Ostecena bista Bruce Lee-a u Mostaru

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mostarac

Post by mostarac »

neocekivana_sila wrote:
umro je mostar wrote:Iako sam izrazito protiv spomenika, jer mi on predstavlja sprdanje sa tragedijom ovoga sto se nekad zvalo grad i sto je radjen iz razloga tipa "kad svi rade sranje hajmo se i mi zajebavat", a spomenici se ne podizu iz zajebancije nego postovanja..

Mene ne cudi ni najmanje, jer to je danasnji "Mostar" ogoljen do koze.
Baš ovaj spomenik je bio pokazatelj da Mostar nije ogoljen. Dušu mu nisu uzeli..
Umorna sam za objašnjavanje, a svakako je to što mislim rekao Jergović (mnogo ljepše nego što bih to ja :) )

"Bruce Lee jest kulturna baština Bosne i Hercegovine. I to upravo onih generacija koje su u proteklom ratu najviše ginule u sve tri vojske i u tko zna koliko još paravojski. Promislite samo koliko se musavih bosanskih dječaka tokom sedamdesetih i osamdesetih samoozljeđivalo nunčakama izrađenim od dvije palije i lanca za cuku, koliko ih je razvaljivalo oluke da bi izrezalo šuriken i koliko ih je u domovima kulture od Bihaća do Višegrada i od Bosanskog Broda do Trebinja pogledalo sabrana djela Maloga zmaja? Osim što je bio junak njihovih djetinjstava, Bruce Lee je za mnoge ostao i jedina figura kulturnoga identiteta, jedino nešto što ih je činilo pripadnicima određenog jezika i kulture.Većina tih budućih mladića, ratnih heroja, tragičara ili zločinaca, koji su svoju mladost položili za slobodu koja na kraju nikome nije došla, za Zmaja od Bosne, Mehmeda El Fatiha, bana Jelačića, kralja Zvonimira, Karađorđa i Dušana Silnog su saznali tek malo prije nego što im je došlo vrijeme da ginu. I tko zna kako su uopće zamišljali te slavne likove iz opće i nacionalnih povijesti, šta su o njima saznali i u kojoj su se mjeri saživjeli s njihovim djelima i nedjelima. Ako ostavimo po strani one koji su tek branili vlastitu kuću, selo, ulicu i grad, a da pritom nisu imali nijednu "višu" ideju u glavi, činjenica je da su ostali više znali, i da im je više značio lik i djelo Brucea Leeja. "

Spomenik je zato i napravljen. Nema ni šprdnje ni nekakvih hvalospjeva idealima.

Ko je oštetio spomenik?? Sjećate se one scene iz Balkanskog špijuna " A ovo su neki čobani..budale"
E ja mislim da su oni.
to je isto kao da postavimo spomenik papa strumphu jer je on junak naseg djetinjstva ili da postavimo walt disneyu
Ili nekom takvom.Kad nesto nema smisla onda nema smisla, pa tako ni ovaj spomenik bruce lee-u.
Post Reply