zimska oprema

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Saka

#51 Re: zimska oprema

Post by Saka »

@Grga07 Bolje pročitaj komentare nego da mlatiš gluposti. U BiH, po pravilniku o saobraćaju u zimskim uvjetima, za putnička vozila lanci NISU potrebni ako imaš zimske gume na sva četiri točka. Kraj priče.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima,
smatra se:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije
veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm,

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru
odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... uvjeti.pdf

Ko se boji policije nek ispiše službeni list i poturi drotu pod nos. Manje teži nego lanci u svakom slučaju.
walk_M-A-N

#52 Re: zimska oprema

Post by walk_M-A-N »

Hvali čarape, drž' se lanaca.. I nakon par godina, auto čarapa i dalje uglavnom nema u ponudi, ili ih ja nisam primijetio.
Dakle, gdje kupiti u Sarajevu? Jesu li Michelin Easy Grip baš bolji od AutoSock, jer su znatno skuplji? IMa li još takvih ultramodernih proizvoda, koji samo čekaju da ih otkrijemo?
motorola01

#53 Re: zimska oprema

Post by motorola01 »

Evo jedno pitanje za sve vas: da li je pametno ujutro nakon paljenja auta upaliti klimu na temperaturama od -10 i vise??? Jutros sam se mislio da li da upalim ili ne(zbog maglenja prednje sajbe) i na kraju odustanem..
testovi3

#54 Re: zimska oprema

Post by testovi3 »

zasto je l postoji nesto sto moze nastetit klimi ?

kazu da u zimskom periodu treba palit bar 2x u toku jednog mjeseca da odradi po min 10min
motorola01

#55 Re: zimska oprema

Post by motorola01 »

testovi3 wrote:zasto je l postoji nesto sto moze nastetit klimi ?

kazu da u zimskom periodu treba palit bar 2x u toku jednog mjeseca da odradi po min 10min
U redu to dva puta mjesecno, ali ovo su ipak jako niske temperature(jutros -14) zato i pitam jel dobro paliti odmah na tako niskoj temperaturi(samo radi sajbe)?? Poslije se moze ukljuciti grijanje(sa motora) kad se motor ugrije. Najgore je ono kad se tek sjedne u auto, veoma niska temperatura, a ti unutra puses :D
Fauja Singh

#56 Re: zimska oprema

Post by Fauja Singh »

Kazu da je ne valja paliti dok kazaljka temperature ne dostigne barem polovinu ukupne radne temperature motora.
Pridrzavam se toga.
jefferson

#57 Re: zimska oprema

Post by jefferson »

Upalis klimu i nalolzis grijanje, nema boljeg nacina da se stakla odmagle. Samo daj malo vremena da se motor i tekucina ugriju.
lola22

#58 Re: zimska oprema

Post by lola22 »

Vidim da po forumu nema uopće puno priče u vezi AutoSock. Ja sam ih poručio i izvrsne su. Kao što je gospodin prije rekao, nevjerovatno lagane za postaviti ih na točkove. Izvlače nevjerovatno, let ili snijeg, svejedno. Pri kočenju odlične. Ocjena 10ka. Nakon sezone ih oprati i mirno dočekati drugu.

Najbolja stvar, ne mogu oštetiti gumu...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#59 Re: RE: Re: zimska oprema

Post by konektovan »

lola22 wrote:Vidim da po forumu nema uopće puno priče u vezi AutoSock. Ja sam ih poručio i izvrsne su. Kao što je gospodin prije rekao, nevjerovatno lagane za postaviti ih na točkove. Izvlače nevjerovatno, let ili snijeg, svejedno. Pri kočenju odlične. Ocjena 10ka. Nakon sezone ih oprati i mirno dočekati drugu.

Najbolja stvar, ne mogu oštetiti gumu...
Gdje si uzeo, cijena????

Sent from my C6603 using Tapatalk
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#60 Re: zimska oprema

Post by Bobi »

Ha..opet neka reklamna navlakuša :D, ma garant ih on dila :D.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#61 Re: RE: Re: zimska oprema

Post by konektovan »

Bobi wrote:Ha..opet neka reklamna navlakuša :D, ma garant ih on dila :D.
Ma sta god da je, samo vise informacija nek baci.[emoji3]

direstraits0078

#62 Re: zimska oprema

Post by direstraits0078 »

jefferson wrote:

Upalis klimu i nalolzis grijanje, nema boljeg nacina da se stakla odmagle. Samo daj malo vremena da se motor i tekucina ugriju.
Ispod 5°C kompresor nece upaliti, tako da je irelevantno. Stavis na auto ili nonstop drzis ukljucenu kod rucne, nebitno.
jefferson

