Dedo Meho bi da radi...
-
Kwaheri
mIRCerka wrote:Skupljeno vec 60 KM, a zena i kolegica su trenutno kod dede, pa ce izviditi stuVaciju i javiti sta im jos fali
IDEMO NAPRIJED
Dragi moji, stanje je
Vec je bila noc, nismo htjele ulaziti, da ne bihuzirmo covjeka koji je na postelji... Ljudi su podstanari... Placaju 100 KM mjesecnu kiriju...
Mi smo kupile prehrambenih proizvoda, a neforumasica, Bog joj dao, dala im je ovomjesecnu kiriju.
Ako je ovo cime raspolazete, nije malo... al opet mozemo vise...
Nana rece, deterdzenata...eto da znate...a i racunajte dedo je na postelji, dakle ubacite koju kremicu za njega...ukoliko se odlucite da im samo dostavite novac, nije ni to lose, oni ce to rasporediti gdje im je najbitnije... Mislim, da je to i najbolja opcija...ali opet, do vas je...
Vidjet cete prostor u kojem zive
-
Kwaheri
Posto smo se mi malko zagubile, evo i kratkog uputstva...
Buca potok - kroz ulicu Adema Buce, idete na vrh... trazite restoran Eki, ispred njega ima autobuska stanica, kod znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja, na lijevoj strani (kad se ide iz grada), ima ulica, e ta je Buzimska...
Na broju sest, pise MEXO na garazi, ne mozete fuliti kucu.
Ako vam sta nije jasno, pitajte nekoga
Buca potok - kroz ulicu Adema Buce, idete na vrh... trazite restoran Eki, ispred njega ima autobuska stanica, kod znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja, na lijevoj strani (kad se ide iz grada), ima ulica, e ta je Buzimska...
Na broju sest, pise MEXO na garazi, ne mozete fuliti kucu.
Ako vam sta nije jasno, pitajte nekoga
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Nista, dizem raju da skupimo sto vise para, kupicemo nesto hemikalija sto za ciscenje sto za dedu, a ljudima dati pare, ili im uplatiti struju i kiriju (nesto kontam, ako kazemo da smo dali toliko i toliko para, nace se neka budala pa ce ljude opljackat, a onda bismo plakali za policijom).zena wrote:mIRCerka wrote:Skupljeno vec 60 KM, a zena i kolegica su trenutno kod dede, pa ce izviditi stuVaciju i javiti sta im jos fali
IDEMO NAPRIJED![]()
![]()
Dragi moji, stanje je
Vec je bila noc, nismo htjele ulaziti, da ne bihuzirmo covjeka koji je na postelji... Ljudi su podstanari... Placaju 100 KM mjesecnu kiriju...Mirci, njima je prioritet urediti s nekim da im se placa kirija, tako nana kaze... i struja...
Mi smo kupile prehrambenih proizvoda, a neforumasica, Bog joj dao, dala im je ovomjesecnu kiriju.
Nana rece, deterdzenata...eto da znate...a i racunajte dedo je na postelji, dakle ubacite koju kremicu za njega...ukoliko se odlucite da im samo dostavite novac, nije ni to lose, oni ce to rasporediti gdje im je najbitnije... Mislim, da je to i najbolja opcija...ali opet, do vas je...
Vidjet cete prostor u kojem ziveOn pozdravlja i selami svakoga ko je upitao za njega... "veli, nek ste dosle, niste morale nista donijeti..."
eto dedo zahvalan na posjeti samo...tako malo je potrebno za srecu...
-
Kwaheri
Mirci, vidjet ces... srce da ti pukne...mIRCerka wrote:Nista, dizem raju da skupimo sto vise para, kupicemo nesto hemikalija sto za ciscenje sto za dedu, a ljudima dati pare, ili im uplatiti struju i kiriju (nesto kontam, ako kazemo da smo dali toliko i toliko para, nace se neka budala pa ce ljude opljackat, a onda bismo plakali za policijom).zena wrote:mIRCerka wrote:Skupljeno vec 60 KM, a zena i kolegica su trenutno kod dede, pa ce izviditi stuVaciju i javiti sta im jos fali
IDEMO NAPRIJED![]()
![]()
Dragi moji, stanje je
Vec je bila noc, nismo htjele ulaziti, da ne bihuzirmo covjeka koji je na postelji... Ljudi su podstanari... Placaju 100 KM mjesecnu kiriju...Mirci, njima je prioritet urediti s nekim da im se placa kirija, tako nana kaze... i struja...
