Hamdo Katica pakuje kofere

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Eshek

Post by Eshek »

ztluhcs wrote:care to elaborate?

Ako ću ja imati isto love mjesečno, plaćati isti račun i imati malo kvalitetniju TELEKOM uslugu, većina para izaći iz države, država ostati bez N miliona ne vidim kako to može povećati kvalitet MOG života...

Jel tvrdiš da će prodaja telekoma biti push u pozitivnom smjeru od kojeg će svi stanovnici imati neke koristi?

Jedina korist koju ja vidim je da će biti manje para da se krade od države, a kako će to promijeniti moj položaj na bolje - iskreno ne vidim... to je ona logika, nek komšiji crkne (ukradena) krava ako je ni ja nemam...
Malo lupaš... Nikakav elaborat ne treba, samo malo upaliti vijuge i upoznati se šta se desilo sa zemljama u okruženju poslije privatizacije.

Tih "N miliona" je 10-15% godišnje dobiti, koja se dobrim dijelom reinvestira, a čista dobit koja se izvuče je možda 7-8% uložene sume na godišnjoj osnovi, što je oko 50 miliona KM.

50 miliona gubitka deviza je p... dim u poređenju sa povećanjem prihoda i izvoza (prihodom deviza) koje nastaje u okruženju koje je povoljno za poslovanje i koje ima deregulisanu oblast telekomunikacija. I BH Telecom će kupiti gigant koji će imati kvalitetniju, a JEFTINIJU infrastrukturu. U suštini se diže lova na količini.

Meni je važnije KOME će Telekom biti prodat, nego DA LI, jer to nije upitno. Ako se proda nekom manjem investitoru, koji će nas koristiti kao kravu muzaru nekoliko godina, pa onda preprodati Telekom, donji smo. Ako se telekom proda gigantu iz branše, rezultati bi trebali biti veoma brzo vidljivi.

Duga priča, a nemam vremena da zalazim preduboko...

na kraju krajeva, pogledaj promjene koje se dešavaju sa Mobilnim operaterom u RS-u. Cijene i rezultati govore za sebe. Oni već imaju pozitivne promjene, iako se i ne radi o jakom igraču, naravno gledano u svjetskim okvirima.
Last edited by Eshek on 24/07/2007 09:58, edited 1 time in total.
EdVi

Post by EdVi »

Ja bih samo dodala da se u Bh Telecomu bilo NEMOGUCE zaposliti bez stele, a ko je iole poznavao Katicu i naravno dao mu nekog kesa (cula sam da se radilo i o 30 000 maraka), za njega se izmisljalo radno mjesto! I sad se raja brinu sto ce ostati bez posla... Kako doslo, tako i otislo! I nek im dode neki Svabo, i uvede malo reda u sveopcu korupciju, tako im i treba, i nije mi ih uopste zao! I cisto sumnjam da ce se to, kao sto neko rece previse odraziti na penzije. Dosta je bilo njihovog monopolizma, cijene su im najskuplje u Evropi!!! :x
RPM

Post by RPM »

Meni barem nije bitno jel' direktor Katica, Hasim, Pero, Marko itd dokle sam zadovoljan cijenom usluge i servisom pa neka taj Hamdo Katica ima i 10,000 KM.
Poboljsanje u kvaliteti i cijeni nece nuzno donijeti privatizacija vec liberalizacija trzista i uvodjenje drugih operatera pa neka se bore za svaki prikljucak, za svakog korisnika. Naravno da bi volio da je titular BH Telecoma barem domaca firma ili drzava dokle god zadovoljavaju gore napisano.
Na zalost, BH telecom je trenutno najskuplji na regiji pocevsi od telefonije do interneta a navodno imamo najjeftiniju radnu snagu i cisto sumnjam da je to samo do direktora Telecoma.

Al' nesto me zanima.

Zasto mi zurimo prodati Telecom a Slovenija NE?
Zasto mi zurimo prihvatiti Bolonjski proces na univerzitetima a Slovenija NE?
Zasto mi zurimo privatizirati energetski sektor a Slovenija NE?

