Sarajevo - mitovi i zablude

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Loreley

#51 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Loreley »

Bušman wrote:To sto je drustvo u kome se ti Loreley kreces pozitivno, blago tebi. Cinjenica je da je ono sto ti pricas mnoogo drugacije. Osim onoga na Bascarsiji, tamo su oduvijek gostoprimljivi.

Moja drugarica iz Nisa je, u poznatom sarajevskom klubu, dobila ogromnu kolicinu uvreda jer, zaboga, ona govori ekavicom. A i ja sam zbog imena u ratu svakojakih uvreda dozivio. Roditelji posebno.

Na svakom vjencanju na kom sam bio, a brojim ih barem 6-7, pustan je mrtvi turbo. Kad kazem mrtvi, mislim na onaj najnizeg moguceg kvaliteta.
Bas mi je krivo zbog tvoje drugarice, ali ne mogu to da shvatim. U jednoj sarajevskoj skoli je nedavno dosla nova nastavnica iz Srbije, govori ekavski a djeca je obozavaju jer je za razliku od stare koja je otisla u penziju vrlo strucna i predmet je preko noci djeci postao jako zanimljiv. Poznajem dosta ljudi koji zive u Sarajevu i govore ekavicom (predratni univerzitetski profesori, doseljeni Beogradjani, Sandzaklije, Makedonci, stranci koji govore srpski).

Sto se tice turbo-folka, mislim da postoje ogromne razlike u generacijama, u mojoj je bio i ostao sramota ;-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#52 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by mIRCerka »

šega wrote:
Loreley i sama si shvatila da na ovom bubuljičavom forumu pametne priče ne prolaze.Ovo ti je pubert-mazohizam čisti
nece ti chibe prestat ako ne procitas Nerudu...lalalalalala...
šega

#53 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by šega »

mIRCerka wrote:
šega wrote:
Loreley i sama si shvatila da na ovom bubuljičavom forumu pametne priče ne prolaze.Ovo ti je pubert-mazohizam čisti
Jesil ga ti čitala ili još istiščeš?
mIRCerka

#54 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by mIRCerka »

šega wrote:
mIRCerka wrote:
šega wrote:
Jesil ga ti čitala ili još istiščeš?
ne istiscem, vec ih krvnichki cijedim covjece...sve vulkan do vulkana...
A P.Neruda je pretezak za moj IQ. Ja jedva svarim horoskop dnevni... :zzzz:
Loreley

#55 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Loreley »

mIRCerka wrote:
Loreley wrote:
Judge_Dread wrote:Da tebi! Sto jel zabranjeno ? :-D nekako mi se cinilo logicno da ces shvatit jer je odmah iza tvog posta!?
Ako je tebi vrhunac multi kulti, tolerantnosti i slicnog zderanje po ruckovima za praznike sa rodbinom i prijateljima aferim !!! Tvoje pravo.
Ja to kontam pod genetiku dakle haman ko bogom dano :))) Multi kulti je nesto malo vise od "fildzana viska" posebno implicirana joj komponenta tolerancije.
Have fun i lakse sa baklavama :thumbup:
Gdje pise da je to neki vrhunac? Navodim samo jedan primjer koji je aktuelan ovih dana. Reci ti meni sta je tebi vrhunac a je li multi-drustvo po stocharovskim kriterijima Paris u kojem Francuzi zive u jednom dijelu grada, Arapi u drugom, i niti se poznaju, niti se posjecuju, niti se interesuju jedini za druge. Ako ti Paris ne odgovara uzmi London. :-D
u stochara mi ne diraj!
Ne diram ja ni u koga "licno", ali cini mi se da na ovom forumu ima puno larpurlartuzma, kritike radi kritike. Cool je kritikovati sve, pljuvati po svemu, to je neki znak demokratije, indikator, pokazatelj neke otvorenosti, ali su ovdje iznesene stvari koje nemaju nikakvo realno uporiste u stvarnosti. Stochar navodi neka imena za koja ja cujem prvi put kao pandan velikim zvijezdama iz 80-ih, sarajevskoj pop-rock skoli. Stvarno nidze veze. Tih istih 80-ih su postojale Mice Trofrtaljke i slicne marginalne pojave na estradi ali niko ih nije poredio sa Marijom Callas. ;-)
Loreley

