TUŽBA BiH PROTIV SCG ZA UKIDANJE IMENA RS

danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
danas wrote:pa zasto da ne gubimo nadu, ako je situacija ovakva? sto pola drzave i naroda nece da bude tu, to je po tebi kao nesto optimisticno?
pa sta treba da se desi? da se odcjepi rs?

znam da se tako nesto nece desiti... zato sam optimista. kada se drzava ekonomski stabilizuje, a stabilizovace se, ti problimi ce da postanu sporedni.
pa naravno da RS ne treba da se otcijepi, ali oni tamo tome teze i najvise bi to voljeli. ja sam vrlo pesimisticna, jer ta ekonomija koju ti zagovaras i u koju se uzdas kao spasioca situacije nece zazivjeti dok je politicka situacija ovakva kakva je. a sama ekonomija bez de-nacifikacije i kaznjavanja svih zlocinaca (njemacki recept iz WWII) nam nece garantovati neku sigurnu buducnost, niti realan napredak.

i da dodam -- ne znam vala zasto se svi toliko uzdate u tu *ebenu ekonomiju. pola naroda tamo ne gleda u sarajevo, nego preko drine. meni neko da obeca sutra med i mlijeko ali da mi beograd ponovo bude glavni grad, ja ne bih pristala. tako nece ni oni (iz totalno drugih razloga, naravno) ali poenta je da nece. jer narod ne misli racionalno vec emotivno -- to nam je u krvi (a da smo mislili racionalno, niko nikad i ne bi ni ratovao...)... elem, izgleda da ce radije ti likovi iz RS-a jesti korijenje nego se zalagati za dobrobit i napredak bosanske drzave; bilo politicki, drustveni, ili ekonomski.
senada

Post by senada »

danas wrote: (...)
...i da dodam -- ne znam vala zasto se svi toliko uzdate u tu *ebenu ekonomiju. pola naroda tamo ne gleda u sarajevo, nego preko drine. (....)
Eh, da mi u Federaciji svoju paznju fokusiramo na nasu ekonomiju a ne da gledamo gdje nam gledaju gradjani RS-a, rijesili bi i svoje i njihove probleme. To znaci, da kada bi mi imali ekonomski stabilan, jak nas Federalni entitet, oni iz njihovog RS-a, i dusom i tijelom bi zaboravili na svoje Srpstvo, na svoju Srbiju. Moglo bi se nedajboze po nasu i njihovu vlast takvo zlo desiti... ali da se tako sto ne desi, moramo biti ekonomski polomljeni, a da bi ekonomski propali moramo slijepo i poslusno slijediti nase - drzavnike.
Ev recimo poslije - privatizacije, poslije rasprodaje kompletne drzavne imovine, i poslije svih nasih dobara od kojih su nas nasi i njih njihovi oslobodili, prisvojivsi sva bogatstva za sebe, vlasnici nasih zivota, radi ekonomskog procvata svih nasih mjesnih zajednica, opcina, gradova, kantona, distrikta, entiteta i drzave, uvode PDV- kojim ce pokriti sve privatne i ogromne administrativno birokratske troskove, i nasoj cjelovitoj drzavi pravim ekonomskim mjerama, bez kazana otvoriti vrata u EU - ali bitno je da smo svi zaokupljeni oko - svoga ideala.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

senada wrote:
danas wrote: (...)
...i da dodam -- ne znam vala zasto se svi toliko uzdate u tu *ebenu ekonomiju. pola naroda tamo ne gleda u sarajevo, nego preko drine. (....)
Eh, da mi u Federaciji svoju paznju fokusiramo na nasu ekonomiju a ne da gledamo gdje nam gledaju gradjani RS-a, rijesili bi i svoje i njihove probleme. To znaci, da kada bi mi imali ekonomski stabilan, jak nas Federalni entitet, oni iz njihovog RS-a, i dusom i tijelom bi zaboravili na svoje Srpstvo, na svoju Srbiju. Moglo bi se nedajboze po nasu i njihovu vlast takvo zlo desiti... ali da se tako sto ne desi, moramo biti ekonomski polomljeni, a da bi ekonomski propali moramo slijepo i poslusno slijediti nase - drzavnike.
Ev recimo poslije - privatizacije, poslije rasprodaje kompletne drzavne imovine, i poslije svih nasih dobara od kojih su nas nasi i njih njihovi oslobodili, prisvojivsi sva bogatstva za sebe, vlasnici nasih zivota, radi ekonomskog procvata svih nasih mjesnih zajednica, opcina, gradova, kantona, distrikta, entiteta i drzave, uvode PDV- kojim ce pokriti sve privatne i ogromne administrativno birokratske troskove, i nasoj cjelovitoj drzavi pravim ekonomskim mjerama, bez kazana otvoriti vrata u EU - ali bitno je da smo svi zaokupljeni oko - svoga ideala.
Aferim!

