Inace sam iz Krajine samo da se zna
Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Moderator: anex
- sheilak
#51 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Meni je Hercegovina prelijepa. Samo da nije onako toplo, a s druge strane Neretva i Buna vrijede muka oko vrucine 
- Lucie
#52 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
zar njih tamo jos ima? ja mislila svi u ZGsabanss wrote:Ja bih rado zivio u Hercegovini, kada tamo ne bi bilo hercegovki i hercegovaca![]()
![]()
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#53 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Ima razlike, prije rata i poslje rata. Danas lijepe carsije, Konjic, Mostar, Trebinje, Capljina. Prije rata Stolac, Mostar, Trebinje, Capljina
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#54 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Malo blagajske ljepote, zbog koje je i bio kraljevski grad, a koju putnik namjernik i ne vidi tako cesto.

-
mostarac
#55 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
o ljudi dragi cuj mostar
Pa ja ni najvecem dusmaninu ne bi pozelio da mu dijete raste u Mostaru. Osim svih mentalnih bolesti koje su nam djeca nakon rata dobila, ovdje je izrazena i bolest podijeljenog grada. Kakav crni Mostar.
Al ozbiljno ako se neko odlucuje za mjesto gdje ce da zivi po meni prvo treba da se sam prema sebi odredi sta zeli. Recimo onaj ko bi odlucio da zivi u Mostaru mora da racuna na to da Mostar nema gotovo nikakvih sadrzaja, tj. koncerte nemamo jer nemamo sportsku dvoranu, kulturna desavanja su na dizni i infuziji, a imamo 3 pozorista koja su vec odavno skoro umrla i de facto ih i nemamo, kino nemamo, sportski sadrzaji znate vec na sta se svedu u Mostaru, a neke medjunarodne sportske manifestacije su sanak pusti. Shopping centara ima kao i svugdje, klima je OK, osim 3 ljetna mjeseca, koji bas i nisu veselo stanje, a hitna radi ko dragstor jer je vruce za popizdit, voda je odavno prestala bit OK i vecina grada pije preciscenu Neretvu. Za stanove vas neko levati i ovdje su cijene stanova u najmanju ruku jednake, ako ne i vece nego u ostatku zemlje.
S druge strane iz Mostara je blizu na more, a jos blize na skijanje, komunikacijski je dobro povezan sa ostatkom svijeta, zime su blage, al zadnje dvije godine nam je kisa padala po pola godine skoro pa u komadu. Budite isto tako spremni na vjetrove kakve u ostatku BiH i niste imali prilike viditi, a uz sve to pusu u zimskim mjesecima pa se i kosti lede.
Trenutno najbolje lokacije za zivot u Mostaru su u prigradskim naseljima Kosor i Malo Polje (10-15 km od grada) i tu oni koji imaju para u Mostaru masovno kupuju kuce i sele. Blagaj i nije bas nesto atraktivan iz razloga sto su to teski ljudi i tu brat s bratom ne prica, al svakom svoje.
Mostar kao i svaka carsija ima svoje pozitivne i negativne strane, a ja vam se zahvaljujem na njemu. Meni se ogadio
al valjda zato sto ga pamtim i malo drugacijeg, ljepseg i urbanijeg.
Da nije medjunacionalih situacija moj izbor u Hercegovini bi definitivno bilo Trebinje. To je danas najurbanije mjesto u Hercegovini, al nazalost tamo jedan Bosnjak ili Hrvat nemaju sta da traze osim da popiju kafu. Ko nije bio, ako nista predlazem da ode u Trebinje. Lijepo mjesto i nije da se nema sta vidjeti (obavezno otici na ono brdo i vidjeti crkvu, a odatle se vidi i cijeli grad sa okolinom).
Sto se ostalih mjesta tice vise manje nije to za zivot. Stolac je jedna tuzna carsija i prakticno nije mnogo odmakla od 1995. godine. Capljina je mjesto gdje nehrvati tesko mogu naprijed, zapadna hercegovina je najbogatija, al jako cudna sredina koju prvo treba upoznati pa se onda odluciti za nesto, al prakticno to je 5 malih gradica (Siroki, Posusje, Grude, Ljubuski i Citluk).
Jablanica i Konjic nisu bas mjesta gdje bi neko imao zelju da dodje da zivi. Konjic je depresivan totalno jer je kao u nekoj planinskoj rupi, a Jablanica mjesto uz put.
Ko ima zelju za izolacijom predlazem Boracko jezero koje je pusto 8 mjeseci godisnje, a priroda je prelijepa. Prije toga se samo upoznati gdje ima mina.
Sto se tice Nevesinja i Ljubinja, nema tu srece ni nekog velikog napretka. Gacko i Bileca su malo ispred, al to je to u tom rangu i prakticno Nevesinje, Ljubinje, Gacko i Bileca su filijale Trebinja i mislim da dosta love ide u Trebinje, a na ustrb ovih mjesta.
Sve u svemu osim Mostara i Trebinja nema se tu o cem drugo razmisljati, a sto se mene licno tice Mostar je zadnji grad gdje bi volio, a prisiljen sam ipak, da zivim. Postoji hiljadu i jedan razlog za to.
