LAIBACH KUNST wrote:Počinje mi se sviđati politička scena u BiH.Napokon imamo opciju biranja između ljevičara i desničara.Vrlo je interesantno da su stranke (tzv) centra u cijeloj BiH propale (SBiH,HDZ 1990,PDP).Dakle,polako se demokratizujemo... A što se ostavki tiče,SBiH bi se mogla vaditi na poštenje ukoliko njihov šef (Hare neugodni) podnese ostavku zbog rušenja aprilskog paketa,ukoliko njihov poslanik u BH parlamentu,Sadik Bahtić,javno obeća da se više neće kandidirati na izborima jer je strašno pogriješio kad je istukao novinara,ukoliko Safet Halilović podnese ostavku i kaže:Ja sam već jako dugo ministar svačega a nisam nikada ništa uradio... U tom slučaju imaju šanse da se prodaju,a ostavkom Taje nisu ništa ni dobili ni izgubili.Svakako im više niko živ ništa ne vjeruje.
Dobar post i zelim se nadovezati na tvoju recenicu "Svakako im više niko živ ništa ne vjeruje" sa konstatacijom da smo ja i sestra koje zivimo u Evropi a i brat koji zivi u Sarajevu prije 2 godine glasale i jedva cekale da pobijedi Haris Silajdzic ocekujuci spasenje nekog tzv centra.
Ja sam apolitican tip i nikad me nije zanimala politika u BiH, mada smo kao cijela familija uvijek bili pristalice neke gradjanske inicijative i nekako nam se Haris dojmio da je eto on tip kome BiH treba dati sansu da on povuce mase iz desnicarske strane.
Medjutim, onako prateci usput ove protekle dvije godine sta on kaze barem kad gostuje vani, vidim da je covjek izgubljen, nema strategije, primjer: kad je uhapsen Radovan Karadzic i BBC novinarka dala Haretu slot od 5 minuta da prica direktno iz studija, on je jedva sastavio 3 recenice, umjesto k'o da iz topa izbaci 10 strana texta...sto je pokazalo kolika je njegova ne spremnost bila. Za takve i slicne slucajeve koji su od drzavnog interesa politicar ili vodja jednog naroda ima vec razradjen text u glavi i ceka k'o zapeta puska momenat da se to kaze...
Igrom slucaja sam se zakacila za Trnovo, jer moja tetka zivi gore i tako usput preko moje majke sam doznala detalje oko opcinskih izbora kako i na koji nacin su vodjeni i sprovedeni! Nisam mogla da vjerujem kojim marifetlucima se ljudi sluze da ostanu jos 4 godine na nekakvoj maloj stolicici, a posebno me je razljutilo kad je tetka ciji je sin poginuo u ratu na Treskavici, potvrdila kako i na koji nacin su ucjenjivali njenog mladjeg sina da glasa za Ibro Berilo inace ce mozda ostati bez posla

, posto im to nije uspjelo onda su dosli sa novcem na vrata (ona ne drzi stoku) i nudili plastenik/staklenik, paket humanitarne hrane podijeljene dva dana uoci izbora (10kg brasna, malo kafe, ulja i secera) ..itd!
Mojoj tetki nije uopce ni do cega, ona je zena koja je dala sina u ratu i ponude te vrste su samo izazvale sok i psihicko maltretiranje za ono za sto je njen sin zivot dao.
Preko komentara od ljudi vidim da SBiH postade nekava propala partija sa propalim malo duze usjedjelim kandidatima koji nisu napravili nikakav pomak osim klasicne kradje gdje se je lova vrti...tako bijedni ministar za privredu kantona Abid Saric je isplatio preko sprske banke pare za trnovske junice direktno na ime Eko zadruge u vlasnistvu Ibro Berilo, a Ibro Berilo je doveo Milenu Regoje navodno direktora te zadruge koja je rodjena u okolini Miljevine i zivi u Vojkovicima, "preregistrovao" je da glasa u Trnovu i da odlucuje sudbinu moje tetke i njene familije koji su dali sina u ovom ratu. (Nije u pitanju Milena kao sprkinja, vec je u pitanju nacin na koji je Milena i ostali dovedeni da daju glas) kako bi se zadovoljile pohlepne aspiracije sitnih lokalnih popriucenih politicara (Ibro Berilo i Mirsad Pindzo) koji nemogu nista drugo raditi osim sjediti u opcinskom vijecu i dizati dva prsta za one koji ce im baciti malu kost preko ograde da ne ostanu gladni.
Tako je i zao mi je da ljudi i obican posten narod ispasta radi sitnih prljavih kriminalaca, ali nadam se da ce doci vrijeme barem snovim obrazovanijim generacijama gdje ce demokratija knacno i kod nas ugledati svjetlo dana na vecem nivou.
Nazalost da je tako radila SBiH sto je mene razocaralo, gdje se vidi ogledalo njenih izbornih kriminalnih rezultata od malog sela Trnova preko kantona i dalje do drzavnih institucija,...jednostavno losi kandidati-politicari i lose ideje propale!
Izvinjavam se na duzem emilu,