Fino pitas Alju pored zice za sezonsku, za cenera ti je da cijeli dan, i tako svaki dan...tataratira wrote:madner wrote:Uzmi onu kartu kad mozes birat deset dana i ispade ti 26 KM.
I mada ispadam papagaj, ovaj novi je stvarno poceo da radi na tome. Topovi, gondole, ohvo ono. Ne znam hoce li sve biti gotovo za ovu sezonu, ali bar su poceli.
General Ajnadžić, nema više "reklamnih" sezonskih
vjerujem da će suzbiti i iznajmljivanje karata, a sa gondolom cijena skače na 40 KM po danu
i opet prošle godine Bjelašnica od karata nije dobila više od 1,5mil KM a Jahorina skor 4mil
tek će dogodine biti zanimljivo
Bjelašnica za parali pučanstvo
- chuchumbamayumbe
#51 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
-
tataratira
#52 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
onaj trosjed treba rastaviti i prodati kao sekundarnu sirovinu
i od tih para dokupiti Alji radni staž
i od tih para dokupiti Alji radni staž
- madner
#53 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
chuchumbamayumbe wrote:Fino pitas Alju pored zice za sezonsku, za cenera ti je da cijeli dan, i tako svaki dan...tataratira wrote:madner wrote:Uzmi onu kartu kad mozes birat deset dana i ispade ti 26 KM.
I mada ispadam papagaj, ovaj novi je stvarno poceo da radi na tome. Topovi, gondole, ohvo ono. Ne znam hoce li sve biti gotovo za ovu sezonu, ali bar su poceli.
vjerujem da će suzbiti i iznajmljivanje karata, a sa gondolom cijena skače na 40 KM po danu
i opet prošle godine Bjelašnica od karata nije dobila više od 1,5mil KM a Jahorina skor 4mil
tek će dogodine biti zanimljivo
Vidim nije bas tajna
- chuchumbamayumbe
#54 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Jbga, sta da ti kazem...ko zna-zna.madner wrote:chuchumbamayumbe wrote:Fino pitas Alju pored zice za sezonsku, za cenera ti je da cijeli dan, i tako svaki dan...tataratira wrote:[quote="madner"Uzmi onu kartu kad mozes birat deset dana i ispade ti 26 KM.
I mada ispadam papagaj, ovaj novi je stvarno poceo da radi na tome. Topovi, gondole, ohvo ono. Ne znam hoce li sve biti gotovo za ovu sezonu, ali bar su poceli.[/quo
tek će dogodine biti zanimljivo![]()
Vidim nije bas tajna
- Guento
#55 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Dabogda im ne pao ni cent snijega! Gulikoze korumpirani!
-
gaius
#56 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
hajde da malo stvari pojednostavimo..
ko misli skijati više od pet dana za njega jednostavno nije dnevna karta.. ja sam skijao prošle godine 30-40 dana.. na tačke naravno.. uzmeš 100 tačkica = 130 KM.. za 20 tačkica možeš napraviti 7 žica.. kada radi (a radio je) heliodrom.. skija se heliodrom.. otprilike meni je 100 tč. moglo biti najmanje 6 dana.. dakle 130/6 = 21,66 KM... što je daleko manje od 35 KM..
+ sendvič + dolazak.. eto ga 40 KM.. 7 dana = 280..
za 280 KM ne možeš se ni skvasiti kod naših susjeda..
jel tako.. jeste..
a skijanje je skup sport.. što jest jest..
ko misli skijati više od pet dana za njega jednostavno nije dnevna karta.. ja sam skijao prošle godine 30-40 dana.. na tačke naravno.. uzmeš 100 tačkica = 130 KM.. za 20 tačkica možeš napraviti 7 žica.. kada radi (a radio je) heliodrom.. skija se heliodrom.. otprilike meni je 100 tč. moglo biti najmanje 6 dana.. dakle 130/6 = 21,66 KM... što je daleko manje od 35 KM..
jel tako.. jeste..
