa muslimana i kršćana.
Covjekje pitao kakav je polozaj kriscana u islamskim zemljama, a ne obrnuto.
Koliko ja vidim, u Iraku je, pored toga sto je svima lose, kriscanima jos losije.
Ja mislim da bi se trebao javiti neko ko fakat zna informacije iz prve ruke, a ne da prosipamo shuplju, i to na osnovu CNN/FOX informacija.
- JThomas
#6 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
http://en.wikipedia.org/wiki/Status_of_ ... udi_Arabia
može im se, kao kad im amerika čuva leđa...
no srećom, nije svugdje tako...ovisi od zemlje do zemlje, nema se šta drugo reći.
može im se, kao kad im amerika čuva leđa...
no srećom, nije svugdje tako...ovisi od zemlje do zemlje, nema se šta drugo reći.
- Bosanac sa dna kace
#7 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Položaj kršćana od zemlje do zemlje varira.
U mnogim zemljama koje su većinski muslimanske kršćani su ugnjetavani isto kolko i muslimani od strane vladajućeg režima.
Što se tiče Iraka kršćani su podijeljeni na 26 sekti, crkvi, denominacija, pravaca, ipak najzastupljenija je Kaldejska crkva...Nemuslimanima, ne samo kršćanima je najteže u dijelovima Iraka koji su pod šiitskom kontrolom, dok pod sunijskom kontrolom se jave sporadični incidenti, na sjeveru đe su Kurdi sve zavisi od regije do regije. U Kerkuku i Mosulu je kršćanima zadnjih godćnu dana jako teško jer su prisiljeni na iseljavanje van Iraka uz prešutno odobravanje američkih snaga. Sadamova vlada nije progonila kršćane, jer osnivač Baas partije je pravoslavac iz Damaska Mišel Aflak, tako da su krščani imali puna prava, Tarik Aziz je kršćanin. Više od 30% izbjeglica iz Iraka u Siriji i Jordanu su kršćani.
U Siriji koja čini mi se islam priznaje samo kao formalno za zvaničnu vjeru kršćani imaju ista prava kao muslimani, podijeljeni su u više grupa kao i u Iraku, imaju svoje škole, RTV, bolnice itd...
U Iranu su kršćani priznati u od države kao manjina imaju svoje predstavnike u parlametu, po 1 za Jermene i Asirce.
U Turskoj kao sekularnoj državi kršćani su priznati jedini kao nacionalne manjine a to su: Grci, Jermeni i Bugari, dok Asirci, Kurdi, Arapi nisu.
Kršćani ustavom imaju zagarantovana prava slobode vjeroispovijesti, a oni koji su priznati kao nacionalne manjine imaju prava na škole, RTV i ostale ustanove na svom jeziku.
Eto, to je samo nešto malo, ukratko.
U mnogim zemljama koje su većinski muslimanske kršćani su ugnjetavani isto kolko i muslimani od strane vladajućeg režima.
Što se tiče Iraka kršćani su podijeljeni na 26 sekti, crkvi, denominacija, pravaca, ipak najzastupljenija je Kaldejska crkva...Nemuslimanima, ne samo kršćanima je najteže u dijelovima Iraka koji su pod šiitskom kontrolom, dok pod sunijskom kontrolom se jave sporadični incidenti, na sjeveru đe su Kurdi sve zavisi od regije do regije. U Kerkuku i Mosulu je kršćanima zadnjih godćnu dana jako teško jer su prisiljeni na iseljavanje van Iraka uz prešutno odobravanje američkih snaga. Sadamova vlada nije progonila kršćane, jer osnivač Baas partije je pravoslavac iz Damaska Mišel Aflak, tako da su krščani imali puna prava, Tarik Aziz je kršćanin. Više od 30% izbjeglica iz Iraka u Siriji i Jordanu su kršćani.
U Siriji koja čini mi se islam priznaje samo kao formalno za zvaničnu vjeru kršćani imaju ista prava kao muslimani, podijeljeni su u više grupa kao i u Iraku, imaju svoje škole, RTV, bolnice itd...
