Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Prenj wrote:
Neko je rekao Mostar? Neko je rekao Banjaluka?
Da li to Sarajevo u miru gubi bitku za jedinstven grad?
Sta smo mi to bolji od srba koji su u protekle dvije decenije dospjele na dno civilizacije? Drugi su krivi, mrze nas svi, ugrozeni smo na svakom koraku i zato nam nema oporavka, za sve je kriv rat, srbi, hrvati, evropa...Bosnjaci polako putuju u fasizam a to niko ne primjeti...ko zaba kad je postepeno kuhas...niko ne primjeti.
izvini spongebob,ali ti moram reci da si zaista ili enormno glup ili bezobrazan!!!!
znam da i medju bosnjacima ima govana samo takvih(daleko im kuca od moje,kao i extra dobrih ljudi medju srbima),ali svesti na istu ravan bosnjake i srbe,govorimo o zlocinima i mrznji je krajnje bezobrazno i idiotski,mislim da bi trebao malo vise boraviti u RS pa da korigujes svoje misljenje,mada mislim da za takve kao ti nema nade!
Prenj wrote:
Ko je spomenuo narode?
I sjecas se sta je u novinama napisano za taj suzavac?
Posvadjale se grupe navijaca Sarajeva i Zeljeznicara, i to bas pred katedralom za vrijeme ponocke?
U novinama svasta pise pa i to da postoje piramide u Visokom... Nije valjda da vjerujes svemu sto pise u novinama?
Prenj wrote: Bombe su eksplodirale ispred vrata crkava na Marindvoru (100 metara od policijske stanice) i kod KSC-a (i to za vrijeme dezure policajca), zar si zaboravio?
Je li bomba ili vise njih jer si napisao bombe? Koliko znam to je bila eksplozivna naprava, dakle JEDNA, koja je jedva uspjela ostetiti ulazne ploce. No kako se radilo o jednoj ekploziji onda je rijes o izlovonom slucaju a ne pravilu ili organizovanoj akciji.
Prenj wrote:Ko postavi eksploziv ispod mosta uoci papinog dolaska?
Vjerovatno znas imenom i prezimenom ko je to uradio pa nam reci.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Je li bomba ili vise njih jer si napisao bombe? Koliko znam to je bila eksplozivna naprava, dakle JEDNA, koja je jedva uspjela ostetiti ulazne ploce. No kako se radilo o jednoj ekploziji onda je rijes o izlovonom slucaju a ne pravilu ili organizovanoj akciji.
Ako su dvije crkve bile u pitanju znaci da je mnozina u pitanju.
Bomba-eksplozivna naprava-eksploziv ... u cemu je razlika?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prenj wrote:Ko postavi eksploziv ispod mosta uoci papinog dolaska?
Vjerovatno znas imenom i prezimenom ko je to uradio pa nam reci.
Ne znam, isto kao sto ne znam ni ko je ubio Jozu Leutara, ali je to posao fucking policije da ustanovi.
I ako se sjecas, taj most je jedini most na cijelom putu od aerodroma do grada, na glavnoj saobracajnici!
Kako se moglo desiti da neko neopazeno nosa tolike protivtenkovske mine i trpa ih pod most!
Nedavno, kada su u Travniku ekspodirala dva lokala u vlasnistvu lokalne SDA vlastele, policija je uhvatila bombasa u roku od 24 sata.
Sve se moze kad se hoce .... http://www.nezavisne.com/dnevne/crnahro ... 006-03.php
Ako cemo vec o mrznji, netrpeljivosti i slijepom fasizmu u Sarajevu, dakle unutar samog grada, po njegovim ulicama, haustorima, skolama, tramvajima, izvolite procitajte tekst Miljenka Jergovica i vidite kakav je to antifasisticki epicentar u kojem se papci hvale: "kod nas se samo bacaju bombe, a nijedna bogomolja nije odletjela u zrak, heee bolan"...
BH Dani
Broj 461 - 14.04.2006
Sarajevski Marlboro
Šestoaprilska nagrada
Miljenko Jergović
Prođe šesti april, nekadašnji dan oslobođenja Sarajeva. I danas ga neki obilježavaju, pa još i dodjeljuju Šestoaprilsku nagradu, ali sam Bog zna što taj datum i to oslobođenje nama danas znači. Od koga su, i za koga partizanske jedinice, pod vrhovnim zapovjedništvom Hrvata Tita, oslobađale Sarajevo? I za čiju je slobodu umro onaj legendarni ilegalac, naš sarajevski James Bond, Srbin Vladimir Perić Valter? Nešto baš i ne vjerujem da odgovore na ta pitanja znaju oni koji su Šestoaprilsku nagradu dodijelili onoj gimnaziji čija je direktorica pustila đake sa nastave da idu na one demonstracije povodom objavljivanja karikatura Božijeg poslanika Muhammeda. Ili su im ti odgovori tako deformirani i degenerirani, tako izobličeni i neprepoznatljivi, da bi ih se uplašili i Tito i Valter.