Slovenija je ovdje samo navedena kao primjer najjrazvijenije drzave u regionu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

i ja ne bih dao ono čime sam zadovoljan...ali većina nas je nezadovoljna cijenama BHT

mislim da 80% slovenaca ne želi pobjeći iz slovenije :D
Semiramida

Post by Semiramida »

Celicna_saka wrote:Daleko od toga da ikoga branim, ali jeste li svjesni sta ce da bude kada smjene gosp. Katicu. Telekom ide u privatizaciju, najvjerovatnije dolazi Austrijanac (citaj Svabo) kojemu je jedini interes zarada. Racuni Nam vise nace biti 30KM nego 50 i vise, penzije roditeljima nece ici do cak 350KM nego do 150KM, jer ce budzet nam drzave biti prazan...nece se nasi dragi politicari odreci svojih "tesko" zaradjenih pausala zbog nekih tamo penzionera...a o neizglasavanju isplate regresa da i ne govorim. I opet nece biti tesko ni gosp. Katici ni zaposlenim u Telekomu(sretnicima koji ostanu) opet ce udariti po obicnim gradjanima. Ali svi vi obrazovani gradjani ove zemlje to naravno jako dobro shvatate...Aferim
Ne znam, navodno je vadiona da ce pare od telekoma biti preusmjerene u autoput i da ce istu lovu sto su dobijali od profita telekoma, dobijati od putarina + sinergijski efekat same gradnje. U suprotnom, nemam sta dodati tvom misljenju.[/quote]

Eeee, da tako svi misle...

Ovako razmišlja većina:
1. Nek' ih (čitaj BH Telecom) više prodaju. Dosta su im plate bile velike.
2. Nek ih prodaju; napravićemo autoput.
3. Kad Švabo dođe, razgovori će biti jeftiniji. Ovi lopovi su najskuplji u Evropi.
4. Kad se Telecom privatizuje, svima će biti bolje.

E pa dragi moji, do sada je bilo: kad zafali državi para za penzije, za 2-3 km trase autoputa, za bilo šta - samo posegne u Telecom. Tako će biti do privatizacije.
I još jedna stvar: Telecom naplaćuje razgovore po sekundi razgovora (ostali operateri po 1 min. razgovora) - al' nebitno. Dakle, ima naplatnu jedinicu. Kolika je naplatna jedinica Vodovoda? Nema je. Nego jednom godišnje usrednji potrošnju po glavi stanovnika i zada paušal. To je pravedno? A tek Toplane. Oni nisu "lopovi"?

Od trenutka privatizacije će biti: sav profit kapa u Austriju ili Njemačku uz proviziju domaćim izdajnicima koji će prodati Telecom. Penzije će biti manje nego što su sada, usluge skuplje nego sada, a možda se napravi i 10-tak km autoputa. Možda. Naravno da će X ljudi ostati bez posla, jer pobogu, više poslova može raditi manje ljudi.

Eeee, al' reklame će biti bolje na TV-u.

Sve ovo nema veze s Hamdom Katicom. Samo se čeka poslušnik u fotelji generalnog direktora koji će klimnuti glavom kad mu Branković kaže - potpisuj prodaju.

Živi bili pa vidjeli. Mi smo odavno kolonizirana država i narod koji se prozlio.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

komi wrote:i ja ne bih dao ono èime sam zadovoljan...ali veæina nas je nezadovoljna cijenama BHT

mislim da 80% slovenaca ne ¾eli pobjeæi iz slovenije :D
Nisu problem cijene veæ prosjeène plate u BiH... A to veæ nije problem Telekoma... Problem je to ¹to je odnos plate i usluga porazan kod nas a usluge ne mogu iæi prema 0 da bi mi imali evropski odnos...

P.S. niko u porodici a ni ja nema nikakve veze s telekomom :D
Eshek

Post by Eshek »

Semiramida wrote:Eeee, da tako svi misle...

Ovako razmišlja većina:
1. Nek' ih (čitaj BH Telecom) više prodaju. Dosta su im plate bile velike.
2. Nek ih prodaju; napravićemo autoput.
3. Kad Švabo dođe, razgovori će biti jeftiniji. Ovi lopovi su najskuplji u Evropi.
4. Kad se Telecom privatizuje, svima će biti bolje.

E pa dragi moji, do sada je bilo: kad zafali državi para za penzije, za 2-3 km trase autoputa, za bilo šta - samo posegne u Telecom. Tako će biti do privatizacije.
I još jedna stvar: Telecom naplaćuje razgovore po sekundi razgovora (ostali operateri po 1 min. razgovora) - al' nebitno. Dakle, ima naplatnu jedinicu. Kolika je naplatna jedinica Vodovoda? Nema je. Nego jednom godišnje usrednji potrošnju po glavi stanovnika i zada paušal. To je pravedno? A tek Toplane. Oni nisu "lopovi"?

Od trenutka privatizacije će biti: sav profit kapa u Austriju ili Njemačku uz proviziju domaćim izdajnicima koji će prodati Telecom. Penzije će biti manje nego što su sada, usluge skuplje nego sada, a možda se napravi i 10-tak km autoputa. Možda. Naravno da će X ljudi ostati bez posla, jer pobogu, više poslova može raditi manje ljudi.

