Inicijativa za vraćanje predratnih naziva ulica

Ulice u BiH gradovina trebale bi se nazivati

Po značajnim ličnostima
6
38%
Brojevima
4
25%
Po drveću i cvijeću
6
38%

Total votes: 16

suncokret13

Post by suncokret13 »

amrica wrote:
basta sljezove boje wrote:suncokret, zasto ne navedes konkretne primjere? Je li problem sto je Ivan Krndelj postao Aziza Secerbegovic? Hajde nam onda reci ko je Ivan Krndelj i sta je on to uradio za Sarajevo? Je li problem sto je vojvoda Stepo postao Kulin ban? Sto je vojvoda Putnik postao Zmaj od Bosne? Sta je Sarajevo imalo od tih vojvoda? Je li ti nedostaje Mitar Trifunovic Uco iz Bosanskog Samca? Sarajevske heroje niko nije dirao - Valtera Perica je i dalje Valtera Perica. Gradski oci su vratili imena ulica kakva su bila prije rata - 1918. pa su iz tog razloga Porodicu Foht prebacili na Soukbunar.
Objasni zasto onda vise nema osnovne skole Valter Peric, nego je Vladislav Skaric. I gdje ti je ulica V. Perica?

to,amrice !!

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Krugman

Post by Krugman »

boucheron wrote:
marijindvorac wrote:Jos ce neko nedajboze da isto predlozi i za Sarajevo pa tek onda belaja.
A sto bi to bilo belaja?Mozes li mi ti objasniti ko je Aziza Secerbegovic i po cemo ulica u Hrasnom treba da ima njeno ime?
Jeste covjece, ovi govnari iz SDA i SBiH su nadijevali ulice po anonimusima koji apsolutno nikakve drustvene zasluge nisu imali u nasim zivotima. Dok NOBELOVAC iz hemije, Vladimir Prelog, rodjeni Sarajlija, nema ulice u gradu - SRAMOTA ogromna.

Najbolje je krenuti vlastitim primjerom kolege.
danas

Post by danas »

5th avenue and east 79th st... :D :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ma Prelog nije bas najbolji primjer. Ako nista zbog svog govora kad je primio Nobelovu nagradu, iskreno moj stav naspram njega je - ko te ..... da se razumijemo jer to je i njegov stav naspram BiH i Sarajeva. I nema veze iz kojeg je naroda, i sta je, kako je i to. Ne gledam to, da se razumijemo, gledam covjeka koji je - doprinjeo na terenu, malim ljudima da bude bolje u zivotu i koje zasluzan za njih.

Doduse to je moje misljenje...

Ja bih sve ulice nazvao - po prirodi. A ne ljudima. Sto? Jer onda nema manipuliranja i nekakvih akcija - te ovako se zove te onako, mjenjaj ime ulice svako 20-40-60 godina.

Drugi prijedlog je numericki. Dakle - ako ulica ide Sjever-Jug dadni joj parni broj, Istok-Zapad neparni. Pa sistematski krenuti od glavnog grada.

Ime ulice je samo zaostavstina neka, primitivna, koja treba da je od nekog znacaja. Sto? Jer iskreno, ja ne zelim da se po meni i mojima zove ikakva ulica, da mi ime pisu po koverti i slicno. Ljudi se cijene - u struci svojoj, a posto kod nas se sve mjeri u tri deke, i mrzimo do podne sami sebe a od podne sve druge, ne treba ljude stavljati u poziciju da se sa njima mestari nacionalisticki, politicki ili bilo kako drugi. Ili da ostanu ulice - a ljude koji su iza imena tih ulica - zaborave. Sta ti vrijedi zivjeti u Vladimira Nazora kad ne znas ko je to, ili u Skendera Kulenovica kad nijednu njegovu knjigu neces procitati ili u Mose Pijade kad ti svak Jevrej se prima kao saucesce. I slicno. Komplikuje se. Kad mogu zastavu da nam nacrtaju, himnu bez rijeci komponuju, tablice kad mogu biti najruznije na svijetu, bez ikakve oznake, cisto briokratske onda tako valjda treba i sa ulicama. Nece biti ljepse, ali mozda ce biti bolje.
Krugman

Post by Krugman »

Nosferatu wrote:Ma Prelog nije bas najbolji primjer. Ako nista zbog svog govora kad je primio Nobelovu nagradu, iskreno moj stav naspram njega je - ko te ..... da se razumijemo jer to je i njegov stav naspram BiH i Sarajeva. I nema veze iz kojeg je naroda, i sta je, kako je i to. Ne gledam to, da se razumijemo, gledam covjeka koji je - doprinjeo na terenu, malim ljudima da bude bolje u zivotu i koje zasluzan za njih.

