odlican post, jedan od najboljih ikada na forumu...tempora wrote:Nevjerovatna mi je uvijek kolicina zajedljivosti, bezobrazluka, povrsnosti i notorne gluposti kojom pojedinci pokusavaju opravdati svoje pravo na izbor a tudje ukaljati do te mjere da se covjeku smuci svaka pomisao o mogucem dijalogu.
Ako se zaborave svi licni "argumenti" za ili protiv, postoji jedna stvar, koja bi trebala i morala relativirati ovakvu i slicne teme, a to je da je sistem vrijednosti poprimio sistematski falsifikat a rijetko legitimnost na pozivanje o "zasluzenim" privilegijama na "patriotizam" "ljubav prema domovini" "izdaji" i slicnim terminima kojima se ovdje nasiroko i nadugo pokusava objasniti zasto je neko ovakav ili onakav.
Kada kazem falsifikovani sistem vrijednosti onda zaista mislim da mi imamo ekskluzivno pravo na to jer sto se u zadnjih 16 godina moglo falsifikovati u vrijednostima dovrseno je vec odavno.
Pod falsifikovanim sistemom vrijednosti podrazumijevam naprimjer:
Mogucnost kupovine vojnicke knjizice za nekoga ko nije vidio rata.( pa time i kupovina prava na zrtvu kao jedinu legitimnu vrijednost!?!?)
Mogucnost rjesavanja sehidske penzije za supruge ljudi koji nisi bili zrtve rata sa trostrukim primanjima.
Mogucnost prava da se kaze "pobjeglica"za onog koji se odlucio na odlazak od strane onog koji je ni rata, ni puske, ni jada vidjeo nije ali je ostankom dokazao patriotizam. ( patriotizam kao istinski parametar pravednog solidarnog nacina zivljenja)
Mogucnost placanja patriotizma u visini od 7 maraka dvostruko tesko ranjavanom invalidu rata.
Mogucnost dobijanja diplome bez da covjek kroci nogom na fakultet, dok djevojka sa 3 prestizna fakulteta ceka da je prime pa makar i u granapu i tako dalje i tako redom.
I cudno mi je krajnje, da se svaki puta pitamo kako je moguce i odakle ljudi na polozajima, odakle nikogovicima moc, a krocivski na samu granicu sa jedne ili druge strane ucestvujemo u falsifikovanju sistema vrijednosti i placamo svoje potrebe sa novcem u jednom dzepu i poznanstvima u drugome.
I mozda "stvar"ne bi bila najocajnija, da ne postoji jedno skoro pa kolektivno misljenje, da je pravo na izbor nekakva privilegija koja se ne smije dozvoliti i po svemu biva okarakterisana kao nesto negativno.
Da li ce neko otici ili ostati, je njegova i samo njegova stvar. Suditi o njegovim izborima ravno je ulozi Boga, a ako je tako opet suditi po tome koliko Bogova Bosna ima, onda smo odavno prevazisli i sam raj!
Ostati ili otici?
- danas
-
rumenko
Dugo sam razmisljao kako da odgovorim na ovo pitanje i onda sam ugledao neku cudnu svjetlost i rjeci su dosle same od sebe naime.....
Nevjerovatna mi je uvijek kolicina zajedljivosti, bezobrazluka, povrsnosti i notorne gluposti kojom pojedinci pokusavaju opravdati svoje pravo na izbor a tudje ukaljati do te mjere da se covjeku smuci svaka pomisao o mogucem dijalogu.
Ako se zaborave svi licni "argumenti" za ili protiv, postoji jedna stvar, koja bi trebala i morala relativirati ovakvu i slicne teme, a to je da je sistem vrijednosti poprimio sistematski falsifikat a rijetko legitimnost na pozivanje o "zasluzenim" privilegijama na "patriotizam" "ljubav prema domovini" "izdaji" i slicnim terminima kojima se ovdje nasiroko i nadugo pokusava objasniti zasto je neko ovakav ili onakav.