U Iranu su kršćani priznati u od države kao manjina imaju svoje predstavnike u parlametu, po 1 za Jermene i Asirce.
U Turskoj kao sekularnoj državi kršćani su priznati jedini kao nacionalne manjine a to su: Grci, Jermeni i Bugari, dok Asirci, Kurdi, Arapi nisu.
Kršćani ustavom imaju zagarantovana prava slobode vjeroispovijesti, a oni koji su priznati kao nacionalne manjine imaju prava na škole, RTV i ostale ustanove na svom jeziku.
Eto, to je samo nešto malo, ukratko.
- chuchumbamayumbe
#8 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
@Compact, ne znam sta si htio reci sa "kviz da-ne"?
Slazem se da je uzrocno-posljedican, ali ne bas koliko neki misle.
Mene eto interesuje kako je kriscanima bilo prije ratova u Afganistanu/Iraku, jesu li ih gotivili ili klepali po usima, i slicno.
Znaci, mozemo pricati o vremenu prije 9/11 i poslije, jer se mnogo stvari promijenilo.
Bosanac sa dna kace, kao i obicno, sjedi, 5+!
Slazem se da je uzrocno-posljedican, ali ne bas koliko neki misle.
Mene eto interesuje kako je kriscanima bilo prije ratova u Afganistanu/Iraku, jesu li ih gotivili ili klepali po usima, i slicno.
Znaci, mozemo pricati o vremenu prije 9/11 i poslije, jer se mnogo stvari promijenilo.
Bosanac sa dna kace, kao i obicno, sjedi, 5+!
- Bosanac sa dna kace
#9 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Kršćana u Afganistanu nije ni bilo, vjerski sastav Afganistana je 90% sunije, 8% šije, 1-1.5% ismailije, i oko 0.5% hindusi.
Inače prije islama na području današnjeg Afganistana preovldavao je budizam i zaroastrijanstvo.
Inače prije islama na području današnjeg Afganistana preovldavao je budizam i zaroastrijanstvo.
- Compact
#10 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Ti "Bosancu sa dna kace" dade pet plus, a tebi "Bosanac sa dna kace" keca! 
- chuchumbamayumbe
#11 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Kada spomenuh Afganistan, mislio sam u kontekstu ovih ratova, a ne religije, sorry, mozda sam se pogresno izrazio!Bosanac sa dna kace wrote:Kršćana u Afganistanu nije ni bilo, vjerski sastav Afganistana je 90% sunije, 8% šije, 1-1.5% ismailije, i oko 0.5% hindusi.
- chuchumbamayumbe
#12 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Heh, ne brinem se, imam opravdanje.Compact wrote:Ti "Bosancu sa dna kace" dade pet plus, a tebi "Bosanac sa dna kace" keca!
- Bosanac sa dna kace
#13 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
De nisam ništa loše reko
samo puku statistiku, mada će nam doć Maksim brčanski pa izvuć katolike ispod talibanskih burki

- Compact
#14 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Statistika ti je kao bikini, sve otkriva, a ništa ne pokazuje!!!Bosanac sa dna kace wrote:De nisam ništa loše rekosamo puku statistiku, mada će nam doć Maksim brčanski pa izvuć katolike ispod talibanskih burki
![]()
- Bosanac sa dna kace
#15 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
tačan zbir netačnih podatakaCompact wrote:Statistika ti je kao bikini, sve otkriva, a ništa ne pokazuje!!!Bosanac sa dna kace wrote:De nisam ništa loše rekosamo puku statistiku, mada će nam doć Maksim brčanski pa izvuć katolike ispod talibanskih burki
![]()
- IZVANZEMALJAC
#16 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
U prošlosti su u večini primjera druge vjere imale više prava u muslimanskim zemljama nego obrnuto. Poslje nestanka halifata i djeljenjem teritorija od strane zapadnih sila se je sve počelo mjenjati. Danas mi se čini da se svaki dolazak zapadnih sila okarakterizira kao krstaški rat a zbog toga sigurno ima problem lokalno krščansko stanovništvo (koje nije malo brojno i koje je prisutno na tim područjima dulje nego krščani u evropi). Tu se pojavljivaju i misionari uglavnom iz USA koji su vjerski fanatici (naravno ne svi) tako da i nije čudno da to neki vide kao vjerski rat i sa tim dolazi do zaoštravanja situacije.
