PIRAMIDA NA BHT 1

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:52, edited 1 time in total.
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Nancy Drew wrote:
Bonnie-Clydova mala wrote:Slažem se, mada se ponekad (u njenom stilu da se izrazim) pretenciozno nameće (zaista) bogatim vokabularom koji teško da njene kolege iz novinarskih redova razumiju, a kamoli običan narod...samo kad bi rječnik prilagodila auditorijumu koji se ne sastoji isključivo od akademika ... Inače je :thumbup:
Vokabular je sasvim običan i normalan za normalne ljude. Tako se govorilo u normalna vremena, tako i danas govore normalni ljudi.
To što 70% stanovništva govori ''ha, njiha, goram, dolam, onooo, vako, nako'' je tragedija ali opet nije razlog da to postane uobičajen, općeprihvaćen i standardan govor te da tako počnu govoriti i novinari na elektronskim medijima.
Govore mnogi tako, istina, i danas ali to opet više govori o njima samima i mediju na kojem rade.
Madžida je rijetko obrazovana, inteligentna, smirena i sabrana žena koja do sada, u moru papanluka koji je okružuje, i nije imala pravu šansu.
Možda to bude ovo a možda ne.
Možda joj ovakav format ne legne, ko zna, ali bolje je za sve nas da najzad na ekranu gledamo i slušamo i neku suvislo lice koje može sastaviti smislenu rečenicu, od početka do kraja, bez cičanja, podvriskivanja i kreveljenja.
Čisto da ne zaboravimo šta je to ''normalan'' vokabular i kako izgleda ''normalna'' voditeljica.
svaka ti je zlatna ... :D ... nego mene interesuje jedan mali prilog za biografiju drage nam Medzide ... jelno ona nekad bila na nakoj dresuri u mrskoj US and A ??? ... :D
Vingo

Post by Vingo »

Mene pak dotice i varijanta ciji su rodonacelnici novinari i dopisnici VoA koji pri zadnjem slogu naglo spuste glas za oktavu....so american...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:52, edited 1 time in total.
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

da se ne slozim :D sa koristenjem rjecnika kojeg ne razumije svekoliko pucanstvo, ali to neslaganje ne isljucuje da se mora koristiti knjizevni jezik...ili da se koriste neke zeznute :D rijeci ali u kratkim recenicama :D nema mi nista gore kad moram ulagati velike koncentracijske napore :D da ne zaboravim ko mi je subjekat u recenici dok dodjem do predikata, a to se desava kad kurspahicka vazi, segmedina i medzida...pretjeruju, za moj ukus...veliki mentor kaze :oops:
Make everything as simple as possible, but not simpler...
"oni su izgleda zaboravili kakav je televizija medij" :D :D
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Nancy Drew wrote:Pećanin - Allison ili ona druga Džemidžić - Jones :lol: :lol:
Eto i sad će neko reći da smo samo ljubomorne :(
Ne znam da je Madge bila u USA ali i da jeste to ništa ne mijenja. To je pametna i vrijedna žena koja radi na sebi ... Eno ih na Hayatu 10 što su bile u USA i sve džaba ...
JA :kiss: Medzida !!! Znaci jedna od rijtekih koja je usvojila gradivo ?!? Cijenim to sto je ambiciozna ali je dugo izbivala pa pokusavam da je uvrstim u neki od tabora ... :D
nausnica

Post by nausnica »

Kad vise pocinje ta Piramida?????? Hoce li biti propast ko i sve ostalo kod nas? Nadam se da ce ta Medzida da pokrene novi val uspjesnih emisija!
sulesavic

Post by sulesavic »

nausnica wrote:Kad vise pocinje ta Piramida?????? Hoce li biti propast ko i sve ostalo kod nas? Nadam se da ce ta Medzida da pokrene novi val uspjesnih emisija!
Sjutra (u èetvrtak)
nausnica

Post by nausnica »

U koliko sati?
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

Nancy Drew wrote:
Bonnie-Clydova mala wrote:Slažem se, mada se ponekad (u njenom stilu da se izrazim) pretenciozno nameće (zaista) bogatim vokabularom koji teško da njene kolege iz novinarskih redova razumiju, a kamoli običan narod...samo kad bi rječnik prilagodila auditorijumu koji se ne sastoji isključivo od akademika ... Inače je :thumbup:

Vokabular je sasvim običan i normalan za normalne ljude. Tako se govorilo u normalna vremena, tako i danas govore normalni ljudi.

To što 70% stanovništva govori ''ha, njiha, goram, dolam, onooo, vako, nako'' je tragedija ali opet nije razlog da to postane uobičajen, općeprihvaćen i standardan govor te da tako počnu govoriti i novinari na elektronskim medijima.
Govore mnogi tako, istina, i danas ali to opet više govori o njima samima i mediju na kojem rade.
Madžida je rijetko obrazovana, inteligentna, smirena i sabrana žena koja do sada, u moru papanluka koji je okružuje, i nije imala pravu šansu.
Možda joj ovakav format ne legne, ko zna, ali bolje je za sve nas da najzad na ekranu gledamo i slušamo i neku suvislo lice koje može sastaviti smislenu rečenicu, od početka do kraja, bez cičanja, podvriskivanja i kreveljenja.
Čisto da ne zaboravimo šta je to ''normalan'' vokabular i kako izgleda ''normalna'' voditeljica.
Šta misliš da li primjera radi, velika većina čitalaca Avazove Extre uopšte zna šta znači aksioma? Tu je riječ upotrijebila sasvim nepotrebno...