Kada kazem falsifikovani sistem vrijednosti onda zaista mislim da mi imamo ekskluzivno pravo na to jer sto se u zadnjih 16 godina moglo falsifikovati u vrijednostima dovrseno je vec odavno.
Mogucnost kupovine vojnicke knjizice za nekoga ko nije vidio rata.( pa time i kupovina prava na zrtvu kao jedinu legitimnu vrijednost!?!?)
Mogucnost rjesavanja sehidske penzije za supruge ljudi koji nisi bili zrtve rata sa trostrukim primanjima.
Mogucnost prava da se kaze "pobjeglica"za onog koji se odlucio na odlazak od strane onog koji je ni rata, ni puske, ni jada vidjeo nije ali je ostankom dokazao patriotizam. ( patriotizam kao istinski parametar pravednog solidarnog nacina zivljenja)
Mogucnost placanja patriotizma u visini od 7 maraka dvostruko tesko ranjavanom invalidu rata.
Mogucnost dobijanja diplome bez da covjek kroci nogom na fakultet, dok djevojka sa 3 prestizna fakulteta ceka da je prime pa makar i u granapu i tako dalje i tako redom.
I cudno mi je krajnje, da se svaki puta pitamo kako je moguce i odakle ljudi na polozajima, odakle nikogovicima moc, a krocivski na samu granicu sa jedne ili druge strane ucestvujemo u falsifikovanju sistema vrijednosti i placamo svoje potrebe sa novcem u jednom dzepu i poznanstvima u drugome.
I mozda "stvar"ne bi bila najocajnija, da ne postoji jedno skoro pa kolektivno misljenje, da je pravo na izbor nekakva privilegija koja se ne smije dozvoliti i po svemu biva okarakterisana kao nesto negativno.
Da li ce neko otici ili ostati, je njegova i samo njegova stvar. Suditi o njegovim izborima ravno je ulozi Boga, a ako je tako opet suditi po tome koliko Bogova Bosna ima, onda smo odavno prevazisli i sam raj
eto......pa vi sad vidite....
Nevjerovatna mi je uvijek kolicina zajedljivosti, bezobrazluka, povrsnosti i notorne gluposti kojom pojedinci pokusavaju opravdati svoje pravo na izbor a tudje ukaljati do te mjere da se covjeku smuci svaka pomisao o mogucem dijalogu.
Da li ce neko otici ili ostati, je njegova i samo njegova stvar. Suditi o njegovim izborima ravno je ulozi Boga, a ako je tako opet suditi po tome koliko Bogova Bosna ima, onda smo odavno prevazisli i sam raj
eto......pa vi sad vidite....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
upravoEI Presidente wrote:Ja sam vanka vec tri godine, i fakat mi je fino. Kad se pozelim kuce i svojih-dodjem. Ove godine ce oni meniNiko me nikad nije zvao nikakvim imenima, radim posao koji u Sarajevu nikad ne bih mogao, studiram na fakultetu kojeg u Sarajevu nema. Kad se vidim s jaranima u Sarajevu, isto k'o da nikad nisam ni otisao.
ovdje kao da je vrijeme stalo
-
zikamu
Dobri moj Santos, znam da nije lako i znam sta ti nedostaje, ali ono o cemu pricas vise ne postoji (ili bar dobar dio toga). Srce i dusa vuku u proslost i k'o za inat prozivaju samo one prijatne uspomene, tek da se covjek sjebe, onako ni kriv ni duzan. Sve je to pluskvamperfekt - davno proslo vrijeme. Realnost je ovo sto sada zovu gradom Sarajevom (za koga niko jos uvijek nema pravo reci da ga voli vise od mene) i drzavom Bosnom. Realnost su desetine hiljada mediokriteta nedovrsenih glava koji se preko noci pojavise "neokle" zagadise grad, zivot i kulturu i postavise nova "pravila"...Realnost je da ljudi vec 15 godina cekaju da se desi "nesto" i da konacno "krene". Realnost je da su se ljudi u Sarajevu za vrijeme tvoga otsustva promijenili, bas kao i ti u tudjini. Nista vise nije isto niti ce biti i zato guraj tu djecu da nesto zavrse, postignu u zivotu i budu sretni gradjani drzave u kojoj zive. Tebi jedino preostaje da budes sretan sto si, ako nista ono zbog te djece donio najpametniju zivotnu odluku i otvorio im vrata za normalan zivot...Prvoj generaciji vani je svakako oduvijek bila pusiona, ali dolaze djeca i unuci koji ce se tu osjecati bas onako kako je tebi bilo u Sarajevu, nekad davno, dok je "Bog po zemlji hod'o"...Santos wrote:Pa moj zikamu nezivi se sam pa da kazes tako lako vracam se.Djeca se ovdje skoluju nemozes njima uskracivat radi svog supka koji bi se vratio.Nema sta da te nervira.Vi sto se nervirate malo ste kad se zapitali zasto ljudi idu zato jer nisu imali posla zato jer su primali ratnu vojnu invalidninu 30KM da ti dalje nepricam i niko nije reko nemoj ic evo jacu ti probat pomoc da nadjes neki poso.
