Saab 9000?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Paki

#51 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

johntra wrote:dizeli naravno nisu, ali su turbobenzinci ostali isti...uostalom kod tih motora se ne mijenja skoro ništa već posljednjih 25 godina..

pa dizel svakako nisu jer nema Saaba pravog dizela, a i novi kao npr Saab 9-5 Aero 230ks...nije nista jaci nit brzi(pa cak je i sporiji) od 9000t sa 200ks... GM (Opel) su tu umijesali ruke bili, nije to jednostavno saab vise bio...tako sam cuo od ljudi koji su presli na 9-5icu pa se opet vracaju na 9000 :D
johntra

#52 Re: Saab 9000?

Post by johntra »

ne možeš tako pričati...SAAB je uveo dizele jer je to od njih zahtjevala tržišna utakmica...nisu oni jedino to uradili, pogledaj samo Jaguar i Porsche...druga stvar, GM, odnosno FIAT-ovi dizeli, su odlični...kad sjedneš i provozaš ovaj 1.9 TTiD u SAAB-u jačine 190 KS, sve će ti se samo kazati... :D
moj duboki naklon ide turbobenzincima, ali sa dizelima SAAB je postao još konkuretniji...doduše, u prvoj generaciji 93 i 95 modela tadašnji Opelovi dizeli nisu bili konkuretni i imali su puno problema, pogotovo 2.2 verzija....
Ridjobrki

#53 Re: Saab 9000?

Post by Ridjobrki »

2.2 dizelaš je mislim pravi SAAB-ov, nije GM. Njega su razvili pred preuzimanje a kasnije su hajrovali taj 1.9 u sklopu koncerna i to je bio pravi potez. Ovaj njihov 2.2 je bio loš i srkao je k'o nenormalan dok je opet ovaj 1.9 jedan od boljih turbodizelaša na tržištu. To je ustvari onaj FIAT-ov motor koga su razvili skupa sa GM i koji se ugrađivao u Alfe i FIAT-e pod oznakom JTD, u Opele kao CDTi, u Suzukije i još neke Japance, te u SAAB kao TiD.

To je bio super potez sa aspekta praktičnosti i ekonomičnosti i meni je taj SAAB sa tim motorom genijalan, pogotovo za naše prilike i puteve - gdje je meni autoput za Viggena, taman da mi ga džaba daješ... :lol: A slažem se sa onim ko je rekao da mu se najviše sviđa dizajn 9-3 oko 2004/05. Tada su konačno riješili onaj grozni zadnji kraj sa 900-tice a poslije su uprskali sa onim okvirima prednjih svjetala. Fino je ono kad se navikneš (pogotovo mi zaljubljenici, nama je uvijek super :mrgreen: ) ali prvi dojam se ostavlja samo jednom.

Čitam nedavno da je Spyker dogovorio sa BMW-om neke isporuke motora za budućnost, zna li neko više o tome?
johntra

#54 Re: Saab 9000?

Post by johntra »

ići će zajedničko razvijanje novih turbobenzinaca sa BMW-om...nažalost, sada više i nema FIAT-ovih dizelaša u SAAB-u, pa će se ugrađivati VM-ovi...opet italijanski...
Paki

#55 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

Poslovica kaze: ako ne mozes VOZITI(letjeti) Avion kupi sebi SAABa :D ...
A rijetkost su ti sa 1.9TTiD motorm...a 9-3 je "najkompaktiniji" sa 1.9TiD motorom sto se tice snage dizajna potrosnje...OPTIMALAN.
Ipak ne zelim jos da predjem na te modele, za mene je Saab 9000 2.3t i nista vise...ta udobnost, snaga, turbo kad upali...roknem plin u njega-vozam se skoro kao u dizelu.
johntra

#56 Re: Saab 9000?

Post by johntra »

e vidiš, tu je greška...u takav motor je grehota ubaciti plin i to nikako ne priliči jednom takvom turbaku... 8-)
Paki

#57 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

pa nije grehota u automatika, sasvim dobro radi na plin... neces mu kikdown uvaljivat stalno :-)
johntra

#58 Re: Saab 9000?

Post by johntra »

ne razumiješ, grehota je radi drugih stvari...
Paki

#59 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

onda i nije grehota...
johntra

#60 Re: Saab 9000?

Post by johntra »

jbga, kad em već vučeš za jezik...greohota je takav auto kvariti sa raznim plinovima i čunama, kad je to dragulj među motorima...ako već želiš da budeš drugačiji od ostalih, onda budi hadžo do kraja i uživaj u svim čarima turbaka.. :thumbup:
Paki

#61 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

johntra wrote:jbga, kad em već vučeš za jezik...greohota je takav auto kvariti sa raznim plinovima i čunama, kad je to dragulj među motorima...ako već želiš da budeš drugačiji od ostalih, onda budi hadžo do kraja i uživaj u svim čarima turbaka.. :thumbup:
hehe... sta da kazem neg da si sa 99% u pravu :-D ali to je jedino podnosljivo rijesenje...SAAB+Plin, srce Turbac previse, dobro na otvorenom nije problem, ali grad STOP an GO...ubi
Ridjobrki

#62 Re: Saab 9000?

