Ti si ironicna, ali meni je to njihovo navodno nekuzenje cinicno i licemjerno. Pogotovo u svjetlu onovremenih busanja nekih o Islamu kao najbrze ekspandirajucoj vjeri na svijetu.danas wrote:jao tebe i ideja...mosor1 wrote:Sto ne biste ucinili sve u vasoj moci da mu spasite guzicu, pa makar vas inace bolilo dupe i za njega i za njegovu pripizdinu?zasto bismo to ucinili? bolje je ovako -- jer kako ce se tamo neko mrski kjafiri nauciti da postuju cinjenicu da u avganistanu postoji smrtna kazna za izlazak iz islama, i da je to primjer slobode izbora i vjere ...
Abdul Rahman - bivsi musliman
-
mosor1
- danas
pa, u osnovi -- to i ja tvrdim. zar ovo sto ovi rade u avganistanu nije zasnovano na suri "pokajanje" iz kur'ana, koja je ujedno i direktna podloga serijatskog vidjenja (i kazni) glede problema irtidada i nevjere generalno?ragib wrote:Dakle što nema podloge u Kur?anu i Hadisu, to nije od Islama
-
ragib
Nemam kod sebe knjigu( hanefiski fikh) pa da ti mogu reci kakav je stav te islamske skole koju ja slijedim kao i vecina muslimana u BiH.danas wrote:pa, u osnovi -- to i ja tvrdim. zar ovo sto ovi rade u avganistanu nije zasnovano na suri "pokajanje" iz kur'ana, koja je ujedno i direktna podloga serijatskog vidjenja (i kazni) glede problema irtidada i nevjere generalno?ragib wrote:Dakle što nema podloge u Kur?anu i Hadisu, to nije od Islama
Ja nisam ucenjak ( ne znam tumaciti Kur-an). Nadam se da ti moze neko napisati odgovor u skladu sa islamskim propisma(serijatu)
izvini
- danas
@ragib,
OK, hvala. koliko ja shvatam, kuranska sura "pokajanje" je podloga serijatskog zakonika glede ovakvih desavanja, ali mozda grijesim. dok se ne javi neko ko zna detalje, evo da okacim pocetak ove sure (cisto za informaciju)... meni se cini da je ovo tacno ono sto se desava u avganistanu -- ako se ovaj lik pokaje i vrati vjeri, bice mu oprosteno i bice OK, ali sve dok se joguni i nece da je musliman i vjernik... ode glava...
OK, hvala. koliko ja shvatam, kuranska sura "pokajanje" je podloga serijatskog zakonika glede ovakvih desavanja, ali mozda grijesim. dok se ne javi neko ko zna detalje, evo da okacim pocetak ove sure (cisto za informaciju)... meni se cini da je ovo tacno ono sto se desava u avganistanu -- ako se ovaj lik pokaje i vrati vjeri, bice mu oprosteno i bice OK, ali sve dok se joguni i nece da je musliman i vjernik... ode glava...
Obznana od Allaha i Njegova Poslanika onim mnogobošcima s kojima ste zaključili ugovore:
"Putujte po svijetu još četiri mjeseca, ali znajte da Allahu nećete umaći i da će Allah nevjernike osramotiti";
i proglas od Allaha i Njegova Poslanika ljudima na dan velikog hadždža: "Allah i Njegov Poslanik ne priznaju mnogobošce." Pa ako se pokajete, to je za vas bolje; a ako se okrenete, znajte da Allahu nećete umaći! A nevjernike obraduj kaznom nesnosnom!
Mnogobošcima s kojima imate zaključene ugovore koje oni nisu ni u čemu povrijedili, niti su ikoga protiv vas pomagali, ispunite ugovore do ugovorenog roka. Allah zaista voli pobožne.
Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.
Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna.
