Ćirilica...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
amrino

Post by amrino »

Hajd ne cudim se sirokoj narodnoj masi sto ima taj kont, samo mi je neshvatljivo da u jednoj BIBLIOTECI vode takvu politiku...to mi je van svake pameti!!! :x
Marchegianni

Post by Marchegianni »

gbojan2004 wrote:Niko nije obavezan da zna cirilicu ,ali za nekoga ko zivi na ovim prostorima bilo bi logicno i svidjalo se nekome ili ne neophodno da poznaje cirilicu,zar ne?
Nedavno sam gotovo umro od smijeha kad sam se nasao u situaciji da gledam studentkinju 4. godine kriminalistike kako ne umije da procita naslov na cirilici od 5 slova.To se gospodo,zove nepismenost.
Sutra ce ona da bude inspektor i zvati prevodioca kad joj iz RS stigne dopis???
U tome je poenta. Sve i da ovo uvrijedi nekoga, mislim da ko ne zna makar čitati ćirilicu nije potpuno pismen. Nebitno je za čitavu priču ko je ćirilicu "izmislio", preradio, doradio...
Wednesday

Post by Wednesday »

amrino wrote:Hajd ne cudim se sirokoj narodnoj masi sto ima taj kont, samo mi je neshvatljivo da u jednoj BIBLIOTECI vode takvu politiku...to mi je van svake pameti!!! :x
zasto je neshvatljivo?
knjige iz biblioteke su tu valjda, da ih citaju siroke narodne mase. a sta ce njima knjiga na cirilici, koju niko iz te iste, siroke narodne mase ne zna procitati. da stoji na polici? :(
amrino

Post by amrino »

Wednesday wrote:
amrino wrote:Hajd ne cudim se sirokoj narodnoj masi sto ima taj kont, samo mi je neshvatljivo da u jednoj BIBLIOTECI vode takvu politiku...to mi je van svake pameti!!! :x
zasto je neshvatljivo?
knjige iz biblioteke su tu valjda, da ih citaju siroke narodne mase. a sta ce njima knjiga na cirilici, koju niko iz te iste, siroke narodne mase ne zna procitati. da stoji na polici? :(
Pa zbog toga sto bas biblioteka i ostale ustanove tog tipa treba da opismenjavaju i edikuju svoje korisnike...Znas li koliko knjiga je izdano samo na cirilici?! Jel to znaci da je bolje da tih knjiga nema nikako?
To znaci da je cilj biblioteke da korisnike zakida da informacije umjesto da im obezbijedi sve moguce izvore znanja- na kojem god pismu ili jeziku...
A kad nekoga nuzda natjera ili kada nekoga nesto uistinu zanima- ma procitace i cirilicu, pa makar i krisom.
Biblioteka ovim postupkom salje ljudima poruku da im cirilica nije potrebna...lakse je reci "nema te knjige"
uozo

Post by uozo »

Marchegianni wrote:... Nebitno je za čitavu priču ko je ćirilicu "izmislio", preradio, doradio...
ma dje nije bitno :shock:
Mog'o sam vasionka opuhat' za flasu laphroaiga! :D
Ja najvise volim pisat' turski cirilicom. Valjam se uvijek od smijeha kad to radim
Бу ћok komиk aби! Дeгил mи?
:lol:
baby_angel

Post by baby_angel »

Ne znam da li je neko vec ovo rekao, jer mi se ne cita sve redom. Anyway, sasvim slucajno znam da se u RS, tacnije u I. Sarajevu, jedne hefte pise latinica, druge cirilica... Moje licno misljenje je da znanjem nekog odredjenog pisma covjek moze biti samo bogatiji, nikako siromasniji, ali eto... To sam samo ja i moje misljenje...
uozo

Post by uozo »

