GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

ld

#51 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

1gorstak wrote:
ld wrote:nek hrvati lasvasnke doline se samo zahvale Bogu i onda aliji,komsicu,kljuicu sto nisu bili pregazeni
Jedino sto bi se tim cinom postiglo jeste onemogucavanje potpisivanja Vasingtonskog sporazuma. Jesmo mogli istjerati HVO iz tih gradica, ali bi se deset godina nakon toga kroz Hercegovinu do Tuzle i Zenice mogle provuci samo ptice. A BiH ne bi izdrzala toliko dugo s onom livadom pored Visokog koju zovemo aerodromom.
vjerujes da sam i ja jedno izvjesno vrijeme vjerovao u taj scenarijo
danas vise nisam toliko ni siguran,cak stavise mislim da je velika greska uradjena sto do toga nije doslo
zasto sam ubijedjen da su zepce,lasvanska dolina mogli biti oslobodjeni uz male gubitke na samom pocetku hrvatkse agresije sredinom 1993
jer u srednjoj bosni,recimo u zenici,zenicki bataljon 7 muslimanske je porazio dvije hvo brigade,taj batljon je imao oko 500tinjak ljudi i kemina ,,gerila,, koja je imala nekih 50tak ljudi,istovremeno je jos bilo porazeno 5-6 hvo brigada u srednjoj bosni uz minimalne gubitke i kad je armija dosla do kalenove pumpe u vitezu,to ti je do mahale 500tinjak metara,mahalu u centru su drzali bosnjaci,a ta pumpa ti je i od policijske stanice u vitezu udaljena nekih 700tinjak metara preko poljane i lasve,samo da ti docaram gdje su stigli nasi i tada dolazi i sefer iz sarajeva i zaustavlja vojsku i vraca na poculicu na vjetrenice,i ostaje klin u sivrinom selu
cak tad se moglo sve to osloboditi i uz dobru kontrolu vojne policije sprijeciti stradanje civilnog stanovnistva,kao sto je bilo uradjeno na gucoj gori i varesu,zenici,doduse bilo je par slucajeva,ali policija i vojna policija su uspjesno zastitili civile
da su se ta mjesta oslobodila moglo je se naoruzati jos 15-tak hiljada vojnika i to jos teskom artiljerijom,jer hvo u lasvi je uzeo svu artiljeriju iz bratstva,te su norama poslije sa pjescare gadjali zenicu,i podosta civila je poginulo usljed njihovog djelovanja,sreca pa nisu imali puno granata,pa su se koristili pp aparatima i bojlerima ali to je bilo neprecizno i manjeg dometa,ali efektivno
ali da se tudjman nije potpisao washingtonski sporazum,usljedila bi ofanziva i zauzimanje tih mjesta i cisto sumljam da nebi bilo odmazda nad ljudima,policija i vojna policija bi sprijacila sigurno,ali vojska je bila tada nevjerovatno kivna na hrvate lasvanske doline,radi blokade i hinjskog napada kad smo ratovali sa cetnicima i radi pokolja u ahmicima
naravno tudjman bi poslao i ostatak gardijiskih brigada u hercegovinu,ali nebi to bio neki znacajniji broj,jer je vec na g.vakufu i mostaru i bio poprilican broj tih jedinica,a i morali su ostaviti pricuvu u hrvatskoj radi cetnika u slavoniji i kninskoj krajini
moja procjena da je tudjamna moga jos maks da ubaci u hercegovinu 30-40 000 vojnika iz hrvatske i time bi otvoreno pokazao da i hrvatska ucestvuje u agresiji i skinule bi se rukavice i krenule bi odsudne borbe izmedju hrvatske vojske i armije bih,cetnici se nebi mjesali i cekali bi da kvalitetno iskrvarimo i da krenu na nas
ali bi armija uspjela da oslobodi nekih 20 000 vojnika sto smo imali angaziranih na lasvanskoj dolini,kiseljaku i zepcu i sa jos 15-tak hiljada sto bi se naoruzalo iz zapljenjenog oruzija,to bi bilo nekih 35 000 vojnika koji bi krenuli na hercegovinu
usljed jacih borbi i veceg angazovanja hrvata iz hrvatske i njihovih gubitaka,tako bi i u hrvatskoj opozicija dobijala jacu podrsku i postojala bi mogucnost da mozda i skinu tudjmana i suska i da dodje do mira
a i moral hrvatske vojske u bosni je bio nula,i pored svega sto su bacili na g.vakuf,masa artiljerije i poprilicno tenkova i specijalnih jedinica,a tako i na mostaru,a te gradove su branile lokalne jedinice armije bih,sa slabim naoruzanjem i sa slabo municije,tako da sa jedinicama sto bi pristigle iz srednje bosne i artiljerijom,i poprilicno nepovoljnim taktickim polozajem za hercegovce,vjerujem da bi im armija bih nanijela velike gubitke
jer u ratu moral je cudo,to i sam znas,a ne znam da li si bio na ratistima u srednjoj bosni,pa da vidis kako su ljudi bili ogorceni na izdaju hercegovaca i hrvata iz lasvanske doline,kad je dosla naredba pred same washingotnske pregovre da se digne vojska i kad im je receno da ako nedodje do sporazuma da se ide u napad i oslobadjanje tih gradova,kakav je bio moral tada,to je nevjerovatno,a poslije da su im obecali napad do neuma i da nece biti stajanja i politike,ubjedjen sam da bi doslo do poraza hvo-a i hv-a u hercegovini,jer mi nismo imali problema sa ljudstvom,koliko smo imali problema sa pjesadijskim oruzijem i pogotvo sa artiljerijom,pljenidbom smo se i naoruzali od cetnika,a tako bi bilo i od hv-a

