narodnjaci - gdje je granica prihvatljivosti?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

atko

Post by atko »

Neelix wrote:da dodam, jos mi niko nije napisao sta je to lose u pjesmama koje sam postavio?
A sta bi ti da ti se kaze?

Isto kao da ni sam nisi siguran pa trebas potvrdu neku da su te pjesme/pjevaci ok!?
sulesavic

Post by sulesavic »

chuchumbamayumbe wrote:
sulesavic wrote:Koji ¾anr su Rokeri s Moravu?
HOROR
Nemoj zezat'!

Senjorita porfavor
Ingot

Post by Ingot »

Ko ne shvata Rokere s Moravu, kukala mu majka :) . Divno je citati sve ove muzicke autoritete kako odredjuju granicu dobrog ukusa, ali ja bih samo htio reci svima da "turbo-folk", u svim svojim varijantama, ne ide nigdje sa ovih prostora i da bi vam bilo svima lakse kad biste to vec jednom prihvatili :D. I ja cu poslusat OK Computer od Radiohead kad hocu da uzivam u muzici, ali kad navecer izadjem u grad, napijem se i cujem "Udara u glavu ko sampanjac", naravno da ce nastat lom, mi smo takvi ljudi i gotovo.
sulesavic

Post by sulesavic »

Ingot wrote: ali kad navecer izadjem u grad, napijem se i cujem "Udara u glavu ko sampanjac", naravno da ce nastat lom, mi smo takvi ljudi i gotovo.
Ja nisam takav èovjek i ne prihvatam da me smje¹taju u takve!
obuca

Post by obuca »

sulesavic wrote:
Ingot wrote: ali kad navecer izadjem u grad, napijem se i cujem "Udara u glavu ko sampanjac", naravno da ce nastat lom, mi smo takvi ljudi i gotovo.
Ja nisam takav čovjek i ne prihvatam da me smještaju u takve!
[img][img]http://img165.imageshack.us/img165/1471/potpiskg4.th.png[/img][/img]
Ingot

Post by Ingot »

Pa ti onda slusaj hor Beckih djecaka i gledaj sa visine na nas obicne Balkance koji vole popit, pojest i zapjevat uz narodnjake.
obuca

Post by obuca »

rolling, rolling, rolling on the river :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ingot wrote:Ko ne shvata Rokere s Moravu, kukala mu majka :) . Divno je citati sve ove muzicke autoritete kako odredjuju granicu dobrog ukusa, ali ja bih samo htio reci svima da "turbo-folk", u svim svojim varijantama, ne ide nigdje sa ovih prostora i da bi vam bilo svima lakse kad biste to vec jednom prihvatili :D. I ja cu poslusat OK Computer od Radiohead kad hocu da uzivam u muzici, ali kad navecer izadjem u grad, napijem se i cujem "Udara u glavu ko sampanjac", naravno da ce nastat lom, mi smo takvi ljudi i gotovo.
sta cekash vise, stariji si covek, prozivi bar ostatak svog zivota... Mina Sisa :D
sulesavic

Post by sulesavic »

Sve me strah da i ovo ne zavr¹i na BC-u. Veæina preduvjeta je tu - imamo ¹uplju, imamo potpise, samo jo¹ fali da se postavljaè teme ispari...

Nego - ja bih da se prisjetim jednog èlanka Milovana Danojliæa (valja li on k'o èovjek ili ne valja - ne znam). Ka¾e on o na¹im prostorima i rakiji: Nezabilje¾en je sluèaj da je povod tuèi, porodiènom nasilju, ubistvu bilo pretjerano konzumiranje plemenitih piæa - ¹ampanjca, viskija i sl. Crna hronika uvijek bilje¾i da je pijani mu¾, nakon ¹to se vratio iz kafane (ba¹ kafane), zadavio svoju nevjenèanu suprugu, nakon èega je iza¹ao na snijeg, i od posljedica prealkoholiziranosti zaspao na zemlji, nakon gdje je ujutro pronaðen mrtav.

Poenta - uz Beèke djeèake se ne pije, ne mari¹e ¾ena i ne spava na snijegu...
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

sulesavic wrote:Sve me strah da i ovo ne završi na BC-u. Većina preduvjeta je tu - imamo šuplju, imamo potpise, samo još fali da se postavljač teme ispari...