Na sarajevskim demonstracijama spaljivala se zastava jedne susjedne države i galamilo se protiv Europe, što samo po sebi nije ništa dramatično. I već sutradan se u znak osude nadiglo cijelo Sarajevo, i lijevo i desno, i građansko i vjersko. Ali na istim tim demonstracijama galamilo se i protiv vlaha, ovih sarajevskih i bosanskih, vrijeđalo se katolike i pravoslavce, ove sarajevske i bosanske, pa iako je ta galama bila vrlo glasna, nije se baš našlo onih koji bi se zapitali kako su se poslije takvih demonstracija osjećali ti kojima su uvrede bile upućene. Kako su se poslije demonstracija osjećali sarajevski Hrvati i Srbi? Pomalo kao krmad u Teheranu, zar ne? Ali nisu se oni osjećali tako zbog onih koji su galamili, nego su se osjećali tako zbog onih koji su šutjeli, i zapravo ništa nisu ni primjećivali. Osjećali su se tako zbog gradskih institucija, zbog novina i televizije, a možda i zbog svojih komšija, onih istih kojima su, ima tome i deset ili dvanaest godina, ispovijedali vlastitu odgovornost zbog Dretelja i zbog Manjače, a oni sad ništa, ne uzbuđuje ih hajka na vlahe, svejedno im je zbog onoga što pišu sarajevske velegrađanske novine.
Ali ako već tada nisu bili krmad u Teheranu, ta naša manjinska sarajevska vlašija, to će postati kada se objavi vijest da je ona gimnazija, čija je direktorica slala učenike na takve demonstracije, nagrađena nagradom oslobođenja grada. Od koga se ove godine slavi oslobođenje? Neće valjda biti - od vlaha. Nije gimnazija nagrađena zbog demonstracija, reći će netko, i bit će sasvim u pravu, ali su demonstracije bile dovoljan razlog da se takva nagrada odgodi za neka buduća vremena, za neki od sljedećih šestih aprila. Naravno, sve to pod uvjetom da su sarajevski Hrvati i Srbi još uvijek dovoljno važna i konstitutivna sarajevska pojava da bi uvrede na njihov račun bile nešto zazorno. Ako, pak, Hrvati i Srbi više nisu temeljni narodi i temeljni građani Sarajeva, nego su samo nacionalne manjine u bošnjačkome glavnom gradu, čak bi i tada najveća gradska nagrada Prvoj bošnjačkoj gimnaziji bila skandalozna, možda čak i skandaloznija. Ne vjerujem, baš, da će novine Jyllands Posten dobiti nagradu grada Kopenhagena, ako takva nagrada postoji, pa taman da je u tim novinama sve bilo dobro, osim karikatura Poslanika. Ali kada bi se to i dogodilo, kada bi ih netko nagradio, teško da bi se našlo, ne samo danskih muslimana, nego i tamošnjega građanstva, koji bi povjerovali kako nije nagrađena uvreda islamu. Zanimljivo bi bilo čuti zašto sarajevski Hrvati i Srbi, a bogme i ponešto građanstva, ne bi danas imali pravo ustvrditi kako je Prva bošnjačka gimnazija nagrađena za vrijeđanje sarajevskih kršćana i za njihov verbalni progon. Za takav osjećaj i tu tvrdnju sasvim je dovoljno to što njihovi građanski, nacionalni i vjerski identiteti nisu bili dovoljan razlog da se dotičnoj školi Šestoaprilska nagrada ne dodijeli.
Uostalom, kakvu su poruku iz svega ovoga stekli učenici Prve bošnjačke gimnazije, oni koji su se odazvali direktoričinoj preporuci da pođu demonstrirati? Jesu li i oni skandirali protiv vlaha, i jesu li takvo skandiranje, možda, povezali s nagradom koja je dodijeljena njihovoj školi? Vlašine, kao ni balije, nikada nisu negdje drugdje, niti su neki drugi. To ti je već i kao gimnazijalcu jasno. Vlašine su ono dvoje-troje komšija iz nebodera, ono troje-četvero komšija iz mahale, a ne neki nepoznati ljudi na drugome kraju svijeta, primjerice u Makarskoj ili na Kopaoniku. Ako, pak, poželiš riječi pretvarati u djela, a takve su želje imperativ svakoga mladenačkog revolucionarnog uma, tada ćeš, na tragu demonstracija na koje te je poslala direktorica gimnazije, nasrnuti na komšiju Srbina ili Hrvata. Ili ćeš ga barem pljunuti. Ili ćeš ga samo upitati kad će i on poći preko Une i Drine, za svojima. A za to vrijeme komisije za dodjelu šestoaprilskih nagrada nastavit će raditi svoj posao kao da se ništa nije dogodilo, raspoređujući priznanja po specifičnome sarajevskom modelu multikulturalnosti. Taj model danas, službeno, izgleda ovako: dobar Bošnjak (musliman) smije biti i povelik i poekstreman Bošnjak (musliman), a dobar Hrvat i dobar Srbin može biti samo onaj koji će i kada se osjeti kao krme u Teheranu, svejedno misliti kako je zbog nečega kriv, pa je i zaslužio da se tako osjeća. Dobar Hrvat i dobar Srbin svoju krivnju crpe iz onoga što su neki njihovi suplemenici radili u devedesetima, a kako se danas čini, veće su pod Sarajevom zalihe te i takve krivnje, nego što je nafte pod Arabijskim poluotokom. Ne prođe ni tjedna, a da se, onako usput, u novinama ne odere pokoji od viđenijih sarajevskih vlaha, koji su od one fele koja krmeći položaj ne prihvaća kao svoju sudbinu. Da, da, znam, tako je u cijeloj Bosni, samo što se stvari razlikuju po tome tko je gdje većina, ali slaba je to za Sarajevo utjeha i opravdanje. I još nešto: odnos vlasti i medija prema sarajevskim Hrvatima ne mjeri se mjerama Banje Luke i zapadnoga Mostara, nego mjerama koje postoje izvan ova zemlje. Eto, recimo, i mjerom odnosa zagrebačkih vlasti i medija prema zagrebačkim Bošnjacima, bez obzira na to što u Hrvatskoj Bošnjaci nisu konstitutivni narod, nego su nacionalna manjina.