Kako ocekivati da oni iz "njihovog" entiteta pozele zivot sa ovima iz "naseg" enteteta kad i u tom "nasem" ima mali milion onih koji bi ga ovog casa napustili, samo da mogu, a da ne govorim o onima koji su vec vani i kojima ne pada na pamet da se vracaju dok god je kako jeste!

A sve zbog politike i politicara, lopovluka i razbojnistva, idiotizma i barbarizma u koje nas uvlace oni koji su nam i zamutili kashu i doveli do ivice ponora!

Jedno je voljeti svoju zemlju, a nesto sasvim drugo imati povjerenja u svoju drzavu i u istoj zivjeti i raditi, planirati i graditi!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

@ Senada i @ Vodenjak. Ne slazem se sa vasim pogledom na stvari.

1. Ako bi RS bila ekonomski jaka bila bi jos gora sa postavljanjem svojih uslova i jos bi bilo izrazenije trazenje od njih samih za otcjepljenjem od BiH.

2. Ako bi Federacija bila ekonomski jaka onda bi RS bila isto jaka preko zajednickih BH institucija i opet im nebi odgovaralo da ugase RS nego bi se sa njom vozikali kao i danas preko zajednickih institucija i cekali bolja vremena za otcjepljenje.

3. Bila losa ili dobra ekonomska situacija u RS i Federaciji mislim da vecini predstavnika svih BH stranaka odgovara ova teritorijalna podjela drzave.

Da bi BiH krenula naprijed ekonomski, politicki i na svaki drugi nacin neminovno je ukidanje entiteta RS i Federcije te teririjalna podjela BiH na decentralizovane Regije i opstine. Bez ovog i ovakvog rjesenja se ne moze nista promjeniti u odnosu na danasnju situaciju.
senada

Post by senada »

Molim te Novi Nik da mi pojasnis, kako to da se svi ti Srbi i Bosnjaci tako lijepo snalaze i slazu u recimo Americi, Australiji i dijaspori inace?
Dakako da bi svi preostali Srbi i Bosnjaci sada, ovoga momenta napustili zemlju i divno se slagali tamo negdje izvan svoje besperspektivne zemlje.
danas

Post by danas »

ne znam zasto mislis da se previse dobro slazu u Americi, Australiji i slicno. ne govorim za individualne slucajeve (kojih ima svuda) vec za grupe generalno. drze se podalje jedni od drugih ako ikako mogu.
senada

Post by senada »

danas wrote:ne znam zasto mislis da se previse dobro slazu u Americi, Australiji i slicno. ne govorim za individualne slucajeve (kojih ima svuda) vec za grupe generalno. drze se podalje jedni od drugih ako ikako mogu.
ne mislim, nego je dokazano da je u pravilu tako, a pojedinacni slucajevi ne potvrdjuju pravila.
danas

Post by danas »

senada wrote:
danas wrote:ne znam zasto mislis da se previse dobro slazu u Americi, Australiji i slicno. ne govorim za individualne slucajeve (kojih ima svuda) vec za grupe generalno. drze se podalje jedni od drugih ako ikako mogu.
ne mislim, nego je dokazano da je u pravilu tako, a pojedinacni slucajevi ne potvrdjuju pravila, nego obratno.
nije tako. zivim u USA i ne mijesaju se nimalo. to sto otvoreno ne rade jedni drugima o glavi je nesto sasvim drugo. ali ne zive u sreci i ljubavi, niti u bratstvu i jedinstvu. ignorisu se.
senada

