pa to i ja kazem.njihov a ne posao ucenika 15-18 godina...Bond_JaneBond wrote:Ma slazem se ja s tim, ali hocu reci da nije posao televizije da rijesava sve nase probleme..Pa dokle ljudi moji?
Ministarstvo obrazovanja, savjetnici, direktori, profesori su svi placeni da rijesavaju ovakve probleme. Kad ce ti i takvi konacno poceti raditi posao za koji su dobro placeni?
Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
-
Bodkin
#51 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
-
luciferino
#52 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
Tako sam i mislila. Radi se o jednom lancu koji neko treba prekinuti. Zar su bas sva djeca takva da se niko ne zali? Mi smo se zalili razredniku ako bi neka druga profa bila nekorektna, bilo da je to sto ne pruza znanje, ili je stroga... Jesmo,stvarno. Desavalo bi se i da se profe onda zakace pa bude "a sto ti moju djecu maltretiras". Nije zakazao samo obrazovni sistem, zakazalo je drustvo. Ucenici su licemjeri, ne zale se na caknutu nastavnicu, jer kome bi se po plafonima ljuljali ako ne njoj. Ona im savrseno odgovara! Profesorica se opet ne zali nikome kada je maltretiraju, direktora skole kao i ostale ne tangira, jer sto se ne zna, nije se ni desilo. Ocigledno je komunikacija izmedju roditelja i djece ravna 0 jer ni oni ne znaju sta se desava, kakva su im djeca, kako uce i sta uce. Ne zanima ih, a roditeljski sastanak je izgleda misaona imenica. Niko ne zna sta se desava osim nas forumasa, jer kad iskrsne neki problem, lakse je postaviti video i pustiti da se stvari zakotrljaju, osloniti se na TV, Tomislava i Vijesti u 7, novine, objaviti u javnosti, dici medijsku prasinu.Bodkin wrote:o ovome se i radi.sistem je kriv i on treba da se obracuna sa ponasanjem ucenika.na nju se ne zale djeca jer njima dobro,to je kao da nemaju casa.roditelji i ne znaju bas a znanje koje prenese,pa mislim da znas na sta to lici..luciferino wrote: Ipak, kljucno pitanje je kako zena predaje i nauce li ta djeca ista zivo na njenim casovima? Ako je "cudna" da li je kompetentna da predaje u smislu prenosenja znanja? Sta na to kaze direktor? Zale li se na nju roditelji i djeca? Imam osjecaj da mnogim ucenicima upravo ovakva profa odgovara, jer na kome bi se izivljavali da im dodje neko manje cudan?
Nekada davno, prije izuma interneta i doba sega mega mobilnih telefona, djaci su se zalili, bunili, razgovaralo se. Sada se samo nesto slika, snima i postavlja na youtube. Motivi mogu biti razni. Video je snimio 1) mali jalijash koji misli da je ovakvo ponasanje cool kao sto je i snimanje silovanja djecaka cool 2) dobronamjerni strebercic koji zeli pomoci nastavnici 3) neko ko inace ne moze organski smisliti doticnog, itd. itd.
Zar nije lakse i postenije otici direktoru, pokucati na vrata i reci da se na casu desilo to i to? Ako vec imas dokazni materijal i ako si zaista dobronamjeran, pokazi ga sam.Nece ti glava otpast. Nije mi jasno zbog cega sam ja morala pogledati video PRIJE direktora skole? Nemojte mi samo reci da direktor jos uvijek nema pojma sta se desava po ucionicama i da se nista nije uradilo?
Sta je opste poenta ovog monologa? Pa ne mozes se zaliti na direktora ili sistem, ako ti kao pojedinac nisi bio u stanju obavijestiti taj isti sistem o onome sto se desava. Ako je direktor saznao, a jos nije nista ucinio, onda mozes oplesti i po direktoru i po sistemu i reci da je truo. I ovi od 15-18 godina su dio sistema, nece oni rjesavati problem, ali imaju puno pravo i odgovornost da ukazu na njega.
Nego, zna li iko sta se dalje desilo?
- El torrero
#53 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
Je li neko zna kada se tacno ovo desilo? Pobrinucu se da ovo zavrsi u policiji ako vec nije...
