Umro Turkmenbaši

Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

A evo i epskog dijela Ruhname - tj. knjige iz dva dijela koju je sastavio i napisao Turkmenbasu. Posto je tvrdio da Turmenistanci nisu imali svoju naciju dok on nije dosao na vlast ovo je - knjiga koju je trebala biti uputstvo svakom gradjaninu. Ne samo da su je morali znati - napamet kroz skolski sistem vec si morao znati dijelove i citate knjige - da bi polozio vozacki ispit! Genijalno. Knjiga cak tvrdi Turkmenbasi - je tako mocna da svakom onom ko je procita tri puta je - garantovan ulazak u Dzenet. (pisem ovo - samo za one koji ne znaju engleski - da bi stekli uvid u "sustinu" rezima
Ruhnama (or The Book of the Soul from Arabic: روح rūḥ (soul) and Persian: نامه nāmeh (book), sometimes spelled Rukhnama) is the combination of autobiography, historical fiction, and spiritual guidebook written by Turkmenistan's former President for Life, Saparmyrat Niyazov. The text is composed of many stories and poems, including those by Sufi poet Magtymguly Pyragy.

Niyazov issued the first part of the work in 2001, saying, "Ruhnama was issued to eliminate all shortcomings, to raise the spirit of the Turkmen." The second part, which covers morals, philosophy, and life conduct, was issued in 2004. The book is a substantial part of Niyazov's personality cult, is required to be prominently displayed in Turkmen bookstores and government offices, and is required to be displayed next to the Islamic Qur'an in Turkmenistan's mosques. Leaders of some mosques refused to comply with this demand, alleging that compliance would be blasphemous, resulting in some such mosques being demolished by the state.

Ruhnama is compulsorily imposed on religious communities and society generally. The work is the main component of education from primary school to university. Knowledge of the text – up to the ability to recite passages from it exactly – is required for passing education exams, holding any state employment, and to qualify for a driving license.

Public criticism of or even insufficient reverence to the text was seen as equivalent to disrespecting the former president himself, and harshly punished by dispossession, imprisonment or torture of the offender or the offender's whole family if the violation was grave enough. Since the passing of Niyazov, punishment for disrespect for the book is in a questionable status that ought to be resolved shortly.

In March 2006 Niyazov was recorded as saying that he had interceded with Allah to ensure that any student who reads the book three times would automatically get into paradise.

An enormous mechanical replica of the book is located in the capital; every night at 8:00PM it opens and passages are recited with accompanying video.

Questions remain about whether Niyazov actually wrote the two-volume "Ruhnama" himself. It has been translated into 30 languages.
Evo i link - sa kompletnim sadrzajem epskog Turkmenistanskog dijela

http://www.ruhnama.com/

Kao i jTurkmenistanska zakletva
Turkmenistan Oath
TURKMENISTAN,
MY BELOVED MOTHERLAND,
MY BELOVED HOMELAND!
YOU ARE ALWAYS WITH ME
IN MY THOUGHTS AND IN MY HEART.
FOR THE SLIGHTEST EVIL AGAINST YOU
LET MY HAND BE LOST.
FOR THE SLIGHTEST SLANDER ABOUT YOU
LET MY TONGUE BE LOST.
AT THE MOMENT OF MY BETRAYAL
TO MY MOTHERLAND,
TO HER SACRED BANNER,
TO SAPARMURAT TURKMENBASHI THE GREAT
LET MY BREATH STOP
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Gargamel wrote:@Nosferatu Fakat,na ovim tvojim slikama se vidi, imaju džamiju?! :shock:
Brzo javi Đorđetu, nek' napada, pa da lijepo 'okružite Iran', a i da 'te zalihe plina ne odu u pogrešne ruke'. :oops:

Al' je tebi ispran mozak. Vjerujem da si ti jedan od onih što glasaju za Buša, i što se prave da ne znaju da taj tvoj životni standard plačaju obični ljudi u Iraku svojom krvlju. :x
Pa meni nije normalno - da ima svaka dzamija 4 munareta i da je velepna gradnja dok je 60% na rubu gladi i egzistencije, umiru svi u 60-toj godini - a to se temelji upravo na tome - da li ce u njoj drzati do Kurana odmah - Turkmenbasinu knjigu na pedestalu ili ne. Ako je odgovor ne - onda se dzamija - unisti do temelja - a efendi - posalje negdje u pustiju da sadi i bere pamuk jer se usido da kaze da je to perverzija i skrnavljenje vjere Islama.

