Koalicija SDP - SNSD

Post Reply

?

Zašto ne?
19
37%
IZDAJA
24
47%
Ne interesuje me
8
16%

Total votes: 51

joker

Post by joker »

mIRCerka wrote:
joker wrote:
Ma nisi ti nista provjerio,
volim takve kao ti...

ti bi djevojci povjerovao da je silovana ako i samo ako ti licno vidis taj cin silovanja.

tako isto Bosanac kaze da je provjerio, ali ti bolje od njega znas da li je on provjerio ili ne...

krasno :D divno :D MagnifiSnT!
Pa na osnovu informacije mogu shvatiti je li provjerio ili nije. Ako ti kazes da je Josip Broz rodjen u Kumrovecu, a ja ti odgovorim da sam provjerio i kazem da on nije rodjen tamo vec u Beogradu, ti mozes biti sigurna da ja nisam nista provjerio, zar ne? Izgledas dovoljno inteligentna da shvatis sta je poenta primjera.
halo_ba

Post by halo_ba »

joker wrote:
halo_ba wrote:
Ti stvarno imas malo veci problem. :sad:
Vi imate jedan nepremostiv. Mene. :lol: :lol: :lol:

Ovo za FDS nije mahalska. Provjeri kada su im registrovane dionice u Registru i zasto nisu ranije. A to je sudski spor nakon kojeg je ponisteno rjesenje finansijske policije i nakon koje je prihvacena vlasnicka struktura FDS u kojoj su vlasnici 60% dionica bili radnici (i oni koji vise ne rade i oni koji su u penziji). A rjesenje finansijske koju je poslao Lagumdzija nakon neuspjelog pritiska da se proda kontrolni paket FDS americkoj kompaniji je glasilo da su radnici vlasnici 0% . Vrlo demokratski od strane Vozda, dapace socijaldemokratski.

A za ovo sve nemoj traziti potvrdu u SB, ili "60 min" jer to tamo neces ni cuti ni procitati, vec u sudu, Registru, FDS, berzi... To su vec izvori...

Da ti nisi Mirnes Ajanovic? I on sebe vidi kao Robin Hood-a koji ce raskrinkati lopove i u pravu je 100% (ne vara se cak ni 4%).
U tvom odgovoru bosancu si rekao:"...i to pokazuje da sam u pravu", ili tako nekako.
To je bit svega i cijele ove price.Da si ti u pravu.Kakvi argumenti, kakvi bakraci.Vjerujes li stvarno da ce forumasi ici u Registar da gledaju?
Ali nekome kao tebi koji se hvali da sve zna sigurno nije problem nabaviti faksimile.Ili jeste?
Ti si sam sebi dodijelio ulogu Mesije koji ce svijet spasiti od zlog Lagumdzije. I to jeste malo veci problem
_BosanaC

Post by _BosanaC »

joker wrote:
halo_ba wrote:
Jesil' kad cuo za izraz precjenjivanje? :D
halo_ba

Post by halo_ba »

_BosanaC wrote:
joker wrote:
halo_ba wrote:
Jesil' kad cuo za izraz precjenjivanje? :D
To nije pretjerivanje.To je paranoja.
halo_ba

Post by halo_ba »

joker wrote:
mIRCerka wrote:
joker wrote:
Ma nisi ti nista provjerio,
volim takve kao ti...

ti bi djevojci povjerovao da je silovana ako i samo ako ti licno vidis taj cin silovanja.

tako isto Bosanac kaze da je provjerio, ali ti bolje od njega znas da li je on provjerio ili ne...

krasno :D divno :D MagnifiSnT!
Pa na osnovu informacije mogu shvatiti je li provjerio ili nije. Ako ti kazes da je Josip Broz rodjen u Kumrovecu, a ja ti odgovorim da sam provjerio i kazem da on nije rodjen tamo vec u Beogradu, ti mozes biti sigurna da ja nisam nista provjerio, zar ne? Izgledas dovoljno inteligentna da shvatis sta je poenta primjera.
Primjer je stvarno nevjerovatno inteligentan, dostojan tebe.
Poredis geografsku cinjenicu sa mahalskom pricom.
Izvini, ne mogu da vjerujem da ne vidis koliko je ta demagogija jeftina.
gavrilo

Post by gavrilo »

... i sta bi od koalicije 8)
halo_ba

Post by halo_ba »

gavrilo wrote:... i sta bi od koalicije 8)
Ma nema nista od toga, joker ce to rastjerati neoborivim dokazima da je Lagumdzija vanzemaljac
a Dodik Elvis. I zemlja je spasena!
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Joj, gluposti do neba što vapiš...

