Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#51 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by mIRCerka »

ja sam sinoc, od silne panike, raskrvarila tjeme cesuci se...autosugestija je cudo
jaopetja

#52 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by jaopetja »

slažem se da treba pokrenuti temu (uvijek ima ljudi kojima je neka tema potrebna i o njoj se priča, inače ne bi bilo ni foruma...) o ovome, ali je svakako puno bitnije reagovati na pravi način i na pravom mjestu.
svaki učitelj(ica) imaju moralnu odgovornost da ukažu roditeljima na pojavu vaški. bez toga nema selameta. direktor(ica) škole, treba narediti svim roditeljima da se odmah po dolasku iz škole napravi pregled (ako su roditelji/staratelji slabovidni, ima valjda neko od rodbine ili iz komšiluka). iščešljavanje i tamanjenje konvencionalnim metodama, i priča završena.
dezinfekcija/dezinsekcija škola je glupost. vaške nisu insekti, već paraziti. ne žive po školskim prostorijama, podovima, ormarima, treba im ljudska krv kojom se hrane, da bi preživjeli. ako nisu na kosi (koži), ne mogu preživjeti duže od par dana, jer jednostavno crknu od gladi. nemaju noge kao skakavac pa da zaskaču jadnu djecu po školama. prenose se direktnim dodirom, jedino. djeca kod koje se primijeti mogu se izolovati iz škole na par dana, dok se obave tretmani, da se smanji mogućnost prenošenja. osim toga, jedan vikend je više nego dovoljan da sve neke zalutale vaške pocrkaju u školskim prostorijama bez svojih 'domaćina'.
ne shvatam ni zašto se od toga pravi tabu i zataškava. mora se samo reagovati na pravi način, i problema nema. niti je 'kriv' neko ko ima vaške, niti to znači da je 'peksin'. zaradiš ih isto kao što pokupiš i virus.
roditelji su glavna karika u zaustavljanju, i (kako neko reče gore već) njima na obraz ako ne uspiju da kutarišu svoje dijete blagovremeno.
a da nam treba i edukacije (o ovome kao i svemu drugom), treba...
zlatiborka

#53 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by zlatiborka »

paznja, paznja

vaske marsiraju, jutros su stigle do Cengic Vile..... :lol: :lol:
mIRCerka

#54 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by mIRCerka »

jaopetja wrote:slažem se da treba pokrenuti temu (uvijek ima ljudi kojima je neka tema potrebna i o njoj se priča, inače ne bi bilo ni foruma...) o ovome, ali je svakako puno bitnije reagovati na pravi način i na pravom mjestu.
svaki učitelj(ica) imaju moralnu odgovornost da ukažu roditeljima na pojavu vaški. bez toga nema selameta. direktor(ica) škole, treba narediti svim roditeljima da se odmah po dolasku iz škole napravi pregled (ako su roditelji/staratelji slabovidni, ima valjda neko od rodbine ili iz komšiluka). iščešljavanje i tamanjenje konvencionalnim metodama, i priča završena.
dezinfekcija/dezinsekcija škola je glupost. vaške nisu insekti, već paraziti. ne žive po školskim prostorijama, podovima, ormarima, treba im ljudska krv kojom se hrane, da bi preživjeli. ako nisu na kosi (koži), ne mogu preživjeti duže od par dana, jer jednostavno crknu od gladi. nemaju noge kao skakavac pa da zaskaču jadnu djecu po školama. prenose se direktnim dodirom, jedino. djeca kod koje se primijeti mogu se izolovati iz škole na par dana, dok se obave tretmani, da se smanji mogućnost prenošenja. osim toga, jedan vikend je više nego dovoljan da sve neke zalutale vaške pocrkaju u školskim prostorijama bez svojih 'domaćina'.
ne shvatam ni zašto se od toga pravi tabu i zataškava. mora se samo reagovati na pravi način, i problema nema. niti je 'kriv' neko ko ima vaške, niti to znači da je 'peksin'. zaradiš ih isto kao što pokupiš i virus.
roditelji su glavna karika u zaustavljanju, i (kako neko reče gore već) njima na obraz ako ne uspiju da kutarišu svoje dijete blagovremeno.
a da nam treba i edukacije (o ovome kao i svemu drugom), treba...
Iskrena da budem, vaske nisu toliko opasne koliko su gadne. Ono sto mi smeta jeste to zataskavanje, jer se bojim da bi isto tako zataskavali neke opasnije stvari. Ja sam vaske fasovala u 4. osnovne. Sazvase vanredni masovni roditeljski u skoli, objasnise sta se desilo i kako se izboriti s tim. I niko od ucenika nije prozvan niti je prstom pokazano. Dodushe, mogli su prstom pokazati onih par koji nisu imali vaske, jer smo svi tuto kompleto bili bajavi.
Fakat ne znam dokle ide lazni stid i moral, NEK MAHALA NE ZNA!!!
Compact