- uvjek dobar gost
#57 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
.... Jeli jedino što reći imamo da skijanje skup je sport.... i to nam je nešto onako kao što se podrazumijeva, ukoliko uvažimo tu premisu.. prihvatamo da skijanje il bordanje postanu elitni sportovi, da ih upražnjavaju djeca lopova, ratnih profitera, državnih službenika il biznismena i pjevača.. ili čak i oni sami...
Ko se sjeća situacije u miru zna na šta mislim... koliko je tada raje skijalo, koliko smo mi kao ljudi provodili vremena na planinama u okolici Sarajeva...???? Koliko smo vremena provodili na Trebeviću sankajući se.. il negdje drugo na obroncima Sarajeva....
Ja mislim kao pojedinac da smo ga popušili.. sve manje raje skija il borda il uopšte zna skijati il bordati, još malo tako će biti i sa plivanjem... klizanjem... da ne spominjem sada kajak il kanu... svi ćemo igrati kokuzne sportove.. ono nas desetak i jedna lopta.. dva gola il koša i udri...
Sramota je ljudi da Olimpijski grad nema nikakvu politiku kada se radi o zimskim sportovima, sramota je da ljudi upražnjavaju te sportove u promilima... da provode vikende u smogu i po kafama.. jer su kokuzi... dok elita .. kupuje opremu po par hiljada maraka koja joj služi samo za pokazivanje....
Ovako.. polovna oprema se može uzeti za par stoja negdje vani, a i u Sarajevu.. ja sam uzeo takvu opremu za bordanje i služi me već evo četvrtu godinu.. nemam problema sa tim a ni kompleksa.. ali pored toga jeste mi skupo pravo otići na planinu... iako toliko uživam u tome... ovdje želim da se pokakim na ministra kantonalnog sporta, ali i federalnog .. jer su to nehljebi koji misle samo na sebe i svoje familije ,stranačke kolege i poslovne prijatelje...
Na kraju... šta reći.. termin za fudbal od 1.5h u sarajevu je oko 80km.. još malo i to će biti skupo, a kako nema više školskih igrališta i zelenih površina... ko nema para neće ni lopte moći igrati...!
A sve su to samo posljedice......
P.S
Hvala pokretaču teme !
Ko se sjeća situacije u miru zna na šta mislim... koliko je tada raje skijalo, koliko smo mi kao ljudi provodili vremena na planinama u okolici Sarajeva...???? Koliko smo vremena provodili na Trebeviću sankajući se.. il negdje drugo na obroncima Sarajeva....
Ja mislim kao pojedinac da smo ga popušili.. sve manje raje skija il borda il uopšte zna skijati il bordati, još malo tako će biti i sa plivanjem... klizanjem... da ne spominjem sada kajak il kanu... svi ćemo igrati kokuzne sportove.. ono nas desetak i jedna lopta.. dva gola il koša i udri...
Sramota je ljudi da Olimpijski grad nema nikakvu politiku kada se radi o zimskim sportovima, sramota je da ljudi upražnjavaju te sportove u promilima... da provode vikende u smogu i po kafama.. jer su kokuzi... dok elita .. kupuje opremu po par hiljada maraka koja joj služi samo za pokazivanje....
Ovako.. polovna oprema se može uzeti za par stoja negdje vani, a i u Sarajevu.. ja sam uzeo takvu opremu za bordanje i služi me već evo četvrtu godinu.. nemam problema sa tim a ni kompleksa.. ali pored toga jeste mi skupo pravo otići na planinu... iako toliko uživam u tome... ovdje želim da se pokakim na ministra kantonalnog sporta, ali i federalnog .. jer su to nehljebi koji misle samo na sebe i svoje familije ,stranačke kolege i poslovne prijatelje...
Na kraju... šta reći.. termin za fudbal od 1.5h u sarajevu je oko 80km.. još malo i to će biti skupo, a kako nema više školskih igrališta i zelenih površina... ko nema para neće ni lopte moći igrati...!
A sve su to samo posljedice......
P.S
Hvala pokretaču teme !
- nadgledach
#58 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Identicna stvar kod mene.gaius wrote:hajde da malo stvari pojednostavimo..
jel tako.. jeste..