- CiCiban
evo jos jednom za one koji i dalje ne kontajuu vrijeme kada je ovakav zakon predlozen i primjenjivan, svijet je bio podijeljen (sto se muslimanskih pravnika tice) na darul-harb i darul-islam. konvertiranje iz islama se tretiralo (ne po vjerskoj liniji) kao cin velizdaje, a za veleizdaju se svugdje primjenjuje ista kazna, koliko je meni poznato. ovakva podjela svijeta vise ne postoji. ne postoji halifa, niti se serijat moze primjenjivati parcijalno. sve ili nista. s jednom kvakicom, serijat ili zakoni moraju biti prilagodeni (dakle ovakvi zakoni, koji su plod pravnih skola) danasnjem svjetskom poretku.
od tada se slika svijeta promijenila, i vrijeme je za zakon koji ce odgovarati sadasnjim prilikama... a sadasnje prilike su da svako ima kontrolu jedino nad sobom
p.s. a evo i cijele sure4. Mnogobošcima s kojima imate zaključene ugovore koje oni nisu ni u čemu povrijedili, niti su ikoga protiv vas pomagali, ispunite ugovore do ugovorenog roka. Allah zaista voli pobožne.
5. Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.
6. Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna.
7. Kako će mnogobošci imati ugovor sa Allahom i Poslanikom Njegovim?! - Ali, s onima s kojima ste ugovor kod Časnog hrama zaključili, sve dok se oni ugovora budu pridržavali, pridržavajte se i vi, jer Allah zaista voli pobožne.
http://--- NO LINKS ---/modules.php?op ... 009&page=1
Last edited by CiCiban on 27/03/2006 02:05, edited 2 times in total.
- danas
nisam bila svjesna cinjenice da je bozja rijec dosla sa disclaimer-om "koristiti i pridrzavati se samo u drustvenim prilikama X, a ne u drustvenim prilikama Z" i upozorenjem "cekati da se prilike i svjetski poredak bitno promijene, pa tek onda koristiti"... 
- danas
pa ne naredjuje ti kur'an ni "jasi" ni "ne jasi" na kamili; dok jasno naredjuje "ubij nevjernika kad ti sporazum sa njima istekne"CiCiban wrote:oprostisto ne jasim na kamili do vijecnice, jer nije pisalo da cemo doci do bibija
![]()
PS a glede svih cuda i naucnih objasnjenja iz kur'ana
PPS sad idem
-
kub lajkan
Ma bice ziv, kako nece... Kondoliza je namignula da se Ameri nadaju drugacijem ishodu od najavljenog. To prakticno znaci da bi uskoro trebao dobiti i tjelohraniteljedanas wrote:PPS sad idemallahimanet svima, cujemo se sutra... a bas me zanima hoce li ovaj jadnik biti ziv do tada?
- CiCiban
mislim da ipak pise sve dok se oni ugovora budu pridržavali, pridržavajte se i vi 
princip zar ne, he? a tebi polazi za rukom da uvijek vidis samo komadic i uzmes ga zdravo za gotovo
znas sta ...drago mi je da nisi iz afganistana, a jos draze sto si ateist, jer u suprotnom), a sudeci po tvom nacinu razmisljanja
imali bismo posla sa necim puno cudnijim od talibana 
princip zar ne, he? a tebi polazi za rukom da uvijek vidis samo komadic i uzmes ga zdravo za gotovo
znas sta ...drago mi je da nisi iz afganistana, a jos draze sto si ateist, jer u suprotnom), a sudeci po tvom nacinu razmisljanja
- danas
i tebi polazi za rukom da uvijek vidis komadic a zanemaris sustinu... sustinu, po kojoj je ovaj nesretnik "prekrsio bozji ugovor" samim tim sto je odbacio islam, te mu slijedi smrtna kazna ako se ne pokaje i prizna da je bio u zabludi... (nevezano za temu, ali -- ti znaci smatras da ako nevjernici prekse ugovor (kakav ugovor?) da ih se bas MORA ubiti po svaku cijenu i da je to OK jer tako pise?CiCiban wrote:mislim da ipak pise sve dok se oni ugovora budu pridržavali, pridržavajte se i vi
znas sta ...drago mi je da nisi iz afganistana, a jos draze sto si ateist, jer u suprotnom), a sudeci po tvom nacinu razmisljanjaimali bismo posla sa necim puno cudnijim od talibana
a kao sto vec rekoh -- koliko ja znam, ovo je sura koja je kur'anska podloga detaljnog zakona glede irtidada, koji je po serijatu kaznjiv smrcu kao bogohuljenje i izdaja (vjere). mislim da je black na pocetku rekao da serijat ne dozvoljava odbacivanje islama; kaznjava ga smrcu i brani nasljedstvo porodici, a to je tacno tako koliko ja znam. nisam cula da postoji druga interpretacija zakona glede irtidada, ali da, postoji uputa da se ovakve tvrdnje detaljno ispitaju prije nego sto se osoba osudi. jer recimo, zavidni komsija moze tebe sutra optuziti da si ostavila islam i postala kjafirka
elem, posto nije upitno da je ovaj lik presao na hriscanstvo, nikakav dalji oprez ocigledno nije propisan, vec mu slijedi pogubljenje ako se ne pokaje i vrati vjeri...
