OPASNE PRICE Abdulaha Sidrana u CD

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Da li A. Sidran u OPASNIM PRICMA govori istinu?

da
31
58%
ne
22
42%

Total votes: 53

amrino

Post by amrino »

kub lajkan wrote: Sidran mi se ne svidja kad se politicki prostituise. Pokusavam u njegovim rijecima naci nesto zbog cega bih imao razloga da ga gledam/slusam i ubuduce, ali kad se prodaje u sluzbi dnevne politike onda mi se zgadi, kao sto mi se zgadi i Sead Fetahagic. Iako su oni suprotni polovi to kod mene izaziva istu vrstu gadenja.

Ako si pisac budi pisac, ako hoces biti politicar budi politicar, inace ces biti Bora Corba ili Nedzad Ibrisimovic...

Da li si ikada cuo za drustveno angazovanu knjzevnost? :?
Nadji ti meni pisca koji se na jedan ili drugi nacin nije prostituisao sa najvecom kurvom- politikom?
Mozes ga naci ali svijecom!

A ovo boldirano...staviti njih dvojicu u istu recenicu je u najmanju ruku neukusno i uvredljivo! :oops:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Opaaaaa... odmah prvi saf dize koplja na gotovs...

Pa sta imas protiv Bore Corbe? On je samo predstavnik "drustveno angazovane knjzevnosti"... :lol:
amrino

Post by amrino »

kub lajkan wrote:Opaaaaa... odmah prvi saf dize koplja na gotovs...

Pa sta imas protiv Bore Corbe? On je samo predstavnik "drustveno angazovane knjzevnosti"... :lol:
Ne- on je "samo" cetnik!!!

A te aluzije na osnovu prvih safova samo pokazuju da su tvoja koplja uvijek na gotovs- uperena vidi se iz aviona u sta i u koga...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

A kako ti znas da je kod mene kopljE uvijek na gotovs? :D
amrino

Post by amrino »

kub lajkan wrote:A kako ti znas da je kod mene kopljE uvijek na gotovs? :D
Prica se po gradu...ali se isto tako prica da samo sto kazes "keks" - nema koplja...sad ga vidis sad ga ne vidis...... :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Pa ako se toliko prica ne bih rekao da je bas tako... Bice da je zavist u pitanju... :D
fczeljo

Post by fczeljo »

amrino wrote:
kub lajkan wrote:Opaaaaa... odmah prvi saf dize koplja na gotovs...

Ne- on je "samo" cetnik!!!

A te aluzije na osnovu prvih safova samo pokazuju da su tvoja koplja uvijek na gotovs- uperena vidi se iz aviona u sta i u koga...
ne, bora corba je propali, oronuli cetnik. u stvari, jos nije propali. propada svakim danom! i nije mu mjesto ni uz nedzada ni uz abdulaha na istom forumu, a kamoli u istoj recenici!
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Nancy Drew wrote:
Orhanowski wrote: I ja sam ne jednom zavrsio p'jan i upisan ispod stola u Marquee-u, pa sta!?
crni orhane...... :roll: ja mislila ti neki finćukast momak

Nije to u pitanju. Ni Daco Džamonja nije bio baš kakav prizor kad se svali ispod stola, a 'svaljivo se' kvalitetno. Daco je bio, pokoj mu duši, dobar čovjek. Ovaj to, blago rečeno, nije. I to je sva priča.
Nancy Drew, ja sam ti covjek sa tisucu lica :-) OK, kontam o cemu govoris - Daco je ovakav, Avdo je onakav... A sad imam jedno pitanje za tebe, i mozda nekoliko podpitanja: Zasto su Daco i Avdo bili JAKO DOBRI PRIJATELJI??? Zasto su Marko Vesovic (kojeg, je l, cijenis i volis) i Avdo Sidran bili najbolji prijatelji? Zasto je Izet Sarajlic posvetio pjesmu Abdulahu Sidranu? Zasto se Mirza Delibasic u ratu slikao sa Abdulahom Sidranom a ne recimo sa Macom? I zasto pjesnici kad se skupe u Buybooku seru na Sidrana, a kad Sidran udje u Buybook ustaju se i prave mu mjesto, pridrzavaju mu kaput, narucuju mu viljamovku i pitaju ga koga najvise voli od mladjih pjesnika a koga je citao i volio u mladosti kad je tek pocinjao...

