Gdje za Bajram?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

blackladyy

Post by blackladyy »

mislim da je ibrik objasnio sto ja nisam bas najbolje docarala, svakom svoje
nadia

Post by nadia »

stvarno vas ne razumijem..djevojka postavi jednostavno pitanje..znate li gdje ima nesto ifno organizovano za ponedeljak vece radi izlaska za bajram..a vi napadnete na nju ko da je napravila pokolj...

Jedni pricaju kako ce se nalokati(nije nase da mu vagamo kolko mu je onda valjan i post uopste, neko drugi ce sve to izvagati kako treba, mada i meni se smuci na ovakve..sto li se onda izgladnjavaju mjesec dana, bajram ce doci im i bez toga)

Drugi napadaju curu sto uopste misli izaci,--medju sise, guzove isl..prvo ona je zensko znaci sumnjam da je interesuju sise i guzovi, a vi onda dragi moji nemojte vise ni iz kuce izlaziti, isto to cete vidjeti na svakom koraku..drugo ne znaci da ce se i sama skinuti, napiti i baciti nekome u krilo..
I ja postim citav zivot, bajram mi je prije svega porodicni praznik, ali svake godine izadjem navece sa dragim i prijateljima na veceru da se pocastimo pa onda i u neki objekat gdje ima i pijanih i skinutih, ali sigurno ne radi njih...
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

nadia wrote: Drugi napadaju curu sto uopste misli izaci,--medju sise, guzove isl..prvo ona je zensko znaci sumnjam da je interesuju sise i guzovi, a vi onda dragi moji nemojte vise ni iz kuce izlaziti, isto to cete vidjeti na svakom koraku..drugo ne znaci da ce se i sama skinuti, napiti i baciti nekome u krilo..
Djevojka je napravila jedno mnogo glupo poreðenje sa d¾amijom. To je sve...

Ni meni ne smetaju sise i guzovi da se razumijemo :D:D:D

Btw, sise i guzovi su stilska figura, nema potrebe da koristimo druge opise koji su njoj interesantni... :P
neupucena

Post by neupucena »

Ne napadam nikoga, i kao sto rekoh ne nervira me nista, samo je cinjenica da to sto se naziva "bajramski koncerti, feste itd.." nema nikakve veze s Bajramom, osim sto organizatori istih daju sebi za pravo da ih nazivaju "bajramskim" i sto se u svijesti novih generacija ljudi smjestila neutemeljena ideja da je to nesto bajramsko. Party, koncert, festa kao bilo koja druga koja se slucajno desava na taj dan (u mojoj svijesti) a "bajramska festa" u svijesti onih koji vec godinama izjednacavaju pojam Bajrama sa dobrim provodom u nekom nocnom klubu. Takav "bajramski provod" se desava svaki vikend u svakom klubu u kojem ima muzika uzivo i jednostavno nema nista zajednicko s Bajramom.
zanzibar

Post by zanzibar »

neupucena wrote:Ne napadam nikoga, i kao sto rekoh ne nervira me nista, samo je cinjenica da to sto se naziva "bajramski koncerti, feste itd.." nema nikakve veze s Bajramom, osim sto organizatori istih daju sebi za pravo da ih nazivaju "bajramskim" i sto se u svijesti novih generacija ljudi smjestila neutemeljena ideja da je to nesto bajramsko. Party, koncert, festa kao bilo koja druga koja se slucajno desava na taj dan (u mojoj svijesti) a "bajramska festa" u svijesti onih koji vec godinama izjednacavaju pojam Bajrama sa dobrim provodom u nekom nocnom klubu. Takav "bajramski provod" se desava svaki vikend u svakom klubu u kojem ima muzika uzivo i jednostavno nema nista zajednicko s Bajramom.
Slažem se u potpunosti i da dodam...bajram party, dernek i slično je čisti komercionalni proizvod...tržišna izmišljotina: namamiti i izvući pare...Eto to je cilj... A ljudi ko ovce,(uvijek tako bilo) gdje god pospeš sol oni trče
Explorer-ka

Post by Explorer-ka »

Kliknuh temu, eh reko' da vidim gdje ce biti dobro izaci u ponedjeljak, kad 3 stranice poruka i nijedna ne daje odgovor na postavljano pitanje :roll:
ali zato kamara savjeta kako pravilno prakticirati vjeru :zzzz:
de ohanite matere vam
vesela