Budi pozdravljen!
-
mr__bosnjak
Smiri se. Ti si neki stvarno nervozan tip. Popij opet kahvu, popricaj sa nekim kosto si rekao da radis. Pa se onda vrati. Nemoras svakog casa nekoga da vrijedzas i da vices i sta ja znam. Jednog dana te to moze u probleme bacit...Muatez wrote:Najveci problem je bas u tome sto su o-d-a-v-n-o prestali pricati o ratu.Kao da je bio prije pedeset godina a dok je takvih doc ce on opet...vesela wrote:Muatez wrote:
Sto se tice lobija moj kvislingu prvo se treba oruzjem marisat pa onda lobi.Koliko vas je zbrisalo pa da ste svi lobirali kao sto niste svaki borac bi bio do zuba naoruzan i opremljen.A ne u patikama i starom puskom sa jedva par metaka u okviru a oprema je bila predmet snova.Nasi branioci su imali najbolji lobi a to je onaj hrabri kad stisne jaja i otima cetniku pusku pa ga sa istom mlati citav rat...gdje bi sad bili da su cekali vase oruzje i pomoc............masovne grobnice sigurno.
nadje ti mladog momka, da ga nazivas izdajnikom i kvislingom!...nabijem te na sve i jednog kvislinga na kugli zemaljskoj!!!...branioci su o-d-a-v-n-o
prestali pricati o ratu...o tome pricaju samo oni sto su hodali u uniformi po carsiji, a mi ih zvali manekeni!!!...nas'o si jednu imaginarnu carsiju, zvana forum da lijecis svoj kukavicluk...spusti se u stvarni svijet i reci nekom u lice da je kvisling...ali prije toga kupi invalidska kolica!!!
A ko si ti da sudis i presudzujes o meni pogotovo sto me stavljas u red sa kukavicama i manekenima.Sta mislis kako cu reagovati na te rijeci?
Ha ha kad bi me taj komentar uzdrmao pogotovo od takvog autora LOL.
Autora sa prefiksom nabijem te sto dovoljno govori o cistoci tvog jezika.Ajd na pijacu pa tamo laprdaj................
Sta te zabolilo u mom tekstu pa tako primitivno reagujes.
- danas
koliko se sjecam, oko 70% mladih zeli napustiti BiH... ne znam izvor ni da li je ovo 100% tacno, ali to su neke cifre koje su mi ostale u sjecanju...tempora wrote:Da li postoje negdje kojekakve statistike ili ispitivanja, koliko ljudi zeli otici iz BiH i iz kojih razloga, koje starosne dobi i sl? Potrebno mi je za pripremu dipl. rada.
Ili da mi pomognete, ili da vas maltretiram kojekakvim anketama?
