Saobracajne nesrece na putevima BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Neelix

Post by Neelix »

sinus wrote:U vezi ove nesreće...ako neko slučajno nije pročitao
Kako je potvrđeno u policiji, poginuli su Admir Šuvalić (29), Almin Šuvalić (26), Zlatko Šuvalić (27), Jasmin Lučić (30), dok će za petu osobu naknadno biti utvrđen identitet, a za koju se pretpostavlja da je iz Prištine.

Mjesto nesreće je samo 500 metara udaljeno od Lašvanske petlje, gdje se, prema svemu sudeći, iz pravca Busovače automobil "ford eskort" karavan, njemačkih registarskih tablica MSG 222, i uključio na magistralni put M-17. Vozilom je najvjerovatnije upravljao nastradali Admir Šuvalić.

Nedugo nakon toga, vozilo se zabilo u šleper "Man" preduzeća "Tranzit export" iz Sarajeva (123-T-206), kojim je upravljao Dževad Planinčić (29) iz Visokog.
Gotovo svaki dan sam na magistralnom putu M-17 i vidio sam dosta udesa.Ono što sam ja vidio večinom je bilo zbog krivice vozača. Preticanje na punoj liniji, čak i na duploj punoj, preticanje sa desne strane na petljama (auto se uključilo sa petlje, a frajer ga pretekne sa desne strane trakom za uključivanje), loša procjena prilikom preticanja, prebrza vožnja po mokrom putu, neiskustvo i neznanje vozača...a samo mali dio nesreća je uzrokovan nekim drugim faktorom. Sve u svemu mislim da nije do zakona koliko je do samih ljudi.
apsolutno se slazem. pustite se losih puteva, starih auta, sve je to ljudski faktor. ako je los put valjda vozac to treba primjetit pa ne vozit 120 po rupama, i onda se zalit (na onom svijetu :D ) sto je izletio s puta. ako je auto staro valjda treba sporije vozit, a ne otpadne mu tocak pri 120 km/h i onda se zalit ( isto na onom svijetu :D ) sto mu je otpao.

a i kad uzmes da se vecina nesreca desava zbog preticanja na nedozvoljenim mjestima...sve je jasno. nije los put ni moje staro auto krivo sto ce se debil u novom mercedesu zabit u mene jer je izletio iza krivine u mojoj traci na naravno punoj liniji, pri velikoj brzini.
niggy

Post by niggy »

Motokultivator wrote:Evo malo za one koji vole brze voznje.

OPREZ, ko ima slab zeludac nek ne klikce

http://autoplay.ru/2007/08/16/samye_str ... otret.html
Oj Tito dragi, pa ove se slike fakat ne mogu gledat.... da si se zivot smuci....

Slazem se da je u vecini slucajeva krivi vozaci, jer voze prebrzo, po LOSEM putu i LOSIM autima...

Naravno, bilo bi super, da ima autoput....pa da se ovi losi putevi koriste samo za kratke voznje....mislim da bi smanjilo takodje broj udesa....

Ali opet to se nikada nece moci iskorijeniti, jer ce uvijek biti budala koji voze ludo pa i po najboljem autoputu i u najboljem i najsigurnijem autu....

Recimo, uzmite samo u obzir cinjenicu USA, i njihove puteve i auta... a negdje sam cuo informaciju da SVAKE sekunde 300 ljudi ostane " osakaceno" u sudarima... ( naravno njih ima 300 miliona a nas 3 ) , ali opet to govori da nikada necemo vidjeti "kraj" udesima.
ticoroman

Post by ticoroman »

A kad se napravi put ko ce ove danasnje vozace nauciti kako se vozi po autoputu? :)

Bojim se da ce tu biti jos vece nesrece, jer umjesto da se zabije u jedno auto vozeci 60 km/h na autoputu vozeci 130 km/h ce pokupiti jos 3-4 komada. :(
niggy

Post by niggy »

Mislim da je ovakvo razmisljanje da ce sa autoputem biti veci broj zrtava, neutemeljeno....

evo imamo to malo autoputa....sada eto skoro 30 km,,,, pa uzmite broj nesreca,...koliko ja znam nije uopste VELIKI
naravano da je na autoputu "smrtnost " veca, tj u slucaju nesrece vece su sanse da cete poginuti...ali sigurno ce smrtnih slucajeva biti manje....
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Za zivota ne vidjeh nista grozomornije... :shock:
atko

Post by atko »