Eeee, al' reklame će biti bolje na TV-u.

Sve ovo nema veze s Hamdom Katicom. Samo se čeka poslušnik u fotelji generalnog direktora koji će klimnuti glavom kad mu Branković kaže - potpisuj prodaju.

Živi bili pa vidjeli. Mi smo odavno kolonizirana država i narod koji se prozlio.
Evo mog rezona:

1. Nek' ih više prodaju. Pun mi je qrtz loše usluge i velikih cijena. Desilo mi se prije 2 godine da mi se žena na šalteru žali što sam joj donio 8 hiljada KM u apoenima od po 20 KM, jer joj je, pobogu, TEŠKO BROJATI!!! Jebem ti takav odnos prema klijentima.

2. Nek ih prodaju; ne moramo ni napraviti autoput, od tih para, samo neka se popravi usluga!

3. Kad Švabo dođe, razgovori će biti jeftiniji. Ovi lopovi su najskuplji u Evropi, I TO SU ČINJENICE!!!

4. Kad se Telecom privatizuje, VEĆINI će biti bolje, dok će ga cca. 50% bespotrebno zaposlenih u telekomu popušiti (kao i u svakoj branši)

To što naplaćuju po sekundi razgovora je barem neki minimum korektnosti, kad nam već gule kožu cijenama. Jebeš njihovu sekundu, kad je skuplja od minute u neim zemljama...

I suvišna je i propaganda i plašenje ljudi kako neće biti para za autoput, penzije, raznorazne pizdarije. Pa nije T-MOBIL, majku mu staru!!

Usluge poskupiti? Jeste, u svim okolnim zemljama su poskupile odmah poslije privatizacije telekoma. Klasika...

Eto, kao ostaju devize u zemlji?? Dajem ruku u vatru da zaposlenici Telecoma ionako potroše 50-tak miliona maraka na strane proizvode, tako da i to dođe tu negdje...

Jebote, ljudi oko nas već piče 3G tehnologiju, a nama ni GPRS ne radi kako treba... I onda se nađe neko da kaže kako treba ostaviti telekom takav, kakav jeste :?
miop

Post by miop »

komentar wrote:Profit je.
Nije prihod.

Prihod se mjeri u mnogo večim jedinicama.
evo ti link na clanak http://www.sarajevo-x.com/clanak/070716078

A ako ti se ne da citati onda evo citat:
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković danas je na lokalitetu Jošanica na autocesti Zenica - Sarajevo, na dijelu koridora 5-C Visoko - Podlugovi - Jošanica položio temeljac za izgradnju prve naplatne stanice.

Govoreći povodom toga i istovremeno povodom 100 dana rada aktuelne Federalne vlade, ovaj događaj je označio kao jedno od svjedočanstava da Federalna vlada izvršava u roku predviđene zadatke.

Sva vozila koja prolaze dionicom Visoko - Podlugovi - Jošanica, neovisno o smjeru kretanja, na naplatnom mjestu Jošanica će plaćati naknadu za obavljenu uslugu (putarinu) prema otvorenom sistemu naplate.

Naplata putarine na ovom mjestu treba da počne od 1. decembra. Prema planovima, putarina za putnička vozila treba da iznosi 1,5, a za autobuse i šlepere 5,5 KM. To će donijeti prihod od sedam miliona KM godišnje, a samo za putarinu na dijelu autoceste dugom 60 km, koji će od Zenice, preko Sarajeva, voditi do Mostara, prihodi od putarine treba da iznose 110 miliona KM, kazao je na današnjoj svečanosti federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović.
niggy

Post by niggy »

hehe
joj majke mi svega se moze vidjeti na ovom forumu,,,,

1.ako i kada se telecom privatizuje,to ce znaciti da ne moze ostati jedini, tj imati monopol, nego mora doci jos neki stratni telecom (vodafon, deutche telecom, sta ja znam), ako se to desi, cijene definitivno padaju, a kvalitet usluga raste.....

2. hamdo katice se ne pita o tome da li da se proda ili ne, ali slazem se, pun je i meni ga kuLac.