-
Bodkin
#54 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
u svemu si u pravu osim sto si mozda malo opsirnaluciferino wrote:Tako sam i mislila. Radi se o jednom lancu koji neko treba prekinuti. Zar su bas sva djeca takva da se niko ne zali? Mi smo se zalili razredniku ako bi neka druga profa bila nekorektna, bilo da je to sto ne pruza znanje, ili je stroga... Jesmo,stvarno. Desavalo bi se i da se profe onda zakace pa bude "a sto ti moju djecu maltretiras". Nije zakazao samo obrazovni sistem, zakazalo je drustvo. Ucenici su licemjeri, ne zale se na caknutu nastavnicu, jer kome bi se po plafonima ljuljali ako ne njoj. Ona im savrseno odgovara! Profesorica se opet ne zali nikome kada je maltretiraju, direktora skole kao i ostale ne tangira, jer sto se ne zna, nije se ni desilo. Ocigledno je komunikacija izmedju roditelja i djece ravna 0 jer ni oni ne znaju sta se desava, kakva su im djeca, kako uce i sta uce. Ne zanima ih, a roditeljski sastanak je izgleda misaona imenica. Niko ne zna sta se desava osim nas forumasa, jer kad iskrsne neki problem, lakse je postaviti video i pustiti da se stvari zakotrljaju, osloniti se na TV, Tomislava i Vijesti u 7, novine, objaviti u javnosti, dici medijsku prasinu.Bodkin wrote:o ovome se i radi.sistem je kriv i on treba da se obracuna sa ponasanjem ucenika.na nju se ne zale djeca jer njima dobro,to je kao da nemaju casa.roditelji i ne znaju bas a znanje koje prenese,pa mislim da znas na sta to lici..luciferino wrote: Ipak, kljucno pitanje je kako zena predaje i nauce li ta djeca ista zivo na njenim casovima? Ako je "cudna" da li je kompetentna da predaje u smislu prenosenja znanja? Sta na to kaze direktor? Zale li se na nju roditelji i djeca? Imam osjecaj da mnogim ucenicima upravo ovakva profa odgovara, jer na kome bi se izivljavali da im dodje neko manje cudan?
Nekada davno, prije izuma interneta i doba sega mega mobilnih telefona, djaci su se zalili, bunili, razgovaralo se. Sada se samo nesto slika, snima i postavlja na youtube. Motivi mogu biti razni. Video je snimio 1) mali jalijash koji misli da je ovakvo ponasanje cool kao sto je i snimanje silovanja djecaka cool 2) dobronamjerni strebercic koji zeli pomoci nastavnici 3) neko ko inace ne moze organski smisliti doticnog, itd. itd.
Zar nije lakse i postenije otici direktoru, pokucati na vrata i reci da se na casu desilo to i to? Ako vec imas dokazni materijal i ako si zaista dobronamjeran, pokazi ga sam.Nece ti glava otpast. Nije mi jasno zbog cega sam ja morala pogledati video PRIJE direktora skole? Nemojte mi samo reci da direktor jos uvijek nema pojma sta se desava po ucionicama i da se nista nije uradilo?
Sta je opste poenta ovog monologa? Pa ne mozes se zaliti na direktora ili sistem, ako ti kao pojedinac nisi bio u stanju obavijestiti taj isti sistem o onome sto se desava. Ako je direktor saznao, a jos nije nista ucinio, onda mozes oplesti i po direktoru i po sistemu i reci da je truo. I ovi od 15-18 godina su dio sistema, nece oni rjesavati problem, ali imaju puno pravo i odgovornost da ukazu na njega.