Tako je, danas sam bio malo gorak, ali takva je bila ova šestoaprilska nagrada. Osim toga, preteklo mi je gorčine od nekih drugih članaka koje sam pisao ovih dana, u kojima sam, za zagrebačke i hrvatske prilike, sebi namijenio ulogu muslimana. Tako je nekako ispalo da sam morao. E, pa za sarajevske i bosanske prilike, danas sam si namijenio ulogu kršćanina. Tako je nekako ispalo da sam morao. I nije me nešto baš briga što će tko o tom moranju misliti.
mene zanima dokad cemo zivjeti u "poratnom periodu"?! Stalno slusam kako zivimo u poratnom vremenu k'o da je rat stao jucer, a ne prije jedanaest godina! umjesto da se bavimo ekonomskim pitanjima mi kopamo po ratu i tjesimo se kako zivimo u poratnom periodu. cini mi se da u zapadnoj evropi 1956. godine nisu stalno pricali o 2. svjetskom ratu vec su isli negdje dalje, naprijed...
Prenj wrote:
Znaci, dok god eksplodiraju samo male bombe ispred crkava nemamo se cega stidjeti?
U kakvo smo to jadno mentalno stanje upali kada su nam srpski fasizam i njegova nedjela postali referenca u odnosu na koju smo eto jos uvijek bolji?
Pa evo ja sam se nadao da ces argumentovano diskutovati prije nego sto se upustis u "kompetentne" analize mentalnih stanja pojedinaca i citavih naroda. No ovo vise govori o tebi nego o onima koje zelis diskreditirati ovakvim napamet naucenim frazama.
Ja sam ti dao argument da u toku rata nije srusen niti jedan vjerski objekat u Sarajevu, izuzimajuci ostecenja od granatiranja od strane znamo koga ili je mozda potrebno da i ovo analiziramo?
Od tebe ocekujem da kazes koje su to male "bombice" eksplodirale u Sarajevu ipred vjerskih objekata? Ako kao argument navodis incident o bacanju suzavca iz 1997/98, kojeg je uzgred receno bacio Dado sa A. Polja od majke Bosnjakinje i oca Hrvata, i par verbalnih napada na casne sestre, onda si potpuno neobavjestena osoba.
I mene bas interesuje o kakvih malim bombama je rijec?! Kakve bombe u KSC-u?! O cemu ti pricas...Nedavno je direktor tog centra izjavio da ucenici namjerno zovu policiju i govore o podmetanju bombi...
LAŽNA DOJAVA O PODMETNUTOJ BOMBI I UBOD UČENIKA NOŽEM
U utorak, 4. studenoga 2003. godine na telefon porte Katoličkog školskog centra «Sv. Josip» u Sarajevu priopćio je dramatičnu obavijest muški glas ni previše star ni previše mlad oko 14,15 da je u zgradi Centra podmetnuta bomba i da za sat vremena zgradu treba isprazniti. U kratkom vremenu našlo se u ispražnjemnim prostorijama Centra odjeljenje za KDZ u suradnji sa pripadnicima I. PU Sarajevo te u pretraživanju koje je trajalo do 15,20 sati nisu pronašli «podmetnutih materija i sredstava za izvođenje terorističkih akcija te da se radi o lažnoj objavi», konstatirano je u službenoj zabilješci. Jedan školski sat učenici Srednje medicinske škole i Opće-realne gimnazije u sastavu Katoličkog školskog centra «Sv. Josip» u Sarajevu čekali su uznemireni u školskom dvorištu rezultate pretrage i pod šokom nastavili rad po predviđenom rasporedu do kraja radnog dana.
U vremenskom razdoblju od 17,30 do 18 sati isti dan, 4. studenoga 2003. godine učenik IV b razreda Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra Mirza Bošnjaković uboden je nožem kod česme na križanju ul. Ivana Cankara i Nikole Kašikovića, nedaleko od KŠC-a. Njemu i još dvojici njegovih kolega iz razreda prišla je grupa od četvorice mladića te od njega tražili mobitel. Nakon odgovora da ne posjeduje mobitel, Mirza je od jednog iz grupe udaren u lice, a potom od drugog uboden nožem s desne strane u predjelu rebara. Nakon toga napadači su pobjegli, a učenik Mirza završio je na hitnoj.