Nego - uci, citaj, proucavaj. To ti i musaf nalaze - procitaj sve sto sam napisao i sto sam ostavio da se vidi.

Muslimansko govno - ne moze mirisati - samo zato sto je muslimansko. Narucito ono koje je komunistcko - demokratsko - muslimansko. To vec jednom - treba da bude mantra - islamophila - koji ovakva govna i njihov odnos naspram ljudi - podrzavaju ili jos bolje i ne vide dokle god se zidaju dzamije s 4 munare - sve je drugo - na svom mjestu.

Ono sto vide - je sve ono sto je truhlo na Zapadu.

p.s. To sto sam napisao o okruzivanju Irana - je zajebancija cista bila. Turkmenistan prima i 16 miliona godisnje US Aid-a, tako da ja licno doprinosom vise - toj zemlji od velike vecine muslimana - koji su u Turkmenistan posali samo svoje - bratske Selame na krilima Pegzovim.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

U rodnom selu Kipchak - Turkmenbasi je izgradio kompleks koji je posvetio svojoj majci. Kostala gradnja $100 miliona. Sitnica.
In Niyazov's home village of Kipchak, a complex has been built to the memory of his mother, including a mosque (est. at US$100 million) conceived as a symbol of the rebirth of the Turkmen people. The walls of this edifice display precepts from the Ruhnama along with Qur'an suras.

Image
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Isto kompleks - jos koja slicica.

Image

Image

Image
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Jos jedan monument - koji sam prije postavio. Na vrhu je Turmenbasin kip u zlatu koji se okrece 360 stepni u toku dana - tako da mu je lice uvijek okrenuto prema suncu.

Image
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Neki od poplarnih reformi Turmenbasija Nijjaza.

As President-for-Life of Turkmenistan, he had issued many unconventional decrees, such as:

* In April, 2001, banning ballet and opera, describing them as "Not a part of Turkmen culture"[16]

Zabranio balet i operu - nisu Turkmenska kultura.

* In 2004, forbidding young men to have long hair or beards[16]

Zabranio muskarcima da nose dugu kosu i bradu.

* In March 2004, dismissing 15,000 public health workers in wide-ranging cuts that particularly targeted nurses, midwives, school health visitors and orderlies[17]

Dao odkaz 15.000 zdravstvenih radnika

* In April 2004, urging young people not to get gold tooth caps or gold teeth, suggesting instead that they chew on bones to preserve their teeth[18]

Zabranio zlatne zube i preporucio da ljudi glodju kosti - da bi ocuvali zdravlje istih umjesto da ih graviraju u zlatu.

* In April 2004, ordering the construction of an ice palace near the capital in spite of Turkmenistan's climate and more pressing social needs.[19]

Naredio gradjenje ledene dvorane. (Turkemnistan je pustinjski kraj).

* In 2004, insisting that all licensed drivers pass a morality test.[20]

Svi vozaci moraju proci test morala ukoliko hoce da dobiju dozvolu vozacku.

* In 2004, banning news readers from wearing make-up as Niyazov had difficulty telling male and female readers apart[21]

Zabranio novinarima i spikerima na javnoj televiziji da nose sminku - jer je imao problema s raspoznavanjem ko je zensko a ko musko.

* In February 2005, ordering the closure of all hospitals outside Aşgabat, saying that if people were ill, they could come to the capital; also ordering the closure of all rural libraries of Turkmenistan, saying that ordinary Turkmen do not read books anyway[22]

Zatvorio sve bolnice izvan glavnog grada i rekao da koje god bolestan moze doci u glavni grad na ljecenje.

Zatvorio sve ruralne bibiloteke jer navno, Turkmeni i onako ne citaju knjige.

* In November 2005, ordering that physicians swear an oath to him instead of the Hippocratic Oath[23]

Naredio doktorima da se kunu u njega - umjesto da polazu Hippokritvou zakletvu.

* In December 2005, banning video games, stating that they were too violent for young Turkmen to play

Zabranio video igre jer su previse nasilne za omladinu.

* In January 2006, Russian media reported[24] that he had ordered to stop paying pensions to 1/3 (more than 100,000) of the country's elderly people, cutting pensions to another 200,000, and ordering to pay the pensions received in the past two years back to the State. This has supposedly resulted in a huge number of deaths of old people, who may have had their pension (ranging from US$10 to US$90) as the only source of money. The Ministry of Foreign Affairs of Turkmenistan strongly denied [25] these allegations, accusing the media outlets of spreading "deliberately perverted" information on the issue.

