Pronadjena grobnica Isusove porodice!

Rasprave o vjerskim temama.
digger

Post by digger »

Jonx wrote:Cika diggere, trebalo bi Vam biti poznato da je vjerovanje plod unutarnjeg osjecaja... Ono se stvara sa Objavom a prihvata ili ne u skladu s unutarnjim osjecajem pojedinca. Nedostatak istog kod Vas ne znaci da Boga nema...

Dalje, namece mi se pitanje; na osnovu cega se zasniva vase vjerovanje, tj. tvrdnje da Boga nema!? Pozivate se na dokaze, onda nam ih dajte.

Logicno pitanje koje slijedi, na kojim temeljima pociva Vase znanje; nije li i ono formirano na osnovu onoga sto negdje nesto pise!?
Tacno je da svako vjeruje na bazi unutrasnjih osjecaja. To je u individualnoj religiji.

Na zalost, mi stalno diskutujemo o 'organizovanoj' religiji koja nam je nametnuta politikanstvom, silom, neznanjem, ignoracijom, krvlju, oholoscu ili bilo cim sto nas krasi kao ljudski rod.

Mi oboje znamo da nekom ateisti ne treba dokazivati da bog postoji... i obratno. Jer za 'dokaz' da postoji, trebalo bi vise nago par pisanija nekih ili nekoga koji je cuo od nekoga ko je cuo od nekoga.... a ovome je to govorio bog iza zapaljenog grma ili u slucaju Muhameda, iza vela. Valjda stidljiv.

Budi siguran da ako mi se ukaze i najmanje 'cudo' ja cu pokajnicki pravo u manastir. Ili medju gubavce. Ali ce to ipak da ostane moja neispunjena zakletva.

Nema razloga zasto ja ili recimo veilka grupa ljudi ne bi imao priliku da s vremena vidi nekakvo cudo pa da onda svi sretni vjerujemo. Pa nije li tacno da nas i onako pokusavaju da uvjere svakog petka i nedjelje? Pa opet Sodome i Gomore postoje.

Ili sto bih ja jos vise voilo je da on da izvuce hiljade nevinih i da ih spasi od nepravde. Recimo one iz Darfura. Pa pomogao je nekolicini slijepih da progledaju.... i invalida da prohodaju? Ne bi bilo lose da nas opet malo 'prodrma.'

Cuo si onu: Kamila je ustvari konj koji je dizajniran od skupa ljudi (komiteta) ili tako nesto. Tako je i sa ostalim svetim knjigama. Razlike nema. A posto je sve to 'objavljeno' narodu sapatom i bez svjedoka, ostaje misterija jer drugacije ne bi moglo. I sta se god na to doda, sve se nekako nalijepi. Jer je tako dizajnirano.

Ako je vec bog bio toliko zeljan da nam prenese pravila ponasanja, mogao je lijepo da to napravi napismeno, u nekakvom bozijem neunistivom materijalu. Pa da nam je zauvijek pred ocima. Sto se mene tice, to moze i danas uciniti, pa da se jadni popovi i hodze ne moraju toliko da trude.

Na kraju ....zasto ne vjerovati ako tako pise... odgovara odredjenoj generalnoj logici. Pola ljudi vjeruje, a pola ne. Sto me podsjeti na stari vic gdje Mujo ili Marko ili Janko se pita: 'Vidi, na tarabama iznad rupe od cvora lijepo pisalo "(zenska stvar)" a ja skoro zaglavio i izgubio svoju "(musku stvar)."

Nego ovako: vi vjernici dokazite da bog postoji. Da je stvorio dan i noc.... i zemlju i nas... Teretli, ha...?

Moj savjet: Ako hocete da dokazete postojanje boga, pazite da ne budete suvise glasni i pa da stalno masete 'vlastitom knjigom' jer to ona druga strana vjernika moze da cuje. A oni nikako ne vole sta 'vi' imate da kazete po tom pitanju posto su vise nego ubijedjeni da je njihova knjiga tacna i istinita.