3. to da ce svijet ostati bez posla, to je tacno, i zao mi je, ali to ce barem dati priliku drugim ljuidima da se okusaju i dokazu, jer taj stranac, sigurno nece zaposljavati preko stele
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ne bojim se ja za te telokomovce :D

kako su preko štele dobili tu posao dobit će ga i negdje drugdje

eh sad bojim se za te od negdje drugdje ljude
da oni ne izgube posao

jer bože moje treba udomiti telekomce :( :roll:
vanjki

Post by vanjki »

Pa ljudi vrijeme je doslo za privatizaciju bhtelecoma,nema se sta vise cekati.Pitanje je samo da li zelimo bolje i kvalitetnije usluge i modernizaciju tako velike firme.Pa Hamdo je glup kada kaze da se mi mozemo sami razvijati,bez nekog velikog investitora.To su price za malu djecu.Pa mi smo jedina zemlja u Evropi,koja nije privatizirala telekomunikacijski sektor.Ali Hamdo bi sada rekao:"Pa nije istina,Deutsche Telekom i France Telekom su drzavne firme".Pa dragi Hamdo to su Divovi!!!!!Naravno da ce doci do otpustanja radnika i to je normalno,jer Bhtelecom i danas ima viska radnika ali ih ne zeli otpustiti.A pravljenje auto puta od para telecoma je ljudi cisto zamazivanje nasih ociju i glavna Hamdina cinjenica,sto ne treba privatizirati telekom.Pa zar je to jedina sansa da se napravi autoput????Pa naravno da nije!!!!!!
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

komi wrote:ne bojim se ja za te telokomovce :D

kako su preko ¹tele dobili tu posao dobit æe ga i negdje drugdje

eh sad bojim se za te od negdje drugdje ljude
da oni ne izgube posao

jer bo¾e moje treba udomiti telekomce :( :roll:
Nije bitno ba, kad se proda telekom za 50KM æemo moæi imati flatrate ali æe plata biti veæa za 0KM nama koji ne radimo u telekomu :D

Meni je bitan broj GB koji mogu mjeseèno svuæi po jedinici plaæanja... Jebo dr¾avu, jebo platu, jebo otkaze :D Gigabaaajti su bitni...

Ukidamo monopol, sad ide tr¾i¹na utakmica... Na tr¾i¹tu se pojavila ex-raja iz telekoma koja ima jaèu ¹telu... :D:D:D
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Telekom se mora prodati i tačka. O tome neće odlučivati, ni Katica, ni Šećkanović, niti Branković. O tome će odlučivati parlament fedeacije na posvećenoj sjednici.

Stigao je dokument koji je izradio Deloitte i u kojem je analizirana potreba, efekti i posljedice prodaje telekom sektora, sa ponuđenim varijantama prodaje. Informacije su se pojavile u javnosti, a evo vam i tekst o tome:
TELEKOME PRIVATIZIRATI U PAKETU I STOPOSTOTNO

Stručnjaci „Deloitta“ kao najbolju opciju za „BH Telecom“ vide prodaju 23 posto kapitala na berzi, a preostalih 67 posto državnog kapitala na međunarodnom tenderu. Vladu i Parlament Federacije BiH u narednih nekoliko mjeseci očekuje donošenje strateških odluka o konačnoj sudbini „BH Telecoma“ i HT –a Mostar. Sudeći prema preporukama koje je Vladi uputio stručni konsultant „Deloitte“, u sklopu dokumenta nazvanog Strategija privatizacije operatora telekomunikacije, jedina, ali velika dilema pred federalnim vlastima biće odabir metoda privatizacije dvaju telekoma.
U svome izvještaju, koji je pod oznakom „povjerljivo“ „Deloitte“ dostavio Vladi, uopće se ne ostavlja bilo kakva mogućnost ostanka telekoma u vlasništvu države. Stručnjaci koji su pripremili strategiju sugeriraju Vladi isključivo privatizaciju cjelokupnog kapitala operatora u Federaciji BiH i to istovremeno.