Pa ja ni najvecem dusmaninu ne bi pozelio da mu dijete raste u Mostaru. Osim svih mentalnih bolesti koje su nam djeca nakon rata dobila, ovdje je izrazena i bolest podijeljenog grada. Kakav crni Mostar.
Al ozbiljno ako se neko odlucuje za mjesto gdje ce da zivi po meni prvo treba da se sam prema sebi odredi sta zeli. Recimo onaj ko bi odlucio da zivi u Mostaru mora da racuna na to da Mostar nema gotovo nikakvih sadrzaja, tj. koncerte nemamo jer nemamo sportsku dvoranu, kulturna desavanja su na dizni i infuziji, a imamo 3 pozorista koja su vec odavno skoro umrla i de facto ih i nemamo, kino nemamo, sportski sadrzaji znate vec na sta se svedu u Mostaru, a neke medjunarodne sportske manifestacije su sanak pusti. Shopping centara ima kao i svugdje, klima je OK, osim 3 ljetna mjeseca, koji bas i nisu veselo stanje, a hitna radi ko dragstor jer je vruce za popizdit, voda je odavno prestala bit OK i vecina grada pije preciscenu Neretvu. Za stanove vas neko levati i ovdje su cijene stanova u najmanju ruku jednake, ako ne i vece nego u ostatku zemlje.
S druge strane iz Mostara je blizu na more, a jos blize na skijanje, komunikacijski je dobro povezan sa ostatkom svijeta, zime su blage, al zadnje dvije godine nam je kisa padala po pola godine skoro pa u komadu. Budite isto tako spremni na vjetrove kakve u ostatku BiH i niste imali prilike viditi, a uz sve to pusu u zimskim mjesecima pa se i kosti lede.
Trenutno najbolje lokacije za zivot u Mostaru su u prigradskim naseljima Kosor i Malo Polje (10-15 km od grada) i tu oni koji imaju para u Mostaru masovno kupuju kuce i sele. Blagaj i nije bas nesto atraktivan iz razloga sto su to teski ljudi i tu brat s bratom ne prica, al svakom svoje.
Mostar kao i svaka carsija ima svoje pozitivne i negativne strane, a ja vam se zahvaljujem na njemu. Meni se ogadio
Da nije medjunacionalih situacija moj izbor u Hercegovini bi definitivno bilo Trebinje. To je danas najurbanije mjesto u Hercegovini, al nazalost tamo jedan Bosnjak ili Hrvat nemaju sta da traze osim da popiju kafu. Ko nije bio, ako nista predlazem da ode u Trebinje. Lijepo mjesto i nije da se nema sta vidjeti (obavezno otici na ono brdo i vidjeti crkvu, a odatle se vidi i cijeli grad sa okolinom).
Sto se ostalih mjesta tice vise manje nije to za zivot. Stolac je jedna tuzna carsija i prakticno nije mnogo odmakla od 1995. godine. Capljina je mjesto gdje nehrvati tesko mogu naprijed, zapadna hercegovina je najbogatija, al jako cudna sredina koju prvo treba upoznati pa se onda odluciti za nesto, al prakticno to je 5 malih gradica (Siroki, Posusje, Grude, Ljubuski i Citluk).
Jablanica i Konjic nisu bas mjesta gdje bi neko imao zelju da dodje da zivi. Konjic je depresivan totalno jer je kao u nekoj planinskoj rupi, a Jablanica mjesto uz put.
Ko ima zelju za izolacijom predlazem Boracko jezero koje je pusto 8 mjeseci godisnje, a priroda je prelijepa. Prije toga se samo upoznati gdje ima mina.
Sto se tice Nevesinja i Ljubinja, nema tu srece ni nekog velikog napretka. Gacko i Bileca su malo ispred, al to je to u tom rangu i prakticno Nevesinje, Ljubinje, Gacko i Bileca su filijale Trebinja i mislim da dosta love ide u Trebinje, a na ustrb ovih mjesta.
Sve u svemu osim Mostara i Trebinja nema se tu o cem drugo razmisljati, a sto se mene licno tice Mostar je zadnji grad gdje bi volio, a prisiljen sam ipak, da zivim. Postoji hiljadu i jedan razlog za to.
- Toto
#56 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Brato moj liijepi. Ti nisi mostarac.mostarac wrote:o ljudi dragi cuj mostar![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tjeras ljude iz Mostara jer nema koncertne dvorane i operne sale a pozivas ih u neki Kosor i Malo Polje. Vise Mostar ima pozorista vec Kosor kafana, gdje penzioner moze odigrat koju partiju tavle ili saha. Nema Trebinje ni jednog baletnog umjetnika ko ni Blagaj a ti se raspilavijo falit i kudit hercegovacke carsije.
Sam si se spetljo i posvadjo sa svojim kriterijima da te niko nece ni razumjet.
Jedina koju si pametnu reko u ovom postu je da je Trebinje prelijepa carsija.