Izdao dekret s kojim je zabranjena penzija 1/3 penzionera u Turkemenistanu. Druge 2/3 naredio da vrate penzije koje su dobili u zadnje 2 godine - nazad drzavi. Usljedilo je - umiranje vecine populacije penzica koji nisu imali nikakvih drugih primanja.

* In September 2006, the Daily Telegraph reported[26] that Türkmenbaşy had issued a new pay scale for Turkmen teachers, which was to come into effect in October of that year. Until then, teachers who wished to avoid being put on the lowest grade of pay or even sacked, would have to write a newspaper article praising Türkmenbaşy and have it published in one of the two newspapers of the country.

Nisi mogao biti ucitelj/profesro ukoliko nisi napisao barem 1 novinarski clanak u kojem bi hvalio - Turkmenbasu za njegove - uspjehe.

* In October 2006 Turkmenistan claimed to have set free 10,056 prisoners, including 253 foreign nationals from 11 countries on Night of Omnipotence. Niyazov said: "Let this humane act on the part of the state serve strengthening truly moral values of the Turkmen society. Let the entire world know that there has never been a place for evil and violence on the blessed Turkmen soil."[27]

Pustio 10.000 ljudi iz zatvora, medju njima i 253 strana drzavljanina iz 11 zemalja.

* The Taipei Times reports that the Turkmen leader changed the Turkmen word for bread, and name of the month of April, to that of his late mother.[28]

Promjenio naziv kruh - u ime svoje majke, kao i mjeseca Aprila koji je nazvao po imenu svoje majke.

* Car radios were banned.[29]

Radio u automobilima je zabranjen.

* Video monitors were required in all public places.[29]

Video kamere su ugradnje na svim javnim mjestima.

* Niyazov never liked dogs so dogs were banned from the capital.[30]

Nije nikad voljeo pse - pa je zabranio drzanje pasa u glavnom gradu.

Gdje su oni sto Tileta porede s Turkmenbasom, na osnovu finesa?
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Ma nije - evo ljudima informacije - pa neka na osnovu toga pisu i porede.

To je sve sto imam, za danske na ovu temu.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: I đe mu je duša?
:oops: Kol'ko je teško jedno kongresno mjestu u USA?
Ovako meni neupućenom u Turkmenistanu :D slijede previranja ofkors demokratske prirode :D.
Kažu da je bio dobar za svoj narod ......ja pojma ne bih znao :D da nisam gledao vijesti :D .
Eto , najs tema :D
pisko

Post by pisko »

Ovo jebiga ko ti turisticki vodic.To sto podastires je samo povrsina.
Moje informacije su iz prve ruke a ne od studenata u Istanbulu ili preko ovih ili onih agencija, a one govore da je obicna raja tamo bila zadovoljna.
Cemu padanje u vatru i taj fatalizam.Covjek je volio sebe i uzivao u izgradnji kulta, ali je zato napravio socijalu kakve nema nigdje u svijetu.
Za tebe je sve to nista, pa onda kad si vec tamo obidji onu sirotinju po SAD sto im Cavez i ove godine daje gas pomoc ispod cijene, pa vidi kako ljudi reaguju.U Turkmenistanu je nedavno usvojeno da narod u naredne 23 godine ima obezbjeden besplatan gas - kontas li ti sta je to?
Hajd, ono za Iran ok, iako ti je humor u krizi.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

manijak1 wrote::oops: I đe mu je duša?
:oops: Kol'ko je teško jedno kongresno mjestu u USA?
Ovako meni neupućenom u Turkmenistanu :D slijede previranja ofkors demokratske prirode :D.
Kažu da je bio dobar za svoj narod ......ja pojma ne bih znao :D da nisam gledao vijesti :D .
Eto , najs tema :D
Nema previranja.

