paratrooper wrote:
imam veliki osjecaj da si ti arapskog porijekla, bar s obzirom koliko dobro poznajes tamosnju situaciju. BIH te zanima tek toliko koliko je potrebno da trubis o palestincima.
recimo interesantno je da trubis o prognanim palestincima a istovremeno nikad nisi jednim jedinim postom izrazio nepravdu prema srpskom izgonu bosanaca iz istocne bosne. I ne samo ti , vec citava bulumenta arabiziranih samo pominjete americki imperijalizam i nepravde prema palestincima odnosno arapima.
dopusti da ti kazem nesto o palestini- pokusat cu ukratko da sumiram.
1948 nije postojala zemlja Palestina vec je to bila britanska kolonija koju su preuzeli od Turske.
Dakle Paelstina nikad nije postojala kao nezavisna zemlja.
1948 UN je stvorio dvije teritorije za arape i jevreje.
Arapi su zelili cijelu palestinu i napali su jevreje. S obzirom da su jevreji bili bolje organizirani a uz to su imali potporu UN dobili su rat.
ostatak price tece da su Palestinci uvukli i Egipat, Siriju i Jordan u rat protiv Izraela i zapada i to je sve njih kostalo teskih vojnih poraza.
i na kraju, Irak je platio , a po svemu sudeci ako brzo ne promjene politiku ista sudbina ceka Iran i njegove proxije.
ja sam iz istocne bosne upravo, ne moras vise nagadjati ko sam i sta sam. osudjujem cetnicki zlocin i sve sto su nam ucinili verbalno, jer drugacije ne mogu (niti sam mogao). zasto toliko o Palestini?
zato sto sam to shvatio kao kljucni problem svih problema, zato sto ta zemlja predstavlja mnogo vise od obicnog teritorija i uspostavljanje granica...
zasto pricam vise o SADu nego o nasim pitanjima? zato sto je izvor svih nasih problema - korijen naseg bolesnog drustva - ovo sto ameri nazivaju sloboda, pravda, demokratija, preventivni ratovi za mir itd...
zato sto svi podsvjesno razmisljamo na americki nacin, podsvjesno su nam oni svjetski heroji - policajci, sto nam je svima postalo jasno kroz razne Hollywoodske produkcije... zato sto smo izgubili osjecaj za pravdu i humanost u laznoj viziji da smo u stvari primjer istih vrijednosti (a svaki neutralni historicar - filozof moze ovo potvrditi). zato sto sam svjestan da je svijet jedna ogromna zavjera u kojoj mi igramo veoma vaznu ulogu - ne znajuci nista o istom!
a hajde mi samo objasni ovo boldirano, na osnovu cega, na koji nacin se dodje do zakljucka da tamo treba jedna drzava Izrael? u svakom slucaju, zasto to nije bila Njemacka? (postoji i verzija da su prije Palestine baratali opciju - Florida za osnivanje nove drzave, al o tom po tom...).
a kako to "Arapi su zeljeli cijelu Palestinu i napali jevreje"??? mislis: arapi nisu dozvoljeli da ih protjerivaju sa svojih ognjista, pa su zbog odbrane svrstani u agresora? sta je sa 5 miliona nasilno egziliranih palestinaca, a preko 900.000 pobijenih (ne znam tacne podatke, mislim da je cifra mnogo veca)?
za tvoj info: ja sam do prije mozda par godina shvatao kako palestinci teroristi koji nemaju pravo napadati izraelsko civilizovano stanovnistvo, kako je Hitler bio najveci kurvin sin na planeti, i kako su svi stravu pretrpjeli u Aushvicu... kako je Amerika borac za pravdu i slobodu... sanjao sam otici i zivjeti tamo...
laz ne moze ostati vjecno skrivena, kad tad istina izlazi na vidjelo. velicina i obim ovih lazi je zastrasujuci, kolicina naseg neznanja je neizmjeriva... strasno bude kada covjek sazna kako je cijeli zivot bio poput magarca, medjutim, istina takodjer oslobadja...