Doduse to je moje misljenje...
Neznam o cemu govoris. Prelog je dobio nagradu kao drzavljanin Svicarske. Ponasao se kao gradjanin svijeta, i govorio je da je Hrvatska, u kojoj je zavrsio srednju skolu i fakultet, samo jedna od njegovih domovina. Pored toga, frajer je ponio ime Sarajeva na mjesta gje je malo ljudi moglo. Nema te reference o ovom genijalcu koja ne spominje da je rodjen u Sarajevu.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

I was born on July 23rd, 1906 in Sarajevo in the province of Bosnia, which then belonged to the Austrian-Hungarian Monarchy and later, in 1918, became part of Yugoslavia. In the western world my birthplace has a somewhat sinister reputation that was characterized by an older tax-inspector in the Midwest of America as "the place where all that mess started". Actually, as an 8 years old boy I stood near to the spot where Archiduke Franz Ferdinand and his wife were assassinated. At the beginning of the first World War, in 1915, we moved to Zagreb, the capital of Croatia.
http://nobelprize.org/nobel_prizes/chem ... tobio.html
U svojoj autobiografiji za Nobelovu stranicu - nije mogao reci - dvije normalne rijeci - o Sarajevu? To je mjesto sa prijetecom reputacijom i kako je - neki porezni inspektor iz Amerike ga nazvao - "Mjesto odakle je svo sranje i pocelo". Ovo su njegove rijeci na temu licne autobiografije kad je dobio nagradu 1975-te?

U Sarajevu zivjeo 9 godina. Ja ne znam da ga je ikad poslje toga - posjetio. Nisam mogao naci taj podatak.

Napredak mu dao stipendiju da ide - u Cesku na studij. I dan danas - se ponose da je on - Napredkov stipendista, tj. svojataju covjeka koji je vise Svicarac a kako i sam kaze - da je gradjanin cijelog svijeta iako se osjeca Svicarskim patriotom, cak i dok je bio gradjanin Juge.

Da se razumijemo - Prelog je skolovao se u Ceskoj, zivjeo u Svici, gimnaziju zavrsio u Zagrebu, dakle - sta ga veze sa Sarajevom? Osim sto je stajao na mjestu gdje je Princip ubio prestonasljednika? Ja ne mogu se otrgnuti utisku - da je Prelogu zao - Austro-ugarske, koja je njegova domovina, i da nikad nije - ni bio ni postao Jugoslav, o tome koliki je Hrvat bio neka drugi sude, ko je koga iskoristio, kad i kako. (Prelog za zivota Napredak, Napredak njega, poslje smrti). Medjutim ovo su njegove privatne stvar. Njegovo polje - sterohemije - je najlakse polje opcenito u hemiiji. Da ne kazem da je njegov doprinos - davno iscrpljen te da za mene Prelog nije kalibar Nobelovca tj. jest kalibar, ali u godinama suse, i kad se nista bolje, novije i korisnije ne nadje. Nobelova nagrada je bitna, iz polja zasluge za mir i knjizevnost, poslje toga medicina, a na zadnjem mjestu fizika i hemija.

Kad uporedis Preloga i Andric npr. vidis razliku u kalibru a i doprinosu svom kraju. E sad uzeti Preloga i uporediti - s nekim iz nauke npr. Watson i Crick koji su nasli - DNK, ili Einstein-om, koji je tvorac teorije relativiteta, i kum atomske bombe, energije i slicno, to su ljudi, po doprinosu svjetlosne godine od Preloga.

Evo sta kaze - John Comforth - koji je podjelio Nobela s Prelogom - u svojoj autobiografiji:
I was born on 7 September 1917 at Sydney in Australia. My father was English-born and a graduate of Oxford; my mother, born Hilda Eipper, was descended from a German minister of religion who settled in New South Wales in 1832. I was the second of four children.

Part of my childhood was spent in Sydney and part in rural New South Wales, at Armidale. When I was about ten years old the first signs of deafness (from otosclerosis) became noticeable. The total loss of hearing was a process that lasted more than a decade, but it was sufficiently gradual for me to attend Sydney Boys' High School and to profit from the teaching there. In particular a good young teacher, Leonard Basser, influenced me in the direction of chemistry; and this seemed to offer a career where deafness might not be an insuperable handicap.
Ovaj gluhonjemi australijanac - je dobio nagradu za steoerohemiju enzima, dakle - kakve substrati i enzimi imaju interakcije medjusobno (kao kljuc i brava, u nedostatku boljeg primjera). Na ovome je cijela misterija metabolizma ljudskog, pocivala (npr. kako insulin odkljucava receptore - i dozvoljava transport secera iz krvi u celije) ali i mnogo toga drugog - u prirodi - gdje promjenom temeprature - prestaje zivot - i na hladnom i na toplom upravo jer - stereohemija tj. nacin na koji izgledaju neke molekule se promjeni.

