Nacionalnost

Ja se izjasnjavam kao...

Poll ended at 24/09/2008 13:16

Hrvat(Katolik)
12
11%
Srbin(Pravoslavac)
5
5%
Bosnjak(Musliman)
19
18%
Bosanac (Islamske ili Katolicke ili Pravoslavne vjeroispovijesti)
22
20%
Hercegovac (Islamske ili Katolicke ili Pravoslavne vjeroispovijesti)
1
1%
Bosanac ili Hercegovac (ateista)
14
13%
Bosanac i Hercegovac
27
25%
nista od navedenog
8
7%

Total votes: 108

Lincoln-Burrows

#51 Re: Nacionalnost

Post by Lincoln-Burrows »

Bihac_4_ever wrote:Usput da kazem,da bi anketa imala neku valjanost,treba obezbjediti najmanje 100 glasova...pa vi bom kako hocete :dance: :bih:
Osim toga nije broj forumaša na ovom forumu i preslik
države BiH u malom.
Bihac_4_ever

#52 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

cogni wrote:
Bihac_4_ever wrote: inace ako se desi taj popis (po nacionalnom kljucu,postupku kako hocete) ispasce zesci debakl...ova anketa je dokaz.
Sta je po tebi debakl?

Ova anketa je samo dokaz koliko je ovaj forum tolerantan, cak i prema onima koji namjerno prave loshe ankete. :P
Debakl zato sto neces znati ni ko pije ni ko placa,a to za anketu nisam cuo :D
Bihac_4_ever

#53 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

Lincoln-Burrows wrote:
Bihac_4_ever wrote:Usput da kazem,da bi anketa imala neku valjanost,treba obezbjediti najmanje 100 glasova...pa vi bom kako hocete :dance: :bih:
Osim toga nije broj forumaša na ovom forumu i preslik
države BiH u malom.
Procitaj prvi post na ovoj temi,pa ces znati da sam mislio na forumashe...i tacno jest da ovo ne preslikava cijelu BiH :thumbup:
klif

#54 Re: Nacionalnost

Post by klif »

Preko 60% forumaša SAX-a se na svakoj anketi izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. Možda se vladajući zbog toga plaše popisa. :D
Bihac_4_ever

#55 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

klif wrote:
Preko 60% forumaša SAX-a se na svakoj anketi izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. Možda se vladajući zbog toga plaše popisa. :D
Boga mi kako ja na anketi vidim njih je oko 28%,trenutno barem,i opet kazem da sumnjam da ce iko preci 40%
Lincoln-Burrows

#56 Re: Nacionalnost

klif wrote:
Možda da preciziraš tko se plaši?
klixober

#57 Re: Nacionalnost

Post by klixober »

Anketa je jos jedan dokaz da i mi Bosanci/Hercegovci zasluzujemo biti konstitutivni.
klif

#58 Re: Nacionalnost

Post by klif »

Bihac_4_ever wrote:
klif wrote:
Boga mi kako ja na anketi vidim njih je oko 28%,trenutno barem,i opet kazem da sumnjam da ce iko preci 40%
Od 44 glasa vidim 26 Bosanaca i Hercegovaca.
Prpa.ba

#59 Re: Nacionalnost

Post by Prpa.ba »

Lincoln-Burrows wrote:Možda da preciziraš tko se plaši?

Bosnjacki politicari. Prvo ce izgubiti pravo u RS-u na ucesce u vlasti po popisu iz 1991., zatim ce im se vlastito izborno tijelo razbiti na Bosnjake (nekih 25%), pa onda one koji su ostali u dobu komunizma - muslimane (do 15%), i na kraju bivse Jugoslovene, tj. sadasnje Bosance i Hercegovce (jos nekih 10%). Na kraju ce jos i ispasti da su srbi najbrojniji narod u BiH.
Maraschino

#60 Re: Nacionalnost

Post by Maraschino »

mIRCerka wrote:Sljedeci put kad napravis ovako nesto, nece te spasit cijela Krajina, dosta je sto nas politicari jebu kako stignu i umiju, jos bi i forumashi da oduzimaju pravo da se makar virtuelno deklarisemo kao BOSANCI/HERCEGOVCI koji se ne mole bogu na jedan od 3 defaultna nacina!
:x
Joj kako si me izivcirao sa ovim, sad bi te nasla i tukla majke mi moje!
:x :x :x :x
sto pjenis toliko mIRCi :D pa ovo je samo jedna anketa koja ne moze da zadovolji svacije interese :D

sada bi trebali Romi, Jevreji, Rusini,Cesi...da se pobune pa bi trebali Budisti, Protestanti...i pripadnici nekih sekti

nije ovo popis stanovnistva :D nego neka anketa koja ima ono "" nema me ni'dje

ja sam Bosanac Islamske vjeroispovijesti ne zato sto idem u dzamiju (par puta u svom zivotu bio) nego sto sam tako rodjen i nepada mi na pamet da mijenjam vjeroispovijest niti da izmisljam toplu vodu
popajic