Nego - ja bih da se prisjetim jednog članka Milovana Danojlića (valja li on k'o čovjek ili ne valja - ne znam). Kaže on o našim prostorima i rakiji: Nezabilježen je slučaj da je povod tuči, porodičnom nasilju, ubistvu bilo pretjerano konzumiranje plemenitih pića - šampanjca, viskija i sl. Crna hronika uvijek bilježi da je pijani muž, nakon što se vratio iz kafane (baš kafane), zadavio svoju nevjenčanu suprugu, nakon čega je izašao na snijeg, i od posljedica prealkoholiziranosti zaspao na zemlji, nakon gdje je ujutro pronađen mrtav.

Poenta - uz Bečke dječake se ne pije, ne mariše žena i ne spava na snijegu...
Bravo mr. Frojd... :D još jedno epohalno otkriće
sulesavic

Post by sulesavic »

Rambo-Amadeus wrote:
sulesavic wrote:Sve me strah da i ovo ne zavr¹i na BC-u. Veæina preduvjeta je tu - imamo ¹uplju, imamo potpise, samo jo¹ fali da se postavljaè teme ispari...

Nego - ja bih da se prisjetim jednog èlanka Milovana Danojliæa (valja li on k'o èovjek ili ne valja - ne znam). Ka¾e on o na¹im prostorima i rakiji: Nezabilje¾en je sluèaj da je povod tuèi, porodiènom nasilju, ubistvu bilo pretjerano konzumiranje plemenitih piæa - ¹ampanjca, viskija i sl. Crna hronika uvijek bilje¾i da je pijani mu¾, nakon ¹to se vratio iz kafane (ba¹ kafane), zadavio svoju nevjenèanu suprugu, nakon èega je iza¹ao na snijeg, i od posljedica prealkoholiziranosti zaspao na zemlji, nakon gdje je ujutro pronaðen mrtav.

Poenta - uz Beèke djeèake se ne pije, ne mari¹e ¾ena i ne spava na snijegu...
Bravo mr. Frojd... :D jo¹ jedno epohalno otkriæe
Dedera se i ti izjasni - voli¹ li Hanku?
atko

Post by atko »

sulesavic wrote:
Ja nisam takav čovjek i ne prihvatam da me smještaju u takve!
Upravo tako - POTPIS !!!

@ado-sampion
najbolje da ne zapocinjemo diskusiju... otici ce tema pod kljuc :lol:
IMME

Post by IMME »

sulesavic wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
sulesavic wrote:Koji žanr su Rokeri s Moravu?
HOROR
Nemoj zezat'!

Senjorita porfavor
:lol:

Ah, sta da kazem kad je ionako vec sve receno ... dakle, nije ispravno sve narodnjake svrstati u turbo :zzzz:
Neelix

Post by Neelix »

atko wrote:
Neelix wrote:da dodam, jos mi niko nije napisao sta je to lose u pjesmama koje sam postavio?
A sta bi ti da ti se kaze?

Isto kao da ni sam nisi siguran pa trebas potvrdu neku da su te pjesme/pjevaci ok!?
ja bih da mi se navede sta to ne valja u ovim pjesmama koje sam naveo, ako je ikako moguce. tekst? izvedba? muzika? poruka? sta?
sicky

Post by sicky »

hmmm...onaj Kemal Malovčić i nedavno opazih još jednog nasljednika mu..Asim Bajrić...da otpjevaju pjesmu sa ne znam ti kakvom porukom...da ilahije uče..ma ne bih ih mogla slušat' da mi neko plati...
fuj :shock:
svi ti što mekeću..sikter :x
Neelix

Post by Neelix »

sicky wrote:hmmm...onaj Kemal Malovčić i nedavno opazih još jednog nasljednika mu..Asim Bajrić...da otpjevaju pjesmu sa ne znam ti kakvom porukom...da ilahije uče..ma ne bih ih mogla slušat' da mi neko plati...
:lol: pa sa tim se slazem, mada ne znam ko je taj asim...ne znaju pjevat i kraj, i njima se ima sta zamjerit...

btw djes ti bolescuro, nema te odavno :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ado-šampion wrote:
atko wrote:
mamica papucarka wrote:nikad nisam slusala narodnjake. Cak ni Harisa, ili Tomu Zdravkovica :roll: I nikad mi nisu bili jasni oni sto kazu"ja ne slusam narodnjake, ali slusam Dzinovica" :-)
Potpisujem ;)