Sidran, kao i svaki drugi pravi pjesnik, jeste kontroverzan, uvijek je takav bio (malo stariji ce se sjetiti kako je pocetkom 90ih hvalio Slobodana Milosevica) ali je dobar covjek i bogovski pjesnik!

To je samo moje misljenje, a potpuno prihvatam da neko ima suprotno misljenje od ovog mojeg.
Twisted Kites

Post by Twisted Kites »

kub lajkan wrote:
manijak1 wrote:
kub lajkan wrote: Je li pises sto napucavas broj postova ili u ovome treba traziti nekakav smisao?
Slijedeći put kad budeš promijenio post pokušaj biti smisleno brži :oops: koliko se sjećam u prvom postu kojeg si promijenio s ovim jebeno složenim pitanjem tražio si link ili neki materijalni dokaz na forumu za moju tvrdnju da ti ni Zlaja ne valja sad ( dobio si odgovor :D sam pao sam se rokno :D ) :oops: a ti ćeš naći sam smisao u tome da ti Sidran ne valja samo zbog bosanske ( ti čitaj bošnjačke orijentacije) a kao književnika ga kao voliš saslušati.
Eto , sad ti meni reci šta u svemu ovome treba tražiti :D Sidrana književnika i pjesnika ili Sidrana politologa :?
Ne snalazim se bas najbolje na novom forumu pa tek sad odgovaram...

Da, trazim materijalni link-dokaz i ne dobih ga...

Sidran mi se ne svidja kad se politicki prostituise. Pokusavam u njegovim rijecima naci nesto zbog cega bih imao razloga da ga gledam/slusam i ubuduce, ali kad se prodaje u sluzbi dnevne politike onda mi se zgadi, kao sto mi se zgadi i Sead Fetahagic. Iako su oni suprotni polovi to kod mene izaziva istu vrstu gadenja.

Ako si pisac budi pisac, ako hoces biti politicar budi politicar, inace ces biti Bora Corba ili Nedzad Ibrisimovic...

Kapito?
trpati sidrana i boru u isti kos moze samo ... da ne kazem ko...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 11:58, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

Kapito?
No :oops: šta je Vaclav Havel :? Češka prostitutka?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

manijak1 wrote:

Kapito?
No :oops: šta je Vaclav Havel :? Češka prostitutka?
Poredis covjeka koji se profesionalno bavio politikom, sa onima koji se politicki prostituisu radi licnih ciljeva...

To dvoje bas i nije isto...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:48, edited 1 time in total.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Nancy Drew wrote:Iako je bilo puno toga preko vikenda jutros svi pričaju samo o jednom.
Sidranova priča u CD-u u subotu je vjerovatno najveća bljuvotina u moru njegovih dosadašnjih, a im'o ih je mašala.
Toliku količinu jada, jeda, bijede, frustracije, primitivizma, gluposti još nisam vidjela.
Navikli smo na njegova sranja ali ono u subotu je baš bilo dno dna.
Sreća njegova da se niko od ozbiljnih medija još nije pozabavio njegovim likom i djelom pa da i tu konačno stavimo stvari na svoje mjesto. Krajnje je vrijeme, zaista.
Ne vidim po cemu bi Sidran bio bog-pisac.Osim nekih pjesama iz "Slijepac pjeva svome gradu" on nije napisao nista sto valja. Pa cijela zbirka "Kost i meso" je podjonjena. Ne mogu da vjerujem, Orhane, da za njega tvrdis kako je najbolji bh. pjesnik.
Na stranu sad njegov mahalski image, o poeziji on pojma nema. (to su potvrdili "pravi" knjizevni kriticari, u svakom slucaju kompetentniji od nas ovdje - bez obzira na upitnost vise bilo cijeg stava u sveopcoj forumaskoj skepsi)
Inace, strasno me nervira taj neki "sarajevski" smek i image koji fura Sidran i nekolicina drugova mu po piću. Tunjo bi upotrijebio sintagmu "sarajevski duh", pa kad cujes Sidrana - odmah skidas kapu jer je on, bezbeli, raritnetni primjerak pravog sarajevskog mudraca i čarsinlije.
19 vijek je davno prošao.
Nancy, potpisujem sve osim kad govoris o "dobroti" Dzamonjinoj a nedobroti Avdinoj. Ko moze ustvrditi je li neko bio dobar ili los covjek.
A da se fura sa onim iscjepkanim govorom - to radi namjerno - valjda podrazava mudrace. :D
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Ok, pobijedile ste Image

