....niti sam ja iz Tuzle, niti je Tuzla pecina, niti ti imas elementarne osnove kulture....Bosna_E wrote:Znas Toozla za mene je taj tvoj grad soli u stvari pecina.Toozla wrote:....ko tebi u toj tvojoj pecini uvede internet.....
A sarkazam na dzamije i njegovo odobravanje samo bi mogao dolazit od onih Paljanskih elitnih pa ga necu presutiti. U tom slucaju... Idi obrij se, skini kokardu pa pocni da pricas ko covjek, ako to oni nisu pocni bar da glumis jednog.
Sta je prioritetnije u Bosni - tvornice ili dzamije?
-
Toozla
-
hananah
bosna e totalno si u krivu, zasto mislis da oni koji ne idu u dzamije nisu Bosnjaci?
Otkud ti to pravo?
Slucajno smo ja i Toozla prije tri dana bili na veceri, eto taj momak se svo vrijeme borio za ovu slobodu koju imamo, puno je moje familije poginulo za tu istu slobodu, ukljucujuci najuzu porodicu. A sloboda nije samo ici u bogomolju, sloboda je i traziti kruha, sloboda je vjerovati ili ne vjerovati
za to smo se ipak borili, zar ne?
Oprosti Toozla ali morala sam morala sam inace bih eksplodirala
Otkud ti to pravo?
Slucajno smo ja i Toozla prije tri dana bili na veceri, eto taj momak se svo vrijeme borio za ovu slobodu koju imamo, puno je moje familije poginulo za tu istu slobodu, ukljucujuci najuzu porodicu. A sloboda nije samo ici u bogomolju, sloboda je i traziti kruha, sloboda je vjerovati ili ne vjerovati
Oprosti Toozla ali morala sam morala sam inace bih eksplodirala
-
Bosna_E
Nije bilo rijeci o odlasku ili ne odlasku u dzamiju nego o nekim drugim rijecima vezane za dzamije. Naci ces ih iznad mog loseg komentara.hananah wrote:bosna e totalno si u krivu, zasto mislis da oni koji ne idu u dzamije nisu Bosnjaci?
A kao drugo da ti iskreno kazem to Bosnjak ja ne priznajem.
Cjeli zivot sam bio Musliman i onda Aliji prahnulo da budem Bosnjak?
Nisam to prihvatio a nemam ni namjeru.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Iwskreno, primat u odnosu na gore dvije navedene institucije ima GROBLJE...a ono ce nam trebati...i to vrlo brzo....
sto zbog gladi sto zbog vjecite netrpeljivosti....
maloprije kod slasticarne Palma trojica djecaka psuju jedan drugog...
hajd, navikla sam slusat da psuju MAJKU ali jedan drugom psuju muslimansku i srpsku majku....
a roditelji im nezaposleni.... pa ih imaju kad uciti DA BRANE SVOJE....
iz dana u dan mi se ovaj grad sve vise gadi......
PS Sto se teme tice, glasam za fabrike, al koga boli K za moj glas....
sto zbog gladi sto zbog vjecite netrpeljivosti....
maloprije kod slasticarne Palma trojica djecaka psuju jedan drugog...
hajd, navikla sam slusat da psuju MAJKU ali jedan drugom psuju muslimansku i srpsku majku....
a roditelji im nezaposleni.... pa ih imaju kad uciti DA BRANE SVOJE....
iz dana u dan mi se ovaj grad sve vise gadi......
PS Sto se teme tice, glasam za fabrike, al koga boli K za moj glas....
- bpsang
#58 Re: Sta je primarnije u Bosni - tvornice ili dzamije?
Umojoj fabrici je ostalo sve i zidovi i zidine cak i masine ALI DRZAVA NE DA DA RADI NEDAAAA COVJECE...Pasha wrote:Jedna od najvecih gluposti koju ja mogu cuti a to je uporedjivanje fabrika sa dzamijama.hananah wrote:S obzirom da mnogi vide stvari crno ili bijelo, otvaram ovu temu s namjerom da vas pitam sta primarnije u Bosni - dzamije ili tvornice?
