Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

scooter21ba

#51 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

fighter_rx wrote:Mislim da je zakon cista glupost. Jer vecina građana u BiH nije u mogucnosti odvojiti novac za novo ili auto mlađe od 7 god. i zato su primorani voziti auta koja su vec uveliko dala sve od sebe.Moje misljenje je da taj zakon treba ukinuti jer bi se tim otvorila mogucnost da se uvezu koliko toliko mlađa i ispravnija.A u svakom slucaju treba povecati kontrole na tehnicki pregledima ili uvesti da auta koja pređu 10god.starosti trebaju ici dva puta godisnje na tehnicki pregled.
ako nema para koji qurac kupuje auto onda
sto ti nemas avion pa makar i onu cessnu ?
scooter21ba

#52 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

fighter_rx wrote:
lamija_SA wrote:Ne mislim da je zakon "glup", odnosno loš, ali bi ga trebalo modificirati kako bi se postigao željeni efekat. Možda bi granicu trebalo pomjeriti na 10 godina. A generalno nisam za to da uvozimo neke golfove iz 92.
Tehnički pregled se neozbiljno shvaća u ovoj zemlji i mišljenja sam da "u tom grmu leži zec".
Na kraju krajeva, ja radije ne bih vozila, nego da vozim tehnički neispravan automobil i tako ugrozim i svoj i tuđi život.
Jeli bolji Golf iz 85god. koji se vozi 10-12 godina po BiH cestama (rupama, grbama) ili Golf iz 92 koji je vozen po Njemackoj ili Austriji gdje su tehnicki pregledi pono stroziji nego nasi.
prvi ne valja jer nikad nije vidio tehnickog
drugi ne valja jer je to 16 godina alo 16 GODINA
nema veze sto je on tamo pazen mazen kad je on zastario
a ja ako imam 5hiljada necu ni kupovati auto
ovdje ljudi da im je auto a za odrzavanje i nasuti qurac
jebo tu politiku
nek komsija vidi da ja imam auto
evo ja imam auto staro 3 godina pa na posao ujutro idem tramvajem
sinus

#53 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by sinus »

Koliko to ljudi u Bosni i Hercegovini ima mogućnost da kupi novo auto?

Oni koji rade u državnim firmama (jakim) ---> pa im banke vrlo rado daju kredit
Oni koji imaju privatne firme (pa kradu državu na ovaj ili onaj način) ---> njima kredit i ne treba
Oni koji rade za strance ---> a takvih je malo
Oni koji rade za poštenog i uspješnog privatnika koji cijeni njihov rad pa ih shodno tome i plaća
Političari
Oni kojima je umrla tetka, tetak, amidža...----> pa naslijedili neke velike pare
Oni koji su dobili na kladionici, bingu, lotu...itd ----> a malo ih je, vrlo malo
Oni koji prodaju bubreg

A šta sa ostalom sitnom Buranijom koji mogu nekako sabrat određeni iznos novca ?

Po meni je ovaj zakon malo nebulozan. Zašto ne bi ta granica bila spuštena na 10 godina. Zar nije bolje uvesti automobil koji je maksimalno star 10 godina ili mlađi i platiti za njega 5,6,7 hiljada nego kupiti ovdje auto staro 20 godina i dati za njega 5.000 KM ili više, a svjedoci smo svi mi za koje iznese se prodaju krntije u BiH. Naravno poboljšati i uvesti strožiju kontrolu vozila na tehničkom pregledu...
scooter21ba

#54 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

sinus wrote:Koliko to ljudi u Bosni i Hercegovini ima mogućnost da kupi novo auto?

Oni koji imaju privatne firme (pa kradu državu na ovaj ili onaj način) ---> njima kredit i ne treba
Oni koji rade za poštenog i uspješnog privatnika koji cijeni njihov rad pa ih shodno tome i plaća
Političari
Oni kojima je umrla tetka, tetak, amidža...----> pa naslijedili neke velike pare
Oni koji su dobili na kladionici, bingu, lotu...itd ----> a malo ih je, vrlo malo
Oni koji prodaju bubreg

A šta sa ostalom sitnom Buranijom koji mogu nekako sabrat određeni iznos novca ?