Tri opcije

Kako to uraditi u Strategiji nije decidno rečeno, niti je navedena cijena za koju njeni autori smatraju da može biti postignuta. Vladi je, međutim, ponuđeno ukupno pet varijanti za privatizaciju telekoma. Tri za „BH Telecom“ i dvije za HT Mostar.
Prema prvoj varijanti u slučaju „BH Telecoma“ javnim natječajem bi se potencijalnom strateškom partneru ponudio manjinski paket dionica u rasponu od 23 ili 39 odsto državnih dionica. Tek nakon ovoga donijela bi se odluka o eventualnoj prodaji preostalog državnog udjela. Ovu varijantu, međutim, „Deloitte“ ne preporučuje vlastima iz razloga što bi se na ovaj način postigla znatno manja cijena, a pretpostavlja se da bi interes strateških partnera bio veoma nizak, jer nema garancije da bi se država nakon ove prodaje u budućnosti zaista i odrekla kontrolnog paketa dionica.
Prema drugoj varijanti na javnom natječaju bi se ponudilo svih 90 posto državnog kapitala u „BiH Telecomu“. U strategiji se navodi da bi se na ovaj način postigla mnogo veća cijena nego u slučaju varijante jedan, došlo bi do prijenosa najnovijih znanja i tehnologija, čega ne bi bilo u slučaju privatizacije prema prvoj varijanti.
Pored ove dvije, u Strategiji se navodi i varijanta za privatizaciju „BH Telecoma“ koja bi tekla u dvije faze. U prvoj bi se putem berze privatiziralo 23 posto dionica ovog preduzeća, dok bi u drugoj fazi preostalih 67 posto bilo ponuđeno kroz prodaju javnim natječajem strateškom partneru. U „Deloittu“ vjeruju kako bi se na ovaj način postigla najveća prosječna cijena po dionici.
Vladi se u strategiji stoga predlaže da ukoliko želi kratkoročno doći do velikih novčanih sredstava privatizaciju „BH Telecoma“ treba obaviti prema drugoj varijanti. Ukoliko, međutim, bude željela postići veći priliv sredstava srednjoročno, u „Deloittu“ savjetuju treću varijantu.

Državni paket

U Strategiji se, međutim, ne navodi i varijanta za koju nekoliko stručnjaka iz oblasti privatizacije koje smo konaktirali, a koji nisu željeli da navodimo njihova imena, smatraju da je možda i najbolja opcija. Naime, oni tvrde da bi najveća zarada od prodaje „BH Telecoma“ bila postignuta ukoliko bi se strateškom partneru putem javnog natječaja prvo ponudila kupovina 51 odsto dionica , dok bi u drugoj fazi preostali državni dionica bio ponuđen na prodaju putem berze. Na ovaj način „BH Telecom“ bi došao do strateškog partnera, Vlada bi postigla značajnu cijenu, a zadržala bi 39 odsto vlasništva i mogućnost ubiranja značajne dividende čak i u varijanti da odustane od prodaje svog preostalog udjela. Kao dodatnu potvrdu ovom prijedlogu naši sagovornici navode primjer „Energopetrola“, čije dionice su na berzi zabilježile ogroman skok, tek nakon što je ovo preduzeće dobilo strateškog partnera. Ovog prijedloga, međutim, nema u strategiji koju je pripremio „Deloitte“, a naši izvori smatraju da njegovo izostavljanje sigurno nije urađeno slučajno!

HT Mostar ide Nijemcima?

Kada je riječ o HT –u Mostar, u Strategiji se navode dva modela privatizacije, a „Deloitte“ preferira varijantu privatizacije svih 51 posto preostalih dionica koje su u državnom vlasništvu. S obzirom da u slučaju HT –a Mostar pravo preče kupnje ima HT Zagreb, čiji je većinski vlasnik Deutsche Telekom, Vladi se predlaže angažiranje dvije renomirane kompanije za procjenu vrijednosti. One bi izvršile procjenu fer vrijednosti preostalih 51 odsto kapitala, nakon čega bi se po toj cijeni HT Zagreb ponudilo da kupi mostarski telekom. U slučaju da oni ne pristanu na tu cijenu raspisao bi se javni poziv svim zainteresiranim partnerima na kojem bi minimalna cijena morala biti ona koja je ponuđena HT –u Zagreb. Vlada se, međutim, upozorava da ne ide u parcijalnu prodaju preostalog državnog kapitala u ovom preduzeću, jer bi na taj način postigla nižu cijenu.

San
Cijena usluge neće sigurno biti veća, jer će vlasnik racionalizacijom potrošnje unutar kompanija doći do jako dobrog profita.

Za razliku od električne energije (koja se ne bi smjela prodati) telekom usluge ne spadaju u osnovne ljudske potrebe, tako da ne trebaju ni da budu strateški državni resurs, već tržište treba maskimalno liberalizovati čime bi se ostvario maksimalan kvalitet usluge, eliminisao monopol, a akobogda jednog dana i izbrisale nacionalne barijere između naroda (barem u pogledu operatora kojeg građanin neće birati u skladu sa nacionalnim opredjeljenjem)

Novac koji će biti dobijen privatizacijom telekom sektora je vjerujte enorman. Uz transparentno i stručno planiranje, ta sredstva će reješiti mnoge stvari u BiH (putevi, zadravstvo, školstvo,...), te time povećati kvalitet života u BiH (ili barem u FBiH zasad). Bitno je da ta sredstva ne ode u podmirenja nekavih dugova, čime bi efekat prodaje bio negativan (u RS je ogroman jkomad kolača otišao na pdomirenje duga rafinerije, što će se jako negativno odraziti na planove Vlade RS za razvoj lokalnih zajednica).