Sve u svemu, ne shvatam odakle taj hype oko Preloga. Narucito odakle - kad ne mogu naci nigdje pet recenica u kojima govori o svom dijetinjstvu i kaze nesto pozitivno u kontekstu tog vremena. Stoga, ne mogu a da ne nazrem ogorcenost zbgo sloma Austro-Ugarske, i valjda kreiranje neke Jugoslavije koje/ciji dio nikad nije pretjerano ni bio, jer ako si gradjaini iste nije mi jasno kako mozes biti Svicarski patriot? ja nisam ni znao - da u Svicarskoj ima patriota. Sto? Jer je to umjetno kreirana zemlja na tromedji tri zemlje. I unutar iste te - svako je ponosniji na ono sto je - Svabo, Francuz, Talijan, nego neki Svicarski patriotizam, per se. ali kad odbacis ono sto bi treba biti, onda ces se i svacim drugim odjenuti, zar ne?
Krugman

Post by Krugman »

Nosferatu wrote:
I was born on July 23rd, 1906 in Sarajevo in the province of Bosnia, which then belonged to the Austrian-Hungarian Monarchy and later, in 1918, became part of Yugoslavia. In the western world my birthplace has a somewhat sinister reputation that was characterized by an older tax-inspector in the Midwest of America as "the place where all that mess started". Actually, as an 8 years old boy I stood near to the spot where Archiduke Franz Ferdinand and his wife were assassinated. At the beginning of the first World War, in 1915, we moved to Zagreb, the capital of Croatia.
http://nobelprize.org/nobel_prizes/chem ... tobio.html
U svojoj autobiografiji za Nobelovu stranicu - nije mogao reci - dvije normalne rijeci - o Sarajevu? To je mjesto sa prijetecom reputacijom i kako je - neki porezni inspektor iz Amerike ga nazvao - "Mjesto odakle je svo sranje i pocelo". Ovo su njegove rijeci na temu licne autobiografije kad je dobio nagradu 1975-te?

Sve u svemu, ne shvatam odakle taj hype oko Preloga. Narucito odakle - kad ne mogu naci nigdje pet recenica u kojima govori o svom dijetinjstvu i kaze nesto pozitivno u kontekstu tog vremena. Stoga, ne mogu a da ne nazrem ogorcenost zbgo sloma Austro-Ugarske, i valjda kreiranje neke Jugoslavije koje/ciji dio nikad nije pretjerano ni bio, jer ako si gradjaini iste nije mi jasno kako mozes biti Svicarski patriot? ja nisam ni znao - da u Svicarskoj ima patriota. Sto? Jer je to umjetno kreirana zemlja na tromedji tri zemlje. I unutar iste te - svako je ponosniji na ono sto je - Svabo, Francuz, Talijan, nego neki Svicarski patriotizam, per se. ali kad odbacis ono sto bi treba biti, onda ces se i svacim drugim odjenuti, zar ne?
Ti nisi normalan majke mi. Prvo, covjek nije nista lose rekao protiv Sarajeva u tom govoru. Stavise, pocevsi govor svojim Sarajevskim porijeklom jasno je opovrgnuo imidz koji je svijet do tada povezivao sa gradom. Od tog trenutka Sarajevo vise nije samo poznato kao grad gdje je poceo prvi svjetski rat, nego mjesto koje je iznjedrilo i nobelovca.

Pored toga, vjerovatno neznas da je Prelog, dana kada je Franc Ferdinand ubijen, bio u grupi sarajevskih skolaraca zaduzenih za docek Ferdinanda i trebao mu predati stafetu. Ubistvo koje je pocelo najstrasniji rat u istoriji covjecanstva se desilo 100 metara od tog 8-mogisnjeg djeteta, i to mu definitvno daje za pravo da ga spominje u ovakvim zivotnim govorima.

Sto se Austo-Ugarske tice, haveru moj, ako je mislio to sto mu nameces, svaka mu cast. I ja bi volio da je Bosna ostala pod Austro-Ugarskom, i da se prva Jugoslavija, koja je bila srpsko-hrvatski kavez za BiH, nikada nije ni formirala.

Prema tome, nemoj izmisljati, ziv bio.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Ama - meni ni u dzep ni iz dzepa.

Mnogo strasniji je rat koji je za nama. To sto je Prelog traumatiziran kao 8-godisnjak, i sto nije mogao sa 73 godine reci - znajuci sta ce ostati u istoriji zapisano, kao njegova rijec, jednu - normalnu konstataciju u vezi Sarajeva a to je - da nije ovdje pocelo svo sranje - vec da je sranje uvijek ovdje uvozeno, iz Beograda i Beca, Bosanskog Grahova, Listice i slicno i da zbog tog sranja - jos vise sranja je kasnije i kreirano - kao npr 1992-ge, to bi bile pravilne konstatacije, koje nisu nikad izjavljene. To sto prelog nije o Zagrebu, Pragu, ili Zirihu - imao ista reci, isto mi tako ne bode oci. Normalno, pa je dovoljno inteligentan - da sve potrebno i receno - za njega kaze neko drugi - "Zapad" i "Americki Poreznik s Midwesta". Znas li ti koliko zna Americki porezni inspektor s mid-Westa o Sarajevu danas, u 2007-dmojm 32 godine kasnije? Takve pirce olinjale su samo retorika ne "svjetskog gradjanina" vec kompleksasa koji nije raskrstio ni sa 7 banki - sta je bilo, i kako je bilo. Kljucno u svemu tome je - ni Juga ni Sarajevo nije Preloga vuklo za rukav, sto takodje - ima svoje razloga, valjda i u Prelogu kao i u Jugoslaviji.

