Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ja volim odspavati.....oko 9 sati.....lijezem oko 10 ustajem oko 6.30, vikendom spavam do podne.....ako nemam obaveza....
zadnjih mjeseci stalno sanjam i dok idem na posao smijem se ulicom svojim snovima
ako sam kojim slucajem nenaspavana ( ne pamtim kad mi se desilo) ne mogu funkcionisati
za dobar san preporucujem setnju oko sat ...predvcer.....bolje je od mlijeka i kamilice........zdravi umor je najbolji za tijelo i psihu.......
a najbolje je imati ljubavnika
tigris wrote:ja volim odspavati.....oko 9 sati.....lijezem oko 10 ustajem oko 6.30, vikendom spavam do podne.....ako nemam obaveza....
zadnjih mjeseci stalno sanjam i dok idem na posao smijem se ulicom svojim snovima
ako sam kojim slucajem nenaspavana ( ne pamtim kad mi se desilo) ne mogu funkcionisati
za dobar san preporucujem setnju oko sat ...predvcer.....bolje je od mlijeka i kamilice........zdravi umor je najbolji za tijelo i psihu.......
a najbolje je imati ljubavnika
Samo malkice skrecem sa teme....Kad smo kod snova, siguran sam da i ja nesto sanjam, ali se vrlo vrlo rijetko mogu sjetiti sta sam sanjao. Ima li kakav recept koji bi mi pomogao da se sjecam svojih snova? Samo mi nemojte reci pij manje alkohola.
Treba razlikovati smetnje sna u osoba koje su ovisne o alkoholu od onih koji piće uzimaju prigodno ili baš "radi boljeg sna". Neke osobe smtraju da će uzimanje alkohola pred spavanje donijeti dobar san. To je mišljenje dosta uvriježeno. Nije tako rijetko da poneki koji se muče sa spavanjem, pokušavaju na taj način liječiti svoju nesanicu. Osim što je to sasvim krivi stav, treba misliti i na opasnost od navike te ulaska u ovisnost. Makar ovi ljudi preko dana ne piju, niti im to ne pada na pamet. Ali ako vjeruju u "smirujuću" ulogu alkohola, onda postoji vjerojatnost da će u nekoj napetijoj situaciji ili ulaskom u stres "potegnuti za čašicom-dvije" i eto moguće nevolje. Tu je već vrijeme za oprez. Najčešće osobe uzmu manju (čašicu-dvije) pred spavanje. Ali što se može desiti. Ili zbog želje za još boljim postizanjem sna, ili zbog toga što vremenom dođe do "podizanja praga za san", pa dolazi i do nedjelotvornosti ove manje doze alkohola, posegne se za većim količinama. I evo najave velikog problema-zvona za uzbunu. Ipitivanjem, kako objektivnim metodama tako i stručnom opservacijom, kod ove skupine dolazi do itekakvih poremećaja sna. To se vidi recimo na kontinuiranom snimanju EEG trase, dok će postepeno alkohol u pravilu povećati budnost, dovesti do isprekidanog spavanja, a poznato je da dolaze i noćne more, zbog povećane, prije spomenute REM faze spavanja (vrijeme brzih pokreta očnih jabučica). Pored svih nevolja koje donosi poremećaj spavanja, sada se šulja moguća ovisnost o alkoholu i svega onoga što uz to ide pa dolazi do "obogaćivanja" već postojeće slike, novim simptomima. Osobe o kojima je riječ, a još nisu ovisnici, ali ipak popiju iz gore navedenih razloga, mogu imati početne neželjene smetnje. Prag za san se povisuje, spavaju lošije, uzimaju "za svaki slučaj" malo više. Ujutro su mamurni, izgled nije savršen, kao niti sveukupni dojam i ponašanje. A čeka važan sastanak, neka odluka, završetak nekog projekta, ili pak težak fizički posao. Okolina se od tih osoba u pravilu distancira, obitelj zabrinuta, a sve je počelo čašicom pred spavanje, zbog nedužne želje za dobrim snom i predrasude da alkohol vodi u dobro spavanje. Ova grupa ljudi o kojoj pišemo je u idealnoj fazi za medicinski postupak i tretman. Samo ako se počne na vrijeme, jer i sami žele izaći iz ovog začaranog kruga i ući u zdrav san bez alkohola.