i sto je najtragicnije od svega,citavo vrijeme dok je trajala hrvatksa agresija na bosnu i hercegovinu,hvo usore se borio sa armijom protiv cetnika,niko ih nije niti razoruzao,niti zatvarao,kao sto je bilo i par hvo brigada u 2 korpusu sto su ostali sa armijom i borili se protiv naseg pravog neprijatelja
i na kraju tudjman je nas najavise i kostao 1995,jer su mu ameri obecali mirnu integraciju istocne slavonije,ukoliko izvrsi pritisak na aliju da ce blokirati puteve i dotur oruzija i hrane sto je armija dobija preko hrvatske i hercegovine,i holbrookov pritisak i dobili smo desjton i ovu nakaradnu drzavu
da je bio mesic umjesto tudjmana,sigurno da bi danas imali normalnu drzavu,gradjansku,gdje bi i hrvat u travniku ili bugojnu imao ista prava kao i u hercegovini ili posavini,a tako i bosnjaci i srbi
ja kao bosnjak bi glasao,a i glascu za zeljka komsica,boli me djon je l on hrvat,sdp ili bosanac,bitno da je covjek koji hoce da nesto uradi za ovu drzavu i narod
a ako bi to bio srbin,glasao bi i za njega
dallton

#52 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by dallton »

:D Evo jos jednog bisera, ovaj put u produkciji sdsa...

Srpska demokratska stranka apelovala je danas „na dobro znane kreatore fantastičnih priča o teorijama zavjere iz SNSD-a", da SDS ne upliću u svoje, kako navode, unutarstranačke obračune i jeftinu političku propagandu, čiji je jedini cilj podizanje ozbiljno uzdrmanog rejtinga SNSD-a.

U saopćenju SDS ističe da su, nakon objavljivanja najnovije teorije zavjere protiv Milorada Dodika, najobičnije klevete pominjanje njenog imena u tom kontekstu.

„Jučerašnja teorija zavjere nije ništa drugo do periodično ponavljani scenario za podizanje palog rejtinga SNSD-a u kojem stižu 'prijeteće poruke', pripremaju se navodni atentati na premijera, a samim tim je u opasnosti i RS. Očigledno je da SNSD takvim djetinjastim konstrukcijama potcjenjuje inteligenciju građana RS-a", navodi se u saopćenju SDS-a.

Građani RS-a, naglašava se, u svakom slučaju zaslužuju vlast koja će glasove na izborima dobijati na osnovu rezultata svog rada i ispunjenih predizbornih obećanja, a ne jeftinih propagandnih trikova koji pažnju javnosti trebaju da skrenu sa sve gore socijalno-ekonomske situacije.

„Aktuelna vlast očito se panično plaši istraga o poznatim aferama i pronevjerama ogromnih količina novca iz budžeta RS-a, preko nekolicine povlašćenih firmi iz Laktaša", navodi SDS i dodaje da, s druge strane, strahuje da će domaći političari biti „ucijenjeni svojim dosijeima" tokom najavljenih razgovora o ustavnim promjenama, te zbog toga naglašava neophodnost vođenja pregovora isključivo preko institucija sistema.

Sta ima dodo da podcjenjuje inteligenciju 'gradjana' rsa njihova inteligencija je kao i uvijek na zavidnom nivou, koliko god da je podcijenis i dalje pretjerujes :D
Abacija

#53 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by Abacija »

dallton wrote:
Jučerašnja teorija zavjere nije ništa drugo do periodično ponavljani scenario za podizanje palog rejtinga SNSD-a...
Mislim da sam ovo procitao negdje ovdje na Forumu. Samo je SDS okrenuo to na svoje, naravno. :-)
1gorstak

