Uobicajene pravopisne greske dijaspore

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
lady midnight

Post by lady midnight »

Orbini wrote:Ako cemo govoriti o mladjima koji su skole pozavrsavali izvan Bosne, onda ima bisera, improvizacija, a i bosanskog jezika pisanog na svedski, danski, engleski,... nacin:

Napr:

Idemo do plivaćke hale. (idemo na bazen)
Druzicemo se zajedno sa soljom kafe. (uz kafu)
Daju se dzabne karte (karte su dzabe)
Volim prirodnu muziku (narodnu)
Daj mi pic vode (daj mi guc, mali gutljaj vode)
kucne zivotinje (domace zivotinje)
orbini,
tachno je to, ali najnormalnija je stvar da jezichka okolina u kojoj se duzhe nalazish ponajvishe utiche na idiomatske konstrukcije (druga po redu je, ja mislim, sintaksa), mozhda i prije nego na pravopis. i to nema veze sa pismenoshcu, nego je sasvim normalan upliv jezika koji dominira u vlastitom okruzhenju, a ljudi se trude prevesti na najbolji moguci nachin.

inache, opcenito vezano za temu, ja bih da naglasim samo jedno: bilo kakvo poboljshanje pravopisa, gramatike, stila... u maternjem jeziku se mozhe odviti samo kroz konstantnu komunikaciju na tom jeziku. mnogi, upravo mladi ljudi koji su odrasli u inostranstvu bi to rado pokushali, ali ih u startu syebu ovi shto im sa podignutim prstom spochitavaju da su nepismeni, da ne poznaju jezik, itd...
lichno znam mladih ljudi kojima se vishe ne mili ici u BiH, jer ih ovi "domaci" tretiraju kao kakve glupsone, ili ih maksimalno zayebavaju..

Bozhe dragi, pa ja se samo pitam koliko takvih se ikada nashlo u inostranstvu u situacijama u kojima su trebali da vode iole ozbiljniju konverzaciju na jeziku kojim ne vladaju u potpunosti. I onda bih rado vidjela te konstrukcije koje nastaju u tim situacijama...

shto se mene tiche, u komunikaciji sa ljudima mi je vazhno da razumijem shta hoce da kazhu, pogotovo kada se radi o osobama koje iz opravdanih razloga ne vladaju jezikom.
lady midnight

Post by lady midnight »

volvoxII wrote:
lady midnight wrote:
@volvoxII
male ispravke (nemoj se naci uvrijeDZHen ;)):

ne kazhe se intelEgencija, nego intelIgencija
ne "prevesti U", nego "prevesti NA (drugi jezik)"
ne "absolutno", nego "apsolutno" (to mi je upalo u ochi na jednoj drugoj temi, ja bih rekla tipichno dijasporashka greshka :D ali nishta strashno, deshava se i najboljima :D:D)

i naravno, nije "backround", nego "background", ali ni ovo nije toliko strashno, je li, pa pobogu ono "g" se i ne primijeti prilikom izgovora :-):-).... a i nisi dijasporac da bi ti neko spochitavao pravopisne greshke :D:D:D
hvala, sve mi je to poznato
pa zashto onda grijeshish ako ti je poznato :-):-)
sulesavic

Post by sulesavic »

Da mi je fening za svaku glupost koju proèitah, a kamoli èuh...

Naði razliku

Image

Image
lady midnight

Post by lady midnight »

sulesavic wrote:Da mi je fening za svaku glupost koju pročitah, a kamoli čuh...

Nađi razliku

Image

Image
:lol:

sule, RET :D bi bio da ovo postavish na "hajde da se poigramo" :D
sulesavic

Post by sulesavic »

lady midnight wrote:
sule, RET :D bi bio da ovo postavish na "hajde da se poigramo" :D
Eh...
anais_nin

Post by anais_nin »

Minnela wrote:
volvoxII wrote:Vidim imas bioloski backround. Ali ostavimo patoloske gljivice po strani.

Mozel ovo:

ma ne sad neka seljacka super damna plava boja, neka ljepa plava boja koja nije tamna. A bilo bi super da se ofarba u nekoj zelenoj i silver boji. Ko one zgrade preko puta alipasina...

ili je autor pod seditivima ili je dijaspora treca mogucnost ne postoji
:lol: :lol: a u Bosni sve pismeno da pismenije bit' ne MERe :-) :D ...
ote mi slova iz tastature :D

ok, razumijem nekog dobronamjerno ispraviti, u radi svrhu ucenja iz te ispravke....ja to mladjem burazu redovno radim....posebno ovo pisanje sastavljeno odvojeno "ne"....ali gledati na nekog s visine zbog toga :-) ne volem :oops:
artzy

#57 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore

Post by artzy »

volvoxII wrote:citajte i ucite :D

dodze, prodze
prijavijo, najavijo
nemogu, nezelim itd.

imam jos, al´ da ne ispucam sve iz prve
Nije dijaspora tamo negdje iznikla i sad se ne snalazi s jezikom... ko je nepismen bio kod kuce nepismen je ostao i u dijaspori... "kod kuce" fala bogu vecina polupismena pa u dijaspori stanje vremenom i pogorsano...