Koalicije nisu stvar principa ili srodnosti, nego nužde, i to ljute: sklapaju se uglavnom radi rastaljivanja vlasti.

E sad, SNSD očigledno baca prašinu u oči, i muti vodu, jer SDP je na žalost apsolutno preslab da bi s njim mogli koalirati i zajebati sve.

A preslab je, između ostalog, i zato što mu je SNSD šukn'o, preuzevši retoriku Srpske Radikalne Stranke Vojislav Šešelj e da bi dobili izbore u RS: igra s vatrom koja će u konačnici Dodika koštati k'o Sloba, jer nacionalne vatre na Balkanu ne gore kontrolirano.

Dakle, kad S BiH i SDA iskoaliraju sa Miloradom, to će biti protivprirodni blud, ali i nešto s čim se valja pomiriti. SDP tu može, ali i ne mora dobiti poneku fotelju i mnoooogo glavobolje.

Tako stoje stvari. Stoga me ovo "ne interesuje", jer nema tu izdaje - izdaja je Abdićeva autonomija, a sa SDS-om je i prije i poslije koalir'o ko je stig'o, pa čak i SDP u Zvorniku, zar ne?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

joker wrote: (ma nema potrebe da citiram... sve je citat; op. K. L.) :D
Fakat impresioniras supljikatorskom pricom... ali hajde... ovo sam vjerovatno ostao bez argumenata pred tvojim grandioznim konkluzijama... :D
Last edited by kub lajkan on 18/10/2006 16:21, edited 1 time in total.
gavrilo

Post by gavrilo »

halo_ba wrote:
Ma nema nista od toga, joker ce to rastjerati neoborivim dokazima da je Lagumdzija vanzemaljac
:lol:
joker

Post by joker »

_BosanaC wrote: Raspitaj se malo, s obzirom da ja nisam, zasto se cijena dionica drzi ovako kako se drzi i od kada, ko pretendira na kuplju istih i ko sprecava radnike da za vecu cijenu iste prodaju... Posto sam odlucio ne vjerovati vise nikome, pa ni tim ljudima koji mi to ispricase, a pogotovo ne sebi :oops:
Ulazis u podrucje trzista dionicama s velikom dozom maste i imaginacije. Radnici su potpisali da nece prodavati dionice da ne bi dosli u istu situaciju kao oni iz Klasa, Sprinda i sl., tj. da ih ne bi neko preuzeo pa onda plate idu dolje, uslovi losiji i sl. Ovako su im plate ogromne, imaju dividendu, i ako imas nekoga tamo, a on ti je tako ispricao, ja bih se vrlo rado sa njima zamjenio. Cijena dionice FDS je tri puta veca od njene nominalne cijene, a kada neko bude dostigao kontrolni paket cijena dionice ce pasti, dividenda je upitna, a plate ce biti skresane bar dva puta. A za kontrolu im je potrebno nesto vise od 10% dionica uz uslov da drzava bude spremna prodati tom nekom svojih 40% (10+40=50%)

A da znas da ima napadaca koji zele da preuzmu FDS na ovaj nacin pa kupuju njihove dionice, samo nije mi poznato da su iz BiH. Pa nek taj tvoj neko skonta sta mu je pametnije, uzimati mjesecno 1500-2000 KM i imati dionice ili ih sada prodati i onda dobijati 700-1000 KM uz uslov da ga ne otpreme u penziju novi vlasnici s obzirom da sada imaju viska bar 30% ljudi.
paldumđija

Post by paldumđija »

halo_ba wrote:
Na vašu veliku žalost činjenice koje Joker iznosi za FDS su 100% tačne!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

joker wrote:
_BosanaC wrote: Raspitaj se malo, s obzirom da ja nisam, zasto se cijena dionica drzi ovako kako se drzi i od kada, ko pretendira na kuplju istih i ko sprecava radnike da za vecu cijenu iste prodaju... Posto sam odlucio ne vjerovati vise nikome, pa ni tim ljudima koji mi to ispricase, a pogotovo ne sebi :oops:
Ulazis u podrucje trzista dionicama s velikom dozom maste i imaginacije. Radnici su potpisali da nece prodavati dionice da ne bi dosli u istu situaciju kao oni iz Klasa, Sprinda i sl., tj. da ih ne bi neko preuzeo pa onda plate idu dolje, uslovi losiji i sl. Ovako su im plate ogromne, imaju dividendu, i ako imas nekoga tamo, a on ti je tako ispricao, ja bih se vrlo rado sa njima zamjenio. Cijena dionice FDS je tri puta veca od njene nominalne cijene, a kada neko bude dostigao kontrolni paket cijena dionice ce pasti, dividenda je upitna, a plate ce biti skresane bar dva puta. A za kontrolu im je potrebno nesto vise od 10% dionica uz uslov da drzava bude spremna prodati tom nekom svojih 40% (10+40=50%)