U medjuvremenu, ne brinite za nas ateiste. Mi cemo se u tom kosmaru vec nekako snaci. :D
Hantraga

Post by Hantraga »

PA sta u Evandjelju pise, poslije Isuseva VAskrsnuca, sta bi sa njim...Jel onda opet ispario???

Opet stara prica, koja pokusava da poljulja vjerovanje krscana da je isus bio Imortalan...Ovo je sad postao unosan biznis poslije DaVincijevog Koda...Sve ova kontraverzija je unosan priliv novca...

Krscani vjeruju u Isusov imortality...

Po Kur'an-u, Isus nije bio Imortalan, nije razapet na krstu i umro je prirodnom smrcu...

Iako sam musliman i vjerujem da Isus nije bio imortalan, i da je umro prirodnom smrcu, mislm da nije u redu da se iskopava i dokazuje ta cinjenica...

Milijarde ljudi idu u Crkvu koja propovijeda suprotno, i mislim da nije u redu da se pokusava poljuljati vjerovanja milijarde ljudi...

Treba da se pusti da vjeruje svako onako kako zeli...Jel u sustini je lako vjerovati u nesto sto je dokazano...

Poenta svake vjere je da vjeruje u ono sto nije dokazano, dakle pratis svoje vjerovanje...

Zamislite koja bi bila blamaza za Crkvu da se dokaze da je ona sve ovo vrijeme prepovijedala krivo...

Milijarde ljudi bi se razocarali i nastao bi haos u svijetu, jel ljudi nebi imali u sebi vise vjere...

Zato treba pustiti da svako svojim srcem vjeruje u ono sto je i dosad vjerovao...
NIN

Post by NIN »

Jonx wrote:Cika diggere, trebalo bi Vam biti poznato da je vjerovanje plod unutarnjeg osjecaja... Ono nastaje istovremeno sa Objavom, a prihvata se ili odbacuje, nakon upoznavanja s istom, a u skladu s unutarnjim osjecajem pojedinca. Nedostatak te vrste osjecaja kod Vas ne znaci da Boga nema...

Dalje, namece mi se pitanje; na osnovu cega se zasniva vase vjerovanje, tj. tvrdnje da Boga nema!? Pozivate se na dokaze, onda nam ih dajte.

Logicno pitanje koje slijedi, na kojim temeljima pociva Vase saznanje; nije li i ono formirano na osnovu onoga sto negdje nesto pise!?
Jonx,
percepcija jednog sizofrenika, kao psihopatogenog pacijenta i stanara psihijatrijske klinike, determinira njegove unutarnje osjecaje u koje je uvjeren da su ISTINA! Sto dalje znaci da isti VJERUJE u "stvarnost" koja je PLOD NJEGOVOG UNUTARNJEG OSJECAJA!

I, da li sada mozemo uzeti njegov unutarnji osjecaj kao fakat za dokaz vjerodostojnosti njegovih uvjerenja u svijet koji on percipira???

:-) :-) :-)

Pozdrav...
digger

Post by digger »

Hantraga wrote:...Po Kur'an-u, Isus nije bio Imortalan, nije razapet na krstu i umro je prirodnom smrcu...

Iako sam musliman i vjerujem da Isus nije bio imortalan, i da je umro prirodnom smrcu, mislm da nije u redu da se iskopava i dokazuje ta cinjenica...
Hajmo Hantraga ovako.

Isus je vjerovatno postojao. I sigurno bio talentovan. Mozda je bio nekakav David Koperfild. I umro je—i ako mi nije jasno zasto nije mogao umrijeti razapet na krstu? Zasto je za tebe 'cinjenica" da nije? Jer, rimljani su jako volili takvu kaznu.