#54 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by 1gorstak »

ld wrote:
1gorstak wrote:
ld wrote:nek hrvati lasvasnke doline se samo zahvale Bogu i onda aliji,komsicu,kljuicu sto nisu bili pregazeni
Jedino sto bi se tim cinom postiglo jeste onemogucavanje potpisivanja Vasingtonskog sporazuma. Jesmo mogli istjerati HVO iz tih gradica, ali bi se deset godina nakon toga kroz Hercegovinu do Tuzle i Zenice mogle provuci samo ptice. A BiH ne bi izdrzala toliko dugo s onom livadom pored Visokog koju zovemo aerodromom.
vjerujes da sam i ja jedno izvjesno vrijeme vjerovao u taj scenarijo ...... usljed jacih borbi i veceg angazovanja hrvata iz hrvatske i njihovih gubitaka,tako bi i u hrvatskoj opozicija dobijala jacu podrsku i postojala bi mogucnost da mozda i skinu tudjmana i suska i da dodje do mira
Prijatelju, ta "mogucnost da mozda" opozicija u Hrvatskoj tokom rata dodje na vlast, a zbog poraza u srednjoj Bosni, je ravna nuli. Realno bi bilo ocekivati samo produbljivanje neprijateljstava, onemogucavanje Vasingtonskog sporazuma (kojim smo prevarili velikohrvatske separatiste), a samim tim i Dejtonskog, kojim se velikosrbe prisililo da prihvate BiH. Kako rekoh, da smo vojno uzeli srednju Bosnu, ni ptica vise ne bi mogla proci kroz Hercegovinu do Tuzle i Zenice, pa ne znam kako bi narod na slobodnoj teritoriji prezivio jos desetak godina ratovanja.
osa

#55 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by osa »

ld wrote:
1gorstak wrote:
danas vise nisam toliko ni siguran,cak stavise mislim da je velika greska uradjena sto do toga nije doslo
zasto sam ubijedjen da su zepce,lasvanska dolina mogli biti oslobodjeni uz male gubitke na samom pocetku hrvatkse agresije sredinom 1993
jer u srednjoj bosni,recimo u zenici,zenicki bataljon 7 muslimanske je porazio dvije hvo brigade,taj batljon je imao oko 500tinjak ljudi i kemina ,,gerila,, koja je imala nekih 50tak ljudi,istovremeno je jos bilo porazeno 5-6 hvo brigada u srednjoj bosni uz minimalne gubitke i kad je armija dosla do kalenove pumpe u vitezu,to ti je do mahale 500tinjak metara,mahalu u centru su drzali bosnjaci,a ta pumpa ti je i od policijske stanice u vitezu udaljena nekih 700tinjak metara preko poljane i lasve,samo da ti docaram gdje su stigli nasi i tada dolazi i sefer iz sarajeva i zaustavlja vojsku i vraca na poculicu na vjetrenice,i ostaje klin u sivrinom selu
cak tad se moglo sve to osloboditi i uz dobru kontrolu vojne policije sprijeciti stradanje civilnog stanovnistva,kao sto je bilo uradjeno na gucoj gori i varesu,zenici,doduse bilo je par slucajeva,ali policija i vojna policija su uspjesno zastitili civile
da su se ta mjesta oslobodila moglo je se naoruzati jos 15-tak hiljada vojnika i to jos teskom artiljerijom,jer hvo u lasvi je uzeo svu artiljeriju iz bratstva,te su norama poslije sa pjescare gadjali zenicu,i podosta civila je poginulo usljed njihovog djelovanja,sreca pa nisu imali puno granata,pa su se koristili pp aparatima i bojlerima ali to je bilo neprecizno i manjeg dometa,ali efektivno
ali da se tudjman nije potpisao washingtonski sporazum,usljedila bi ofanziva i zauzimanje tih mjesta i cisto sumljam da nebi bilo odmazda nad ljudima,policija i vojna policija bi sprijacila sigurno,ali vojska je bila tada nevjerovatno kivna na hrvate lasvanske doline,radi blokade i hinjskog napada kad smo ratovali sa cetnicima i radi pokolja u ahmicima
naravno tudjman bi poslao i ostatak gardijiskih brigada u hercegovinu,ali nebi to bio neki znacajniji broj,jer je vec na g.vakufu i mostaru i bio poprilican broj tih jedinica,a i morali su ostaviti pricuvu u hrvatskoj radi cetnika u slavoniji i kninskoj krajini
moja procjena da je tudjamna moga jos maks da ubaci u hercegovinu 30-40 000 vojnika iz hrvatske i time bi otvoreno pokazao da i hrvatska ucestvuje u agresiji i skinule bi se rukavice i krenule bi odsudne borbe izmedju hrvatske vojske i armije bih,cetnici se nebi mjesali i cekali bi da kvalitetno iskrvarimo i da krenu na nas
ali bi armija uspjela da oslobodi nekih 20 000 vojnika sto smo imali angaziranih na lasvanskoj dolini,kiseljaku i zepcu i sa jos 15-tak hiljada sto bi se naoruzalo iz zapljenjenog oruzija,to bi bilo nekih 35 000 vojnika koji bi krenuli na hercegovinu
usljed jacih borbi i veceg angazovanja hrvata iz hrvatske i njihovih gubitaka,tako bi i u hrvatskoj opozicija dobijala jacu podrsku i postojala bi mogucnost da mozda i skinu tudjmana i suska i da dodje do mira
a i moral hrvatske vojske u bosni je bio nula,i pored svega sto su bacili na g.vakuf,masa artiljerije i poprilicno tenkova i specijalnih jedinica,a tako i na mostaru,a te gradove su branile lokalne jedinice armije bih,sa slabim naoruzanjem i sa slabo municije,tako da sa jedinicama sto bi pristigle iz srednje bosne i artiljerijom,i poprilicno nepovoljnim taktickim polozajem za hercegovce,vjerujem da bi im armija bih nanijela velike gubitke
jer u ratu moral je cudo,to i sam znas,a ne znam da li si bio na ratistima u srednjoj bosni,pa da vidis kako su ljudi bili ogorceni na izdaju hercegovaca i hrvata iz lasvanske doline,kad je dosla naredba pred same washingotnske pregovre da se digne vojska i kad im je receno da ako nedodje do sporazuma da se ide u napad i oslobadjanje tih gradova,kakav je bio moral tada,to je nevjerovatno,a poslije da su im obecali napad do neuma i da nece biti stajanja i politike,ubjedjen sam da bi doslo do poraza hvo-a i hv-a u hercegovini,jer mi nismo imali problema sa ljudstvom,koliko smo imali problema sa pjesadijskim oruzijem i pogotvo sa artiljerijom,pljenidbom smo se i naoruzali od cetnika,a tako bi bilo i od hv-a

