Novi naziv sarajevskom aerodromu

Sarajevski Aerodrom

Alije Izetbegovica
27
25%
Bana Kulina
12
11%
Branka Mikulica
1
1%
Dzemala Bijedica
8
8%
Hamdije Pozderca
2
2%
Hakije Turajlica
4
4%
Josipa Broza Tita
12
11%
neki drugi
3
3%
nista ne mjenjaj dobro je !!
37
35%

Total votes: 106

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Dolina avalona wrote:Ja bih i mislim da ima više razloga zašto ime Alije Izetbegovića treba nositi upravo sarajevski aerodrom. Da krenemo redom: sarajevski aerodrom bio je poprište jednog prijelomnog trenutka za BiH, kada se visoka bosanska delegacija na čelu sa gospodinom Izetbegovićem - bili su tu još i Zlatko Lagumdžija i kćerka gospodina Izetbegovića - vraćala iz Lisabona, sa pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice koje je vodio Cutilleiro. Planovi tadašnje međunarodne zajednice ticali su se podjele Bosne i Hercegovine, a ta ista međunarodna zajednica nije obezbijedila ni siguran povratak naše visoke delegacije u svoju zemlju, i u momentu kada je agresorska JNA zarobila predsjednika na aerodromu, nije uopće bilo djelovanja te međunarodne zajednice, već je tadašnji njezin predstavnik u BiH đeneral MacKenzie uradio to što jeste. Bio je to sigurno jedan od prijelomnih trenutaka u događajima za početak rata u BiH. Odgovor su pružili bosanski patrioti, a mislim da je to prvi razlog što aerodrom treba ponijeti ime rahmetli predsjednika Izetbegovića. Drugi bitan događaj, na tom istom aerodromu, jeste ubistvo potpredsjednika Vlade BiH, gospodina Hakije Turajlića, koji je imao zvanične pregovore na aerodromu i koji je na povratku sa aerodroma ubijen uz debelu asistenciju predstavnika tadašnje međunarodne zajednice u BiH. Ovaj slučaj još uvijek nije dobio ni sudski epilog niti je uopće razjašnjen. Dalje, valja se prisjetiti činjenice da je, držeći Aerodrom Sarajevo, međunarodna zajednica učestvovala u blokadi grada jer je sprečavala mogući put i spoj opkoljenog Sarajeva i slobodne teritorije. Podsjećam također da je na prelasku prostora preko aerodroma oko dvije stotine ljudi poginulo tražeći možda posljednju koru hljeba ili spas iz pakla opkoljenog grada, koji je trajao više od hiljadu dana, a neki su svoje živote izgubili i pod farovima oklopnih transportera iz reda bezbjednosti međunarodne zajednice. Po naredbi gospodina Alije Izetbegovića prokopan je tunel ispod aerodroma i to je sljedeći bitan razlog zašto baš aerodromu dati njegovo ime, a taj je tunel omogućio opkoljenom Sarajevu da barem diše na škrge. On je bio i telekomunikacijska, i energetska, i naftna, i svaka druga veza i spas - od hrane do lijekova; uostalom, o značaju ovog tunela, upravo ukazujući na te činjenice, govorio je Richard Holbrooke. Sve su ovo elementi koji daju za pravo predlagačima Izetbegovićevog imena sarajevskom aerodromu, a na kraju krajeva, ovo je i mjesto gdje se trebaju sresti dželat i žrtva, i da na taj način dođe do pomirenja u BiH.
Sarajevski ratni tunel ''D-B''

Prvi pokretač realizacije izgradnje tunela jeste general Rašid Zorlak. Zapravo, naredbe za izgradnju su potpisali generali Zorlak i Talijan", kategorično tvrdi projektant i nadzornik radova na ovom objektu, inžinjer Nedžad Branković."Ideja je moja i rodila se ono veče kada sam prvi put preko piste ulazio u Sarajevo", reći će brigadni general Rašid Zorlak, načelnik logistike Generalštaba ARBiH. Prvu naredbu za raspoređivanje ljudi na izgradnji tunela potpisao je također brigadni general, tadašnji komandant Prvog korpusa, Mustafa Hajrulahović Talijan. Bilo je to 12. januara 1993.
Objekat D-B, što je službeno ime tunela, krije jednostavnu skraćenicu Dobrinja - Butmir, a nikako kraticu državne bezbjednosti. Ime je dobio po projektu: Komunikacija Dobrinja - Butmir. Ali, ako je išta u ovom gradu čuvano više od linija odbrane - onda je to, bez konkurencije, tunel. Do njegove izgradnje vezu sa ostatkom svijeta Sarajevo je plaćalo ljudskim životima na aerodromskoj pisti.
tech10