Nejse... sve kosti ovog svijeta ne bi natjerale jednog jedinog hriscanina da povjeruje da su one Isusove. Naravno, za to se crkva takodjer jako dobro brine.

Ali jebena ljudska radoznalost nema granica... kroz arheologiju, statistiku, DNA... I srecom, to je nezaustavljivo. Sto znaci da tu mozda ima materijala da se nesto dokaze a mozda i nema.

Ukratko, nista se nije promjenilo. Sve ostaje po starom. :D
NIN

Post by NIN »

...i da, zaboravih,

u nasem drustvu deluzija i distorzija stvarnosti kod jedne individue je okarakterizirana kao psihogena (mentalno disfunkcionalna) dijagnoza gdje je potrebna strucna pomoc koja u vecini slucajeva ukljucuje medikamentoznu terapiju dok je deluzija vise individua, kojima je distorzija stvarnosti perceptualno slicna i ima isti korijen, nazvana (dijagnosticirana kao) RELIGIJA!

Pozdrav...
Diwan

Post by Diwan »

digger wrote:
Hantraga wrote:...Po Kur'an-u, Isus nije bio Imortalan, nije razapet na krstu i umro je prirodnom smrcu...

Hajmo Hantraga ovako.

Isus je vjerovatno postojao. I sigurno bio talentovan. Mozda je bio nekakav David Koperfild. I umro je—i ako mi nije jasno zasto nije mogao umrijeti razapet na krstu? Zasto je za tebe 'cinjenica" da nije? Jer, rimljani su jako volili takvu kaznu.

Nejse... sve kosti ovog svijeta ne bi natjerale jednog jedinog hriscanina da povjeruje da su one Isusove. Naravno, za to se crkva takodjer jako dobro brine.

Ali jebena ljudska radoznalost nema granica... kroz arheologiju, statistiku, DNA... I srecom, to je nezaustavljivo. Sto znaci da tu mozda ima materijala da se nesto dokaze a mozda i nema.

Ukratko, nista se nije promjenilo. Sve ostaje po starom. :D
ajd ne supljiraj
forUMASH

Post by forUMASH »

Pronadjena grobnica Isusove porodice!
.....pih.... :roll: ....a ja sam bio siguran da ce ovo pronaci u okolini Ljubuskog.... :D
VOLIMJESTIRIBU

Post by VOLIMJESTIRIBU »

digger wrote:
Jonx wrote:....Slicna pitanja su mi vec postavljali kada su pokusali dovesti u pitanje autenticnost Biblije i njenih tekstova... Ti pokusaji "raskrinkavanja" naknadnih intervencija u Bibliji me nerviraju i cesto ih nazivam kupusanjem Biblije.
To se obicno desava kada u diskusiji dodjemo do fundamentalnih razlika izmedju krcanstva i islama...
U ovom slucaju je to Uskrsnuce.......
E moj Jonx. Taj tibetanski zrak je isuvise rijedak za nas bosance... :D

Najprije, ne znam zasto sam sebe toliko tapses po ramenu: kao TEBI su postavljali pitanja.... pa se TI nerviras. Opusti se i pazljivo procitaj sta cika digger pise.

Mozes misliti koliko bi se JA tek trebao da nerviram kada cujem obje strane kako izmisljaju sarene price... ali vidis, ja to izbjegavam.

Kakvo uskrsnuce i kakvi bakraci. To su cuda koja su nastala pricama onih koji su ih vidjeli kada su valjda, nakon sto su bili slijepi, progledali...

Nema se potrebe nervirati jer istine nema.