Meni je i najbitnije bilo sa tim tackicama da ne moram non stop gore dole kao i kad dnevnu kartu uzmem. Nego malo odmori malo se spustaj... onako uzmem dnevnu pa daj sto vise zica da odradim, da "ne propadne" i vazda na kraju dana umor i padovi...
ovako tackice, pa jedna zica ili dvadeset... no srklet!
- karanana
#59 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
ne znam za ove tackice. gdje se one imaju kupiti? jeli isti broj tackica i za trosjed i za kolijevku za jednu voznju? gdje mogu malo vise saznati o ovim tackicama?
- Robyn
#60 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Bjelasnica je postala mjesto za skijanje, odmor i uzivanje, pogotovo za one likove koji nikada u zivotu nisu ni Vlasica vidjeli, mozda ponekad Jahorinu.
To je nasa elita, bogatuni, ali svjetski ljudi, nema dalje od Makarske i Tucepa.
Prije dok je onaj Bisic bio direktor ZOI 84, brate fino covjek kaze u kafani, "Ja na sebi nemam nista svoje osim gaca, sve su mi raja kupili i pantalone i jaknu i cipele i ostalo, a zato su mu ta raja od njega dobili godisnje karte da se bate smucaju"
Mozete zamisliti likova i razmisljanja, de da mu to kupimo, a on ce nama godisnje!!
Covjek je to lik, ko kupuje tu a ko prodaje, pitam se.
Ne dao Bog da se kandidovao za izbore, sta bi onda tek trazio!!!

To je nasa elita, bogatuni, ali svjetski ljudi, nema dalje od Makarske i Tucepa.
Prije dok je onaj Bisic bio direktor ZOI 84, brate fino covjek kaze u kafani, "Ja na sebi nemam nista svoje osim gaca, sve su mi raja kupili i pantalone i jaknu i cipele i ostalo, a zato su mu ta raja od njega dobili godisnje karte da se bate smucaju"
Mozete zamisliti likova i razmisljanja, de da mu to kupimo, a on ce nama godisnje!!
Covjek je to lik, ko kupuje tu a ko prodaje, pitam se.
Ne dao Bog da se kandidovao za izbore, sta bi onda tek trazio!!!
-
gaius
#61 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
na blagajni ispod trosjeda.. na istom mjestu gdje i dnevna..karanana wrote:ne znam za ove tackice. gdje se one imaju kupiti? jeli isti broj tackica i za trosjed i za kolijevku za jednu voznju? gdje mogu malo vise saznati o ovim tackicama?
jedna karta ima 100 tački (punkta).. ubacuješ je u aparat kao i dnevnu i ona ti za svaku vožnju trosjedom otkuca 3 tačke.. sidrom 1 tačku.. kažu da će dvosjed biti dvije tačke..
kada radi heliodrom tačke ti nisu potrebne tako da se teoretski možeš cijeli dan iskijati sa 3 tačke..
- Vision 2020
#62 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Bjelasnica i treba biti turisticki centar stoga mi ne smetaju vece cijene.
- uvjek dobar gost
#63 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Samo jedna stvar... molim te prosvijetli me i reci mi kakve veze imaju više cijene sa turističkim centrom kako ga ti nazivaš...?Vision 2020 wrote:Bjelasnica i treba biti turisticki centar stoga mi ne smetaju vece cijene.
Povućiću paralelu sa bilo kojim selom u Dalmaciji koje je napucalo cijene, a pored slane vode i spore usluge.. uz naravno madrac ne nudi ništa.. i u tom (bilo kojem) selu u Dalmaciji misle da su turistički centar....
Sad malo da dodam da se ne misli da sam nedobronamjeran i neupućen.... već mislim pet godina postoji plan o proširivanju ski staza i širenju skijaško-borderskih potencijala na Bjelašnici, na tome ništa nije urađeno, jedino što su uradili jeste (nepotpuna)reparacija nekadašnjih vertikalnih linija transporta. Odbili su ponudu Simensa o vertikalnom transportu iz Hrasnice na Igman odnosno Bjelašnicu, nisu adekvatno razmotrili plan revitalizacije nekadašnje šumske željeznice kao alternative transportu posjetioca na Olimpijsku planinu, ukoliko niste znali glatko su odbili ponudu Japanskih i Italijanskih investitora da revitaliziraju Malo i Veliko polje na Igmanu, ljudi su htjeli napraviti moderan sportsko-rekreativni centar za pripreme sportista .... nikad nisu implementirali u potpunosti klizanje na otvorenom na Velikom Polju na Igmanu... ako znamo da je to jedan od najhladnijih dijelova države ... možemo skontati da je potrebna samo dobra volja, dva bagera, vizija i tri cisterne vode.....