Naravno, za tebe ce on ostati kao neko - po kome se treba zvati ulica u Sarajevu - ja bih je radije dao - Gavrilu Principu nego Prelogu. Sto? Jer Gavrila ubise tuberkulozom u samicama po Becu a od Preloga napravise gospodina i jos mu dadose Nobelovu nagradu jer neki antibiotik ima 14434 enantimera. Sloboda se samo stice saboljom i kamom, a toj istoj je bio blizi Gavrilo s kuburom, i Mehmedbasic - beg, koji je docekao da bude domar u Ilidzi u skoli pred kraj svojih dana, nego Prelog koji je isao docekivati "Geogre W" svojih dana, mucka Ferdinada koji je jaja svoja hladio po Ilidzanskim banjama i vozao se po jedinom automobilu u to vrijeme - po Sarajevu. Iskreno - hvala Svabama - za 40 godina, "njeznog upraviteljstva" ali nismo mi bili jedini za druge. Na drugu ruku s njihovim dolaskom, koliko je muslimana iz BiH - pobjeglo na istok, od Albanije, Kosova, Makedonije i slicno - pa do Turske? Isti oni Austrijanci protiv koji smo 400 godina drzali granicu i koji nisu smjeli u Bosnu - spustiti se preko Krajine, sto, jer su ih kod Banjaluke - docekali, do pasa goli, i u gacama, sa sabljama neki Bosanci, pa ih poklali i natjerali - preko Vrbasa nazad u pizdice iz kojih su dosli, bez Turske pomoci, e, tavki su nekad bili Bosnjani. Te iste svabe napravise 5 ofanziva po Bosni, i dan danas njihovi tihi zametci, fasisti - zive, i arbejtuju i sve su bilizi cilju - razhebavanja nam ove zemljice, jer o drzavi govoriti bilo bi i smijesno.

Naravno - sve sam ja ovo umislio, a Prelog je od svote koju je dobio za Nobelovu naravno - poslao u Sarajevo jednu - opermljenu laboratoriju prakticne nastave iz kemije, da se nadje pri ruci, Sarajevskom Univerzitetu.
Krugman

Post by Krugman »

Nosferatu wrote:Ama - meni ni u dzep ni iz dzepa.

Mnogo strasniji je rat koji je za nama. To sto je Prelog traumatiziran kao 8-godisnjak, i sto nije mogao sa 73 godine reci - znajuci sta ce ostati u istoriji zapisano, kao njegova rijec, jednu - normalnu konstataciju u vezi Sarajeva a to je - da nije ovdje pocelo svo sranje - vec da je sranje uvijek ovdje uvozeno, iz Beograda i Beca, Bosanskog Grahova, Listice i slicno i da zbog tog sranja - jos vise sranja je kasnije i kreirano - kao npr 1992-ge, to bi bile pravilne konstatacije, koje nisu nikad izjavljene. To sto prelog nije o Zagrebu, Pragu, ili Zirihu - imao ista reci, isto mi tako ne bode oci. Normalno, pa je dovoljno inteligentan - da sve potrebno i receno - za njega kaze neko drugi - "Zapad" i "Americki Poreznik s Midwesta". Znas li ti koliko zna Americki porezni inspektor s mid-Westa o Sarajevu danas, u 2007-dmojm 32 godine kasnije? Takve pirce olinjale su samo retorika ne "svjetskog gradjanina" vec kompleksasa koji nije raskrstio ni sa 7 banki - sta je bilo, i kako je bilo. Kljucno u svemu tome je - ni Juga ni Sarajevo nije Preloga vuklo za rukav, sto takodje - ima svoje razloga, valjda i u Prelogu kao i u Jugoslaviji.

