Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nebojeplavo wrote:Ja sam cula da je na plate do 600KM stopa 10%, a na plate preko 600KM 15%, s tim da ne oporezuje pocetnih 200KM plate
znaci ako shvatam dobro ako imas platu 1000 KM, to je mjesecno 120 KM poreza a godisnje 1440 KM, ako ti ne oporezuju ovih 200 KM, a ako oporezuju to je onda porez 1800 KM ili dvije plate jebote. Covjece pa ovo nigdje nema. Znaci dva mjeseca ces raditi za drzavu ili u najboljem slucaju mjesec i po, a nemojte misliti da sad nece povecati plate ako im malo fali da idu preko 600 KM, jer u konacnici ce na tome zaraditi. Ulozice 500 KM da bi ti oteo 900. Jebote koji idioti. Ustvari idioti smo mi sto smo ih pustili
Necu da te razocaram, ali u svakoj zemlji EU imas porez na platu.
maha wrote:Samo da dam neke informacije u vezi sa rjesenjima novog Zakona. Do sada se placao porez na placu po stopi od 5% i to bez obzira na visinu place. Pored toga se placao porez na razne vrste drugih primanja po razlicitim stopama (30%, 50%, 69%) pa onda po kantonalnim propisima porez na dobit samostalnih privrednika (20-30%), porez na prihod od imovine, porez na autorske honorare..., pa onda ona lica kojima prihodi prelaze odredjene iznose placaju i porez na ukupan prihod (visine i stope su razlicite po kantonima). Uvodjenjem novog zakona prestaju da vaze svi ti porezi i uvodi se jedan-porez na dohodak. Stope su 10% (na osnovicu dohodak minus odbici, do 7.200 godisnje) i 15% (na osnovicu dohodak minus odbici preko 7.200 godisnje). Odbici su: svi imaju odbitak od 2.400 godisnje (mjes. 200) plus za izdrazavanog bracnog druga i djecu i druge izdrzavane clanve porodice (za svakog odredjeni iznos odbitka: od 1.200 pa navise, mjesecno od 100 pa navise), zatim za troskove lijeceja i uplate premija zivotnog osiguranja. Porez na platu ce se odbijati prilikom isplate, a obracunava se tako da se zaposleniku odmah priznaju svi odbici (na mjescnom nivou, pa tek onda primjena stope). Npr. covjek ima platu 800 KM i dvoje djece, porez je: 800 - odbici (200+100+140=440) = 360 x 10% = 36 KM (ranije je porez bio 800x5% = 40 KM. Situacije je drugacije ako se radi o licu koja prima vecu platu jer se tada primjenjuje (i) veca stopa 15%.
Majstore, hajd' ti meni samo u kratko reci: hoce li moja plata, ona koju dobijem na ruke, od pocetka primjene ovoga biti manja za 10/15%?
Pored toga sto se vec crvenim od stida zato sto nit' sam ozenjen nit' djece imam... A ni s roditeljima ne zivim vec skoro deceniju, sram da me bude... Da idem bar priznati koje siroce iz Ljubice Ivezic jer nakon ovoga tek nema nista od mojih planova ni o zenidbi ni o djeci.
Last edited by _BosanaC on 13/11/2007 13:36, edited 1 time in total.
maha wrote:Samo da dam neke informacije u vezi sa rjesenjima novog Zakona. Do sada se placao porez na placu po stopi od 5% i to bez obzira na visinu place. Pored toga se placao porez na razne vrste drugih primanja po razlicitim stopama (30%, 50%, 69%) pa onda po kantonalnim propisima porez na dobit samostalnih privrednika (20-30%), porez na prihod od imovine, porez na autorske honorare..., pa onda ona lica kojima prihodi prelaze odredjene iznose placaju i porez na ukupan prihod (visine i stope su razlicite po kantonima). Uvodjenjem novog zakona prestaju da vaze svi ti porezi i uvodi se jedan-porez na dohodak. Stope su 10% (na osnovicu dohodak minus odbici, do 7.200 godisnje) i 15% (na osnovicu dohodak minus odbici preko 7.200 godisnje). Odbici su: svi imaju odbitak od 2.400 godisnje (mjes. 200) plus za izdrazavanog bracnog druga i djecu i druge izdrzavane clanve porodice (za svakog odredjeni iznos odbitka: od 1.200 pa navise, mjesecno od 100 pa navise), zatim za troskove lijeceja i uplate premija zivotnog osiguranja. Porez na platu ce se odbijati prilikom isplate, a obracunava se tako da se zaposleniku odmah priznaju svi odbici (na mjescnom nivou, pa tek onda primjena stope). Npr. covjek ima platu 800 KM i dvoje djece, porez je: 800 - odbici (200+100+140=440) = 360 x 10% = 36 KM (ranije je porez bio 800x5% = 40 KM. Situacije je drugacije ako se radi o licu koja prima vecu platu jer se tada primjenjuje (i) veca stopa 15%.
Konačno da neko kaže nešto konkretno i matematički provjerljivo na postavljenu temu.
Majstore, hajd' ti meni samo u kratko reci: hoce li moja plata, ona koju dobijem na ruke, od pocetka primjene ovoga biti manja za 10/15%?
Pored toga sto se vec crvenim od stida zato sto nit' sam ozenjen nit' djece imam... A ni s roditeljima ne zivim vec skoro deceniju, sram da me bude... Da idem bar priznati koje siroce iz Ljubice Ivezic jer nakon ovoga tek nema nista od mojih planova ni o zenidbi ni o djeci.