Post by vesela »

za Bajram i ovaj put svi kod mene! :D
car-x

Post by car-x »

na ovu temu sam napiso post prije skoro dvije godine, a uvijek je aktuelan:

Happy Bayram Mega Mubarek House Party Olsun

Veceras ce u vecini gradova bh veceg entiteta (Sarajevo, Tuzla, za Zenicu ne znam, itd.) na vise stotina mjesta biti organizovane Bayram Urban Party - Mega Tera Kilo. Veceras ce se svi oni koji se uglavnom busaju u prsa vristeci na sav glas - ja sam vjernik, ti nisi nikakav musliman - ozdriblati svim mogucim alkoholnim pijacama. Veceras ce, kako vecina njih kaze, biti ludilo.

Kako rece jedan kolega bloger, ne bih da se petljam, ali sta je od svega toga tradicija?? Kako se to slavi bajram tradicionalno? Uz hektolitre pive i rafale iz sveg moguceg raspolozivog pjesackog naoruzanja pazljivo skrivanog u bascama iza kuce bas za ovu priliku?! A izmedju toga jedan bajram namaz i eventualno jedna dzuma ako mahmurluk dozvoli?!

Ne bih da se petljam, ali se vala sjecam nekih drugih bajramskih proslava. Lijepo obuceni ali ne obavezno ugotivljeni kao nijedan dan prije u godini, idemo kod djeda i nene rahmetli. Pa koljemo kurban. Pa sjedimo cijeli dan i cijelu noc. U medjuvremenu nas mladje posalju da po selu izdijelimo kurbane. To mi je jedan od srdacnijih dijelova. Kabulusum. Halalusum. I cijelom selu tako cestitas praznik. A nekome komadom mesa iskazes i posebnu naklonost.

Sakupi se cijela famAlija. Jedu se maksuz za taj dan napravljeni kolaci, ali i slani peksimeti (sarma, sogan dolma, baklava, mjesavina mesa od kurbana, pite kojekakve, baklava, prsulja, jagle, rekoh li vec baklava, hurmasice, itd.), pa se ispijaju stotine litara kahve uz peceni secer.

Sljedeci dan nama dolazi malo dalja familija (rodica s njenim muzicem puzicem, rodjak sa svojom kolonijom, rodjakova rodica udata za naseg rodjaka, pa razvedena, itd.). Pa onda sljedeci dan komsiluk. A negdje izmedju se uguraju kucni prijatelji drugih vjeroispovijesti kojima mi idemo na Bozic i na Uskrs.

Takva je kod nas bila i ostala tradicija. Mozda zato sto je rahmetli djed bio hadzija pa je valjda znao kako se TRADICIONALNO slavi taj nas najveci praznik. Nema house mega bayram party, nema pive, nema pucanja, osim prvo jutro kad topce ispred dzamije gruhne jednoC..

U tom smislu:
Bajrambarecula ili za nasu ligu mladih lingvista Bajram mubarek olsun.

http://zlimfur.blogger.ba/arhiva/2005/01/20
Kel'Thalas

Post by Kel'Thalas »

Dobro jedan četnik reko' ako hoćeš da napadneš balije uradi to za Bajram - kad su muje p'jane ko "šine".
Kel'Thalas

Post by Kel'Thalas »

car-x wrote:na ovu temu sam napiso post prije skoro dvije godine, a uvijek je aktuelan:

Happy Bayram Mega Mubarek House Party Olsun...

http://zlimfur.blogger.ba/arhiva/2005/01/20
Slavljenje bajrama barem kod nas predstavlja kosmičku paradoksalnost koja
rezultira intezivniom trošenjem 7,62 mm i opštedruštvenim rokačenjem ,masovne birtija fightove,saobraćajne nesreće uz nerijetke pogibije.I šta je tu mubareć,apsolutno ništa.Nije to bajram to je krkanluk,zna se kako se bajram slavi.
.
triton

Post by triton »

bajram se ne slavi, bajram se uziva :-D
bpsang

Post by bpsang »

kojed dana je Bajram,da spremim cestitku :)
Amy82

Post by Amy82 »

Ja cu u Avliju na sijelo...

Svako sebi brate dragi...cugas-ne cugas, postis-ne postis, vjerujes-ne vjerujes..