Neee oni su na sumnjiv način napravili bungalove i hotele, znači nabili veći broj ljudi na istu površinu planine namjenjenu skijanju i bordanju, znači napravili su samo veću gužvu... pri tome nisu brinuli o eko zoni i samoj planini, nisu na adekvatan način... pristupili rješavanju problema... kao i inače...
Sve u svemu daleko smo mi od turističkog zimskog centra... ko god je bio bilo gdje može se ravnati jer treba stvari sagledavati realno....
P.S
Pitanje za kraj.. zna li iko koliko participira kanton, grad il bilo koja opština za neki ski, klizački il snouboard klub ... znači ovo pitanje je direktno povezano sa budućnosti zimskih sportova u BiH, zemlji u kojoj su održane 14. Zimske Olimpijske igre..... (mada ako znamo da smo mi jedini koji to sve nisu unovčili na pravi način... možemo imati mrvu razumjevanja za sve ovo što se zbiva...)...?
- ProbuseniDolar
#64 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Ne volim snijeg, skijanje, ni zimu
Al moro sam otic na Jahorinu
Cuo sam dosla Svedjanka Frida
Ne da je dobra, nego otkida
Iznio sam joj stvar sto prije
I otad mi nije stala na skije
Tek zadnje jutro me pita u komi
Da joj prevedem SAD GA LOMI !!!
Ne mora se na planinu samo zbog skijanja ici ... Za sve ostale tu je Mastercard, Visa ...
Neko rece da Radovana finansira ... Ja cu na Jahorinu, da pomognem Ratku ...
Al moro sam otic na Jahorinu
Cuo sam dosla Svedjanka Frida
Ne da je dobra, nego otkida
Iznio sam joj stvar sto prije
I otad mi nije stala na skije
Tek zadnje jutro me pita u komi
Da joj prevedem SAD GA LOMI !!!
Ne mora se na planinu samo zbog skijanja ici ... Za sve ostale tu je Mastercard, Visa ...
Neko rece da Radovana finansira ... Ja cu na Jahorinu, da pomognem Ratku ...
-
Chairman
#65 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Sve su krivi oni sa apartmanima... 
- karanana
#66 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
pa naravno da jesu. sa povisenim cijenama karata ja ne placam poboljsanu skijasku i rekreacijsku infrastrukturu vec placam njihovu poboljsanu infrastrukturu: plin, asfalt, rasvjetu...Chairman wrote:Sve su krivi oni sa apartmanima...
-
Chairman
#67 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Zar nisu pare potrosene na osiguravanje da u slucaju nedostatka snijega topovi stvaraju isti?karanana wrote:pa naravno da jesu. sa povisenim cijenama karata ja ne placam poboljsanu skijasku i rekreacijsku infrastrukturu vec placam njihovu poboljsanu infrastrukturu: plin, asfalt, rasvjetu...Chairman wrote:Sve su krivi oni sa apartmanima...
A s druge strane niko ti nije kriv sto nisi zaradio pa kupio neki od apartmana dok je ideja bila u nekom povoju i dok se moglo za pristojne pare obezbjediti 25-30 kvadrata. U tom slucaju bi ti ti koji dolaze i kupuju karte po skupljim cijenama pravili asfalt i uredjivali okolinu.
Dalje... Nigdje u svijetu nema ljubomornijeg i vise zavidnog naroda nego kod nas. Da je ikako mogla Bjelasnica ostati golet bez ijednog objekta bili bi najsretniji.