Poslije Balasevicevskog pjesnistva ili Dzonijeve genijalnosti nema tog Harisa koji nece zvucati kao zadnji primitivac ;)
Hehe, baš si pametan. Haj Balašević i nekako, za pjesništvo mu neću reći riječi, ali činjenica je da je kao pjevač u rangu prosječnog recitatora. Nikad neću shvatit zašto se ex-yu muzičari petljaju tamo gdje im nije mjesto. Kamara pjevača koji su u stvari recitatori, recimo svi u Zabranjenom Pušenju, pa Bajaga (koji je inače dobar muzičar), pa i Balašević. Recimo Kornelije Kovač je po mnogima najbolji "kompozitor" sa ex-yu prostora a nikad se nije odlčio da pjeva, mada je mogao recimo Zvao sam je Emili izrecitovat na brzinu (:-) ), imalo bi više smisla nego bilo koja pjesma Z. Pušenja. A Džoni i njegova genijanost, u p.m. nije mu ni Pete Townshend ravan!
I u odnosu na takve nazivati Harisa Džinovića, jednog od najvećih muzičara sa ex-yu prostora (možda i najvećeg) "primitivcem", to baš nema veze sa zdravim razumom. Nego malo poslušaj Harisovu MUZIKU (ne samo glas) najprije sa prvog albuma pa onda nećeš pričati takve gluposti. Recimo Odlaziš od mene je po meni jedna od najboljih naših pjesama ikad, i muzički, a posebno u izvedbi.
Nema baš veze s temom, ali me nerviraju ovi primitivci, koji, pošto je Haris narodnjak, uspoređuju kojekakve recitatore s njim.

Što se tiče teme, ima kamara fok pjesama koje su jako dobre (i od, uslovno rečeno, manje poznatih izvođača) evo nekih na brzinu:

Halid Muslimović - Mene je učilo vrijeme
Muharem Sezbezovski - Zašto su ti kose pobelele druže
Džej - Nedjelja (jedina dobra njegova, ostale su u rangu Sinana)
Ajnur Sebezovski - Rastajemo se mi

Pa onda o Tomi Zdravkoviću da ne govorim.

Sva ova muzika je jednako vrijedna kao i ex-yu pop/rock, a od dosta toga je i vrijednija.

Da se razuijemo, ja nisam narodnjak, slušam strani stari rock (The Shadows, The Beatles pa nadalje), pa i Platterse i slične, samo da se zna da nisam neki primitivac koji je došao ljude ubjeđivat da folk muzika valja.
Gle, nisam nikakav muzicki kriticar, niti pretjerani poznavalac iste. Ali, kada mi neko pomene Harisa Dzinovica, mene opahne smrad kafane, razbijenih casa, prosutog vina... :D
Mislim, taj covjek je u svakoj pjesmi pijan ko zemlja, razbija case, priziva jarane... I obavezno odnekud izrone oni njegovi brci :oops: :D
A ima nevjerovatne glasovne mogucnosti, sto jest, jest :oops: Ruku na srce, ali on kad vikne, sve ostale pjevace oduva :oops:

btw, ja Silvanu Armenatulic (Tita mi ne mogu da joj izgovorim prezime :lol: ) nikad nisam svrstavala u narodnjake. Ona meni vise baca na sevdah :oops: :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

kako zaboravih napisat :roll:

prije dva, tri dana gledam neku muzicku emisiju na tv-u, kad podje pjevat Hanka Paldum u jazz verziji :shock:

ne znam je li ko gledo??? Orkestar Sinana Alimanovica :D Meni oci ispale :shock: :D
sicky

Post by sicky »

Neelix wrote:
sicky wrote:hmmm...onaj Kemal Malovčić i nedavno opazih još jednog nasljednika mu..Asim Bajrić...da otpjevaju pjesmu sa ne znam ti kakvom porukom...da ilahije uče..ma ne bih ih mogla slušat' da mi neko plati...
:lol: pa sa tim se slazem, mada ne znam ko je taj asim...ne znaju pjevat i kraj, i njima se ima sta zamjerit...

btw djes ti bolescuro, nema te odavno :D
Asim ti pjeva "Sine moj" :lol: :lol: da vidi izvedbe...odmah možeš po pištolj :shock:
Evo me ba, zaboravila za ovaj forum haman skroz :roll: :D
radijator

Post by radijator »

atko wrote:
mamica papucarka wrote:nikad nisam slusala narodnjake. Cak ni Harisa, ili Tomu Zdravkovica :roll: I nikad mi nisu bili jasni oni sto kazu"ja ne slusam narodnjake, ali slusam Dzinovica" :-)
Potpisujem ;)