#56 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Loreley »

mIRCerka wrote:
šega wrote:
Pabla ili Jana? Ima njih vise ;-)
šega

#57 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by šega »

Inaće je ovaj forum,kojeg nešto malo pratim,totalni haos.Ako je prvi komentar kritika za njim se vežu ostali takmičiče se ko če više iskritikovati.U drugom slučaju se isto ponavlja.Rijetko se može naći neki iznimni komentar gdje pisac daje svoje a ne mišljenje predhodnog posta.
mIRCerka

#58 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by mIRCerka »

Mica Trofrtaljka je dama i gospodja naspram TF Scene. To stoji.
ono na sta se stochar osvrnuo jeste istorija u floskule od kojih bi mi i dalje da zivimo.
Sarajevska pop skola i sarajevska publika su ti jedan od odlicnih primjera da je mnogima u glavi kalendar stao na plodonosne 1980e ... Da ne pricamo o mjerilima sta je potrebno da budes papak a sta je potrebno da budes raja, urban i seljak...

Ja sam se kao mala oduzimala uz Miladina Sobica..ravno prije 20 godina... Djon mi je bio himna.. film kosa sam 1992.godine u martu mjesecu snimila na video kasetu, iz skole pobjegla (streberka) da pritisnem ono REC... ali me to ne cini urbanom rajom...to me cini djetetom u skladu sa okruzenjem... urbanim me cini to sto ne idem tuci posjetioce izlozbe ili sajma knjige bilo Q bilo onih u medresi, urbanim me cini to sto sam prestala papirice od zvaka i cokolada bacati u nabujalu miljacku ("a jebi ga, ionako je prljava i nadosla, sta je jos jedan papiric"), itd itd...
Lupamo se floskulama, zivimo u proslosti, imamo cudna mjerila Gradskih Elemenata (mislim halo who tf is Neruda, dzizs)...sve mi je realniji vic...

Visocka piramida, izlaze mumije vani...osvrnu se i kazu A JEBOTE JEL OVDJE VRIJEME ISLO NAPRIJED ILI NAZAD?!?!?!?
chuchumbamayumbe

#59 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by chuchumbamayumbe »

Vrelo Bosne - nekada prelijepo izletiste, danas pretvoreno u seljkluk i primitivizam prve vrste. Nisam bio tamo ima 2-3 godine, nekada sam znao baciti djir bajkom, pa mi se konacno zgadilo, tako da ne idem, a ne bih nikada odveo niti turistu da ga obidje. Majice Cegevare, "devedeovi", tespih ikonografija.
FUJ.
šega

#60 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by šega »

mIRCerka wrote:Mica Trofrtaljka je dama i gospodja naspram TF Scene. To stoji.
ono na sta se stochar osvrnuo jeste istorija u floskule od kojih bi mi i dalje da zivimo.
Sarajevska pop skola i sarajevska publika su ti jedan od odlicnih primjera da je mnogima u glavi kalendar stao na plodonosne 1980e ... Da ne pricamo o mjerilima sta je potrebno da budes papak a sta je potrebno da budes raja, urban i seljak...

Ja sam se kao mala oduzimala uz Miladina Sobica..ravno prije 20 godina... Djon mi je bio himna.. film kosa sam 1992.godine u martu mjesecu snimila na video kasetu, iz skole pobjegla (streberka) da pritisnem ono REC... ali me to ne cini urbanom rajom...to me cini djetetom u skladu sa okruzenjem... urbanim me cini to sto ne idem tuci posjetioce izlozbe ili sajma knjige bilo Q bilo onih u medresi, urbanim me cini to sto sam prestala papirice od zvaka i cokolada bacati u nabujalu miljacku ("a jebi ga, ionako je prljava i nadosla, sta je jos jedan papiric"), itd itd...
Lupamo se floskulama, zivimo u proslosti, imamo cudna mjerila Gradskih Elemenata (mislim halo who tf is Neruda, dzizs)...sve mi je realniji vic...