Dok se odvijala drama oko lažne podmetnute bombe u KŠC-u neki su iz Centra primijetili grupicu od četvorice mladića koja se upadno mota po ulici I. Cankara i nedovršenim zgradama preko puta KŠC-a.(kta/am)
Kada je o ubodenom uceniku rijec, obrati paznju kako mu je ime i prezime...Napad na Hrvate radi mobitela...
Sarajevo je sasvim normalan grad o kojem uvijek pisu oni koji su ga vidjeli samo na razglednici...nije bolan Sarajevo selo na Bjelasnici...sarajevo ima pola miliona stanovnika...I ne razlikuje se od drugih glavnih gradova...kriminala ima, ali govoriti o nekom fasizmu jednog naroda koji je prezivio genocid i sacuvao obraz u ratu...je bezobrazno...
P.S.
Koliko vas koji govorite tako samouvjereno o sarajevsko-bosnjackom fasizmu je zaista iz sarajeva?
Hamo. wrote:Ako cemo vec o mrznji, netrpeljivosti i slijepom fasizmu u Sarajevu, dakle unutar samog grada, po njegovim ulicama, haustorima, skolama, tramvajima, izvolite procitajte tekst Miljenka Jergovica i vidite kakav je to antifasisticki epicentar u kojem se papci hvale: "kod nas se samo bacaju bombe, a nijedna bogomolja nije odletjela u zrak, heee bolan"...
Poenta je da se kod nas ne bacaju bombe, a hvala bogu bogomolje nece letjeti u zrak jer nisu ni letjele...Bombe bacaju novinari iz Vecernjeg lista sistematski godinama...
...Sto se tice Jergovica, supak je ispao u ovom tekstu...govori iliti aludira da su ucenici iz Bosnjacke gimnazije izvikivali nesto protiv Vlaha i kao zbog toga dobili Sestoaprilsku nagradu?!
...a nema nikakvog dokaza za takvo sto...Prvo organizatori tih protesta nisu bili iz Sarajeva. Dosli su autobusima iz nekoliko drugih mjesta iz BiH. Sam organizator koji je bio na tim protestima je osudio paljenje Hrvatske zastave i izvikivanje parola protiv Vlaha...Bosnjacka gimnazija se pridruzila protestnoj setnji ulicama Sarajeva, a ambasadori skandinavskih zemalja u BiH su ocijenili demonstracije u Sarajevu najtolerantnijim...
Last edited by Hadzi-Murat on 17/05/2006 21:03, edited 1 time in total.
Nacekacemo se mi jos dugo dok ne bude napretka. Sve dok se ne ugase entiteti i kad bude BiH cjelovita, e tek onda ce sve krenuti naprijed. Ovako dok postoje entiteti i kontrola sad "vecinskog" naroda, nece biti nikakve nade za bolja vremena, jer svak hramlje za sebe. Oni kopaju da se odvoje s teritorijom koju su agresijom stvorili, svak se osjeca navodno "ugrozenim", dok pojedini narodi kad se cisto vidi nemaju zasto biti ostecena strana, vec obrnutu. Tocak se stalno istim tempom okrece .......
Hamo. wrote:Ako cemo vec o mrznji, netrpeljivosti i slijepom fasizmu u Sarajevu, dakle unutar samog grada, po njegovim ulicama, haustorima, skolama, tramvajima, izvolite procitajte tekst Miljenka Jergovica i vidite kakav je to antifasisticki epicentar u kojem se papci hvale: "kod nas se samo bacaju bombe, a nijedna bogomolja nije odletjela u zrak, heee bolan"...
Evo upravo slusam na vijestima u Njemackoj povecan broj napada na crnce i ostale strance. Znaci li to po automatizmu da Njemacka nije demokratska drzava? Mozemo li joj na osnovu vise slucajeva napada na strance u 2005. godini Njemackoj prisiti epitet fasizma ili novog nacizma? Naravno da ne, kao ni Sarajevu na osnovu izolovanih incidenata ne mozemo reci da je centar nekakvog fasizma. Naravno u BiH postoje snage kojima je veoma stalo da glavni grad BiH okarakterisu kao nekakvo leglo mudzahedina, allahovih ratnika sa nozem u rukama i stingerom na ledjima, koji iza svakog zbuna vire i cekaju nevjernike da ih "srokaju". TO su one snage koje su pod izgovorm vjezbi jos 1991. godine ukopavale artiljeriju oko Sarajeva, u martu 1992. organizovale teroristicko djelo jedan kroz jedan, to su iste one snage koje su Sarajevo mrcvarile cetiri godine. Naravno da tim snagama smeta kada u Sarajevu vide netaknute vjerske objekte drugih konfesija, tako i treba, da je suprotno ne bi valjalo.
Hadzi-Murat wrote:Sto se tice Jergovica, supak je ispao u ovom tekstu...govori iliti aludira da su ucenici iz Bosnjacke gimnazije izvikivali nesto protiv Vlaha i kao zbog toga dobili Sestoaprilsku nagradu?!
...a nema nikakvog dokaza za takvo sto...Prvo organizatori tih protesta nisu bili iz Sarajeva. Dosli su autobusima iz nekoliko drugih mjesta iz BiH. Sam organizator koji je bio na tim protestima je osudio paljenje Hrvatske zastave i izvikivanje parola protiv Vlaha...Bosnjacka gimnazija se pridruzila protestnoj setnji ulicama Sarajeva, a ambasadori skandinavskih zemalja u BiH su ocijenili demonstracije u Sarajevu najtolerantnijim...