ma dobro nisam govorio o takvoj vrsti konzumiranja alkohola. vise sam mislio na ono kad se vratis iz provoda, petkom i subotom....nisam mislio svaki dan da se cuga. A sjecanje snova? postoji li ista za to? jeli to povezano za generalnim opadanjem nivoa pamcenja i mimo snova? cini mi se kao da sad slabije pamtim nego prije 4-5 godina. ko zna, mozda i jeste do alkohola.
luksica wrote:..najsladje mi je zaspati popodne poslije rucka....tu zaspem kao mala beba...nazalost samo par sati odspavam i to cvrsto nista me ne moze probuditi
Bez uvrede, kafa se zaspe ako je pravis u dzezvi, a ti kad legnes da spavas ili zaspis ili ne zaspis.
luksica wrote:..najsladje mi je zaspati popodne poslije rucka....tu zaspem kao mala beba...nazalost samo par sati odspavam i to cvrsto nista me ne moze probuditi
Bez uvrede, kafa se zaspe ako je pravis u dzezvi, a ti kad legnes da spavas ili zaspis ili ne zaspis.
Jao jeste se okomili na mene...pa brzo pisem i ne procitam sta posaljem
Nisam se uvrijedila, hvala na ispravci!
Kad bih ja zapocela sa ispravkom svih postova, gdje bi mi kraj bio
Radi ispravljanja poremećaja, neki su doktori došli na ideju da oboljelog vrate u ritam života kakav je bio prije nastalih poremećaja. I tako se došlo do "povratka prirodi". Pokazalo se da je dobro započeti spavanje već u sumrak u razdoblju proljeca i jeseni, odnosno ako se reguliše uz pomoć sata da to bude u 19 sati. Za zdrave ljude koji u to vrijeme počnu da spavaju, uz redovne uslove, dovoljno je 5 sati sna, nakon čega su sposobni za zdrav i pun život, sve radne i životne napore. Naravno, modernom čoveku je nezamislivo da spava tako rano, jer većina ljudi, naročito žene, završavaju kućne poslove koje nisu stigle da urade ranije jer su bile na radnom mestu. Međutim, kroz mnoga duga istraživanja i kontrolisanja rezultata, zaključeno je da samo ranim spavanjem možemo potpuno oporaviti nervnu iscrpljenost i umor. Dnevni se napori takvim načinom spavanja najlakše i najbrže svladavaju, a organizam oporavi.
Ranoranioci su zdraviji!
Rezultati su pokazali da je za većinu ljudi najbolje vrijeme za spavanje u 18:45, i da im je dovoljno da spavaju do 23:20 sati, dok polazak na spavanje poslije toga, oko 21 sat, zahtjeva spavanje do 04 sata ujutro, ali je odmorenost manja. Za sva spavanja koja počinju iza 21 sata čovjeku je potrebno oko 7-8 sati dobrog sna da se oporavi, ali ipak ostaju znaci umora. Polazak na spavanje posle 23 sata znači trajno stanje neoporavljenosti i umora. Obrazloženje je položaj naše planete prema drugim svemirskim tijelima, dopiranje štetnih zrakova u vrijeme iza ponoci, do kada organizam mora da bude odmoren i ojačan kako bi im se mogao oduprjeti.
Naravno, bilo bi nasilje nad uobičajenim načinom života da pođemo na počinak u 19 sati, ali i ostati budan iza ponoći je nasilje koje nosi daljnje posljedice. Oni koji polaze ranije na spavanje i održavaju taj ritam, daleko bolje snose tegobe i daleko su zdraviji od onih koji učestvuju u "noćnom životu". San može da postane neugodan i štetan ako ga produžujemo iznad potreba organizma. Nasilno nastavljanje spavanja ujutro više škodi organizmu nego naporan posao. Ko se dobro naspavao treba da ustane i obavi sve higijenske radnje, a zatim da počne svoj radni dan.