#55 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by Compact »

zlatiborka wrote:paznja, paznja

Iz kojeg pravca idu?
mIRCerka

#56 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by mIRCerka »

Compact wrote:

Iz kojeg pravca idu?
Ti se nemoj sekirati, i vashke imaju dostojanstvo, nece tebe napast...
zlatiborka

#57 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by zlatiborka »

mIRCerka wrote:
Compact wrote:

Iz kojeg pravca idu?
Ti se nemoj sekirati, i vashke imaju dostojanstvo, nece tebe napast...
E vala ne moze se ovdje co'ek nasaliti. Vaskice dolaze sa svih strana....cuvaj se..... :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#58 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Piše: Dragan Stanojlović
24/10/08
Vaška za katedrom

Vaške se iz kose mogu ukloniti jednostavnim pranjem posebnim šamponom i jedini trag cijelog događaja biće kratkotrajno sjećanje na svrab. Ali, ako su njihovi pogani pipci prodrli malo dublje od površine glave, onda je to problem čija se veličina i posljedice mjere namjenom moždanih vijuga osobe koju su napale ove krvopije.

U našem slučaju riječ je o moždanim vijugama direktorice jedne osnovne škole i zato je problem uistinu golem.

Naime, pojavu vašljivosti u obrazovnoj ustanovi koju vodi, direktorica jedne sarajevske osnovne škole nije ni pokušala da objasni ničim drugim osim podatkom da u njezinu školu “ide i dvoje djece romske nacionalnosti, ali nisam sigurna da su oni zarazili ostale mališane“. Sva zabrinuta, direktorica je još rekla da je zbog toga pozvala sanitarce koji su pregledali svu djecu. Kod neke su u kosi pronašli gnijezda vaški, ali u kovrdžicama ono dvoje Romčića - nijedne! Pa zašto onda izdvaja samo njih dvoje, i to ni krivih ni dužnih?

“Pa, znate kako je, s njima se nikad ne zna”, odvalila je direktorica a da se nije ni počešala.

Kao što se zbog njezinog rasizma neće počešati niko od onih koji su je smjestili u fotelju voditeljice čitavog tima učitelja naših nasljednika.

Onaj GATOX, ratni šampon je bio dobar protiv vaški.

Da li je istina da vaške mogu tu i tamo ponekadi prenijeti bolest zvanu tifus ili slične ''inskektima-prenoseće-bolesti''?
zeleno volim te

#59 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by zeleno volim te »

http://www.lusfri.nu/LOSS_SERBISKA.pdf
http://www.familienhandbuch.de/cms/Gesu ... atisch.pdf
http://www.liceguard.com.hr/usi-i-gnjide.html
https://www.det.nsw.edu.au/media/downlo ... osnian.pdf

Ne znam da li ti ovi clanci mogu pomoci,ali nije lose procitati!

Na glavu djeteta nemojte nanositi insecticide, metil alkohol niti kerozin. -to je samo jedan savjet iz zadnjeg od navedenih tekstova.
Ljudi posezu za svim i svacim i mogu vise stete napraviti vec koristi. Nekad je bilo da djeca dobiju usi i vaske zbog lose higijene ali nije to vise tako.

Pozdrav i nadam se da ce se dijete rijesiti vaski! :thumbup:
Dozer

#60 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by Dozer »

Jedna sitna ispravka na ono ranije da "vaske zive samo na ljudskoj glavi". To je tacno, ali samo djelimicno. Mogu one poprilicno prezivjeti i na djecijim lutkama (cuke, mace, mede i sl.), dekama, pa cak i cilimima malo duze dlake.

Ne zavaravajte se. Ako ih slucajno i nadjete kod djeteta ili na sebi, obavezno cete morati zvati one indijance da vam poprskaju kucu. Mislim da je to nekih 100 KM, ali sta se moze.