.ebiga. U Kazakistanu, Kirgizistanu i Tadzikistanu se koristi cirilica. Ja da ne znam cirilicu ne bi mog'o naprimjer da citam Kazakistanske novine! :shock:
Ozbiljno kazem! :shock:
'vako sjednem i sve procitam. :D
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Вама је најбоље да укинете и латиницу и ћирилицу и почнете учити арапски, угледајте се на вашу браћу из горње Маоче. Боже сачувај и још очекујете да неко од хришћана живи са вама у истој држави.
A tebi je najbolje da ti ja izvadim zube.
Znas kako, anketa po sarajevskim ulicama. Ide novinar i pita slucajne prolaznike: " Da li ste za sterilizaciju pasa lutalica? "
Jedan kaze, protiv sam sterilizacije, to je tako nehumano. Mucite zivotinje.
Prilaze drugom, isto pitanje i on odgovara : " Ja sam da se psima lutalicama povade svi zubi "
Novinar u cudu, kaze, izvin`te, niste shvatili pitanje... a ovaj ga prekine i kaze mu: " Ma jesam shvatio sam, ali nece me jebavati nego ujedati. "
Tako i ti gibanicaru. Ja sam da ti se izvade zubi. Da ne ujedas.
amrino

Post by amrino »

Ljubitelj Zabara wrote:
Вама је најбоље да укинете и латиницу и ћирилицу и почнете учити арапски, угледајте се на вашу браћу из горње Маоче. Боже сачувај и још очекујете да неко од хришћана живи са вама у истој држави.
A tebi je najbolje da ti ja izvadim zube.
Znas kako, anketa po sarajevskim ulicama. Ide novinar i pita slucajne prolaznike: " Da li ste za sterilizaciju pasa lutalica? "
Jedan kaze, protiv sam sterilizacije, to je tako nehumano. Mucite zivotinje.
Prilaze drugom, isto pitanje i on odgovara : " Ja sam da se psima lutalicama povade svi zubi "
Novinar u cudu, kaze, izvin`te, niste shvatili pitanje... a ovaj ga prekine i kaze mu: " Ma jesam shvatio sam, ali nece me jebavati nego ujedati. "
Tako i ti gibanicaru. Ja sam da ti se izvade zubi. Da ne ujedas.
:lol: :lol: :lol:
mala-i

Post by mala-i »

samo da istaknem da bih u slučaju nepoznavanja ćirilice ostala uskraćena za recepte sa makedonskog sajta hrana i vino, koji mi uveliko pomaže u usavršavanju kulinarskih mi (ne)sposobnosti :D
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

jedan pametan čovjek u Srbiji (zaboravio sam mu ime) rekao je da će Latinica uvijek biti jača od Ćirilice (npr.registracije auta ...)
kod nas ja bi ukinuo ćiricu jeste da je to naše prvo pismo (bosančica), ja se sjećam da sam u O.Š. kad dođe lekcije na ćirilici preskočio nisam se ni trudio da to čitam, znam nešto pročitati ali ne trudim se

kako kaže Čedomir Jovanović " Nek se Srbi sporazumijevaju i na Latinici"
kicky

Post by kicky »

Истина, то ми је страшно! Будуће генерације, које су кренуле у школу послије рата ускраћени су за један по мени важан сегмент опће културе - познаванје ћирилице, чак је и ја нисам учио у школи, али имао сам хвала богу супер учитеља који нам је криомице један дан у школу донио картонску таблу са написаном азбуком, рекао нам је да не морамо учити ако нећемо, ја ''кретен'' био штребер па научио...
Last edited by kicky on 14/02/2007 20:48, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

mala-i wrote:samo da istaknem da bih u slučaju nepoznavanja ćirilice ostala uskraćena za recepte sa makedonskog sajta hrana i vino, koji mi uveliko pomaže u usavršavanju kulinarskih mi (ne)sposobnosti :D
Kupis ga na trafici, latinicno izdanje, nemoj zezati!!! :-D :-D :-D
Wednesday

