kijameta wrote:mostarac wrote:huble2007 wrote:
Koliko ja znam, a znam, Bosnjaci u njegovo doba nisu ni postojali, a ni Muslimani, a niko nije ima pravo glasa tako ni Muslimani pogotovo...
Ali uvijek mi je bilo fascinantno sa kolikim zarom muslimani sa malim M, brane Tita, a sa kolikim zarom ga napadaju Hrvati i Srbi, koji bi ga trebali u zvijezde okovati i na svakom koraku mu spomenik napraviti ...
Nisam se mislio osvrtati na budalastine koje pises, ali ovaj post jednostavno zahtjeva repliku.
Ako je tito nekog zajebao onda je to Srbija i neka je to uradio. Nisu to ni Bosnjaci ni Hrvati, nego upravo Srbija. Tito je spasio i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i da ga nije bilo danas ne bi postojala ni BiH a ni Hrvatska, ali bi Srbija bila znatno sira nego je to danas.
Idemo hronoloski
Sporazumom cvetkovic-macek 1939. godine BiH prestaje egzistirati cak i u teorijama i nekim snovima.
1941. godine pocinje drugi svjetski rat i stvara se NDH koja je radila to sto je radila
1943. godine nastaje ZAVNOBiH, a i ZAVNOH kao vlade Hrvatske i BiH.
1945. Partizani sa ZAVNOBiH-om, ZAVNOH-om i AVNOJ-em kao uredjenjem Jugoslavije izlaze iz rata kao pobjednici
Alternativa je bila jedna i jedina. Da nije bilo Tita 1945. godine bi cetnici izasli kao antifasisticka vojska iz rata. Vratio bi se kralj, uz sve sto je radila NDH ne treba ni sumnjati sta bi se dogodilo sa Hrvatskom i kakva bi bila osveta. Sasvim je moguce da bi se nova drzava velicine kraljevine jugoslavije proglasila kraljevinom srbijom. Hrvati bi skoro pa prestali da egzistiraju kao faktor u toj drzavi, a o sudbini muslimana da i ne govorim.
E ako je tito zajebao bosnjake sto je sprijecio da ih cetnici 1945. godine pokolju, a BiH proglase suverenim teritorijem Srbije aferim.
Dakle da nije bilo Tita profitirala bi samo Srbija koja bi znatno prosirila svoj teritorij i etnicki ocistila dobar dio zemlje. Medjutim tito je stvorio ZAVNOH i ZAVNOBiH i udario kolac od "medje" na Drini. Zahvaljujuci tom kocu danas i mi i Hrvatska egzistiramo, danas postojimo, danas nas ima. Sve ostalo je posljedica.
@mostarac
Na neki nacin si u pravu i Titove zasluge su ogromne ali to o cemu govoris su shvatili mnogi ljudi u Hrvatskoj i BiH jos 1941 i 99 % zasluga za ZAVNOH i ZAVNOBIH nisu na Titu nego na hrvatskim i bosanskim partizanima.
Drugim rijecima:
- Sami su narodi sebi napravili drzavu,
- Sami smo sebe priznali kao narod,
- Nakon WWII sami smo se oduprli ustasama i cetnicima
- 1948 smo sami pokazali zube Staljinu i otjerali ga u pm,
- sami smo izgradili fabrike u zemlji u kojoj prije rata ta rijec prakticno nije ni postojala
- Sami smo Jugoslaviju ucinili drzavom u koju je svijet zelio doci i nama, kao dragim, gostima otvarao vrata,
- I sami smo, na kraju, preko noci iz opanaka u lakirane cipelice usli...
Ono sto je Broz uradio bilo je:
- Pobio neduzne ljude na Blajburgu
- Nije dao jadnom kralju da se vrati u svoju drzavu
- Otimao nam zemlju i shume
- Nije dozvoljavao da se nacionalno izjasnjavamo
- Nije dozvoljavao da se Bogu molimo
- Otvarao Gole Otoke i druga stratista gdje smo neduzni stradavali
- I na kraju, drzao nas u vjecnom mraku i jezovitom strahu
I jos da smo kako mogli da se redovno fukamo a da nam ne udje, gdje bi nam samo kraj bio...
A nismo mogli tako, jer nam Broz to nije dao!
Pustio nas je da se fukamo i mi to sa sladostrascem radimo evo vecskoro pune dvije decenije i pomenuti nam kraj vise nije tako daleko kao sto se gore cinilo...
Nije, jer nam je ushlo!
Duboko!
Zbog Broza, naravno!
p.s. @kijameta peace! Nista licno!