Moje misljenje je da jedno ne iskljucuje drugo ali ako postoji neka ravnoteza ali graditi samo vjerske objekte a ne otvarati radna mjesta mi je zbilja bizarno
Nemojte mi samo reci da su vjerski objekti radjeni od donacija, to i ptice na grani znaju kao i to od cijih donacija. Ali zar ta gospoda donatori ne mogu napraviti tvornicu sa obavezom da ta tvornica od izdvajanja jednog dijela svojih tvornica u roku od recimo 2-5 godina izgradi vjerski objekat.
Jedino neko ko nema blage veze o fabrikama i proizvodnji moze ovo uporedjivati.
Fabriku ne predstavljaju zidovi od kojih je napravljena vec proizvod i opremu i menadzment koju ima.
Dzamija je jedan obicni vjerski objekat.
Ako bi htijeli finansijski da uporedis dzamiju sa fabrikom odnos bi bio otprilike 1000 : 1 , to znaci da 1000 dzamija ima vrijednost u materijalnom smislu kao jedna mala frabrikica !!!
Dzamiju je lahko napraviti malo gradjevinskog materijala i eto ti dzamije ......, dok za jednu fabriku Jado Jadni znas li sta sve treba da proradi,.... jer danas imas zidina od bivsih fabrika koliko hoces ali ni jedna ne radi !!!
- CiCiban
CiCiban wrote:imam 2 pitanjahananah wrote: ali graditi samo vjerske objekte a ne otvarati radna mjesta mi je zbilja bizarno
Nemojte mi samo reci da su vjerski objekti radjeni od donacija, to i ptice na grani znaju kao i to od cijih donacija. Ali zar ta gospoda donatori ne mogu napraviti tvornicu sa obavezom da ta tvornica od izdvajanja jednog dijela svojih tvornica u roku od recimo 2-5 godina izgradi vjerski objekat.
prvo.. hoces li nam pojasniti to (razvoj privrede) s obzirom na prostorni plan BiH, te potrebu za ujednacenim razvojem regiona, i osvrtom na potencijale sirovina-fini proizvod..?
drugo.. da navedes postojece projekte za te tvornice.. skupa sa pojasnjenjem studije isplativosti..(cija izgradnja je zastala zbog finansija)?
pa da krenemo Gospodi donatorima razvaljiVaT vrata, i otkocimo stvar![]()
ne bi li nam drzava konacno uzjahala na zelenu granu..![]()
-
hananah
Necu ti Cici objasniti, razmisli sama, nisam ja ovdje da polazem ispit pred tobom niti da pravim elaborate.
ja samo kao i ti hocu dobar posao, a postoje strucnjaci koji bi trebali da malo povedu racuna kako to obezbjediti meni, tebi...ili bilo kome
ja samo kao i ti hocu dobar posao, a postoje strucnjaci koji bi trebali da malo povedu racuna kako to obezbjediti meni, tebi...ili bilo kome
- CiCiban
ti tvrdis da se ne grade tvornice..iz razloga sto nema novca ni donatora...hananah wrote:Necu ti Cici objasniti, razmisli sama, nisam ja ovdje da polazem ispit pred tobom niti da pravim elaborate.