-
bleka
Jao Santosa kralja, sta ce biti za 5 godina, ne mogu zbog unucadi
. Reci fino sta se loce i pusi svako vece . Ja kazem ko nema nista (izbjeglica, deloziran, rat oteo mladost) bjezi napolje valjaces tamo puno vise Bosni nego da bunaris po trmavaju. Skolovan, vise jezika, pa nesto i ustedeno love tivra se u BiH nigdje ti bolje nece biti, malo moras imati sabura ali radis dobar posao za svoju zemlju. Znaci Titova politika inteligencija unutar, sana, baustel van 
-
tempora
Pamet mi je kratka, al srecom preduge noge pa mogu kompenzirat inteligenciju o kojoj ti ovdje pricas.bleka wrote:Jao Santosa kralja, sta ce biti za 5 godina, ne mogu zbog unucadi. Reci fino sta se loce i pusi svako vece . Ja kazem ko nema nista (izbjeglica, deloziran, rat oteo mladost) bjezi napolje valjaces tamo puno vise Bosni nego da bunaris po trmavaju. Skolovan, vise jezika, pa nesto i ustedeno love tivra se u BiH nigdje ti bolje nece biti, malo moras imati sabura ali radis dobar posao za svoju zemlju. Znaci Titova politika inteligencija unutar, sana, baustel van
-
kike
Toliko hvaljen post je jezički korektan, neka čudna mješavina sevdaha sa izgrađenom rečenicom, ali amortizira nešto što se po svim svjetskim kategorijama zove izdaja
Smjestimo se u neku europsku zemlju toliko hvaljenu. Da li bi neko ko je otišao iz napadnute Engleske, Španije ili Italije bio običan izdajica ili pak samosvjestan odlučujući.....
Stvar je u periodu 1992-1996, jako jednostavna, po svim pravnim kategorijama se zove dezerterstvo i nikakva je književna jačina posta ne može opravdati.
Ponavljam da piše neko ko je živio i vani i ovdje, jer očekujem reakcija kako nisam "svjetski č oek iz mahale mi mako"
Smjestimo se u neku europsku zemlju toliko hvaljenu. Da li bi neko ko je otišao iz napadnute Engleske, Španije ili Italije bio običan izdajica ili pak samosvjestan odlučujući.....
Stvar je u periodu 1992-1996, jako jednostavna, po svim pravnim kategorijama se zove dezerterstvo i nikakva je književna jačina posta ne može opravdati.
Ponavljam da piše neko ko je živio i vani i ovdje, jer očekujem reakcija kako nisam "svjetski č oek iz mahale mi mako"
- danas
ima ih koji su u tom periodu otjerani bez da su imali ikakvu drugu mogucnost osim da spasavaju golu glavu na ramenima -- i oni su dezerteri? zasto su oni koji su tako otisli gori od onih koju su sjedili u gradu a nisu se borili? a ima i onih koji su proveli u rovu 4 godine, i kad su vidjeli sta im je njihova borba dala, spakovase kofere i odose u bijeli svijet.kike wrote: Stvar je u periodu 1992-1996, jako jednostavna, po svim pravnim kategorijama se zove dezerterstvo i nikakva je književna jačina posta ne može opravdati.
-
nineac
Nekontam sta se odmah pozivaju ljudi na patriotizam? Jer zbog takvih ljudi koji zele otici moraju da objasnjavaju gdje su bili tokom rata. Ovdje vise nije problem rat, ovdje su problem ljudske vrijednosti. Ovdje je problem sto ljudi vise nece da zive u nekoj kvazi drzavi koja se nazalost zove BiH, nego u pravnoj drzavi gdje mogu posteno zaraditi hljeb i napredovati u zivotu a ne da im neki bivsi milicioner ili kamiondzija uredjuje zivot i lijecu svoje frustracije na njima. Mladi hoce otici zato sto hoce PRAVO obrazovanje a ne da neko na njima ekperimentise. Oni hoce da ima pravi profesori predaju, a ne "profesori" koji su magistrirali i doktorirali za godinu dana u toku rata. Dosta je svima vise nepravdje gdje guzonjini sinovi zavrsavaju fakultete za 2 godine, gdje zena koja nema ni dana iskustva na sudu moze postati sudija ustavnog suda! Jel to patroiotizam? Podrzati neke lazne likove koji se bogate prosipajuci neki patriotizam i zatvaraju na su nacionalne torove gdje se djelimo po imenima dok citav svijet tezi multietnocnosti. Mi danas u BiH imamo segregaciju po skolama, i moje djete NECE NIKADA KROCITI U TAKVU SKOLU da je neznam koliko to patriotski!!!