Slike su da ti se smuci, ali t je realnost to se dogadja i zato bi ih trebalo pokazivati ljudima koji polazu vozacki prije svakok casa, bolje da im se smuci nego da zavrse kao na slikama
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

niggy wrote:Mislim da je ovakvo razmisljanje da ce sa autoputem biti veci broj zrtava, neutemeljeno....

evo imamo to malo autoputa....sada eto skoro 30 km,,,, pa uzmite broj nesreca,...koliko ja znam nije uopste VELIKI
naravano da je na autoputu "smrtnost " veca, tj u slucaju nesrece vece su sanse da cete poginuti...ali sigurno ce smrtnih slucajeva biti manje....
nije tacno, na autoputu skoro da i nije bilo poginulih otkako je otvoren... nema saobracaja iz drugog smjera, ima prostora za izbjegavanje belaja, a i dosta je pregledniji od magistrale...
kujundzija

Post by kujundzija »

Samo su se ovakve fotografie mogle da vide u ratu kad je ceto rokao po nasim gradovima kao naprimjer u Sarajevu na Markalama i na drugim mjestima i u drugim mjestima sirom BiH. Ove fotografije su uzas pa eto ti samo treba reci nedao bog nikome i OPREZ VOZACI i nek nam ove fotografije budu uvijek pred ocima kad sjedemo za volan i nikakvo nam upozorenje netreba vise ,ako zelimo da i dalje sjedamo za volan i da dalje zivimo.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

kujundzija wrote:

Samo su se ovakve fotografie mogle da vide u ratu kad je ceto rokao po nasim gradovima kao naprimjer u Sarajevu na Markalama i na drugim mjestima i u drugim mjestima sirom BiH. Ove fotografije su uzas pa eto ti samo treba reci nedao bog nikome i OPREZ VOZACI i nek nam ove fotografije budu uvijek pred ocima kad sjedemo za volan i nikakvo nam upozorenje netreba vise ,ako zelimo da i dalje sjedamo za volan i da dalje zivimo.
Stvarno je boze sacuvaj - kaze nije za one sa SLABIM zeludcom, kontam svasta sam vidjeo u ratu - izgleda da sam zaboravio. Presto sam gledat nakon 10 slika. Sad kad budem isao kuci fino laganice.
Hendrix

Post by Hendrix »

Mene je lik preteko u tunelu Vranduk prije par godina , sav sretan.
Toliko o vožnji na našim cestama.
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

kujundzija wrote:

A ja kontam da li ili ne da napisem da su predivne slike i poucne,

za neke da idu negdje sa oprezom,

a za mene,da u buduce dolazim dole sa nekim bunkerom od auta sa 21 vazdusnim jastukom...

PS.Ford Eskord se prestao proizvodit prije 15 god. i ima max. 1.6 kubika...

i bilo ih je petero u njemu,da bi tip jos preticao sa takvim autom u takvom stanju...pa da je Shumaher,sjebo bi se.Nas mentalitet i nista drugo!?
Better Man

Post by Better Man »

Sarafcina wrote:
Bubamaja wrote:A ne pitate se kako ce to izgledati kad naprave auto-put ? :shock: Najveci postotak stanovnista nije nikad vozio auto-putem niti ucio kako to treba. I tu postoje pravila i kultura ponasanja.
Pa kad ga naloze po ravnici s golfom 2 da vidi jel se prasi iza......... :roll:
a nedaj boze da vozi iza nekoga..uvijek prvi i nikog ispred njega u krajnjoj lijevoj....na sve sto naidje odmah blica ...cuj blica!!! ovdje gdje ja zivim to niko ne radi...ne smijes blicati....vozi iza njega dok ne skonta da se skloni..jest'ponekad suplje jer ima i ovdje onih sto se zamisle ili se jutrom nisu probudili pa udju u krajnju lijevu i tako bi do posla. Voze doduse 100km/s sto nije ni malo. Al 's druge strane mu mrsko im se prestrojavat u dvije trake nasuprot koje su potpuno praze...uffffff :x te mrzim al'ne mozes im nista .... malo im pridjes blize nebi li se probudili :zzzz: ...iako je i to kaznjivo ali nikako blicanje.... :?