Ja ako odspavam 8 sati smatram se nenaspavanim... 9-10 sati je neki minimum koji bi meni bio dovoljan da se osjećam svježim... iako i to varira, pored kvanitteta ulogu igra i kvalitet sna, tj ako ću se ja buduiti svakih 1-2 onda tu i nema pravog spavanja.
Nisam nikad imao problema sa spavanjem pa ne znam iskustveno al sam čuo da miris kamilice i lavande pomaže uspavljivanju
luksice ne znam sta bih ti rekla,velika sam spavalica bas,bas velikaaa.Ali sam skontala kad se probudim ranije da se puno bolje osjecam,puna sam neke energije sto bi rekli budem poletna pravo taj dan.Da bi po noci bolje spavala izbaci to spavanje poslije rucka.probaj vidjeces da ce biti promjene pusa za tebe
luksica wrote:Ne znam kako je kod vas, ali u zadnje vrijeme jako malo spavam, a ustajem se rano i osjecam se kao da sam citavu noc kopala..naredni dan jedva predeveram..
Koliko je vama bitno spavanje (normalno 7-8 sati)?
Postoje ljudi kojima odgovara da manje spavaju, tako su navikli i promjenili svoj bioritam.....
ukoliko znate neke savjete kako da lakse spavam bila bih vam zahvalna:D....
Ja imam slican problem. Nisam nikad u zivotu spavao duze od 6-7 sati a sada se smanjilo i na samo 4-5 sati! Ono pravo mi postalo tesko jer sam uvijek umoran i bezvoljan!
Narucio sam melatonin pa cu ti javiti da li radi ili ne radi!
meni je, iskreno, zao puno spavati.
radnim danima ustajem oko 06:15 a rijetkost da ikad legnem prije 23:30. tesko mi bude ustati ujutro ali dan na poslu/ fax-u mi prodje bez ikakvih problema i ne sjecam se kad sam zadnji put zijevala u toku dana.
prije par godina sjecam se da sam uvijek bila nenaspavana, a tesko mi je reci sta je razlog da mi je sad manje sna potrebno.
ishrana mi je poprilicno ista, jedino znam da zadnjih godina pijem puno vise vode, dok sam prije pila i gazirane sokove (ne u velikim kolicinama ali sad sam tako reci izbacila gazirane TOTALNO).
Bez 8sati sna nemogu funkcionisati nikako, a u zadnje vrijeme zbog audio efekata vec 5. noc ne spavam. Ima li neko da preporuci neke jace tablete za spavanje.
Kad sam trazio u apoteci, apotekarka me gledala kao samoubicu i uvalila neke na biljnoj bazi koje ne djeluju. Treba mi nesto jace, i treba mi sad!!!
evo ja sam sad do kraja odgledala film "the perfect man"...i ubila sam se placuci koliko mi se svidio film....iskreno sad se osjecam spremnom za krevetac....
Skyfox wrote:Bez 8sati sna nemogu funkcionisati nikako, a u zadnje vrijeme zbog audio efekata vec 5. noc ne spavam. Ima li neko da preporuci neke jace tablete za spavanje.
Kad sam trazio u apoteci, apotekarka me gledala kao samoubicu i uvalila neke na biljnoj bazi koje ne djeluju. Treba mi nesto jace, i treba mi sad!!!
Ja sam nekad prije koristio Unisom od Pfizera i par puta Ambien. Djelovale su samo sto je to zesce sranje. Dzaba sto se naspavas kad si preko dana opet umoran. Sve je to zestoko sranje!
Sinoc nadjem u jednoj staroj vjesticjoj knjizi jedan recept. Humulus lupulus, mislim da je kod nas hmelj i Melissa officinalis, nemam pojma kako se zove moze bit' Melisa i trebalo je Valeriane (Baldriana) al' njega nisam im'o kuci. I napravim jak, veoma jak caj od melise i hmelja. Jak kad kazem bilo je po dvije kasike od oboje na jednu solju caja. I prelijem kljucalom vodom te ostoji dvadesetak minuta.
Evo spav'o do 6 sati ko beba!
6 sati meni dosta!
Skyfox wrote:Jos jedna neprospavana noc I feal like shit... Znaci caj od hmelja, pa da pokusam s tim.