Post by tech10 »

Predlazem da se aerodrom zove "muha_sa".
Naziv sadrzi odrednicu "sa" cime jasno pokazuje mjesto i grad aerodroma. Muha se krece po zraku i time nedvosmisleno asocira na letenje, a inace forumash muha_sa je dao nemjerljiv doprinos razvoju letackog saobracaja samom odlukom da sjedne u avion i posjeti porodicu u Svedskoj.
Vingo

Post by Vingo »

Ja sam ZA. (Ali da sacekamo potvrdu da avion nije isao u pogresnom smjeru jednosmjernim vazdusnim prostorom) :D
beco5

Post by beco5 »

Molim učesnike u donošenju ovog prijedloga imaju na umu nazive ulica
u svakom gradu i kasabi u Genocidnoj kao: Sve bivše glavne ulice
koje su se zvale Titova sada nose nazive Kralja Petra I oslobodioca, zatim
slijede cara Dušana, cara Lazara ,Srpska,Svetosavska,Preobraženijska,
Beogradska ,Jovana Dučića i t d .U svakom gradu ima po jedna škola
Sv.Save svaki grad umjesto dana oslobodjenja sada imaju krsne slave,
i t d , tako da su sve opštine i firme pretvorene u pravoslavne crkve. :evil:
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

@Avalon

Jedino može ovako: "Aerodrom Alije Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije i kćerke Alije Izetbegovića", ako je po tome što ti kažeš... Možda si u pravu, da se taj dan nisu vratili, da se Kukanjac nije usr'o, Ejup Ganić bi zapovedao paradom, mislim da nas ni u kesu ne bi im'o ko pobrati :lol:
Vingo

Post by Vingo »

beco5 wrote:Molim učesnike u donošenju ovog prijedloga imaju na umu nazive ulica
Kako se zove banjalucki aerodrom? "Nebesko uznesenije"?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Sarajevski ratni tunel ''D-B''

Prvi pokretač realizacije izgradnje tunela jeste general Rašid Zorlak. Zapravo, naredbe za izgradnju su potpisali generali Zorlak i Talijan", kategorično tvrdi projektant i nadzornik radova na ovom objektu, inžinjer Nedžad Branković."Ideja je moja i rodila se ono veče kada sam prvi put preko piste ulazio u Sarajevo", reći će brigadni general Rašid Zorlak, načelnik logistike Generalštaba ARBiH. Prvu naredbu za raspoređivanje ljudi na izgradnji tunela potpisao je također brigadni general, tadašnji komandant Prvog korpusa, Mustafa Hajrulahović Talijan. Bilo je to 12. januara 1993.
Objekat D-B, što je službeno ime tunela, krije jednostavnu skraćenicu Dobrinja - Butmir, a nikako kraticu državne bezbjednosti. Ime je dobio po projektu: Komunikacija Dobrinja - Butmir. Ali, ako je išta u ovom gradu čuvano više od linija odbrane - onda je to, bez konkurencije, tunel. Do njegove izgradnje vezu sa ostatkom svijeta Sarajevo je plaćalo ljudskim životima na aerodromskoj pisti.
:roll: Hajde ne budite naivni, ... skracenica "D-B" je znacilo dobar biznis, .... :roll: :oops:
Vingo

Post by Vingo »

Dobar Brankovic :D
Jimmy_The_Saint

Vingo wrote:
beco5 wrote:Molim učesnike u donošenju ovog prijedloga imaju na umu nazive ulica
Kako se zove banjalucki aerodrom? "Nebesko uznesenije"?
Ne znam tačno za aerodrom, u ratu je bio "Krila Krajine", al' znam za klub padobranaca, to se zove "Sveti Ilija" :lol:
Vingo

Post by Vingo »

http://www.banjaluka-airport.com/prva_opste.html

razocarana sam...nigdje sveca....

malo me diglo iz letargije jedino ovo:

Аеродром Бања Лука се појављује као један од најбржих, најбезбједнијих и најекономичнијих излаза Републике Српске у свијет и самим тим постаје један од битних чинилаца државности Републике Српске.
pitt

Post by pitt »

Vingo wrote:http://www.banjaluka-airport.com/prva_opste.html

razocarana sam...nigdje sveca....

malo me diglo iz letargije jedino ovo:

Аеродром Бања Лука се појављује као један од најбржих, најбезбједнијих и најекономичнијих излаза Републике Српске у свијет и самим тим постаје један од битних чинилаца државности Републике Српске.
zafalilo i svetaca :D:D Mozda iskopaju sad nekog (novopecenog) heroja iz NOB-a :D
Vingo

Post by Vingo »

Presveto nebesko vaznesenije....zar nije jako???