Nasljedio ga je predsjednik vlade. Tog istog je Turkmenbasi izabrao da bude na pozicij na kojoj je. Izbora nema - do daljnjeg.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

pisko wrote:Ovo jebiga ko ti turisticki vodic.To sto podastires je samo povrsina.
Moje informacije su iz prve ruke a ne od studenata u Istanbulu ili preko ovih ili onih agencija, a one govore da je obicna raja tamo bila zadovoljna.
Cemu padanje u vatru i taj fatalizam.Covjek je volio sebe i uzivao u izgradnji kulta, ali je zato napravio socijalu kakve nema nigdje u svijetu.
Za tebe je sve to nista, pa onda kad si vec tamo obidji onu sirotinju po SAD sto im Cavez i ove godine daje gas pomoc ispod cijene, pa vidi kako ljudi reaguju.U Turkmenistanu je nedavno usvojeno da narod u naredne 23 godine ima obezbjeden besplatan gas - kontas li ti sta je to?
Hajd, ono za Iran ok, iako ti je humor u krizi.
Pa kakve veze ima gorivo i plin covjece - ko vozi auto u Turkmenistanu? Turkmenistan u pusitnji - sta ce? Nece se grijati - jos sa plinom koji imaju. Nadalje - USA kao USA nema interesa za plin - jer sav plin Americki dolazi s Aljaske koliko sam ja informiran, nesto se proizvodi i u 48 drzava Americkih a nesto uvozi iz Kanade, plinovodi ispod okena ne postoje. Turkemnistan grije prevashodno Rusiju i Ukrajinu i to su mu i najbitnije zemlje za razvoj ekonomski.
Last edited by Nosferatu on 22/12/2006 22:24, edited 1 time in total.
spongebob

Post by spongebob »

Nosferatu wrote:Ma nije - evo ljudima informacije - pa neka na osnovu toga pisu i porede.

@Nosferatu

koga to interesuje? Covjek je bio musliman, to je valjda najvaznije. Dosadjujes :zzzz:
Nosferatu

Post by Nosferatu »

spongebob wrote:
Nosferatu wrote:Ma nije - evo ljudima informacije - pa neka na osnovu toga pisu i porede.

@Nosferatu

koga to interesuje? Covjek je bio musliman, to je valjda najvaznije. Dosadjujes :zzzz:
Ama ja bih voljeo kad bi meni neko objasnio sta je ovaj covjek bio.

To je ono sto ja pokusavam da shvatim.

Sa 22 godine je usao u Komuniticku partiju, preko nje je dosao na vlast.

Zabio noz u ledja Gorbacovu.

Onda Komunisticku partiju nazvao Demokratskom.

Sebe imenovao dozivotnim predsjednikom.

Na kraju je bio musliman.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Možda je bio i Musliman? :D :D
pisko

Post by pisko »

Od ovih gornjih tacaka @Nos samo je kriticno ono sa penzionerima i zdravstvenim radnicima, pa de kad si tako informisan napisi opsirnije o ovim info bez glave i repa.
Ono sto je bitno u ovom slucaju to su izvjestaji svih zapadnih agencija u kojima skoro da nema nista pozitivno o ovoj zemlji, u kojoj je npr. po BBC-u na pomolu gradjanski rat - koja nebuloza!
Ko pada ne takve trikove stvarno je prohlupitis.
spongebob

Post by spongebob »

Nosferatu wrote:
spongebob wrote:

@Nosferatu

Ama ja bih voljeo kad bi meni neko objasnio sta je ovaj covjek bio.

To je ono sto ja pokusavam da shvatim.

Sa 22 godine je usao u Komuniticku partiju, preko nje je dosao na vlast.

Zabio noz u ledja Gorbacovu.

Onda Komunisticku partiju nazvao Demokratskom.

Sebe imenovao dozivotnim predsjednikom.

Na kraju je bio musliman.
ama dosadjujes...argumenti i to...koga to vec ovdje interesuje :zzzz:
Last edited by spongebob on 22/12/2006 22:31, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: valtere :D :D jebo te ....link :D :D
pisko

Post by pisko »

U biti tip je ekscentik, bar bi ga tako zvali da je bio npr. guverner Tahitija, ali posto je ovamo, plus slinamu, onda je komunistiki diktator.
manijak1

Post by manijak1 »

Još da je imao projekt Velikog Turkmenistana :oops: :D tek bi se onda zakuhalo :D jel'da?
Nosferatu

Post by Nosferatu »

manijak1 wrote:Još da je imao projekt Velikog Turkmenistana :oops: :D tek bi se onda zakuhalo :D jel'da?
Evo ja se namucio opet da sve uhafizam.

Kazahstan - velicina 40 Bosni i Hercegovina, 17 miliona GDP$8.200.
Uzbekistan - velicina 20 BiH, 7 milion, GDP $1.900
Kirgistan - 7 milion GDP $1.200
Iran - 70 miliona ljudi GDP $8.400.
Afganistan 30 miliona ljudi GDP $800
Turkmenistan - velicina 10 BiH, 5 miliona ljudi, GDP $7.200.
Azerbejdzan - 7 milion, GDP $5400.
Armenija 3 miliona GDP $5000.