Post by Ridjobrki »

Johntra, sve si ti u pravu ali taj dragulj čim spazi pumpu odmah sam žmigavac daje! :mrgreen:

Paki, koliko mu se plin odražava na performanse, kakav je tvoj subjektivni osjećaj?
Paki

#63 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

Ridjobrki wrote:Johntra, sve si ti u pravu ali taj dragulj čim spazi pumpu odmah sam žmigavac daje! :mrgreen:

Paki, koliko mu se plin odražava na performanse, kakav je tvoj subjektivni osjećaj?
Pa ovaj zadnji sto je bio na plinu 2.3turbo Automatik, vjerovao ili ne...skoro pa ni osjetilo se nije da li je radi na plin ili na benzin, sasvim lakse vibracije motora u mirujucem stanju ali u voznji nikakva razlika osim potrosnje...uvecana za 10-20% u prosjeku nekom od 15l plina...
saabsa

#64 Re: Saab 9000?

Post by saabsa »

Haj da se javim kao pokretac ove teme :)
Nakon potrage za saabom kupio sam 9000 AERO 2,0T 185ks za talijansko trziste. Nakon pocetnog ulaganja u auto nisam imao nekih problema sa njim. Isao kao lud :) . Nakon jednog bezazlenog mijenjanja cjevi ostaje skinuto jedno crijevo od vode i nakon kojeg km temperatura raste i auto je "prokuhalo". vozim auto kod "provjerenog" majstora za swe auta niti ga pitam za cijenu popravka samo mi je bilo bitno da se napravi (auto je gubilo vodu tj trebalo je raditi glavu motora ) .Nakon sto sam uzeo auto od majstora auto je dimilo nenormalno al majtor kaze malo ga stisni nakupilo se ulja u auspuhu :-) . vracam auto kod majstora na reklamaciju (kaze pospadale gumice ventila tj stavili su neodgovarajuce).Opet uzimam auto i kaze idi negdje u brdo i stisni ga da izadje ulje iz auspuha koje se nakupilo. Odem na Bjelasnicu bas ga stisno :D stajem ispred Marsala auto ne dimi vise meni srce ko Trebevic , sjednem popijem kafu upalim auto kad imam sta vidjeti , ustvari nevidim nista od dima , nema kapi ulja u motoru.Nekako se vratim u SA kod majstora (stajao dva puta dosipo po 4 l ulja) kaze majstor "a jesi pregledao ulje kad si uzeo od mene auto :shock: ). Naravno vrisne mi turbina nakon sto je ostao bez ulja haj posaljem na remont i kod drugog majtora da mi rijesi problem glave motora. Opet sve ispocetka na relamaciju isl , opet vrisne turbina ( priznali su reklamaciju ). Sad odem u Uzice da mi urade turbinu opet i radila je do SA . Tad parkiram saaba pod kucu kupim drugo auto i nakon 6mjeseci ga prodam saaba :sad:.
Ovo sve sam napisao iz razloga da ljudi znaju sta mogu ocekivati kad kupe Saaba u BiH . Ja i pored tolike zelje da posjedujem saaba i nakon toliko muke sa njim , nisam vise mogao psihicki a vala i finansiski da izdrzm toliko komlikacija nastalih odlaskom kod nestrucnih majstora.
Ako nekad budem kupovao opet Saab-a to ce biti onog dana kad u SA bude ozbiljan ovlasteni servser saaba do tada je dobra i Alfa :)
Izvinjavam se na greskama u pisanju (u zivotu nisam napisao duzi post :-D )
Tema Saab 9000 a nijedne slike
Image
Image
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#65 Re: Saab 9000?

Post by Romeo 80 »

Da to je tuga da u ovoj naopakoj zemlji ako želiš nešto malo egzotičnije moraš biti spreman na hiljadu i jednu muku! :x

PS: Primjećujem i ne znam je li to neko pravilo ili šta, ali skoro svako ko voli Saab voli i Alfa Romeo i obratno?! I sam sam takav! :oops: :-D
Paki

#66 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

Romeo 80 wrote:Da to je tuga da u ovoj naopakoj zemlji ako želiš nešto malo egzotičnije moraš biti spreman na hiljadu i jednu muku! :x

PS: Primjećujem i ne znam je li to neko pravilo ili šta, ali skoro svako ko voli Saab voli i Alfa Romeo i obratno?! I sam sam takav! :oops: :-D
E ja sam imao i Alfu, al ostao sam na Saabu :-D
SaabSa: Mozes li mi reci gdje si prodao auto, kome i sa koliko km???
Tvoj nesreca su nespretni majstori bili, ne mora to biti ovlasteni servis ali neko ko se zanima za auto a ne ko gleda cash da uzme samo. SAABu ipak treba malo vise paznje.
Cuj trebas stisnut ga da izadje ulje iz auspuha, pa koji je to zvizgonja...
A Talijani svakako ne cuvaju nit odrzavaju auta a pogotov ne mijenjaju ulje, to je normalno kod njih, -vozi dok ne crkne-njihov moto.
Bordolini

#67 Re: Saab 9000?