Post by senada »

danas wrote:
senada wrote:
ne mislim, nego je dokazano da je u pravilu tako, a pojedinacni slucajevi ne potvrdjuju pravila, nego obratno.
nije tako. zivim u USA i ne mijesaju se nimalo. to sto otvoreno ne rade jedni drugima o glavi je nesto sasvim drugo. ali ne zive u sreci i ljubavi, niti u bratstvu i jedinstvu. ignorisu se.
To sto je za jedne nesto sasvim drugo, za druge je sasvim prvo. Divno bi bilo da se i ovdje sami mijesaju ili ne mijesaju bez pritisaka kojima se potiskuju pitanja koja su rijesena u USA, prvenstveno ekonomska.
danas

Post by danas »

bez zelje da nastavljam ovu diskusiju, dodacu jos jednom da iskreno smatram (tome nas je istorija naucila) da potenciranje samog ekonomskog rijesenja bez ozbiljne i sustinske politicke reforme i de-nacifikacije nece rijesiti nista substantivno. 1992-e, ekonomska situacija je bila daleko bolja i perspektivnija od ove danas, pa to nikoga nije sprijecilo da potegne noz na komsiju i okrene topove na grad.

istorijski je takodje pokazano da fasizam moze savrseno dobro da cvjeta i u dobroj ekonomiji, i samo zato sto dobro zivim i vozim dobar auto, ne znaci da treba da tolerisem neciji -- bilo ciji -- fasizam.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

danas wrote:bez zelje da nastavljam ovu diskusiju, dodacu jos jednom da iskreno smatram (tome nas je istorija naucila) da potenciranje samog ekonomskog rijesenja bez ozbiljne i sustinske politicke reforme i de-nacifikacije nece rijesiti nista substantivno. 1992-e, ekonomska situacija je bila daleko bolja i perspektivnija od ove danas, pa to nikoga nije sprijecilo da potegne noz na komsiju i okrene topove na grad.

istorijski je takodje pokazano da fasizam moze savrseno dobro da cvjeta i u dobroj ekonomiji, i samo zato sto dobro zivim i vozim dobar auto, ne znaci da treba da tolerisem neciji -- bilo ciji -- fasizam.
Bravo @ Danas odlican komentar :)

Tebi cu @ Senada odgovoriti cim dobijem malo vise vremena u vezi tvog pitanja upucenog meni, sada sam nesto zauzet.
mostarac

Post by mostarac »

Novi_Nick wrote:
danas wrote:bez zelje da nastavljam ovu diskusiju, dodacu jos jednom da iskreno smatram (tome nas je istorija naucila) da potenciranje samog ekonomskog rijesenja bez ozbiljne i sustinske politicke reforme i de-nacifikacije nece rijesiti nista substantivno. 1992-e, ekonomska situacija je bila daleko bolja i perspektivnija od ove danas, pa to nikoga nije sprijecilo da potegne noz na komsiju i okrene topove na grad.

Bravo @ Danas odlican komentar :)

Tebi cu @ Senada odgovoriti cim dobijem malo vise vremena u vezi tvog pitanja upucenog meni, sada sam nesto zauzet.
dje ces bola njoj rec bravo :D Sad smo tek najebali kad pobjesni i podivlja :D
danas

Post by danas »

umro je mostar wrote:
dje ces bola njoj rec bravo :D Sad smo tek najebali kad pobjesni i podivlja :D
spaseni ste :D moram sad na posao :D :lol:
BECHO

Post by BECHO »

senada wrote:Molim te Novi Nik da mi pojasnis, kako to da se svi ti Srbi i Bosnjaci tako lijepo snalaze i slazu u recimo Americi, Australiji i dijaspori inace?
Dakako da bi svi preostali Srbi i Bosnjaci sada, ovoga momenta napustili zemlju i divno se slagali tamo negdje izvan svoje besperspektivne zemlje.
Neko ti je bas slago da se Srbi i Bosnjaci dobro slazu u zemljama dijaspore. Za Ameriku i Australiju neznam ali ovdje konkretno jedno drugo gledamo preko nisana iako trofazni cine apsolutnu vecinu (bulevar magazini i crne hronike su pune SERiMO razbojnika, kriminilaca i dilera). Sto dalje to bolje, i za nas i za okolinu! 8)
senada