I evo jos jedno pitanje: ako ja (a rado bih) uplatim sebi privatno penziono i zdravstveno osiguranje, hocel' drzava halalit' mom poslodavcu ono koje on i onako placa za mene a ne vrijedi mi ni za qrca?
Ali i ovdje ima nesto pozitivno: sada cemo moci biti pravi patrioti Necemo vise koristiti mobilne telefone ni jednog nam mrskog operatora, necemo imati od cega kupovati proizvode firmi u kojima nam sve mrske osobe imaju svoje prste... Gotiva prava
Na onom linku sto sam postavio (na stranici ministarsva finansija -reforma direktnih poreza ) ima u primjerima da ce plata valjda ostati nepromijenjena , cak i visa za 5-10 KM...
Pa vidish li ti detalja? Samostalan, ima platu iznad prosjeka, znam da ima i cuku...ne ozenjen i bez djece...prilika koja se ni na bingu ne moze dobiti. Ti si sebe utrpala, stipu sad mene
_BosanaC wrote:I evo jos jedno pitanje: ako ja (a rado bih) uplatim sebi privatno penziono i zdravstveno osiguranje, hocel' drzava halalit' mom poslodavcu ono koje on i onako placa za mene a ne vrijedi mi ni za qrca?
prijedlog (ne znam je li i to uslo sad u proceduru) je da ti poslodavac vise ne uplacuje zdravstveno ako ti to ne zelis, tj ako uplacujes zivotno zdravstveno osiguranje kod neke osiguravajuce kuce, tj tad ti drzava "halali" 15% zdravstvenmog osiguranja koje si do sad njima davao jer vec uplacujes nekome..
ali ne lezi vraze.. ima i tu caka - nakon isteka ugovornog roka sa osiguravajucom kucom, ti drzavi placas moras vratiti 15% novca kojeg si dobio od osiguravajuce kuce... pa se ti preracunaj sta ti dodje jeftinije - 15% (mislim bruto plate) mjesecno drzavi, ili 15% ukupnog iznosa koji ti isplati osiguravajuce drustvo..
ono sto sam ja shvatila je da nasi dragi parlamentarci hoce da proguraju ovaj zakon, a "pratece odredbe" ce se objaviti naknadno !!!!!! tj niko nista ne zna, dajte samo da vam uzmemo pare, mi (politicari) smo ionako prijavljeni na 1000 KM a one dvenice i ostale prihode cemo nekako da izuzmemo iz zakona...
pa gdje to ima??
p.s. u pratece odredbe spada koliko ti se oprasta poreza ako imas djecu, izdrzavanog clana obitelji, da ti se dio poreza vraca ako dajes u humanitarne svrhe itd... sto je u sustini najbitnije.. pa hebote, i u USA sa njihovim famoznim IRS-om koji je haman ko inkvizicija imas nacine za povrat barem dijela poreza....
ako ima neko ko je bio na posljednjem Reviconom seminaru a zna malo "prizemnije" da objasni, bili bismo zahvalni
obuca wrote:džaba mi dimimo na forumu treba se ulice ufatit. zgradu izvršne vlade blokirat (onu novu malo slupat). masovne demonstracije nama trebaju, nemiri, neposlusnost kao onomad u Francuskoj. zapalit im vozne parkove, njihove Fikendice i ostalo. oni drugacije ne razumiju
najlakse je vladat glupim i gladnim narodom
jos jednom da reknem dok se niste hljeba i kruha najeli
Pearl wrote:ono sto sam ja shvatila je da nasi dragi parlamentarci hoce da proguraju ovaj zakon, a "pratece odredbe" ce se objaviti naknadno !!!!!! tj niko nista ne zna, dajte samo da vam uzmemo pare, mi (politicari) smo ionako prijavljeni na 1000 KM a one dvenice i ostale prihode cemo nekako da izuzmemo iz zakona...
pa gdje to ima??
p.s. u pratece odredbe spada koliko ti se oprasta poreza ako imas djecu, izdrzavanog clana obitelji, da ti se dio poreza vraca ako dajes u humanitarne svrhe itd... sto je u sustini najbitnije.. pa hebote, i u USA sa njihovim famoznim IRS-om koji je haman ko inkvizicija imas nacine za povrat barem dijela poreza....
ako ima neko ko je bio na posljednjem Reviconom seminaru a zna malo "prizemnije" da objasni, bili bismo zahvalni
Vratice se, k'o i od PDV-a sto se vraca Ljudi su se sjebali da nam objasne zasto je u stvari PDV dobar za nas, politicari su dobili stotine miliona KM 'viska' s kojim ne znaju sta ce, ACIPS se sjeba pricajuci kako niko nema blage veze gdje pare nestaju i slicni ACIPS-i, ali narod ukida Republiku Srpsku I drka od srece na TV kada vidi branioca SVOJIH nacionalnih interesa
_BosanaC wrote:Ja samo cekam da se jave dezurni dusebriznici i objasne mi zasto je u stvari dobro da od 01.01. imam 15% manja primanja Fakat sam nestrpljiv
pa za razvoj drzave, bolju socijalnu politiku, nova radna mjesta i put u evropu... zar nsii naucio vise? sve ono na sta neki svrsavaju vec 10 godina kao da prvi put cuju... pa glasaju za iste majmune..