Po meni je ovaj zakon malo nebulozan. Zašto ne bi ta granica bila spuštena na 10 godina. Zar nije bolje uvesti automobil koji je maksimalno star 10 godina ili mlađi i platiti za njega 5,6,7 hiljada nego kupiti ovdje auto staro 20 godina i dati za njega 5.000 KM ili više, a svjedoci smo svi mi za koje iznese se prodaju krntije u BiH. Naravno poboljšati i uvesti strožiju kontrolu vozila na tehničkom pregledu...
pa mora li ta "buranija" voziti auto?
ako nema za auto staro 7 godina nek ne kupuje ni ono od 20 godina
sinus

#55 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by sinus »

Ja mislim da automobil treba da vozi onaj kome on treba, a mislim da je auto danas potreba... dok oni koji se "izlaznim" danima vozikaju po gradu gore dole tamo vamo njima bi zabranio doživotno da voze ( nebitno koliko im je staro auto ) jer bespotrebno zagušuju saobraćaj.

Ja sam apsulutno protiv kupovine automobila starijih 20+ godina,zato i kažem zašto se granica ne bi pomjerila na 10 tako da za isti iznos novca za koji se ovdje prodaju kante od 20+ godina možeš kupiti i uvesti dosta mlađi automobil i samim time automatski izbaciti stare aute iz konkurencije, a i poboljšati sigurnost u saobraćaju koliko toliko. A za sve nesreće koje se kod nas prouzrokuju velikim, a možda i največim dijelom je uzrok ljudski faktor, a ne auto staro ovoliko ili onoliko godina. Tako da sa tog aspekta sigurnosti i nema baš neke velike veze kakvo se auto vozi sve dok je ispravno ( a kako sam rekao tehnički pregled pooštriti ). Jer idiot za volanom je idiot nebitno vozio on 2008 godište ili 1988 godište automobil i to je potencijalni ubica na cesti.

Mislim da je obavezno i značajnije od godišta auta da vozači krenu da razmišljaju svojom glavom kada sjednu u auto, da steknu opštu saobraćajnu kulturu, i na kraju krajeva da nauče više one *eb*ne propise i ponašanje u saobraćaju, a ne ja imam vozačku i najbolji sam vozač.

A da su svi tako savjesni i da nam je država takva kakva nije ne bi svoje ljubimce na 4 točka prodavali nakon 7 ili 10 godina po astronomskim cijenama nego bi ih fino samljeli na otpadu i tako sačuvali tuđe živote jer je to ostarilo auto i nije sigurno, sačuvali okoliš jer više ne ispunjava norme i standarde, i onda sebi fino kupili novi auto :D
scooter21ba

#56 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

pa i ja idem ujutro na posao ali opet idem tramvajem i da idem autom ne bi se vozikao nego bi isao od tacke a do tacke b ali manjkom parkinga u gradu udjem u tramvaj i fino me dovuce kao i auto
znaci "ne smetaju" samo oni sto se vozikaju nego i oni koji idu na posao budu tamo 8 sati bez koristenja auta i nazad kuci
ili ako vec idu zar ne moze 4-ero kolega povuci i na posao i s posla pa nek se tale recimo sa gorivom
a ne ujutro svako auto po 1 u njemu i kolona od skenderije do muzeja
ja bi granicu jos i smanjio na 5 a i da se poveca ta granica na 10 godina opet bi ti od 20 godina nasli svog kupca jer bi onda bas svaka budala mogla imati auto

za ljudski faktor se slazem ali i tu je do auta
pazi ne moze auto staro 20 godina ubrzavati i kociti kao auto od 5 godina
onaj nema ni servo a ovaj ima servo abs esp klince palce sve da ti pomogne da ako si vec imao sudar bezbjednije prodjes
onome treba zakociti 100 metara dok ovome lupam 30 metara itd itd
da bi razmisljali svojom glavom treba promjeniti pristup auto skola a ne dobivati vozacku na lijepe oci i na stelu
a onda tek tehnicke klince palce
Neelix

#57 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by Neelix »

scooter21ba wrote:
sinus wrote:Koliko to ljudi u Bosni i Hercegovini ima mogućnost da kupi novo auto?