PS koliko vidim, cak ni zena ne tvrdi da irtidad NIJE kaznjiv smrcu te da su ovi u avganistanu zabludjeli i rade sta im je cejf tek onako iz hira, vec tvrdi da danas ne postoji kalifat
PPS sad fakat idem, a i vama je vrijeme za kreveta
- Bosanac sa dna kace
pa i crvena armija je ubijala zarobljenike koje su Svabe oslobadjale!danas wrote: slusali smo istu pjesmicu, samo ti to ocigledno ne shvatas... pa zar ovo nije sablon? zakon kaze "ubij" i oni to rade -- upravo primjer 'vjerskog morala' i 'branitelja vjere' i svega o cemu sam pricala... ukratko -- primjer morala i uma zarobljenog vjerom iz 7-og stoljeca... primjer morala koji slijepo prati upute, pa cak kad one nemaju nikakvog smisla ni pravicnosti... ali "ubij izdajnika" kaze nam jasno bozji zakon iskazan u serijatu, pa cemu misliti svojom glavom... kao sto rece zizek -- braniteljima vjere koji rade za boga, sve je dozvoljeno ovih dana...
i opet, svi to vide osim tebewhat's new
pa cak i bivsa Juga je imala ''sisteme'' da se rijesi onih koji su bilii zarobljeni kao partizani od strane Svaba!
- NIN
Budite razumni,
Kur'anske ajete smrtnici mogu interpretirati na milion nacina. Ubiti covjeka je nesto najgnusnije sto je covjek covjeku u stanju da uradi. Nadam se da se slazete sa ovim drugim. Prema tome ostavite se Kur'anskih navoda i razmislite o ZIVOTU jednog obicnog smrtnika, to sto on posjeduje je nesto sveto, kao sto bi i drugima trebalo biti!
Nadam se da ste shvatili...
Kur'anske ajete smrtnici mogu interpretirati na milion nacina. Ubiti covjeka je nesto najgnusnije sto je covjek covjeku u stanju da uradi. Nadam se da se slazete sa ovim drugim. Prema tome ostavite se Kur'anskih navoda i razmislite o ZIVOTU jednog obicnog smrtnika, to sto on posjeduje je nesto sveto, kao sto bi i drugima trebalo biti!
Nadam se da ste shvatili...
- Bosanac sa dna kace
Mislim, ali nisam siguran, ne mogu se sjetiti najbolje, nemam ''knjige'' pored sebe, ali mislim da se smrtna kazna odnosi na one koji predju na islam pa ga opet odbace, mislim da je kazna blaza za one koji su rodjeni kao muslimani jer oni nisu birali da budu muslimani, i mislim da za njih ne slijedi smrtna kazna, ali opet ima kazna!danas wrote:i tebi polazi za rukom da uvijek vidis komadic a zanemaris sustinu... sustinu, po kojoj je ovaj nesretnik "prekrsio bozji ugovor" samim tim sto je odbacio islam, te mu slijedi smrtna kazna ako se ne pokaje i prizna da je bio u zabludi... (nevezano za temu, ali -- ti znaci smatras da ako nevjernici prekse ugovor (kakav ugovor?) da ih se bas MORA ubiti po svaku cijenu i da je to OK jer tako pise?CiCiban wrote:mislim da ipak pise sve dok se oni ugovora budu pridržavali, pridržavajte se i vi
znas sta ...drago mi je da nisi iz afganistana, a jos draze sto si ateist, jer u suprotnom), a sudeci po tvom nacinu razmisljanjaimali bismo posla sa necim puno cudnijim od talibana
)
a kao sto vec rekoh -- koliko ja znam, ovo je sura koja je kur'anska podloga detaljnog zakona glede irtidada, koji je po serijatu kaznjiv smrcu kao bogohuljenje i izdaja (vjere). mislim da je black na pocetku rekao da serijat ne dozvoljava odbacivanje islama; kaznjava ga smrcu i brani nasljedstvo porodici, a to je tacno tako koliko ja znam. nisam cula da postoji druga interpretacija zakona glede irtidada, ali da, postoji uputa da se ovakve tvrdnje detaljno ispitaju prije nego sto se osoba osudi. jer recimo, zavidni komsija moze tebe sutra optuziti da si ostavila islam i postala kjafirkai ode glava cici
...