Ja volim bosnu vise nego ista. Ljude, planine, rijeke nasa brda na kojima mozes kad hoces rtostilj raspaliti a da neko enpomisli da je pozar, ali brate vise nisam mogao cekati da nas narod dodje pameti i skonta da nas ovi ljudi samo u propast vode. Ja sam otisao iz BiH prije 7 mjeseci, u uklopio sam se u ovu sredinu sasvim OK, koliko radim toliko zaradim, i imam ista prava kao i svi, kao i onaj sto ima milione i kao onaj zadnji kokuz. Hocul se vratiti ili ne, to je na dugom stapu. Meni su svi u BiH, i normalno da mi je u dusi tesko, ali to je zivot, sta ces. Volio bi se vratiti, ali kako se stvari dole krecu, neznam boga mi sta ce biti!
Ja volim bosnu vise nego ista. Ljude, planine, rijeke nasa brda na kojima mozes kad hoces rtostilj raspaliti a da neko enpomisli da je pozar, ali brate vise nisam mogao cekati da nas narod dodje pameti i skonta da nas ovi ljudi samo u propast vode. Ja sam otisao iz BiH prije 7 mjeseci, u uklopio sam se u ovu sredinu sasvim OK, koliko radim toliko zaradim, i imam ista prava kao i svi, kao i onaj sto ima milione i kao onaj zadnji kokuz. Hocul se vratiti ili ne, to je na dugom stapu. Meni su svi u BiH, i normalno da mi je u dusi tesko, ali to je zivot, sta ces. Volio bi se vratiti, ali kako se stvari dole krecu, neznam boga mi sta ce biti!
- manijak1
Danas ........šta ti hoćeš kazati .......da u ovom nametnutom prošlom ratu nema pobjednika - to znamo svi
a da ima budala
i to znamo svi
......ti koji su otjerani ....ako su preživjeli i skrasili se neđe vani ......svakako da ne mogu biti dezerteri jer nisu ni bili u vojsci tj. u ratu ( za mene je budala svaki koji se vratio ovdje da se bori ali isto tako je i dostojan svakog poštovanja i to onog iskrenog a ne mahalskog .......izazvanog agresijom Paravčevih miljenika s one strane Drine .....a ova tema je za mlade .......Danas -------Hoće li se ponižavati ovdje ili će postati udarna igla drugih zemalja ......ili će pokušati uraditi nemoguće
zavesti red .......u svojoj zemlji .Svi smo svjedoci da je u boračkim udruženjima sve manje boraca a sve više podrumaša tako da .......samo čekam neke nove Spomenice
ne bi li napokon materijalizirao ......dužnost i obavezu svakog građana
vojno sposobnog u to vrijeme .
Što se tiče tih koji su sjedili a nisu se borili
- pametni
ali bespredmetni , u svakom ratu će ih biti i bilo ih je
sve je stvar sistema i zakona
da ne ulazim u raznorazne mobilizacije tek stasale djece u to vrijeme koji nisu imali ni 15 dana obuke da prežive i da ne budu tek topovsko meso ......
Ovo sve ostalo o dezerterima ....učesnicima jebanije .......je moralna kategorija svakog pojedinca ali nema nikoga ko nije razmišljao da se izvuče iz golgote ili da da leđima vjetra ........a ova potreba normalna da ti se neko oduži nakon duga domovini je normalna ali i tu ima zaostataka prošlosti iz II svjetskog rata gdje su pobjednici bili pobjednici ali gdje su i poraženi postajali uz pomoć pobjednika pobjednici da bi se preko puta izjednačili sa pobjednicima ........apsolutno je danas sve to nevažno osim onih koji stasavaju i koji se školuju ili imaju sreću da rade i koji na svu sreću .....nemaju većih posljedica od rata .
Ako su se spakovali i otišli ........znači da su imali mogućnost izbora i da su to učinili svojevoljno a što i ne bi kad ih država ne jebe ni jedan posto.