Jedino sto ce te malo obradovati je cinjenica da je slicno—doduse sa nesto manje cuda—nastalo sa Muhamedom. Jer koliko god je izbor rijeci i tumacenja netacan putem brojnih jevandjelja i pisanija u hriscanstvu, slicno je bilo u islamu gdje su se rijeci Muhameda koje je on 'upamtio' zapisivane izmedju ostalog na... a ovo je potpuna istina... kosti mrtvih zivotinja, palmino lisce, koru od drveta, pergament, kozu zivotinja... cak i na kamen. A kada nije ni toga bilo u blizini, onda su njegovi pratioci sve kao 'zapamtili' da bi kasnije zapisali. Zato imas toliko gresaka i raznoraznih tumacenja isto kao kod jevandjelja i biblijskog materijala. Sto uopste ne smeta 'naucnicima' islama da tvrde da je u Kuranu ..."svako slovo i svaka rijec tacno onakva kako ju je Alah izgovorio"...

Iz istog razloga, i 'druga' strana zna da je sve vezano za jevandjelja i bibliju apsolutno tacno. Jer kako pastor Haggard rece: Bibliju je pisalo 40 ljudi i nisu napravili niti jednu gresku.

Znaci, nema druge nego vjerovati da je to tacno jer eto, to je izmedju ostalih rek'o i Haggard! Zato i ne sumnjam da je bio i ostao homoseksualac koji je placao muske prostitute i zbog toga napustio crkvu—jer je na kraju lazi i petljavina morao da to prizna. I bez obzira sto je propovjedao protiv homoseksualaca jer biblija tako nalaze. Ali bez brige: vratice ce on reformiran, cist ko suza, i pun nove energije da opet prodaje muda za bubrege.

Dakle, 'dokazi' obje religije pocivaju na vrlo cvrstim osnovama: tako je bilo jer tako pise. :roll:
diggere, hajde da sačekamo potvrdu, naša djeca, djeca ovih ili onih, ko živ ko mrtav........

kad dođe Isa a.s., vjeruj mi hajde da sačekamo potvrdu, jel KUR"AN onakav kakav ga ljudi poznaju uistinu 100% istinita božija objava (u njemu piše 100% istinita božija objava).....

hajde da sačekamo, uz prijevod elhama koji ćemo uporediti sa očenašom

Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji, kruh naš svagdašnji proživi nam danas, i otpusti nam grijehe naše kao što i mi otpuštamo dužnicima našim i ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla. AMEN....

ko zna prijevod elhama tj. El-fatihe molim vas da posta..... brzo izgubit će se nit u suprotnom.....
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

1. Hvala Allahu, Gospodaru svjetova,
2. Milostivom, Milosrdnom,
3. Vladaru Dana sudnjeg!
4. Tebe obožavamo i od Tebe pomoć tražimo.
5. Uputi nas na put pravi,
6. Put onih kojima si blagodat darovao,
7. Ne onih na kojima je srdžba, niti zalutalih.

Mustafa Mlivo
VOLIMJESTIRIBU

Post by VOLIMJESTIRIBU »

1. Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, 2. Milostivom, Milosrdnom,
Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje
3. Vladaru Dana sudnjeg!
dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji,

4. SAMO Tebe obožavamo i SAMO od Tebe pomoć tražimo.
5. Uputi nas na put pravi,
6. Put onih kojima si blagodat darovao,
7. Ne onih na kojima je srdžba, niti zalutalih. AMIN
kruh naš svagdašnji proživi nam danas, i otpusti nam grijehe naše kao što i mi otpuštamo dužnicima našim i ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla. AMEN....

simbolika jedenja kruha prilikom pričesti JE, i zašto se to radi ??? (ko zna neka se javi)

potpis

mljeveno, a kam ušur
VOLIMJESTIRIBU

Post by VOLIMJESTIRIBU »

onda uporedi očenaš sa temeljima islama......

šta kaže

JA vjerujem u Boga,u Božije Meleke-ANĐELE,u Božije Kitabe-KNJIGE,u Božije pejgambere-POSLANIKE,u KIJAMETSKI DAN u SUDNJI DAN I vjerujem DA SVE ŠTO SE ZBIVA DOGAĐA BIVA BOŽIJOM VOLJOM I BOŽIJOM ODREĐENJEM.....