:-) :D 8-)
nadia

Post by nadia »

Joj ljudi moji, kako vi skrenete sa teme, kao sto rece Amy svakom njegove, kolko god nama bilo ogavno..
A mi nismo spominjale bajramske koncerte,, partije i derneke, samo je bilo pitanje..gdje cete izaci za Bajram?
Ovo sto svi pricate ''doce mi rodbina ujutro, dedo hadzija isl'' izvinite, ali mi koji smo iz religioznih porodica svi tako provodimo Bajrame...
Tema nije kako provodite Bajrame..nije ni Odobravate li pijancenje na Bajram..

Sto se tice poredjenja sa Dzamijom naravno da nije u redu, ali karikirate vi, pa ona pokusa dokazatii da ona nijemislila sto vi i tako ukrug...

Sta fali tome da navece izadjete na veceru sa finim drustvom i obiljezite svoj praznik..jer on je vise nas praznik nego Nova, Valentinovo, rodjendani i godisnjice..Komercijalizacija..naravno da je sad sve komercijalizirano..do vas je kolko cete se uhvatiti za to..
dexcox

Post by dexcox »

triton wrote:bajram se ne slavi, bajram se uziva :-D
bravo!
dexcox

Post by dexcox »

a ja cu u fis , jebo narodnjake! :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ja cu kod Sodomice na Bajram :)

Prosli put me napade da ga zaobilazim pa cu sad da nadoknadim sve propusteno :D:D:D

spremi Sodomice hektolitre rake :D:D
Timotije

Post by Timotije »

Bajram se bajramuje....samo poslije ovolikih smrti, tuge i razdvojenosti (preostalih clanova porodice) zadnjih 15 godina, ne mogu (na zalost) reci da sam bas nesto sretan i radostan na taj dan. Vise to odglumim zivkajuci drage ljude,glumeci izvrsno raspolozenje, svjestan da vise nikada necemo zivjeti skupa.
Odmota se film malo i previse, a to nije dobro.
P.S. Ko zivi vani, skontace ovaj post.
dexcox

Post by dexcox »

horns&drums wrote:Ja cu kod Sodomice na Bajram :)

Prosli put me napade da ga zaobilazim pa cu sad da nadoknadim sve propusteno :D:D:D

spremi Sodomice hektolitre rake :D:D

hehe al ti nema kod mene u kuci alkohola. bi nas minka kroz balkon celave obojicu :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Ponijecu polovku pod jaknu, ko nekad kad smo Sudi u Buldogu ostavljali :D:D:D:D:D
horns&drums

Post by horns&drums »

alo alo di siiiii

gledaju u meneeeeeee meneeee da daaaaaaaaa :lol: :lol: :lol:
Stari

Post by Stari »

Hm...vidi vidi...ima ovdje zanimljivih prijedloga. Mene je ove godine sprcilo ...ne mogu napustiti pos'o ma ni pod uvjetima vanrednog stanja u drzavi. Tako da cu sve one predivne sogan dolme, bureke, telece jahnije, i hurmasice moci jesti tek kad dodjem sa posla...a to je negdje oko pola 19:00.

Zvali su me tamo ...zvali su me onamo... mislim ono za navecer... ali dochim, medjutim ... :x ... izem ti srecu.
alek

Post by alek »

stochar wrote:jednom sam cuo reklamu na radiju 'docek bajrama'
eh da, o tome sam i ja govorila, docek bajrama :? i rezervacije :D :? ne kontam... rezervacije za sta? za sofru :? docek u 10 uvece :? i taj 'bajramski izlazak' :-) izlazak se moze zalomiti, ne zato sto je bajram... izadjes (ili ne) ko i bilo koje drugo vece... nema meni to veze sa bajramom :oops:
Baghira