Poslije Balasevicevskog pjesnistva ili Dzonijeve genijalnosti nema tog Harisa koji nece zvucati kao zadnji primitivac ;)
Ovo što vi govorite bi bilo isto kao da ja kažem "ne slušam zabavnu muziku, al eto slušam Azru"

preširok je pojam narodna muzika
narodno je ono što šire narodne mase vole, a kod nas je to i sevdah, i folk, i turbofolk, i td....
Neelix

Post by Neelix »

mamica papucarka wrote:kako zaboravih napisat :roll:

prije dva, tri dana gledam neku muzicku emisiju na tv-u, kad podje pjevat Hanka Paldum u jazz verziji :shock:

ne znam je li ko gledo??? Orkestar Sinana Alimanovica :D Meni oci ispale :shock: :D
kao nekad u 8 :-) i svidjelo mi se pravo.
pjega

Post by pjega »

a zar nije granica prihvatljivosti tamo gdje je postavi svako za sebe? siroko polje, biraj sta hoces. ako neko hoce da se ljuja i njise uz turbo-folk, pa njegov izbor ili problem. sad trebamo detaljno razvlaciti koji to tacno dio besliceve 'malo je malo dana' spada u kic, a koji je ok. subjektivna stvar.
Tesssa

Post by Tesssa »

Nema mi nista gore od ove podjele:
narodna i zabavna muzika. Ko je to samo smislio da mi je znati.

Ovako:
ja ne slusam ni tu "zabavnu"(u koju se godinama ubrajaju grupe poput Crvene jabuke, Magazina, hari Mata Harija, sve u isti kos), ni narodnu, ni folk, ni turbofolk, ni etno. Jednostavno, to nije moj ukus. I dok su svi slusali lepu Brenu kao djeca, ja sam slusala Ray Charles-a.ta mi je muzika bila mnogo zabavnija.
Samim tim mi ni Hanka Paldum, ni Dzinovic, ni Aca Lukas nisu kvalitetni. I apsolutno nisam duzna da ikome objasnjavam koji su moji razlozi. To bi bilo isto kao da se ja nekome pravdam zasto volim ljubicastu, a ne volim narandzastu boju.

Ono sto mi je posebno apsurdno kad kazem da ne slusam i ne volim ove vrste muzike je kad mi neko kaze: "Eh eto, ti se napijes i ne slusas narodnu". Prije svega, rijetko sam se u zivotu nalazila u situacijama da sam primorana da slusam narodnu muziku. Em se ne druzim sa takvim drustvom, em na prvi takt bilo kakve narodne idem kuci, jer mi na tom mjestu nije vise interesantno.

Ukusi su razlici, naravno, neka i ovih sto upale Harisa i Halida, meni je drago ako njih to ispunjava, mene jednostavno ne.
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

sulesavic wrote:
Rambo-Amadeus wrote:
sulesavic wrote:Sve me strah da i ovo ne završi na BC-u. Većina preduvjeta je tu - imamo šuplju, imamo potpise, samo još fali da se postavljač teme ispari...

Nego - ja bih da se prisjetim jednog članka Milovana Danojlića (valja li on k'o čovjek ili ne valja - ne znam). Kaže on o našim prostorima i rakiji: Nezabilježen je slučaj da je povod tuči, porodičnom nasilju, ubistvu bilo pretjerano konzumiranje plemenitih pića - šampanjca, viskija i sl. Crna hronika uvijek bilježi da je pijani muž, nakon što se vratio iz kafane (baš kafane), zadavio svoju nevjenčanu suprugu, nakon čega je izašao na snijeg, i od posljedica prealkoholiziranosti zaspao na zemlji, nakon gdje je ujutro pronađen mrtav.

Poenta - uz Bečke dječake se ne pije, ne mariše žena i ne spava na snijegu...
Bravo mr. Frojd... :D još jedno epohalno otkriće
Dedera se i ti izjasni - voliš li Hanku?
Volim sve sto vole mladi :D

Jednu sam odlichnu stvar cuo, na pitanje voditelja koju muziku slusa, jedan nas muzicar, dzezist, odgovara: "Slusam sve, ali ne i svasta".

To je to otprilike
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

ja mislim da je to halid najbolje reko, kad je reko, ponašaj se prirodno
Post Reply