Post by senada »

danas wrote: (....)1992-e, ekonomska situacija je bila daleko bolja i perspektivnija od ove danas, pa to nikoga nije sprijecilo da potegne noz na komsiju i okrene topove na grad.(...)
Ekonomski interesi su pozadina svakog fasizma.
Banalan primjer je americki fasizam u odnosu na naftna Iracka polja.
Ovdje i svugdje, brat brata ubija za parce zemlje jer kako kaze ona stara mudrost:"Ako smo braca po majci, nismo po djepu."
danas

Post by danas »

senada wrote:
danas wrote: (....)1992-e, ekonomska situacija je bila daleko bolja i perspektivnija od ove danas, pa to nikoga nije sprijecilo da potegne noz na komsiju i okrene topove na grad.(...)
Ovdje i svugdje, brat brata ubija za parce zemlje jer kako kaze ona stara mudrost:"Ako smo braca po majci, nismo po djepu."
ne sporimo se mi oko toga sta su interesi fasizma. sporimo se oko tvoje tvrdnje da ako ekonomija krene nabolje, fasisti iz RS-a (a i oni iz Federacije) ce se izljeciti sami od sebe zahvaljujuci boljem zivotu. po meni, to je vrlo naivno vidjenje stvari i ne zadire u sustinu problema sa kojima se nosimo vec 15 godina.
senada

Post by senada »

danas wrote:
senada wrote:
ne sporimo se mi oko toga sta su interesi fasizma. sporimo se oko tvoje tvrdnje da ako ekonomija krene nabolje, fasisti iz RS-a (a i oni iz Federacije) ce se izljeciti sami od sebe zahvaljujuci boljem zivotu. po meni, to je vrlo naivno vidjenje stvari i ne zadire u sustinu problema sa kojima se nosimo vec 15 godina.
danas
Last edited by senada on 15/12/2005 14:45, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

your point? :?
senada

Post by senada »

Onda sam ti ja navela americki primjer fasizma, u cijoj pozadini je samo interes ekonomske moci.
Ne radi se o sporenju nego o obicnoj razmjeni misljenja.
danas

Post by danas »

senada wrote: Ne radi se o sporenju nego o obicnoj razmjeni misljenja.
OK... moj stav i dalje stoji, pa bih molila neko objasnjenje glede tvog misljenja da je ekonomija lijek svega. dosta ljudi ima slican pogled na situaciju, ali cinjenica je da "dobar zivot" ne lijeci nikoga ni od fasizma ni od nacionalizma...
.... tvoje tvrdnje da ako ekonomija krene nabolje, fasisti iz RS-a (a i oni iz Federacije) ce se izljeciti sami od sebe zahvaljujuci boljem zivotu. po meni, to je vrlo naivno vidjenje stvari i ne zadire u sustinu problema sa kojima se nosimo vec 15 godina.
da pamtis

Post by da pamtis »

danas-nista od posla :D :D sv-cast :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

senada wrote:Molim te Novi Nik da mi pojasnis, kako to da se svi ti Srbi i Bosnjaci tako lijepo snalaze i slazu u recimo Americi, Australiji i dijaspori inace?
@ Senada, ne znam odakle ti kompletni statisticki podatci o svim Bosancima, Srbima, Hrvatima u dijaspori sirom svijeta i njihovom perfektnom zajednickom druzenju. Niko od nas nema te takve vjerodostojne statisticke podatke o kojima ti pises. @ Danas ti je lijepo odgovorila da eventualno pojedinacnih individualnih slucajeva sigurno ima i da se neki pojedinci iz naroda Bosanaca, Srba, Hrvata i drugih druze.

Ipak si zaboravila na najvaznije stvari u tom tvom opisu dijaspore a to je.