U dijaspori ljudi pricaju s drugim ljudima iz domovine s kojim mozda u Bosni ne bi izmijenili ni mehraba/merhaba :lol:
sulesavic

Post by sulesavic »

Bezvezno je ovo naprðivanje o ovome, ka¾em vam...
anais_nin

Post by anais_nin »

ma dajte ljudi pa sta je s klincima koji su otisli kao pilici, ili koji su rodjeni vani? :oops: mislim stvarno....ima odraslih ljudi koji su nepismeni, a ne djecica koja cak i ako govori maternji jezik (ili maternji jezik roditelja) tecno, nema bas puno prlike da se praksa u pismenom obliku....pa zar je to razlog ili povod za ruganje i izrugivanje? :roll:
sulesavic

Post by sulesavic »

anais_nin wrote:ma dajte ljudi pa sta je s klincima koji su otisli kao pilici, ili koji su rodjeni vani? :oops: mislim stvarno....ima odraslih ljudi koji su nepismeni, a ne djecica koja cak i ako govori maternji jezik (ili maternji jezik roditelja) tecno, nema bas puno prlike da se praksa u pismenom obliku....pa zar je to razlog ili povod za ruganje i izrugivanje? :roll:
Lijepo & pametno sroèeno & izreèeno...
Ivanche

#61 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore

Post by Ivanche »

dodze, prodze
prijavijo, najavijo
nemogu, nezelim itd.

Sad mi ako smo daleko od zemlje ne znamo pisati?? ti to meni mater ha bolan?? :D :lol:
hajd ne zezaj...ima nas i pismenih...k'o sto je neko vec dodao komentar, onaj sto nije znao ni prije pisati ne zna ni sada... 8-)
A koliko se tek naroda dochepalo skoli kad je doshao u dijasporu, imamo (imali) smo veliki broj analfabetika - al' sto kazu moji, ko da smo mi gledali na narod van Sarajeva prije...ovdje kad smo dosli skontali smo koliko nam je narod nepismen...sramota... :oops:
sulesavic

Post by sulesavic »

Nije sramota biti nepismen po definiciji priuèenih jezikoslovaca, sramota je ne unapreðivati svoje znanje (iz bilo koje oblasti) svaki dan...
Ivanche

Post by Ivanche »

za zemlju kao sto je bila nasha bivsha Juga...jest malo sramota...ali slazem se i sa tvojim,ima ti ta mjesta...:)
Ivanche

Post by Ivanche »

trebam pocheti crtati? ... nema nista sa ko je pismeniji, ali mi ko iz SA, nismo znali da imamo ovoliko analfabetika van SA kao sto imamo (upoznavajuci narod po centrovima)
znas ono, u gradu si zivio i ne gabri te toliko sta se deshava van tog grada ...ma posh skroz... :oops:
volvoxII

Post by volvoxII »

evo da preimenujem temu:

Nepismenost Bosanaca i Hercegovaca
Felicita

Post by Felicita »

Eh ovako kao dijasporka, a istovremeno Jezicarka zelim da vas napomenem da je jezik nesto sto konstantno zivi, razvija se tj nije statican. To je jedno.

Pod drugo, ZASTO se lokalni izrazi razlikuju u zavisnosti iz kojeg dijela B&H dolazimo ne treba uopste polemisati. Jednostavno je tako raznoliko i divno.

Trece: greske tipa "nemoze", "dali", "dodze", "napravito" su gramaticki nepravilne i nemaju ama bas nikakve veze sa dijasporom, vec sa nepoznavanjem gramatike.

Tako jarane povuci se u nekakvo cose i zaceprkaj sa tim svojim generalizovanjem. Il promjeni jednostavno naslov teme. :D
danas

Post by danas »

meni rekla da je ovo tema dze se more nesta naucila o nas jezik... :? :? :?
Prozor

Post by Prozor »

danas wrote:meni rekla da je ovo tema dze se more nesta naucila o nas jezik... :? :? :?
Af kors ju hav tu no boznian langvic if ju vant spik her in de boznian forum :D :D :D :D :D :oops: :oops:
Leonid Breznjev

#69 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore

Post by Leonid Breznjev »

dodze, prodze
prijavijo, najavijo
nemogu, nezelim itd.

jao sto volem ove knjizevnike kao tebe. :D dje je ba zapelo ahbabu, na kojeg je to treba ti dijasporca bacila pogled? ili je pak do auta? ili si jednostavno voljan pokazati svima nama kako si ti te ogromne greske bijednog nam roda u dijaspori uocio?

odavno ga ti haman nisi ispuco, stari moj!

sa postovanjem! :D
danas

Post by danas »

imali neko dabi mi pomogla nauciti moj jezik? :? :?
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

danas wrote:imali neko dabi mi pomogla nauciti moj jezik? :? :?
pokusalo bih ja da ti pomoghnem na tvo jeziki! bijo bi rado!
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Halloo

Ja se jafljala is Niskozemska. Posdraf svim bosancima. Ja se spremila za komunikacija na bosanski! :D
topcam
Vozim: uzbrdo

Post by topcam »

Image
Last edited by topcam on 30/12/2011 13:13, edited 1 time in total.
vatana

Post by vatana »

Vazno je to, da je autor teme navodno pismen.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ja veze nemam sa bosanskom gramatikom, ali imam jednu foru, otkrit cu vam tajnu :D

kad hocu da napisem post prvo otvorim Word i napisem ga u Wordu. Ako pravopis i gramatika ne stimaju Word ishara tekst sa crvenom i zelenom bojom. Crveno znaci da rijec nije dobro napisana, a zelena da se opet gadjam gramatikom. Onda ja to lijepo popravim i kad vise nema nikakvih shara znaci da je sve po pe-esu. A za stilski izrazaj i umjetnicki dojam koristim desnim klikom misa opciju sinonimi :D
Post Reply