elem, posto nije upitno da je ovaj lik presao na hriscanstvo, nikakav dalji oprez ocigledno nije propisan, vec mu slijedi pogubljenje ako se ne pokaje i vrati vjeri...
PS koliko vidim, cak ni zena ne tvrdi da irtidad NIJE kaznjiv smrcu te da su ovi u avganistanu zabludjeli i rade sta im je cejf tek onako iz hira, vec tvrdi da danas ne postoji kalifati serijat kao takav ... i da su se jednostavno promijenili socijalni i historijski uslovi u kojima se serijat moze primjenjivati...
- NIN
Bosanac sa dna kace wrote:Mislim, ali nisam siguran, ne mogu se sjetiti najbolje, nemam ''knjige'' pored sebe, ali mislim da se smrtna kazna odnosi na one koji predju na islam pa ga opet odbace, mislim da je kazna blaza za one koji su rodjeni kao muslimani jer oni nisu birali da budu muslimani, i mislim da za njih ne slijedi smrtna kazna, ali opet ima kazna!danas wrote:i tebi polazi za rukom da uvijek vidis komadic a zanemaris sustinu... sustinu, po kojoj je ovaj nesretnik "prekrsio bozji ugovor" samim tim sto je odbacio islam, te mu slijedi smrtna kazna ako se ne pokaje i prizna da je bio u zabludi... (nevezano za temu, ali -- ti znaci smatras da ako nevjernici prekse ugovor (kakav ugovor?) da ih se bas MORA ubiti po svaku cijenu i da je to OK jer tako pise?CiCiban wrote:mislim da ipak pise sve dok se oni ugovora budu pridržavali, pridržavajte se i vi
)
a kao sto vec rekoh -- koliko ja znam, ovo je sura koja je kur'anska podloga detaljnog zakona glede irtidada, koji je po serijatu kaznjiv smrcu kao bogohuljenje i izdaja (vjere). mislim da je black na pocetku rekao da serijat ne dozvoljava odbacivanje islama; kaznjava ga smrcu i brani nasljedstvo porodici, a to je tacno tako koliko ja znam. nisam cula da postoji druga interpretacija zakona glede irtidada, ali da, postoji uputa da se ovakve tvrdnje detaljno ispitaju prije nego sto se osoba osudi. jer recimo, zavidni komsija moze tebe sutra optuziti da si ostavila islam i postala kjafirkai ode glava cici
...
PS koliko vidim, cak ni zena ne tvrdi da irtidad NIJE kaznjiv smrcu te da su ovi u avganistanu zabludjeli i rade sta im je cejf tek onako iz hira, vec tvrdi da danas ne postoji kalifati serijat kao takav ... i da su se jednostavno promijenili socijalni i historijski uslovi u kojima se serijat moze primjenjivati...
Pa zar da se sve svodi na tu odvratnu KAZNU?
- danas
zapetljavas se oglum, opet isto...Bosanac sa dna kace wrote: pa i crvena armija je ubijala zarobljenike koje su Svabe oslobadjale!
pa cak i bivsa Juga je imala ''sisteme'' da se rijesi onih koji su bilii zarobljeni kao partizani od strane Svaba!
neki dan si uporedjivao kur'an i serijat sa diskriminacijom u brazilu, a jutros ih uporedjujes sa staljinovim sistemom. kako ne shvatas da svaki put kada kazes "ali i ovi ili oni su radili isto" to nimalo ne ide u prilog tvdnji savrsenosti kur'ana i serijata, vec naprotiv... ti u osnovi ovim primjerima tvrdis da serijat nije ni bolji ni gori od drugih zakonshih sistema... a to sto serijat nije nista bolji od brazila ili staljina koji je ljude slao u gulag, sta mislis sta nam govori o tom serijatu? to sto je neko drugi ubijao ljude u ime neke druge ideologije ne moze nikada dokazati da je ubijanje u ime tvoje ideologije ispravno.
