Umjetnost multietnike

DUREX

Post by DUREX »

biscanka84 wrote:
da su pozdravi tipa: Selam, Faljenisus, Merhaba, Pomozbog nesto sto ne ide u Sarajevu, nego se zna kakvi su nasi pozdravi
Pa rodbina moje prijateljice je iz prave sarajevske ugledne porodice i uvijek je i selam i merhaba bio dio njihovih pozdrava

dakle o cemu ti?
Aj' ne seri, matere ti.... De me jos nauci nesto o mom gradu....

I ja sam iz stare sarajevske porodice, pa se znalo kome se kaze merhaba, a kome dobar dan i kada, a sada svaki kurton koji hoce da u datom momentu ispadne "mangup" selama svakoga i uvijek.
Koji kurac meni ima neko, a ne zna da li sam musliman(ja jesam, ali neko ko se nadje tu ne mora da bude), da naziva selam(narocito u institucuju u kojoj se zna red i protokol), a do jucer je govorio "dobar dan"?? I ne razumijem nacin razmisljanja vas koji ste naprasno poceli da se selamate i koji ste nam i navukljacili ovaj primitivizam na grbacu, dakle, ne razumijem sto vam je to postalo strano reci DOBAR DAN????? Kakvu li ste tu glupost smislili, pa ste poceli da izbjegavate taj pozdrav??? Po cemu bi taj pozdrav nama bio dalji od nekog na turskom ili arapskom?????(govorim i o tebi, jer sam te vec primijetio na par tema i uvijek si u tom fazonu da branis ovaj nazadni "SDA-poredak")
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Samo Bsn seres ko foka, Bosanac cestitam na strpljenju.
Santos

Post by Santos »

Ja filozofa ovdje sabane mrtvi.Pa sad u Sarajevu brat brata vise negleda ko prije,pa sta je ovo ljudi.Nazovem havera da mu cestitam novu godinu ,kod mene dernek a kod njega on sam u stanu sa zenom i djetetom.Sta je reko to ba ja konto dernek pijanka kaze nemam skim svi nesto se podjelili.Halo pa zar je dotle doslo.Pa nekad nisi znao gdje bi od ponuda.Nekazem ja da je to bas kod sviju ali primjeti se da se raja skroz povukla.nema vise one atmosfere.Do cega je to tako doslo.O multikulturi prije rata se gledalo kolko ja znam jesi li supak ili levat itd, a sad bogami jesi li seljak pa jesi li iz sandzaka pa jesi li dijaspora a o imenima da ni ne spominjem.Lose.Nevalja nimalo.
BSn

Post by BSn »

gradjani svijeta wrote:
Mislila sam da je UDBA trazila da se suti a da se u demokratiji moze slobodno izraziti misljenje. Ne samo ono sto tebi odgovara nego i ono koje ti ne odgovara, tj. misljenje starije gospodje.

Prvo sam mislila da se salis, ali sam onda shvatila da si mozda ozbiljan/na. Pa me srce zaboli sta zivi u mom gradu. Ili to vise nije moj grad.

Grad, koliko ja znam nije niciji - ili bi trebalo provjeriti, nikad ne znas na danasnjem vaktu! ;) :D

Ja ne govorim da starija gospodja ne smije iznsoti svoje misljenje, sta vise, to bi se kosilo onda s mojim licnim principima, ja govorim da starija gospodja upada ljudima u razgovor i omalovazava ih!

Danas ce to uraditit pomenutoj djeci, a sutra ce to ta djeca raditi drugima.

Zamisli da ti pricas sa prijateljem o necemu, a ja ti se ubacim u razgovor i kazem: "Ma to su gluposti, nije to za vas!", a ti me u zivotu vidio nisi!

Kako bi to izgledalo!

Dakle, djeca su to vidjela od pomenute babe/bake/nane/nene/starije gospodje, pa ce misliti da to tako treba i da je kutlurno!

A to, da ne smijes iznosti svoje misljenje, jer ce onda svi zivi uzeti za pravo da te etiketiraju, pa to je ,izgleda, pravilo na ovom forumu!