#61 Re: Nacionalnost

Post by popajic »

by Bihac_4_ever on 25/08/2008 13:16
Bilo bi interesantno cuti od sa-x forumasha,njhovu (nasu) nacionalnost i vjersku pripadnost...
+ broj cipela,stanje na bank. racunu,zdravstveni karton...da se brate tacno zna ko smo,sta smo i kome "pripadamo" :-D
Ionako smo u anketama svi anacionalni,a u praksi trka da svako "svog" zaokruzi.
Bihac_4_ever

#62 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

Licno da vam kazem da mene ne interesuje bas puno ko je ko i sta,mene interesuje sta sam ja i kako se osjecam,a drugi svi imaju pravo da se izjasne sta su i ko su,anketu samn stavio iz prostog razloga,jer se vidi,koliko smo mi ustvari razlicitih misljenja i nacionalnosti i razno razni i svakakvi.

Ako bi se popis na ovakav slican nacin odradio onda bi po mom misljenju nacionalna slika u BiH izgledala ovako:

25% Srbi
10% Hrvati
30% Bosanci
15% Bosnjaci
10% Bosanci i Hercegovci
ostalo-ostali
dalinton

#63 Re: Nacionalnost

Post by dalinton »

Prpa.ba wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Možda da preciziraš tko se plaši?

Bosnjacki politicari. Prvo ce izgubiti pravo u RS-u na ucesce u vlasti po popisu iz 1991., zatim ce im se vlastito izborno tijelo razbiti na Bosnjake (nekih 25%), pa onda one koji su ostali u dobu komunizma - muslimane (do 15%), i na kraju bivse Jugoslovene, tj. sadasnje Bosance i Hercegovce (jos nekih 10%). Na kraju ce jos i ispasti da su srbi najbrojniji narod u BiH.
A onda će Bošnjaci tražiti odvajanje FBiH od BiH a Srbi neće dati. :-) Lud, zbunjen, nenormalan.
Bihac_4_ever

#64 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

U nekoliko postova sam objasnjavao zasto nama uopce nisu potrebi ni kantoni ni entioteti niti kakve ekonomske regije,ja sam za drzavu gdje su opcine i gradovi najjaci faktor,znaci dvije razine-Drzavna i Gradska-Opcinska,Opcine bi imale potpunu autonomiju na sve,tako da je gradjanin/seljak sto blize svom predstavniku (Nacelnik,opcinsko vijece) i da jednostavno gradjani/seljaci direktno ucestvuju u izgradnji svoje opcine i na kraju i drzave.

Na taj nacin niko i nijedan grad ili gradic nebi imali neke privilegije,nego smo svi tu i svi odgovaramo za svoje mjesto i rodni kraj.
Judge_Dread

#65 Re: Nacionalnost

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:07, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#66 Re: Nacionalnost

Post by Prpa.ba »

Bihac_4_ever wrote:Ako bi se popis na ovakav slican nacin odradio onda bi po mom misljenju nacionalna slika u BiH izgledala ovako:
25% Srbi
10% Hrvati
30% Bosanci
15% Bosnjaci
10% Bosanci i Hercegovci
ostalo-ostali
Usudio bih se reci da ovo tvoje razmisljanje granici sa utopijom. Zelis reci da bi se na popisu skoro 40% stanovnistva izjasnilo, haj' recimo- anacionalno? Nema sanse. Dovoljno ti je pogledati rezultate izbora. U RS-u ne racunaj ni na kakve Bosance i Hercegovce, osim ponekog zalutalog srbina ili zaboravnog povratnika. U Federaciji koja bi trebala biti glavni "izvor" tih Bosanaca, nenacionalne opcije dobijaju oko 20% kad se sve saberu. Kada bi ubrojili i one koji apstiniraju izbore, rezultati bi bili jos vise porazavajuci...
Bihac_4_ever

#67 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

Judge_Dread wrote:Kontam i nikako da skontam koliko i cime sve moras biti opterecen da uopce startujes ovakvu temu :-) :-) :-) Jarane sta te briga? Sta dobijas, a sta gubis saznanjem o necijoj nacionalnosti a posebno tamo nekih virtualnih likova na nekom tamo forumu !? Jel ti fakat nemas nikakvih drugih problema u zivotu i sve ti tako potaman tj. nemas nista pametnije? Preskocicu izjednacavanje vjere i nacije u anketi.
Gluposti nikad kraja.