Sto ne rece da Kosor i Malo polje pripadaju mjesnoj zajednici Blagaj, te da Blagaj ima aerodrom
A de nam reci kako to da jedna BiH novinarska i TV zvijzda svakog vikenda pohodi Blagaj a ne Trebinje, iako mu je komandna polovina
- MOSTARAC_
#57 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
paaaa imaš jako finih mjesta i još finijih ljudi, neiskvarenih, dobrodušnih, uvijek voljni pripomoći, samo pomisliš ko će sad stropirati i zafrkavati se i oni sami staju, eto koliko ti žele udovoljiti, još da napomenem da su jako otvorena sredina koja žudi za naseljavanjem pa da krenemo redom,, goranci, raška gora, vrdi, podveležje, opine, gnojnice, izbično, ljuti dolac,, ostalo nije vrijedno spomena

- Toto
-
maajaa
#59 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
mostarac je samo surovo realan
-
Životinjić
#60 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Ako ćeš u zemljoradnju onda ćeš u Čapljinu ili Ljubuški.
Ako ćeš u stočarstvo onda ćeš u Nevesinje.
Ako ćeš u neku državnu instituciju ili javno poduzeće onda ćeš u Mostar.
Ako ćeš u sigurnost i blagostanje onda ćeš u Zapadnu Hercegovinu.
Ako ćeš u turizam onda ćeš u Neum ili Kupres.
Naravno, sve ti je ovo u drugom planu. U prvom je nacionalna pripadnost. Jer teže je biti nacionalna manjina u malom mjestu, još ako nanovo doseliš. Mislim da takvih slučajeva niti nema.
Ako ćeš u stočarstvo onda ćeš u Nevesinje.
Ako ćeš u neku državnu instituciju ili javno poduzeće onda ćeš u Mostar.
Ako ćeš u sigurnost i blagostanje onda ćeš u Zapadnu Hercegovinu.
Ako ćeš u turizam onda ćeš u Neum ili Kupres.
Naravno, sve ti je ovo u drugom planu. U prvom je nacionalna pripadnost. Jer teže je biti nacionalna manjina u malom mjestu, još ako nanovo doseliš. Mislim da takvih slučajeva niti nema.
-
zippo
#61 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
u jednu ruku se slazem sa mostarcem, odnosno slazem se o mostaru sa mostarcem
ipak je to podjeljen grad, nije za za pocinjati zivot, moras ipak znati koja ulica kome "pripada" a to nije jedan od uslova za rahat zivot.
bijelo polje i blagaj su mi puno bolje opcije, stim da u blagaju sve manje i manje ima privlačnih lokacija a i cijena zemlje je mnogo veca nego u bijelom polju.
doduse i bijelo polje je podjeljeno, ali ima veoma povoljne cijene zemlje pogotovo ako ste malo dalje od magistrale , a to mi je i povoljnije za zivot i bavljenje okucnicom.
o jablanici bih razmislio malo drugacije od mostarca , kao i o konjicu.
jablanica , mjesto uz put , ali zar to i nije neka prednost, blizina jezera - jablanicko topla voda i grabovica - hladna voda, ski centri 30 km risovac, 80 km bjelasnica, tu je negdje i kupres,
more oko 100 km , mostar 45 , sarajevo 70 - 80 , vakuf 40 km, sve ti na ruku , iz kojeg god pravca dolazis.
osim neretve tu je i doljanka i jos par malih i stvarno cistih rjecica i potoka,
prenj i cvrsnica s prozora ih gledas,
narod dosta pitom i bez nekog kriminala, mogucnost za biznis sa kamenom ili okretenje mrtve ovce.
sve ovo vazi i za konjic koji samo ima malo hladniju klimu, ali zato ima preljepu neretvicu i svoj klis, gdje su cijene jos povoljnije, zatim boracko jezeri i glavaticevo odnosno zupu,
dolina bijele konjicke.
mislim da se finansijski moze proci za nevjerovatno malo para , ako se ima malo vremena da se obidju lokacije, ne zuriti, vjerujte u par kilometara razlike u cijenama su i do 50%, ne uzimati nesto u trendu, posebno paznju obracati na pristupne puteve , vodu i sl stvari, jos ako neko konacno zna kuda ce proci taj VC koridor pa da se i on izbjegne to bi bilo pravo
ipak je to podjeljen grad, nije za za pocinjati zivot, moras ipak znati koja ulica kome "pripada" a to nije jedan od uslova za rahat zivot.
bijelo polje i blagaj su mi puno bolje opcije, stim da u blagaju sve manje i manje ima privlačnih lokacija a i cijena zemlje je mnogo veca nego u bijelom polju.
doduse i bijelo polje je podjeljeno, ali ima veoma povoljne cijene zemlje pogotovo ako ste malo dalje od magistrale , a to mi je i povoljnije za zivot i bavljenje okucnicom.
o jablanici bih razmislio malo drugacije od mostarca , kao i o konjicu.