Visocka piramida, izlaze mumije vani...osvrnu se i kazu A JEBOTE JEL OVDJE VRIJEME ISLO NAPRIJED ILI NAZAD?!?!?!?
Ti mirci se sada oduzimaš na to da ispadneš pametna i duhovita,to je vrlo teško za onog ko čita horoskop
chuchumbamayumbe

#61 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Loreley wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Sarajevo je prnulo u fenjer, sta god to znacilo.
Preplavljeni smo nekulturom, sundom, papanlukom, kriminalom, prljavstinom, nekulturom svake vrste, jednom rjecju, odron.
Ne znam da li smo dosli do dna, ali smo blizu.
Na stranu multi-kulti folovi-golovi, *ebo to sada, ovdje se dovodi u pitanje opstanak grada kao grada;ili daljnje, ne znam kako da se izrazim, "poseljacivanje" grada i pretvaranje u jednu kasabu "oliti" mahalu.
Da se razumijemo, seljaci su predivni ljudi, sa njima nemam problem.
Ali seljacine, njih treba Raidom drito u nos naspricati, nema druge.
A vecina ovih na vlasti su seljacine kockastih i kruskolikih glava, kao stvoreni za planinskih predjela i pasnjaka, a shljeglo u grad i ono ti sada kapu kroji, a prije rata bili skretnichari i lozionicari.
Odron - odronova.
Niko tebe ne tjera da citas Avaz, gledas Hayat i budes preplavljen necim cim ne zelis. Ja se druzim sa ljudima sa kojima sam se druzila i prije rata ciji su roditelji, djedovi, pradjedovi vjerovatno nekada dosli u Sarajevo i bili seljacine jer valjda niko osim tebe nije u vrijeme ameba bio ovdje.
Hej, stani malo...Naravno da me niko ne tjera da citam i gledam ono sto ja ne zelim, ali s druge strane.
Sta mi preporucujes da citam i gledam (a da je domace)?! Sta mi preporucujes da radim da bih se odbranio od kriminalaca koji su okupirali ulice, od ubica za volanom, od sunda kojim nas obasipaju sa TV-a, od nepismenjakovica iz najtiraznijeg dnevnog lista?! Da se zatvorim u svoju sobu, izmedju 4 zida i da ne izlazim nigdje?! Da budem slijep pored ociju?!Ili da lazem sam sebe kako je dobro, a nije?!
I ja se druzim sa ljudima, sto sa prijeratnim prijateljima, sto sa novim, ali to vise nije to. Suvise je malo ostalo od onog prijeratnog prijeateljstva, raja se odselila, sve se svelo na trku-frku za lovom, itd.
Ti ako se osjecas prozvanim da branis seljacine koje se ne znaju ponasati u gradu i nakon 15 godina sto su dosli u isti, ja nemam nikakvih problema sa tim, ali ti je bezze prica o amebama. Mozes ti to i bolje.
popajic

#62 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by popajic »

@Loreley
Niko tebe ne tjera da citas Avaz, gledas Hayat i budes preplavljen necim cim ne zelis. Ja se druzim sa ljudima sa kojima sam se druzila i prije rata ciji su roditelji, djedovi, pradjedovi vjerovatno nekada dosli u Sarajevo i bili seljacine jer valjda niko osim tebe nije u vrijeme ameba bio ovdje.
Cekaj malo,ne tjera nas niko da budemo primitivizmom preplavljeni - ali JESMO.
Ja se ne mogu druziti sa svom predratnom rajom,jer ih pola nema.
I ne radi se ovdje nimalo o ljubavi prema Rajvusa ( :kiss: ) pa da se sad utrkujemo ko ga vise voli.(Ja najvise :D ),nego o nekim tuznim cinjenicama.
Opusti se ! Moze se pricati i bez arogancije.
Loreley