i sto je najtragicnije od svega,citavo vrijeme dok je trajala hrvatksa agresija na bosnu i hercegovinu,hvo usore se borio sa armijom protiv cetnika,niko ih nije niti razoruzao,niti zatvarao,kao sto je bilo i par hvo brigada u 2 korpusu sto su ostali sa armijom i borili se protiv naseg pravog neprijatelja
i na kraju tudjman je nas najavise i kostao 1995,jer su mu ameri obecali mirnu integraciju istocne slavonije,ukoliko izvrsi pritisak na aliju da ce blokirati puteve i dotur oruzija i hrane sto je armija dobija preko hrvatske i hercegovine,i holbrookov pritisak i dobili smo desjton i ovu nakaradnu drzavu
da je bio mesic umjesto tudjmana,sigurno da bi danas imali normalnu drzavu,gradjansku,gdje bi i hrvat u travniku ili bugojnu imao ista prava kao i u hercegovini ili posavini,a tako i bosnjaci i srbi
ja kao bosnjak bi glasao,a i glascu za zeljka komsica,boli me djon je l on hrvat,sdp ili bosanac,bitno da je covjek koji hoce da nesto uradi za ovu drzavu i narod
e da je pokojni predsjednik Izetbegović imao ovakvog savjetnika gdje bi mu bio kraj, a on se okružio sve samim nesposobnjakovićima, nije ni znao kakvi intelektualni kapaciteti postoje u bih. možda bi gospodin komšić mogao iskoristiti tvoj kapacitet i znanje, zato nazad u bih ,pomozi svojoj domovini, ne rmbaj za siću u tuđini.
ld

#56 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

vjerujes da sam i ja jedno izvjesno vrijeme vjerovao u taj scenarijo ...... usljed jacih borbi i veceg angazovanja hrvata iz hrvatske i njihovih gubitaka,tako bi i u hrvatskoj opozicija dobijala jacu podrsku i postojala bi mogucnost da mozda i skinu tudjmana i suska i da dodje do mira
Prijatelju, ta "mogucnost da mozda" opozicija u Hrvatskoj tokom rata dodje na vlast, a zbog poraza u srednjoj Bosni, je ravna nuli. Realno bi bilo ocekivati samo produbljivanje neprijateljstava, onemogucavanje Vasingtonskog sporazuma (kojim smo prevarili velikohrvatske separatiste), a samim tim i Dejtonskog, kojim se velikosrbe prisililo da prihvate BiH. Kako rekoh, da smo vojno uzeli srednju Bosnu, ni ptica vise ne bi mogla proci kroz Hercegovinu do Tuzle i Zenice, pa ne znam kako bi narod na slobodnoj teritoriji prezivio jos desetak godina ratovanja.[/quote][/quote]

nismo mi prevarili tudjmana washingtonskim sporazumom,vec pritiska americke administracije i stanja na terenu,pogotovo kad je alija dobio zeleno svjetlo od amera,pa smo mi digli nekih 30 000 vojnika na zepce,kiseljak i lasvansku dolinu i da nije tudjman potpisao sporazum,armija bi to uzela i krenulo bi se na hercegovinu,jer vise nije ni bilo izbora ili smrt od gladi ili metka,a vojska je bila itekako motivisana
nije tudjaman drage volje uopste potpisao washingtonski sporazum,on je bio na to natjeran
a ako si u mogucnosti raspitaj se o mahali u vitezu i od koga su dobili naredjenje da u jutarnjim satima sredinom marta 1994 napdanu mahalu i zauzmu je,a taj dan se trebao potpisati washingtonski sporazum
pazi ovo je moje misljenje,moj rodjak je bo komandant jedne brigade na lasvasnkom ratistu,jednica kojoj sam se kasnije pridruzio je ratovala oko citavog regina lasvanske doline,od busovace do bile,diverzantska jedinica,druga jednica u kojoj sam krace vrijeme,takodje diverzatska je bila na varesu i u sivrinom selu u vitezu u klinu
tako da sam relativno dobro upoznat sa borbama u srednjoj bosni,a i hercegovini
i mislim da je bilo vecih gubitaka u hrvatskoj vojsci u borbama protiv bosnjaka,da bi tudjman zalegao u hrvatskoj
koja je to tuga 25 000 bosnjaka se borilo u domovinskom ratu za hrvatsku,1100 je poginulo,od nekih 8-9000 poginulih boraca na hrvatskoj strani,a bosnjaci cine 1,5% stanovnistva hrvatske,doduse pola od tog broja su bili dobrovoljci iz bosne koji su otisli braniti hrvatsku
i tudjaman nam je jako lijepo to zahvalio 1993
i njihov moral je bio nula,to se vidjelo na g.vakufu i mostaru http://www.camo.ch/sabor_taji.htm
ovdje ti je interesantan clanak o njihovim ,,dobrovoljcima,,