-
LSD
#17 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Šta je sad ovo??...jesu li to opet hriscani zakukali i požalili se na muslimane
...ništa novo.
-
zonbirile
#18 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
izvanzemaljac
.Prva rečenica ti je kardinalna glupost,pa se poslije malo popravljaš .U kojoj hoćeš prošlosti ne stoji ti tvrdnja,jer muslimana nije bilo u krišćanskim zemljama.
Nije bilo sve do velikih osvajanja ,poslije sjevera Afrike i prelaska Maura i Saracena u Španiju.
Od Arabije do Španije,pokorene su nehrišćanske zemlje(s današnjeg aspekta nisu bile države,nego skup mnogobožačkih plemena ).Dio današnje južne španije je pokoren,i tu su suvereno vladali do 15 vijeka. Sa istoka u 14 vijeku krenula selđućka plemena prema Istočnom Rimskom carstvu i pokore osvajajući Konstantinopol,današnji Instabul-Carigrad.Tu su također vladali do danas.
Dalje do naših prostora ,do pod Beč,bili su gospodari 500g.E,u novijoj prošlosti,dolaze u Evropu i Ameriku,Australiju,ali u promjenjenim istorijskim,civilizacijskim uslovima .Njihov život tamo je težak kao i svakog stranca,ali neuporedivo lakši nego hrišćanina u muslimanskim zemljama.
Pa imaš naše Bošnjake od prije,a i poslije rata,pa nije tako strašno.Znaš, ima jedan problem koji nisi sagledao, a to je da su amerikanske muslimanske zemlje S.Arabija,Kuvajt ,UAR,Katar uveli stroge kvote na kjafire,pa ne možeš ni ući u zemlju,a ovo ostalo ja mislim da niko normalan ne bi ni pomislio ići,a jadna im majka kad je muslimanima grozno,kako li je tek njima.
.Prva rečenica ti je kardinalna glupost,pa se poslije malo popravljaš .U kojoj hoćeš prošlosti ne stoji ti tvrdnja,jer muslimana nije bilo u krišćanskim zemljama.
Nije bilo sve do velikih osvajanja ,poslije sjevera Afrike i prelaska Maura i Saracena u Španiju.
Od Arabije do Španije,pokorene su nehrišćanske zemlje(s današnjeg aspekta nisu bile države,nego skup mnogobožačkih plemena ).Dio današnje južne španije je pokoren,i tu su suvereno vladali do 15 vijeka. Sa istoka u 14 vijeku krenula selđućka plemena prema Istočnom Rimskom carstvu i pokore osvajajući Konstantinopol,današnji Instabul-Carigrad.Tu su također vladali do danas.
Dalje do naših prostora ,do pod Beč,bili su gospodari 500g.E,u novijoj prošlosti,dolaze u Evropu i Ameriku,Australiju,ali u promjenjenim istorijskim,civilizacijskim uslovima .Njihov život tamo je težak kao i svakog stranca,ali neuporedivo lakši nego hrišćanina u muslimanskim zemljama.