Sto se tice Velikog Turkemnistana - ima provnicija u Turkmenistanu koja se zove Balkanski Ejalet. Ako se tu ne zakuha - nece nigdje.

http://www.lib.utexas.edu/maps/commonwe ... nistan.jpg
sabanss

Post by sabanss »

@Nosferatu

Ti ocigledno nisi procitao moj post ali kad me vec prozivas...

Titov Drvar, Titograd, Titovo Velenje - nazivaj gradove po sebi.
Titovi pioniri - indoktriniraj mlade narastaje
Titova slika u svakoj ucionici
Titovim stazama revolucije - svi uce o liku i djelu druga Tita
Knjige o Titu - mislim da ih je zajedno stampano bar 5x vise nego svih ostalih knjiga u ex-Yu
Titove biste i spomenici - skole, muzeji, javna mjesta (u Sarajevu ne mogu ih ni nabrojati)
Stafeta mladosti - pronosaj po cijeloj drzavi da se vidi kako mi svi volimo Tita

Ovo je ono sto sam ja upamtio i sto sam mogao upamtiti kao neko ko je isao u osnovnu skolu u bivsoj nam domovini. Galebove, Brione, vile, rezidencije i slicne stvari necu spominjati, pa covjek je imao vilu u svakoj selendri u zemlji. Poslije njega je ostao potop i zato ga ja krivim, mogao je svoje dupe obezbjediti i pustiti narodu da malo se uci i necem drugacijem...
Nosferatu

Post by Nosferatu »

sabanss wrote:@Nosferatu

Knjige o Titu - mislim da ih je zajedno stampano bar 5x vise nego svih ostalih knjiga u ex-Yu
Titove biste i spomenici - skole, muzeji, javna mjesta (u Sarajevu ne mogu ih ni nabrojati)
Stafeta mladosti - pronosaj po cijeloj drzavi da se vidi kako mi svi volimo Tita

Ovo je ono sto sam ja upamtio i sto sam mogao upamtiti kao neko ko je isao u osnovnu skolu u bivsoj nam domovini. Galebove, Brione, vile, rezidencije i slicne stvari necu spominjati, pa covjek je imao vilu u svakoj selendri u zemlji. Poslije njega je ostao potop i zato ga ja krivim, mogao je svoje dupe obezbjediti i pustiti narodu da malo se uci i necem drugacijem...
Procitao sam ja tvoj posto, slozio se s 90% ali nisam htjeo i ovu temu okretati na temu o Titu - jer mi izgleda nemamo neku intrizicnu dubinu vec poredimo sve s onim sto je nama poznato.

Helem, tvoj problem je sto ti posmatras Tileta drukcije. Ti si od Tileta ocekivao da ce za sva vremena rijesiti nase unutarnje probleme. Tile to nije uradio. Za to je tebi - kriv.

Za mene je Tile izvanredno dobro kontrolisao nase untrasnje probleme. Za mene je taj problem kao neko ko je obolio od side. Nema ljeka, al' se moze kontrolisati - pravilnim tretmanom. Nema ljeka - za ono od cega nasa regija boluje. Al' postoji vakcinacija valjda. I ta vakcija je Tiletova zaostavstina. I ako se ikad ova zemlja nasadi na pravilan temelj - morace se temeljiti na Tiletovim postavkama - jer inace je nece biti. Mi nismo ni Srbija ni Hrvatska - to je vec danas svima nama jasno, te njihove nacin rijesavanja problema - ne moze se primjeniti na Jugoslaviji u malom tj. BiH.

Nadalje ti moras shvatiti - da je i utome bilo dosta lutanja. Tiletova Jugoslavija je bila i makro i miko esperiment - koji se ne moze ni do dana danasnje uporediti ni sa cim slicnim - jer takve zemlje nigdje nije bilo. Niti smo bili Istocni Blok ni Kina, ni Kuba, ni Juzna Amerika. Bili smo komunisti - al' najvise Titoisti. To se jeste - nametalo, al' indoktrinacija je svedena na mimum do moje generacije. Ja sam i sam bio predzadnja generacija pionira - i - ne vidim nista u tome - losim. To je za mene bilo - kao kad te neko prima kao punopravnog gradjanin jedne zemlje.