O zataskavanju se puno toga moze reci. Recimo, primjer iz vrtica "Kosuta", JU "Dejeca Sarajeva", u Hrasnom, od prije dvije godine. Tamo postoji nekakva zenska spodoba koja godinama maltretira sve i svakoga, imenom Mukelefa (nije vic :) ), cija su djeca isla u taj vrtic.
Koliko sam cuo, tu je bilo svega - od mlacenja roditelja (majki) pa do lomljenja ruku vaspitacicama. Sada je vrlo slicna stvar i u skoli Hrasno, gdje je doticna vec namlatila dvije majke (samo me zanima gdje li su im muzevi...), 3 uciteljice su vec dale otkaze, pa je cak bilo doslo i do toga da se radi njenog djeteta pocetkom ove skolske godine formira i novo odjeljenje jer je Mukelefa, zaboga, bila nezadovoljna i trenutnom uciteljicom koja joj je dijete opominjala radi divljanja?!?! Naravno, nepotrebno je napominjati da se direktorica skole i rukama i nogama upirala da opravda ovakav cin, a koji je podrazumijevao da se iz postojecih odjeljenja izvuce po 4-5 djece i oformi to novo odjeljenje. Pravdala je direktorica to svim i svacim, ali se tek u nekim poslijepodnevnim satima i nakon neogranicenih zalbi roditelja te premjestene djece, koji nisu htjeli izaci iz skole dok se problem ne rijesi, (zamislite jadnu djecicu, II razred devetogodisnje, koje su sluseve imala u glavi), u stvari otkrilo da je sve to zakuhala upravo - Mukelefa. I to je ona sama sve to na kraju rekla. Direktorica i nastavnici su, naravno, sutili.

Ali, dobro, ovo je ionako drugi par rukava, a spomenuto zataskavanje se desilo u vrticu, kada je to njeno dijete bilo bolesno i nije dolazilo danima u vrtic.
Naravno, svi su malo odahnuli, misleci da je kakva kvalitetna gripa u pitanju. I vratilo se dijete, nastavilo se meltretiranje od strane Mukelefe, i tek nakon nekog vremena kada sam vodio svoju djecu doktoru, i tu, od doktorice u DZ "Omer Maslic", sasvim slucajno cujem da je Mukelefa opet nekoga namlatila, i opet majku nekog djeteta. Medjutim, ovaj put se nije radilo o mlacenju u vrticu, nego u - bolnici. Naime, namlatila je neku zenu, majku djeteta koje je lezalo s njenim u istoj sobi. Naravno, zanimalo me zasto je ovaj Mukelefin lezao i tada cujem dijagnozu - streptokokna sepsa krvi!

Da li je potrebno reci da niko u vrticu, ni jednog jedinog momenta, nikome od roditelja nije rekao za ovo? Cak znajuci da se radi o prelaznoj i nimalo bezazlenoj bolesti...? Ne. Niko nije ni progovorio. Cak i kada sam ja to rekao, kada su vaspitacice i njihova koordinatorica shvatile da znam, imao sam osjecaj da bi me najradije sazvakale da to ne sazna niko vise.
chuchumbamayumbe

#61 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by chuchumbamayumbe »

PipiDugaDevetka wrote:Image
Piše: Dragan Stanojlović
24/10/08
Vaška za katedrom

Vaške se iz kose mogu ukloniti jednostavnim pranjem posebnim šamponom i jedini trag cijelog događaja biće kratkotrajno sjećanje na svrab. Ali, ako su njihovi pogani pipci prodrli malo dublje od površine glave, onda je to problem čija se veličina i posljedice mjere namjenom moždanih vijuga osobe koju su napale ove krvopije.

U našem slučaju riječ je o moždanim vijugama direktorice jedne osnovne škole i zato je problem uistinu golem.

Naime, pojavu vašljivosti u obrazovnoj ustanovi koju vodi, direktorica jedne sarajevske osnovne škole nije ni pokušala da objasni ničim drugim osim podatkom da u njezinu školu “ide i dvoje djece romske nacionalnosti, ali nisam sigurna da su oni zarazili ostale mališane“. Sva zabrinuta, direktorica je još rekla da je zbog toga pozvala sanitarce koji su pregledali svu djecu. Kod neke su u kosi pronašli gnijezda vaški, ali u kovrdžicama ono dvoje Romčića - nijedne! Pa zašto onda izdvaja samo njih dvoje, i to ni krivih ni dužnih?

“Pa, znate kako je, s njima se nikad ne zna”, odvalila je direktorica a da se nije ni počešala.

Kao što se zbog njezinog rasizma neće počešati niko od onih koji su je smjestili u fotelju voditeljice čitavog tima učitelja naših nasljednika.

Onaj GATOX, ratni šampon je bio dobar protiv vaški.