Post by Wednesday »

amrino wrote:
Wednesday wrote:
zasto je neshvatljivo?
Pa zbog toga sto bas biblioteka i ostale ustanove tog tipa treba da opismenjavaju i edikuju svoje korisnike...Znas li koliko knjiga je izdano samo na cirilici?! Jel to znaci da je bolje da tih knjiga nema nikako?
To znaci da je cilj biblioteke da korisnike zakida da informacije umjesto da im obezbijedi sve moguce izvore znanja- na kojem god pismu ili jeziku...
A kad nekoga nuzda natjera ili kada nekoga nesto uistinu zanima- ma procitace i cirilicu, pa makar i krisom.
Biblioteka ovim postupkom salje ljudima poruku da im cirilica nije potrebna...lakse je reci "nema te knjige"
ti si mene pogresno shvatio. ja znam koliko knjiga ima samo na cirilici, i ja smatram da je sramotno nepoznavanje cirilice. ali, biblioteka je tu da ljudima posudjuje knjige koje oni traze. to je sve. ako nema potraznje za knjigama na cirilici, normalno je da te knjige ne narucuju, jer nema nista od toga da one stoje po policama. svatas? niko te ne moze u biblioteci ucit da citas. to je problem koji se mora rjesavati u porodicama i skolama.
biblioteke koje se svakako susrecu s nedostatkom sredstava, ne mogu sebi dozvoliti luksuz kupovine knjiga koje ce procitati jedan ili nijedan citatelj.
mala-i

Post by mala-i »

chuchumbamayumbe wrote:
mala-i wrote:samo da istaknem da bih u slučaju nepoznavanja ćirilice ostala uskraćena za recepte sa makedonskog sajta hrana i vino, koji mi uveliko pomaže u usavršavanju kulinarskih mi (ne)sposobnosti :D
hajde mi nađi prva tri broja,živ bio! :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

mala-i wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
hajde mi nađi prva tri broja,živ bio! :D
Imam prvi i treci, drugog nemam. Kada nigdje nema da se kupi ima u trznom centru Tom, dole u trafici (to ako si iz SA).
senada

#67 Re: Ćirilica...

Post by senada »

amrino wrote:Upravo sam završila razgovor sa gospođom iz Narodne knjižnice u Mostaru...nešto u vezi ..... knjiga- uglavnom...citiram:
"Većina tih knjiga je na ćirilici a ćirilica se znate, kod nas ne koristi"- a ja ostala PAF!
Mislim stvarno...radije će sebi i svim korisnicima biblioteke uskratiti knjige, informacije, nego da ljudi čitaju na ćirilici... Mislim svima je jasno da je ovo "viša politika" i da doticna gospoja vjerovatno ne drži konce u svojim rukama ali...ma nista- morala sam da to podijelim s nekim...i eto bezze se nanervira po ko zna koji put zbog iste stvari...nikako da oguglam!!! :(
Ne bih rekla da se tu radi o utjecaju visoke politike, prije ce biti da sa radi o banalnom primjeru visokog stupnja nekulture doticne dame.
MuaDib

Post by MuaDib »

Neshvatljivo je to da umjesto poznavanje dva pisma shvatimo kao naše bogatstvo, neki od nas za ćirilicu ne žele ni da čuju. A ne znaju da se u Bosni uvijek pisala ćirilica, manjim djelom arabica, a latinica tek nakon 1878.godine. Svi su je pisali i muslimani, i katolici i pravoslavci. I onda budala Ivo Miro Jović kaže da se guši hrvatski identitet kada hrvatska djeca po nekom zakonu bi trebala učiti ćirilicu. Vjerovatno zato, kad ti Hrvati odrastu ne pročitaju franjevačke spise na ćirilici, u kojima katolici hvale Bosnu i dokazuju patriotizam prema njoj. I dalje treba vratiti zakon po kome se nepoznavanje oba pisma nazivaopćom nepismenošću.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