Političari
Oni koji prodaju bubreg

pa mora li ta "buranija" voziti auto?
ako nema za auto staro 7 godina nek ne kupuje ni ono od 20 godina
Mora. Fašisto.
scooter21ba

#58 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

Neelix wrote:
Mora. Fašisto.
a zasto mora da bi se pohvalio komsiji kako on ima auto?
to je ljudima najveci ideal ovdje?
Neelix

#59 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by Neelix »

ne razmisljas kako je covjeku koji npr zivi na grbavici, radi u vogosci, a nema para za novo auto??

ko si ti da svoj standard postavljas kao univerzalni?
scooter21ba

#60 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

Neelix wrote:ne razmisljas kako je covjeku koji npr zivi na grbavici, radi u vogosci, a nema para za novo auto??

ko si ti da svoj standard postavljas kao univerzalni?
ima li autobus do vogosce?
i ko kaze da je moj standard univerzalan
da nemam koristio bi tramvaj a ako vidis gore cak i kad imam auto mladje od 7 godina idem tramvajem na posao
al ti i mnogi u gradu da ne kazem u drzavi nece shvatiti da nece umrijeti ako odu tramvajem na posao zar mora ici autom
revolver amidza

#61 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by revolver amidza »

scooter21ba wrote:pa i ja idem ujutro na posao ali opet idem tramvajem i da idem autom ne bi se vozikao nego bi isao od tacke a do tacke b ali manjkom parkinga u gradu udjem u tramvaj i fino me dovuce kao i auto
znaci "ne smetaju" samo oni sto se vozikaju nego i oni koji idu na posao budu tamo 8 sati bez koristenja auta i nazad kuci
ili ako vec idu zar ne moze 4-ero kolega povuci i na posao i s posla pa nek se tale recimo sa gorivom
ja bi granicu jos i smanjio na 5 a i da se poveca ta granica na 10 godina opet bi ti od 20 godina nasli svog kupca jer bi onda bas svaka budala mogla imati auto

onaj nema ni servo a ovaj ima servo abs esp klince palce sve da ti pomogne da ako si vec imao sudar bezbjednije prodjes
da bi razmisljali svojom glavom treba promjeniti pristup auto skola a ne dobivati vozacku na lijepe oci i na stelu

u nekim bih se stvarima slozio sa tobom ali u osnovi fulas poentu.
u redu je to sto navodis o tehnickim prednostima,i za tebe i nas ostale koji zvimo u gradovima koji imaju javni prevoz,kao tramvaj,trolu,bus itd , ali oni kako ih ti nazva sitnom boranijom,koji zive negdje na selima ili periferiji nekog gradica gdje javnog prevoza nema ili ga ima jednom dnevno jos ako imaju kojeg od clana porodice starijeg ili bolesnijeg pa ga svako malo doktoru ili u hitnu,pa za nabavke tipa od pijace do plinske boce i slicne stvari,..a ima ih vise u kuci i nekako su skockali za golfa 2 ili oplu kadju,sta s njima?
po tebi bi oni trebali da zive u 19 vijeku a ti u 21 zato sto si ti to mozes priustit a on nek su pusi,..nije ti bas na mjestu.
pa i u americi ljudi vozaju krame iz sedamdesetih godina i u svabiji se mogu naci jos uvijek golfovi2 i opeli kadeti suze,jer i tamo ima "sitne boranije"
Neelix

#62 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by Neelix »

bas tako. naveo si puno bolje primjere od mog :)
scooter21ba

#63 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

revolver amidza wrote:
scooter21ba wrote:pa i ja idem ujutro na posao ali opet idem tramvajem i da idem autom ne bi se vozikao nego bi isao od tacke a do tacke b ali manjkom parkinga u gradu udjem u tramvaj i fino me dovuce kao i auto

u redu je to sto navodis o tehnickim prednostima,i za tebe i nas ostale koji zvimo u gradovima koji imaju javni prevoz,kao tramvaj,trolu,bus itd , ali oni kako ih ti nazva sitnom boranijom,koji zive negdje na selima ili periferiji nekog gradica gdje javnog prevoza nema ili ga ima jednom dnevno jos ako imaju kojeg od clana porodice starijeg ili bolesnijeg pa ga svako malo doktoru ili u hitnu,pa za nabavke tipa od pijace do plinske boce i slicne stvari,..a ima ih vise u kuci i nekako su skockali za golfa 2 ili oplu kadju,sta s njima?
po tebi bi oni trebali da zive u 19 vijeku a ti u 21 zato sto si ti to mozes priustit a on nek su pusi,..nije ti bas na mjestu.
pa i u americi ljudi vozaju krame iz sedamdesetih godina i u svabiji se mogu naci jos uvijek golfovi2 i opeli kadeti suze,jer i tamo ima "sitne boranije"
prvo nisam ja nazvao buranijom ove nego prethodnik kojeg sam citirao
konkretno sam pricao za sarajevo jer se zna da je sarajevo prenapuceno automobilima
vjerujem da ni u jednom drugom gradu u bih nema toliko automobila po glavi stanovnika kao u sa
tako da ovo sto sam rekao odnosi se na sarajevo konkretno a taj golf za tog sa periferije uz odrzavanje ce posluziti itekako
ali pazi sada ovo koliko ima ovih u sarajevu daponovim u SARAJEVU nemaju marke u dzepu imaju auto jeli ima vise tih ili ovih sa sela i periferije ? ja mislim da ima
revolver amidza