Hierarchia, meni je zbirka "Kost i meso" posebno draga, pa ako je stvarno podjonjena i ako znas koga je podjonio, molim te reci.Image
Faust

Post by Faust »

Nancy Drew wrote: đe iskopa Fetahagića, on je zaista, ubjedljivo najjači lik :-) :-) :-) ostaće mi vječna misterija, kako piše, o čemu piše i kome piše.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: genijalno opisivanje. Image
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Orhanowski wrote:Ok, pobijedile ste Image

Hierarchia, meni je zbirka "Kost i meso" posebno draga, pa ako je stvarno podjonjena i ako znas koga je podjonio, molim te reci.Image
Vrlo rado.
Naslovi - referenca na Maka Dizdrara, naseg najboljeg i najjaceg pjesnika ikad. (iako je bio pjanac i volio se kurvati)
Lirska proza - mjesavina F. G: Lorce i Alberta Moravije.
Na mahove - Ćatićev artizam

Mozemo govoriti i o njegovim scenarijima, koji su skoro pa zastitni znak sarajevske subkulture. Inace, cista patetika i isfurani humor.
:roll:
Faust

Post by Faust »

Sidran - nekad dobar u CD-u, često osrednji. No, srećom poslije uvijek možete pogledati Dežulovića i vidjeti kako se na tv-u kazuje esej. :-D :-D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:47, edited 1 time in total.
amrino

Post by amrino »

E moj Sidrane a dok si sa Kusturicom radio...tada nikome nije smetalo sto se s vremena na vrijeme upisas ispod nekog stola...tada niko nije preispitivao tvoj talenat i tvoje kvalitete...kakve su ovo ovce...u vucijoj kozi...kakve su ovo marionete koje igraju onako kako drugi (drugovi i drugarice) sviraju...nadam se da cete se bar jednom u zivotu zacrveniti od stida...znam da ste crveni i ovako...
Faust

Post by Faust »

amrino wrote:E moj Sidrane a dok si sa Kusturicom radio...tada nikome nije smetalo sto se s vremena na vrijeme upisas ispod nekog stola...tada niko nije preispitivao tvoj talenat i tvoje kvalitete...kakve su ovo ovce...u vucijoj kozi...kakve su ovo marionete koje igraju onako kako drugi (drugovi i drugarice) sviraju...nadam se da cete se bar jednom u zivotu zacrveniti od stida...znam da ste crveni i ovako...
Da li S€idran cita forum ili to za njega radi ekipa CD-a. Možda S.H. isprinta ovaj post. I Sidran bude sretan što poetičnih forumasa imamo. pazite vi samo obilja stilskih figura. Nije Sidran vertikala bošnjačka, nego @amrino. :-) :-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

amrino wrote:E moj Sidrane a dok si sa Kusturicom radio...tada nikome nije smetalo sto se s vremena na vrijeme upisas ispod nekog stola...tada niko nije preispitivao tvoj talenat i tvoje kvalitete...kakve su ovo ovce...u vucijoj kozi...kakve su ovo marionete koje igraju onako kako drugi (drugovi i drugarice) sviraju...nadam se da cete se bar jednom u zivotu zacrveniti od stida...znam da ste crveni i ovako...
Zar tvoja osnovna funkcija nije bila produzenje vrste? :roll:
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Hierarchia wrote:
Orhanowski wrote:Ok, pobijedile ste Image

Vrlo rado.
Naslovi - referenca na Maka Dizdrara, naseg najboljeg i najjaceg pjesnika ikad. (iako je bio pjanac i volio se kurvati)
Lirska proza - mjesavina F. G: Lorce i Alberta Moravije.
Na mahove - Ćatićev artizam

