Protesti u Danskoj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mamamia

Post by mamamia »

haj malo razmisli.al onako bistro.kakva su ti to glupa pitanja matereti
gavrilo

Post by gavrilo »

Edna21 wrote:Ti podatci su ti iz 2000 a sada je 2005..mislim da smo sada nesumnjivo preko 50%
cisto sumnjam... ali i da jeste tako, da li to znaci da je bih muslimanska drzava???
Edna21

Post by Edna21 »

Prenj wrote:
mamamia wrote:protest je normalna stvar ponavljam
ovde se radi o posebnom pitanju,jer se radnja desava u danskoj,maloj zemji
gdje su muslimani manjina,i gdje ovakvi ispadi dolaze do izrazaja.i nesmiju se presutati jer to moze pokrenuti niz drugih pitanja
U Indoneziji je u neredima 2003. godina zapaljeno nekoliko crkva manjinske katolicke zajednice.
Nasa ambasada nije reagovala.
Da li je trebala?
Sta nasa ambasada ima sa katolickom crkvom u Indoneziji? razumijela bi kad bi npr Italija ili Hrvatska reagovala ali ne BIH
Edna21

Post by Edna21 »

gavrilo wrote:
Edna21 wrote:Ti podatci su ti iz 2000 a sada je 2005..mislim da smo sada nesumnjivo preko 50%
cisto sumnjam... ali i da jeste tako, da li to znaci da je bih muslimanska drzava???
ako je hrvatska,Francuska katolicka....Japan budisticki...Indija hinduisticka e onda je i BIH muslimanska
gavrilo

Post by gavrilo »

Edna21 wrote:Sta nasa ambasada ima sa katolickom crkvom u Indoneziji? razumijela bi kad bi npr Italija ili Hrvatska reagovala ali ne BIH
sta nasa ambasada ima sa islamskom zajednicom u danskoj... razumio bih kada bi npr islamska republika iran reagovala ali ne bih
Prenj

Post by Prenj »

Edna21 wrote:
Prenj wrote:
gdje su muslimani manjina,i gdje ovakvi ispadi dolaze do izrazaja.i nesmiju se presutati jer to moze pokrenuti niz drugih pitanja
U Indoneziji je u neredima 2003. godina zapaljeno nekoliko crkva manjinske katolicke zajednice.
Da li je trebala?
Sta nasa ambasada ima sa katolickom crkvom u Indoneziji? razumijela bi kad bi npr Italija ili Hrvatska reagovala ali ne BIH
A sta nasa ambasada ima sa IVZ Danske?
gavrilo

Post by gavrilo »

Prenj wrote:A sta nasa ambasada ima sa IVZ Danske?
jarane... uvijek sam za korak brzi od tebe :P
Ze Dijaspora

Post by Ze Dijaspora »

Edna21 wrote:
Prenj wrote:
Da li je trebala?
E sad ga pretjera,
Pretpostavljam da zivis u DIJASPORI (kao i ja) i sad mi je jasno sto tako govoris o Hirsi ALI . Zalosno je da zivis u 'civilizaciji' i nevidis dalje od nosa.

pozdrav
Prenj

Post by Prenj »

Edna21 wrote:
gavrilo wrote:
ako je hrvatska,Francuska katolicka....Japan budisticki...Indija hinduisticka e onda je i BIH muslimanska
1996. je bacen suzavac ispred katedrale u Sarajevu uoci ponocke, ni Vatikan, ni Hrvatska nisu protestvovali.
1997. su neki pripadnici Hare Krisna izbodeni nozevima u Sarajevu.
Indija nije uputila zvanican protest.
mamamia

Post by mamamia »

ima itekako veze,jer je 80% bih gradjana u danskoj islamske vjeroispovjesti
danas

Post by danas »

mamamia wrote:ima itekako veze,jer je 80% bih gradjana u danskoj islamske vjeroispovjesti
bolje bi ambasadi bilo da stiti prava ovoh ljudi kao gradjana prije svega, a njihova prava kao muslimana (ili hriscana, ili jevreja, ili budista...) treba da stiti neko drugi.
ali naravno, kod nas je sve naopako.
Ze Dijaspora

Post by Ze Dijaspora »

mamamia wrote:ima itekako veze,jer je 80% bih gradjana u danskoj islamske vjeroispovjesti
Zar tebi stvarno nije jasno da ambasada jedne drzave prestavlja sve gradjane te drzave a ne samo jedne.
gavrilo

Post by gavrilo »

Ze Dijaspora wrote:Zar tebi stvarno nije jasno da ambasada jedne drzave prestavlja sve gradjane te drzave a ne samo jedne.
sjeti se izjave na pocetku od edne ... bosna mulsimanska drzava :wink:
Ze Dijaspora

Post by Ze Dijaspora »

Stvarno je zalosno da postoje ljudi koji misle samo da oni na svijetu postoje. Oni, Oni i samo Oni. Zaboravljaju onu staru : Postuj druge da bi sebe znao cijenit. Ma trosim rijeci bezpotrebno..