jablanica , mjesto uz put , ali zar to i nije neka prednost, blizina jezera - jablanicko topla voda i grabovica - hladna voda, ski centri 30 km risovac, 80 km bjelasnica, tu je negdje i kupres,
more oko 100 km , mostar 45 , sarajevo 70 - 80 , vakuf 40 km, sve ti na ruku , iz kojeg god pravca dolazis.
osim neretve tu je i doljanka i jos par malih i stvarno cistih rjecica i potoka,
prenj i cvrsnica s prozora ih gledas,
narod dosta pitom i bez nekog kriminala, mogucnost za biznis sa kamenom ili okretenje mrtve ovce.
sve ovo vazi i za konjic koji samo ima malo hladniju klimu, ali zato ima preljepu neretvicu i svoj klis, gdje su cijene jos povoljnije, zatim boracko jezeri i glavaticevo odnosno zupu,
dolina bijele konjicke.
mislim da se finansijski moze proci za nevjerovatno malo para , ako se ima malo vremena da se obidju lokacije, ne zuriti, vjerujte u par kilometara razlike u cijenama su i do 50%, ne uzimati nesto u trendu, posebno paznju obracati na pristupne puteve , vodu i sl stvari, jos ako neko konacno zna kuda ce proci taj VC koridor pa da se i on izbjegne to bi bilo pravo
-
mostarac
#62 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Eto ti ces mi rec jesam li mostarac ili nisam. Tvoje razmisljanje je tipicno malogradjansko koje je mostarske cvijetnjake i parkove pretvorilo u betonske rugobe jer grad je beton a ne cvijece i ne dao bog da neko predlozi da negdje ima zelena povrsina jer to neodoljivo podsjeca na selo.Toto wrote:Brato moj liijepi. Ti nisi mostarac.mostarac wrote:o ljudi dragi cuj mostar![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pa ja ni najvecem dusmaninu ne bi pozelio da mu dijete raste u Mostaru. Osim svih mentalnih bolesti koje su nam djeca nakon rata dobila, ovdje je izrazena i bolest podijeljenog grada. Kakav crni Mostar.![]()
Ti si nakav jalan mostarac. Nick i jeste jalan ime. Sam si sebi u stomak uskocio bar 3-4 puta u ovom postu.
Tjeras ljude iz Mostara jer nema koncertne dvorane i operne sale a pozivas ih u neki Kosor i Malo Polje. Vise Mostar ima pozorista vec Kosor kafana, gdje penzioner moze odigrat koju partiju tavle ili saha. Nema Trebinje ni jednog baletnog umjetnika ko ni Blagaj a ti se raspilavijo falit i kudit hercegovacke carsije.
Sam si se spetljo i posvadjo sa svojim kriterijima da te niko nece ni razumjet.
Jedina koju si pametnu reko u ovom postu je da je Trebinje prelijepa carsija.
Sto ne rece da Kosor i Malo polje pripadaju mjesnoj zajednici Blagaj, te da Blagaj ima aerodrom![]()
![]()
a Kosor nema. Ako Malo Polje nema Skenderiju de nam reci jel' piju vodu iz catrnja i doklen je stigo vodovod. Je li doso bar do pred selo.
A de nam reci kako to da jedna BiH novinarska i TV zvijzda svakog vikenda pohodi Blagaj a ne Trebinje, iako mu je komandna polovina![]()
trebinjka.
Malo polje i Kosor nisu blagaj iako mogu pripadati toj mjesnoj zajednici, nego tu lijepo mozes o sebi pri sebi i imat svoj mir. Da malo pratis vidio bi da sve vise mostaraca neopterecnih time sta ce im likovi kao ti reci i time da zive u betonskoj gromadi iako im je tu ruzno samo da bi rekli da su iz grada pocinju da prave kuce van grada i to najvise u kosoru i malom polju jer tamo imaju mir.
Naravno ti si navikao da ti je do svega sto ti treba tri koraka i da mozes pjeske i da je sramota vozit se autobusom jer autobusom se voze samo vozari, a u mostaru je vozar = seljak, a to je odraz malogradjanskog i provincijskog mentaliteta. Malo Polje i Kosor i ne treba da imaju pozoriste i kino, al mostar treba, a do Mostara je 10-15 km. Isto tako uslovi zivota namecu ritam da djeca budu do 4-5 u skoli i da ih se dovodi autom i odvodi autom i to nam dolazi svakim danom sve vise jer civilizacija napreduje, al u Mostaru bi to dijete nazivali seljakom jer ne stanuje na musali, carini, mahali, pa cak i da su mu preci oba roditelja stotinama godina u Mostaru. Bio bi seljak samo zato jer nije prihvatio luzersku pricu mostarskog brate i nije prihvatilo da mu mjerilo zivota budu betonski blokovi jer sta je grad bez brda betona. S druge strane to dijete ce ispred kuce imati gdje da se igra, imati igraliste, mozda i bazen i nece morati plivati u govnima Neretve u kojoj se jos uvijek kupaju samo oni koji misle da se time dokazuje nekakvo mostarstvo, a pametni su odavno prestali jer cemu plivati u govnima.