#64 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by revolver amidza »

scooter21ba wrote:
revolver amidza wrote:

prvo nisam ja nazvao buranijom ove nego prethodnik kojeg sam citirao
konkretno sam pricao za sarajevo jer se zna da je sarajevo prenapuceno automobilima
vjerujem da ni u jednom drugom gradu u bih nema toliko automobila po glavi stanovnika kao u sa
tako da ovo sto sam rekao odnosi se na sarajevo konkretno a taj golf za tog sa periferije uz odrzavanje ce posluziti itekako
ali pazi sada ovo koliko ima ovih u sarajevu daponovim u SARAJEVU nemaju marke u dzepu imaju auto jeli ima vise tih ili ovih sa sela i periferije ? ja mislim da ima

ima istine i u tome,defitivno se u sarajevu pretjerano koristi auto,u dosta slucajeva gdje bi ih biciklo brze prevezlo,ima i drugim gradovima,konkretno recimo split,istu pricu i tamo cujem,jednostavno tako svugdje u vecim gradovima,istina ima i svijeta koji (pogotovo ovi mladji nadobudni vozaci) vozaju aute a hodaju poderani i sta ti ja znam,ali tvoje pravilo ne moze biti univerzalno,poenta nije u autima i njihovoj dobi vec u (ne)kulturi ljudi na ovome prostoru,a auta sa samo malo refleksija toga,naravno svakodnevno se susrecemo s time,ti isti bi se tako ponasali i da imaju para za skuplje,dakle on ako je skorojevic i hoce da se vozi od skenderije do muzeja,pa oko vijecnice kroz titovu,on ce to raditi bilo sa golf 5 ili golf 2,dzaba je to
scooter21ba

#65 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

revolver amidza wrote:

ima istine i u tome,defitivno se u sarajevu pretjerano koristi auto,u dosta slucajeva gdje bi ih biciklo brze prevezlo,ima i drugim gradovima,konkretno recimo split,istu pricu i tamo cujem,jednostavno tako svugdje u vecim gradovima,istina ima i svijeta koji (pogotovo ovi mladji nadobudni vozaci) vozaju aute a hodaju poderani i sta ti ja znam,ali tvoje pravilo ne moze biti univerzalno,poenta nije u autima i njihovoj dobi vec u (ne)kulturi ljudi na ovome prostoru,a auta sa samo malo refleksija toga,naravno svakodnevno se susrecemo s time,ti isti bi se tako ponasali i da imaju para za skuplje,dakle on ako je skorojevic i hoce da se vozi od skenderije do muzeja,pa oko vijecnice kroz titovu,on ce to raditi bilo sa golf 5 ili golf 2,dzaba je to
pa tu dolazimo do onoga sto sam naveo znaci autoskole
ti ako se naucis saobracajnoj kulturi onda ces prvo postovati propise i znat ces bar malo koliko je bolje imati novo auto( novo mislim pod ovim 7 godina starosti)
drugo ako imalo brines za sebe ostale i kulturu ganjas neces kupiti auto koje ima vise ulja ispod auta nego u autu nego ces radije ici busom trolom tramvajem i ne zagadjivati okolis i sta ti ja znam
recimo ja sam kupio auto u 21 novo jer sam skupljao pare malo veci kredit i kupio auto novo pouzdano itd itd
zasto jer prvo gledam sebe i svoju sigurnost "zastitu" okolisa a onda i odrzavanje jer je sada lakse odrzavati novo nego polovno (to me ne moze niko ubjediti nek prica ko sta hoce)
Neelix

#66 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by Neelix »

scooter21ba wrote: pa tu dolazimo do onoga sto sam naveo znaci autoskole
ti ako se naucis saobracajnoj kulturi onda ces prvo postovati propise i znat ces bar malo koliko je bolje imati novo auto( novo mislim pod ovim 7 godina starosti)
drugo ako imalo brines za sebe ostale i kulturu ganjas neces kupiti auto koje ima vise ulja ispod auta nego u autu nego ces radije ici busom trolom tramvajem i ne zagadjivati okolis i sta ti ja znam
recimo ja sam kupio auto u 21 novo jer sam skupljao pare malo veci kredit i kupio auto novo pouzdano itd itd
zasto jer prvo gledam sebe i svoju sigurnost "zastitu" okolisa a onda i odrzavanje jer je sada lakse odrzavati novo nego polovno (to me ne moze niko ubjediti nek prica ko sta hoce)
jel to boga ti mislis da neko zeli da ima staro auto? kakva je ovo konstatacija :?

