Dolina avalona wrote:Ja bih i mislim da ima više razloga zašto ime Alije Izetbegovića treba nositi upravo sarajevski aerodrom. Da krenemo redom: sarajevski aerodrom bio je poprište jednog prijelomnog trenutka za BiH, kada se visoka bosanska delegacija na čelu sa gospodinom Izetbegovićem - bili su tu još i Zlatko Lagumdžija i kćerka gospodina Izetbegovića - vraćala iz Lisabona, sa pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice koje je vodio Cutilleiro. Planovi tadašnje međunarodne zajednice ticali su se podjele Bosne i Hercegovine, a ta ista međunarodna zajednica nije obezbijedila ni siguran povratak naše visoke delegacije u svoju zemlju, i u momentu kada je agresorska JNA zarobila predsjednika na aerodromu, nije uopće bilo djelovanja te međunarodne zajednice, već je tadašnji njezin predstavnik u BiH đeneral MacKenzie uradio to što jeste. Bio je to sigurno jedan od prijelomnih trenutaka u događajima za početak rata u BiH. Odgovor su pružili bosanski patrioti, a mislim da je to prvi razlog što aerodrom treba ponijeti ime rahmetli predsjednika Izetbegovića. Drugi bitan događaj, na tom istom aerodromu, jeste ubistvo potpredsjednika Vlade BiH, gospodina Hakije Turajlića, koji je imao zvanične pregovore na aerodromu i koji je na povratku sa aerodroma ubijen uz debelu asistenciju predstavnika tadašnje međunarodne zajednice u BiH. Ovaj slučaj još uvijek nije dobio ni sudski epilog niti je uopće razjašnjen. Dalje, valja se prisjetiti činjenice da je, držeći Aerodrom Sarajevo, međunarodna zajednica učestvovala u blokadi grada jer je sprečavala mogući put i spoj opkoljenog Sarajeva i slobodne teritorije. Podsjećam također da je na prelasku prostora preko aerodroma oko dvije stotine ljudi poginulo tražeći možda posljednju koru hljeba ili spas iz pakla opkoljenog grada, koji je trajao više od hiljadu dana, a neki su svoje živote izgubili i pod farovima oklopnih transportera iz reda bezbjednosti međunarodne zajednice. Po naredbi gospodina Alije Izetbegovića prokopan je tunel ispod aerodroma i to je sljedeći bitan razlog zašto baš aerodromu dati njegovo ime, a taj je tunel omogućio opkoljenom Sarajevu da barem diše na škrge. On je bio i telekomunikacijska, i energetska, i naftna, i svaka druga veza i spas - od hrane do lijekova; uostalom, o značaju ovog tunela, upravo ukazujući na te činjenice, govorio je Richard Holbrooke. Sve su ovo elementi koji daju za pravo predlagačima Izetbegovićevog imena sarajevskom aerodromu, a na kraju krajeva, ovo je i mjesto gdje se trebaju sresti dželat i žrtva, i da na taj način dođe do pomirenja u BiH.
Sarajevski ratni tunel ''D-B''
Prvi pokretač realizacije izgradnje tunela jeste general Rašid Zorlak. Zapravo, naredbe za izgradnju su potpisali generali Zorlak i Talijan", kategorično tvrdi projektant i nadzornik radova na ovom objektu, inžinjer Nedžad Branković."Ideja je moja i rodila se ono veče kada sam prvi put preko piste ulazio u Sarajevo", reći će brigadni general Rašid Zorlak, načelnik logistike Generalštaba ARBiH. Prvu naredbu za raspoređivanje ljudi na izgradnji tunela potpisao je također brigadni general, tadašnji komandant Prvog korpusa, Mustafa Hajrulahović Talijan. Bilo je to 12. januara 1993.
Objekat D-B, što je službeno ime tunela, krije jednostavnu skraćenicu Dobrinja - Butmir, a nikako kraticu državne bezbjednosti. Ime je dobio po projektu: Komunikacija Dobrinja - Butmir. Ali, ako je išta u ovom gradu čuvano više od linija odbrane - onda je to, bez konkurencije, tunel. Do njegove izgradnje vezu sa ostatkom svijeta Sarajevo je plaćalo ljudskim životima na aerodromskoj pisti.