sabanss wrote:@Nosferatu
Ti ocigledno nisi procitao moj post ali kad me vec prozivas...
Titov Drvar, Titograd, Titovo Velenje - nazivaj gradove po sebi.
Titovi pioniri - indoktriniraj mlade narastaje
Titova slika u svakoj ucionici
Titovim stazama revolucije - svi uce o liku i djelu druga Tita
Knjige o Titu - mislim da ih je zajedno stampano bar 5x vise nego svih ostalih knjiga u ex-Yu
Titove biste i spomenici - skole, muzeji, javna mjesta (u Sarajevu ne mogu ih ni nabrojati)
Stafeta mladosti - pronosaj po cijeloj drzavi da se vidi kako mi svi volimo Tita
Ovo je ono sto sam ja upamtio i sto sam mogao upamtiti kao neko ko je isao u osnovnu skolu u bivsoj nam domovini. Galebove, Brione, vile, rezidencije i slicne stvari necu spominjati, pa covjek je imao vilu u svakoj selendri u zemlji. Poslije njega je ostao potop i zato ga ja krivim, mogao je svoje dupe obezbjediti i pustiti narodu da malo se uci i necem drugacijem...
Procitao sam ja tvoj posto, slozio se s 90% ali nisam htjeo i ovu temu okretati na temu o Titu - jer mi izgleda nemamo neku intrizicnu dubinu vec poredimo sve s onim sto je nama poznato.
Helem, tvoj problem je sto ti posmatras Tileta drukcije. Ti si od Tileta ocekivao da ce za sva vremena rijesiti nase unutarnje probleme. Tile to nije uradio. Za to je tebi - kriv.
Za mene je Tile izvanredno dobro kontrolisao nase untrasnje probleme. Za mene je taj problem kao neko ko je obolio od side. Nema ljeka, al' se moze kontrolisati - pravilnim tretmanom. Nema ljeka - za ono od cega nasa regija boluje. Al' postoji vakcinacija valjda. I ta vakcija je Tiletova zaostavstina. I ako se ikad ova zemlja nasadi na pravilan temelj - morace se temeljiti na Tiletovim postavkama - jer inace je nece biti. Mi nismo ni Srbija ni Hrvatska - to je vec danas svima nama jasno, te njihove nacin rijesavanja problema - ne moze se primjeniti na Jugoslaviji u malom tj. BiH.
Nadalje ti moras shvatiti - da je i utome bilo dosta lutanja. Tiletova Jugoslavija je bila i makro i miko esperiment - koji se ne moze ni do dana danasnje uporediti ni sa cim slicnim - jer takve zemlje nigdje nije bilo. Niti smo bili Istocni Blok ni Kina, ni Kuba, ni Juzna Amerika. Bili smo komunisti - al' najvise Titoisti. To se jeste - nametalo, al' indoktrinacija je svedena na mimum do moje generacije. Ja sam i sam bio predzadnja generacija pionira - i - ne vidim nista u tome - losim. To je za mene bilo - kao kad te neko prima kao punopravnog gradjanin jedne zemlje.
Stoga - zalosno mi je zaista da ti Tileta poredis s jednim covjekom koji je svoju zemlju iskljucio npr. iz ucesca UN-a, iako je UN danas karina, al' eto govorimo o integraciji o svijetske tokove. Nadalje - Tile je self-made man. Ja takve ljude cijenim. Jer ih je jako malo. Velika vecina su neciji klovnovi. Kao i ovaj - koji je iskoristio Sovjetsku partiju da dodje na vrh a onda - zabio noz npr. Ruskom Markovicu - jer je htjeo svoju drzavu u kojoj ce on biti faca numero uno - to sto za zadnjih 20 godina u toj zemlji - Turkemenista nije nista vise integrisan nego dok je bio pod Rusima i nije nista manje zemlja sa margine - nije bitno. Ja kao Jugosloven nisam bio marginalan covjek iz marginalne zemlje. I to je bitno - meni. A Tile je i na tome radio. A onima kojima se nije svidjalo - bila je opcija - ici vani. 1970 22% radne snage Jugoslavije je bilo zaposleno van zemlje. Pa opet od tih 22% auslendera od kojih je jedan i moj did - za ciju nezpoalsenost ja bih mogao krivit Tileta - su svi bili i vracali se velikim dijelom u Jugu gdje im je ostala faimlija i nisu se vidjeli nigdje drugdje osim kao ljudi na radu vani. Taj moj isti did je docekao da ga zakopaju u zemlji Davy Croccketa nakon sto su Indijaci domaci dosli na vlast - pa je s 88 godina i rakom debelog crijeva bio vise dobrodosao u zemlji o kojoj nije ni pomislio da ce ici nego u svojoj sopstvenoj prdekani.
Uglavnom - prebaci se na koju temu o Tiletu ako imas sta - diskutovati o tome. Sto se tice toga - sta je Tile imao - nije nista sa sobom odnjeo. Galeba nije ostavio zeni svojo. Nije Plavi voz ostavio sinu. Nije Brinue privatizirao za Ruskinje s kojima se kurvao i djecu imao. Ostalo je sve zemlji - kojoj ako nije bilo potrebno - mogla je kesirati na tome - sto je to bilo Tiletovo. Tile je bio - kao marka kad kupujes - farmerice umjesto iz Novog Pazar izaberes one Calvin Klein iz Izrela - takva je razlika. Automobili koje je vozao - su prodani za vise love - nego sto su kupljeni - a mogli su otici i za jos vise - da mi nismo ljudi koji smo i ono malo pozitivnog, odlucili da unistimo kad je sve otislo u neku stvar. Dok drugi prodaju Hitlerove rucnike za goleme pare - mi se i dan danas kenjamo - i na ono malo dobrog, sto je uradio jedan polu Slovenac polu Hrvat. Sta je za mene uradio iko - "moj"? Mehmed Spaho? Dzafer beg Kulenovic? Raif Dizdarevic, Pozderci, Fikret, Alija, Zlatko, Haris?
I za kraj - za mene su najvece greske Tiletove bile - sto nije uveo Jugoslavensku naciju, a sve narode na regije - u kojima bi znacenje biti Srbin i Hrvat bilo jednako Hercegovcu il' Krajsniku. Druga zamjerka je sto nije jezik s kojim smo govorili nazvao Jugoslavenskim. Tj. sto nije propagirao Jugoslavenski nacionalizam, doduse - u odredjenim granicima. I jedini odgovor na to - zasto to takvim nije ucinjeno nalazim u tome da su i struje ispod Tileta bile previse jake - za takvo nesto i moralo se s njima kompromis naci. Zbog toga je zrtvovana Bosanska nacija - da bi se dobila SR BiH. Na toj SR BiH - koja je bila nestala i za Turaka (koje bila BiH? Mi smo bili Turci ovdje, i za vrijeme Austro - Ugarske nakon 1907 kad je BiH postala u toj monarhiji ono sto je Hrvatska koja je dio te monarhij od 1201 - bila, pa nadalje preko Kraljevine Juge koja nas je podijelila na Banovine i time - pocela raditi na onome sto je nastaljveno preko Karadjodjeva do dana danasnjeg).