Hadzija (jesil' to bio na hadzu oca ti?!), ti bi bacao prasinu u oci i na sav glas se derao o sarajevskoj toleranciji i bezobraznosti onih koji je u zadnjih deset godina nisu iskusili (neko ko nije "hadzija" sigurno ne dozivljava Sarajevo isto kako i ti), ali kad vec nameces temu, samo da ukratko napomenem slijedece:
* konto muslimanskih demonstracija, "najtolerantnije" je bilo u Sarajevu jer su na drugim mjestima ljudi ginuli (preko 100 ljudi sirom svijeta je izgubilo zivot zbog demonstracija koje su organizovale razne hadzije). To se nije ginulo ne znaci da je sve bilo super jer, ne zaboravimo, hrvatske zastave su paljene i "Vlasima" su prijetili (nekima vjerovatno ispod njihovih prozora na Ferhadiji).
* Lazna izvinjenja nakon organizovanih izrazaja mrznje mi nista ne znace, bilo od Svetozara Marovica, Borisa Tadica ili neke gospodje iz bosnjacke gimnazije.
* Na pomenutim demonstracijama su mahom bili Sarajlije (mnogi u capri hlacama) koji nisu nikad organizovali protest protiv, npr., kriminalnog ponasanja SDA vlasti u Starom Gradu, ali su zato rado se pridruzili iskljucivo muslimanskom okupljanju.
Hamo. wrote:
Hadzija (jesil' to bio na hadzu oca ti?!), ti bi bacao prasinu u oci i na sav glas se derao o sarajevskoj toleranciji i bezobraznosti onih koji je u zadnjih deset godina nisu iskusili (neko ko nije "hadzija" sigurno ne dozivljava Sarajevo isto kako i ti), ali kad vec nameces temu, samo da ukratko napomenem slijedece:
* konto muslimanskih demonstracija, "najtolerantnije" je bilo u Sarajevu jer su na drugim mjestima ljudi ginuli (preko 100 ljudi sirom svijeta je izgubilo zivot zbog demonstracija koje su organizovale razne hadzije). To se nije ginulo ne znaci da je sve bilo super jer, ne zaboravimo, hrvatske zastave su paljene i "Vlasima" su prijetili (nekima vjerovatno ispod njihovih prozora na Ferhadiji).
* Lazna izvinjenja nakon organizovanih izrazaja mrznje mi nista ne znace, bilo od Svetozara Marovica, Borisa Tadica ili neke gospodje iz bosnjacke gimnazije.
* Na pomenutim demonstracijama su mahom bili Sarajlije (mnogi u capri hlacama) koji nisu nikad organizovali protest protiv, npr., kriminalnog ponasanja SDA vlasti u Starom Gradu, ali su zato rado se pridruzili iskljucivo muslimanskom okupljanju.
Sta sada? Po samo tebi znanoj interpretaciji demokratije, demonstracije kao legitiman nacin izrazavanja negodovanja je STROGO zabranjen? A jel' ono u Stocu i R.S-u paljena drzavna zastava? Tako ti 25. aprila, dana kada si se natakalio na ovaj forum, budi pristojan pa svoj prdez ispusti u WC-u - ne prija nam svima kao tebi.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 17/05/2006 22:49, edited 1 time in total.
Hadzi-Murat wrote:Sto se tice Jergovica, supak je ispao u ovom tekstu...govori iliti aludira da su ucenici iz Bosnjacke gimnazije izvikivali nesto protiv Vlaha i kao zbog toga dobili Sestoaprilsku nagradu?!
Hadzija (jesil' to bio na hadzu oca ti?!),
Pasa moj, ako ne znas sarajevski zargon, onda se ne prosipaj...
Istine radi, nisu paljene hrvatske zastave, zapaljena je jedna hrvatska zastava, papirnata, nacrtana na jednoj strani tog kartona...a povod je bilo ponasanje medija u Hrvatskoj (Nacional i Vecernji list) koji su odmah po dobrom komsijskom adetu objavili rasisticke karikature kojom se vrijedjaju i Arapi i muslimani generalno, jer ipak objaviti bombu na glavi Bozijeg poslanika, priznaces malo je odvratno i rasisticki...ali eto rasizam su izmislili krscani, a ne muslimani...kao u ostalom i inkviziciju, krstaske ratove, holokaust, genocid i spaljivanje naucnika koji su smatrali da Zemlja nije centar svemira...
...Eh sad taj jedan kreten koji je zapalio kartonsku zastavu, je kreten, a to se valjda moglo zakljuciti kada je stavio onaj stolnjak na glavu kako bi se solidarisao sa Arapima sirom svijeta...
...Takodjer kada su hrvatski mediji objavili karikature, trebali su imati u vidu protekli rat u kojem su ucestvovali kao agresor na BiH, kao i cinjenicu da postoje ljudi koji ce biti revoltirani takvim postupkom...mozda je taj covjek sa stolnjakom na glavi osjetio taj trenutak kao povod za izrazavanje svog odnosa prema agresorskoj zemlji...