-
KYLIE
#55 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
ama koji crni *ebeni direktor, ma vi ljudi nemate pojma kakvi debili su na pozicijama direktora i kako rjesavaju razne probleme, ma zivo ih boli neka stvar za profesoricu koju maltretiraju, vazno im je da prime platu, odu na kakav kolektivni dernek ili seminar i to je to, a da, i naravno da nema prituzbi od strane roditelja pa makar bili totalni debili poput onih koji odgajaju ovakve kretene, dugo sam bila u prosvjeti i na prste mogu da izbrojim sposobne i normalne direktore u gradu, ili su dosli rodbinskim ili stranackim vezama a sto nemaju pojma o poslu *ebe se nekomeluciferino wrote: Zar nije lakse i postenije otici direktoru, pokucati na vrata i reci da se na casu desilo to i to? Ako vec imas dokazni materijal i ako si zaista dobronamjeran, pokazi ga sam.Nece ti glava otpast. Nije mi jasno zbog cega sam ja morala pogledati video PRIJE direktora skole? Nemojte mi samo reci da direktor jos uvijek nema pojma sta se desava po ucionicama i da se nista nije uradilo?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#56 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
Jel to ti iz licnog iskustva?KYLIE wrote:ama koji crni *ebeni direktor, ma vi ljudi nemate pojma kakvi debili su na pozicijama direktora i kako rjesavaju razne probleme, ma zivo ih boli neka stvar za profesoricu koju maltretiraju, vazno im je da prime platu, odu na kakav kolektivni dernek ili seminar i to je to, a da, i naravno da nema prituzbi od strane roditelja pa makar bili totalni debili poput onih koji odgajaju ovakve kretene, dugo sam bila u prosvjeti i na prste mogu da izbrojim sposobne i normalne direktore u gradu, ili su dosli rodbinskim ili stranackim vezama a sto nemaju pojma o poslu *ebe se nekomeluciferino wrote: Zar nije lakse i postenije otici direktoru, pokucati na vrata i reci da se na casu desilo to i to? Ako vec imas dokazni materijal i ako si zaista dobronamjeran, pokazi ga sam.Nece ti glava otpast. Nije mi jasno zbog cega sam ja morala pogledati video PRIJE direktora skole? Nemojte mi samo reci da direktor jos uvijek nema pojma sta se desava po ucionicama i da se nista nije uradilo?
direktor sam po sebi ne moze tek tako reci OD DANAS NE RADIS VISE OVDJE. Imas vise institucija ukljucenih u to, od skolskog odbora, PPZa do ministarstva...direktor moze samo insistirati da se recimo profesor posalje na psihijatrijsko vjestacenje (i za to mora imati makar jednu prituzbu crno na bijelo) i da onda doktor kaze da profesor NIJE SPOSOBAN ZA OBAVLJANJE TOG POSLA...
A pride, na birou za zaposljavanje ne vode racuna koga salju, pa tako u srednju skolu posalju starog ciku koji nikad nije radio u skoli iako je za to skolovan, a razlog sto nije radio je dugogodisnja dijagnoza SCH...
Direktori skola vise nemaju moc kao sto su imali. I jos nesto, od predlozenih kandidata, skolski odbor bira direktora...jer moze doci Lajcak i reci EVO OVAJ NEK BUDE ako odbor kaze JOK, svi mogu mahat ushima...
PS Mislim da je degutantno sto se ova tema okrenula na profesoricu i njene privatne probleme, al neka, odavno neko nije spaljen ni zboden..
- kockica_kockica
#57 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
Ovo je stvar i direktora, i te profesorice, i maloljetnih delikvenata, i policije, i sviju nas ali ponajvise stvar roditelja koji stoje iza tog napasnika ... meni je vise pun kufer onih roditelja koji misle da je njihovo dijete najbolje naj naj naj a ono da te dragi bog sacuva... profesorica moze zahtjevati da dodje policija, razrednica moze obavijestiti roditelje, itd da ne nabrajam... ja znam profesoricu iz V gimnazije koja nije smjela ostaviti auto pred skolom jer su joj busili gume, prijetili itd... ali svemu tome se ljudi stane u kraj.. pa nicija nije do zore...
by the way ovo je tipicno ponasanje jednog 16-godisnjaka koji misli da silom bez ucenja moze dobiti prolaz u skoli... pa gdje su toj djeci roditelji majka mu stara... nekad su djeci roditelji bili gori sudije od policije i bilo koga, sad roditelji uveli demokratiju u kucu da dijete ima pravo glasa... e pa dobra im ta demokratija nema sta...
by the way ovo je tipicno ponasanje jednog 16-godisnjaka koji misli da silom bez ucenja moze dobiti prolaz u skoli... pa gdje su toj djeci roditelji majka mu stara... nekad su djeci roditelji bili gori sudije od policije i bilo koga, sad roditelji uveli demokratiju u kucu da dijete ima pravo glasa... e pa dobra im ta demokratija nema sta...
-
luciferino
#58 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
Zna li profa da je rastavljamo na proste faktore na forumu?
Zna li Tarzan da su mu slike pushchene u javnost?
A Diplomata se vishe ne javlja...
Zna li Tarzan da su mu slike pushchene u javnost?
A Diplomata se vishe ne javlja...