Ili parafraza Dodinog slogana "Uvis Srpska"
Jimmy_The_Saint

E'o.

Ja ne lažem bez prijeke potrebe :D

http://homepage.hispeed.ch/banjaluka/aeroklub.htm
pitt

Post by pitt »

Vazdusna Luka Nebeskog Naroda :D:D
bob the rock

Post by bob the rock »

quotes from never forgoten ''Only Fools and Horses''
''If it's a boy they're naming him Rodney after Dave'' :-)
Edin H.

Post by Edin H. »

Podrzavam prijedlog da aerodrom nosi ime "muha sa".

Mislim da je odlaskom u posjetu porodici u Svedskoj muha to potpunosti zasluzio.

Nego sada ozbiljno zato je ova zemlja opterecena nekim drugorazrednim politicarima poput navedenog Izetbegovica.

Ako vec treba mijenjati ime aerodroma zasto ne dati ime nekog priznatog umjetnika ili sportiste.

Bar Sarajevo u tome ne oskudijeva.
Vingo

Post by Vingo »

Edin H. wrote:Podrzavam prijedlog da aerodrom nosi ime "muha sa".

Mislim da je odlaskom u posjetu porodici u Svedskoj muha to potpunosti zasluzio.

Nego sada ozbiljno zato je ova zemlja opterecena nekim drugorazrednim politicarima poput navedenog Izetbegovica.

Ako vec treba mijenjati ime aerodroma zasto ne dati ime nekog priznatog umjetnika ili sportiste.

Bar Sarajevo u tome ne oskudijeva.
I opet dodjosmo do Rizze, dakle, Ruzze
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Kud mi nemamo Mozart-a :D

Airport Salzburg W. A. Mozart
Airport Tirana Mother Teresa
Airport Lyon Saint-Exupery
Airport Liverpool John Lennon
Airport Pisa Galileo Galilei
Airport Venice Marco Polo

Odabrati ime licnosti iz kulture, nauke i drustva, meni svakako bolja opcija i nece dati povod za novi konflikt i prepucavanje.

Ne znam, moze li Alija stati bas rame uz rame sa

International Airport Charles De Gaulle
International Airport John F. Kennedy
International Airport Kemal Atatuerk
International Airport Indira Gandhi
International Airport Konrad Adenauer
International Airport Ben Gurion
Bombarder73

Post by Bombarder73 »

Internesnl Eirport Behka & Ljuca
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Bombarder73 wrote:Internesnl Eirport Behka & Ljuca
:( fakat, oni nista dobili nisu, a svi za njih znaju...
sorge_sa

Post by sorge_sa »

http://www.sarajevo-airport.ba/?prosiri=1&lang=bos

dobra muzicka podloga pjesma Dugmeta U vrijeme otkazanih letova sa albuma Uspavanka za Radmilu M.

Vani je smog, decembar i mrak
U kasni sat crkava moj grad
Ej, kamo srece
Da si tu ovo vece,
Persijska princezo

Depresija, planeto uzdaha
Depresija od graha i kupusa
Ej, kamo srece
Da si tu ovo vece,
Persijska princezo

Miris Istanbula
Sa tvojih usana
Miris Istanbula
U vrijeme otkazanih letova
Maksim

Post by Maksim »

Mozda bi najkorektnije bilo dati ime Branko Mikulic, jer on je u Sarajevo donio Olimpijske igre dok je Izetbegovic donio rat.

Ali smatram da bi najbolje bilo da se jednostavno zove Aerodrom Sarajevo ili Aerodrom Butmir.
kicky

Post by kicky »

Ja sam za Džemu. Ovaj naš aerodrom u mostaru nije dovoljno velik i ''važan'' da bi nosio njegovo ime. Mislim da je Džema puno učinio za BiH i da je zaslužio da na Butmiru stoji AERODROM DŽEMAL BIJEDIĆ
Maksim

Post by Maksim »

posto je bijedic mostarac i mozda najveci mostarac, zasto ne bi aerodrom u mostaru trebo dobiti ime po njemu?
brdo

Post by brdo »

najljepse bi bilo iz postovanja velikom presjedniku BiH ALIJI IZETBEGOVICU aerodrom nazvati njegovim imenom
Post Reply