To apsolutno nije tacno...Na protestima nisu bile samo Sarajlije, niti su bili organizatori Sarajlije...Zalosno je sto Puljic nije izasao sa svojim stadom da se solidarise sa protestima protiv rasistickih karikatura...
valterbranisarajevo wrote:Ovo se sve pomalo uklapa u temeljnu politicku platformu SDA i SBiH: suverena, nezavisna, nedjeljiva, mutietnicka BiH bez entiteta i bez "vlaha"
Ono sto je nas najveci problem je da mi politiku onih koji se predstavljaju da vode narod cijenimo kroz same sebe.
Tako i ovdje...
Siguran sam da ogromna vecina (ako ne i svi!) onih s kojima se apsolutno ne slazem na ovom forumu pripada vrlo postenim i casnim ljudima.
Razlike izmedju su u stvari samo u razlicitim gledanjima na one koji vode to malo drzave.
Osuda pojedinih poteza koje cine vlastodrsci ili pak osuda necinjenja od strane onih koji moraju reagovati, ni u kom slucaju ne znaci osudu citavog naroda.
Prihvatanjem takvog stava, povjerovao bih i u to da su, recimo SDA i S BiH jedini legitimni predstavnici svojih naroda a da smo onda mi ti koji treba da se u potpunosti identificiramo s njima.
Sumnjam da ovdje ima lopova njihovog kalibra, sumnjam da ima onih kojima nije strano da sjede sa krvnicima svog naroda i zajednicki kroje gace (a znamo i kako) stanovnicima BiH, sumnjam da je ikome ovdje stalo do podjela koje su nam zajednicki nametnuli dolaskom na vlast jos 1990. godine...
I da...
Zivota vam, vi koji smatrate da koga ovdje treba podsjecati na rat i zla kroz koja smo prosli - ohladite malo!
Vodenjak wrote:Ono sto je nas najveci problem je da mi politiku onih koji se predstavljaju da vode narod cijenimo kroz same sebe.
Tako i ovdje...
Siguran sam da ogromna vecina (ako ne i svi!) onih s kojima se apsolutno ne slazem na ovom forumu pripada vrlo postenim i casnim ljudima.
Razlike izmedju su u stvari samo u razlicitim gledanjima na one koji vode to malo drzave.
Osuda pojedinih poteza koje cine vlastodrsci ili pak osuda necinjenja od strane onih koji moraju reagovati, ni u kom slucaju ne znaci osudu citavog naroda.
Prihvatanjem takvog stava, povjerovao bih i u to da su, recimo SDA i S BiH jedini legitimni predstavnici svojih naroda a da smo onda mi ti koji treba da se u potpunosti identificiramo s njima.
Sumnjam da ovdje ima lopova njihovog kalibra, sumnjam da ima onih kojima nije strano da sjede sa krvnicima svog naroda i zajednicki kroje gace (a znamo i kako) stanovnicima BiH, sumnjam da je ikome ovdje stalo do podjela koje su nam zajednicki nametnuli dolaskom na vlast jos 1990. godine...
I da...
Zivota vam, vi koji smatrate da koga ovdje treba podsjecati na rat i zla kroz koja smo prosli - ohladite malo!
Uhf...sa's me napasti Vodenjak , ali bih ti preporucio da procitas: http://dzs.ffzg.hr/html/Tomi3.htm ,ako vec nisi..... i nemoj da te prepane duzina texta
Hamo. wrote:
Na sarajevskim demonstracijama spaljivala se zastava jedne susjedne države i galamilo se protiv Europe, što samo po sebi nije ništa dramatično. I već sutradan se u znak osude nadiglo cijelo Sarajevo, i lijevo i desno, i građansko i vjersko. Ali na istim tim demonstracijama galamilo se i protiv vlaha, ovih sarajevskih i bosanskih, vrijeđalo se katolike i pravoslavce, ove sarajevske i bosanske, pa iako je ta galama bila vrlo glasna, nije se baš našlo onih koji bi se zapitali kako su se poslije takvih demonstracija osjećali ti kojima su uvrede bile upućene. Kako su se poslije demonstracija osjećali sarajevski Hrvati i Srbi? Pomalo kao krmad u Teheranu, zar ne? Ali nisu se oni osjećali tako zbog onih koji su galamili, nego su se osjećali tako zbog onih koji su šutjeli, i zapravo ništa nisu ni primjećivali. Osjećali su se tako zbog gradskih institucija, zbog novina i televizije, a možda i zbog svojih komšija, onih istih kojima su, ima tome i deset ili dvanaest godina, ispovijedali vlastitu odgovornost zbog Dretelja i zbog Manjače, a oni sad ništa, ne uzbuđuje ih hajka na vlahe, svejedno im je zbog onoga što pišu sarajevske velegrađanske novine.