a sta fali blicanju?
Ubjedljivo su najgori vozači Golfa 2, koji misle da su osvojili svijet i da imaju najbolje auto na svijetu! Oni uglavnom izvode škripe kočnica, voze mahnito i moraš se sklanjati tim idiotima da te ne opale sa svojim grobom. Što se tiće blicanja na naših skromnih 20 km autoputa je posebna priča. Kreneš preticati automobil i odjednom se iza tvojih leđa stvori neko koje brži od tebe i odmah ti blica da mu se skloniš, jer on mora biti prvi papak. Prošlog mjeseca sam putovao u Zagreb i jedna me je stvar pozitivno iznenadila! Naime kad se prestrojiš u traku za brzu vožnju, tj. pretičeš auto ispred sebe i za leđa ti ide neko koje drastično brži od tebe, on ti neće uopće blicati, već će se prilagoditi tebi i tvojoj brzini i tek kad se ti vratiš u svoju traku ubrzat će i kulturno te zaobići! Jedini način da se saobraćajne nesreće iskorijene je da se krene u oduzimanje vozačkih dozvola i doživotna zabrana upravljanja motornim vozilima za osobe koje naprave udes svojom krivicom i izazovu nasilnu smrt nedužnih učesnika u saobraćaju, kao i plaćanje kaznih čija bi visina bila minimalno 10 hiljada KM! I još jedan bitan faktor isključiti iz saobraćaja sva stara i tehnički ne ispravna vozila i izdati vlasnicima trajnu zabranu korištenja tih vozila kao i naložiti da se ta auta moraju odvesti na otpad i presovati! I još jedno, dobnu granicu polovonog auta koje možeš uvesti sa sedam smanjiti na 5, pa ko ima novca da kupi novo ili auto do 5 godina starosti nek voza, ako nema i ne treba! Prije rata se znalo ko može imati ako ne automobil, dok danas svaka šuga za siću može da kupi groba od 20 godina i predstavlja potencijalnu opasnost na cesti!
nineac

Post by nineac »

Dok se nesagradi auto put suvisno je pricati o bilo kakvim statistikama.
Danasnja auta su davno prevazisla mogucnosti nasih puteva, te su ljudi normalno isfustrirani kada voze. Takodje, svako ima auto kao i vozacku, a o kvaliteti auto skola je suvisno pricati.
Ovaj problem trazi rjesenje iz temelja, ali ne u smislu da su vozaci za sve krivi. Nemoze uvjek nalaz biti "neprilagodjena brzina uslovima puta". Znaci ja vozio 15km/h, led se stvorio jer neko nije psuo cestu, ili drzava nije platila so, opet ja kriv.
Kod nas ljudi konacno moraju traziti odgovornost od svojih plemenskih vodja.
Medjutim, surova stvarnost je da cemo opet pokrenuti jednu te istu temu za nekoliko mjeseci kada se opet nesto ovako desi.
fatal error

Post by fatal error »

mislim da problem ne predstavljaju ni auti, ni putevi ni auto-putevi nego mi vozaci koji se krecemo tim putevima i upravljamo tim vozilima. bez obzira kako los put bio treba se prilagoditi datim uslovima. ako se vec kao ucesnici u saobracaju krecemo losim putevima onda nacin voznje treba prilagoditi istim. prica se da njemacka ima dobre puteve. ipak u u njemackoj gine narod u saobracajkama. staro vozilo nije isto sto i tehnicki neispravno vozilo. savjestan vozac ce svoju dvicu odrzavati. nesavjestan ce platiti da mu cetvorka prodje na tehnickom jer on nema vremena za tako nesto. nekad na jednoj od tema neko napisa da se ne veze jer ce mu se u slucaju udesa bespotrebno aktivirati airbag. vjerovatno novije auto, mozda i tehnicki ispravno, ali dzaba... o uslovima ovakvog ponasananje bi se vjerovatno dale napraviti studije i studije. pocevsi od cooliranja, frustracija pa do zakonodavne i izvrsne vlasti. ipak sve to nas ne oslobadja od obaveze da se mi kao vozaci savjesno odnosimo prema tudjim i vlastitim zivotima.
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

ovo se desilo sinoc oko 1 sat poslije ponoci u blizini vjecnice. Lik se zabio u parkirana vozila...Srecom, nije bilo zrtava........

Image
Shoba

Post by Shoba »

ja stvarno ne znam kome se negdje zuri u drzavi u kojoj niko nista ne radi?

