Tacno je da svako vjeruje na bazi unutrasnjih osjecaja. To je u individualnoj religiji.Jonx wrote:Cika diggere, trebalo bi Vam biti poznato da je vjerovanje plod unutarnjeg osjecaja... Ono se stvara sa Objavom a prihvata ili ne u skladu s unutarnjim osjecajem pojedinca. Nedostatak istog kod Vas ne znaci da Boga nema...
Dalje, namece mi se pitanje; na osnovu cega se zasniva vase vjerovanje, tj. tvrdnje da Boga nema!? Pozivate se na dokaze, onda nam ih dajte.
Logicno pitanje koje slijedi, na kojim temeljima pociva Vase znanje; nije li i ono formirano na osnovu onoga sto negdje nesto pise!?
Na zalost, mi stalno diskutujemo o 'organizovanoj' religiji koja nam je nametnuta politikanstvom, silom, neznanjem, ignoracijom, krvlju, oholoscu ili bilo cim sto nas krasi kao ljudski rod.
Mi oboje znamo da nekom ateisti ne treba dokazivati da bog postoji... i obratno. Jer za 'dokaz' da postoji, trebalo bi vise nago par pisanija nekih ili nekoga koji je cuo od nekoga ko je cuo od nekoga.... a ovome je to govorio bog iza zapaljenog grma ili u slucaju Muhameda, iza vela. Valjda stidljiv.
Budi siguran da ako mi se ukaze i najmanje 'cudo' ja cu pokajnicki pravo u manastir. Ili medju gubavce. Ali ce to ipak da ostane moja neispunjena zakletva.
Nema razloga zasto ja ili recimo veilka grupa ljudi ne bi imao priliku da s vremena vidi nekakvo cudo pa da onda svi sretni vjerujemo. Pa nije li tacno da nas i onako pokusavaju da uvjere svakog petka i nedjelje? Pa opet Sodome i Gomore postoje.
Ili sto bih ja jos vise voilo je da on da izvuce hiljade nevinih i da ih spasi od nepravde. Recimo one iz Darfura. Pa pomogao je nekolicini slijepih da progledaju.... i invalida da prohodaju? Ne bi bilo lose da nas opet malo 'prodrma.'
Cuo si onu: Kamila je ustvari konj koji je dizajniran od skupa ljudi (komiteta) ili tako nesto. Tako je i sa ostalim svetim knjigama. Razlike nema. A posto je sve to 'objavljeno' narodu sapatom i bez svjedoka, ostaje misterija jer drugacije ne bi moglo. I sta se god na to doda, sve se nekako nalijepi. Jer je tako dizajnirano.
Ako je vec bog bio toliko zeljan da nam prenese pravila ponasanja, mogao je lijepo da to napravi napismeno, u nekakvom bozijem neunistivom materijalu. Pa da nam je zauvijek pred ocima. Sto se mene tice, to moze i danas uciniti, pa da se jadni popovi i hodze ne moraju toliko da trude.
Na kraju ....zasto ne vjerovati ako tako pise... odgovara odredjenoj generalnoj logici. Pola ljudi vjeruje, a pola ne. Sto me podsjeti na stari vic gdje Mujo ili Marko ili Janko se pita: 'Vidi, na tarabama iznad rupe od cvora lijepo pisalo "(zenska stvar)" a ja skoro zaglavio i izgubio svoju "(musku stvar)."
Nego ovako: vi vjernici dokazite da bog postoji. Da je stvorio dan i noc.... i zemlju i nas... Teretli, ha...?
Moj savjet: Ako hocete da dokazete postojanje boga, pazite da ne budete suvise glasni i pa da stalno masete 'vlastitom knjigom' jer to ona druga strana vjernika moze da cuje. A oni nikako ne vole sta 'vi' imate da kazete po tom pitanju posto su vise nego ubijedjeni da je njihova knjiga tacna i istinita.
U medjuvremenu, ne brinite za nas ateiste. Mi cemo se u tom kosmaru vec nekako snaci.