a sto se tice dejtona,dejtonski mirovni sporazum je spasio srba od totalnog poraza,ja sam tad licno ucestvovao na oslobadjanju vozuce i borbama na ozrenu,koje nisu nimalo bile lake,cetici su se borili za svaku kotu i nije bilo niti bjezanja,niti povlacenja,ali smo dogurali do doboja,imali smo zrtava,ali smo cetnicima nanijeli jake udarce i taman kad smo spremali napad na doboj dolazi naredba da se prekinu borbene aktivnosti do daljneg
moja haver,komadir u crnim labudovima,ja sa svojom cetom labudova dosao do table na kojoj je pisalo prijedor,na samom ulazu u grad i dolazi naredba o povlacenju
pred prijedorm su arkanovci udarili na njih,ali su ih labudovi razvalili tada i dogurali su do ulaza u grad
a da ti ne spominjem dokle ja dosao dudakovic i alagic rahmetli dogurali u krajini i kakvo je rasulo bilo kod cetnika
pa kud ces dalje kad je plavsicka izjavila da je bila spakovala torba i da se hvata noge
i na tudjmanu je dobrim dijelom krivica za dejton
ld

#57 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

moja osice,mala moja budalice
nemas pojima koliko si u pravu za prvi dio tvog odgovora,i ti ponekad ubodes,a sto se tice komsica,on je tito,ma njemu i ne treba savjetnik
zeljku za predsjednika,naravno jedinog :bih:
a sto se tice mog posla i moja plate,sigurno nije sica :-D
osa

#58 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by osa »

ld wrote:moja osice,mala moja budalice
nemas pojima koliko si u pravu za prvi dio tvog odgovora,i ti ponekad ubodes,a sto se tice komsica,on je tito,ma njemu i ne treba savjetnik
zeljku za predsjednika,naravno jedinog :bih:
a sto se tice mog posla i moja plate,sigurno nije sica :-D
mislim sića prema onom što bi svojim znanjem politike i geostrategije zaradio u bih, a o nacionalnom ponosu da ne govorim, nema ništa ljepše nego raditi i odgajati djecu u svojoj domovini, vjeruj mi.
1gorstak

#59 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by 1gorstak »

ld wrote:i mislim da je bilo vecih gubitaka u hrvatskoj vojsci u borbama protiv bosnjaka,da bi tudjman zalegao u hrvatskoj
Protiv Bosnjaka ? :) A sto se tice same teze, ocigledno je da se ne slazemo. To da neko u Hrvatskoj, u toku rata, dok je trecina Hrvatske okupirana, Tudjmana skine s vlasti zbog sukoba u srednjoj Bosni, to je prijatelju fantaziranje.
MA DAJ...

#60 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by MA DAJ... »

@Id,cesto napominjes to da u Usori nikada nije bilo problema izmedu HVO i A BiH...a imas li prepostavku sto se to nije desilo,zasto su bas tu bili odnosi perfektni izmedu njih,a za razliku da navedemo Prozor,gdje je bio katastrofalan i vidjeli smo sta se desilo sa tim odnosom krajem 92?
ld

#61 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

1gorstak wrote:
ld wrote:i mislim da je bilo vecih gubitaka u hrvatskoj vojsci u borbama protiv bosnjaka,da bi tudjman zalegao u hrvatskoj
Protiv Bosnjaka ? :) A sto se tice same teze, ocigledno je da se ne slazemo. To da neko u Hrvatskoj, u toku rata, dok je trecina Hrvatske okupirana, Tudjmana skine s vlasti zbog sukoba u srednjoj Bosni, to je prijatelju fantaziranje.
pa bas u tome i jeste citav fol
ali rekao sam ti pod kojim uvjetom,da se nanesu tezi gubitci hrvatskim vojnicima u bosni,jer HV i nije imao neke vece gubitke u bosni,jer su drzali g.vakuf i mostar pod artiljerijom i slabo su napadali,dok armija nije imala artiljerije da uzvrati,nesto tanko skroz
sad zamisli scenarijo da pored jedne trecine okupirane hrvatske,hrvati idu u bosnu i napadaju bosnjake,bilo je i hrvata i srba u armiji bih,cak jedan od najboljih boraca u mostaru,prvak u skokovima sa starog mosta je bio hrvat,poginuo je kad ga je snajper hvo ubio u mostaru,danas mu zena drzi konobu u starom gradu i jos dvojica njegovih burazera su se borila,cini mi se da se zvao jadranko,uglavnom sta mislis da bi tudjman potrajao da su ti gubitci poceli da se gomilaju
ja sam siguran da bi ga srusili ili likvidirali