Pa imaš naše Bošnjake od prije,a i poslije rata,pa nije tako strašno.Znaš, ima jedan problem koji nisi sagledao, a to je da su amerikanske muslimanske zemlje S.Arabija,Kuvajt ,UAR,Katar uveli stroge kvote na kjafire,pa ne možeš ni ući u zemlju,a ovo ostalo ja mislim da niko normalan ne bi ni pomislio ići,a jadna im majka kad je muslimanima grozno,kako li je tek njima.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#19 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
U Saudijskoj Arabiji je polozaj nemoguc. Ako se pojavite sa biblijom mozete biti uhapseni. Nema sanse i da pomislite da podignete crkvu ili da javno ispovjedate krscanstvo. To je katastrofa, i nazalost nema apsolutno nikakve veze sa Islamom. Ovdje se radi o obicnom sektastvu podrzanom od Amerike zarad velikih ekonomskih interesa. U svim ostalim zemljama je situacija bolja.
-
LSD
#20 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Jesli li ti ikad bio u Saudiji pa sve to znaš??...jel ti neko od rodbine bio tamo,pa ti prenio sve te informacije??...ili si to procitao (vidio,cuo) negdje u medijima??Kralj Tvrtko XXVIII wrote:U Saudijskoj Arabiji je polozaj nemoguc. Ako se pojavite sa biblijom mozete biti uhapseni. Nema sanse i da pomislite da podignete crkvu ili da javno ispovjedate krscanstvo. To je katastrofa, i nazalost nema apsolutno nikakve veze sa Islamom. Ovdje se radi o obicnom sektastvu podrzanom od Amerike zarad velikih ekonomskih interesa. U svim ostalim zemljama je situacija bolja.
Last edited by LSD on 09/11/2008 20:01, edited 1 time in total.
- Bosanski_kralj
#21 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Da li su muslimani vršili protjerivanje nemuslima sa novoosvojenih teritorija, a šta su kršćani radilizonbirile wrote:izvanzemaljac
Da ti nisi ispao babici na glavu.Prva rečenica ti je kardinalna glupost,pa se poslije malo popravljaš .U kojoj hoćeš prošlosti ne stoji ti tvrdnja,jer muslimana nije bilo u krišćanskim zemljama.Nije bilo sve do velikih osvajanja ,poslije sjevera Afrike i prelaska Maura i Saracena u Španiju.Od Arabije do Španije,pokorene su nehrišćanske zemlje(s današnjeg aspekta nisu bile države,nego skup mnogobožačkih plemena ).Dio današnje južne španije je pokoren,i tu su suvereno vladali do 15 vijeka. Sa istokau 14 vijeku krenula selđućka plemena prema Istočnom Rimskom carstvu i pokore osvajajući Konstantinopol,današnji Instabul-Carigrad.Tu su također vladali do danas.Dalje do naših prostora ,do pod Beč,bili su gospodari 500g.E,u novijoj prošlosti,dolaze u Evropu i Ameriku,Australiju,ali u promlnjenjenim istorijskim,civilizacijskim uslovima .Njihov život tamo je težak kao i svakog stranca,ali neuporedivo lakši nego hrišćanina u muslimanskim zemljama.Pa imaš naše Bošnjake od prije,a i poslije rata,pa nije tako strašno.Znaš ima jedan problem koji nisi sagledo,a toje da su amerikanske muslimanske zemlje S.Arabija,Kuvajt ,UAR,Katar uveli stroge kvote na kjafire,pa ne možeš ni ući u zemlju,a ovo ostalo ja mislim da niko normalan ne bi ni pomislio ići,a jadna im majka kad je muslimanima grozno,kako li je tek njima.