Naravno, za tebe ce on ostati kao neko - po kome se treba zvati ulica u Sarajevu - ja bih je radije dao - Gavrilu Principu nego Prelogu. Sto? Jer Gavrila ubise tuberkulozom u samicama po Becu a od Preloga napravise gospodina i jos mu dadose Nobelovu nagradu jer neki antibiotik ima 14434 enantimera. Sloboda se samo stice saboljom i kamom, a toj istoj je bio blizi Gavrilo s kuburom, i Mehmedbasic - beg, koji je docekao da bude domar u Ilidzi u skoli pred kraj svojih dana, nego Prelog koji je isao docekivati "Geogre W" svojih dana, mucka Ferdinada koji je jaja svoja hladio po Ilidzanskim banjama i vozao se po jedinom automobilu u to vrijeme - po Sarajevu. Iskreno - hvala Svabama - za 40 godina, "njeznog upraviteljstva" ali nismo mi bili jedini za druge. Na drugu ruku s njihovim dolaskom, koliko je muslimana iz BiH - pobjeglo na istok, od Albanije, Kosova, Makedonije i slicno - pa do Turske? Isti oni Austrijanci protiv koji smo 400 godina drzali granicu i koji nisu smjeli u Bosnu - spustiti se preko Krajine, sto, jer su ih kod Banjaluke - docekali, do pasa goli, i u gacama, sa sabljama neki Bosanci, pa ih poklali i natjerali - preko Vrbasa nazad u pizdice iz kojih su dosli, bez Turske pomoci, e, tavki su nekad bili Bosnjani. Te iste svabe napravise 5 ofanziva po Bosni, i dan danas njihovi tihi zametci, fasisti - zive, i arbejtuju i sve su bilizi cilju - razhebavanja nam ove zemljice, jer o drzavi govoriti bilo bi i smijesno.

Naravno - sve sam ja ovo umislio, a Prelog je od svote koju je dobio za Nobelovu naravno - poslao u Sarajevo jednu - opermljenu laboratoriju prakticne nastave iz kemije, da se nadje pri ruci, Sarajevskom Univerzitetu.
Vidi, necu sada da se raspravljam sa tobom oko svih ovih gluposti koje si naveo - bez veze da ne bombamo temu.
max_power

Post by max_power »

Sarajevo, the place where all that mess started.
Ubilo se za turistickog slogana svega mi. Zamisli tu reklamu na CNN-u :razz:
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Da ne griješimo dušu. Vladimir Prelog ima svoju ulicu u Sarajevu, ali je jedini značajan objekat koji se nalazi u njoj gradsko smetljište, što je za mene njegovo ponižavanje. Da je samo rođen u Sarajevu, bilo bi dovoljno da kažemo - za razliku od mnogih gradova na svijetu - mi imamo svog nobelovca.

Međutim - ima negdje tema na podforumu Sarajevo, on se kroz život vraćao u svoj rodni grad, novinari su "iskopali" podatak da je jedno vrijeme radio kao profesor na PMF-u.

Inače, bio je glavni organizator apela koji su potpisali gotovo svi tada živi nobelovci, a u kojem se tražio prekid opsade i bombardovanja Sarajeva. Da nije vezan za grad u kojem je rođen sigurno mu to nebi palo na pamet.

Znači, on nikada nije "pocijepao" svoj rodni list.

Inače meni je jasno da se ulice dodijeljuju ljudima značajnim za razvoj nekog grada, ali Sarajevo kao glavni grad BiH mora imati ipak malo senzibilnosti i za ljude koji su bitni za razvoj BiH u cjelini..

Ma, prijedlog da se ulice nazovu po brojevima, ili cvijeću uopšte nije loš. Recimo da se tako počnu nazivati ulice u novoizgrađenim naseljima..
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

A clanovi komisije za izmjenu naziva ulica i trgova su????

Ja znam jednog, i proklinjem svaki dan sto smo ikad bili u istoj prostoriji....

predavao mi istoriju u prvom razredu srednje skole, al me sjecanje na njega jos uvijek proganja....

Hajd i kad promjene nazive, al sto nepismeno promijene....

Evo, C5 na dobrinji, na samom vrhu je bila ulica Maka Dizdara....posto je polupismenima MAK mirisao nepodono (zamisli profesora koji ne zna da je Mak Mehemdalija) ukinu ga, i ulica dobije ime OmEra Hajama....
who the fuck is OmEr Hajam?
Ako vec bosanski jezik fura pisanje imena u originalu, zasto nije OMAR?

E onda neko toj komisiji rece STANI, ON JE NAS!!!! Pa prebacise Maka Dizdara malo blize gradskoj jezgri.....

Vase Strasse se prije 2.svj.rata zvala Ferhadija, pa je ok sto su vratili taj predratni naziv....moja baka je Miljenko Cvitkovic skolu uvijek zvala NEmanjina, jer se tako zvala prije....a Vaso nije umro od bolesti, vec je bio otrovan, no nejse to je nebitno...

Opet C5, Vaso Butozan je imao svoje 2 zgrade, ukupno 12 haustora po 3 sprata, pa mu ostavise jednu, drugu preimenovase....

dalje....i u BL i u SA je ocigledno kako se rezim promijenio svako je svoje "heroje" okacio....