Vidjet cete prostor u kojem ziveOn pozdravlja i selami svakoga ko je upitao za njega... "veli, nek ste dosle, niste morale nista donijeti..."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
eto dedo zahvalan na posjeti samo...tako malo je potrebno za srecu...
-
mIRCerka
Draga zeno, znas da sam slaba na bakutanere....
repeater, cim skupimo dovoljno para da obrazli odemo...
nesto kontam, posto je dio forumasha vec preuzeo Asmiru pod svoje, isto tako dio moze preuzeti Dedu Mehu
no sikiriki
javicu vam sve danas oko 12, moram na teren sad 
ljoob i hvala svima
repeater, cim skupimo dovoljno para da obrazli odemo...
nesto kontam, posto je dio forumasha vec preuzeo Asmiru pod svoje, isto tako dio moze preuzeti Dedu Mehu
no sikiriki
ljoob i hvala svima
- zena21
Dragi moji
Ja sam bila u subotu. Odnijela sam namirnica (kafe, deterdzenta, rize, secera, piletine, brasna, ...) i dala 20KM (nisam imala vise)
Dedo koristi pelene za odrasle, tako da im i to treba.
Meni je rekao da kiriju nisu platili vec dva mjesevca, a da racune placaju kada im neko od komsija da koji dinar
S njima zivi i unuka, Minela, koja ima skoro 11 godina a tek je treci razred
Kazu nisu je mogli ranije upisati u skolu. Oni je izdrzavaju i hrane, majka je ostavila i preudala se, a otac Bog zna gdje je
Mislim da je njima novac za kiriju i racune najpotrebniji, jer za hranu se snadju nekako, preko komsija...
Ja sam bila u subotu. Odnijela sam namirnica (kafe, deterdzenta, rize, secera, piletine, brasna, ...) i dala 20KM (nisam imala vise)
Meni je rekao da kiriju nisu platili vec dva mjesevca, a da racune placaju kada im neko od komsija da koji dinar
S njima zivi i unuka, Minela, koja ima skoro 11 godina a tek je treci razred
Mislim da je njima novac za kiriju i racune najpotrebniji, jer za hranu se snadju nekako, preko komsija...
- Ivy
Sjecam se da sam postirala o dedi i nani i unuci Mineli jos prije, jer joj je zelja da ima svoje igracke...evo opet tog teksta...sad mi je naumpalo kad sam procitala da imaju unuku Minelu koja zivi s njima.
20. Juni 2005, Nezavisne NovinePreživljavaju uz komšijsku pomoć
Teško bolesni bračni par Meho i Šerifa Srna 11 posljednjih godina živi na ivici života i strahuje da neće dočekati novi dan.
Sa osmogodišnjom unukom Minelom žive u trošnoj sobi u sarajesvkom naselju Buća potok. U ratu su protjerani iz Čajniča. Do 1995. godine živjeli su u Makedoniji. Došli su u Sarajevo . Danas žive bez penzije, socijalne pomoći i nalaze se u teškoj materijalnoj situaciji.
"Naš život je borba za goli opstanak. Nemamo ni jedne marke primanja. Živimo u sobici, koju nam plaća Vlada Kantona Sarajevo. U Čajniču sam obrađivao zemlju i uzgajao stoku. Nemam pravo na penziju i ne primam je. Od Centra za socijalni rad KS nikad ništa nismo dobili", priča Meho.
Kaže da je prošle zime ložio krpu da mu se unuka ne bi smrzla.
"Komšije su mi u naramcima donosile drva. Režije ne plaćam. Nemam čim. Penzioneri ovdje sakupe nešto para od penzije, pa mi plate struju. Nedavno su mi u Vojnoj bolnici odsjekli tri prsta s desne noge, zbog gangrene. Doktor mi je rekao da mi je gangrena zahvatila cijelu nogu i da će mi je morati odsjeći. Rekli su mi da imam bruh. Neće to dirati dok mi ne izliječe nogu", kaže Meho.