Na kraju ja nisam rekao da je Trebinje nista specijalno, al da je Trebinje danas urbanije mjesto od Mostara to svakako jeste i to je na sramotu Mostaru, al biti urbaniji od Mostara danas i nije tesko.
- Haris.ba
#63 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Ima i u Sarajevu lijepih mijesta za zivot koje nece biti puno nagrdjene ni u buducnosti (ne nisu Poljine
). U kojima se moze postici mir u zivotu, ali ipak biti blizu urbanoj sredini. Ali nasi ljudi puni kompleksa. Ali to nije tema. Samo kazem.
Meni je cilj imati vikendicu u Mostaru. I pregledavajuci lokacije, nasao sam jedan dio. Kad bude para akoBogda - odmah kupujem. Necu tacno da kazem gdje, ali to je u rejonu Vrapcica. Za 15 -ak minuta si u Mostaru autom ako ti trebaju potrebe koje se lakse mogu zadovoljiti u urbanoj sredini(bolnica, opcina). A u Vrapcicima je mir. Nije toliko razvikano kao ostali "dijelovi" Mostara. Ima dobru mogucu buducnost rjesenja vode, a Neretva je cista jer je uzvodno od grada. Mada ga hoce malo nagrditi autoput, ali moze se naci dobar opet dio zemlje gdje se to nece puno osjetiti. Meni je klima u tom rejonu, iako nije daleko od grada, mnogo ugodnija nego juznije. Autom ti treba 1 sat do plaze na moru. To nije puno vremenski a i neugodno sa autom koji ima klimu. A autoputem ces za nekih 10-ak godina biti za 1 sat u Sarajevu. To sto nema pozorista i kina meni puno ne smeta. Filmove svakako gledam kuci na dvd-u, jer dok dodju u kino ja ostarih. A u pozorista sam svakako prestao ici zbog cesto slabo kvalitetnih i depresivnih predstava. Tako da mi je svejedno. A kad se zadesi dobra predstava meni nije mrsko ni potegnuti negdje dalje.
Ne treba biti ignorant i ne priznati da nazalost jos ce puno vremena se gledati etnicka pripadnost. Pa shodno tome to se isto mora gledati.
Moj savjet je kad se gleda mjesto za zivot: dostupnost kvalitetne vode za pice, kanalizacija, struja, komsije(ja volim sto dalje - to bolje), relativna blizina urbanim centrima(zbog bolnica, opcine, policije, poste,banke...),kvalitetno skolstvo(ako se ima potomstva) , javni prevoz,saobracajna povezanost....
Jablanica ti je lijepo mjesto za imati vikendicu(ako je na jezeru) u koju ces dolaziti 2 puta mjesecno. Mozda nije lose za zivjeti ako si penzioner. A Jablanica i Konjic za mladju osobu su kasabe. Proveo sam dosta vremena u tim i slicnim gradovima. Nije, ako nista, psihicki zdravo zivjeti u takvim gradovima. Tamo vlada nevjerovatna depresija. Samo se ucrnjacis u razgovoru sa ljudima.
Meni je cilj imati vikendicu u Mostaru. I pregledavajuci lokacije, nasao sam jedan dio. Kad bude para akoBogda - odmah kupujem. Necu tacno da kazem gdje, ali to je u rejonu Vrapcica. Za 15 -ak minuta si u Mostaru autom ako ti trebaju potrebe koje se lakse mogu zadovoljiti u urbanoj sredini(bolnica, opcina). A u Vrapcicima je mir. Nije toliko razvikano kao ostali "dijelovi" Mostara. Ima dobru mogucu buducnost rjesenja vode, a Neretva je cista jer je uzvodno od grada. Mada ga hoce malo nagrditi autoput, ali moze se naci dobar opet dio zemlje gdje se to nece puno osjetiti. Meni je klima u tom rejonu, iako nije daleko od grada, mnogo ugodnija nego juznije. Autom ti treba 1 sat do plaze na moru. To nije puno vremenski a i neugodno sa autom koji ima klimu. A autoputem ces za nekih 10-ak godina biti za 1 sat u Sarajevu. To sto nema pozorista i kina meni puno ne smeta. Filmove svakako gledam kuci na dvd-u, jer dok dodju u kino ja ostarih. A u pozorista sam svakako prestao ici zbog cesto slabo kvalitetnih i depresivnih predstava. Tako da mi je svejedno. A kad se zadesi dobra predstava meni nije mrsko ni potegnuti negdje dalje.
Ne treba biti ignorant i ne priznati da nazalost jos ce puno vremena se gledati etnicka pripadnost. Pa shodno tome to se isto mora gledati.
Moj savjet je kad se gleda mjesto za zivot: dostupnost kvalitetne vode za pice, kanalizacija, struja, komsije(ja volim sto dalje - to bolje), relativna blizina urbanim centrima(zbog bolnica, opcine, policije, poste,banke...),kvalitetno skolstvo(ako se ima potomstva) , javni prevoz,saobracajna povezanost....
