vjerujes da sam i ja jedno izvjesno vrijeme vjerovao u taj scenarijo1gorstak wrote:Jedino sto bi se tim cinom postiglo jeste onemogucavanje potpisivanja Vasingtonskog sporazuma. Jesmo mogli istjerati HVO iz tih gradica, ali bi se deset godina nakon toga kroz Hercegovinu do Tuzle i Zenice mogle provuci samo ptice. A BiH ne bi izdrzala toliko dugo s onom livadom pored Visokog koju zovemo aerodromom.ld wrote:nek hrvati lasvasnke doline se samo zahvale Bogu i onda aliji,komsicu,kljuicu sto nisu bili pregazeni
danas vise nisam toliko ni siguran,cak stavise mislim da je velika greska uradjena sto do toga nije doslo
zasto sam ubijedjen da su zepce,lasvanska dolina mogli biti oslobodjeni uz male gubitke na samom pocetku hrvatkse agresije sredinom 1993
jer u srednjoj bosni,recimo u zenici,zenicki bataljon 7 muslimanske je porazio dvije hvo brigade,taj batljon je imao oko 500tinjak ljudi i kemina ,,gerila,, koja je imala nekih 50tak ljudi,istovremeno je jos bilo porazeno 5-6 hvo brigada u srednjoj bosni uz minimalne gubitke i kad je armija dosla do kalenove pumpe u vitezu,to ti je do mahale 500tinjak metara,mahalu u centru su drzali bosnjaci,a ta pumpa ti je i od policijske stanice u vitezu udaljena nekih 700tinjak metara preko poljane i lasve,samo da ti docaram gdje su stigli nasi i tada dolazi i sefer iz sarajeva i zaustavlja vojsku i vraca na poculicu na vjetrenice,i ostaje klin u sivrinom selu
cak tad se moglo sve to osloboditi i uz dobru kontrolu vojne policije sprijeciti stradanje civilnog stanovnistva,kao sto je bilo uradjeno na gucoj gori i varesu,zenici,doduse bilo je par slucajeva,ali policija i vojna policija su uspjesno zastitili civile
da su se ta mjesta oslobodila moglo je se naoruzati jos 15-tak hiljada vojnika i to jos teskom artiljerijom,jer hvo u lasvi je uzeo svu artiljeriju iz bratstva,te su norama poslije sa pjescare gadjali zenicu,i podosta civila je poginulo usljed njihovog djelovanja,sreca pa nisu imali puno granata,pa su se koristili pp aparatima i bojlerima ali to je bilo neprecizno i manjeg dometa,ali efektivno
ali da se tudjman nije potpisao washingtonski sporazum,usljedila bi ofanziva i zauzimanje tih mjesta i cisto sumljam da nebi bilo odmazda nad ljudima,policija i vojna policija bi sprijacila sigurno,ali vojska je bila tada nevjerovatno kivna na hrvate lasvanske doline,radi blokade i hinjskog napada kad smo ratovali sa cetnicima i radi pokolja u ahmicima
naravno tudjman bi poslao i ostatak gardijiskih brigada u hercegovinu,ali nebi to bio neki znacajniji broj,jer je vec na g.vakufu i mostaru i bio poprilican broj tih jedinica,a i morali su ostaviti pricuvu u hrvatskoj radi cetnika u slavoniji i kninskoj krajini
moja procjena da je tudjamna moga jos maks da ubaci u hercegovinu 30-40 000 vojnika iz hrvatske i time bi otvoreno pokazao da i hrvatska ucestvuje u agresiji i skinule bi se rukavice i krenule bi odsudne borbe izmedju hrvatske vojske i armije bih,cetnici se nebi mjesali i cekali bi da kvalitetno iskrvarimo i da krenu na nas
ali bi armija uspjela da oslobodi nekih 20 000 vojnika sto smo imali angaziranih na lasvanskoj dolini,kiseljaku i zepcu i sa jos 15-tak hiljada sto bi se naoruzalo iz zapljenjenog oruzija,to bi bilo nekih 35 000 vojnika koji bi krenuli na hercegovinu
usljed jacih borbi i veceg angazovanja hrvata iz hrvatske i njihovih gubitaka,tako bi i u hrvatskoj opozicija dobijala jacu podrsku i postojala bi mogucnost da mozda i skinu tudjmana i suska i da dodje do mira
a i moral hrvatske vojske u bosni je bio nula,i pored svega sto su bacili na g.vakuf,masa artiljerije i poprilicno tenkova i specijalnih jedinica,a tako i na mostaru,a te gradove su branile lokalne jedinice armije bih,sa slabim naoruzanjem i sa slabo municije,tako da sa jedinicama sto bi pristigle iz srednje bosne i artiljerijom,i poprilicno nepovoljnim taktickim polozajem za hercegovce,vjerujem da bi im armija bih nanijela velike gubitke
jer u ratu moral je cudo,to i sam znas,a ne znam da li si bio na ratistima u srednjoj bosni,pa da vidis kako su ljudi bili ogorceni na izdaju hercegovaca i hrvata iz lasvanske doline,kad je dosla naredba pred same washingotnske pregovre da se digne vojska i kad im je receno da ako nedodje do sporazuma da se ide u napad i oslobadjanje tih gradova,kakav je bio moral tada,to je nevjerovatno,a poslije da su im obecali napad do neuma i da nece biti stajanja i politike,ubjedjen sam da bi doslo do poraza hvo-a i hv-a u hercegovini,jer mi nismo imali problema sa ljudstvom,koliko smo imali problema sa pjesadijskim oruzijem i pogotvo sa artiljerijom,pljenidbom smo se i naoruzali od cetnika,a tako bi bilo i od hv-a
i sto je najtragicnije od svega,citavo vrijeme dok je trajala hrvatksa agresija na bosnu i hercegovinu,hvo usore se borio sa armijom protiv cetnika,niko ih nije niti razoruzao,niti zatvarao,kao sto je bilo i par hvo brigada u 2 korpusu sto su ostali sa armijom i borili se protiv naseg pravog neprijatelja
i na kraju tudjman je nas najavise i kostao 1995,jer su mu ameri obecali mirnu integraciju istocne slavonije,ukoliko izvrsi pritisak na aliju da ce blokirati puteve i dotur oruzija i hrane sto je armija dobija preko hrvatske i hercegovine,i holbrookov pritisak i dobili smo desjton i ovu nakaradnu drzavu
da je bio mesic umjesto tudjmana,sigurno da bi danas imali normalnu drzavu,gradjansku,gdje bi i hrvat u travniku ili bugojnu imao ista prava kao i u hercegovini ili posavini,a tako i bosnjaci i srbi
ja kao bosnjak bi glasao,a i glascu za zeljka komsica,boli me djon je l on hrvat,sdp ili bosanac,bitno da je covjek koji hoce da nesto uradi za ovu drzavu i narod
a ako bi to bio srbin,glasao bi i za njega