#63 Re: zimska oprema

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:
jefferson wrote:

Ispod 5°C kompresor nece upaliti, tako da je irelevantno. Stavis na auto ili nonstop drzis ukljucenu kod rucne, nebitno.
Ali bi sistem trebao da odvoji vlagu. Bar u svim mojim autima je tako radilo i radi.
direstraits0078

#64 Re: zimska oprema

jefferson wrote:
direstraits0078 wrote:
Ali bi sistem trebao da odvoji vlagu. Bar u svim mojim autima je tako radilo i radi.
A cime ce sistem da odvoji vlagu ako kompresor ne radi? Ne moze vlagu vaditi sukcijom, vlaga se isusuje hladnim i suhim zrakom koji dolazi iz sistema hladjenja, ali samo ako je kompresor u pogonu, inace nema sta da stlaci zrak. Ono sto grije i susi zrak kad ukljucis odledjivanje, a temperatura je preniska za paljenje kompresora je ptc grijac. Cista elektrika. I naravno dobra ventilacija.
permanentan

#65 Re: zimska oprema

Post by permanentan »

Ne znam pali li kompresor na ovom minusu, ali kod mene je primijetno brze odmagljivanje sa upaljenom klimom, nego bez nje sa istim postavkama grijanja. Manualna klima je.
amar1994

#66 Re: zimska oprema

Post by amar1994 »

Ne isusuje kondenz kompresor , nego fen koji je sastavni dio klime :D

jefferson

#67 Re: zimska oprema

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:
jefferson wrote:
direstraits0078 wrote:
A cime ce sistem da odvoji vlagu ako kompresor ne radi? Ne moze vlagu vaditi sukcijom, vlaga se isusuje hladnim i suhim zrakom koji dolazi iz sistema hladjenja, ali samo ako je kompresor u pogonu, inace nema sta da stlaci zrak. Ono sto grije i susi zrak kad ukljucis odledjivanje, a temperatura je preniska za paljenje kompresora je ptc grijac. Cista elektrika. I naravno dobra ventilacija.
Onda pali kompresor jer isparivac ocito radi. Jbt, nisam jednom se rjesio zamagljenih stakla za cirka 10 sekundi paleci klimu i to bez paljenja grijanja, cisto klima. Nije ugodno, ali bar mozes voziti.
Kakv ptc grijac, ja govorim cisto o ventilaciji i to koja uopste nije nastimana na topal zrak. A auta sam palio na -48, gdje nema t od toplog zraka nekih 20 minuta.
direstraits0078

#68 Re: zimska oprema

Uglavnom, kompresor se na -48 ne bi trebao upaliti.
jefferson

#69 Re: zimska oprema

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Uglavnom, kompresor se na -48 ne bi trebao upaliti.
Eto na svim mojim autima, od Opeal, VW-a, Skode, Mazde, Lancie, Nissana do BMW-a je tako radilo.
direstraits0078

#70 Re: zimska oprema

Ma tu ni nema neke vlage, na -48°C. :D

A kompresor koji se upali na -48°C nema sta i kako hladiti kad je vanjska temperatura tako niska. Otkuda mu toplota koju ce predati kondenzatoru? Uzmimo da nabijes pritisak kompresorom, a nemas u sta predati toplotu, tj. nemas razlike u temperaturi, nemas ni hladjenja, jer imas (pre)nizak pritisak u kondenzatoru, koji treba da topao medij pretvori u tecnost (kondenzuje) i ohladi ispod odredjene temperature, u ovom slucaju ce da previse ohladi medij, pa ce pritisak dodatno pasti. Imas senzor pritiska koji kaze da je pritisak ispod odredjene cifre, i kompresor se gasi. Isparivac ce se isprazniti, a sve sto imas rashladnog medija (u tecnom stanju) ce zavrsiti u kondenzatoru (naravno, na taj nacin ces zaustaviti efektno funkcionisanje klima uredjaja). A rashladni medij je pomijesan s uljem za podmazivanje kompresora. Eh, sad trebalo bi da znas sta se desi s kompresorom koji radi bez ulja...

Drugim rijecima, da bi kondenzator radio svoj posao (a bez njega nema hladjenja u klima uredjajima), mora kondenzatoru biti toplo, a i isparivacu, tj. mora postojati razlika u temperaturi/pritisku. Inace isparivac nece dobiti nista rashladnog medija. Cista fizika. A bez isparivaca u kojem je hladan rashladni medij niskog pritiska nema susenja zraka i odmagljivanja.