Post by Bordolini »

Paki wrote: Cuj trebas stisnut ga da izadje ulje iz auspuha, pa koji je to zvizgonja...
.
Pa dobro, kad turbina prosvira i ulje fura drito u auspuh onda ima smisla da ga nakon promjene turbine moras ispuhati da izadje sve iz njega jer nece odjednom prestati dimiti...druga opcija je da skines auspuh i ispuses ga mada ni tad nece skroz prestati dimiti dok se auto ne ugrije i dok ga ne provozas...nekad sam vozio 9-5 aero, mjenjao turbinu visokog pritiska i morao sam isto uraditi. Posto sam ja u USA gdje bi me oderali da sam tako dimio po cesti onda sam nakon promjene turbine sacekao da padne mrak, isfurao kroz mahale pa na autoput i nagazio ga dok nije izbacio sve. :-D
Inace o tim autima sve najbolje, ja sam sa svojim imao sudar pri velikoj brzini, auto totalirano, ja i zensko bez ogrebotine izasli. Moj otac je u auto-indutriji vec 40ak godina, covjek samo saabove vozi. Sintetika i dobro gorivo, nema fule. Imaju svojih duhova ali uglavnom su izdrzljivi, brzi, udobni. I ja ih kupujem za prodaju, ljudi ih ili vole ili mrze, sredine nema, barem sam ja tako misljenje stekao. Kod mene uglavnom sa saabom dodju da kupe saaba, rjetko kad se neko tek tako odluci za saab (osim ako mu/joj nije prvi auto).
Bordolini

#68 Re: Saab 9000?

Post by Bordolini »

hah upravo skontah da sam se na ovu temu javljao i sa starim nickom (shadow) dok me nisu banovali zbog komentara vezanih za smrt naseg Vedrana u listici, bezze se ponavljam :roll: . Jbg, sto teme izvlacite iz mrtvih nakon 3 godine :D
johntra

#69 Re: Saab 9000?

Post by johntra »

ovog sam viđao ranije, jer se često vrtio oko moje mahale...doabr je bio..prodaje se još jedan 9000 sa plinom i auto je u tip top stanju...posjeduje ga lik koji radi u Scania servisu i zna sve oko SAAB-ova...vjerovatno je auto lampa, ali mu je cijena 10.500... :-) ima još jednu 95-icu, a cijena mu je 25.000, a auto 2000. godina.. :lol:
stavio bi linkove, ima na piku...ne daju ovi klocevi linkove...
Paki

#70 Re: Saab 9000?

Post by Paki »

johntra wrote:ovog sam viđao ranije, jer se često vrtio oko moje mahale...doabr je bio..prodaje se još jedan 9000 sa plinom i auto je u tip top stanju...posjeduje ga lik koji radi u Scania servisu i zna sve oko SAAB-ova...vjerovatno je auto lampa, ali mu je cijena 10.500... :-) ima još jednu 95-icu, a cijena mu je 25.000, a auto 2000. godina.. :lol:
stavio bi linkove, ima na piku...ne daju ovi klocevi linkove...
Pretpostavljam da se radi o liku koji je ugradio kod nas u Tuzli Plin, Aero 2.0 plavi?
Ali to je pretjerana cijena 10.500...tko ce to kupiti u bosni!!
Bordolini: Gdje se nalazis gdje prodajes?
EsadCo

#71 Re: Saab 9000?

Post by EsadCo »

2.2 dizel u Saabu je Opelov/Isuzuov motor iz Omege, Vectre, Astre.
1.9 dizel je Fiatov motor i sa njim Opel i GM nemaju nikakve veze vec su ga ugradjivali u zamjenu za 1.8 i 2.2 motore u Cromi i platformu Vectre za Cromu, zatim platformu za Grande Punta. Slicna prica je i sa 1.3 Mjet/CDTI koji je razvijen u Fiat Powertrainu uz finansijsku pomoc GM-a.
PeshtA

#72 Re: Saab 9000?

Post by PeshtA »

Samo da se tuspasim ovdje :)

Moja freza :)
2005 9-3 ARC

Image

I lagano, bez imalo napora, u kabini tisina, a vani
Image

Overall utisak:
Sto te nisam kupio prije 5 godina :)
citroen

#73 Re: Saab 9000?

Post by citroen »

PeshtA wrote:Samo da se tuspasim ovdje :)

Moja freza :)
2005 9-3 ARC

Image

I lagano, bez imalo napora, u kabini tisina, a vani
Image

Overall utisak:
Sto te nisam kupio prije 5 godina :)
Mozes ti kad si u Kuwaitu hadzo :D : :thumbup: :thumbup: :thumbup: :sax:
johntra

#74 Re: Saab 9000?

Post by johntra »

Je li ga zeznuto održavati u Kuvajtu? :D