I vjerujem DA SVE ŠTO SE ZBIVA DOGAĐA BIVA BOŽIJOM VOLJOM I BOŽIJOM ODREĐENJEM.....

I vjerujem DA SVE ŠTO SE ZBIVA DOGAĐA BIVA BOŽIJOM VOLJOM I BOŽIJOM ODREĐENJEM.....
VOLIMJESTIRIBU

Post by VOLIMJESTIRIBU »

joj kako nemam para.....
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Al samo da se zna, nije samo Isus dosao iznova, nego evo i NIN :roll:
Good for you digger :roll:

(Samo da se zna, ja sam jedan od tvojih tajnih fanova, digger, a kao takav dajem sebi za pravo da ti prognoziram ludilo pred kraj zivota - unistice te frustracija prema vjeri i vjernicima :D :D :D pozz )
digger

Post by digger »

Abu FEED el-Castro wrote:(Samo da se zna, ja sam jedan od tvojih tajnih fanova, digger, a kao takav dajem sebi za pravo da ti prognoziram ludilo pred kraj zivota - unistice te frustracija prema vjeri i vjernicima :D :D :D pozz )

Pobrini se o jaranu koji postavi zadnja 3-4 posta... njemu definitivno treba pomoc :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Hantraga wrote:PA sta u Evandjelju pise, poslije Isuseva VAskrsnuca, sta bi sa njim...Jel onda opet ispario???

Opet stara prica, koja pokusava da poljulja vjerovanje krscana da je isus bio Imortalan...Ovo je sad postao unosan biznis poslije DaVincijevog Koda...Sve ova kontraverzija je unosan priliv novca...

Po Kur'an-u, Isus nije bio Imortalan, nije razapet na krstu i umro je prirodnom smrcu...

Milijarde ljudi idu u Crkvu koja propovijeda suprotno, i mislim da nije u redu da se pokusava poljuljati vjerovanja milijarde ljudi...

Treba da se pusti da vjeruje svako onako kako zeli...Jel u sustini je lako vjerovati u nesto sto je dokazano...

Poenta svake vjere je da vjeruje u ono sto nije dokazano, dakle pratis svoje vjerovanje...

Zamislite koja bi bila blamaza za Crkvu da se dokaze da je ona sve ovo vrijeme prepovijedala krivo...

Milijarde ljudi bi se razocarali i nastao bi haos u svijetu, jel ljudi nebi imali u sebi vise vjere...

Zato treba pustiti da svako svojim srcem vjeruje u ono sto je i dosad vjerovao...
Uz duzno postovanje, vece gluposti i veci paradoks duze ne procitah :?

Sreca pa nam sada vlada mir i blagostanje... I, pardon, za to su krivi svi oni koji ne vjeruju u Krista onako kako Biblija i Kur'an kazu da bi trebali vjerovati :roll:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Interesantna objasnjenja autora cijele price oko Isusove porodicne grobnice, James Cameron-a i Simcha Jacobovici, koja je BTW otkrivena 1980. godine.

Treba vam brza konekcija za streaming video.
http://dsc.discovery.com/beyond/player. ... =537085188

Gledala sam dokumnetarac (premijeru) sinoc na Discovery kanalu, i nisam bas odusevljena nacinom na koji su predstavljeni dokazi, jer ima mnogo rupa u cijeloj istragi sa naucne strane (da li je namjerno editovano da bude dramaticnije, ne znam..). Mada, iskreno govoreci, ostavlja prostor za raspravu....
Hantraga

Post by Hantraga »

_BosanaC wrote:
Hantraga wrote:PA sta u Evandjelju pise, poslije Isuseva VAskrsnuca, sta bi sa njim...Jel onda opet ispario???