@luksica nema tog filma koji bi mi pomogao sad
Meni treba osam sati, bez toga ne ide. Jedva sam cekala da se zavrsi osnovna, srednja i faks jer sam stalno morala ustajati rano (7:00 otprilike). Sad sam nasla posao koji mi ne pocinje ujutro i presretna sam. Svako jutro spavam do 9, bez nasilnog budjenja (budilnici ili telefon), osjecam se stvarno dobro (i psihicki i fizicki). San je, po meni, vrlo bitna stvar - bez obzira sto nam je mozda zao spavati i time propustati zivot - ja se jednostavno bolje osjecam i ljepse uzivam u svakom momentu naspavana.
Sto se tice tablete, one su hemija koja unistava mozdane celije. Znam da je Trazem efektan, ali i nasilan, marihuana, solja mlijeka, cist zrak (razvjetri sobu). Meni su strasno smetale kosmije koje pustaju glasnu muziku, pa koristim cepove za usi i tamno platno za oci (+ poziv policiji povremeno).
Mislim da je problem nesanice ponajvise psihicki, i uvijek kad sam bila down ili loseg raspolozenja, u problemima - nisam mogla spavati. Sad se to promijenilo i spavam ko top.
Skyfox wrote:Veceras sam se naoruzao cajvima i nekim sano san tabletama na biljnoj bazi daj sta das
Big question gdje nabaviti te cepove za usi??? Mislim da bi me spasile madnesa...
Ja sam probao i cepove za usi, i pokrivac za oci (kao sto Zorro ima, ali bez otvora za oci) i dobra je stvar! Fakat mogu rusiti zgradu dok ti sunce sija direktno u oci, i nista neces ni cuti ni vidjeti.. Brzo sam usnuo svaki put. Ko je muhanat na zvukove po danu, ovo je dobitna kombinacija! Problem je nastao kada sam negdje procitao da cepici za usi nisu zdravi jer se stvaraju neke bakterije u kanalu uha usljed sprjecavanja strujanja zraka. Ovo jos treba provjeriti..
A oboje sam kupio poodavno u Samsonite radnji kod zgrade Suda. Dobijes set u plasticnoj ambalazi i cijenom je bio povoljan bas.
Skyfox wrote:Veceras sam se naoruzao cajvima i nekim sano san tabletama na biljnoj bazi daj sta das
Big question gdje nabaviti te cepove za usi??? Mislim da bi me spasile madnesa...
Sarayman, ti si kupio cepice za ronjenje ili tako nesto. Skyfox, biljka valerijan je odlicna za smirenje i najbolje je da nju kupis i pijes caj. Ona djeluje kao sedativ, ali i kao deafrodizijak (daje se mackama kad se tjeraju). Mislim da mozes probati s tim, pa vidjeti kako ti djeluje.
Cepice kupi u apoteci. Imas u Apotekama Sarajevo - zuti cepici (kostaju 6 KM - oko 5-6 komada). Ja sam nasla takodjer odlicne cepice na Kovačićima, u privatnoj apoteci. Roza su boje, mogu se prati (znaci ne moras kupovati nove kad se isprljaju, samo ih potopis u toplu vodu). Pravljene su od materijala koji ne iritira kozu i unutrasnje kanale uha. Sarayman, ja ih koristim godinama i nikad nisam imala problema sa usima. Doduse, ja imam male uši pa presjecem ih presjecem napola, tako da mi ne idu duboko u uho.
Platneni povez za oci su isto sjajna stvar, imas u apoteci.
Hierarchia wrote:Sarayman, ti si kupio cepice za ronjenje ili tako nesto. Imas u Apotekama Sarajevo - zuti cepici (kostaju 6 KM - oko 5-6 komada).
Nema sanse da su ovo cepici za ronjenje ili sl. Ovo je set od Samsonite-a za spavanje sa istim tim zutim cepicima koje si pomenula. Prema tome, ne znam otkud ti ta ideja. Ponavljam da sam procitao negdje davno da nije bas dobro ako su usi zacepljene.. Ni ja nisam imao problema nikakvih, i zato treba provjeriti ovu informaciju.