Ili razmisljas k'o svi, ili suti, inace si donji, jer nece oni s tobom ulaziti u diskusiju, nego ce vridjati!
Sta ces, u nedostatku argumenata i odgoja, pribjegava se raznim sredstvima!

Da ne bude da laprdam, evo primjera:
Celicna_saka wrote:Samo Bsn seres ko foka, Bosanac cestitam na strpljenju.
BSn

Post by BSn »

Santos wrote:Ja filozofa ovdje sabane mrtvi.Pa sad u Sarajevu brat brata vise negleda ko prije,pa sta je ovo ljudi.Nazovem havera da mu cestitam novu godinu ,kod mene dernek a kod njega on sam u stanu sa zenom i djetetom.Sta je reko to ba ja konto dernek pijanka kaze nemam skim svi nesto se podjelili.Halo pa zar je dotle doslo.Pa nekad nisi znao gdje bi od ponuda.Nekazem ja da je to bas kod sviju ali primjeti se da se raja skroz povukla.nema vise one atmosfere.Do cega je to tako doslo.O multikulturi prije rata se gledalo kolko ja znam jesi li supak ili levat itd, a sad bogami jesi li seljak pa jesi li iz sandzaka pa jesi li dijaspora a o imenima da ni ne spominjem.Lose.Nevalja nimalo.

Pa mi smo jos u periodu 92.-95., samo sto smo vece zvijeri sad, nego tad!

Al' hajde ima vremena, k'o sto rekoh, za 30-ak godina sve ce se to promjeniti! ;) :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@BSn, uz duzno postovanje prema svakome, ja ipak smatram da stariji, pogotovo kada pricamo o djeci prepubertetskog uzrasta, imaju pravo pozitivno uticati na njihov odgoj, pogotovo ako to (ocito) porodica nije u stanju uraditi.

Pricati o (ne)kulturi ljudi koji stoje zaljepljeni za tu djecu i (ne)kulturi te gospodje je cista demagogija i gubljenje energije na pravo nebitne stvari. I ta gospodja i ti ljudi okolo su vec formirane licnosti, a sa tom pricom to dvoje djece su potencijalni problemi u ovom istom drustvu kojem su puna usta multikulturalnosti, tolerancije i zajednickog zivota.

I da ponovim jos jednom: ako roditelji nisu u stanju odgajati svoju djecu onda postoje institucije koje preuzimaju taj posao, samo sto ni to u nasoj drzavi ne funkcionise.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

BSn wrote:
Santos wrote:Ja filozofa ovdje sabane mrtvi.Pa sad u Sarajevu brat brata vise negleda ko prije,pa sta je ovo ljudi.Nazovem havera da mu cestitam novu godinu ,kod mene dernek a kod njega on sam u stanu sa zenom i djetetom.Sta je reko to ba ja konto dernek pijanka kaze nemam skim svi nesto se podjelili.Halo pa zar je dotle doslo.Pa nekad nisi znao gdje bi od ponuda.Nekazem ja da je to bas kod sviju ali primjeti se da se raja skroz povukla.nema vise one atmosfere.Do cega je to tako doslo.O multikulturi prije rata se gledalo kolko ja znam jesi li supak ili levat itd, a sad bogami jesi li seljak pa jesi li iz sandzaka pa jesi li dijaspora a o imenima da ni ne spominjem.Lose.Nevalja nimalo.

Al' hajde ima vremena, k'o sto rekoh, za 30-ak godina sve ce se to promjeniti! ;) :D
Hoce, dok mali nacisti iz moje price porastu i uzmu stvar u svoje ruke.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

građani svijeta u svakom postu da do znanja da je šesta generacija :D isto ko moja hondica

:D :D :D
sffovac

Post by sffovac »

:D
Last edited by sffovac on 25/01/2007 14:45, edited 2 times in total.
BSn

Post by BSn »

[
_BosanaC wrote:@BSn, uz duzno postovanje prema svakome, ja ipak smatram da stariji, pogotovo kada pricamo o djeci prepubertetskog uzrasta, imaju pravo pozitivno uticati na njihov odgoj, pogotovo ako to (ocito) porodica nije u stanju uraditi.