Jablanica ti je lijepo mjesto za imati vikendicu(ako je na jezeru) u koju ces dolaziti 2 puta mjesecno. Mozda nije lose za zivjeti ako si penzioner. A Jablanica i Konjic za mladju osobu su kasabe. Proveo sam dosta vremena u tim i slicnim gradovima. Nije, ako nista, psihicki zdravo zivjeti u takvim gradovima. Tamo vlada nevjerovatna depresija. Samo se ucrnjacis u razgovoru sa ljudima.
- Toto
#64 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Ne zna on kud goni.maajaa wrote:mostarac je samo surovo realan
Sve kakicu piskicu.
Mostar vaki-naki, blagajci i gori. A onda kaze dodjite u Kosor i Malo Polje. Koliko se ja sjecam Kosor i Malo Polje su blagajske mjesne zajednice, a Blagaj je mostarska opcina. Pa sve ono sto rece za blagajce vazi i za kosorane a sve sto vazi za mostarce vazi i za blagajce i kosorane- i obratno. A kad to sve povezes brato se samo isprovaljivo. Sto bi mostarci rekli: nidze veze.
Pokretac teme je imao veoma realno i jako interesantno razmisljnje i zelio je sa nama podijeliti ta promisljanja.
Vecina nase dijaspore se planira vratiti i to uglavnom da provede penzionerske dane.
Ako se zeli svrsishodno ukljuciti u ovu temu onda je dobro krenuti od potreba te populacije. U zemljama u kojima zivi BiH dijaspora je uobicajeno da imate citava sela ili prigradske cetvri koje su po svim elementima dizjnirane po potrebama penzionerske populacije. CAk postoje i drzave (Florida) koje su postale popularne penzionerske destinacije i od toga trenda je nastao sasvim normalan biznis. Izgradnja naselja, sektor usluga dizajniran prema tim klijentima itd.
Ako posmatramo populaciju penzionera povratnika oni bi bili ekonomski potpuno neovisni jer bi primali penzije iz inostranstva. Njih bi bolila briga je li Mostar ima ili nema gradonacelnika, je li BiH opaljuje carine na hranu komsijama itd., tako da politika koja dominira mostarcevim observacijama postaje irelevantna kao kriterij.
Sumnjam da bi se fudbalski navijaci mostarskih klubova podegenecili negdje u Blagaju tako da bi i taj aspekt bio manje uticajan.
Sto se tice kulturno umjetnickog sadrzaja Blagaj ima sve ono sto ima Mostar, jer je 10-tak km od Mostara a posto se kulturno-umjetnicki zadrzaji, o kojima mostarac prica, ne konzumiraju svaki dan: nijedan stanovnik Blagaja nije uskracen za ovaj ceif i potrebu.
Penzioneru je navaznije da Blagaj ima ambulantu. Blagaj ima ambulantu, postu, stanicu milicije, maticni ured, skolu, crkvu i dzamiju sve u krugu od 200 metara. Sto se navedenih drzavnih servisa tice: Blagaj se ni po cemu ne razlikuje ni od jedne sarajevske opcine. Prije ce ambulanta iz Blagaja doci do pacijenta u Blagaju pa onda do Mostara i bolnice nego u vecini sarajavskih opcina.
Od glavne BIH saobracajnice M17 Blagaj je udaljen 4-5 km dobra pta za BiH standarde. Od mostarskog aerodroma 5-6 km. Od sarajevskog i dubrovackog je na 2 sata a od splitskog oko 3,5 h. U Blagaju ima Rent-a-Car
Sto se gatronomije: tice u Blagaju je izobilje ekoloskog hercegovackog zerzevata. Ima svega ko u Misiru. Od svih vratsta ranog povrca do kasnih salata i dvije povrcne zetve godisnje. Nema kuce koja nema basce. Par blagajaca se odmetnulo u vele-seljake i poljoprivrednu industrriju. Najbolje smokve rastu u Blagaju - zahvajujuci izdasnim vodama koje ga oplakuju. Oko Blagaja u krugu od 10-tak km imaju 4 rijeke. Najkvalitetniji hajvan sitnog zuba pase po blagajskom krsu i kamenjaru. Pase samo ljekovoto bilje i zato je stolacka i blagajska plaha i bravetina najcejenjenije meso ove kategorije. Blagajsko bravce nikad ne boluje od metilja od kojih boluje stoka koja pase po vlaznim livadama.
U samom Blagaju je i najcuvenije ribogojiliste na Balkanu, zahvaljujuci kvaltetu vode rijeke Bune koja je ko prirodni frizider. Kako ju je herceg Stjepan jednoc nastelio na 12C: od tad pa do dan-danile nije cehre promjenila. I ljeti i zimi 12C. Djabe sto je hercegovacko sunce pricvrljilo na 42c u hladu - Buna tvrdoglavo drzi 12C.
Riba se moze zaliti najkvalitenijom Zilavkom i Blatinom. Zilavka je autohtona sorta vina koja je dobacila i do carskih trpeza i svih svjetski priznatih vinskih listi, karti i atlasa. Austro-ugarski car Franjo Josif je naredjivo da mu se Zilavka servira samo na 12 C i da je tad najpitkija. Ako mislite da je slucajnost sto je rijeka Buna i vino Zlilavka cijelu godinu na 12 C onda se varate. Buna natapa hektare vinograda. U Blagaj ne mozete uci a da ne projete kroz dulume i dulume vinograda.