Da li je istina da vaške mogu tu i tamo ponekadi prenijeti bolest zvanu tifus ili slične ''inskektima-prenoseće-bolesti''?
Cisti rasizam.
Vidis li ti s kim mi ovdje imamo posla, sve prekriveni rasisti i bolesnici.
FUJ!
jaopetja

#62 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by jaopetja »

Dozer wrote:Jedna sitna ispravka na ono ranije da "vaske zive samo na ljudskoj glavi". To je tacno, ali samo djelimicno. Mogu one poprilicno prezivjeti i na djecijim lutkama (cuke, mace, mede i sl.), dekama, pa cak i cilimima malo duze dlake.
ne bih se skroz složio.
mogu preživjeti, ali ne poprilično. dan ili dva. ako izdrže treći, onda su baš neke super-vaške. hrane se krvlju, i zato ne mogu preživjeti mimo tijela. njima uopšte nije do dlaka, nego do krvi, a lakše se sakriju i zakače u kosmatom području, pa se zato smjeste baš tu. ne mogu živjeti na životinjama, jer su to ljudski paraziti. ako uspiju živjeti na cukama, macama i 'medama' onda to nisu vaške :)
gnjide su nešto drugačija priča. treba im 7-10 dana da se izlegu i u tom periodu mogu biti mimo insana, ali im generalno ljudska toplina pomaže za inkubaciju (zato ih polažu pri dnu dlake). ako se ipak iz takve neke gnjide izleže vaška, i ona je osuđena na propast ako se vrlo brzo ne zakači na insana (čitaj: nekoliko minuta)
:)
Dozer

#63 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by Dozer »

A u cemu je razlika izmedju tvog i mog komentara? Pa i ja kazem da mogu prezivjeti na lutkama, ne i zivjeti. A za njihov prenos je dan-dva vise nego dovoljno :), pa je onda i dan-dva vec "poprilicno" :)
amrica

#64 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by amrica »

@dozer

:shock: :shock: :shock: Mukelefa :skoljka: :skoljka: :skoljka:
:run: :run: :run:
vratnik

#65 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by vratnik »

amrica wrote:@dozer

:shock: :shock: :shock: Mukelefa :skoljka: :skoljka: :skoljka:
:run: :run: :run:
Prijedlog: zaboravite na sampon, zovnite mukelefu i sve ce vaske da se ispale..
jaopetja

#66 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by jaopetja »

Dozer wrote:A u cemu je razlika izmedju tvog i mog komentara? Pa i ja kazem da mogu prezivjeti na lutkama, ne i zivjeti. A za njihov prenos je dan-dva vise nego dovoljno :), pa je onda i dan-dva vec "poprilicno" :)
ako je dan-dva poprilično, onda nema razlike u komentarima :-D
sori, meni je to 'poprilično' u kombinaciji sa 'ćilimima i lutkama' zvučalo kao repozitorij vaški koji vreba u kućama barem pola godine :-)
lutke, cuke, mace i mede nisu ništa više mogući 'domaćini' za vaške u tih dan-dva nego i ormar, šerpa ili luster. tu se možda komentari malo razlikuju, jer ne mislim da 'dlakavi' predmeti kriju veću opasnost :). ako vaške već negdje spadnu s ljudske glave, najprije će spasti na odjeću, jastuk/posteljinu noću i sl - ono što je najbliže glavi/kosi, pa se onda treba pobrinuti da se ti izloženi predmeti operu na nekoj većoj temperaturi. svakako se slažem da treba posvetiti pažnje i čišćenju kuće, ako je već primijećeno da je neko od ukućana nosio vaške, jer je scenarij sa lutkama, odjećom, posteljinom i sl koji 'čuvaju' vaške par dana dok opet ne dospiju do nečije kose, više nego moguć.
a njihov životni vijek valja znati i radi školskih prostorija. jedan vikend je skoro pa sigurno sasvim dovoljan da sve neke 'spadnute' vaške pocrkaju od gladi dok se djeca opet vrate u školu u ponedjeljak. i tu se 'epidemija' može najbolje sasjeći u korijenu. svako od roditelja se pobrine preko vikenda da dobro 'sredi' svoje dijete, i priča vrlo vjerovatno gotova za par dana.
bilo kakva zaprašivanja radi vaški (pogotovo u školama gdje ionako sve šetajuće vaške pocrkaju za jedan neradni vikend) su suvišna i mogu samo bespotrebno izazvati alergene reakcije kod nekoga itd.
piupiu

#67 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by piupiu »

Da li je vashkama 'stanuto' u kraj? :lol:
zlatiborka

#68 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by zlatiborka »

piupiu wrote:Da li je vashkama 'stanuto' u kraj? :lol:
Ne znamo jos, javice valjda NADLEZNI za vaske u vrticima i skolama :x

Osim ako opet ne presute nesto, jer sto manje javnost zna, manji je problem za njih...