A da znas da ima napadaca koji zele da preuzmu FDS na ovaj nacin pa kupuju njihove dionice, samo nije mi poznato da su iz BiH. Pa nek taj tvoj neko skonta sta mu je pametnije, uzimati mjesecno 1500-2000 KM i imati dionice ili ih sada prodati i onda dobijati 700-1000 KM uz uslov da ga ne otpreme u penziju novi vlasnici s obzirom da sada imaju viska bar 30% ljudi.
Ukratko, ovi mi lazu?
halo_ba

Post by halo_ba »

paldumđija wrote:Na vašu veliku žalost činjenice koje Joker iznosi za FDS su 100% tačne!
Ne znam zasto, ali nista drugo nisam ni ocekivala :D
joker

Post by joker »

Pa eto pogledajmo vasu argumentaciju.

-nece neko valjda ici u registar provjeravati (ali hoce kenjati o necem sto mu je nepoznato).
-ti si paranoican
-ti se precjenjujes
-...

Izgleda da je do mene. Nisam detaljno procitao sve ove vase argumente. Ipak su prejaki (doduse ni rijeci o FDS i ovom primjeru).

Napustam vas da do sutra provjerite tacnost mojih navoda.

P.S. Mirci, ipak nisi dovoljno inteligentna da shvatis onaj jednostavni primjer. :lol:
zlatan01

Post by zlatan01 »

joker wrote:

Ovdje sve vrvi od nelogicnosti. Ako neko kupi kontrolni paket dionica po vrlo visokoj cijeni, tada nema nikakvog razloga da cijenu dionice obori. Jedino ako je mazohista pa hoce sebe da kazni...Sa 30% viska radne snage imati plate (citaj rezultat) na skoro Evropskom nivou a bez izvoza (ili barem ne znacajno jer onaj formalni izvoz radi svrca ne racunam) je vrlo tesko za povjerovati. Osim ako Bosna ne pusi bas ono pravo.
halo_ba

Post by halo_ba »

zlatan01 wrote: Ovdje sve vrvi od nelogicnosti. Ako neko kupi kontrolni paket dionica po vrlo visokoj cijeni, tada nema nikakvog razloga da cijenu dionice obori. Jedino ako je mazohista pa hoce sebe da kazni...Sa 30% viska radne snage imati plate (citaj rezultat) na skoro Evropskom nivou a bez izvoza (ili barem ne znacajno jer onaj formalni izvoz radi svrca ne racunam) je vrlo tesko za povjerovati. Osim ako Bosna ne pusi bas ono pravo.
Ma sta pricas ti? Pa zar nisi vidio neoborive dokaze? :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

joker wrote:
P.S. Mirci, ipak nisi dovoljno inteligentna da shvatis onaj jednostavni primjer. :lol:
Makar nisam celava :D

Nek si mi ti inteligentan rodila te ja :D

:roll:
kao sto rekoh, dok ti svojim ocima ne posvjedocis, ti ne vjerujes. Super :D

citamo se sutra poslijepodne, i cuvaj svoje duhovite shukove za tad, jer sam prijepodne off :D
joker

Post by joker »

zlatan01 wrote:
joker wrote:

Ovdje sve vrvi od nelogicnosti. Ako neko kupi kontrolni paket dionica po vrlo visokoj cijeni, tada nema nikakvog razloga da cijenu dionice obori. Jedino ako je mazohista pa hoce sebe da kazni...Sa 30% viska radne snage imati plate (citaj rezultat) na skoro Evropskom nivou a bez izvoza (ili barem ne znacajno jer onaj formalni izvoz radi svrca ne racunam) je vrlo tesko za povjerovati. Osim ako Bosna ne pusi bas ono pravo.
Pazljivo procitaj ovo.