Sreca pa nam sada vlada mir i blagostanje... I, pardon, za to su krivi svi oni koji ne vjeruju u Krista onako kako Biblija i Kur'an kazu da bi trebali vjerovati :roll:
Postoje ljudi kojima treba nekog da se plase, da ne bi cinili losa djela...
Pod losa djela nemislim samo ona najgora, vec sva..Od ubijanja, od obicne kradje, prevare i smicalice...

Recimo da Imas zemlju u kojoj zivi 6 miliona stanovnika, od njih pola miliona ugrozava mir i blagostanje...
Ima ova grupa od 2 miliona cija je vjera poljuljana i nakon razocarenja, vecina njih je sad kao pustena sa lanca...

Po tvojoj logici, kad ionako imamo ovih pola miliona sto ugrozavaju mir i blagostanje, onda neka i ovih ostalih...

Ne smijemo da ignorisemo fact da vjera donekle kontrolise ljude na nacin kako ce se ponasati...

Dok na drugoj strani se slazem sa tobom, da ta ista vjera cini da se na mnogim mjestima unosi nemir...

Ali pokusaj da zamislis koja bi anarhija vladala na zemlji da nema Boga i vjere u njega...
uozo

Post by uozo »

Hantraga wrote:
_BosanaC wrote:

Postoje ljudi kojima treba nekog da se plase, da ne bi cinili losa djela...
Pod losa djela nemislim samo ona najgora, vec sva..Od ubijanja, od obicne kradje, prevare i smicalice...

Recimo da Imas zemlju u kojoj zivi 6 miliona stanovnika, od njih pola miliona ugrozava mir i blagostanje...
Ima ova grupa od 2 miliona cija je vjera poljuljana i nakon razocarenja, vecina njih je sad kao pustena sa lanca...

Po tvojoj logici, kad ionako imamo ovih pola miliona sto ugrozavaju mir i blagostanje, onda neka i ovih ostalih...

Ne smijemo da ignorisemo fact da vjera donekle kontrolise ljude na nacin kako ce se ponasati...

Dok na drugoj strani se slazem sa tobom, da ta ista vjera cini da se na mnogim mjestima unosi nemir...

Ali pokusaj da zamislis koja bi anarhija vladala na zemlji da nema Boga i vjere u njega...
Mislis anomija? Anarhija je nesto sasvim drugo! :roll:
Anarhija je red bez gospodara! :-) Nema veze sa Anomijom na koju ti mislis! :roll:
Hantraga

Post by Hantraga »

My bad :D

Upravu si, Anomija bi bolje opisala drustvo bez vjere....

A Anarhiju bi trebali uvesti u Bosni :lol:
NIN

Post by NIN »

Hantraga wrote:Ali pokusaj da zamislis koja bi anarhija vladala na zemlji da nema Boga i vjere u njega...
Eh vidis, ovdje si DALEKO od istine!

Naime, na danasnjoj razini civilizacije do anomije dolazi kada zakazu svjetovni zakoni a ne u nedostatku vjere u natprirodna bica i saznanja da ista nepostoje.

Desilo se u Kanadi, mislim da je bilo prije nekih tridesetak i vise godina, da je u jednom gradu kompletna policijska uprava proglasila strajk radi slabih uslova itd. Svjetina je, kao programirana, izasla na ulice onaj tren kad je strajk stupio na snagu i pocela obijati prodavnice, upadati u privatne posjede i pljackati, demolitati i paliti drzavnu imovinu, nastajali su mnogi sukobi radi "neizmirenih" dugova, djeca su demolirala skole itd. Bilo je mrtvih i mnogo povrijedjenih. Neredi su trajali nekoliko sati dok nije vojska priskocila u pomoc. Uhapsen je veliki broj "uzornih" gradjana od kojih su ogromna vecina bili redovni kod lokalnih pastora u nekoliko obliznjih crkava. Uzorni krscani? :D

A kao drugo,
po tvom, zar ne bi trebalo biti da su ateisti ogromna vecina po zatvorima i srodniim ustanovama? :D

Pozdrav...
Post Reply