99% puteva u Bosni imaju samo par kratkih dionica koji bi po nekoj normalnoj internacionalnoj logici imali isprekidanu traku. Znaci, nemojte se cuditi sto ljudi ginu kada im je ZAKONOM dopusteno da srljaju u belaj. Ja bi fino zasao sa onim kamionom sto farba i samo punu traku duz cijele Bosne razvuk'o. A kome je do trka, nek ide tamo gdjje se to radi.

Za vecinu ljudi voznja je jedina kompenzacija za siromasan i bezsadrzajan zivot, pa moraju "mjenjac" isprazniti u autu kada vec ne mogu tamo gdje se to radi...

Ko nema u glavi, ima u volanu.....

:zzzz:
peanuth

Post by peanuth »

nakon sto sam procito sve postove da i ja dam svoje maslo ovdje. :122

uzrok ovih saobracajni nesreca lezi u tome sto u drzavi BiH svaki kreten koji ima novca moze da dobije vozacku. tako se on onda ponasa i na putu.naravno to radi sa autom koje ovdje u Njemackoj nikad ne bi pustili u saobracaj.

neki dan negdje kod Lukavca, negdje oko 1 sat po noci ja vozim 120, iza mene svjetla, zvuk motora kao da ide tenk i masa mene opel kadett , i ode on.kreten je sigurno vozio 140..5 km dalje, svjetla na putu, saobracaj stoji, isti kreten koji je pijan bio udario je u zenu neku.. zena je se prevrnula, pukom srecom joj se nista nije dogodilo....

i eto zovem ja muriju, jel ono bi 122 ?? mislim da je, i kaze on meni , gdje si, kazem ja njemu kaze evo ti broj od PS Lukavac pa njih zovi. halo.? imal smisla???

i ovdje ima kretena,i ovdje ima saobracajnih nesreca, ali ne u tom obimu kao u Bosni.

u sustini radi svako ko sta hoce, ako ima domace tablice to mu i prolazi, jer Murija ne kaznjava one koji "nemaju novca".. dok mene na licu mjesta proganjaju kao da sam zlocin napravio ako prekoracim brzinu za 10 km/h.

naravno tu dodje spika kao , uzet ce mi pasos, jer sam boze vozio 10 na sat vise.. sve u svrhi da bi im dao cenera da imaju gdje pojest cevape.

isto i pjesaci, ovdje murija kad vidi da prolazis preko crvenog onda ti naplati kaznu.desilo se neki dan jednoj mojoj poznanici, 15 € kazne.. pa sledeci put nece..
lordi

Post by lordi »

peanuth wrote:nakon sto sam procito sve postove da i ja dam svoje maslo ovdje. :122

uzrok ovih saobracajni nesreca lezi u tome sto u drzavi BiH svaki kreten koji ima novca moze da dobije vozacku. tako se on onda ponasa i na putu.naravno to radi sa autom koje ovdje u Njemackoj nikad ne bi pustili u saobracaj.

neki dan negdje kod Lukavca, negdje oko 1 sat po noci ja vozim 120, iza mene svjetla, zvuk motora kao da ide tenk i masa mene opel kadett , i ode on.kreten je sigurno vozio 140..5 km dalje, svjetla na putu, saobracaj stoji, isti kreten koji je pijan bio udario je u zenu neku.. zena je se prevrnula, pukom srecom joj se nista nije dogodilo....

i eto zovem ja muriju, jel ono bi 122 ?? mislim da je, i kaze on meni , gdje si, kazem ja njemu kaze evo ti broj od PS Lukavac pa njih zovi. halo.? imal smisla???

i ovdje ima kretena,i ovdje ima saobracajnih nesreca, ali ne u tom obimu kao u Bosni.

u sustini radi svako ko sta hoce, ako ima domace tablice to mu i prolazi, jer Murija ne kaznjava one koji "nemaju novca".. dok mene na licu mjesta proganjaju kao da sam zlocin napravio ako prekoracim brzinu za 10 km/h.

naravno tu dodje spika kao , uzet ce mi pasos, jer sam boze vozio 10 na sat vise.. sve u svrhi da bi im dao cenera da imaju gdje pojest cevape.