Bezze se upalih
valjda što još nisu uhvatili onu dvojicu klošara , Radovana i Ratka

Što se tiče tih koji su sjedili a nisu se borili
Ovo sve ostalo o dezerterima ....učesnicima jebanije .......je moralna kategorija svakog pojedinca ali nema nikoga ko nije razmišljao da se izvuče iz golgote ili da da leđima vjetra ........a ova potreba normalna da ti se neko oduži nakon duga domovini je normalna ali i tu ima zaostataka prošlosti iz II svjetskog rata gdje su pobjednici bili pobjednici ali gdje su i poraženi postajali uz pomoć pobjednika pobjednici da bi se preko puta izjednačili sa pobjednicima ........apsolutno je danas sve to nevažno osim onih koji stasavaju i koji se školuju ili imaju sreću da rade i koji na svu sreću .....nemaju većih posljedica od rata .
Ako su se spakovali i otišli ........znači da su imali mogućnost izbora i da su to učinili svojevoljno a što i ne bi kad ih država ne jebe ni jedan posto.
Bezze se upalih
-
kike
Ne znam u kojoj zemljji patriotizam nije moralna vrijednost kad već govorimo o patriotizmu ili ljudskim vrijednostima.Nekontam sta se odmah pozivaju ljudi na patriotizam? Jer zbog takvih ljudi koji zele otici moraju da objasnjavaju gdje su bili tokom rata. Ovdje vise nije problem rat, ovdje su problem ljudske vrijednosti. Ovdje je problem sto ljudi vise nece da zive u nekoj kvazi drzavi koja se nazalost zove BiH, nego u pravnoj drzavi gdje mogu posteno zaraditi hljeb i napredovati u zivotu a ne da im neki bivsi milicioner ili kamiondzija uredjuje zivot i lijecu svoje frustracije na njima.
BIH nikada nije bila pravna država, pa je teško i očekivati da to bude u sabah 1996. Ex Yu je bila komunistička diktatura, u zatvorima politički zatvorenici, nije imala demokraciju savremene države, sve je bilo po principu kadija te tuži, kadija ti sudi, i očekivati od beiha da bude švedska preko noći je kao očekivati od tek rošenog djeteta da bude lječnik.
Da se moglo puno više i bolje...jeste
Da su nam korumpirani političari i policija i inspektori...jesu
Da se moramo individualno i grupno boriti protiv toga i za ustaljivanje ljudskih vrijednosti...moramo
Ali i u takvim odnosima patriotizam ne gubi na vrijednosti, nego dobiva
- taxi_driver
evo i ja da koju pametnu napisem
zivim u tudjini vec 11 godina.od toga sam 3 godine bio povratnik u svoju drzavu,imao dobar posao i imao solidnu platu.znaci 98 se vratim u bosnu,spucala me nostalgija,nadjem posao,imao auto i nije se lose zivjelo sto se tice materijalne strane.ali ne lezi vraze.prvo mi je zasmetalo to sto je vjera uzela velikog maha u zivotima ljudi.ok covjek odlucuje da li ce vjerovati ili ne ali nemoj mene daviti s tim stvarima.drugo ,brojanje krvnih nacionalnih krvnih zrnaca.par slepanja se zavrsilo na upoznavanju.kad su culi moje ime,ono kulturno ,mozemo ostati samo raja.drugo ,kao nevjernik smetalo bi mi da mi djete uci vjeronauku u skoli.pri obilasku familije dvoje djece,istih godina samo sa drugim nastavnim programom ne mogu se sporazumiti jer jedno uci zemljopis a drugo geografiju.pun k...c nacionalizma gdje god se kreces. da ne nabrajam dalje.izdrzah ja tri godine,i vratim se u svoju novu domovinu,jer imam ovdje stan,posao,niko me ne pita koje sam vjere,cure pogotovo,a sto je najvaznije i djete ce mi normalno odrastati.