MuaDib wrote:Neshvatljivo je to da umjesto poznavanje dva pisma shvatimo kao naše bogatstvo, neki od nas za ćirilicu ne žele ni da čuju. A ne znaju da se u Bosni uvijek pisala ćirilica, manjim djelom arabica, a latinica tek nakon 1878.godine. Svi su je pisali i muslimani, i katolici i pravoslavci. I onda budala Ivo Miro Jović kaže da se guši hrvatski identitet kada hrvatska djeca po nekom zakonu bi trebala učiti ćirilicu. Vjerovatno zato, kad ti Hrvati odrastu ne pročitaju franjevačke spise na ćirilici, u kojima katolici hvale Bosnu i dokazuju patriotizam prema njoj. I dalje treba vratiti zakon po kome se nepoznavanje oba pisma nazivaopćom nepismenošću.
Takodjer je poprilicno neshvatljivo da neki ocito ne znaju il' zaboravljaju da se arapskim pisalo par stotina godina u kontinuitetu. :roll:...sirom Bosne ponosne
Shoshana

Post by Shoshana »

Jos desetak godina svi cete vi pisati kineski :D

Hajd' da se prikljucim opstem ibrecenju, sramota je ne znati cirilicu. A jos je veca sramota ponositi se svojim neznajem.

Ja bih sto neko rece voljela da mi se pruzi prilika da besplatno naucim i grcki, i arapski, i svahili, a bogami i kineski...
encian

Post by encian »

Shoshana wrote:Jos desetak godina svi cete vi pisati kineski :D

Hajd' da se prikljucim opstem ibrecenju, sramota je ne znati cirilicu. A jos je veca sramota ponositi se svojim neznajem.

Ja bih sto neko rece voljela da mi se pruzi prilika da besplatno naucim i grcki, i arapski, i svahili, a bogami i kineski...
imas u japanskoj ambasadi japanski besplatno. japanci i kinezi koriste gotovo isto pismo.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Shoshana wrote:Jos desetak godina svi cete vi pisati kineski :D

Aferim! :)
uozo

Post by uozo »

Danko_Bananko wrote:
MuaDib wrote:Neshvatljivo je to da umjesto poznavanje dva pisma shvatimo kao naše bogatstvo, neki od nas za ćirilicu ne žele ni da čuju. A ne znaju da se u Bosni uvijek pisala ćirilica, manjim djelom arabica, a latinica tek nakon 1878.godine. Svi su je pisali i muslimani, i katolici i pravoslavci. I onda budala Ivo Miro Jović kaže da se guši hrvatski identitet kada hrvatska djeca po nekom zakonu bi trebala učiti ćirilicu. Vjerovatno zato, kad ti Hrvati odrastu ne pročitaju franjevačke spise na ćirilici, u kojima katolici hvale Bosnu i dokazuju patriotizam prema njoj. I dalje treba vratiti zakon po kome se nepoznavanje oba pisma nazivaopćom nepismenošću.
Takodjer je poprilicno neshvatljivo da neki ocito ne znaju il' zaboravljaju da se arapskim pisalo par stotina godina u kontinuitetu. :roll:...sirom Bosne ponosne
I da su tokom tog perioda, skoro svi bili nepismeni!!!! :shock: :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

... sto naravno potvrdjuje i 500 godina Gazi Husrev-begove medrese , najstarije visokoskolske ustanove na Balkanu :D
uozo

Post by uozo »

Danko_Bananko wrote:... sto naravno potvrdjuje i 500 godina Gazi Husrev-begove medrese , najstarije visokoskolske ustanove na Balkanu :D
U koju su se samo mogli upisati rijetki pojedinci. Te je ogromna vecina stanovnistva i dalje bila nepismena. I to nepismena i na cirilici i na latinici i na bosancici i na arebici i na svakom drugom pismu. Necemo samo o osmanlijskom skolskom sistemu. Cak i sad poslije toliko godina otkako im je Mustafa Kemal uveo latinicu da mogu lakse da citaju i pisu, postoje citavi nepismeni krajevi po Anadoliji.
Post Reply