Ima jos toga ali ima i nastavak u iducem broju
Ako vam se otela sumnja da sam blagajac-nisam. Ne znam sto je nama krajisnicima Blagaj ovako omilio-pa ga falimo na sva usta. Ja se nisam opredijelio za Blagaj. A mrva mi je trebala. JA sam begeniso Pocitelj. Izmedju ostalih razloga tu je i moja zelja da se ko peMzioner bavim morskim turizmom. Dok se ja docepam peMzije u tom ce se otopit onaj silni snijeg i led oko serafa na globusu i more ce doc do Pocitelja. Sve je vec izmjereno i kparisano. Sto toplo preporucujem i svima onima koji hoce zauzet plac za penzije.

Last edited by Toto on 08/05/2009 12:37, edited 1 time in total.
- Toto
#65 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Dina mi: si ti podvelezac ili nevesinjac cim ovako sam sebe naruzi i napade.mostarac wrote:
Eto ti ces mi rec jesam li mostarac ili nisam. Tvoje razmisljanje je tipicno malogradjansko koje je mostarske cvijetnjake i parkove pretvorilo u betonske rugobe jer grad je beton a ne cvijece i ne dao bog da neko predlozi da negdje ima zelena povrsina jer to neodoljivo podsjeca na selo.
Malo polje i Kosor nisu blagaj iako mogu pripadati toj mjesnoj zajednici, nego tu lijepo mozes o sebi pri sebi i imat svoj mir. Da malo pratis vidio bi da sve vise mostaraca neopterecnih time sta ce im likovi kao ti reci i time da zive u betonskoj gromadi iako im je tu ruzno samo da bi rekli da su iz grada pocinju da prave kuce van grada i to najvise u kosoru i malom polju jer tamo imaju mir.
Naravno ti si navikao da ti je do svega sto ti treba tri koraka i da mozes pjeske i da je sramota vozit se autobusom jer autobusom se voze samo vozari, a u mostaru je vozar = seljak, a to je odraz malogradjanskog i provincijskog mentaliteta. Malo Polje i Kosor i ne treba da imaju pozoriste i kino, al mostar treba, a do Mostara je 10-15 km. Isto tako uslovi zivota namecu ritam da djeca budu do 4-5 u skoli i da ih se dovodi autom i odvodi autom i to nam dolazi svakim danom sve vise jer civilizacija napreduje, al u Mostaru bi to dijete nazivali seljakom jer ne stanuje na musali, carini, mahali, pa cak i da su mu preci oba roditelja stotinama godina u Mostaru. Bio bi seljak samo zato jer nije prihvatio luzersku pricu mostarskog brate i nije prihvatilo da mu mjerilo zivota budu betonski blokovi jer sta je grad bez brda betona. S druge strane to dijete ce ispred kuce imati gdje da se igra, imati igraliste, mozda i bazen i nece morati plivati u govnima Neretve u kojoj se jos uvijek kupaju samo oni koji misle da se time dokazuje nekakvo mostarstvo, a pametni su odavno prestali jer cemu plivati u govnima.
Na kraju ja nisam rekao da je Trebinje nista specijalno, al da je Trebinje danas urbanije mjesto od Mostara to svakako jeste i to je na sramotu Mostaru, al biti urbaniji od Mostara danas i nije tesko.
Zar nisi svjestan da u ovom postu mene ruzis a o sebi pricas.
- Toto
#66 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Blagaj za neznalice

-
Mummi Troll
#67 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
Znam da cete me oblatiti zbog ovoga ali moram odati mostarcu pocast je je potpuno objektivno opisao trenutnu situaciju u Mostaru. Na zalos ni Blagaj nije puno bolji od Mostara a ovo sto Toto pise mi izgleda kao da je prepisano iz nekog turistickog prospekta. Ja bih iskreno volio da je situacija onakva kakvom je opisao Toto ali stvarnost je drugacija. Evo i nekoliko primjera: Izvorni izgled blagaja je gotovo potpuno unisten nekontrolisanom gradnjom. Najbolji primjer bi bio betonski most koji je potpuno zagradio pogled prema tekiji i pecini. Zatim vlasnici kuca uz obalu koji su totalno unakazili korito Bune jer hoce gospoda da moze rostiljati odma uz vodu a da im ne bude blatnjavo i neravno, jos malo pa ce citavo korito biti zabetonirano. Dalje; otpad u Buni. Pa zar je tako tesko odrzati je cistom ono nekoliko kilometara kojih tece kroz Blagaj?...
Ali hajde da ne bude sve tako crno preporucit cu vam jedno naselje koje bi moglo doci u obzir kao alternativa Blagaju i Malom Polju. Radi se o Hodbini, jedno malo naselje uz Bunicu (bogata jodom ali isto tako ugrozena zbog divlje gradnje), 20 min od Mostara. Uslovi za vocarstvo (loza, bostan, breskva,tresnja...) su idealni jer je veoma lako doci do vode (busotina jedno 15m) sto je u Hercegovini veoma bitno.