- Bosanski_kralj
#22 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Ne vjerujem da je tako na cijelom teritoriju S.A. Ono što znam sa sigurnošću je to da u određeni dio Meke ne može ući nemuslimanKralj Tvrtko XXVIII wrote:U Saudijskoj Arabiji je polozaj nemoguc. Ako se pojavite sa biblijom mozete biti uhapseni. Nema sanse i da pomislite da podignete crkvu ili da javno ispovjedate krscanstvo. To je katastrofa, i nazalost nema apsolutno nikakve veze sa Islamom. Ovdje se radi o obicnom sektastvu podrzanom od Amerike zarad velikih ekonomskih interesa. U svim ostalim zemljama je situacija bolja.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#23 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Nazalost nisam al imam veliku zelju da posjetim tu zemlju.LSD wrote:Jesli li ti bio u Saudiji pa sve to znaš??...jel ti neko od rodbine bio tamo,pa ti prenio sve te informacije??...ili si to procitao (vidio,cuo) negdje u medijima??Kralj Tvrtko XXVIII wrote:U Saudijskoj Arabiji je polozaj nemoguc. Ako se pojavite sa biblijom mozete biti uhapseni. Nema sanse i da pomislite da podignete crkvu ili da javno ispovjedate krscanstvo. To je katastrofa, i nazalost nema apsolutno nikakve veze sa Islamom. Ovdje se radi o obicnom sektastvu podrzanom od Amerike zarad velikih ekonomskih interesa. U svim ostalim zemljama je situacija bolja.
Vise puta sam citao o tome, o prakticno nemogucem zivotu drugih konfesija. O stanju u toj zemlji informisem se preko medija sto nije najbolje znam, al mediji i ne napadaju previse tu zemlju niti sam mogao procitati da nesto pisu lose samo zato sto je saudijska arabija, tako da pretpostavljam da bi trebali biti objektivni. Al eto uvijek postoji mogucnost pogreske. Jedino gore stanje bilo je u Avganistanu (da te Bog sacuva drzavi) u vrijeme Talibanske vlasti. Tada su ljekare koji su imali Bibliju i dosli tamo da pomognu osudili na smrt. I to zbog proricanja krscanstva.
-
LSD
#24 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
Cekaj malo...predpostavljas da su mediji sa kojih kupiš informacije i kreiraš mišljenje o Saudiji-objektivni,iako ti isti mediji pišu o "praktcno nemogucem životu za druge konfesije" ???....pitanje nije "gdje ti tu vidiš objektivnost",vec kako znaš da su objektivni??....gdje ceš veceg napada na neku zemlju pored pripisivanja da je u njoj "praktično nemoguc život drugih konfesija"....vješto upakovano,ali opet providno.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Nazalost nisam al imam veliku zelju da posjetim tu zemlju.LSD wrote:Jesli li ti bio u Saudiji pa sve to znaš??...jel ti neko od rodbine bio tamo,pa ti prenio sve te informacije??...ili si to procitao (vidio,cuo) negdje u medijima??Kralj Tvrtko XXVIII wrote:U Saudijskoj Arabiji je polozaj nemoguc. Ako se pojavite sa biblijom mozete biti uhapseni. Nema sanse i da pomislite da podignete crkvu ili da javno ispovjedate krscanstvo. To je katastrofa, i nazalost nema apsolutno nikakve veze sa Islamom. Ovdje se radi o obicnom sektastvu podrzanom od Amerike zarad velikih ekonomskih interesa. U svim ostalim zemljama je situacija bolja.![]()
Vise puta sam citao o tome, o prakticno nemogucem zivotu drugih konfesija. O stanju u toj zemlji informisem se preko medija sto nije najbolje znam, al mediji i ne napadaju previse tu zemlju niti sam mogao procitati da nesto pisu lose samo zato sto je saudijska arabija, tako da pretpostavljam da bi trebali biti objektivni. Al eto uvijek postoji mogucnost pogreske. Jedino gore stanje bilo je u Avganistanu (da te Bog sacuva drzavi) u vrijeme Talibanske vlasti. Tada su ljekare koji su imali biliju i dosli tamo da pomognu osudili na smrt. I to zbog proricanja krscanstva.
- JThomas
#25 Re: položaj hriščana u muslimanskim zemljama
nemoguć je ne samo nemuslimanima, već i šiiitima i drugim muslimanskim manjinama...javno upražnjavanje drugih religija je zabranjeno zakonom, uvoz i distribucija svetih knjiga i drugih rekvizita također. ovo vrlo lako možeš provjeriti.
ako si pripadnik jedne religije, ne treba gurati glavu u pijesak.
ako si pripadnik jedne religije, ne treba gurati glavu u pijesak.