isto i pjesaci, ovdje murija kad vidi da prolazis preko crvenog onda ti naplati kaznu.desilo se neki dan jednoj mojoj poznanici, 15 € kazne.. pa sledeci put nece..
Hajde ti meni pametnjakoviću iz Njemačke reci šta je "Murija" tu kriva za nezgode jeli pravila put -nije,jeli stišće gas učesnicima-ne kažnjava li -e pa kažnjava a nema fajde a što se tiče vas "dijasporaca" čim kročite u Bosnu zaboravljate odakle ste došli,najviše prekršaja pravite VI.
A što nekažeš kada ste ranijih godina dolazili u Bosnu nije vam ni "Murija"ništa mogla jer ste VI strani državljani pa se to moralo preko ambasada završavati e od ove godine ste se malo zaje**li sve se promijenilo.I nemoj mi bogati uspoređivati Njemačku i Bosnu što se tiče nezgoa malo se raspitaj koliko kod tebe u Njemačkoj ima dnevno nezgoda sa tragičnim ishodom.Daj činjenice i nelupaj u praznu slamu.
A što se tiče saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju na našim putevima krivaca je mnogo od puteva,neiskustva vozača,neispravnosti vozila vertikalne i horizontalne signalizacije pa dalje da ne nabrajam. Toliko...
Neelix

Post by Neelix »

lordi wrote:
peanuth wrote:nakon sto sam procito sve postove da i ja dam svoje maslo ovdje. :122

Hajde ti meni pametnjakoviću iz Njemačke reci šta je "Murija" tu kriva za nezgode jeli pravila put -nije,jeli stišće gas učesnicima-ne kažnjava li -e pa kažnjava a nema fajde a što se tiče vas "dijasporaca" čim kročite u Bosnu zaboravljate odakle ste došli,najviše prekršaja pravite VI.
A što nekažeš kada ste ranijih godina dolazili u Bosnu nije vam ni "Murija"ništa mogla jer ste VI strani državljani pa se to moralo preko ambasada završavati e od ove godine ste se malo zaje**li sve se promijenilo.I nemoj mi bogati uspoređivati Njemačku i Bosnu što se tiče nezgoa malo se raspitaj koliko kod tebe u Njemačkoj ima dnevno nezgoda sa tragičnim ishodom.Daj činjenice i nelupaj u praznu slamu.
A što se tiče saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju na našim putevima krivaca je mnogo od puteva,neiskustva vozača,neispravnosti vozila vertikalne i horizontalne signalizacije pa dalje da ne nabrajam. Toliko...
:thumbup:
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Aaaa jes LJUT :x :x :x
Polako ba lordi srce ce te uFatit ..... :lol:
*mima*

#71 Re: Saobracajne nesrece na putevima BiH

Post by *mima* »

kujundzija wrote:Evo upravo procitah da je danas pet osoba poginulo u saobracajnoj nesreci koja se je dogodila u mjestu Janjici kod Zenice na magistralnom putu M-17. Dokle cemo iz dana u dan da citamo o ovakvim saobracajnim nesrecama ,koje nazalost tragicno zavrsavaju.Ja mislim da bih se Ministarstvo za saobracaj u nasoj Bosni trebao da pozabavi ali ozbiljno o ovim sve cescim i nazalost sve tragicnijim saobracajnim udesima na nasim putevima sirom nase Bosne i Hercegovine.Ja znam da je tu najvisa krivica do nas vozaca jer kako se vozi to jest divlja po nasim ovim putevima dobro svaki dan ne bude i po stotine udesa, ali ipak trebalo bih se nesto da preduzme da ovavih udesa bude sto manje.
A sta da se preuzme????????? Da oduzme i vozacke i auta idiotima koji divljaju po ulicama????????
Last edited by *mima* on 17/08/2007 11:36, edited 1 time in total.
amrino

Post by amrino »

Ko postavi onaj link JE.... :x :x :x
Zamal u nesvjest nisam ljohnula!!!
UZAS!
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Uffff ja sam pravo sretna sto ga jucer nisam otvorila...nesto sam se dvoumila ma rekao nije bezze stavljeno upozorenje...i nisam ...sad kad citam komentare pravo mi je drago....sta ce mi to jos tek trebam na put ...ko da gledam sve bi mi slike pred ocima fercerale brrrrrrrrrrr
amrino

Post by amrino »

Bubamaja wrote:Uffff ja sam pravo sretna sto ga jucer nisam otvorila...nesto sam se dvoumila ma rekao nije bezze stavljeno upozorenje...i nisam ...sad kad citam komentare pravo mi je drago....sta ce mi to jos tek trebam na put ...ko da gledam sve bi mi slike pred ocima fercerale brrrrrrrrrrr
Ne otvaraj ni pod razno!!!
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Ma ne pada mi napamet.

Nek i ja jednom belaj zaobidjem :lol: :lol:
Post Reply