Stoga - zalosno mi je zaista da ti Tileta poredis s jednim covjekom koji je svoju zemlju iskljucio npr. iz ucesca UN-a, iako je UN danas karina, al' eto govorimo o integraciji o svijetske tokove. Nadalje - Tile je self-made man. Ja takve ljude cijenim. Jer ih je jako malo. Velika vecina su neciji klovnovi. Kao i ovaj - koji je iskoristio Sovjetsku partiju da dodje na vrh a onda - zabio noz npr. Ruskom Markovicu - jer je htjeo svoju drzavu u kojoj ce on biti faca numero uno - to sto za zadnjih 20 godina u toj zemlji - Turkemenista nije nista vise integrisan nego dok je bio pod Rusima i nije nista manje zemlja sa margine - nije bitno. Ja kao Jugosloven nisam bio marginalan covjek iz marginalne zemlje. I to je bitno - meni. A Tile je i na tome radio. A onima kojima se nije svidjalo - bila je opcija - ici vani. 1970 22% radne snage Jugoslavije je bilo zaposleno van zemlje. Pa opet od tih 22% auslendera od kojih je jedan i moj did - za ciju nezpoalsenost ja bih mogao krivit Tileta - su svi bili i vracali se velikim dijelom u Jugu gdje im je ostala faimlija i nisu se vidjeli nigdje drugdje osim kao ljudi na radu vani. Taj moj isti did je docekao da ga zakopaju u zemlji Davy Croccketa nakon sto su Indijaci domaci dosli na vlast - pa je s 88 godina i rakom debelog crijeva bio vise dobrodosao u zemlji o kojoj nije ni pomislio da ce ici nego u svojoj sopstvenoj prdekani.

Uglavnom - prebaci se na koju temu o Tiletu ako imas sta - diskutovati o tome. Sto se tice toga - sta je Tile imao - nije nista sa sobom odnjeo. Galeba nije ostavio zeni svojo. Nije Plavi voz ostavio sinu. Nije Brinue privatizirao za Ruskinje s kojima se kurvao i djecu imao. Ostalo je sve zemlji - kojoj ako nije bilo potrebno - mogla je kesirati na tome - sto je to bilo Tiletovo. Tile je bio - kao marka kad kupujes - farmerice umjesto iz Novog Pazar izaberes one Calvin Klein iz Izrela - takva je razlika. Automobili koje je vozao - su prodani za vise love - nego sto su kupljeni - a mogli su otici i za jos vise - da mi nismo ljudi koji smo i ono malo pozitivnog, odlucili da unistimo kad je sve otislo u neku stvar. Dok drugi prodaju Hitlerove rucnike za goleme pare - mi se i dan danas kenjamo - i na ono malo dobrog, sto je uradio jedan polu Slovenac polu Hrvat. Sta je za mene uradio iko - "moj"? Mehmed Spaho? Dzafer beg Kulenovic? Raif Dizdarevic, Pozderci, Fikret, Alija, Zlatko, Haris?

I za kraj - za mene su najvece greske Tiletove bile - sto nije uveo Jugoslavensku naciju, a sve narode na regije - u kojima bi znacenje biti Srbin i Hrvat bilo jednako Hercegovcu il' Krajsniku. Druga zamjerka je sto nije jezik s kojim smo govorili nazvao Jugoslavenskim. Tj. sto nije propagirao Jugoslavenski nacionalizam, doduse - u odredjenim granicima. I jedini odgovor na to - zasto to takvim nije ucinjeno nalazim u tome da su i struje ispod Tileta bile previse jake - za takvo nesto i moralo se s njima kompromis naci. Zbog toga je zrtvovana Bosanska nacija - da bi se dobila SR BiH. Na toj SR BiH - koja je bila nestala i za Turaka (koje bila BiH? Mi smo bili Turci ovdje, i za vrijeme Austro - Ugarske nakon 1907 kad je BiH postala u toj monarhiji ono sto je Hrvatska koja je dio te monarhij od 1201 - bila, pa nadalje preko Kraljevine Juge koja nas je podijelila na Banovine i time - pocela raditi na onome sto je nastaljveno preko Karadjodjeva do dana danasnjeg).
spreca

Post by spreca »

Nosferatu wrote:
sabanss wrote:@Nosferatu

Procitao sam ja tvoj posto, slozio se s 90% ali nisam htjeo i ovu temu okretati na temu o Titu - jer mi izgleda nemamo neku intrizicnu dubinu vec poredimo sve s onim sto je nama poznato.