- karanana
#68 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
jeli ti izdajes svoj apartman? ima li popusta za sa-x-"ovce"?Chairman wrote:Zar nisu pare potrosene na osiguravanje da u slucaju nedostatka snijega topovi stvaraju isti?karanana wrote:pa naravno da jesu. sa povisenim cijenama karata ja ne placam poboljsanu skijasku i rekreacijsku infrastrukturu vec placam njihovu poboljsanu infrastrukturu: plin, asfalt, rasvjetu...Chairman wrote:Sve su krivi oni sa apartmanima...
A s druge strane niko ti nije kriv sto nisi zaradio pa kupio neki od apartmana dok je ideja bila u nekom povoju i dok se moglo za pristojne pare obezbjediti 25-30 kvadrata. U tom slucaju bi ti ti koji dolaze i kupuju karte po skupljim cijenama pravili asfalt i uredjivali okolinu.
Dalje... Nigdje u svijetu nema ljubomornijeg i vise zavidnog naroda nego kod nas. Da je ikako mogla Bjelasnica ostati golet bez ijednog objekta bili bi najsretniji.
ma ja svoju posteno zaradjenu crkavicu ulago u dionice americkih banaka, mutual fondove i nekretnine na manhattanu, zezno se.
bjelasnica je trebala imati hotele i planinarske domove a ne apartmane koji su u vlasnistvu mnogih tipa brankovica i onih seljaka iz trnovske stranke za bih koji su ih zaradili na upitan nacin. i naravno da cu biti ljubomoran kad radim vise i postenije od njih a oni se slade ovako. ali ovo je vec druga tema.
-
Chairman
#69 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Ne izdajem svoj tesko steceni apartman.
U sta si ulagao nije tema, imao si priliku da ulozis pametnije.
Po cemu je to Bjelasnica trebala imati hotele i planinarske domove SAMO? Imat ce Bjelasnica hotel od 5 zvjezdica i sigurno jos par manjih sa 2-3.
Svaki ozbiljniji skijaski centar ima dio gdje su predvidjene vikendice i slicne stvari....To sto je sada vise vikendica i zgrada nego hotela ne znaci da ce uvijek biti tako.
Ja te razumijem....dosta ljudi je nelegalno steklo pare i pokupovalo apartmane ali moras shvatiti da si i ti mogao, da si neke odluke mozda pametnije donio, usao u neku od stranaka i slicno danas imati vise da eto kao sto ti kazes ne bi bio ljubomoran.
Po cemu je to Bjelasnica trebala imati hotele i planinarske domove SAMO? Imat ce Bjelasnica hotel od 5 zvjezdica i sigurno jos par manjih sa 2-3.
Svaki ozbiljniji skijaski centar ima dio gdje su predvidjene vikendice i slicne stvari....To sto je sada vise vikendica i zgrada nego hotela ne znaci da ce uvijek biti tako.
Ja te razumijem....dosta ljudi je nelegalno steklo pare i pokupovalo apartmane ali moras shvatiti da si i ti mogao, da si neke odluke mozda pametnije donio, usao u neku od stranaka i slicno danas imati vise da eto kao sto ti kazes ne bi bio ljubomoran.
-
VjecitiStudent
#70 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Nazalost, i po nacinu na koji je Bjelasnica upropastena i kao prelijepa planina i kao turisticka destinacija (osim rentanja apartmana na crno) smo jedinstveni u svijetu.Chairman wrote: Po cemu je to Bjelasnica trebala imati hotele i planinarske domove SAMO? Imat ce Bjelasnica hotel od 5 zvjezdica i sigurno jos par manjih sa 2-3.
Od cijelog poduhvata su koristi imali samo gradjevinska mafija i s njima dobro povezani politicari.
-
Chairman
#71 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Hmm...i ne bih se bas slozio. Istina, one velike zgrade gdje se islo na masivnost a manje na kvalitet i prostor su lose i tu se izgubio neki planinski duh...ali da je upropastena, nije...VjecitiStudent wrote:Nazalost, i po nacinu na koji je Bjelasnica upropastena i kao prelijepa planina i kao turisticka destinacija (osim rentanja apartmana na crno) smo jedinstveni u svijetu.Chairman wrote: Po cemu je to Bjelasnica trebala imati hotele i planinarske domove SAMO? Imat ce Bjelasnica hotel od 5 zvjezdica i sigurno jos par manjih sa 2-3.