- aiko
#59 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
Po mom iskustvu danas je mnogo mladih ljudi bez ikakvog osjecaja samopostovanja, jer ovakvo ponasanje, kako neko rece majmunsko, moze proisteci ne od onoga ko ne postuje drugoga-ovdje profesoricu, vec ne postuje sebe. Samo onaj ko postuje sebe, moze postovati i drugoga. Problem koji se u ovome primjeru ocrtava nije problem te profesorice, kako neki misle. Ja ne vjerujem u silu koja nekoga moze uciniti boljim, a ni u civiliziranost kao posljedicu straha. Nazalost ova profesorica je samo jedna od onih koji ne zele, ne mogu ili nemaju psihicku ili fizicku snagu da bi nekome utjerali strah u kosti i pokazale svoju nadmoc, pa ih onda gaze iskompleksirani tipovi koji samo cekaju da im neko takav dodje na dohvat ruke. Danas su nase skole postale mjesto terora-ili nastavnika nad djecom ili djece nad nastavnikom. Gdje je tu znanje, a i sticanje socijalizacijskih modela prihvatljivog ponasanja , koji sutra svima zajedno treba da ucine zivot boljim ili bar podnosljivim.
- Jara
#60 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
šta li radi pedagog u tij školi? 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#62 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
aaa ti nisi pri sebi. kako će se onda "završavati" predmeti ili ispiti? jel to hoćeš da profesorima hljeb uzmeš aaa sram te bilojOFLA wrote:Predlažem kompjuterizaciju sistema ocjenjivanja i zaključivanja ocjena. Predavač s ocjenama nema nikakve veze. Kontrolni radovi jednom sedmično iz svakog predmeta koje pregleda kompjuter smješten negdje u ministarstvu obrazovanja, pregleda tacne odgovore a,b,c,d,e, ocjenjuje svaki kontrolni, i donosi zaključnu ocjenu na kraju godine. Školski kompjuter u koji se ubacuju urađeni kontrolni radovi, osim na intranetu ministarstva obrazovanja za ocjenjivanje znanja, nije na povezan sa internetom i nije dostupan učenicima na školskim priključcima.
Predavači i dalje predaju znanje, a ocjene donosi neko drugi - kompjuter. Samo treba para za to, kupit taj kompjuterski sistem od Amerikanaca, a naš program obrazovanja nek ostane isti.
Skupo ? Ne mora onda kompjuter. Ima isti sistem i bez kompjutera (samo dugoročno gledajući kompjuterski sistem je jeftiniji) - imamo profesore van škole u nekom centru koji samo ocjenjuju sedmične kontrolne, i zaključuju ocjene na kraju godine i polugodištu. Sve anonimno, sve nepristrasno, niko nikog ne poznaje, nema štele, nema razračunavanja prof i učenika, sve skroz objektivno. Jednostavno brate.
Hajdemo pokrenuti reformu u ocjenjivanju znanja, zbog objektivnosti ocjenjivanja znanja i zaštite profesorica i profesora od nasilnih učenika.
-
Klodovik
#63 Re: Maltretiranje profesorice - V gim. Sarajevo
Radio sam tako. Ima toga i kod nas. Eksterno postavljeni ispiti i eksterno ocjenjivanje. Pritisaka bude, ali nema "štele", to je bilo najbitnije.jOFLA wrote:Predlažem kompjuterizaciju sistema ocjenjivanja i zaključivanja ocjena. Predavač s ocjenama nema nikakve veze. Kontrolni radovi jednom sedmično iz svakog predmeta koje pregleda kompjuter smješten negdje u ministarstvu obrazovanja, pregleda tacne odgovore a,b,c,d,e, ocjenjuje svaki kontrolni, i donosi zaključnu ocjenu na kraju godine. Školski kompjuter u koji se ubacuju urađeni kontrolni radovi, osim na intranetu ministarstva obrazovanja za ocjenjivanje znanja, nije na povezan sa internetom i nije dostupan učenicima na školskim priključcima.
Predavači i dalje predaju znanje, a ocjene donosi neko drugi - kompjuter. Samo treba para za to, kupit taj kompjuterski sistem od Amerikanaca, a naš program obrazovanja nek ostane isti.
Skupo ? Ne mora onda kompjuter. Ima isti sistem i bez kompjutera (samo dugoročno gledajući kompjuterski sistem je jeftiniji) - imamo profesore van škole u nekom centru koji samo ocjenjuju sedmične kontrolne, i zaključuju ocjene na kraju godine i polugodištu. Sve anonimno, sve nepristrasno, niko nikog ne poznaje, nema štele, nema razračunavanja prof i učenika, sve skroz objektivno. Jednostavno brate.
Hajdemo pokrenuti reformu u ocjenjivanju znanja, zbog objektivnosti ocjenjivanja znanja i zaštite profesorica i profesora od nasilnih učenika.