Ima sigurno još dobrih stvari u prodaji telekoma. Može biti i negativnih, što direktno zavisi od stručnosti ljudi koji vode taj proces. A što se tiče stručnosti - ako ne znaš onda kupi uslugu. Zato me raduje što je ovaj dokument izradio Deloitte, jer njemu niko (osim možda ovdje na forumu), barem ne u relevantnim krugovima, ne može spočitati pristrastnost i nekompetentnost. Oni su kompanija koja nikada ne bi svoj renome gubila zbog "tamo neke BiH".
pinkzelena

Post by pinkzelena »

basta sljezove boje wrote:
pinkzelena wrote:
van Basten wrote:Raskukali se za Hamdom kao da će propasti telekom i svi mi ostati bez mboitela kad on ode... a vala i vakat mu je, namirio je i za svojih unuka, neka sada neko drugi sjedne na zlatnu koku i nosi sebi... ha ja, svima pomalo :D
A fakat... sad kao telekom beton firma pa kuku što leti direktor. A vamo se svi žalimo na ogromne račune, uzimanje lopatom čim pričaš s nekim izvan fiksne ili 061/2 mreže, zastoje u saobraćaju (mms redovno, sms za Bajrama i drugih praznika), ADSL čekaš mjesecima da se samo udostoje doći i priključiti ga, ultra kartica nestane na mjesec dana... nek leti vala, i vakat mu je.
Ko god da dođe sada, samo je prelazno rješenje na 60 dana (tzv v.d.) dok se ne raspiše konkurs. A tu će vjerujem nastati klanje... jer ipak 10.000 (sa ili bez toplog obroka? :D ) je plata za koju se lešinarima vrijedi poklati. Da se razumijemo, ni ja ne bih odbio takvu platu :lol:
Evo jedan pravi mahalski trac.. sjetih se..kad je tek Hamdo uletio u telecom.. moja jaranica se druzila sa njegovom kcerkom..kaze:
teta (ne znam kako rece da se zove) svaki dan do granapa u drugoj bundi ide :-) :lol:
vidi se da puno gledaju sapunice :lol:

pitaj Katicu jel sapunica.. ne bih ja rekla... :-)
Semiramida

Post by Semiramida »

Telekom se NE MORA prodati. To je i bio zaključak Parlamenta kad se zadnji put o tome raspravljalo, prošle godine.

Kao da Hrvatska pravi autoputeve od para koje je dobila za prodaju HT-a. Pa daaavno su te pare potrošene (i ljudi otpušteni i cijene usluga skočile). Hrvati su se prezadužili što za ceste, što za modernizaciju, ali laganini vraćaju dugove.

I o kakvom monopolu pišete?
*Fiksne telefonije? A alternativni operatori? Niste vidjeli reklame?
*Mobilne telefonije? A Eronet i m:tel? Oni nisu konkurenti? To nije dovoljan izbor? Neko reče - nema UMTS-a. Drug moj, da li je RAK objavio prodaju licenci za UMTS? Nije, naravno.
*Paketski prenos? Šta je s Logosoftom, Europronetom i inim?

Prodajom Telekoma država će dobiti finansijsku injekciju koja će prestati djelovati za godinu-dvije, tri maksimalno i šta onda? Odlepršala zlatna koka.

Lijepo neko reče, nacionalnu kompaniju prodajemo nečijoj nacionalnoj kompaniji. Što to Slovenci ne uradiše?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Semiramida wrote:Telekom se NE MORA prodati. To je i bio zaključak Parlamenta kad se zadnji put o tome raspravljalo, prošle godine.

Kao da Hrvatska pravi autoputeve od para koje je dobila za prodaju HT-a. Pa daaavno su te pare potrošene (i ljudi otpušteni i cijene usluga skočile). Hrvati su se prezadužili što za ceste, što za modernizaciju, ali laganini vraćaju dugove.

*Mobilne telefonije? A Eronet i m:tel? Oni nisu konkurenti? To nije dovoljan izbor? Neko reče - nema UMTS-a. Drug moj, da li je RAK objavio prodaju licenci za UMTS? Nije, naravno.

Prodajom Telekoma država će dobiti finansijsku injekciju koja će prestati djelovati za godinu-dvije, tri maksimalno i šta onda? Odlepršala zlatna koka.