Ja se vise ne trudim da upamtim nove nazive, ako moram negdje ici a ne znam gdje je ulica, pitam za lokalne kafice ili radnje i ne sekiram se vise....

i da, profesore istorije, fra Filip je bio LAŠTRIĆ ne Lastrić!!!! se*em ti se u diplomu....
valterbranisarajevo

Meni je tu čudno još nešto, a prisutno je u većini gradova u BiH. Ako npr neki Huso Husić ili Pero Perić dobiju svoju ulicu onda bi se ta ulica trebala zvati: ulica Huse Husića, a ne ulica Huso Husić :? Da li je to nepoznavanje pravopisa, ili ima neka začkoljica :? :?
dizZaster

Post by dizZaster »

valterbranisarajevo wrote:

Ma, prijedlog da se ulice nazovu po brojevima, ili cvijeću uopšte nije loš. Recimo da se tako počnu nazivati ulice u novoizgrađenim naseljima..
koji bi to bili brojevi,arapski ili rimski :D
valterbranisarajevo

dizZaster wrote:

Nekada se pisalo 6. proleterske brigade, ali i VI proleterske brigade - znaći dvojni nazivi - kao u Koruškoj.. :D

6. ulica i VI ulica... 8) 8-)
Last edited by valterbranisarajevo on 15/07/2007 09:48, edited 1 time in total.
Fratris

Post by Fratris »

dizZaster wrote:

Cirilicni!
Nosferatu

Post by Nosferatu »

valterbranisarajevo wrote:Da ne griješimo dušu. Vladimir Prelog ima svoju ulicu u Sarajevu, ali je jedini značajan objekat koji se nalazi u njoj gradsko smetljište, što je za mene njegovo ponižavanje. Da je samo rođen u Sarajevu, bilo bi dovoljno da kažemo - za razliku od mnogih gradova na svijetu - mi imamo svog nobelovca.

Međutim - ima negdje tema na podforumu Sarajevo, on se kroz život vraćao u svoj rodni grad, novinari su "iskopali" podatak da je jedno vrijeme radio kao profesor na PMF-u.

Inače, bio je glavni organizator apela koji su potpisali gotovo svi tada živi nobelovci, a u kojem se tražio prekid opsade i bombardovanja Sarajeva. Da nije vezan za grad u kojem je rođen sigurno mu to nebi palo na pamet.

Znači, on nikada nije "pocijepao" svoj rodni list.

Inače meni je jasno da se ulice dodijeljuju ljudima značajnim za razvoj nekog grada, ali Sarajevo kao glavni grad BiH mora imati ipak malo senzibilnosti i za ljude koji su bitni za razvoj BiH u cjelini..

Valtere - nije to bas tako.

Prelog je inicijator spiska - koji je pozivao da se prekine okupacija na Hrvatsku od strane JNA i to pocevsi u 1991 godini, tako da nije - Sarajevo ni bilo opsjednuto u tom periodu.

Takodje isti je - sahranjen na Mirogoju, tj. prenjeli su urnu njegovu iz Svicarske tamo. Sto nisu mogle dvije urne ili tri? Jedna u Svici, jedna Hrvatskoj a jedna Sarajevu?

Evo teksta iz NY Times Januar 1992 godine:
Nobel Prize winners
against the aggression on Croatia
Many people throughout the world contributed to the international recognition of Croatia (January 15, 1992). We would like to present a list of 104 Nobel prize winners (in alphabetic order) who signed an appeal to stop the aggression of the Yugoslav Army on Croatia that started in 1991 (The New York Times, January 14th, 1992). We do this we the feeling of deepest gratitude.

An Appeal by 104 Nobel Laureates
FOR PEACE IN CROATIA
During the past several weeks the Yugoslav Army has escalated its war against Croatia. Dozens of villages have been razed. Many historical monuments have been destroyed. Several cities, including Croatia's capital of Zagreb, have been bombed. Over 2,000* people have been killed.

The undeclared war has already produced more than 100,000* refugees. The violence and destruction unleashed in Croatia is on a scale unknown in Europe since the Second World War. Innocent civilians are massacred. Hospitals and places of worship are destroyed. Conscience demands that we raise our voices against this senseless war.

* We appeal to the Western and Eastern governments to stop the Yugoslav Army wanton destruction.
* We appeal to all humanitarian organizations to provide aid for all the victims of the Yugoslav military brutality.
* We appeal to men and women of conscience to speak up against indifference to the plight of Croatian people who are facing not only the danger of total destruction of their country, but also the threat of their own extinction.
http://www.croatianhistory.net/etf/nobel.html

Takodje je poznato - da je Nikola Tesla - koji je po svom doprinosu mnogo bitniji igrac od Preloga - trebao dobiti Nobelovu nagradu ali ju je odbio - jer je trebao da je podjeli s Edisonom. Ciji bi Nikola Tesla bio - Nobelovac?
Americki, Srpski ili Hrvatski?