npr.sestra mi je otisla dole sa curicom od 5 godina,i sa djecom se igrala ispred zgrade,dok jednom nije dosla kuci i pitala mamu,mama sta sam ja?jesam li ja muslimanka?u tome je sva poenta.
zato preprucujem svima kojima smeta ovo sto i meni nek idu.ni ovdje ne cvjetaju ruze ali zato mirne glave spavas.
zivim u tudjini vec 11 godina.od toga sam 3 godine bio povratnik u svoju drzavu,imao dobar posao i imao solidnu platu.znaci 98 se vratim u bosnu,spucala me nostalgija,nadjem posao,imao auto i nije se lose zivjelo sto se tice materijalne strane.ali ne lezi vraze.prvo mi je zasmetalo to sto je vjera uzela velikog maha u zivotima ljudi.ok covjek odlucuje da li ce vjerovati ili ne ali nemoj mene daviti s tim stvarima.drugo ,brojanje krvnih nacionalnih krvnih zrnaca.par slepanja se zavrsilo na upoznavanju.kad su culi moje ime,ono kulturno ,mozemo ostati samo raja.drugo ,kao nevjernik smetalo bi mi da mi djete uci vjeronauku u skoli.pri obilasku familije dvoje djece,istih godina samo sa drugim nastavnim programom ne mogu se sporazumiti jer jedno uci zemljopis a drugo geografiju.pun k...c nacionalizma gdje god se kreces. da ne nabrajam dalje.izdrzah ja tri godine,i vratim se u svoju novu domovinu,jer imam ovdje stan,posao,niko me ne pita koje sam vjere,cure pogotovo,a sto je najvaznije i djete ce mi normalno odrastati.
npr.sestra mi je otisla dole sa curicom od 5 godina,i sa djecom se igrala ispred zgrade,dok jednom nije dosla kuci i pitala mamu,mama sta sam ja?jesam li ja muslimanka?u tome je sva poenta.
zato preprucujem svima kojima smeta ovo sto i meni nek idu.ni ovdje ne cvjetaju ruze ali zato mirne glave spavas.
-
capry
#74 ostati ili otici
ja sam otiso iz najljepse zemlje na svijetu na godinu dana i uvjerio sam se u ono sto sam uvijek osjeco u dubini duse:
ne bih otiso iz lijepe bih za cijeli svijet
tek sam sad posto svjestan koliko je bosna zdrava sredina
naravno, samo kad bi se sredila ekonomska situacija
ali i to ce doci na svoje
a da se osvrnem na ovoga ispred
ja se sjecam kad sam kao dijete par godina prije rata isto tako dolazio kuci i pito mame sta sam
tada je smetalo sto sam musliman
i sto 2-3 puta u godini, nisam ni ja znao zasto, odem u dzamiju
nemojte misliti da ja sad opravdavam to sto se situacija u jednom dijelu bih totalno promijrnila
svakog treba pustiti da zivi i da se osjeca kako hoce
ali samo skrecem paznju da su se iste stvari desavale i prije samo sto su isle u suprotnom pravcu
zivjela bih
ne bih otiso iz lijepe bih za cijeli svijet
tek sam sad posto svjestan koliko je bosna zdrava sredina
naravno, samo kad bi se sredila ekonomska situacija
ali i to ce doci na svoje
a da se osvrnem na ovoga ispred
ja se sjecam kad sam kao dijete par godina prije rata isto tako dolazio kuci i pito mame sta sam
tada je smetalo sto sam musliman
i sto 2-3 puta u godini, nisam ni ja znao zasto, odem u dzamiju
nemojte misliti da ja sad opravdavam to sto se situacija u jednom dijelu bih totalno promijrnila
svakog treba pustiti da zivi i da se osjeca kako hoce
ali samo skrecem paznju da su se iste stvari desavale i prije samo sto su isle u suprotnom pravcu
zivjela bih
- manijak1
Ne provociraj
čovjeka .....to je nešto što imaš ili nemaš
a dalje sve ide po .......pređenim barijerama ili sapletenim nogama.
Odnosi se na Temporino pitanjekoja zna odgovor
ali ne zna da Kike ipak nije budala
već jednostavno tako rezonuje .