No nedaj se ti zbunit, stipu ti mene i moju nesposobnost da proniknem u dubinu ovkavog poriva pa ti samo nastavi i uzivaj :bih:
Dzudzo :-D

Meni nije u cilju da saznam,sta si ti,nego mi je samo u cilju da ostali saznaju,da nam uopce nije potreban taj neki popis,ako onda samo broj stanovnika (na najprimitivniji nacin receno) i to je to.
Bihac_4_ever

#68 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

Prpa.ba wrote:
Bihac_4_ever wrote:Ako bi se popis na ovakav slican nacin odradio onda bi po mom misljenju nacionalna slika u BiH izgledala ovako:
25% Srbi
10% Hrvati
30% Bosanci
15% Bosnjaci
10% Bosanci i Hercegovci
ostalo-ostali
Usudio bih se reci da ovo tvoje razmisljanje granici sa utopijom. Zelis reci da bi se na popisu skoro 40% stanovnistva izjasnilo, haj' recimo- anacionalno? Nema sanse. Dovoljno ti je pogledati rezultate izbora. U RS-u ne racunaj ni na kakve Bosance i Hercegovce, osim ponekog zalutalog srbina ili zaboravnog povratnika. U Federaciji koja bi trebala biti glavni "izvor" tih Bosanaca, nenacionalne opcije dobijaju oko 20% kad se sve saberu. Kada bi ubrojili i one koji apstiniraju izbore, rezultati bi bili jos vise porazavajuci...
Ovo je moje misljenje,ti imas svoje...dosta ce se promjeniti.
idiotcide

#69 Re: Nacionalnost

Post by idiotcide »

Pa, po važećim zakonima i Ustavu/ustavima Bosne i Hercegovine, jedina nacionalnost, u smislu političkog identiteta pripadnosti državnoj zajednici, za koju se mogu opredijeliti je "ostali". Vjeroispovjesno se ne izjašnjavam ili kažem da sam "agnostik". Moje etničko porijeklo je miješano: najvećim dijelom je bosanskohercegovačko, pa srpsko, albansko i sefardsko-jevrejsko/španjolsko.
Bihac_4_ever

#70 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

idiotcide wrote:Pa, po važećim zakonima i Ustavu/ustavima Bosne i Hercegovine, jedina nacionalnost, u smislu političkog identiteta pripadnosti državnoj zajednici, za koju se mogu opredijeliti je "ostali". Vjeroispovjesno se ne izjašnjavam ili kažem da sam "agnostik". Moje etničko porijeklo je miješano: najvećim dijelom je bosanskohercegovačko, pa srpsko, albansko i sefardsko-jevrejsko/španjolsko.

mashala :thumbup: :bih:
Asmara

#71 Re: Nacionalnost

Post by Asmara »

ja sam jugoslovenka :D
šta je s tim?
fantom slobode

#72 Re: Nacionalnost

Post by fantom slobode »

Asmara wrote:ja sam jugoslovenka :D
šta je s tim?
E ti bas imas zesci problem... :-D
Asmara

#73 Re: Nacionalnost

Post by Asmara »

jbg

malo šale nije na odmet :D
idiotcide

#74 Re: Nacionalnost

Post by idiotcide »

Inače, mi još uvijek živimo utaboreni u koncepte "naroda i narodnosti", strogo definirane po etnokonfesionalnim linijama. Nama pravi, politički koncept nacionalnosti uopće nije poznat. Na kraju krajeva, ljudi i ne razlikuju nacionalnu od narodne pripadnosti, a etnicitet je, kao kategorija, nešto posve strano i, štaviše, nerijetko namjerno marginalizirano. Svi smo mi etnički izmiješani. Čitav svijet je. I zato stvaramo političke nacionalnosti.

Ja kontam da je rat doveo do polarizacije i posljedične radikalizacije etnokonfesionalnih identiteta, ali mi nije jasno kako neki ljudi prosto nemaju zdravog razuma da ukapiraju šta ta radikalizacija znači i podrazumijeva dugoročno.

Nama, u osnovi, treba novi nacionalni identitet, nevezan tako usko za našu etničku, vjersku, pa eto ako hoćete i narodnu, pripadnost. Možda samo da izmislimo novi naziv. :D
Lincoln-Burrows

#75 Re: Nacionalnost

idiotcide wrote: Nama, u osnovi, treba novi nacionalni identitet, nevezan tako usko za našu etničku, vjersku, pa eto ako hoćete i narodnu, pripadnost. Možda samo da izmislimo novi naziv. :D
E pa to se traži, toga ovdje nedostaje, stvoriti novi identitet, bez ikakve povijesti, ona ne postoji,
zatim možemo u EU bez identiteta ili sa tim novim i oni će nam dati (ponuditi) neki od svojih pa tko
šta uzme. E što ti je samopoštovanje :roll: , ili se možda varam, možda je ovo Marxov Kapital.
Post Reply