Ne sporim da covjeku pored svih karkatura od ljudi koji dobise svoje ulice treba dati ulicu - ali hocu da se nadje legitiman razlog za to, jer meni mirise, prevashodno na Hrvatskog nacionalistu emigrantsko kova, kojem su svi grijesi oprosteni danas, a za vrijeme SFRJ je bilo, malccie drukcije. Ili ja grijesim? Sta je receno u Jugi - 1975 kad je Prelog postao Nobelovac? Jesu ga pozvali, jel bio u Sarajevu u Beogradu? Dao izjave i na tv-u? Mislim - ti znas to bolje od mene, ja nisam tad bio ni rodjen. I ne mogu nigdje da nadjem - oficijalan stav tog vremena o Prelogu jer mislim da je zbog toga i spomenuo Sarajevo na nacin na koji jest - da bi rekao kako nije cijenjen tamo odakle je i gdje je rodjen. Ili reko, ja opet grijesim?
valterbranisarajevo

Nosferatu bila su dva apela - jedan za Hrvatsku, i drugi, nešto kasnije za Sarajevo čiji je glavni pokretač bio upravo on. Sjećem se te vijesti iz ratnog oslobođenja..

Istraživajući malo "životopis" prof Preloga stvarno sam našao na podatak da je jedno vrijeme predavao na sarajevskom PMF-u, što znači da je ipak na neki način bio vezan za Sarajevo, ne samo rođenjem..

Iskreno, meni su glavni izvori informacija novinari i njihova istraživanja pa ako griješe oni onda Vam i ja prenosim pogrešne informacije..

Još jedna interesantna stvar: sarajevska I gimnazija sa ponosom ističe da su njezini učenici bili: Ivo Andrić i Vladimir Prelog. Neko ko je Sarajevo napustio sa 9 godina nije mogao ići u gimnaziju. :?

U stvari sve ove nedoumice me navode na zaključak da bi neko stručan, npr ANUBIH trebao istražiti biografiju Vladimira Preloga, sa posebnim osvrtom na njegove veze sa BiH i Sarajevom..

Ovako, i ja kao i ti, ćemo uvijek imati nedoumice... :)

U svakom slučaju, bez obzira na sve, na Nobelovoj web stranici će uvijek stajati podatak da je jedan nobelovac rođen u Sarajevu - i ja sam na to bezgranično ponosan..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

a nije lose ni osvrnuti se na malo noviju historiju.... npr... u januaru sljedece godine ce se napuniti 15 godina od ubistva hakije turajlica, i gjde covjek dobi ulicu ? na dobrinji, zna se... i sumnjam da igdje drugo u bih ima ulicu...irfan ljubijankic ? znam da bolnica u bihacu nosi ime po njemu i to je to... jos jedan primjer... najljepsu ulicu u tuzli nazvase po aliji, a dzemo bijedic dobio sokak u kojem stoje 3-4 kuce...
valterbranisarajevo

Slažem se Alfonse, treba.

Moram reći da mi je veoma drago što smo na ovoj temi pokazali da, iako je ona sama po sebi veoma teška, možemo diskutovati, kulturno i argumentovano. Možda će neko od nadležnih i prihvatiti neke naše sugestije.. :)
Bajrin najmladji

Post by Bajrin najmladji »

Ivan Krndelj, komunista i sindikalni rukovodilac službovao kao šef željezničke stanice (ćiro) ILIDŽA/ИЛИЏА - ne znam kada.
valterbranisarajevo