Helem, tvoj problem je sto ti posmatras Tileta drukcije. Ti si od Tileta ocekivao da ce za sva vremena rijesiti nase unutarnje probleme. Tile to nije uradio. Za to je tebi - kriv.

Za mene je Tile izvanredno dobro kontrolisao nase untrasnje probleme. Za mene je taj problem kao neko ko je obolio od side. Nema ljeka, al' se moze kontrolisati - pravilnim tretmanom. Nema ljeka - za ono od cega nasa regija boluje. Al' postoji vakcinacija valjda. I ta vakcija je Tiletova zaostavstina. I ako se ikad ova zemlja nasadi na pravilan temelj - morace se temeljiti na Tiletovim postavkama - jer inace je nece biti. Mi nismo ni Srbija ni Hrvatska - to je vec danas svima nama jasno, te njihove nacin rijesavanja problema - ne moze se primjeniti na Jugoslaviji u malom tj. BiH.

Nadalje ti moras shvatiti - da je i utome bilo dosta lutanja. Tiletova Jugoslavija je bila i makro i miko esperiment - koji se ne moze ni do dana danasnje uporediti ni sa cim slicnim - jer takve zemlje nigdje nije bilo. Niti smo bili Istocni Blok ni Kina, ni Kuba, ni Juzna Amerika. Bili smo komunisti - al' najvise Titoisti. To se jeste - nametalo, al' indoktrinacija je svedena na mimum do moje generacije. Ja sam i sam bio predzadnja generacija pionira - i - ne vidim nista u tome - losim. To je za mene bilo - kao kad te neko prima kao punopravnog gradjanin jedne zemlje.

Stoga - zalosno mi je zaista da ti Tileta poredis s jednim covjekom koji je svoju zemlju iskljucio npr. iz ucesca UN-a, iako je UN danas karina, al' eto govorimo o integraciji o svijetske tokove. Nadalje - Tile je self-made man. Ja takve ljude cijenim. Jer ih je jako malo. Velika vecina su neciji klovnovi. Kao i ovaj - koji je iskoristio Sovjetsku partiju da dodje na vrh a onda - zabio noz npr. Ruskom Markovicu - jer je htjeo svoju drzavu u kojoj ce on biti faca numero uno - to sto za zadnjih 20 godina u toj zemlji - Turkemenista nije nista vise integrisan nego dok je bio pod Rusima i nije nista manje zemlja sa margine - nije bitno. Ja kao Jugosloven nisam bio marginalan covjek iz marginalne zemlje. I to je bitno - meni. A Tile je i na tome radio. A onima kojima se nije svidjalo - bila je opcija - ici vani. 1970 22% radne snage Jugoslavije je bilo zaposleno van zemlje. Pa opet od tih 22% auslendera od kojih je jedan i moj did - za ciju nezpoalsenost ja bih mogao krivit Tileta - su svi bili i vracali se velikim dijelom u Jugu gdje im je ostala faimlija i nisu se vidjeli nigdje drugdje osim kao ljudi na radu vani. Taj moj isti did je docekao da ga zakopaju u zemlji Davy Croccketa nakon sto su Indijaci domaci dosli na vlast - pa je s 88 godina i rakom debelog crijeva bio vise dobrodosao u zemlji o kojoj nije ni pomislio da ce ici nego u svojoj sopstvenoj prdekani.

Uglavnom - prebaci se na koju temu o Tiletu ako imas sta - diskutovati o tome. Sto se tice toga - sta je Tile imao - nije nista sa sobom odnjeo. Galeba nije ostavio zeni svojo. Nije Plavi voz ostavio sinu. Nije Brinue privatizirao za Ruskinje s kojima se kurvao i djecu imao. Ostalo je sve zemlji - kojoj ako nije bilo potrebno - mogla je kesirati na tome - sto je to bilo Tiletovo. Tile je bio - kao marka kad kupujes - farmerice umjesto iz Novog Pazar izaberes one Calvin Klein iz Izrela - takva je razlika. Automobili koje je vozao - su prodani za vise love - nego sto su kupljeni - a mogli su otici i za jos vise - da mi nismo ljudi koji smo i ono malo pozitivnog, odlucili da unistimo kad je sve otislo u neku stvar. Dok drugi prodaju Hitlerove rucnike za goleme pare - mi se i dan danas kenjamo - i na ono malo dobrog, sto je uradio jedan polu Slovenac polu Hrvat. Sta je za mene uradio iko - "moj"? Mehmed Spaho? Dzafer beg Kulenovic? Raif Dizdarevic, Pozderci, Fikret, Alija, Zlatko, Haris?