Mali cas iz trzisne ekonomije.
Kada imas vecu potraznju od ponude cijene rastu. Dok neko ne postigne kontrolni paket potraznja je velika i cijene rastu. Kada neko dostigne kontrolni paket dionica, potraznja naglo opada, a sa padom potraznje i cijene padaju jer ponuda postaje veca u odnosu na traznju, posebno uzimajuci u obzir cinjenicu da u tom slucaju dionicari pokusavaju da se rijese nekih dionica. Ko ima kontrolni paket, u interesu mu je da radi sve da one male dionicare isplati i preuzme i ostalo, ali vise nema potrebe da preplacuje dionice jer vec kontrolise firmu. E tada dolazi do obaranja vrijednosti dionica kako bi destimulisao zelju sitnih dionicara da drze te dionice (u principu se obustavlja isplata dividende da sitni dionicari imaju sto manje razloga da drze ove dionice, a da ih se stimulise da ih prodaju da izvuku novac dok je dionica jos uvijek koliko toliko placena).

Jedan krasan primjer za ovo o cemu ti pricam je Klas kojem je cijena isla do 12,5 KM kada ga je Hilmo Selimovic preuzimao (paket dionica od BIG-a je platio po 15,5 KM da bi postigao kontrolu nad Klasom) da bi nakon toga dionica Klasa pala na cak 8 KM. Sada je nesto preko 9 KM.

Visak radnika se objasnjava time da su radnici bili vlasnici 60% dionica, a posto FDS moze ostvarivati visoke profite nema potrebe da otpusta svoje radnike. To ne zele vecinski vlasnici (tj. isti ti radnici) jer je vlasnicka i radnicka funkcija spojena u istim ljudima, tj. radnicima. FDS je prije rata imao oko 1200 radnika, a danas oko 450 (nova tehnologija, oprema, veci kapacitet, a manje ljudi). U slucaju da neko postane vlasnik vecinskog paketa, posto on nece biti radnik FDS vec samo vlasnik, on ce htjeti da ostvari sto vece profite pa ce gledati kako da smanji troskove, a to mu je najlakse uraditi kroz smanjenje broja radnika i plate cime ce povecati profit koji njemu ostaje. Vrlo jednostavno.

Jedino nelogicno u svemu ovome je tvoj komentar i nekultura kojom sebi dajes za pravo da komentarises stvari koje ne razumijes i o kojima ne znas nista.
joker

Post by joker »

Poenta price o FDS je da je veliki socijaldemokrata koji se bori za prava radnika, penzionera, nezaposlenih, invalida i drugih socijalnih kategorija htio oteti RADNICIMA dionice FDS kako bi mogao lakse sa amerikancima zavrsiti posao i uzeti pare. Vrlo socijaldemokratski.
I ovo mu je vjerovatno stajalo u partijskom programu kojim se gadjate po ovom forumu? Naravno, ovo nije predvidjeno u programu, ali program je jedno, a prakticno djelovanje nesto sasvim drugo koje s programom nema dodirnih tacaka.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

joker wrote:Jedino nelogicno u svemu ovome je tvoj komentar i nekultura kojom sebi dajes za pravo da komentarises stvari koje ne razumijes i o kojima ne znas nista.
Pusti ga bolan, jos nije naucio da se s tobom ne polemise :-)

O ti najveci, najmocniji, najbolji, naj... :-) :-) :-)
joker

Post by joker »

_BosanaC wrote:
joker wrote:Jedino nelogicno u svemu ovome je tvoj komentar i nekultura kojom sebi dajes za pravo da komentarises stvari koje ne razumijes i o kojima ne znas nista.
Pusti ga bolan, jos nije naucio da se s tobom ne polemise :-)

O ti najveci, najmocniji, najbolji, naj... :-) :-) :-)
U redu je, u redu je... Imas slobodno... :lol: :lol: :lol:
halo_ba

Post by halo_ba »

joker, ako nije tajna, sta si po zanimanju?
mislim, to tvoje "vi ne znate ja znam" se proteze na ekonomiju, pravo, sociologiju, politicke nauke....a tu i tamo na zurnalistiku, psihologiju, istoriju...
Jesi li zavrsio tih 5-6 fakulteta i radio u srodnim zanimanjima(s obzirom da uzimas sebi za pravo da budes autoritet u svim pitanjima....
ili je to sve google-znanje?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