I ne kontam kako neko može biti rijetko obrazovan :? :?
sulesavic

Post by sulesavic »

nausnica wrote:U koliko sati?
Odgovorio bih ti, ali æe mi onda neko replicirati na k...u te nosam
anamo 'vamo

Post by anamo 'vamo »

sulesavic wrote:
nausnica wrote:U koliko sati?
Odgovorio bih ti, ali će mi onda neko replicirati na k...u te nosam
:thumbup:
Vingo

Post by Vingo »

Bonnie-Clydova mala wrote:
Nancy Drew wrote:

Šta misliš da li primjera radi, velika većina čitalaca Avazove Extre uopšte zna šta znači aksioma? Tu je riječ upotrijebila sasvim nepotrebno...

I ne kontam kako neko može biti rijetko obrazovan :? :?
O aksiomu se uci u srednjoj skoli. Dakle ako vecina ljudi nema SSS stupanj znanja, ne mislis li da ih je potrebno dodatno poduciti?
Gdje ovo vodi...obrazovane osobe iole prosirenijeg vokabulara, trebaju isti svesti na "velikoj vecini" razumljiv minimum...?
Pa ja ne bih tako...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:47, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Nancy Drew wrote:
Bonnie-Clydova mala wrote:Šta misliš da li primjera radi, velika većina čitalaca Avazove Extre uopšte zna šta znači aksioma?
Iskreno, zaboli me :lol: ,
eno ti gore sve napisah :roll:
Okrutno... :D
Umjesto da se zabrines i kazes Medzidi da sljedeci put kaze "To ti je ba jarane tako i tacka. Nik'e price nema!"*

:lol:

*Nisam mogla odoljeti da bar ne pokusam sirokoj citateljskoj publici, tj. velikoj vecini iste, objasniti aksiom, na jedan, onako drustveno prihvatljiv nacin
Bonnie-Clydova mala

Vingo wrote: O aksiomu se uci u srednjoj skoli. Dakle ako vecina ljudi nema SSS stupanj znanja, ne mislis li da ih je potrebno dodatno poduciti?
Gdje ovo vodi...obrazovane osobe iole prosirenijeg vokabulara, trebaju isti svesti na "velikoj vecini" razumljiv minimum...?
Pa ja ne bih tako...
Treba imati granicu u svemu...
Vingo

Post by Vingo »

:shock: srednja skola....i to ne predmet Istorija civilizacija ili Pedagoska psihologija, vec fuckin' matematika...koju svi imaju. :D

I ne slazem se da u svemu treba imati granice.
sulesavic

Post by sulesavic »

Sabura, ljudi, vidjet æemo veèeras na ¹ta æe to sve lièiti.

Moja prognoza - pretkatastrofa!
Bonnie-Clydova mala

Vingo wrote::shock: srednja skola....i to ne predmet Istorija civilizacija ili Pedagoska psihologija, vec fuckin' matematika...koju svi imaju. :D

Zbog čega se ne slažeš?
Vingo

Post by Vingo »

Jesi ti negativan....prvoligas :P :D
ja se vise brinem za goste, no za voditeljicu....glede katastrofe gorepomenute.
Tesssa

Post by Tesssa »

Vingo wrote:Jesi ti negativan....prvoligas :P :D
ja se vise brinem za goste, no za voditeljicu....glede katastrofe gorepomenute.
Upravo tako, bas se pitam kakvih ce sve bisera da bude kad su gosti u pitanju.
Vingo

Post by Vingo »

Vingo wrote::shock: srednja skola....i to ne predmet Istorija civilizacija ili Pedagoska psihologija, vec fuckin' matematika...koju svi imaju. :D

Zbog čega se ne slažeš?
Zato sto se bolji ne treba prolagodjavati losijima....I ima jos mnogo, mnogo toga, ali mi se strasno ne da obrazlagati jer mi se cini da je neko (NANCY) to vec uradila i jos...btw stvarno ne mogu vjerovati da me ovo pitas?!
sulesavic

Post by sulesavic »

Ima onaj grafit tipa pametni, ne popu¹tajte vi¹e...
Vingo

Post by Vingo »

sulesavic wrote:Ima onaj grafit tipa pametni, ne popuštajte više...
:thumbup:
cica maca

Post by cica maca »

Better Man wrote:
FaceOff wrote:Ako ti ne nisi informisan o "novinarskom dokazivanju" Medžide Buljubašić onda je to tvoj hendikep.
Medžide se sjećam još sa dnevnika BHT-a (starog BHT-a), a posebno iz emisije koja je po prvi put producirana od strane tadašnjeg BHT-a i RTRS, odmah poslije rata. Riječ je o intervjuu sa Carlosom Vestendorpom.

Mislim da je ona najbolji mogući izbor za Piramidu, mada bi njene potencijale BHT mogao iskoristiti i u informativnom programu.

Definitivno jedna od najjačih i najobrazovanijih naših novinarki. BHT-u svaka čast na izboru !
Slažem se, mada se ponekad (u njenom stilu da se izrazim) pretenciozno nameće (zaista) bogatim vokabularom koji teško da njene kolege iz novinarskih redova razumiju, a kamoli običan narod...samo kad bi rječnik prilagodila auditorijumu koji se ne sastoji isključivo od akademika ... Inače je :thumbup:
Da dodam da je jedan period svog rada bila član tima Sarajevo film festivala i radila za njih. U svakom slučaju daleko pismenija i obrazovanija od kvazi novinarke Almire koja nema fakultet niti bilo kakvo novinarsko obrazovanje i koja na našu sreću neće voditi Piramidu.
Moram te razocarati, Almira je diplomirala prije 3-4 mjeseca na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (zvanje diplomiranog ekonomiste-prava skolovana novinarka), vidim neka frka na fakultetu, cvijece, ljudi, pokloni, a u sredini Almira. Eto samo da znas :roll:
Post Reply