BMW vs Mercedes vs Audi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Panasonic

Post by Panasonic »

:shock:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

jel' 'vo victoria secret
mehopuzic

Post by mehopuzic »

to ti je do ukusa! nisam imao priliku(na zalost) voziti BMW-a ali sam vozao S300 i E290! E290 mi se pokvario sa predjenih 6000km i otad bas nesto ih ne gotivim... sad preferiram audi
Edin H.

Post by Edin H. »

Audi je vozilo za ljude koji nemaju dovoljno novca da kupe BMW.
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Po ovim uporednim cijenama koje ja gledam(http://www.autopijaca.info),ispade da je Audi koju hiljadu skuplji od uporedivog bmw-a.
Qler

Post by Qler »

Nista ti to ne znaci, pa kod nas je golf 2 skuplji od audija 80 :? Kod nas sve valja samo dok je golf!! Ako nije dizel, ako ne moze u njega lozika, ne valja, trosi, skupi dijelovi, ma fuj :x Kad mi kaze nemoj uzeti hondu uzmi golfa 2 ja bi ga odmah upuco, ili ne daj Boze da mi to kaze za mecku, uff 8-)

Mercedes rulez 8-) 8-)
Al' nije ni BMW za baciti :D extra je i on!
nineac

Post by nineac »

Uvjek je kod nas audi bio skuplji od BMW-a! A evo što:
Pitaš prodavca audija koliko troši (naravo TDI, eto nek bude noviji model) uvjek je odgovor 5 litara! Ako kažeš da imaš BMW i eto hoćeš da promjeniš auto pa kontaš opet BMW, ali eto neškodi da pogledaš i ostalo, on će ti reći sljedeće: Jest BMW je jak, ide dobro, ali s njim sad pa sad možeš poginut, znaš on te tjera da stisneš gas , pa lako uđeš u makaze, a zadnja vuča? Ma to nemožeš zimi uopće vozit, mali snjeg i moraš pješke, a potrošnja? Pa ekonomičniji je Volvo FH12, a djelovi? Pa to ti je da hronično dobiješ visok pritisak.
Eto, tako ti to rezonira prosječan prodavac V.A.G vozila, a bogami i kupci!
Ja samo kažem svakom njegovo, ali znam da nešto vazda naiđem u makaze sa vozačima golfova, passata i audija, svi misle da su najbrži! A kad pretičem za njima vazda imam osjećaj da ću proć kroz njih :lol:
(mislim na običe TDI,i obične benzince, ne S4)
Edin H.

Post by Edin H. »

Znaci BMW-u nista ne pomaze elektronska kontrola tockova protiv proklizavanja (tracking).
Ma jest Golf je Golf (satro)
nineac

Post by nineac »

Ma ja , golf je golf :lol:
JD

Post by JD »

vier_ringe wrote:Po ovim uporednim cijenama koje ja gledam(http://www.autopijaca.info),ispade da je Audi koju hiljadu skuplji od uporedivog bmw-a.
Pa ako je to tako kod nas to nije nikakvo mjerilo jer je kod nas sve naopako.

Je li Audi koju hiljadu skuplji i u njemackoj?
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Qler, nisam mislio za cijene polovnih auta, nego novih!U njemackoj JD je sportback novi skuplji oko 800 eura od uporedive(jace) serije 1, a i ostali su tu negdje..Jebla vas brzina, sinoc me radar uhvati kroz grad 97km/h, a majkemi bezveze, zamislio se nesto, bez ikakvog razloga...et ti brzina:)
nineac

Post by nineac »

hmmm, sportback? To je ko fol ljepše ime za karavan. E sad karavan je uvjek bio skuplji od ostalih verzija. Drugo, Audi u startu dolazi sa više opreme nego serija 1. I Audi će uvijek biti jeftiniji od BMW-a jer mu fali ipak onih krajnjih par koraka do imidža koji ima BMW!
Ha jesil vidio sinoć što onaj BMW iz Tadićeve pratnje sjeba onog audija. Jest našo skim će se kačit :lol:
VR6

Post by VR6 »

Audi je nastavio, cim ga uhvatili nisu. Znaci ni njemu nije nesto bilo. Mene BMW sve vise iritira zbog ovog novog tzv. dizajna...
nineac

Post by nineac »

ni meni se neke stvari nesviđaju, ali što se tiče tehnike daleko su otišli!
VR6

Post by VR6 »