@Joker :thumbup:
zlatan01

Post by zlatan01 »

joker wrote:
zlatan01 wrote:
joker wrote: Ulazis u podrucje trzista dionicama s velikom dozom maste i imaginacije. Radnici su potpisali da nece prodavati dionice da ne bi dosli u istu situaciju kao oni iz Klasa, Sprinda i sl., tj. da ih ne bi neko preuzeo pa onda plate idu dolje, uslovi losiji i sl. Ovako su im plate ogromne, imaju dividendu, i ako imas nekoga tamo, a on ti je tako ispricao, ja bih se vrlo rado sa njima zamjenio. Cijena dionice FDS je tri puta veca od njene nominalne cijene, a kada neko bude dostigao kontrolni paket cijena dionice ce pasti, dividenda je upitna, a plate ce biti skresane bar dva puta. A za kontrolu im je potrebno nesto vise od 10% dionica uz uslov da drzava bude spremna prodati tom nekom svojih 40% (10+40=50%)

Pazljivo procitaj ovo.

Mali cas iz trzisne ekonomije.
Kada imas vecu potraznju od ponude cijene rastu. Dok neko ne postigne kontrolni paket potraznja je velika i cijene rastu. Kada neko dostigne kontrolni paket dionica, potraznja naglo opada, a sa padom potraznje i cijene padaju jer ponuda postaje veca u odnosu na traznju, posebno uzimajuci u obzir cinjenicu da u tom slucaju dionicari pokusavaju da se rijese nekih dionica. Ko ima kontrolni paket, u interesu mu je da radi sve da one male dionicare isplati i preuzme i ostalo, ali vise nema potrebe da preplacuje dionice jer vec kontrolise firmu. E tada dolazi do obaranja vrijednosti dionica kako bi destimulisao zelju sitnih dionicara da drze te dionice (u principu se obustavlja isplata dividende da sitni dionicari imaju sto manje razloga da drze ove dionice, a da ih se stimulise da ih prodaju da izvuku novac dok je dionica jos uvijek koliko toliko placena).

Jedan krasan primjer za ovo o cemu ti pricam je Klas kojem je cijena isla do 12,5 KM kada ga je Hilmo Selimovic preuzimao (paket dionica od BIG-a je platio po 15,5 KM da bi postigao kontrolu nad Klasom) da bi nakon toga dionica Klasa pala na cak 8 KM. Sada je nesto preko 9 KM.

Visak radnika se objasnjava time da su radnici bili vlasnici 60% dionica, a posto FDS moze ostvarivati visoke profite nema potrebe da otpusta svoje radnike. To ne zele vecinski vlasnici (tj. isti ti radnici) jer je vlasnicka i radnicka funkcija spojena u istim ljudima, tj. radnicima. FDS je prije rata imao oko 1200 radnika, a danas oko 450 (nova tehnologija, oprema, veci kapacitet, a manje ljudi). U slucaju da neko postane vlasnik vecinskog paketa, posto on nece biti radnik FDS vec samo vlasnik, on ce htjeti da ostvari sto vece profite pa ce gledati kako da smanji troskove, a to mu je najlakse uraditi kroz smanjenje broja radnika i plate cime ce povecati profit koji njemu ostaje. Vrlo jednostavno.

Jedino nelogicno u svemu ovome je tvoj komentar i nekultura kojom sebi dajes za pravo da komentarises stvari koje ne razumijes i o kojima ne znas nista.
"Kud god kreneš, vučeš Bosnu za sobom kao kakav nevidljivi i težak prtljag s kojim teško ili nikako izlaziš nakraj, ali koji je neodvojivi dio tebe. Ako ponekad pokušaš i zaboraviti na njega, uvijek se nađe neko da te zapitkuje o tvojoj muci, o tom neobičnom, teško definisanom teretu."
Gornji citat preuzet iz danasnjeg Oslobodjenja, autor Gojko Beric.
E vidis tako se i ja MOJOJ BOSNI vracam stalno, zato sam navracao posljednjih dana i na ovaj uvazeni forum misleci da cu moci normalno diskutovati. Nazalost ovo je samo odraz prilika u bosanskom drustvu. Evo ti se obracas meni sa visine a ne znas ni sa kim pricas. Da naravno da ja mogu biti momak iz lokalnog kafica koji spava 14 sati na dan a ostatak provodi u pomenutom kaficu ili na internetu. A mogu biti i profesor mozda bas ekonomije na nekom europskom univerzitetu. Ali za tebe ja neznam nista. Aferim Bosnjo, ne cudi me zasto su nase najpametnije glave rastjerane odavno. Ovim zakljucujem raspravu jer ne vidim da je svrsishodna.
Post Reply