jer ni jedan vodja,niti zapovjednik nije bio smijenjen dok nisu poceli da gube ljudstvo u vecim brojevima i da gube bitke

guderijan ti je bio jedan od najgenijalnih vojsnh stratega u 2 svj ratu,on ti je otac blizkriga i pobjede u belgiji i francuskoj i hitler je njega smijenio kad su dograli do lenjingrada,guderijan je tada bio zapovjednik grupe sjevernih armija,i pored toga sto su ubili i zarobili 4-5 miliona ruskih vojnika u prvih 6 mjeseci operacije barbarosa,i to upravo zahvaljujuci guderijanu i njegovj genijalnoj taktici,cim je zapeo na ljenjingradu i poceo da gubi ljude,hitler je ga nabio nogom
a kad su svabe pocela da gube rat,ti isti oficiri su pokusali da ga roknu i fulili su
to se sad i bushu dogadja,cim su poceli da se gomilaju lesevi u iraku,tako mu je i popularnost opadala,zato su se povukli i iz vjetnama i somalije i rusi iz afganistana
tek kad pocnu lesevi vojnika da dolaze kuci u vecem broju,dolazi do promjena,naravno ni to nije sve bijelo i crno,mnogo toga zavisi ko se brani,ko napada,moral,opravdanost rata i kako je doslo do rata
ali tudjman je napao bosnu i hercegovinu,napao je kad je bilo najteze,kad smo krvarili protiv cetnika,napao je i pored toga sto je 25 000 bosnjaka ratovalo u hrvatskoj,1100 je poginulo,dobar dio tih bosnjaka su dobrovoljci iz bosne,ratovali smo protiv jednog neprijatelja,napao je na nas i udruzio se sa milosevicem poslije pokolja u vukovaru,razaranja dubrovnika,zlocina po slavoniji
ld

#62 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

MA DAJ... wrote:@Id,cesto napominjes to da u Usori nikada nije bilo problema izmedu HVO i A BiH...a imas li prepostavku sto se to nije desilo,zasto su bas tu bili odnosi perfektni izmedu njih,a za razliku da navedemo Prozor,gdje je bio katastrofalan i vidjeli smo sta se desilo sa tim odnosom krajem 92?
vjeruj da razlog mi nije poznat
neko ce reci zato sto su bili manjina u usori,mozda to i jeste slucaj,ali moguce da su i prepoznali gubitnicku politiku hdz-a u bosni i hercegovini,kao sto je i kraljevic,bez obzira sto se zvao ustasom i imao desnicarsku ideologiju,ali taj covjek,pokoj mu dusi,se borio za jedinstvenu bosnu i hercegovinu,i kad je poginuo,sa njim je poginulo 3 ili 4 bosnjaka koji su mu bili pratioci,tako da je moguce da je i hvo usore i jos par hvo brigada u 2 korpusu ipak prepoznali za sta treba da se bore
moj rodjak je bio mobilisan u duvnu,radio je u magacinu na viljuskaru,stariji je,a trojica njegovih sinova su bili u hvo-u i na prvim linijama prema kupresu
poslije su zatvoreni i protjerani,sad su americi
uglavnom taj mi je rodjak bas jednom rekao kada je dosao jedan hvo zapovjednik iz 2 korpusa i kad je vidjeo koja je pljacka u duvnu,digao je frku,pistolji su se povukli,covjek je poludio,jer dok su oni gore ratovali protiv cetnika,ovi u hercegovinu su krali sve sto stignu,pa cak ni tim hvo brigadama nije dolazila hrana i popuna radi tih hercegovaca,taj zapovjednk je bas probosanski bio okrenut

pa osim kraljevica ubili su i jendog hvo zapovjendika u g.vakufu jer ni on nije htjeo da ratuje protiv armije,i bilo je jos slicnih likvidacija
vecina hrvata u bosni i nije htjela da ratuje protiv bosnjaka,ali propaganda i manipulisanje podatcima su cudo,pogotvo u ratu,tako da su boban i kordic doboro odradili svoj dio posla
MA DAJ...