Dijaspora sirom svijeta se ne nalazi u svojoj maticnoj drzavi BiH nego u tudjim drzavama koje imaju svoje sisteme i zajednicke institucije a ne kao u danasnjoj BiH gdje institucije Bosanaca, Srba i Hrvata u principu rade zasebno. Dijaspora u tim stranim drzavama pripada zajednickom sistemu i oni moraju saradjivati i raditi zajedno u mnogim slucajevima. U taj zajednicki sistem primjer Norveska a tako je u kompletnoj Skandinaviji i vjerovatno ostalim djelovima svijeta pripadaju svi recimo Norvezani, Bosanci, Srbi, Hrvati i ostali. Te zajednicke institucije su kao primjer: Firme (zajednicka radna mjesta), Biro rada, Osiguravajuca kasa,
Sociala, Skole, Univerziteti itd itd. Znaci Dijaspora i da zeli da se ne druzi izmedju sebe je nemoguce iz prostog razloga sto moraju i pripadaju istom sistemu tih njihovih novih drzava u kojima zive i rade te oni nemogu odlucivati hoce li raditi zajedno druziti se i sl jer im to sistem diktira. U privatnom zivotu se slabo mjesaju osim u individualnim slucajevima i onda svi zastupaju svoje razlicite stavove u vezi svoje maticne drzave BiH. Pa tako Srbi zastupaju interese RS a Bosanci i Hercegovci kao i jedan veci dio Hrvata zastupaju interese BiH bez entiteta kao zajednicku drzavu Bosanaca, Srba, Hrvata i ostalih.

Toliko od mene i nadam se da sam ti uspio koliko toliko pomoci oko tvog pitanja o zajednickom zivotu dijaspore u stranim drzavama svijeta a ne u maticnoj drzavi BiH sto je ipak drasticna razlika za samu dijasporu i koja radikalno utice na neko njihovo druzenje ili pak ne druzenje.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

senada wrote:

Onda sam ti ja navela americki primjer fasizma, u cijoj pozadini je samo interes ekonomske moci.
Ne radi se o sporenju nego o obicnoj razmjeni misljenja.
@ Senada, ne trebas da uzimas kao primjer americki fasizam. Kreni sa ciscenjem fasizma ispred svojih vrata u nasoj maticnoj drzavi BiH, RS Srbiji i Hrvatskoj pa tek onda kada taj fasizam apsolviras i rjesis kreni dalje da to rjesavas po Ameici, Iraku i drugim drzavama svijeta. Mi nemozemo da rjesimo svoje probleme a treba da se bavimo problemima i fasizom drugih drzava. I treba da se bavimo ali kada rjesimo prvo svoje probleme u svojoj maticnoj drzavi BiH. To je nasa jedna i jedina maticna drzava i druge nemamo, ako je izgubimo onda je najbolje da se raselimo po cijelom svijetu odnosno izmedju ostalog i u Irak jer ti branis njihove interese ispred nasih BH interesa. Ako tako nastavimo Irak ce biti kakva takva drzava a mi cemo u medjuvremenu braneci Irak i druge drzave sirom svijeta ostati bez svoje maticne drzave BiH.
wanderer

Post by wanderer »

Ne kontam sta je u ovom trenutku tema, a sta teze pa samo da kazem ovo:
1. Crno-bijelo nije, tako da ni samo ekonomija ni samo politika ne piju vode
2. Sto se RS-a tice i ja bih volio jednu finu denacifikaciju, ali nje nema ko da sprovede. Ono sto rade stranci nije denacifikacija a to je najvise greska nasih ondasnjih lidera
3. Do "djelimicne nacifikacije" u ovom trenutku moza doci samo ekonomskim putem kao prvim korakom, nakon cega moraju uslijediti i politicki. Cini mi se da su ovi ekonomski ipak vec dobrano u toku.
4. Otpocinjanje ovog procesa na silu i cisto politickim sredstvima samo dolijeva ulje na vatru, sto nacistima i najvise odgovara.
5. RS ne bi nestala ni kada bi samo Federalce pustili da donesu ustav kakav hoce. Ostala bi u glavama njenog stanovnistva. Dakle svega pomalo, pa polako.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Pa neka im ostane RS u glavama ali je najvaznije da je ukinemo kao i Federaciju na papiru u Ustavu BiH.
Post Reply