Post by Baghira »

zanzibar wrote:
neupucena wrote:Ne napadam nikoga, i kao sto rekoh ne nervira me nista, samo je cinjenica da to sto se naziva "bajramski koncerti, feste itd.." nema nikakve veze s Bajramom, osim sto organizatori istih daju sebi za pravo da ih nazivaju "bajramskim" i sto se u svijesti novih generacija ljudi smjestila neutemeljena ideja da je to nesto bajramsko. Party, koncert, festa kao bilo koja druga koja se slucajno desava na taj dan (u mojoj svijesti) a "bajramska festa" u svijesti onih koji vec godinama izjednacavaju pojam Bajrama sa dobrim provodom u nekom nocnom klubu. Takav "bajramski provod" se desava svaki vikend u svakom klubu u kojem ima muzika uzivo i jednostavno nema nista zajednicko s Bajramom.
Slažem se u potpunosti i da dodam...bajram party, dernek i slično je čisti komercionalni proizvod...tržišna izmišljotina: namamiti i izvući pare...Eto to je cilj... A ljudi ko ovce,(uvijek tako bilo) gdje god pospeš sol oni trče
Slazem se djelimicno :D. Ako cu izaci na muziku ili u kafic bez ikakvog vjerskog obiljezja, onda to mogu uraditi i svakim drugim danom. Prosle se godine potrefilo da su djeca imala raspust, taman nekako zadnjih dana ramazana i za bajram cemo moci biti u Sarajevu. Ja se obradovala pravo, jer gledavsi hayat :D imas osjecaj, da su svi nekako u tom duhu, a ti 'vamo u tudjini, ne razumije niko sto se ti "izgladnjujes", nema nikakvog obiljezja, nema kicenja i tako to. :oops: Helem, kad smo dosli ja se pomalo razocarala :D No to nije tema danjasnje emisije, tako dodje eto i Bajram. Poslije Bajram-namaza obidjosmo familiju, podijelismo djeci bajram-banku :P i uradismo sve ono tradicionalno sto ste naveli (znaci pojela sam tonu baklave :D) i sve super bi. I sad u mene mi uza i sira famElija hoce da idu u Aqua-u, rezervirali su bezbeli sto (alek, mora biti rezervacija, u protivnom bi prestojali cijelo vece, toliko je puno bilo :D A karta 20 km-ova, pa sve kontam, otkud Him, a sve se kuka nema se, ali to ne cudi, kukalo se i nekad i u onom sistemu, ali za izlaska je vazda bilo :-) :D Bice Halid Beslic, bice ona neznamjojime vise, a nije ni bitno. Haj kontam, moze, drag mi je Halid, jedino njega od narodnjaka i slusam, super da malo zajedno izadjemo, proslavimo Bajram i tako to. Ali kad smo dosli, kad vidjeh, rekoh sta je ovo :? Hem golo, hem p'jano, hem razuzdano :-? Rekla sam sebi, nikad vise u Sarajevu ja Bajram na javnom mjestu slaviti necu. Kako mi to fino u dijaspori organizujemo :oops: Malo hodza koju progovori :oops:, pa bude malo izvedba ilahija, pa recitacije u duhu bajrama, te djecica uce iz Kur'ana, poslije zapjeva i koji narodnjak :D A bio nam je i Burhan jednom :P :D I to sve bez alkohola i sve prodje u najboljem miru i redu. Znam, za neke bi ovo bilo previse dosadno, ali na ovo veselje povedes kompletnu familiju, i nanu od devedeset godina i dijete od 2 godine, i svima bude lijepo. Evo svake godine do sad. I ovo je komercijala, ne kazem, ali ne toliko kao kod ostalih, jer je pice, hrana znatno jeftinije nego u kaHvani, a fino je vidjeti neke stare poznanike, makar dva puta godisnje, koje tokom godine ne uspijevas vidjeti. :)

Inace, slicne manifestacije su se nekad odrzavale za 8. mart, pa za dan republike, one tada domovine, u dijaposri :D Doduse, tada se pio alkohol :D :D I po meni se ovo najvise oragnizuje radi nekog okupljanja i zblizavanja istomisljenika u tudjini. Lijepa zamisao, u svakom slucaju. :)
zanzibar

Post by zanzibar »

Ja zaista, niti imam namjeru, niti želju da nekome solim pamet. Svako treba da radi ono što misli...što bi stari ljudi rekli: što mu obraz može podnijeti. Ali ono što me ponekad nervira jeste odlazak na Bajram party ili dernek, ili sl...I osjećaj istog kao da je učinio uzvišeno približavanje Bogu i kao da je učinio farz... dakle, nije problem u ispijanju, "golicanju" :D , već što se takve stvari sada shvataju kao vjerska obaveza i dobro vjersko djelo...Sve ostalo je udure... 8)
Post Reply