#63 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by MA DAJ... »

Id,nije valjda da neznas :roll: ...gdje se nalazi Usora,a gdje je bio onaj njihov koridor?
ld

#64 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

MA DAJ... wrote:Id,nije valjda da neznas :roll: ...gdje se nalazi Usora,a gdje je bio onaj njihov koridor?
usora ti je kod doboja,tacnije juzno od doboja,drzali su prvu liniju prem doboju,oni su povaljali oko 10tak tenkova i par transportera kad je lisica krenuo u tenkovski proboj
bilo je tad i armijaca sa njima na toj liniji
hvo usore je pripadao operativnoj grupi tesanj,3 korpus
a sto se tice koridora on je prolazio kroz posavinu i sa nase strane je bio u zoni 2 korpusa,jedna hvo brigada,zaboravio sam joj naziv je drzala prvu liniju sa armijom bih kod gradaca,ta hvo brigada je ostala lojalna armiji bih takodje
MA DAJ...

#65 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by MA DAJ... »

ld wrote:
MA DAJ... wrote:Id,nije valjda da neznas :roll: ...gdje se nalazi Usora,a gdje je bio onaj njihov koridor?
usora ti je kod doboja,tacnije juzno od doboja,drzali su prvu liniju prem doboju,oni su povaljali oko 10tak tenkova i par transportera kad je lisica krenuo u tenkovski proboj
a sto se tice koridora on je prolazio kroz posavinu i sa nase strane je bio u zoni 2 korpusa,jedna hvo brigada,zaboravio sam joj naziv je drzala prvu liniju sa armijom bih kod gradaca,ta hvo brigada je ostala lojalna armiji bih takodje

E Usora ti je bila stalna prijetnja da se prekine taj koridor...a kad bi se prekinuo,sam mozes da prepostavis sta bi se desilo...Usora ti je bila kao neka karta potkusurvanja onoga krivoustog sa milosevicem i zbog toga je frceralo pravo izmedu HVO i A BiH...to je kljuc tog odnosa medu njih,a mi smo bili prinudeni na takav plasticni odnos.
ld

#66 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

MA DAJ... wrote:
ld wrote:

E Usora ti je bila stalna prijetnja da se prekine taj koridor...a kad bi se prekinuo,sam mozes da prepostavis sta bi se desilo...Usora ti je bila kao neka karta potkusurvanja onoga krivoustog sa milosevicem i zbog toga je frceralo pravo izmedu HVO i A BiH...to je kljuc tog odnosa medu njih,a mi smo bili prinudeni na takav plasticni odnos.
usora ti je bila pravo daleko od tog koridora
uzmi kartu pa nadji doboj a pogledaj gdje je brcko i tu ti je kordior bio ,,najtanji,, jer armija bih je bila udaljena par kilometara od tog koridora,to ti je u stvari obicana cesta,ali eto
vise je gradacac ugrozavao koridor nego usora
najtuznije od svega hvo usora je ratovao sa armijom protiv cetnika na dobojskom ratistu,a 20 kilometara juznije hvo u zepcu je sa cetnicima ratovao protiv armije bih
MA DAJ...

#67 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by MA DAJ... »

Id...kakvo Brcko u tom periodu,tako ti boga???

Usora je bila mnogo bitnija,ijako je bila malo juznije od Dodoja...
zavrzlama

#68 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by zavrzlama »

MA DAJ... wrote:Id...kakvo Brcko u tom periodu,tako ti boga???

Usora je bila mnogo bitnija,ijako je bila malo juznije od Dodoja...
Usora nije bila ni blizu koridora ..1994 kad je oslobodjena Donja Brka..koridor je bio sirok svega 4 kilometra...koridor nije presijecan iz taktickih razloga u stvari nije odgovaralo Tudjmanu jer nebi srbi iz Hrvtaske imali izlaz za Srbiju da naseljavaju Vojvodinu i Kosovo...a odnos ARBIH i HVO u zoni II Korpusa je bio za pohvalu..posebno na Brcanskom ratistu...
mitarmiric

#69 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by mitarmiric »

ld wrote:
1gorstak wrote:

Eh, gledaj ti armijasa-stratega. Pa ti gori od Alije. I sad kad ti ja odgovorim, mene ce banovat a ne tebe.

Shabane, mogli su Hrvati zatvoriti bosnjacki dio BIH da ptica ne moze proletit, ni jedan ranjenik izac, a izbjeglica da moze izbjeci samo iz Kaknja u Tessanj, a ne u Njemacku, Francusku, Svedsku.Pa bi onda preko Sabca i Beograda izlazili, a tamo vas Mladic i Krstic lijepo docekivali....

Ja se nekada pitam, sto je Tudjamnu i Susku trebalo da puste oruzje, streljivo, daju da se izbjegne preko Splita, pa ovaj na lijecenje, pa Hanifa u Sttutgart.

Zbog takvih kao sto si ti LD ja vise ne vjerujem u Bosnu i Hercegovinu, a nekada sam itekako vjerovao.

Na svim dokumentima iz HZ Herceg Bosne koje imam u zaglavlju pise prvo velikim slovima BOSNA I HERCEGOVINA pa onda ispo Hrvatska zajednica Herceg- Bosna.