Lijepo neko reče, nacionalnu kompaniju prodajemo nečijoj nacionalnoj kompaniji. Što to Slovenci ne uradiše?
A sta ce se desiti s te "zlatne koke" kad npr. Vodafone ili T Mobile ili neko deseti kupi telekom Srbija ? Da nece sluuucajno izgubiti na vrijednosti ?

Uostalom telekom se ne mora prodati stopostotno, moze ostaviti vlada npr 30tak posto dionica i ubirati dividendu...
Semiramida

Post by Semiramida »

Alfons Kauders wrote: A sta ce se desiti s te "zlatne koke" kad npr. Vodafone ili T Mobile ili neko deseti kupi telekom Srbija ? Da nece sluuucajno izgubiti na vrijednosti ?
Koja je to zabluda: ko prije proda - dobije više.
I neko nasjedne na to.

Ma hajmo sve rasprodat', uključujući i izvore pitke vode....
niggy

Post by niggy »

Alfons Kauders wrote:
Semiramida wrote:Telekom se NE MORA prodati. To je i bio zaključak Parlamenta kad se zadnji put o tome raspravljalo, prošle godine.

A sta ce se desiti s te "zlatne koke" kad npr. Vodafone ili T Mobile ili neko deseti kupi telekom Srbija ? Da nece sluuucajno izgubiti na vrijednosti ?

Uostalom telekom se ne mora prodati stopostotno, moze ostaviti vlada npr 30tak posto dionica i ubirati dividendu...

Nisi ba ti dobar

Koja fiksna telefonija to jos ima???????
Koja ba mobilna,,,jesil ti svjestan cijena kada zoves sa bh eronet, ili sa eroneta bh mobile, jesil svjestan da na vlasicu ne mozes uhvatiti bh signal nego samo m tel ili sta ja znam koji vec!!!! to je konkurencija je li ???? to je ba podijeljeno trziste na kojem svaki ima monopol....

Paketski prijenos????? Jesil ti pasa ikada izasao iz SArajeva, gdje to jos ima logosoft osim u Sarajevu i malo u Tuzli....

A svi znamo kakva je usluga ADSL-a, u cijelom Visokom se ne moze dobiti adsl, samo u pojedinim dijelovima.... a da ne govorim za manja mjesta.... gdje nema ni adsl, ni logosofta.... a tebi je logosoft konkurencija bh telecomu je li ....
logost koristi tj iznajmljuje linije bh telecoma...... :x :x :x :x
sicx

Post by sicx »

niggy wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nisi ba ti dobar

Koja ba mobilna,,,jesil ti svjestan cijena kada zoves sa bh eronet, ili sa eroneta bh mobile, jesil svjestan da na vlasicu ne mozes uhvatiti bh signal nego samo m tel ili sta ja znam koji vec!!!! to je konkurencija je li ???? to je ba podijeljeno trziste na kojem svaki ima monopol....

Paketski prijenos????? Jesil ti pasa ikada izasao iz SArajeva, gdje to jos ima logosoft osim u Sarajevu i malo u Tuzli....

A svi znamo kakva je usluga ADSL-a, u cijelom Visokom se ne moze dobiti adsl, samo u pojedinim dijelovima.... a da ne govorim za manja mjesta.... gdje nema ni adsl, ni logosofta.... a tebi je logosoft konkurencija bh telecomu je li ....

nije tacno da koristi linije telecoma tj. vodove nego ima svoju nezavisnu infrastrukturu.(koju ps. drugi operateri nemaju)
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Da li misliš da taj tvoj argument o skoku cijena stoji? Ma daj.

Finansijska injekcija koja bi se dobila prodajom bi mogla izvući ovu zemlju iz g***ana - naravno ako kompetentni ljudi budu to transparentno koristili.

Ko je govorio da bi se BH Telekom prodao nacionalnoj kompaniji. Vidjećemo ko će dati najviše, a ja se iskreno nadam austrijancima.

BH Telecom je monopolista i to ne možeš osporiti:
- u fiknoj telefoniji vi ste ti koji daju resurse alternativnim operatorima, tako da bez obzira na njihove postojanje vi ostajete monopolista;
- u mobilnoj telefoniji svako se opredjeljuje za operatora koji ima znak jednakosti sa nacionalnom pripadnošću - znači monopolista
- u paketskoj mreži - postoje natruhe liberalizacije, ali i tu bank drži bh telecom jer ima infrastrukturu.