samim tim si se pozvala da sirem auditoriju i potencijalnim donatorima
ne zove te niko da branis doktorat..niti da pises elaborat
pozivam te da branis vlastitu inteligenciju
-
hananah
Cici lanula bih ti ali znas da te volim
Mada mi svakim danom sve nejasnije zbog cega
Ipak...znam da nisi toliki provokator kakvim se predstavljas nego samo jedna fina njezna zena 
Nego ti nama reci da ti imas dovoljno novaca da li bi izgradila tvornicu sa svim pratecim elementima i istu tvornicu obavezala da u nekom roku izgradi dzamiju, ili bi odmah tim novcem izgradila dzamiju te tako ne bi obrnula ulozeni novac
Nego ti nama reci da ti imas dovoljno novaca da li bi izgradila tvornicu sa svim pratecim elementima i istu tvornicu obavezala da u nekom roku izgradi dzamiju, ili bi odmah tim novcem izgradila dzamiju te tako ne bi obrnula ulozeni novac
- CiCiban
tvornicu the cegahananah wrote:Cici lanula bih ti ali znas da te volimMada mi svakim danom sve nejasnije zbog cega
Ipak...znam da nisi toliki provokator kakvim se predstavljas nego samo jedna fina njezna zena
postavljeno ti je vrlo jednostavno pitanje.. kaKav razvojni plan imas na umu? i ima li ga uopste? da? ne?
kad to utvrdis i pojasnis ...onda cemo nastaviti
Last edited by CiCiban on 25/09/2005 20:56, edited 1 time in total.
- CiCiban
da, da bi pio vode mora biti .. Pametan..hananah wrote:Cici, mogu ja sad napraviti razvojni plan, ali bojim se da to ne pije vode
I nemoj da nastavljamo molim te...ima i drugih diskutanata osim tebe, tebi izgleda u zicu udarih, hebi ga lanula bih ti opet ali necu draga si mi Cici
inace ..pojela macaaa..kao i do sad
ma stipu ti ''draga''
onda mozemo komotno ulozit novce na rulet.. pa vidjet' sta ce bit'
-
zijancer
Hano, kao prvo, ovdje treba razjasniti nekoliko stvari. Da li se cijela rasprava vodi o dzamijama koje gradi drzava (umjesto fabrika) ili o dzamijama koje se grade licnim prilozima i donacijama? Ako mislis na ovedruge, to onda ispada da viris u tudji novcanik, i zelis da utices na neciji licni izbor, za sta ce da ulozi svoj vlastiti novac. Ako cemo vec ici tim principom, onda hajde da zavirimo i u ostale novcanike, pa postaviti pitanje onim ljudima koji svoje pare trose na npr. odmorima po Tunisu, Egiptu i sl gdje potrose po 1.000-1.500 KM, ili na one koji kupuju nova auta koja kostaju po nekoliko desetina hiljada maraka i tako u nedogled. ja mislim da je nepristojno viriti u tudje novcanike, i da svako ima pravo da svoj novac ulaze tamo gdje zeli...a OBAVEZA drzave je da novac rasporedjuje tamo gdje je najpotrebnije...dakle, fabrike i slicno.
Takodjer, dzamija koja se gradi od licnih priloga i donacija, svo vrijeme gradnje pokrece jos neke grane privrede. Kao prvo, svi radnici koji ucestvuju u gradnji, imaju obezbijedjenu platu, od koje zivi x4 clana porodice. Takodjer, taj novac se troci u cementarama, sljuncarama, skladistima drvne gradje, pa do onih finijih poslova koji takodjer cine sastavni dio gradnje dzamija. Da ne napominjem da se za vrijeme gradnje dzamije, kroz razne poreze izdvajaju sredstva za penzione fondove, za zdravstveni fond, za skolstvo itd. Kako se ti fondovi koriste, tj da li ih neko namjenski i racionalno koristi, to je vec drugi par cipela.
Mozes li ti shvatiti da postoji nesto sto se zove privatna i drzavna imovina (finansijska sredstva)? Takodjer, mozes li mi navesti neki konkretan primjer iz svijeta, gdje je neka vjerska ustanova uslovljena gradnjom bilo cega, prije nego dobije pravo na izgradnju nekog vjerskog objekta, a da pri tome govoris o pravno regulisanim zajednicama?