Mozemo govoriti i o njegovim scenarijima, koji su skoro pa zastitni znak sarajevske subkulture. Inace, cista patetika i isfurani humor.
:roll:
Mak Dizdar je - pored toga sto je najveci pjesnik svih vremena i pored toga sto je bio kurvar - umro na kurvi, al to nikom ne smeta i o tome niko ne pise. Pa da, al zato svi pisu gdje se i kada se Abdulah Sidran napio. Da se razumijemo, ni meni ne smeta i volio bih da umrem isto tako kako je Mak umro, al isto tako volim da se opijam poput Sidrana Image

A to sto ti smeta sarajevski smek je tvoj problem. Sarajevo je uvijek bilo mahala i jos dugo ce to biti. Mahala u kojoj svoju publiku nadju supci poput Tunje i bogovski pjesnici poput Sidrana.

I na kraju, Hierarhia, sta je sa onim : Knjizevnost se hrani knjizevnoscu???

P.S. Fauste, Dezulovic takodjer cita , parafraziram, "fantasticnu poeziju Abdulaha Sidrana".
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Nancy Drew wrote:
Hierarchia wrote:
Nancy Drew wrote:Iako je bilo puno toga preko vikenda jutros svi pričaju samo o jednom.
Sidranova priča u CD-u u subotu je vjerovatno najveća bljuvotina u moru njegovih dosadašnjih, a im'o ih je mašala.
Toliku količinu jada, jeda, bijede, frustracije, primitivizma, gluposti još nisam vidjela.
Navikli smo na njegova sranja ali ono u subotu je baš bilo dno dna.
Sreća njegova da se niko od ozbiljnih medija još nije pozabavio njegovim likom i djelom pa da i tu konačno stavimo stvari na svoje mjesto. Krajnje je vrijeme, zaista.
Inace, strasno me nervira taj neki "sarajevski" smek i image koji fura Sidran i nekolicina drugova mu po piću. Tunjo bi upotrijebio sintagmu "sarajevski duh", pa kad cujes Sidrana - odmah skidas kapu jer je on, bezbeli, raritnetni primjerak pravog sarajevskog mudraca i čarsinlije.
19 vijek je davno prošao.
Nakon onog u subotu ja više ne mogu ni riječ napisati o tom uhljupu. Ni riječ!
Dobijem nagon na povraćanje, momentalno. Koja je to bijeda, čovječe....koji netalentovani kompleksaš!
Ono stisnulo da priča o partizanskim filmovima (čitaj Šibi Krvavcu) i Branku Ćopiću, stid da ga bude.....
A to, Hierarchia, što se razumije....
Razumije se on u sarajevski duh ko Mara u krivi....
On je zaista raritetni primjerak čovjeka (ne trpaj mi Sarajevo s njim u koš) k'o što kažeš, al primjerak starog, primitivnog, netalentovanog, iskompleksiranog, frustriranog boljim od sebe, i koješta još.
O tome da nehljeb živi ko hadžija već petnaest godina ne radeći i ne pišući ništa pa pritom još glumi i bošnjačku vertikalu.........pa to je da povratiš.
Da zaboravimo one ratne hektolitre viskija i ovale mesine koje je trpo u sebe, dok smo mi krepavali a sve opet glumeć' vertikalu..........hebo te, ne mogu više ni pisat.
Ma, ok, Nancy, malo radikaliziras. Njega ipak svijet cijeni i kad ti nalaze reprezent sarajevskih pametnjakovica, izvade ti odnekud Sidrana. To je fakt.
E, sad - da je on ublehas koji kupi pare na supljiranju, nije jedini. Ja ne znam puno o njegovom privatnom zivotu, ali znam da ono cime se bavi ne valja (poezija/film/TV).
Faust

Post by Faust »

Orhanowski wrote: P.S. Fauste, Dezulovic takodjer cita , parafraziram, "fantasticnu poeziju Abdulaha Sidrana".
Pa? To znači da je i ja moram čitati kao "fantastičnu". Pa, kad se malo bolje razmisli, "fantastična" u poeziji kakvu piše Sidran (vezana za danas i ovdje) i nije kompliment. Zna Dežulović biti ironičan... :-D :-D
Post Reply