I njegova supruga Šerifa teško je bolesna. Ima ciste na jajnicima i materici. Doktori joj preporučuju hitnu operaciju.
"Nemam ni zdravstveno osiguranje, a ni para da idem na operaciju. Sve što dobijem od komšija čuvam kako bih nam sutra mogla napraviti ručak", rekla je Šerifa.
Nakon što se preudala njihova kćer prepustila im je brigu nad svojom kćerkom Minelom.
"Kad se udala, svekrva i sadašnji muž nisu htjeli prihvatiti njeno dijete iz prvog braka. Prihvatili smo je nas dvoje. Dok smo nas dvoje živi, neka je s nama. Ne damo je na usvajanje. Kad mi umremo, valjda će joj Bog dati nafaku", kroz suze kaže Meho.
Minela, koja je upravo završila prvi razred osnovne škole, kaže da se voli igrati sa svojim drugaricama i ići u školu.
"Voljela bih da imam više igračaka i beba da se igram s drugaricama", stidno nam je kazala Minela.
U Zavodu za penziono osiguranje KS potvrdili su da ni Meho, ni Šerifa ne primaju penziju. U Službi za socijalnu zaštitu Novi grad kazali su da ova porodica nikad nije bila korisnik ni jednog vida socijalne pomoći. Do 2002. godine imali su subvenciju na grijanje. Meho Srna kaže da im je i ta pomoć ukinuta iz njima nepoznatih razloga.
Vrlodobra iako nema novac za knjige
Osmogodišnja Minela, zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazi njena porodica, tek je ove godine završila prvi razred osnovne škole.
"Nismo je mogli ranije upisati u školu. Molimo sve ljude dobre volje da našoj Mineli poklone polovne knjige za drugi razred kako bi nastavila školovanje", moli njena nana Šerifa.
Minela je s vrlodobrim uspjehom završila prvi razred OŠ "Avdo Smajlović"
-
mIRCerka
mislim da se strashno skromnoj porodici moze obezbijediti pomoc i za kiriju i za hranu...pride za minelu...zena21 wrote:Dragi moji
Meni je rekao da kiriju nisu platili vec dva mjesevca, a da racune placaju kada im neko od komsija da koji dinar![]()
S njima zivi i unuka, Minela, koja ima skoro 11 godina a tek je treci razredKazu nisu je mogli ranije upisati u skolu. Oni je izdrzavaju i hrane, majka je ostavila i preudala se, a otac Bog zna gdje je
![]()
Odo izmahalati sta se moze...
- Ivy
Joj gledam onih 39 stranica sto smo ispisali za prvu Korpu Dobrote, kako je raja bila solidarnija i merhametli onda...sad nesto jedva, s guza na guz. AL bice, vjerujem... Deder zadaj po tim politicarima da se ljudima pomogne!mIRCerka wrote:kissich!Ivy wrote:I ne bi mi mrsko da prerovim internet da nadjem taj tekst! Mirci dala sam mojima broj da ti se jave. Pussa!
Ivy
Ja odo probat povuc sta politicko .....
Pussetina
-
mIRCerka
koje kuhinje?zena21 wrote:Nana mi je rekla da su bili korisnici narodne kuhinje, ali su ih skinuli![]()
Kako se moze provjeriti koji je razlog ovome?
mislim da Tetka ne benda opcinske granice, moigli bismo je zamoliti..
-
mIRCerka
Jesi li upratila Minelu? Kolika je i koji broj nosi?zena21 wrote:Nemam pojma, ali ona kaze - bili smo na spisku za kuhinju, ali vise nismo![]()
Malo su nepovezano pricali, dedo je i plakao kao malo dijete![]()
![]()
-
mIRCerka
Mah, evo saljem mailove nekim ljudima koji bi mogli biti od pomoci...zena21 wrote:Normalna curica, 10,5 godina... Bila je fino obucena juce...
Ma mIRCy, toliko me to sve potreslo da od tuge nisam pitala i upratila neke mozda bitne stvari
- putujucidzindas
mirci, mirci, skupila sam nekih 70ak markica. da im nosim pare il da dobacim do tebe?