Evo ti jedna mala ilustracija sistema hladjenja i desavanja u sistemu:

Image
jefferson

#71 Re: zimska oprema

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Ma tu ni nema neke vlage, na -48°C. :D

A kompresor koji se upali na -48°C nema sta i kako hladiti kad je vanjska temperatura tako niska. Otkuda mu toplota koju ce predati kondenzatoru? Uzmimo da nabijes pritisak kompresorom, a nemas u sta predati toplotu, tj. nemas razlike u temperaturi, nemas ni hladjenja, jer imas (pre)nizak pritisak u kondenzatoru, koji treba da topao medij pretvori u tecnost (kondenzuje) i ohladi ispod odredjene temperature, u ovom slucaju ce da previse ohladi medij, pa ce pritisak dodatno pasti. Imas senzor pritiska koji kaze da je pritisak ispod odredjene cifre, i kompresor se gasi. Isparivac ce se isprazniti, a sve sto imas rashladnog medija (u tecnom stanju) ce zavrsiti u kondenzatoru (naravno, na taj nacin ces zaustaviti efektno funkcionisanje klima uredjaja). A rashladni medij je pomijesan s uljem za podmazivanje kompresora. Eh, sad trebalo bi da znas sta se desi s kompresorom koji radi bez ulja...

Drugim rijecima, da bi kondenzator radio svoj posao (a bez njega nema hladjenja u klima uredjajima), mora kondenzatoru biti toplo, a i isparivacu, tj. mora postojati razlika u temperaturi/pritisku. Inace isparivac nece dobiti nista rashladnog medija. Cista fizika. A bez isparivaca u kojem je hladan rashladni medij niskog pritiska nema susenja zraka i odmagljivanja.

Evo ti jedna mala ilustracija sistema hladjenja i desavanja u sistemu:

Image
Ko govori o hladjenju? nema tu hladjenja a upravu si nema ni vlage, osim ako ne pada snijeg sto je moguce iako se radi o vrlo niskim temperaturama (recimo prosle sedmice je bila mecava na -31). Tada je vlaga u zraku preko 80% bez obzira na temperaturu inace ne bi snijeg padao.
Ja fakat nisam neki poznavalac klima uredjaja. Znam zamjeniti kompresor sam (sto sam radio nekoliko puta) ali da li se iskljucuje na 5 stepeni fakat ne znam. Ono sto znam je da ja kada udjem u auto, i ja sam svojim disanjem zamaglim stakla, klima je odgovor na brzo susenje stakala, i to bez paljenja grijanja jer svakako pokusavam zagrijati motor sto brze. Sama ventilacija nece osusiti stakla, niti moze. Cak sta vise, dosta puta je bilo kontraproduktivno.
direstraits0078

#72 Re: zimska oprema

Nemam vremena sad da ti trazim sheme konkretnih rjesenja na konkretnim vozilima koja si nabrojao. Ali mozemo se sloziti da se ne slazemo. ;)
jefferson

#73 Re: zimska oprema

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Nemam vremena sad da ti trazim sheme konkretnih rjesenja na konkretnim vozilima koja si nabrojao. Ali mozemo se sloziti da se ne slazemo. ;)
naravno da se ne slazemo jer da klima uredjaj nema neke funkcije na toj temepraturi ja bi davno bio u jarku. Nekad ni grijanje nije dovoljno (recimo na max.) pa je rjesenje klima.
Evo popodne idem u planine, pa cu bas probati veceras da li kompresor pali.
direstraits0078

#74 Re: zimska oprema

jefferson wrote:
direstraits0078 wrote:
Ovo tek sad procitah, sistem izdvaja vlagu, ali vlagu unutar sistema. Mislis na sušač (dryer). Vlaga u kabini ne dolazi ni blizu susaca koji izdvaja vlagu i prljavstinu iz sistema hladjenja.

jefferson wrote:
direstraits0078 wrote:Nemam vremena sad da ti trazim sheme konkretnih rjesenja na konkretnim vozilima koja si nabrojao. Ali mozemo se sloziti da se ne slazemo. ;)
naravno da se ne slazemo jer da klima uredjaj nema neke funkcije na toj temepraturi ja bi davno bio u jarku. Nekad ni grijanje nije dovoljno (recimo na max.) pa je rjesenje klima.
Evo popodne idem u planine, pa cu bas probati veceras da li kompresor pali.
Otvori haubu i pogledaj da li ukopcava kvacilo kompresora. Prije toga se uvjeri da si u minusu °C i da je motor zajedno s kondenzatorom hladan.
tempuser

#75 Re: zimska oprema

Post by tempuser »

Ja u Fikusu kad "okrenem" na sajbu automatski se pali klima bez obzira na vanjsku temp, probano svaki od predhodnih dana u Sa.
Post Reply