ovdje si, u tancine, opisao jedan od mnogih razloga koji su me doveli u stuaciju da napustim svoj grad...u toku rata sam duboko razmisljala o "ratu u miru" i nisam mogla dozvoliti da se moja djeca "pravdaju" i "dokazuju" razno-raznim pridoslim "patriotama"...otac mog muza je ucestvovao u oslobadjanju Sarajeva '45...i dobio je drzavu u kojoj je mirno zivio do '72. i u miru shranjen...moj muz se borio za Sarajevo od '92. i dobio drzavu koju nije mogao definisati...ostati u Sarajevu i ubiti nekoga ako mi samo jos jednom nazove djecu cetnicima ili vlasima???...ne! jer nisu vrijedni toga!...skloniti djecu medju Srbe???...ni slucajno!!!...jer mi smo sarajlije koje ne mogu zivjeti u vukojebini zvana RS!!!...a nije ni za mene, jer bih bila balinka, pa bi muz opet razmisljao da nekog ubije...
i odosmo u svijet...i dobro se zavrsi!
svi moji prijeratni prijatelji, Srbi i Hrvati su ostali u Sarajevu...njima je dobro...nailaze na probleme zbog kojih smo mi otisli, ali se suocavaju sa njima i zive...imaju "cist obraz" pa mogu slati primitivce u 100 PM...oni nisu htjeli da idu i ja im se divim!
Vodenjak wrote:Ono sto je nas najveci problem je da mi politiku onih koji se predstavljaju da vode narod cijenimo kroz same sebe.
Tako i ovdje...
I da...
Uhf...sa's me napasti Vodenjak , ali bih ti preporucio da procitas: http://dzs.ffzg.hr/html/Tomi3.htm ,ako vec nisi..... i nemoj da te prepane duzina texta
U povjerenju, prepala me je!
Srecom, citao sam!
Istina, davno, pa bi se moglo opet...
BH DANI wrote:Fra Ivo Marković se redakciji Dana i Helsin škom komitetu za ljudska prava BiH obra tio pismom u kojem izlaže svoj zanimljiv prijedlog. U njemu se kaže: "Dva su povoda ovoj inicijativi: prvi je pismo kardinala Puljića Visokom predstavniku P. Ashdownu u kojem traži zaštitu Hrvata u BiH. Bio sam osobno pozvan komentirati to pismo za medije za koje se u mnogih stječe dojam, osobito s mirovne pozicije i zauzimanja za ljudska prava, da je bliže manipulaciji ugroženošću i strahom, odnosno nametanju uloge vođe u svojoj grupi, nego što reflektira stvarnu ugroženost Hrvata i katolika u Sarajevu. Drugi povod je doživljaj koji otvara oči i traži istraživački pristup problemu. Naime, jučer, u četvrtak, 18. 4. 2003., za vrijeme obreda Velikog tjedna, kamenicama je napadnuta Crkva sv. Ante na Bistriku. Udarci kamenicama čuli su se iz crkve, a jedna sestra i student teologije, koji su izvan crkve pripremali obrede, imali su sreće da su ih povelike kamenice promašile. Iako je napad uistinu bio neugodan, izgleda da vodstvo samostana uopće neće reagirati i to prijavljivati, jer "nema koristi", budući da nikada nijedna prijava nije donijela nikakav rezultat. Radi se o desecima sličnih napada na crkvu i samostan, razbijani su auti (osim pljački), prozori, napadani ljudi, policija je istraživala, uzimala otiske, no nikada nije bilo rezultata. Prije toga bio sam u Katoličkom školskom centru i na ulazu sestre mi pokazuju kako su djeca "prolila" vodu po brisaču za noge unutar crkve, kako to uporno čine, i sve prijave i apeli ne donose koristi. Shvaćam da se, zapravo, radi o mokrenju u crkvi. Veli sestra da su joj u susjednoj školi rekli kako to čine djeca iz nekog četvrtog razreda jer su obijesna. K tome u razgovorima Hrvati katolici ponavljaju kako je nekoliko mladih pretučeno jer im se vidio križ-ukras, pa takve moraju skrivati.
U vezi s tim predlažem sljedeće:
1. Provjeriti jesu li to samo iznimni incidenti ili Sarajevo nije ambijent za normalan život onih koji su drugačiji. Preporučujem da magazin Dani i Helsinški komitet za ljudska prava provedu istraživanje i provjere nebošnjačke i nemuslimanske institucije u Sarajevu o takvim napadima.
2. Preko medija se mogu pozvati pojedinci da izvijeste o takvim napadima jednu od tih dviju institucija.
3. Provjeriti na policiji koliko i kakvih prijava te vrste imaju u evidenciji, koliko su istražili i što rade sa slučajevima koje otkriju.
4. Slična istraživanja morala bi se provesti u zapadnom Mostaru, Livnu, Banjoj Luci, Tuzli, Doboju i sl.
5. Nakon toga mogla bi se obavijestiti javnost i organizirati sveobuhvatna mirovna akcija; ako ne, čini se da ima dostatne kritične energije koja bi mogla poteći nekontroliranim ili manipuliranim smjerom za 'zaštitu', odnosno još veću degradaciju vlastitog puka."