#63 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Loreley »

Sobic je bio momak koji dosao iz Niksica i studirao u Sarajevu medicinu. Po kriteriju chuchumbamayumbe koji od krapinskog covjeka zivi u Sarajevu je Sobic bio dosljak uz sve ono sto ta rijec za njega implicira. A bio je legenda. Stanovao je u neboderu u ulici Ivana Krndelja, danas Zizi Secerbegovic, na 20-om spratu. Sve te stvari koje su kasnije postale kult, Stare novine, Kad bi dosla Marija, i ostalo su nastajale u tom stanu, na dernecima, izmedju dva ispita.

Ja nisam nikakva "gradska mjerila" utvrdjivala i presmjesno je da reagujes na svaki post u kojem neko pise o svom iskustvu. Jos je smjesnije da si ti ovdje administrator, neko ko treba da moderira diskusije a ne neko ko ucestvuje u njima i sankcionise svakoga kome se ne svidja tvoj ukus.

Ne razumijem zasto je problem diskutovati o Nerudi? Za momka iz Beograda je bilo iznenadjenje da Sarajke pricaju o njemu ili o Kunderi i Kadareu i pisanju na francuskom, jeziku koji im nije maternji. Marko je navikao da u Beogradu zene pricaju o nekim drugim stvarima. Moj post je bio samo jedna crtica iz zivota u ovom gradu koji se toliko razlikuje od onog grada u kojem zive stochar i ovaj Krapinac. Ali nije ni Sarajevo pet ulica ;-)
BaileyS

#64 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by BaileyS »

Ja se pitam gdje su ovi ljudi zivjeli prije rata i koliko se uopste sjecaju tih vremena. Bilo je malo bolje, ali malo...

Kad oni pisu imas dojam da se u predratnom Sarajevu serbes mogla organizovati gay parada ili da smo u najmanju ruku bili centar Balkana, ako ne Evrope. Prije rata su nas podjenako zaobilazili koliko nas zaobilaze danas. Evo da uzmemo za primjer koncerte nekih svjetski znacajnijih imena koji su svracali u bivsu Jugu, uvijek je to bilo Ljubljana-Zagreb-Beograd a nas nigdje ni na mapi.

Sarajevo je uvijek bilo kasaba po shvatanjima i nacinu zivota, ali se pocelo pomalo mijenjati krajem 80' u cemu ga zaustavio rat. Metropola nikad nece biti, jer za to nema preduslove ali mijenjati se hoce, sporo kao i do sad ali ce se mijenjati. Pitanje je samo koliko ce te promjene donijeti dobrog a koliko loseg. Jedno uvijek ide sa drugim..
Last edited by BaileyS on 01/10/2008 17:20, edited 1 time in total.
šega

#65 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by šega »

Loreley wrote:

Sobic je bio momak koji dosao iz Niksica i studirao u Sarajevu medicinu. Po kriteriju chuchumbamayumbe koji od krapinskog covjeka zivi u Sarajevu je Sobic bio dosljak uz sve ono sto ta rijec za njega implicira. A bio je legenda. Stanovao je u neboderu u ulici Ivana Krndelja, danas Zizi Secerbegovic, na 20-om spratu. Sve te stvari koje su kasnije postale kult, Stare novine, Kad bi dosla Marija, i ostalo su nastajale u tom stanu, na dernecima, izmedju dva ispita.

Ja nisam nikakva "gradska mjerila" utvrdjivala i presmjesno je da reagujes na svaki post u kojem neko pise o svom iskustvu. Jos je smjesnije da si ti ovdje administrator, neko ko treba da moderira diskusije a ne neko ko ucestvuje u njima i sankcionise svakoga kome se ne svidja tvoj ukus.