Pozdrav Svim normalnim LJUDIMA
mamamia

Post by mamamia »

neradi se sad ovde o muslimanskoj zemlji ili tako necemu.
neg jednostavno o solidarnosti bih ambasade sa bh muslimanima i muslimanima danske.eto jednostavno receno
max_power

Post by max_power »

Normalna drzava treba da protestvuje ako su ugrozena bilo cija prava u bilo kojoj drzavi svijeta. Ako su muslimani ugrozeni u Danskoj BiH treba da protestvuje, ako su ugrozeni krscani u Iranu, BiH treba da protestvuje itd.
Mozda muslimani nisu direktno ugrozeni u Danskoj ali i kod pojedinacnih slucajeva kao sto je ovaj, a mozda su se i neki BiH gradjani nastanjeni u Danskoj obratili ambasadi za pomoc, treba reagovati.
Edna21

Post by Edna21 »

joj reakcija..pa shvatite da BIH kao vecinsko muslimanska treba da ovaku reaguje
gavrilo

Post by gavrilo »

Edna21 wrote:joj reakcija..pa shvatite da BIH kao vecinsko muslimanska treba da ovaku reaguje
alo ba ... shvati ti da bih nije ni muslimanska, ni hriscanska, ni jevrejska, ni ... ni ...

nego drzava njenih gradjana
Edna21

Post by Edna21 »

gavrilo wrote:
Edna21 wrote:joj reakcija..pa shvatite da BIH kao vecinsko muslimanska treba da ovaku reaguje
alo ba ... shvati ti da bih nije ni muslimanska, ni hriscanska, ni jevrejska, ni ... ni ...

nego drzava njenih gradjana
of course ali to nije isto
gavrilo

Post by gavrilo »

Edna21 wrote:of course ali to nije isto
Image
Edna21

Post by Edna21 »

gavrilo wrote:
Edna21 wrote:of course ali to nije isto
Image
:thumbup: :D :bih: :D
gavrilo

Post by gavrilo »

joj enda... ne znam vise sta da radim s tobom :roll:
Timotije

Post by Timotije »

Kraljevina Danska je jedna mirna zemlja, postedjena ratova manje-vise u zadnjih 200 godina ("Nemci" su ih morali uzeti 1941 da generalima ne bode oci na karti i da se spoje sa okupiranom Norveskom, nemaju nekih interesantnih sirovina) sa dugom parlamentarnom i demokratskom tradicijom.
Danska je isto tako i monokulturna zemlja, tek se zadnjih godina ozbiljnije susrecu sa "drugim i drugacijim"(kulturama, obicajima, shvatanjima, nacinom zivljenja...), i naravno da to prizvodi mnoga nerazumijevanja i suprotna gledista domacih i useljenika (kojih je procentulno najvise muslimana).
Ne znam za druge, ali meni licno na pamet ne pada da se mijesam u tudje adete, vjerovanja/nevjerovanja, i sve ostale vidove vjerskog zivota drugih ljudi i njihovih religija. Niti mogu niti hocu da sudim o njima, i iznosim neka svoja misljenja, jer smatram da na to nemam pravo.

To je cisto moj stav, tako sam valjda i u takvoj okolini odgojen, da mi je sasvim normalno da smo razliciti.
E sad, Danci su takvi kakvi su, oni vole i hoce da prokomentarisu absolutno sve, ne vodeci bas racuna kako ce to druga strana prihvatiti.
Oni u svemu tome brane to svoje, ne znam da li cu potpuno pravilno prevesti, pravo na licni stav, slobodu govora i izrazavanja (bez cenzure i autocenzure).
"Muslimanska zajednica" je to primila kao otvorenu provokaciju i eto belaja...To je osnovna bit sukoba.
Inace sve je pokrenuto u dnevnom listu Jyllands Post, koji inace onako kvalitetno naginje udesno,prvi su na braniku otadjbine, ali to nije tema.
gavrilo

Post by gavrilo »

Sahbaz wrote:Meni je sasvim jasno sto je jadno dijete zbunjeno. Na Balkanu (gdje su ljudi daleeeko pametniji nego u USA - usputna opaska) je inace sve nabacano onako k'o lopatom - drzavnost, plemensko porijeklo, religija, cumur. Ni odrasli ne znaju sta je sta, a kamoli djeca. :roll:
dobar :thumbup:
Post Reply