Tehnike motora, ostalim i nisu puno odmakli od konkurencije. 4 zvjezdice u NCAP-u za seriju 5 mi ne izgleda kao neki sjajan rezultat. Mozda su pare ipak ulozili u pogresnu "stranu", pokazat ce se...
nineac

Post by nineac »

Jaro moj de ti prvo vidi za šta se sve daju zvjezdice , pa onda pričaj.
A to o tehnici uopće neću diskutovati! Da to možda Golf V nije u rangu te tehnike? Ili Passat. Nesjeć se da je i jedan BMW po pouzdanosti ikada bio na 69 mjestu kao Passat (TUV). Pa eto i jeftina Vectra je bolje plasirana .
VR6

Post by VR6 »

Za sta se to daju zvjezdice, eto ja kao ne znam pa mi objasni. 4 zvjezdice su bile 1997-e normala u kompaktnoj klasi, a danas su i tamo prakticno sramota. A BMW koji je mnogo visa klasa dobije samo 4 zvjezdice, i to nakon sto im odobre drugo testiranje, jer je prvi model dobio samo 3 jadne zvjezdice zbog slabosti u konstrukiciji. Kakav je to napredak kroz tehniku ako jedva prati automobile iz 1997-e godine i to nize klase?? To je sramota, koliko god tebi BMW bio drag.
Qler

Post by Qler »

Ja samo znam da BMW je uvijek imao i ima MNOGO bolje motore od VW!! I dizel, a pogotovo benzin!
Eto vam famozni TDI, sta bi sa njim u audiju, oznacavaju ga ko TDI a ugradjuju CDI (u jace modele), i vidjet ces kad i VW pocne to raditi bit ce, ma to je izmislio VW, kakav mercedes, peugeot, i svi drugi koji to ugradjuju vec godinama....
Ma kakav da je test poredjenje BMW-a i VW je glupo. BMW, a pogotovo Mercedes imaju tradiciju. Kada se mercedes proizvodio VW nije bio ni u sirem planu, jos je tutu u rikverc vozo 8-)
VR6

Post by VR6 »

Pa Alfa Romeo je izmislio Common rail, ne Mercedes ni Peugeot. Audi ugradjuje u svoje motore 6 i vise cilindara common rail, jer tu ima svoje prednosti. Common rail je elektronski kontroliran i njeznije razvija snagu, sto odgovara visoj klasi. Za razliku od PD sistema koji pomalo divlje razvija snagu, ali zato PD moze proizvesti veci pritisak i dati vecu snagu u odnosu na CR.
Qler

Post by Qler »

Ma nisam ja ni govorio ko je izmislio CR, nego ko ga koristi. Znam da je alfa izmislila CR, a peugeot je izmislio dizel masine koliko ja znam.
CDI je po meni mnogo bolji od TDI mashina, al ipak benMzin je beMzin :D :D 8-)
VR6

Post by VR6 »

Meni je PD drazi od CR-a, mada je i CR dobar. PD divlje razvija snagu sa turbo rupom kao stari turbo motori, sto daje osjecaj kao da je jaci nego sto zapravo jeste. Ono malo pricekas pa kad uhvati zaljepi te za sjediste, to je cool stvar skroz. :D

A nije Peugeot izmislio dizel motore, a Rudolf Diesel je izmislio dizele, a Mercedes ih je prvi poceo ugradjivati u svoje aute cini mi se, a Volkswagen ih je popularizirao...
Qler

Post by Qler »

Znam da je mecka medju prvim pocela sa ugradnjom, al nisam znao da je prva, i negdje sam ja procitao da je peugeot izmislio te prve dizele, ali kao sto sam rekao, nisam siguran.... :? :-?
nineac

Post by nineac »