Takodjer, dzamija koja se gradi od licnih priloga i donacija, svo vrijeme gradnje pokrece jos neke grane privrede. Kao prvo, svi radnici koji ucestvuju u gradnji, imaju obezbijedjenu platu, od koje zivi x4 clana porodice. Takodjer, taj novac se troci u cementarama, sljuncarama, skladistima drvne gradje, pa do onih finijih poslova koji takodjer cine sastavni dio gradnje dzamija. Da ne napominjem da se za vrijeme gradnje dzamije, kroz razne poreze izdvajaju sredstva za penzione fondove, za zdravstveni fond, za skolstvo itd. Kako se ti fondovi koriste, tj da li ih neko namjenski i racionalno koristi, to je vec drugi par cipela.
Hano, zasto ti sasvim normalna pitanja dozivljavas kao provokaciju, i "poziv da lanes"?hananah wrote:Cici lanula bih ti ali znas da te volimMada mi svakim danom sve nejasnije zbog cega
![]()
hano, drzavnim parama bih prvo gradila tvornice, ali necijim privatnim parama, ja ne mogu da upravljam. Ne moze niti bilo ko drugi.hananah wrote:Nego ti nama reci da ti imas dovoljno novaca da li bi izgradila tvornicu sa svim pratecim elementima
Hano, jel' ovo uvodimo rijaset u vode privatluka?hananah wrote:...i istu tvornicu obavezala da u nekom roku izgradi dzamiju, ili bi odmah tim novcem izgradila dzamiju te tako ne bi obrnula ulozeni novac
Mozes li ti shvatiti da postoji nesto sto se zove privatna i drzavna imovina (finansijska sredstva)? Takodjer, mozes li mi navesti neki konkretan primjer iz svijeta, gdje je neka vjerska ustanova uslovljena gradnjom bilo cega, prije nego dobije pravo na izgradnju nekog vjerskog objekta, a da pri tome govoris o pravno regulisanim zajednicama?
-
hananah
Cici, niko od onih strucnjaka koji bi trebalo da prorade na razvojnom planu ne cita ovaj forum, i djaba i meni i tebi pisati, mene interesuju misljenja malih obicnih ljudi kao sto smo ti i ja sta misle sta je Bosni potrebnije, a opet, ti ne rece sta ti mislis 
Hebi ga Cici meni za razliku od nekih ne pada 300 km s neba
ma da se na glavu okrenem, jedino da se pokrijem 
p.s. rekoh Cici stani da ne lanem, ali ti svoje pa svoje
Hebi ga Cici meni za razliku od nekih ne pada 300 km s neba
-
zijancer
Jel' mozes usput napraviti i kakav prijedlog zakona o konfidskaciji privatne imovine (novca) a da tio bude uskladjeno sa evropskim principima i u buducnosti nam ne pretstavlja problem ka priblizavanju BiH, Evropskoj uniji?hananah wrote:Cici, mogu ja sad napraviti razvojni plan, ali bojim se da to ne pije vode
hano, a sta mislis da ti napravis spisak osoba koje bi zelejla da se javlaju na ovoj temi? tebi je ocito svako drugacije misljenje od tvog, provokacija, poziv na lajanje i slicno?hananah wrote:I nemoj da nastavljamo molim te...ima i drugih diskutanata osim tebe,
-
hananah
Mogu shvatiti da postoji privatna imovina, i znam razliku izmedju privatne i drzavne imovine. Ali ne mogu shvatiti da strane drzave imaju pravo da grade toliko dzamija u Bosni i to na igralistima i djecijim parkovima. Ti vjerovatno to shvatas, objasnjeno ti je u jednoj takvoj ustanovi, vidis ja te ustanove ne posjecujem pa bi mi bilo drago da mi objasnis.Ciciban: Mozes li ti shvatiti da postoji nesto sto se zove privatna i drzavna imovina (finansijska sredstva)? Takodjer, mozes li mi navesti neki konkretan primjer iz svijeta, gdje je neka vjerska ustanova uslovljena gradnjom bilo cega, prije nego dobije pravo na izgradnju nekog vjerskog objekta, a da pri tome govoris o pravno regulisanim zajednicama?