I za kraj - za mene su najvece greske Tiletove bile - sto nije uveo Jugoslavensku naciju, a sve narode na regije - u kojima bi znacenje biti Srbin i Hrvat bilo jednako Hercegovcu il' Krajsniku. Druga zamjerka je sto nije jezik s kojim smo govorili nazvao Jugoslavenskim. Tj. sto nije propagirao Jugoslavenski nacionalizam, doduse - u odredjenim granicima. I jedini odgovor na to - zasto to takvim nije ucinjeno nalazim u tome da su i struje ispod Tileta bile previse jake - za takvo nesto i moralo se s njima kompromis naci. Zbog toga je zrtvovana Bosanska nacija - da bi se dobila SR BiH. Na toj SR BiH - koja je bila nestala i za Turaka (koje bila BiH? Mi smo bili Turci ovdje, i za vrijeme Austro - Ugarske nakon 1907 kad je BiH postala u toj monarhiji ono sto je Hrvatska koja je dio te monarhij od 1201 - bila, pa nadalje preko Kraljevine Juge koja nas je podijelila na Banovine i time - pocela raditi na onome sto je nastaljveno preko Karadjodjeva do dana danasnjeg).

Sve gore navedeno je samo propaganda i nemam namjeru da branim rahmetliju ali samo da napomenem nista nisi postavio sto licno znas ili si cuo od nekoga ko pozna situaciju u Turkmeniji .Da u Turkmeniji nije idealno ali narod ima ono naj osnovnije.Nikako da kazes da u Turkmeniji ima plina i nafte i da Turkmenbasir nije mogao da samostalno prodaje naftu i plin iako je htio da gradi svoj plinovod ali ni jedna kompanija u svijetu mu nije htjela prodati cijevi i tako on svoj plin prodaje drugima 5xjeftinije od ekonomske cjene plina u svjetu.Politika je velika kurva,
"Ako nisi sa nama onda si protiv nas"
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Nikako da kazes da u Turkmeniji ima plina i nafte
Hajde se vrati unatrag, pa izpocetka procitaj sve napisano.

Ima plina i nafte? Nema cijevi? Ima para za dzamiju i memorijalni centar u rodnom selu od preko $100 miliona? Al' napraviti cjev je posebna nauka?

Daj - mora da se salis.

Turkmenistan je zemlja 10 puta veca od BiH i 100 puta bogatija po svojim resursima a ima isti broj stanovnika kao BiH - sto znaci da bi trebali biti ispred nas barem 10 puta. Gdje su to oni danas? Nema ih nigdje. Jer ne mogu napraviti "cjev" za plinovod?
spreca

Post by spreca »

Nosferatu wrote:
Nikako da kazes da u Turkmeniji ima plina i nafte
Hajde se vrati unatrag, pa izpocetka procitaj sve napisano.

Ima plina i nafte? Nema cijevi? Ima para za dzamiju i memorijalni centar u rodnom selu od preko $100 miliona? Al' napraviti cjev je posebna nauka?

Daj - mora da se salis.

Turkmenistan je zemlja 10 puta veca od BiH i 100 puta bogatija po svojim resursima a ima isti broj stanovnika kao BiH - sto znaci da bi trebali biti ispred nas barem 10 puta. Gdje su to oni danas? Nema ih nigdje. Jer ne mogu napraviti "cjev" za plinovod?

Obicno znam sta pisem ali da te poslusam pa sam procitao ,pa svjetujem i tebi da jos jednom procitas.Dali si siguran da nisu ispred nas?.Nije problem napraviti fabriku cijevi ali izmisljati toplu vodu je glupo jer je vec davno pronadjena.I" izmislis" cjevi za plin ali ti niko neda da se prikljucis na centralni plinovod i sta dalje ? mozes cijev staviti na jedno mjesto.Oni svoj plin prodaju rusima po niskoj cijeni a ovi ga prce po
svojoj i nama takodje.Narod u Turkmeniji ima odredjene beneficije od svoje vlade a sta to mi imamo od svoje jednom sam rekao da nam nasi ni tabut nebi dali besolatno .Dosta mi je poznata realna slika Turkmenije i jos jedno ne postoji sluzbena statistika stanja u zemlji sve sto si ti naveo u svojim postovima je samo puko citiranje nekih zapadnih sluzbi kojima ja ne bas uvije k vjerujem.
Post Reply