Ne razumijem zasto je problem diskutovati o Nerudi? Za momka iz Beograda je bilo iznenadjenje da Sarajke pricaju o njemu ili o Kunderi i Kadareu i pisanju na francuskom, jeziku koji im nije maternji. Marko je navikao da u Beogradu zene pricaju o nekim drugim stvarima. Moj post je bio samo jedna crtica iz zivota u ovom gradu koji se toliko razlikuje od onog grada u kojem zive stochar i ovaj Krapinac. Ali nije ni Sarajevo pet ulica ;-)
:thumbup:
Loreley

#66 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Loreley »

BaileyS wrote:Ja se pitam gdje su ovi ljudi zivjeli prije rata i koliko se uopste sjecaju tih vremena. Bilo je malo bolje, ali malo...

Kad oni pisu imas dojam da se u predratnom Sarajevu serbes mogla organizovati gay parada ili da smo u najmanju ruku bili centar Balkana, ako ne Evrope. Prije rata su nas podjenako zaobilazili koliko nas zaobilaze danas. Evo da uzmemo za primjer koncerte nekih svjetski znacajnijih imena koji su svracali u bivsu Jugu, uvijek je to bilo Ljubljana-Zagreb-Beograd a nas nigdje ni na mapi.

Sarajevo je uvijek bilo kasaba po shvatanjima i nacinu zivota, ali se pocelo pomalo mijenjati krajem 80' u cemu ga zaustavio rat. Metropola nikad nece biti, jer zato nema preduslove ali mijenjati se hoce, sporo kao i do sad ali ce se mijenjati. Pitanje je samo koliko ce te promjene donijeti dobrog a koliko loseg. Jedno uvijek ide sa drugim..
Mijenjati se hoce, ali najveci problem u ovom gradu je letargicnost, ljenost njegovih stanovnika ali to je posebna tema ;-)

Prije rata smo imali samo dvije direktne avionske medjunarodne linije - Bagdad i Tripoli, a danas ih imamo nekoliko dnevno. Svijet je postao globalno selo a i mi smo postali dio njega. Prije rata se homoseksualnost lijecila u Sarajevu i to na onoj klinici gdje je radio Radovan Karadzic. Toliko o pricama o gay paradi ;-)
chuchumbamayumbe

#67 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Loreley wrote:

@Loreley
Hocemo li se to vrijedjati, ili ti ne znas drugacije?
Kakve krapince spominjes u mom kontekstu?
Daj, ili spusti taj nos i polemisi i diskutuj bez uvreda, ili da prekidamo polemiku?
stochar

#68 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by stochar »

idem ja ulicom, vidim penzionere kako kopaju po kontejnerima i pomislim: nema veze, bar kopaju po kontejnerima u olimpijskom gradu. prodjem pored reda u javnoj kuhinji (skoro 4.000 ljudi u KS ima jedini obrok odatle), i vidim onim ljudima puno lakse kad znaju da je Sarajevo imalo prvi vodovod i prvi tramvaj! meni isto nekako lakse, kad znam da me neko svakog dana moze prebit', ubit' orobit' i da za to ne odgovara ili da dobije sest mjeseci uslovno, ali mi odma' lakse kad se sjetim kako nam je Samaran rekao: dovidjenja drago Sarajevo.
Loreley

#69 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Loreley »

Pretpostavljam da je tvoj predak doselio u Sarajevo za vrijeme krapinskog covjeka (najstariji skelet nadjen na podrucju ex YU) pa zato imas takvo gadjenje prema dosljacima. Ivo Andric je bio dosljak iz Travnik, u Zagrebu ga nisu bas lijepo primili, predrasude, dosljo, seljak, pa je covjek otisao u Beograd i tamo postao jedan od najvecih pisaca ovih prostora. I Mesa Selimovic je bio dosljo, i njega su ljudi poput tebe otjerali iz Sarajeva, imena im necu spominjati, ali bas je bilo gadno, pa i on postade jedan od najvecih. ;-)
chuchumbamayumbe