Sto se tice kupovine, ja bih sa tim pozurio dok jos traje ova kriza i dok jos ima sacica Srba koji prodaju placeve jer se ne namjeravaju vracati.
Ali hajde da ne bude sve tako crno preporucit cu vam jedno naselje koje bi moglo doci u obzir kao alternativa Blagaju i Malom Polju. Radi se o Hodbini, jedno malo naselje uz Bunicu (bogata jodom ali isto tako ugrozena zbog divlje gradnje), 20 min od Mostara. Uslovi za vocarstvo (loza, bostan, breskva,tresnja...) su idealni jer je veoma lako doci do vode (busotina jedno 15m) sto je u Hercegovini veoma bitno.
Sto se tice kupovine, ja bih sa tim pozurio dok jos traje ova kriza i dok jos ima sacica Srba koji prodaju placeve jer se ne namjeravaju vracati.
- Toto
#68 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?
@mummmi
procita li ti uvodni post ove teme????....covjek hoce za desetak godina da se vrati u BiH i da peMzionerske dane provede u BiH. Kakve to veze ima sa trenutnom politickom situacijom u Mostaru i BiH? Taman da Mostar ne izbere gradonacelnika za 10 g. kakve to veze ima sa temom o kojoj Orbini hoce da prodivanimo.
Svjestan sam da je politicka situacija u BiH idiotska ali ne mogu prihvatiti da se svaka tema mora zavrsiti na politickim i politikanstskim temama.
Ovo sto si ti naveo kao kontra argumente Orbinijevom izboru Blagaja za pemzionereske dane je totalni promasaj teme - da ne kazem stogod drugo.
Je li hoces da kazes da Orbini ne treba da doseli u Blagaj jer je neki mehandzija napravio betonski most na vrelu Bune, a neki komsija ozido obalu Bune da mu voda ne nosi zemlju? Sto nisi jos pridodao: da je Safa, opljacanim parama, opravio neninu Velagicevinu; da je Balalicka napravila farmu koka nosilja i da koke seru po hercegovackom kamenjaru, pa to narusava zivot blagajaca gradjanske i malogradjanske provinijencije; da je neki hajvan potrovao one supove iznad Scepan Grada; da su mostarski norvezani upropastili blagajski ribnjak; da pastrmke hrane nekim otrovom i da riblje meso pocrveni - sto nije uspjelo ni komunistima za najboljeg komunistickog vakta.
Sve sto sam ja napisao su obicni fakti koji vise interesuju nekoga ko hoce da kupi plac i pravi kucu za peMzionerskih dana nego lokalni politicki tracevi.
Milsim da bi bilo korisnije da se nevelo koliko kosta dulum zemlje uz Bunu i u Hodbini ili da se otislo na Gubavicu pa uslikalo koju sliku Hodbine.
Hodbina

Malo Polje

Kosor

Jos jedna slika Blagaja iz have sa pogledom na kraljevski grad Hercega Scepana.

procita li ti uvodni post ove teme????....covjek hoce za desetak godina da se vrati u BiH i da peMzionerske dane provede u BiH. Kakve to veze ima sa trenutnom politickom situacijom u Mostaru i BiH? Taman da Mostar ne izbere gradonacelnika za 10 g. kakve to veze ima sa temom o kojoj Orbini hoce da prodivanimo.
Svjestan sam da je politicka situacija u BiH idiotska ali ne mogu prihvatiti da se svaka tema mora zavrsiti na politickim i politikanstskim temama.
Ovo sto si ti naveo kao kontra argumente Orbinijevom izboru Blagaja za pemzionereske dane je totalni promasaj teme - da ne kazem stogod drugo.
Je li hoces da kazes da Orbini ne treba da doseli u Blagaj jer je neki mehandzija napravio betonski most na vrelu Bune, a neki komsija ozido obalu Bune da mu voda ne nosi zemlju? Sto nisi jos pridodao: da je Safa, opljacanim parama, opravio neninu Velagicevinu; da je Balalicka napravila farmu koka nosilja i da koke seru po hercegovackom kamenjaru, pa to narusava zivot blagajaca gradjanske i malogradjanske provinijencije; da je neki hajvan potrovao one supove iznad Scepan Grada; da su mostarski norvezani upropastili blagajski ribnjak; da pastrmke hrane nekim otrovom i da riblje meso pocrveni - sto nije uspjelo ni komunistima za najboljeg komunistickog vakta.
Sve sto sam ja napisao su obicni fakti koji vise interesuju nekoga ko hoce da kupi plac i pravi kucu za peMzionerskih dana nego lokalni politicki tracevi.
Milsim da bi bilo korisnije da se nevelo koliko kosta dulum zemlje uz Bunu i u Hodbini ili da se otislo na Gubavicu pa uslikalo koju sliku Hodbine.
Hodbina

Malo Polje

Kosor

Jos jedna slika Blagaja iz have sa pogledom na kraljevski grad Hercega Scepana.