- Bosanac sa dna kace
niko nista ne izmislja i ne izokrece;Krugman wrote:
Meni je nevjerovatna doza neupucenosti i bezobrazluka sa kojima mnogi naturalizirani Bosanci i muslimani danas spremno pljuju po Zapadnim drustvima koja su im u najkriticnijim trenutcima zivota dali utociste i sansu za zivot. Problem je u tome sto se ovakvim slucajevima ne radi o nekom rezonovanom neslaganju i kritici koji su uvijek dobrodosli, nego skoro uvijek o totalno izmisljenim, iskonstruisanim ili ignorantnim tvrdnjama kojima se pokusava izrelativizirati kritka nekih skoro po pravilu fundamentalistickih stavova koje ni sama logika nemoze opravdati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dra%C5%BEen_Erdemovi%C4%87
oni imaju u zatvoru sto pozele, a njihove zrtev?
sistem moralnih vrijednosti je svugdje razlicit!
P.S. nisam na zapadu, ja sam na istoku!
- Bosanac sa dna kace
Ne u ime Boga(ova) ali u ime pravde, jednakosti, slobode... i svega onoga sto ce bit po njihovim arsinima!klif wrote:Ali ne u ime boga, koliko znam.Bosanac sa dna kace wrote: pa i crvena armija je ubijala zarobljenike koje su Svabe oslobadjale!
- Bosanac sa dna kace
moja ti teyzeciğim na ovom Boazu sam nauciodanas wrote:zapetljavas se oglum, opet isto...Bosanac sa dna kace wrote: pa i crvena armija je ubijala zarobljenike koje su Svabe oslobadjale!
neki dan si uporedjivao kur'an i serijat sa diskriminacijom u brazilu, a jutros ih uporedjujes sa staljinovim sistemom. kako ne shvatas da svaki put kada kazes "ali i ovi ili oni su radili isto" to nimalo ne ide u prilog tvdnji savrsenosti kur'ana i serijata, vec naprotiv... ti u osnovi ovim primjerima tvrdis da serijat nije ni bolji ni gori od drugih zakonshih sistema... a to sto serijat nije nista bolji od brazila ili staljina koji je ljude slao u gulag, sta mislis sta nam govori o tom serijatu? to sto je neko drugi ubijao ljude u ime neke druge ideologije ne moze nikada dokazati da je ubijanje u ime tvoje ideologije ispravno.
shvacas?
- danas
slabo su te bas dobro naucili oglum, nisu sve ideologije iste, a daleko su od savrsenog pa cak i na papiru...Bosanac sa dna kace wrote:...moja ti teyzeci?im na ovom Boazu sam naucioda je svaka ideologija savrsena pa bila ona crvena ili zelena, ali provoditelji te ideologije u stavrnost su uvijek losi momci!
shvacas?
jedna kaze da jehude trebaju da nose zute trake na rukavu i da ih se treba ubiti po mogucstvu; druga ideologija kaze da je tamnoputi covjek vrijedan svega 2/3 blijedolikog covjeka i da mu n etreba dati pravo glasa ni nista; treca kaze da je OK da spalis nevjernike ne lomaci poslije stravicnog mucenja ako nisu zamolili spas od isusa; a cetvrta kaze da su svi ljudi isti osim kad nisu (kao recimo infideli koje trebas ubiti kad im istekne ugovor)
hhmmm... cek da malo bolje pogledam... more bit sve su fakat iste?
- Bosanac sa dna kace
men se cini da si zaborvila si one sto kazu da su svi gojim i da moraju sluzit njima i ona sto kaze da smo svi jednaki, al ne moremo vjerovat u Boga, vec u partiju!danas wrote: hhmmm... cek da malo bolje pogledam... more bit sve su fakat iste?![]()
jesu sve su iste!
covjek je savrsen po svojoj prirodi, pa mora bit savrseno i ono sto on stvori! A stvorio je ideologiju!