drugo, sta imaju autoskole s tim? jel mislis da "trkaci" ne znaju da je ogranicenje 60 u gradu? jel mislis da ne znaju sta znaci kad je puna linija na cesti?

koliko god moje auto staro bilo, ja sam dovoljno savjestan da ne preticem gdje ne smijem, da ne prekoracujem ogranicenje, i gle cuda, ne skrivljujem udese.

savjesnost se uci u kuci a ne u auto skoli.
sabanss

#67 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by sabanss »

Neelix wrote: jel to boga ti mislis da neko zeli da ima staro auto? kakva je ovo konstatacija :?
Mislim i cak sam siguran. Mnogi bi prije vozili kadeta GSI i Golfa II "napucanog" nego novu Daciu ili par godina staru Fabiu.

Mislim da se covjek upalio na takve likove.
Neelix

#68 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by Neelix »

Imam i "Golfa II" (jettu), i par godina staru Fabiu. Uvjeravam te, nema tog ko bi poslije Fabie pozelio sjesti u Golfa. Barem ne da je normalan.
sabanss

#69 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by sabanss »

Neelix wrote:Imam i "Golfa II" (jettu), i par godina staru Fabiu. Uvjeravam te, nema tog ko bi poslije Fabie pozelio sjesti u Golfa. Barem ne da je normalan.
Jesi li ikad bio u "Atili" :D :D :D
scooter21ba

#70 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

sabanss wrote:
Neelix wrote: jel to boga ti mislis da neko zeli da ima staro auto? kakva je ovo konstatacija :?
Mislim i cak sam siguran. Mnogi bi prije vozili kadeta GSI i Golfa II "napucanog" nego novu Daciu ili par godina staru Fabiu.

Mislim da se covjek upalio na takve likove.
e bravo
dacia je cini mi se 15 milja lupam
i ajde nekome od 20 godina ponudi to auto za tu cijenu reci ce ti sta ti je bolje mi je uzet tricu napucanu sa alu felama
scooter21ba

#71 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

Neelix wrote:Imam i "Golfa II" (jettu), i par godina staru Fabiu. Uvjeravam te, nema tog ko bi poslije Fabie pozelio sjesti u Golfa. Barem ne da je normalan.
pa zasto onda imas golfa ako ne zelis poslije fabie sjesti u njega?
Neelix

#72 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by Neelix »

Zato sto nas je vishe zaposlenih vozaca u porodici.

A bio sam u Atili, dok se zvala Ghetto, kad su imali zive svirke neafirmisanih bendova povazdan, nije bila guzva nikad, a fino i ugodno unutra bilo....eh :roll:
madner

#73 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by madner »

Dacia je los primjer, 190 je tehnicki gledano ispred.

Novo jeste lakse odrzavat, ali sve ostalo je suplja. Ako je nekom cejf vozit auto od 350 konja koje trosi 25 litara, to je njegovo pravo. Bitno je da je ispravno, a ne kad je napravljeno.
scooter21ba

#74 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by scooter21ba »

madner wrote:Dacia je los primjer, 190 je tehnicki gledano ispred.

Novo jeste lakse odrzavat, ali sve ostalo je suplja. Ako je nekom cejf vozit auto od 350 konja koje trosi 25 litara, to je njegovo pravo. Bitno je da je ispravno, a ne kad je napravljeno.
ma iskreno mene zaboli ako hoce nek vozi 1000 konja i nek trosi cisternu na 10km
ali treba biti ispravno ali posto je mentalitet kod nas takav da tehnicki vidi jedino onaj koji zivi pored istog tehnickog onda sumnjam da je onaj star 20 godina ispravan 100% nevazno koliko ima konja i litara koliko trosi
madner

#75 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti

Post by madner »

A mislis da neko ko kupi Logana ide ovlastenom serviseru? Pa to mu je jedan od glavnih aduta, da nema "moderne" tehnike tako da ga mozes popravit sam.

Slazem se za tehnicku ispravnost, ali to je samo blago vezano za ovu temu.
Post Reply