Kad ste toliki borci i stratezi kako vam se dogodise toliki zlocini?
ld

#70 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by ld »

pa sta je bilo od oktobra 1992 do marta 1994
ljudi u zenici su umirali od gladi,masa ranjenih je podlegla u bolnicama zbog nedostatka osnovnih lijekova
ali sta ti znas o tome,jel de??
kako je ici u napad na domobrane,a imas 30 metaka u okviru,pa trebas pametno da ih rasporedis,pa kad roknes domobrana da se popunis od njegove municije

hrvati su bili strasno fini 1993 i 1994,hranili su nas,naoruzali su nas,ma milina od ljudi
takve prijatelje najvecem dusmanu nebi pozelio
mitarmiric

#71 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by mitarmiric »

Eeee, da te nisu Alija i Cengic zavrnuli, ti bi imao bar dva okvira pa i koji tromblon....to je vas u ARBIH zaje*alo.
Dvojica na liniji, a trojica u Stutgartu, a Alija do podne misli da treba napadat a od podne da ne treba.

Za to vrijeme Cengic i "Becki lobi" kaze "sta ce njima 50 metaka, dosta im 20. Moram ja i amidzicu zlatni lancic kupiti"...
0.7.1.

#72 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by 0.7.1. »

evo odgovora glavnog politologa SNSDa...

BANjALUKA, 11. AVGUSTA /SRNA/ - Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Rajko Vasić okarakterisao je informacije da su predstavnici SAD u BiH navodno pokrenuli neformalne konsultacije sa političkim snagama o otvaranju razgovora o ustavnim promjenama, kao vrstu pritiska na Republiku Srpsku /RS/ i jeftin propagandni politički trik da se iznudi "makar nešto".
"Sva koncepcija unitarizacije BiH propala je sa reformom policije i očigledno sada snage koje zastupaju unitaristički koncept ne znaju šta da rade i kroz sarajevske medije pokušavaju da nametnu priču kako je SAD tobože stalo do ustavnih promjena i da će to one /SAD/ gurati"
On je podsjetio da ustavne promjene nisu uslov za evropske integracije, dodajući da je to lider SDA Sulejman Tihić "dobro shvatio kada je rekao da u naredne dvije godine od toga nema ništa".
Vasić navodi da je sve to i jedan prljavi propagandni rat koji je znak da je sarajevska unitaristička škola izgubila vezu sa realnošću, jer je sve manje realnih osnova za pokretanje priče o ustavnim promjenama koje bi ukinule RS.
Pozivajući se na nekoliko izvora u političkim strankama, "Dnevni avaz" navodi u današnjem broju da su predstavnici SAD u BiH "pokrenuli prve neformalne konsultacije sa političkim snagama u BiH o ponovnom otvaranju razgovora o ustavnim promjenama".

i ambasada je demantovala da ona stoji iza ovih pregovora u sjeni, što ne znači da OHR ne stoji, a Raffi Gregorijan je zvanično u OHRu, a ne u ambasadi... meni se čini da su dodiju dobro zavrnuli ruku i da pravi odstupnicu s ovom pričom... i kragujevkama o atentatu na njega, na ovo sve dodajte Lajčakove razgovore sa liderima koji se vrte ovih dana, reklo bi se da će biti burna ova jesen... marisol se nastavlja po 1874 put :lol:

PS zamolio bih da se držimo teme, ako ikako može mislim da nije nevažna, pogotovo sa aspekta analize velikosrpske propagande...
homar

#73 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by homar »

mitarmiric wrote:Eeee, da te nisu Alija i Cengic zavrnuli, ti bi imao bar dva okvira pa i koji tromblon....to je vas u ARBIH zaje*alo.
Dvojica na liniji, a trojica u Stutgartu, a Alija do podne misli da treba napadat a od podne da ne treba.

Za to vrijeme Cengic i "Becki lobi" kaze "sta ce njima 50 metaka, dosta im 20. Moram ja i amidzicu zlatni lancic kupiti"...
Tipičan primjer propagande iz R Srbije, ako već pokušavaš da izigravaš Hrvata, nauči neku hrvatsku riječ da budeš ubjedljiviji, ovi iz BIA-e ćeti poslije ovoga dati lošu ocjenu.
1gorstak

#74 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by 1gorstak »

mitarmiric wrote:Kad ste toliki borci i stratezi kako vam se dogodise toliki zlocini?
Pa Karadzic je to objasnio;
Nemojte mislit da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer se muslimanski narod ne može obraniti ako rat bude ovdje.
Izbor je bio izmedju njegovog diktata ili borbe protiv njega naoruzanog JNA arsenalom. Jos su Bosnjaci dobro prosli u poredjenju s onim sta im se planiralo.
popajic

#75 Re: GREGORIJAN PLANIRA UKLANjANjE PREMIJERA DODIKA I URUŠAVANjE

Post by popajic »

Postao/la 1gorstak dana 12/08/2008 23:15

mitarmiric je napisao/la:Kad ste toliki borci i stratezi kako vam se dogodise toliki zlocini?
Ja se tebi divim na smirenim odgovorima na ovakva uvrijedljiva pitanja.
Post Reply