-
array
#73 Re: Abdul Rahman - bivsi musliman
Evo kako ja gledam na to:klif wrote:Vjerovatno ste čuli za Abdul Rahmana, Afganistanca koji je napustio Islam i konvertirao u kršćanstvo. Zbog tog čina bi u njegovoj domovini nad njim trebala biti izvršena smrtna kazna, jer je to kazna koja ga po šerijatskom pravu ceka za pocinjeno djelo.
Kanadski premijer, američka ministirka inostranih poslova i sam američki predsjednik, njemačka kancelarka su licno intervenisali kod predsjednika Karsaia, koji je rekao da se zapad ne treba brinuti oko moguće egzekucije, jer ce on naci rjesenje za nastali problem.
U slucaju karikatura je doslo do zestokih muslimanskih demonstracija, jer se time bio povrijedjen vjerski osjecaj muslimana.
U ovom slucaju se, od strane muslimana, nekako necujno prelazi preko cinjenice da neko treba biti ubijen, jer se usudio promjeniti vjeru.
Zanima me, kako gledate na ovo?
Islam u Avganistanu je na priblizno istom mjestu gdje je krscanstvo bilo prije oko 600 godina. U to vrijeme krscani su ubijali sve od reda koji su odbijali nasilno pokrstavanje a maltene svaka crkva je u svojim podrumima mucila i ubijala ljude na najsvirepiji moguci nacin. Svecenici su se takmicili ko ce napraviti bolju mucenicku spravu sto ce ubijati sto sporije a da moze prouzrokovati sto veci bol.
I sad kad poredim Islam u Avganistanu sa inkvizicijom ja bih rekao da je Afganistan raj na zemlji.
- danas
tacno, 'pravedinije' je i 'bolje' ubiti nekoga iz ciste sujete; jer se usudio da ne navija vise za nas tim. kako zrelo....Bosanac sa dna kace wrote:Ne u ime Boga(ova) ali u ime pravde, jednakosti, slobode... i svega onoga sto ce bit po njihovim arsinima!klif wrote:Ali ne u ime boga, koliko znam.Bosanac sa dna kace wrote: pa i crvena armija je ubijala zarobljenike koje su Svabe oslobadjale!
PS za murtada nisi u pravu -- i murtad milli (onaj ko je primio islam, pa ga onda odbacio) i murtad fitri (onaj ko je rodjen kao musliman, pa ga odbacio) su kaznjiva smrcu. sa tim -- koliko je meni poznato -- da se ovaj prvi moze pokajati i bice mu oprosteno, a ovaj drugi nece zasluziti oprost cak i ako se pokaje i vrati u islam. jer prva izdaja je izdaja muslimanske zajednice, a druga je izdaja boga, koja kao takva nije oprostiva.
znaci, sasvim je suprotno od onoga sto ti tvrdis; teze se kaznjava murtad fitri jer je njegov prekrsaj gori sa vjerskog stanovista. a fraza "nema prisle u vjeri" znaci da se niko ne moze silom natjerati da bude ili postane musliman, ali jednom kada si musliman ima da se pridrzavas zakona i propisa...
- danas
pa sve je to OK, i ja tvdim da se sve ove ideologije svakako nepravedne i manje-vise bezze, te se zato svakako ne pronalazim ni u jednoj od njih... sa malom razlikom -- TI tvrdis da je neke od njih stvorio ne covjek vec bog, a jednako su lose i bezze... sta sad? sta sa 'savrsenom rijecju savrsenog kreatora'? a ona ista ko i ljudska rijec? pa mozda cak i malo gora i malo netolerantnija?Bosanac sa dna kace wrote:men se cini da si zaborvila si one sto kazu da su svi gojim i da moraju sluzit njima i ona sto kaze da smo svi jednaki, al ne moremo vjerovat u Boga, vec u partiju!danas wrote: hhmmm... cek da malo bolje pogledam... more bit sve su fakat iste?![]()
jesu sve su iste!samo ljudi nisu isti kao sto ni pet prsitju tovje ruke nisu isti!
![]()
covjek je savrsen po svojoj prirodi, pa mora bit savrseno i ono sto on stvori! A stvorio je ideologiju!