#70 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

stochar wrote:idem ja ulicom, vidim penzionere kako kopaju po kontejnerima i pomislim: nema veze, bar kopaju po kontejnerima u olimpijskom gradu. prodjem pored reda u javnoj kuhinji (skoro 4.000 ljudi u KS ima jedini obrok odatle), i vidim onim ljudima puno lakse kad znaju da je Sarajevo imalo prvi vodovod i prvi tramvaj! meni isto nekako lakse, kad znam da me neko svakog dana moze prebit', ubit' orobit' i da za to ne odgovara ili da dobije sest mjeseci uslovno, ali mi odma' lakse kad se sjetim kako nam je Samaran rekao: dovidjenja drago Sarajevo.
I onda odem kod multi-kulti jarana na baklavu i praaaavo mi dobro...
Sva sreca pa imamo nekoliko direktnih medjunarodnih avio linija, postali smo dio globalnog sela i nemamo vise kliniku za lijecenje homoseksualizma.
Bravo MI!
Loreley

#71 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Loreley »

stochar wrote:idem ja ulicom, vidim penzionere kako kopaju po kontejnerima i pomislim: nema veze, bar kopaju po kontejnerima u olimpijskom gradu. prodjem pored reda u javnoj kuhinji (skoro 4.000 ljudi u KS ima jedini obrok odatle), i vidim onim ljudima puno lakse kad znaju da je Sarajevo imalo prvi vodovod i prvi tramvaj! meni isto nekako lakse, kad znam da me neko svakog dana moze prebit', ubit' orobit' i da za to ne odgovara ili da dobije sest mjeseci uslovno, ali mi odma' lakse kad se sjetim kako nam je Samaran rekao: dovidjenja drago Sarajevo.
Problem vecine tranzicijskih zemalja, nista specificno sarajevsko. Otidji u Rusiju, u Poljsku, u Ukrajinu, i vidjeces isto. A zamisli da je i Sochi olimpijski grad ;-)

Cak buduci
chuchumbamayumbe

#72 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Loreley wrote:Pretpostavljam da je tvoj predak doselio u Sarajevo za vrijeme krapinskog covjeka (najstariji skelet nadjen na podrucju ex YU) pa zato imas takvo gadjenje prema dosljacima. Ivo Andric je bio dosljak iz Travnik, u Zagrebu ga nisu bas lijepo primili, predrasude, dosljo, seljak, pa je covjek otisao u Beograd i tamo postao jedan od najvecih pisaca ovih prostora. I Mesa Selimovic je bio dosljo, i njega su ljudi poput tebe otjerali iz Sarajeva, imena im necu spominjati, ali bas je bilo gadno, pa i on postade jedan od najvecih. ;-)
Hajde, molim te, ako mozes, navedi mi gdje sam ja to napisao da imam gadjenje prema "dosljacima"?!
Meni smetaju "dosljaci", isto kao i ovi "domaci", sve dok se ponasaju kao seljacine, primitivci i nekulturno, kao da je cijeli grad samo njihov.
Toliko o dosljacima, nadam se da me sada shvatas?!
Ako tebi takvi "dosljaci", a i "domaci", ne smetaju, onda mora da si jedan/jedna od njih.
I prestani spominjati krapinskog covjeka, pogresna ti je furka skroz.
chuchumbamayumbe

#73 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Loreley wrote:
Problem vecine tranzicijskih zemalja, nista specificno sarajevsko. Otidji u Rusiju, u Poljsku, u Ukrajinu, i vidjeces isto. A zamisli da je i Sochi olimpijski grad ;-)

Cak buduci
Tako da smo mi ono, skroz kul, samo laganini i opusteno, sve ce biti okej...
I onda ide famozni smajlikojinamiguje
kirby

#74 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by kirby »

Loreley wrote:

Cak buduci

samo sto u sa tranzicija ide u pogresnom smjeru.
Luke Perry

#75 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Luke Perry »

Nisam nikad bio u Sarajevu, ali braca Gegaj :dance: :lol:
Post Reply