Ukratko zaključci: Lova od telekoma ovoj državi treba, a ako se uloži kako treba ovoj državi neće trebate zlatne koke za popunjavanje fiskalnih praznina, jer sistem će sam pare proizvoditi. BH Telekom jeste monopolista. Liberalizacija telekom tržišta će donijeti smanjenje cijena usluge i povećanja kvaliteta iste - biće racionalizovana potrošnja, ukloniće se problem javnih nabavki, radnici će napokon početi efikasno raditi svoj posao, itd.

Naravno da će loše biti ako državnog monopolistu zamjeni monopolista privatnik, ali i i za to postoje efikasna rješenja.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Semiramida wrote:
Alfons Kauders wrote: A sta ce se desiti s te "zlatne koke" kad npr. Vodafone ili T Mobile ili neko deseti kupi telekom Srbija ? Da nece sluuucajno izgubiti na vrijednosti ?
Koja je to zabluda: ko prije proda - dobije više.
I neko nasjedne na to.

Ma hajmo sve rasprodat', uključujući i izvore pitke vode....
Samo se ti strpi, sta mislis, da su Srbijanci platili 1.4 milijardu za Mobis radi bratske ljubavi ? Ne bi se slozio, al' nikako... :D Otpao je davno Slobin deal sa Italijanima, pa kite mladu za udaju, a mlada sad ima licence i mreze u Srbiji, BiH, CG... :D Nadam se da ti je sad jasnije zasto ovako razmisljam...
Semiramida

Post by Semiramida »

niggy wrote:

Nisi ba ti dobar

Jarane, ti si taj koji nije dobar.
Ili ne pratiš ovaj skučeni svijet telekomunikacija u BiH.

Ako nisi znao, trenutno u BiH, dakle ne samo na području Sarajeva, uredno i sa dozvolama ferceraju još dva alternativna fiksna operatora tj. "davatelji usluga" (mimo HT-a i Telekoma Srpske).

Provjeri cijene poziva između nacionalnih operatora u drugim zemljama. Šta misliš, kako bi se drugačije operatori štitili jedni od drugih. Što se tiče pokrivenosti - pobogu, i tu se operatori natječu jedni s drugima. A korisnici biraju.

Prije nego ospeš paljbu po "usluzi ADSL-a", raspitaj se je l' tehnički moguće u Visokom ili kojem drugom manjem mjestu pružiti tu uslugu.

Naravno da Logosoft koristi infrastrukturu BH Telecoma. I nije jedini. Pa šta hoćeš reći s tim? Upravo je to razlog zašto BH Telecom NE MOŽE ići ispod njihove cijene jer bi to tek bio MONOPOL ili tačnije DUMPING cijena za alternativne operatore, bilo da su oni ISP ili davatelji usluga fiksne telefonije.
Semiramida

Post by Semiramida »

...
Last edited by Semiramida on 24/07/2007 13:39, edited 2 times in total.
Semiramida

Post by Semiramida »

niggy wrote:

Nisi ba ti dobar

Jarane, ti si taj koji nije dobar.
Ili ne pratiš ovaj skučeni svijet telekomunikacija u BiH.

Ako nisi znao, trenutno u BiH, dakle ne samo na području Sarajeva, uredno i sa dozvolama ferceraju još dva alternativna fiksna operatora tj. "davatelji usluga" (mimo HT-a i Telekoma Srpske).

Provjeri cijene poziva između nacionalnih operatora u drugim zemljama. Šta misliš, kako bi se drugačije operatori štitili jedni od drugih. Što se tiče pokrivenosti - pobogu, i tu se operatori natječu jedni s drugima. A korisnici biraju.

Prije nego ospeš paljbu po "usluzi ADSL-a", raspitaj se je l' tehnički moguće u Visokom ili kojem drugom manjem mjestu pružiti tu uslugu.

Naravno da Logosoft koristi infrastrukturu BH Telecoma. I nije jedini. Pa šta hoćeš reći s tim? Upravo je to razlog zašto BH Telecom NE MOŽE ići ispod njihove cijene jer bi to tek bio MONOPOL ili tačnije DUMPING cijena za alternativne operatore, bilo da su oni ISP ili davatelji usluga fiksne telefonije.
debela

Post by debela »

Semiramida wrote:Ako nisi znao, trenutno u BiH, dakle ne samo na području Sarajeva, uredno i sa dozvolama ferceraju još dva alternativna fiksna operatora tj. "davatelji usluga" (mimo HT-a i Telekoma Srpske).
cekaj malo. mislis na dva davatelja usluga, ogranicenih usluga, o kojima se pisalo ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=39779

to nisu telekomi i njihove usluge mozes koristiti samo ako posjedujes prikljucak na fiksnu bh telekom mrezu.

ne siri dezinformacije molim te.
Post Reply