Ako nije objavljeno nije se ni desilo, dzaba nama forumsko preseravanje ako nam NADLEZNI kazu da nema vaski i da su pojedinci napuhali pricu :evil:
Dozer

#69 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by Dozer »

Vama ovo za Mukelefu sega, a vjerujte, mnogim roditeljima i uopste ljudima koji zive blizu nje - nije nimalo smijesno. Doticna vec ima oko 50 prijava u MUP-u, u zavadi je sa cijelim naseljem, udara ljude i djecu gdje i kad stigne a povod za to je da neko od njene djece samo zaplace, sto rade svako malo i bez ikakvog razloga, i eto belaja. Pa dovoljno je samo reci da je 90% roditelja, ali bukvalno tako, na upisu djece u prvi razred izricito zahtijevalo da im djeca ne idu u razred sa Mukelefinim malim.

Ali, jebo Mukelefu k'o Mukelefu, ovo ipak puno vise pokazuje u kakvoj mi zemlji zivimo.
Ta ista Mukelefa se vodi kao sehidka porodica. I tu nema problema jer covjek joj jeste poginuo u ratu, pa joj je i najstariji sin (20) sehidsko dijete. Ali, volio bih da mi neko, bilo ko, objasni na koji nacin su sehidska djeca i ovo drugo i trece, rodjeni 1998 i 2001?!
Da neko ne bi rekao - "pa i nisu", odmah da se zna - i ta djeca uzivaju sve moguce i nemoguce privilegije i pomoci koje drzava daje sehidskoj djeci.

A vaske, zataskavanje...ma to je samo malecki dio cijele price, nase, svakodnevne...
amrica

#70 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by amrica »

Ma meni Mukelefa nije sega ni najmanje, oni smajlici koje sam stavila znace shock, nevjericu, sakrivanje, bjezanje....

Ja se grozim svakog bezzakonja, a nasilja najvise. Pogotovo u situaciji kad se moze sankcionirati pocinitelj, ali, eto, iz nekog razloga, se to ne radi.

A finansijska prevara drzave, nista novo, zamisli tu Mukulefu (ili drugu osobu sa njenom reputacijom nasilnika i statusom sehidske porodice) kad udje sluzbenicima u ministarstvo koje daje pomoc sehidskim porodicama, ko joj smije reci : Ne moze?

Uostalom, zasto ne bi mlatila ljude i maltretirala ih i potkradala drzavu, kad MOZE! Ima status svete krave.

A vaske, valjda, odlaze u zaborav.
zlatiborka

#71 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by zlatiborka »

amrica wrote:Ma meni Mukelefa nije sega ni najmanje, oni smajlici koje sam stavila znace shock, nevjericu, sakrivanje, bjezanje....

Ja se grozim svakog bezzakonja, a nasilja najvise. Pogotovo u situaciji kad se moze sankcionirati pocinitelj, ali, eto, iz nekog razloga, se to ne radi.

A finansijska prevara drzave, nista novo, zamisli tu Mukulefu (ili drugu osobu sa njenom reputacijom nasilnika i statusom sehidske porodice) kad udje sluzbenicima u ministarstvo koje daje pomoc sehidskim porodicama, ko joj smije reci : Ne moze?

Uostalom, zasto ne bi mlatila ljude i maltretirala ih i potkradala drzavu, kad MOZE! Ima status svete krave.

A vaske, valjda, odlaze u zaborav.
Vaske = Mukelefa

jer vlasti istom silom zataskavaju sirote vaskice i jednu bahatu MUKELEFU (koja nije vaskica, vec nesto mnogo grozomornije, hoda i govori i siri zlo okolo....)

o tome se radi, ne vidi samo onaj koji nece da gleda....
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#72 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by dr.gog »

Vozdra raja..mogu vam javiti da se preparatom "Sumifen" postiže dobar efekat,tek toliko da se zna..
Bosanac sa dna kace

#73 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by Bosanac sa dna kace »

pa jel iko devašljifikovao škole? :lol:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 91#1645791
amrica

#74 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by amrica »

Kao sto neko napisa prije, dovoljan vikend bez "hrane" za vaske da se izvrsi "autodevasljifikacija' :D :D :D
Bosanac sa dna kace

#75 Re: Vashke u Sarajevu - Osnovne skole

Post by Bosanac sa dna kace »

amrica wrote:Kao sto neko napisa prije, dovoljan vikend bez "hrane" za vaske da se izvrsi "autodevasljifikacija' :D :D :D
u medjuvremenu djeca su jos uvijek vašljifikovana...
Post Reply