-
zijancer
Pa o kojim sredstvima onda pricas? Budzetskim sredstvima nase drzave, ili sredstvima koja su licni prilozi i donacije?hananah wrote:Mogu shvatiti da postoji privatna imovina, i znam razliku izmedju privatne i drzavne imovine.
Hano, ulaganje sredstava u BiH ili bilo kojoj drugoj drzavi ima bilo koje fizicko ili pravno lice, ako su ta ulaganja uskladjena sa zakonom. Strana ulaganja koja spominjes, su namjenska sredstva koje neke drzave odvajaju SAMO za gradnju dzamija. Gdje se to gradi, stvar je urbanistickih zavoda, ali to nije tvoje pitanje...tj, ti ne pitas da li je u redu dzamije graditi na igralistima, nego da li ih treba graditi umjesto fabrika. Tu sam te zamolila da mi objasnis na koja sredstva mislis, jer ako znas da to radi drzava, onda te molim da i navedes gdje, ko, kada, koliko i slicno.hananah wrote:Ali ne mogu shvatiti da strane drzave imaju pravo da grade toliko dzamija u Bosni i to na igralistima i djecijim parkovima.
Pa, ne znam na koje ustanove mislis, Meni je sve to objasnjeno kroz osnovno poznavanje prava koja vaze za sve. Ukoliko ti ne znas za neke takve stvari, postoje ustanove u kojima ce ti sve to lijepo objasniti, ali ti ne ides tamo? Sud, obdusmeni, advokatska komora, pravni fakultet, tv i radio emisije sa temama privatnog vlasnistva. Mislim d ce ti barem na jednom od spomenutih mjesta objasniti te stvari koje te ocito bune.hananah wrote:Ti vjerovatno to shvatas, objasnjeno ti je u jednoj takvoj ustanovi, vidis ja te ustanove ne posjecujem pa bi mi bilo drago da mi objasnis.
Last edited by zijancer on 25/09/2005 21:27, edited 1 time in total.
-
hananah
Ja da napravim prijedlog zakonaCiciban: Jel' mozes usput napraviti i kakav prijedlog zakona o konfidskaciji privatne imovine (novca) a da tio bude uskladjeno sa evropskim principima i u buducnosti nam ne pretstavlja problem ka priblizavanju BiH, Evropskoj uniji?
Ja sam obican gradjanin kojem treba bolji zivot od ovog koji zivim
A meni je svejedno da je sve dzamija do dzamije pod uvjetom da je bar isti broj tvornica i da ljudi prestanu roviti po kontejnerima.
Je li treba da se pokrijem Cici i da svaki mjesec dobivam 300 km od vjerske zajednice da bih bolje zivjela. Oprosti, ali kad bi u pitanju bilo 3000 km onda bih razmislila o tome da prodam dusu, 300 je sitno, presitno, nije vrijedno vjeruj mi Cici
No svakom svoje, srecom, vazda postoji opcija...samo mi jedno zao, sto zivim ovdje i gledam kako se sve rusi sto je ikad vrijedilo
- CiCiban
kao obican covjek.. mogu ti reci ovo..hananah wrote:Cici, niko od onih strucnjaka koji bi trebalo da prorade na razvojnom planu ne cita ovaj forum, i djaba i meni i tebi pisati, mene interesuju misljenja malih obicnih ljudi kao sto smo ti i ja sta misle sta je Bosni potrebnije, a opet, ti ne rece sta ti mislis
Hebi ga Cici meni za razliku od nekih ne pada 300 km s nebama da se na glavu okrenem, jedino da se pokrijem
ako ja primam tih 300 neka Bog kazni mene..
a ako ih ne primam ..i ako lazes, neka kazni tebe ..