Evo kao prvo da kazem da sa ovakim problemima mora neko "vazniji" kod Bosnjaka pozabavit. Bilo bi dobro mozda reis ili neko. Ovi slucajevi su pojedinacni, izvrseni od pojedinaca apsolutno ne organizovano i ne moze se poredit s fasizmom! Sarajevo je puno tolerantnije od mnogih evropskih gradova. Ali, nazalost ovih pojedinaca ima i moraju se zaustavit. Znam da su neke casne sestre u Visokom jednom napadnute od nekih zena sto su ih htjele tuc. I moram reci da zene u ovome prednjace, jeste mozda da muskarci stoje za batine ali zene su te koje djeci pricaju nacionalisticki i koje na taj nacin tracaju okolo. Jebem im halapacku mater! Znam da kazemo ovdje u Svedskoj dok smo bili momcici pojavi se Srbin i jedan odavde Aldin hoce da ga kolje i tuce i psuje sve srpsko, iako nisam ni ja bio najtolrentniji znao sam Aldina malo potrest i rec mu da prestane ko i neki drugi ovdje. A od koga je Aldin to sluso nego od majke? Priznajem ni moja majka nije bila super sto se tice tih stvari ali mi se neke zene prosto gade! Opet kolko ja znam rijetko je toga bilo, ali uvijek se desi neko. tako u ratu u Visokom znali su susretat ljude na ulici i govorit "eno ti Ilijasa tamo bjezi" ili "ovo je nase" a ti ljudi su najobicnije bili bas oni koji se se klonili Armije i MUP-a nego provodili dane tracajuci. ne znam nemam nekog zakljucka ali sam siguran da ovo nije masovno u Bosnjaka.
Jos jedan prilog o tradiciji tolerancije na ovim prostorima:
FENA
24/05/2006 15:50
U Sarajevu grafit "Ubij Židove"
Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini saopćila je danas s velikim žaljenjem kako se u Sarajevu pojavio grafit "Ubij Židove", čega ovdje nije bilo od davne 1941. godine.
"U godini kada smo prvi put obilježili 27. januar kao Međunarodni dan holokausta, kada ulazimo u period ozbiljnih pregovora s Evropskom unijom o stabilizaciji i priduživanju, takvi grafiti daju sliku Bosne i Hercegovine kakvu nismo željeli, a vjerujemo da je ni naši sugrađani ne žele.Oni kojima nije dosta mržnje i ubijanja mislimo da nemaju mjesta u našem gradu, te ovim putem pozivamo demokratsku javnost i nadležne institucije da se oglase, jer šutnja i sakrivanje nikome nije donijelo koristi", navodi se u saopćenju Jevrejske zajednice BiH.
Grafit je ispisan na Ilidži, u ulici Ibrahima Ljubovića broj 37.
Zaista krucijalni dokaz za netoleranciju u Sarajevu ...
...Grafit moze napisati bilo ko...i onaj kome je u interesu da odmah u prvi plan Sarajevo ocrni...to su radili do sada hrvatski mediji sistematski viza vi Puljicevih lazi koje je plasirao po svijetu...
...ovo je dobar povod da se ta kampanja nastavi, kao sto smo vidjeli iz prethodnog posta...
...medjutim interesantno je da rijec "Zidov" nije u vokabularu Sarajlija, pogotovo Bosnjaka, Sarajlije kazu Jevrej, a ne Zidov za razliku od Hrvata...
kada je rijec o ovom konstantnom podmetanju o Sarajevu i navodnom ugrozavanju, reci cu samo jos da su svi pljuvaci u prvi plan isticali suzavac ispaljen na crkvu nakon nereda izmedju Manijaka i Hordi, ali nisu istakli cinjenicu da je suzavac ispalio momak ciji je otac Hrvat...
...i tako to obicno biva, odmah se sve provuce kroz pljuvacki filter ugrozenosti...
I ko to radi, sto je najveca tragedija?
seljacine koje sarajevo vidjese samo na razglednici...
ja tupih ljudi u 3pm pa kako vise ne kontate da sve za sta danas dopustamo nasoj djeci da se izvuku - jos sutra ima potencijal da se pretvori u otvoreni nacionalizam, netrpeljivost pa i gore !!! kada cemo vise poceti baviti se svojom avlijom umjesto konstantnog prebacivanja loptice na tudje avlije
HALO radi se o nasim sugradjanima o nasoj djeci ! presucivanjem i izvlakusama samo im zlo cinimo. moj komsija svojoj cerki zna preporucivati da nema posla s "onim drugima" - tj. da ih izbjegava (sama cerka mojoj se staroj povjerila - duga prica sta kako zasto...). ja sam u ratu (u Sarajevu) svasta dozivljavao(nacionalisticki verbalni i fizicki ispadi) - na pravdi boga sto bi se reklo. svoje vrsnjake ne krivim ni sekunde jer nisu bili svjesni onoga na sta su ih(jal pasivno jal aktivno) huskali roditelji ali roditelje krivim itekako. (poslije rata fakat sam samo u 4-5 navrata osjetio netrpeljivost sto je ono 2% od ukupnog broja ljudi koje sam upoznao tj. zanemarljivo.) upravo je najveca prijetnja toleranciji u Sa ovo poslijeratno vrijeme. tek sada se intenziviraju neke extremisticke teznje koje su donekle i razumljive zbog svih trauma koje smo svi prezivjeli te americke fasistoidne politike, ALI TO NE SMIJE BITI PRESUCIVANO!!! mucnite glavom. sto manje budemo posvecivali paznju cuvenoj toleranciji Sarajeva, to ce sve vise od stvarnosti ona postajati nista drugo do obicni MIT...to se ne smije dozvoliti.