I was born on July 23rd, 1906 in Sarajevo in the province of Bosnia, which then belonged to the Austrian-Hungarian Monarchy and later, in 1918, became part of Yugoslavia. In the western world my birthplace has a somewhat sinister reputation that was characterized by an older tax-inspector in the Midwest of America as "the place where all that mess started". Actually, as an 8 years old boy I stood near to the spot where Archiduke Franz Ferdinand and his wife were assassinated. At the beginning of the first World War, in 1915, we moved to Zagreb, the capital of Croatia.
http://nobelprize.org/nobel_prizes/chem ... tobio.html
U svojoj autobiografiji za Nobelovu stranicu - nije mogao reci - dvije normalne rijeci - o Sarajevu? To je mjesto sa prijetecom reputacijom i kako je - neki porezni inspektor iz Amerike ga nazvao - "Mjesto odakle je svo sranje i pocelo". Ovo su njegove rijeci na temu licne autobiografije kad je dobio nagradu 1975-te?
U Sarajevu zivjeo 9 godina. Ja ne znam da ga je ikad poslje toga - posjetio. Nisam mogao naci taj podatak.
Napredak mu dao stipendiju da ide - u Cesku na studij. I dan danas - se ponose da je on - Napredkov stipendista, tj. svojataju covjeka koji je vise Svicarac a kako i sam kaze - da je gradjanin cijelog svijeta iako se osjeca Svicarskim patriotom, cak i dok je bio gradjanin Juge.
Da se razumijemo - Prelog je skolovao se u Ceskoj, zivjeo u Svici, gimnaziju zavrsio u Zagrebu, dakle - sta ga veze sa Sarajevom? Osim sto je stajao na mjestu gdje je Princip ubio prestonasljednika? Ja ne mogu se otrgnuti utisku - da je Prelogu zao - Austro-ugarske, koja je njegova domovina, i da nikad nije - ni bio ni postao Jugoslav, o tome koliki je Hrvat bio neka drugi sude, ko je koga iskoristio, kad i kako. (Prelog za zivota Napredak, Napredak njega, poslje smrti). Medjutim ovo su njegove privatne stvar. Njegovo polje - sterohemije - je najlakse polje opcenito u hemiiji. Da ne kazem da je njegov doprinos - davno iscrpljen te da za mene Prelog nije kalibar Nobelovca tj. jest kalibar, ali u godinama suse, i kad se nista bolje, novije i korisnije ne nadje. Nobelova nagrada je bitna, iz polja zasluge za mir i knjizevnost, poslje toga medicina, a na zadnjem mjestu fizika i hemija.
Kad uporedis Preloga i Andric npr. vidis razliku u kalibru a i doprinosu svom kraju. E sad uzeti Preloga i uporediti - s nekim iz nauke npr. Watson i Crick koji su nasli - DNK, ili Einstein-om, koji je tvorac teorije relativiteta, i kum atomske bombe, energije i slicno, to su ljudi, po doprinosu svjetlosne godine od Preloga.
Evo sta kaze - John Comforth - koji je podjelio Nobela s Prelogom - u svojoj autobiografiji:
I was born on 7 September 1917 at Sydney in Australia. My father was English-born and a graduate of Oxford; my mother, born Hilda Eipper, was descended from a German minister of religion who settled in New South Wales in 1832. I was the second of four children.
Part of my childhood was spent in Sydney and part in rural New South Wales, at Armidale. When I was about ten years old the first signs of deafness (from otosclerosis) became noticeable. The total loss of hearing was a process that lasted more than a decade, but it was sufficiently gradual for me to attend Sydney Boys' High School and to profit from the teaching there. In particular a good young teacher, Leonard Basser, influenced me in the direction of chemistry; and this seemed to offer a career where deafness might not be an insuperable handicap.
Ovaj gluhonjemi australijanac - je dobio nagradu za steoerohemiju enzima, dakle - kakve substrati i enzimi imaju interakcije medjusobno (kao kljuc i brava, u nedostatku boljeg primjera). Na ovome je cijela misterija metabolizma ljudskog, pocivala (npr. kako insulin odkljucava receptore - i dozvoljava transport secera iz krvi u celije) ali i mnogo toga drugog - u prirodi - gdje promjenom temeprature - prestaje zivot - i na hladnom i na toplom upravo jer - stereohemija tj. nacin na koji izgledaju neke molekule se promjeni.
Sve u svemu, ne shvatam odakle taj hype oko Preloga. Narucito odakle - kad ne mogu naci nigdje pet recenica u kojima govori o svom dijetinjstvu i kaze nesto pozitivno u kontekstu tog vremena. Stoga, ne mogu a da ne nazrem ogorcenost zbgo sloma Austro-Ugarske, i valjda kreiranje neke Jugoslavije koje/ciji dio nikad nije pretjerano ni bio, jer ako si gradjaini iste nije mi jasno kako mozes biti Svicarski patriot? ja nisam ni znao - da u Svicarskoj ima patriota. Sto? Jer je to umjetno kreirana zemlja na tromedji tri zemlje. I unutar iste te - svako je ponosniji na ono sto je - Svabo, Francuz, Talijan, nego neki Svicarski patriotizam, per se. ali kad odbacis ono sto bi treba biti, onda ces se i svacim drugim odjenuti, zar ne?