Rudolf je izmislio, a Mercedes je prvi počeo koristiti. Prvo direktno ubrizgavanje diesela se pojavbilo 30-tih godina ali je toliko grubo bilo da nikakva opcija ugrađivanja u putnička, ili teretna vozila nije dolazio u obzir.
Kasnije su tenkovi počeli koristiti direktno ubrizgavanje (M84 koji je pravljen na osnovu ruskog tenka T-72, ali dosta napredniji, pravila bivša država u Đuri Đakoviću u S.Brodu, i koji se i danas smatra najboljim tenkom srednje veličine, imao je tada V12 sa direktnim ubrizgavanjem i 750ks, poslije 850 ks, a sadašnja hrvatska verzija ima 1000ks). Prva limuzina sa direktnim ubrizgavanjem diesela je bila FIAT Croma 2.5 tdi. Kasnije je to Audi popularizirao, a VW najbolje marketinški iskoristio,dok je FIAT tu zakazao u marketingu kao i kod Common-Rail sistema, koji je marketinški najbolje mercedes iskoristio.
Danas je po svim mogućim stručnjacima BMW predvodnik kod diesel motora (kod benzinaca 10 godina uzastopno je dobivao nagradu za najbolji motore na svijetu, do ove godina kada je mazda dobila za svoj Vankel motor). najnoviji uradak BMW-a je 3.0 ltr diesel sa 218ks i 550 nm (stari 218ks i 500 nm), te 3.5 ltr sa 272 ks i 560nm! Trenutno taj motor je u performansama u klasi Audijevog V8 tdi, s tim da ima potrošnju i do 4 ltr manju zbag manje kubika i dva cilindra manjka!
To oko crash testa je vrlo kontraverzno, jer niko nije spomenuo konstrukcijske mane BMW-a, jer ih nema, ali zato fali signal za vezanje pojasa, što košta zvjezdicu, a to je koštalo i prošli SAAB 9-3 koji je bio u crash testu dosta bolji od auta i sa 5 zvjezdica, ali neko od inžinjera je "zaboravio" taj zvučni signal. Trenutno auto industrija vrši pritisak na NCAP da izmjeni pravila ocjenjivanja, jer je u nekim slučajevima i Passat lošije prolazio od Renault Kangooa!!!!
nineac

Post by nineac »

Takođe, na EURNCAP-u Audi A6 je dobio 5 zvjezdica, ali niučmu značajnije nije bolji od BMW-a %! Bolji je, što je logično, kod frontalnog udara jer A6 ima prostraniju kabinu, a motor je smješten poprečno, što je takođe bitan podatak. BMW ima opet bolju prolaznost na zadnjem sjedištu, jer ima više prostora! Inače, što jest jest, neko se trebao u BMW-u potruditi da ta 5-ica dobije 5 zvjezdica, a ne da neke gluposti dovedu do toga. Evo ti još jedan primjer koliko je taj test malo neobjektivan. Kada se testirala Vectra B i Audi A4 1997 godine, vectra je dobila 3 zvjezdice, a audi 2! Neko se žalio, i Vectri je oduzeta jedna jer u priručniku za upotrebu auta"nije najjasnije navedena upotreba dječijeg sjedišta"
Pa de skontaj koliko to ima veze sa zdravim razumom!
Inače Pumpa-Duse sistem ima sve veći otpor unutar VW-a jer izaziva ogromne troškove unutar garantnog roka! Takođe, koliko ima taj sistem prednosti na Common-Rail sistemom baš i nije jasno! Najnoviji 2.0 tdi razvija 140ks i 320nm, dok za passat razvija 140ks i 335nm! BMW-ov 2.0d razvija 163 ks i 340 nm, a u pripremi je verzija 360-370nm!
Vidi se iz priloženog ko je jači! Takođe, PD je skuplji, komplikovaniji, traži posebno podmazivanje tj ulje, a skloniji je potrošnji ulja zbog komplikovane izvedbe glave motora, što može dovesti do začepljenje brizgaljki. Inače glavni razlog za korištenje CR sistema kod skupljih modela (V6 i V8) jeste jeftinija izvedba, te što je po VW najvažnije (znajući njihovu sirokogrudnost) manji su troškovi u garantnom roku, jer izazivaju manje kvarova, te mogu podnjeti lošije gorivo!
VR6

Post by VR6 »

O gresci u konstrukciji se vec pisalo dosta po stranim auto medijima, ne znam kako nisi upoznat sa tim. Signal pojasa ima BMW 5, tako bar pise na NCAP stranici i posto ima 2, dobio je 2 poena za to. Mali Modus ima samo 1 upozorenje za nevezanje, pa je dobio 5 zvjezdica i citavih 4 poena vise.

A problem PD-a je jer je skuplji, to jeste. Ali daje i veci pritisak i moze dati vecu snagu, tuneri vec izvlace iz novog 2.0 TDI 210 KS, dok za BMW najvise izvlace 200 KS. Jedini problem PD-a je sto nema elektronsku kontrolu prizgaljki, tada bi imao prednost, ali to bi bilo preskupo za implementaciju. Ovaj sistem elektronski kontrolisanog PD-a danas se koristi samo u izradnji kamiona, Volvo, Scania i jos neki koriste taj sistem...
Post Reply