Komentar iz Oslobođenja

Odlična inicijativa

Zajednica udruženja građana Banje Luke pokrenula je jedno pitanje koje se tiče njihovog grada, ali koje je na isti način aktualno i za mnoge druge gradove u cijeloj Bosni i Hercegovini - nazivi ulica, naselja i trgova. Zahtijevaju, naime, da se pitanje aktualnih naziva ulica, trgova i naselja razmotri s različitih aspekata - povijesnog, kulturološkog, sociološkog i ustavnopravnog. Razlog za ovu inicijativu jeste činjenica da je u toku rata (i) u Banjoj Luci izmijenjen naziv velikog broja ulica i gradskih naselja.
Ovoj inicijativi prethodio je okrugli sto na kojem su izneseni sljedeći podaci - do 1991. godine 81 ulica nosila je imena pripadnika bošnjačkog naroda, 114 srpskog, 55 hrvatskog dok su 153 ulice nosile imena pripadnika ostalih naroda. Tokom 1992. godine i kasnije nazivi su mijenjani tako da danas u Banjoj Luci čak 333 ulice nose imena pripadnika srpskog naroda, samo tri bošnjačkog dok stotinjak ulica nose imena pripadnika ostalih naroda.
Odlična inicijativa banjalučkih Bošnjaka, nema šta! Oni ukazuju na jedan primitivizam ispoljen na tlu BiH kakav se rijetko susreće u civiliziranom svijetu. U zemljama koje imaju nešto dužu kulturnu i civilizacijsku tradiciju niti se brza u davanju ulicama imena pojedinih ličnosti i podizanju spomen-obilježja, niti se brza u njihovom mijenjanju i uklanjanju. Ulicama se, uglavnom, daju imena nespornih ličnosti ili se nazivaju drugim imenima ili samo brojevima. Cijeli svijet, na primjer, zna gdje se nalazi 45 avenija, kao da nosi ime Grete Garbo.
U BiH je u toku rata iz izrazito nacionalističkih, ali i ideoloških pobuda, izmijenjen, kao i u Banjoj Luci, ogroman broj naziva ulica, trgova i naselja. U tome je prednjačila dejtonska Republika Srpska. Svim gradovima i naseljima u čijem nazivu je bilo imalo Bosne, imena su promijenjena - samo da bi se izbacilo sve što tukne na Bosnu. Čak je i iz naziva tog entiteta izbačena Bosna. U početku su, nekako, i izgovarali „republika srpska Bosna“, ali su se, na inicijativu Banjalučanina Nikole Koljevića vrlo brzo otarasili Bosne. Mijenjali su sve nazive koji su na bilo koji način „tuknuli“ na turski vakat, na bosanstvo i na bošnjaštvo. Tako su čak i Foču preimenovali u Srbinje, misleći da su je tako nazvali Turci, a ovaj grad se tako zvao i prije dolaska Turaka. O ulicama da se i ne govori. Eto, podaci iz Banje Luke o tome dovoljno svjedoče. I nisu mijenjali samo nazive po nacionalnom kriterijumu, već i po ideološkom i vjerskom. Partizane su zamijenili četnici. I to masovno.
Ali, ni pojedini gradovi u Federaciji se ne mogu pohvaliti da su se u tom pogledu ponašali civilizirano. U zapadnom dijelu Hercegovine ustaše su s ulica naprosto pomele partizane. Ali, i tamo gdje su Bošnjaci bili na vlasti ili imali dominantan utjecaj, nazivi ulica hametice su mijenjani - i iz nacionalističkih i iz ideoloških pobuda. I, što je najgore, u tome je prednjačio glavni grad BiH. Nema dileme da je nazive nekih ulica trebalo promijeniti. Najduže gradske ulice nosile su imena srpskih junaka iz nekih davnih vremena, bez valjanog uporišta. Ali, kad je počela manija mijenjanja naziva ulica, stradalo je dosta vrlo istaknutih antifašista i bošnjačke nacionalnosti - ostali su bez svojih ulica, a imena pojedinih ličnosti ne nalaze se više u nazivu ulica u centru grada, već su šutnuta na periferiju.
U toj pomami stradalo je i ime Josipa Broza Tita. Doduše, samo djelomično, ali samo stjecajem okolnosti. Naziv dijela ulice s Titovim imenom od Baščaršije do Vječne vatre je promijenjen, a ostatak je bio rezerviran za Aliju Izetbegovića. Tu namjeru spriječio je, prije svega, svojom inicijativom, bivši član Predsjedništva BiH Šahbaz Džihanović. Ali su zato svi pripadnici organizacije „Mladi muslimani“, koji su se makar malo očešali o tu organizaciju i(li) bili bliski Aliji Izetbegoviću, dobili svoje ulice. Čak i neke njihove supruge, poput Azize Šaćirbegović.
Stoga inicijativa banjalučke zajednice može imati dalekosežan značaj, ali pod uvjetom da se proširi na cijelu BiH, i to tako da Sarajevo bude sljedeće.

Mirko Šagolj

Oslobođenje 2.7.2007.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Sve ulice koje imaju naziv Alija Izetbegovic , treba da budu prepolovljene ...uzduz... znaci da samo jedna strana ulice ima njegovo ime. da se zna KO NAS JE PODJELIO SVOJIM POTPISOM. Druga strana ulice treba OBAVEZNO da se zove ul. REPUBLIKE BIH...za lijepu uspomenu i dugo sjecanje... :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

gospodar kuglastih munja wrote:Sve ulice koje imaju naziv Alija Izetbegovic , treba da budu prepolovljene ...uzduz... znaci da samo jedna strana ulice ima njegovo ime. da se zna KO NAS JE PODJELIO SVOJIM POTPISOM. Druga strana ulice treba OBAVEZNO da se zove ul. REPUBLIKE BIH...za lijepu uspomenu i dugo sjecanje... :D
to najbolje rece lik u anketi kad su mu davali ulicu u tz... "nek mu je daju u banja luci, njima je dao pola drzave" :D :(
Bajrin najmladji

Post by Bajrin najmladji »

Ulicu 25. novembra, sa Ilidže (Nije gradska opština) "teleportirati" na dostojnije mjesto...
Post Reply