Prvo i osnovno - svako upisuje šta hoće, i šta mu odgovara. Glupo je ljudima govoriti "ej nemoj to upisati jer ima milion drugih sa tog faksa, nikad nećeš naći posla" zato što se to dešava na 90% fakulteta. Ovdje je problem što je ljudima sramota upisati recimo Šumarstvo, a ne znaju da ko god ga završi ima dobro plaćen posao (valjda oni koji završe odsjek za prostorno uređenje su traženi u građevinskim i projektantskim firmama kao konsultanti pri gradnji, dunno, ispravite me ako griješim), dok se pravnici, ekonomisti, žurnalisti, etc samo štancaju, a posla nema onoliko kolika ima stručnog kadra. Doduše, ima milion fiktivnih firmi, a kako svaka firma treba pravnika, možda i bude nekad posla za sve nas..
Dalje. Ja sam Bolonjac. Što dovodi do male digresije i vica zašto vehabije klanjaju po 5 minuta.. pa, klanjaju po Bolonji, je l'. Smiješno, da, ali daleko od istine, jer da je sve tako bajno, lagano i krasno, pola ljudi ne bi odustalo, a niti obnovilo godinu. A recimo, drugu godinu je obnovila bruka ljudi, a i činjenica da se na treću uspjelo upisati samo 20 ljudi (od 500+ na drugoj) dovoljno govori kako se sve "lagano protrči" (istina, dopustili su prenos 1 ispita, pa ih sada ima oko 60tak na trećoj). Poznajem pun đavo ljudi sa faksa, i starog sistema i Bolonjaca, i apsolutno sam uvjeren da je stari sistem bio bolji, a vrlo moguće i lakši. Zato što, pod 1, imaš čitavu godinu da spremiš 6 predmeta, i riješen problem. Ovdje imaš po pola godine da spremiš ili pola tog predmeta, ili eventualno čitav, zavisi koji je predmet u pitanju, ali problem je u tome što se sada i tih pola predmeta ili izborni predmet podjednako vrednuje kao i čitav predmet po starom sistemu (roditeljsko-starateljsko pravo samo ima freakin' 300+ strana nepotrebnih papazjanija i gluposti i ima ljudi koji ga izlaze i preko 6 puta već, ili recimo Ekologija kod Bajre, izborni zbog kojeg su ljudi obnavljali prvu godinu), i toliko kasape na nekim sitnicama da to nije normalno. Na kraju ti pola tih parcijala samo zagorča život, jer većina ionako ne vrijedi na finalnom ispitu - što znači da ako ih nisi uspio dati sve, opet ideš integralno čitav ispit na redovnom roku. A tu su glavni predmeti isti k'o i po starom sistemu, razlika skoro i da nema.
Uostalom, mene samo interesuje jedna stvar - ako je ta Bolonja toliko lakša, kraća, i pristupačnija za završiti, zašto se onda svi oni sa starog sistema ne prebace na nju? Pa zato jer nisu budale. Najlakše je govoriti "vama je sve lakše", a ovamo imati 4 predmeta za uslov od 6, dok mi crkajemo da nam se dozvoli prenos 1 od 12 ili 13 predmeta. Daleko od toga da je ovamo sve loše, a tamo sve super - sve to ima svojih boljki i prednosti. Da je bar provedeno kako treba, onda bi zaista bilo lagano, ali ne možeš ti naučiti profesore koji su navikli da su Bog i batina, da ispituju usmeno po 1000 studenata, da im se na osnovu 60% znanja dozvoli da polože Rim, Sociologiju, Ustavno, Obligacije, Građansko-procesno, etc. Na tim predmetima za 6 ti treba 95%+ znanja, ostalih 5% su nijanse između 6 i 10. Neke stvari su konstanta na oba sistema, tako da je glupo zavaravati se kako je jedan sistem nešto puno bolji od drugog. Sama činjenica da postoje 2 sistema na faxu dovoljno govori o tome kakva je situacija, ali istina - da je Bolonja provedena kako treba, bilo bi laganije i super. Ovako, mi smo ni lijevo ni desno, pa te jebe kako ko stigne.
Ima ispita koji se mogu spremiti za 2 dana, da. Na svakoj godini imaš par "šala" ispita za koje je dovoljno čitanje skripte ili malo više logičkog povezivanja bez puno bubanja. Al' jebemu, ima i tona ispita koje ne možeš spremiti za 2 dana, pa makar bio stvorenje sa Einstein-ovim, Aristotelovim, Papinijanovim, Lučićevim, Saltaginim, i Šešeljevim genima zajedno (jebiga, ne bi bio baš lijep, al' bi bio inteligentan :p ). Na svakom faxu se mora učiti, i prije ili poslije naletit će neki kamen od koji ćeš debelo polomiti prste.
Na kraju - jebiga, država nam je usrana, ali eto, ili je neće biti ili će se od nje nešto napraviti, treće opcije nema. Pa jednom kad se valjda nešto i sredi, diploma će biti diploma, vrijediti će. Ako ništa, pri sistematizaciji u firmama, jer zato se i jeste pootvaralo toliko privatnih "fakulteta" po Vitezu, Kiseljaku, Trebinju, štatijaznamgdjeneviše.. da se stari ljudi namaknu diplome, da sačuvaju posao, i da ovi kojima su Bolonja i stari sitem na državnom fakultetu prestrogi i preteški nađu "normalne" profesore.
Ako se neko osjeća prozvanim - pozivam se na Ustav i moje ljudsko pravo da slobodno izražavam svoje mišljenje. Sue me.