Pricati o (ne)kulturi ljudi koji stoje zaljepljeni za tu djecu i (ne)kulturi te gospodje je cista demagogija i gubljenje energije na pravo nebitne stvari. I ta gospodja i ti ljudi okolo su vec formirane licnosti, a sa tom pricom to dvoje djece su potencijalni problemi u ovom istom drustvu kojem su puna usta multikulturalnosti, tolerancije i zajednickog zivota.

Ja sam vec pdcrtao nekulturu te djece!

To je tvoje licno misljenje da je ona pozitivno uticala, ili strucno?
I da ponovim jos jednom: ako roditelji nisu u stanju odgajati svoju djecu onda postoje institucije koje preuzimaju taj posao, samo sto ni to u nasoj drzavi ne funkcionise.
E to sto ne funkcionise, to je kvaka moje price! :D
BSn

Post by BSn »

_BosanaC wrote:
BSn wrote:

Hoce, dok mali nacisti iz moje price porastu i uzmu stvar u svoje ruke.
Al' oni ce se malo primiriti, a oni drugi ce zavldati, a onda ce se ovi prvi aktivirati, pa opet rat!

To sam vec obrazlozio! :D
liberal

Post by liberal »

DUREX wrote:
biscanka84 wrote:
da su pozdravi tipa: Selam, Faljenisus, Merhaba, Pomozbog nesto sto ne ide u Sarajevu, nego se zna kakvi su nasi pozdravi
Pa rodbina moje prijateljice je iz prave sarajevske ugledne porodice i uvijek je i selam i merhaba bio dio njihovih pozdrava

dakle o cemu ti?
Aj' ne seri, matere ti.... De me jos nauci nesto o mom gradu....

I ja sam iz stare sarajevske porodice, pa se znalo kome se kaze merhaba, a kome dobar dan i kada, a sada svaki kurton koji hoce da u datom momentu ispadne "mangup" selama svakoga i uvijek.
Koji kurac meni ima neko, a ne zna da li sam musliman(ja jesam, ali neko ko se nadje tu ne mora da bude), da naziva selam(narocito u institucuju u kojoj se zna red i protokol), a do jucer je govorio "dobar dan"?? I ne razumijem nacin razmisljanja vas koji ste naprasno poceli da se selamate i koji ste nam i navukljacili ovaj primitivizam na grbacu, dakle, ne razumijem sto vam je to postalo strano reci DOBAR DAN????? Kakvu li ste tu glupost smislili, pa ste poceli da izbjegavate taj pozdrav??? Po cemu bi taj pozdrav nama bio dalji od nekog na turskom ili arapskom?????(govorim i o tebi, jer sam te vec primijetio na par tema i uvijek si u tom fazonu da branis ovaj nazadni "SDA-poredak")[/quote

U potpunosi se slazem sa tobom . Ja sam bio u poziciji gdje su mi ljudi govorili selam zato sto vjerovali da na toj poziciji i mjestu nemoze bit neki cafir..... :-)
Kad im odgovorim na pozdrav (vjerski ) pa kad kazem moje ime ostajali su zateceni .....a meni kez od uha do uha :D :D :D
Slijedeci put striktno dobar dan :D :D :D
biscanka84

Post by biscanka84 »

Ajd ne serite ja udjem u opstinu kazem dobar dan svi me gledaju kao da je sam Karadzic usao..kad narod zeli selam,dobit ce selam...ako opet znam da je neko srbin/hrvat reci cu dobar dan i mirna Bosna :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

biscanka84 wrote:Ajd ne serite ja udjem u opstinu kazem dobar dan svi me gledaju kao da je sam Karadzic usao..kad narod zeli selam,dobit ce selam...ako opet znam da je neko srbin/hrvat reci cu dobar dan i mirna Bosna :roll:
U kojoj ti to opstini zivis zivota ti? :roll:
debela

Post by debela »

joooj da mi je glava od pojedinaca ovdje da se odmorim od zivota.. :roll:
BSn

Post by BSn »

Ma samo zdravo il' vozdra, pa ne mozes fulat! :D
Post Reply