Od cijelog poduhvata su koristi imali samo gradjevinska mafija i s njima dobro povezani politicari.
-
VjecitiStudent
#72 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Nije mi poznat nijedan primjer u svijetu da se onako nakaradnom izgradnjom razvio zimski turizam.
U Mojmilo na Bjelasnici, turisticka noga koja voli prirodu, planinu, snijeg i zimu, krociti NECE.
U Mojmilo na Bjelasnici, turisticka noga koja voli prirodu, planinu, snijeg i zimu, krociti NECE.
- karanana
#73 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
ne znam kako ce izgradnja onih plachinak zgrada i apartmana doprinjeti razvoju turizma na bjelasnici. i dok hoteli kao sto su igman i borik na velikom polju izgledaju sablasno kao da je 1995. godina, oni su dozvolili da se ljepota prirode bjelasnice narusi nekakvim zgrada i apartmanima za neku elitu. sve sto je trebalo su 2-3 hotela, renovacija igmana i borika....pa ko voli nek izvoli. a ovako su napravili duplu uslugu eliti koja ce moci tu obitavati plus izdavati svoje apartmane kad njima ne treba. bio sam ljetos i koliko sam vidio gradjevine su "presle" cestu i bageri su naceli i sam "do". za godinu-dvije ce izaci na stazu i ima da se skijamo kroz njihova apartmanska naselja, kao na vlasicu. ma fuj. jahorino, republiko srpska, eto izdajnika karanane da se skija.
-
VjecitiStudent
#74 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
Mojmilo na Bjelasnici

- uvjek dobar gost
#75 Re: Bjelašnica za parali pučanstvo
..... Niko ne brani nikome da pravi nešto što je u skladu sa planom razvoja, što je u skladu sa okolinom i što ne remeti eko zonu.. naravno neću spominjati porijeklo imovine jer kod nas je to smiješno i spomenuti a kamoli insistirati na takvim stvarima.Chairman wrote:Ne izdajem svoj tesko steceni apartman.
Nadalje... niko nije odgovorio meni na post oko zagušenja planine... znači ko je bio na Vlašiću ljeti a i zimi zna o čemu govorim... ništa, ponavljam ništa nisu radili deset godina čekajući samilost i hediju koga već.. odbijali su redom Italijane, Japance... i ko zna koga sve ne.. onda su preko jedne sezone sumnjivim novcem i na sumnjiv način izgradili sve i svašta a opet nisu uradili skoro ništa na proširenju staza il uvoženju recimo kabinskog prevoza na sam vrh planine, jer ako već spominjete hotele sa pet zvjezdica onda morate znati da recimo takav gost neće da čeka na lift pola sata i da se vozi u trambolini pa da presjeda na tanjur...
Kod nas neobrazovani ljudi, željni samo lične promocije i lopovluka krčme prirodne ljepote i potencijale ove države... posljedice svega toga će biti nesagledive, ovdje ne mislim samo na Igman i Bjelašnicu....
Nemojmo iz čiste sujete il sitne lične koristi braniti ono što nema utemeljenja u zdravom razumu..
Jeste li recimo znali da je prije rata na Igmanu bio najbolji centar u bivšoj državi za visinske pripreme sportista.... a danas se na fudbalskom terenu parkiraju automobili , peku se janjci il pasu krave.... o čemu mi pričamo...?
Hoću reći da se radi stihijski da bi se oprali novci da bi se preko noći obogatilo i na neki način pokazala kvazi moć... a narod nit ima para za skijanja nit imamo jasnu viziju (kao zemlja il grad nekadašnji domaćim zimske olimpijade) kako stvarati mlade perspektivne takmičare...
P.S
Kad ljeti odem na Vlašić i vidim one silne gomile građevinskog otpada i deponije smeća.. sve mi bude jasno... e to jesmo mi... upravo ta deponija divlja u sred divne prirode !
I za kraj ja ne bih krao i tim novcem kupovao bilo šta, a pored toga uspinjao se na ljestivi društvenog uticaja il čega već danas u BiH... jer imam obraza !